Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#24751 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za dvije godine nece imati vojnika.. Nemam nista protiv..
-
daddy-kool
#24752 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U produžetku:index_box wrote: ↑07/05/2020 19:01 Dnevna doza Švecke![]()
https://www.cnbc.com/amp/2020/05/07/swe ... arned.html
https://www.cnbc.com/2020/04/30/coronav ... urope.html
Sweden had no lockdown but its economy is expected to suffer just as badly as its European neighbors
Nonetheless, data released from the country’s central bank and a leading Swedish think tank show that the economy will be just as badly hit as its European neighbors, if not worse.
- uglavnomja
#24753 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
daddy-kool wrote: ↑07/05/2020 19:16U produžetku:index_box wrote: ↑07/05/2020 19:01 Dnevna doza Švecke![]()
Sweden had no lockdown but its economy is expected to suffer just as badly as its European neighbors
Nonetheless, data released from the country’s central bank and a leading Swedish think tank show that the economy will be just as badly hit as its European neighbors, if not worse.![]()
pogranicni krajevi uz norvesku granicu, gdje norvezani normalno idu u shopping su bukvalno MRTVI!
danas bas jedan politicar iz tako jednog grada kuka, moli ... da norvezani puste ljude u kupovinu jer im promet pao za 97%
- index_box
#24754 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa, domino efekt...daddy-kool wrote: ↑07/05/2020 19:16U produžetku:index_box wrote: ↑07/05/2020 19:01 Dnevna doza Švecke![]()
Nonetheless, data released from the country’s central bank and a leading Swedish think tank show that the economy will be just as badly hit as its European neighbors, if not worse.![]()
- zubi
#24755 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Po tome ispada Svedjani nisu spasili ekonomiju a imace vise mrtvih...
- index_box
#24756 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Više bih se ja brinuo za našu ekonomiju nego za švecku... 
- zubi
#24757 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sve su oci uprte u svedsku, svi cekaju da vide jel im bilo pametno sto su radili... a nama je svakako mrka kapa... sa fadilom u svijetlu buducnost 
-
freelancerBIH
#24758 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam sta se desava ali se nadam samo da ne pokusavaju da imitiraju da je ovo nova 1918.. Mislim svasta je moguce, nadam se da se nece ispunit ovaj najcrnji scenario
Valjda smo sad zavrsili sa ovim govnetom jednom za sva vremena
- armin071
#24759 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma jebo ekonomiju, ljudski životi su najbitniji. Mene je strah ovog preranog otvaranja a sve zbog nekakve ekonomije. A taman smo zatvorili sve klastere i vidi sad belaja
- Banksy
#24760 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije pitanje hoće li jedna od njih biti efikasna, nego za koju mutaciju će biti efikasna i koliko dugo će biti efikasna.
Sve piše iznad, ali da ponovim još jednom.
...identificirano je 14 mutacija.
Dominacija novog soja nad svojim prethodnicima pokazuje da je zarazniji, iako još nije poznato koliko je točno zarazniji.
Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je novi soj virus vidjela u posljednjem tjednu veljače, gotovo u isto vrijeme kada se pojavio i izvorni soj.
Washington je bio među prvim američkim državama koje su bile pogođene izvornim sojem krajem veljače, ali do 15. ožujka dominirao je mutirani soj.
New York je izvorni virus pogodio oko 15. ožujka, ali je za nekoliko dana mutantski soj preuzeo dominaciju.
Znanstvenici velikih organizacija koje rade na cjepivu ili lijekovima rekli su da polažu nade u početne dokaze da je virus stabilan i da vjerojatno neće mutirati na način na koji djeluje virus gripe, zahtijevajući novo cjepivo svake godine. Ovaj izvještaj bi mogao oboriti tu pretpostavku.
Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.
Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".
- jeza u ledja
#24761 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@ cvrle
Ne znam kako drukcije da objasnim.
Sirenje virusa:

Polako krene, zacas se zaholca. Naravno da ima logike. Jebemu to je prosta matematika.
Sto se tice ostalih stvari, jeste vec je postalo nepodnosljivo, pogotovo u zemljama gdje virus nije napravio darmar. I vec je trebalo poceti otvarati prije 7 dana.
Moglo bi se diskutovati malo vise u vezi ekonomskog kolapsa. Naravno sve brojke govore da je najveca rupa haman pa ikada, ali valjda je jasno svima da je rupa vjestacki proizvedena i da ima potencijal da se relativno brzo vrati natrag.
Bilo kakve dugorocne prognoze u vezi ekonomije u tom smislu su velika nepoznanica. I ko tvrdi da zna suprotno - izmislja.
Ako je ekonomija recimo tijelo - velika depresija iz 20-ih proslog vijeka ili recesija od prije 12 godina su recimo bolesti, upala pluca, rak, slicno. Ovo danas, ovo mu dodje vise ko slomljena noga. Udar je dramatican, ali znas da ce proci.
I ja ponavljam djaba prica o otvaranju kad znamo da se nOrod nece nabrzaka vratiti po restoranima, kafanama, stadionima, avionima, koncertima, radnjama, frizerajima. Mislim, neki hoce, ali nece svi odmah. Guza radi jbg. Da nije doslo do nikakvog zatvaranja, recimo u Milanu ili New Yorku, zar stvarno mislis da bi raja i dalje normalno isla na posao i sve funkcionisalo tip top?
Eno pitaj vlasnike mega-klaonica po raznoraznim pustahijama Amerike. Proizvodnja stala, sve stalo. Djaba namjera i sve ostalo.
I jos nesto, mozes ti otvorit sta hoces, ali znas da ovisis od svjetske ekonomije.
Ne znam kako drukcije da objasnim.
Sirenje virusa:

Polako krene, zacas se zaholca. Naravno da ima logike. Jebemu to je prosta matematika.
Sto se tice ostalih stvari, jeste vec je postalo nepodnosljivo, pogotovo u zemljama gdje virus nije napravio darmar. I vec je trebalo poceti otvarati prije 7 dana.
Moglo bi se diskutovati malo vise u vezi ekonomskog kolapsa. Naravno sve brojke govore da je najveca rupa haman pa ikada, ali valjda je jasno svima da je rupa vjestacki proizvedena i da ima potencijal da se relativno brzo vrati natrag.
Bilo kakve dugorocne prognoze u vezi ekonomije u tom smislu su velika nepoznanica. I ko tvrdi da zna suprotno - izmislja.
Ako je ekonomija recimo tijelo - velika depresija iz 20-ih proslog vijeka ili recesija od prije 12 godina su recimo bolesti, upala pluca, rak, slicno. Ovo danas, ovo mu dodje vise ko slomljena noga. Udar je dramatican, ali znas da ce proci.
I ja ponavljam djaba prica o otvaranju kad znamo da se nOrod nece nabrzaka vratiti po restoranima, kafanama, stadionima, avionima, koncertima, radnjama, frizerajima. Mislim, neki hoce, ali nece svi odmah. Guza radi jbg. Da nije doslo do nikakvog zatvaranja, recimo u Milanu ili New Yorku, zar stvarno mislis da bi raja i dalje normalno isla na posao i sve funkcionisalo tip top?
Eno pitaj vlasnike mega-klaonica po raznoraznim pustahijama Amerike. Proizvodnja stala, sve stalo. Djaba namjera i sve ostalo.
I jos nesto, mozes ti otvorit sta hoces, ali znas da ovisis od svjetske ekonomije.
Last edited by jeza u ledja on 07/05/2020 19:43, edited 2 times in total.
-
laik1981
#24762 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
- index_box
#24763 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo malo o povijesti prethodnih “modela” iste institucije/istog čovjeka koji za svaki novi virus predviđa scenarij Španske gripefreelancerBIH wrote: ↑07/05/2020 19:29
Ne znam sta se desava ali se nadam samo da ne pokusavaju da imitiraju da je ovo nova 1918.. Mislim svasta je moguce, nadam se da se nece ispunit ovaj najcrnji scenario![]()
Valjda smo sad zavrsili sa ovim govnetom jednom za sva vremena![]()

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... dodgy.html
- jeza u ledja
#24764 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jest, mali Mujo SAD, Kina, EU i svi ostali redom, slusali WHO jer ne znaju pametnije.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 18:56
Glupi su svi oni silni doktori koji su bili protiv restrikcija i koji su od pocetka govorili da ce restrikcije napraviti vise stete nego virus, a pametni oni koji su restrikcijama svijet doveli u ekonomsku dubiozu i koji danas popustaju nesto za sto su govorili da je neophodno bez obzira sto je virus prisutniji i rasprostranjeniji nego na pocetku.. Citav svijet je slusao korumpiranu bandu iz WHO koja ni za sta nema dokaza.. Svedska je jedna od rijetkih zemalja koja je pokazala da ima suverenost.. Shvatam ja tvoju logiku "kud svi tu i mali Mujo".. Nije to neka logika za pohvaliti se.. Zatvorenost ekonomije je od pocetka bila puno veca opasnost od virusa.. Znali su to svi, samo su sutili jer se nisu smjeli zamjerati korumpiranim govnima iz WHO.. Pitao bih ja tebe za misljenje da si kojim slucajem prije mjesec i po ostao bez posla.. Svirao bi ti drugacije..
Ti "silni doktori" su izuzeci. I danas su izuzeci.
PS: Ne bi nista drukcije razmisljao da sam izgubio posao prije mjesec dana. Nije pitanje sta ja zelim i sta bih volio. Tebi ocigledno jeste, pa stoga i pises to sto pises. Inace svima se stolica mrda, ukljucujuci i mene, ali je ne zivim od ceka do ceka i snasao bih se i lako i kad bih ga izgubio. Tako da sta bih ja i kako bih ja je irelevantno. Svakako nije mi posao tj. plata jedina briga sto se tice prihoda i finansija.
Last edited by jeza u ledja on 07/05/2020 19:53, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#24765 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svedsku jedino mozes poredit s okolnim zemljama.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
- index_box
#24766 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ali ne možeš govoriti o eksponencijalnom rastu ako je virus prisutan od novembra, a zabilježiš prve slučajeve u februaru ili martujeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 19:36 Ne znam kako drukcije da objasnim.![]()
Sirenje virusa:
Šta, virus spavao četiri mjeseca?
- zubi
#24767 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Svedsku treba porediti sa ostalim skandinavskim zemljama i u poredjenju s njima je imala znacajno vise mrtvih.. Jos jednom da ponovim, apsolutno se ne sekiram za svedsku, samo me zanima jesu li odabrali dobar pristup... vidjecemo, al po ovom ispade da nisu.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
I niko se nece oporaviti za pola godine, cak ni jedna njemacka.
-
laik1981
#24768 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kada bi se ti pitao mozda bi se i mogla porediti samo sa okolnim zemljama..jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 19:43Svedsku jedino mozes poredit s okolnim zemljama.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
- index_box
#24769 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ovdje sve neki stručnjaci za poređenja, pogotovo kad im računica ne valja.
Sad s brojanja umrlih i zaraženih prelazimo na brojanje ekonomskih posljedica, i, gle čuda, opet su sve oči uprte u Švecku, da hoće i njihA šta zadesit bogdom.
Sad s brojanja umrlih i zaraženih prelazimo na brojanje ekonomskih posljedica, i, gle čuda, opet su sve oči uprte u Švecku, da hoće i njihA šta zadesit bogdom.
- jeza u ledja
#24770 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:49Kada bi se ti pitao mozda bi se i mogla porediti samo sa okolnim zemljama..jeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 19:43Svedsku jedino mozes poredit s okolnim zemljama.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38
Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
-
laik1981
#24771 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Njemacka ce do kraja godine dostici ekonomski nivo koji su imali prije pandemije.. Nece imati planirani rast, ali oni ce se iscupati brzo, s tim da se ekonomska kriza u Njemackoj ni na koji nacin ne moze mjeriti sa onim sto nas ceka.. Da je nama docekati da jednog dana budemo u krizi kao sto je Njemacka sad.. Ono sto u Njemackoj smatraju krizom za nas bi bilo ostarenje svih snova..zubi wrote: ↑07/05/2020 19:47Svedsku treba porediti sa ostalim skandinavskim zemljama i u poredjenju s njima je imala znacajno vise mrtvih.. Jos jednom da ponovim, apsolutno se ne sekiram za svedsku, samo me zanima jesu li odabrali dobar pristup... vidjecemo, al po ovom ispade da nisu.laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
I niko se nece oporaviti za pola godine, cak ni jedna njemacka.
Svedska se moze porediti sa svima..
- jeza u ledja
#24772 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ocigledno nisu najraniji slucajevi zabiljezeni u februaru vec mnogo ranije.index_box wrote: ↑07/05/2020 19:45Ali ne možeš govoriti o eksponencijalnom rastu ako je virus prisutan od novembra, a zabilježiš prve slučajeve u februaru ili martujeza u ledja wrote: ↑07/05/2020 19:36 Ne znam kako drukcije da objasnim.![]()
Sirenje virusa:
![]()
Šta, virus spavao četiri mjeseca?![]()
To znaci da ono sto je zabiljezeno u februaru bilo samo vrh ledenog brijega. (Uostalom, kao sto je vjerovatno i sada).
-
coco1
#24773 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
meni nikako nije jasan odnos, recimo, lombardija (pogotovo, bergamo) u odnosu na stokholm. sta bi se desilo u lombardiji da su imali pristup kao u svedskoj, konkretno u stokholmu?laik1981 wrote: ↑07/05/2020 19:38Vise od duplo manje mrtvih u odnosu na Belgiju koja ima slican broj stanovnika, a u kojoj postoje dosta ostre restrikcije.. Ekonomija je unistena na globalnom nivou, s tim da ce se bogatije drzave oporaviti za pola godine, a mi koji zivimo na ovim predjelima necemo za pet godina.. Ne trebamo se mi sikirati za Svedsku, Norvesku i sl. Oni su nakupili suficita u zadnjim decenijama da mogu placati masnu socijalu svim ljudima u drzavi tri godine bez da osjete.. Kod nas ce penzije biti upitne za dva mjeseca..
- jeza u ledja
#24774 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bosna je slicne velicine populacije ko Norveska, a Norvezani imaju 4 puta vise slucajeva. Zakljucak - BiH vlast radi pametnije.
To je ta logika jbg.
To je ta logika jbg.
- zomri
#24775 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije nemoguce da se to desi ali je u pitanju najcrnji scenarij. Virus gripa ima 50 mutacija godisnje na genom duzine 13 hiljada a korona 25 godisnje na genom duzine 30000. Znaci da su poceli od nultog soja virusa, sa oko dvije mutacije mjesecno sada je na 8 mutacija. Sanse da je bas od tih osam neka kljucna za deaktivaciju vakcine su jako jako male.Banksy wrote: ↑07/05/2020 19:33Nije pitanje hoće li jedna od njih biti efikasna, nego za koju mutaciju će biti efikasna i koliko dugo će biti efikasna.
Sve piše iznad, ali da ponovim još jednom.
...identificirano je 14 mutacija.
Dominacija novog soja nad svojim prethodnicima pokazuje da je zarazniji, iako još nije poznato koliko je točno zarazniji.
Italija je bila jedna od prvih zemalja koja je novi soj virus vidjela u posljednjem tjednu veljače, gotovo u isto vrijeme kada se pojavio i izvorni soj.
Washington je bio među prvim američkim državama koje su bile pogođene izvornim sojem krajem veljače, ali do 15. ožujka dominirao je mutirani soj.
New York je izvorni virus pogodio oko 15. ožujka, ali je za nekoliko dana mutantski soj preuzeo dominaciju.
Znanstvenici velikih organizacija koje rade na cjepivu ili lijekovima rekli su da polažu nade u početne dokaze da je virus stabilan i da vjerojatno neće mutirati na način na koji djeluje virus gripe, zahtijevajući novo cjepivo svake godine. Ovaj izvještaj bi mogao oboriti tu pretpostavku.
Ako pandemija ne uspije sezonski prestati s toplijim vremenom virus bi mogao doživjeti daljnje mutacije, a učinkovitost cjepiva mogla bi biti ograničena. Ako je cjepivo dizajnirano na temelju originalne verzije koronavirusa, možda neće biti učinkovito protiv novog soja, upozorili su autori studije.
Iako istraživači još ne znaju detalje kako se mutirani šiljak virusa ponaša u tijelu, očito čini nešto što mu daje evolucijsku prednost u odnosu na prethodnika i potiče njegovo brzo širenje. Jedan znanstvenik nazvao ga je "klasičnim slučajem Darwinove evolucije".
Prema ovome da bi dosao do nivoa mutacije gripa treba proci bar pet godina.