black64 wrote: ↑07/05/2020 14:27
Svi znamo da je trenutno uređenje naše države veoma komplikovano, nedovoljno efikasno itd.
Otvorio sam ovu temu da bismo raspravili o mogućim rješenjima koje bi zadovoljile sve građane naše države.
Dakle
cilj je da se smanji međuetnička netrpeljivost i otkopča ova luđačka košulja koju su nam stavili.
Moj prvi prijedlog bi bio ukidanje predsjedništva BiH u potpunosti (ova institucija samo produbljuje naš međuetnički mrzilački matrix). Sve nadležnosti predsjedništva bi prešle na premijera BiH.
Ja odavno ne vidim međuetničku netrpeljivost. Netrpeljvost može biti između ljudi različitih etničkih pripadnosti, svejedno u kojem entitetu, ali to je individualna stvar, nije međuetnička netrpeljivost. A i između ljudi, sve je manje pogleda poprijeko.
Navođenje jednih protiv drugih, u BiH rade samo pojedine političke vođe, perfidno i zlonamjerno, a zapravo to rade između sebe i svojih politika - dogovorno, s ciljem učvrščivanja vlastitih pozicija homogenizacijom svojih...
U BiH je političko uređenje ovakvo kakvo jeste već 25 godina, i funkcionira, kako tako. Nije naš problem toliko to političko uređenje, naš problem je ekonomsko stanje, loše privredno stanje. A korumpirano pravosuđe je generator svih naših problema.
Ukoliko bismo postigli razvoj ekonomije, produkciju privrede, pa i smanjenje budžetske potrošnje, ako bismo uredili pravosuđe, neka nam i Predsjedništva, i entiteta, i kantona, i svega. Dobrom ekonomijom, potencijalnom privredom i zaštitom pravima, ljudi bi se čak i vartili iz dijaspora i privremenih odlazaka na rad u inostranstvo.
O ovome treba otvarati teme i raspravljati, ne o nemogućem...