Vjerujem da će i ostale države izbacivati takve brojke, za gradove ne znam, znam da je u Zenici prvi slučaj otkriven 09.03.2020, mjere uvedene deset dana nakon toga uz svo stampedo po marketima bez maski i spreja, i da će za četiri dana evo dva mjeseca od tada i da mi nemamo niti jedan smrtni slučaj, a ni kritičnih nije nešto bilo... Tako da, u potpunosti se slažem sa kvotanim komentatorom koji kaže "svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati". To isto važi i za medijski terorizam i promociju straha.Maha23 wrote: ↑05/05/2020 22:15Eh kad bi to sve bilo tako jednostavno...moze li se tih 0,15% iz Slovenije primjeniti na ostale drzave ili gradove? Svabe u onom istrazivanju iz Heinsberga dosli do, cini mi se 0,35%. Hiljadu puta je reecno, previse je razlicitih faktora (gustina naseljenosti, geografski polozaj, starosna struktura, preduzete mjere, pouzdanost testova itd.) koji uticu na smrtnost tako da je moje misljenje da nikada necemo, niti mozemo dobiti jedinstven broj...biglebovski wrote: ↑05/05/2020 21:37 Kako prenose slovenski mediji, istraživanje je na uzorku od 1368 ljudi iz svih dobnih skupina i različitih regija pokazalo da je bolest covid-19 preboljelo od 42 tisuće do 84 tisuće slovenskog stanovništva, odnosno između dva i četiri posto cijele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmjerno nisku prokuženost, odnosno dio populacije koja je bila u kontaktu s koronavirusom....
u Sloveniji je nakon 57.474 testova potvrđeno 1445 slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je umrlo 98 osoba inficiranih koronavirusom, a među preminulima najviše je onih visoke životne dobi iz domova za starije koji su uz covid-19 imali i brojne druge bolesti.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/slo ... 80676.aspx
da posudim komentar...
Ok, malo matematike.
Dakle između 42000 i 84000 zaraženih. Uzmimo srednju vrijednost 63,000.
Od toga umrlo 98 ljudi. 98 podijeljeno sa 63,000 je... 0.0015... iliti 0.15%
Smrtnost je 0.15%..... što je u rangu sezonske gripe!
Uopće neću ulaziti jesu li trebale te sve mjere ograničenja. Osobno smatram da jesu jer je bilo potrebno dobiti vremena da se upozna bolest i, što je najbitinije, razviju kliničke metode kojima je ova niska smrtnost najvjerojatnije i postignuta. To je razlika između recimo Italije i Hrvatske i Slovenije.
Međutim, sada kada je smrtnost 0,15 %, više doista nema nikakvog razloga za IKAKVE represivne mjere osim monitoringa situacije. Svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
#24376 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- jeza u ledja
- DEMONIKA
#24378 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
grohotom vam se smijem
-
breba
#24379 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Odvadi malo.
Ne broje ljudi jer vole da broje vec brinu za sebe, porodicu, roditelje. Zar je tesko shvatiti?
A dernek nije vrhunac bivstvoanja takodje.
Samo treba vratiti ljude da rade i zarade i ono malo sto zarade.
- index_box
#24380 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala tebi na trudu, ali puno je tu čudnih brojki.jeza u ledja wrote: ↑05/05/2020 23:45 @ index_box
Evo ti, za posljednjih 10 sezona za koje su dostupni podaci ovdje, od 2005-06 do 2016-17 (fali 2014) prosjek smrti u Italiji izmedju oktobra i marta je 63,072. Maksimalni broj umrlih u jednom od tih 50 uzoraka je 65,266 (januar 2015-16), a minimalni 44,639 (novembar 2005-06), znaci razlika 20,627, tj. za 46% je veci max od min. Maksimala razlika u jednoj sezoni je u 2015-16, izmedju 49,468 i 65,266, tj. 15,801 razlike, ili ti max je za 32% veci od min.
Maksimalan skok iz jednog mjeseca u drugi je gotovo uvijek decembar u januar i najveci izmjereni je 2012-13, 20%, odnosno 10-ak hiljada vise iz jednog mjeseca u drugi.
Maksimalni broj umrlih u mjesecu martu je 61,557 u sezoni 2015-16.
Naravno treba uzeti u obzir da broj umrlih lagano raste iz godine u godinu.
Najveci skok izmedju februara i marta je 8%.
Sad ako se ispostavi neki skok od 40% ili vise, ispada da imamo poprilicno cudne brojke, zar ne?
- Edin H.
#24381 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nazalost upravo je obrnuto.freelancerBIH wrote: ↑05/05/2020 19:40Ma nema sanse to za GB. Puno ih vise pratim od Italije (ne znam kakva je starosna struktura umrlih u Italiji) - ali ti mogu reci ono sto sam za GB upratio u zadnjih 5-10 dana:
- Sve umrle od Januara do kraja Marta su "statisticki" prebacili u umrle od Covida 19 jer su nasli "visak" umrlih od oko 5-6000+ za ta 3 mjeseca...
Znaci stvarno stanje u GB je mozda oko 21-22 hiljade... Ako i toliko ...
Smatra se da su brojke vece, jer su oni do sada samo racunali preminule koji su pozitivno testirani na koronu u bolnicama, bez brojki preminulih u starackim domovima i kucama. Francuska je npr. od pocetka vodila statistiku koje je ukljucivala osobe koje su preminulie u kucama i starackim domovima. Osobe koje su preminule iz drugih razloga ne ulaze u ove statistike.
- index_box
#24382 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- DEMONIKA
#24383 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nemam potrebu da odvadim, očito je da svi uzduž i poprijeko derneče bez ikakvih mjera sigurnosti, a vjerujem da i oni imaju porodice, roditelje etc!
Posebno ovi po plažama koje su krcate, pa onda ovi Halidi i Šerifi, pa Austrijski prijatelji premijera, etc
Dernek nije vrhunac, ali pokazuje koliko je, u stvari, situacija s virusom ozbiljna.
Ako vrhovi derneče, hodaju, putuju, to vam valjda nešto govori, ili ne
Ako se ljudi boje za svoje najbliže, brojanje mrtvih im neće pomoći,
a i ta fraza porodica, roditelji, briga, gubi na značaju dok vam glavonje derneče, hodaju bez maske i smiju vam se u facu
-
Maha23
#24384 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa i to je moguce, ne preostaje nam nista drugo nego da cekamo nova istrazivanja i naglabamo na forumubiglebovski wrote: ↑06/05/2020 00:01Vjerujem da će i ostale države izbacivati takve brojke, za gradove ne znam, znam da je u Zenici prvi slučaj otkriven 09.03.2020, mjere uvedene deset dana nakon toga uz svo stampedo po marketima bez maski i spreja, i da će za četiri dana evo dva mjeseca od tada i da mi nemamo niti jedan smrtni slučaj, a ni kritičnih nije nešto bilo... Tako da, u potpunosti se slažem sa kvotanim komentatorom koji kaže "svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati". To isto važi i za medijski terorizam i promociju straha.Maha23 wrote: ↑05/05/2020 22:15Eh kad bi to sve bilo tako jednostavno...moze li se tih 0,15% iz Slovenije primjeniti na ostale drzave ili gradove? Svabe u onom istrazivanju iz Heinsberga dosli do, cini mi se 0,35%. Hiljadu puta je reecno, previse je razlicitih faktora (gustina naseljenosti, geografski polozaj, starosna struktura, preduzete mjere, pouzdanost testova itd.) koji uticu na smrtnost tako da je moje misljenje da nikada necemo, niti mozemo dobiti jedinstven broj...biglebovski wrote: ↑05/05/2020 21:37 Kako prenose slovenski mediji, istraživanje je na uzorku od 1368 ljudi iz svih dobnih skupina i različitih regija pokazalo da je bolest covid-19 preboljelo od 42 tisuće do 84 tisuće slovenskog stanovništva, odnosno između dva i četiri posto cijele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmjerno nisku prokuženost, odnosno dio populacije koja je bila u kontaktu s koronavirusom....
u Sloveniji je nakon 57.474 testova potvrđeno 1445 slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je umrlo 98 osoba inficiranih koronavirusom, a među preminulima najviše je onih visoke životne dobi iz domova za starije koji su uz covid-19 imali i brojne druge bolesti.
da posudim komentar...
Ok, malo matematike.
Uopće neću ulaziti jesu li trebale te sve mjere ograničenja. Osobno smatram da jesu jer je bilo potrebno dobiti vremena da se upozna bolest i, što je najbitinije, razviju kliničke metode kojima je ova niska smrtnost najvjerojatnije i postignuta. To je razlika između recimo Italije i Hrvatske i Slovenije.
Međutim, sada kada je smrtnost 0,15 %, više doista nema nikakvog razloga za IKAKVE represivne mjere osim monitoringa situacije. Svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati.
Edit: evo vidim da je doktorica strohman postavila primjer upravo ovog olakog zakljucivanja o kojem govorim i primjene jednog IFR na sve ostale drzave.
Last edited by Maha23 on 06/05/2020 00:35, edited 2 times in total.
- DEMONIKA
#24385 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, nego ćemo svi nositi masku godinama 
-
RJ57
#24386 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
danas su švabe i izraelci neovisno jedni od drugih potvrdili da su uspjeli izolovati antitijela koja mogu spriječiti aktivnost virusa nakon zaraze. testovi slijede i ako to bude proferceralo mogao bi se dobiti djelotvoran lijek protiv korone za par mjeseci.
meni nije jasno da li bi uspješan lijek tog tipa pomogao razvoju vakcine ili ne, ali i lijek bi bio velika stvar. onda barem ne bi morali slušati o raznoraznim remdesivirima i klorokinima ovoga svijeta!
meni nije jasno da li bi uspješan lijek tog tipa pomogao razvoju vakcine ili ne, ali i lijek bi bio velika stvar. onda barem ne bi morali slušati o raznoraznim remdesivirima i klorokinima ovoga svijeta!
Last edited by RJ57 on 06/05/2020 00:44, edited 2 times in total.
- Edin H.
-
RJ57
#24388 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nema ni u rajvusa previše korone, možda joj zagađenje ne prija bašMaha23 wrote: ↑06/05/2020 00:29Pa i to je moguce, ne preostaje nam nista drugo nego da cekamo nova istrazivanja i naglabamo na forumubiglebovski wrote: ↑06/05/2020 00:01Vjerujem da će i ostale države izbacivati takve brojke, za gradove ne znam, znam da je u Zenici prvi slučaj otkriven 09.03.2020, mjere uvedene deset dana nakon toga uz svo stampedo po marketima bez maski i spreja, i da će za četiri dana evo dva mjeseca od tada i da mi nemamo niti jedan smrtni slučaj, a ni kritičnih nije nešto bilo... Tako da, u potpunosti se slažem sa kvotanim komentatorom koji kaže "svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati". To isto važi i za medijski terorizam i promociju straha.Maha23 wrote: ↑05/05/2020 22:15
Eh kad bi to sve bilo tako jednostavno...moze li se tih 0,15% iz Slovenije primjeniti na ostale drzave ili gradove? Svabe u onom istrazivanju iz Heinsberga dosli do, cini mi se 0,35%. Hiljadu puta je reecno, previse je razlicitih faktora (gustina naseljenosti, geografski polozaj, starosna struktura, preduzete mjere, pouzdanost testova itd.) koji uticu na smrtnost tako da je moje misljenje da nikada necemo, niti mozemo dobiti jedinstven broj...Uzeo si primjer Zenice, tacno, prema dosadasnjim rezultatima jasno je da treba ici sa relaksacijama mjera, i neka se sutra sve vrati u "normalu" ali, opet ponavljam, ako je tako u Zenici to ne znaci da se moze primjeniti na cijeli svijet (ne samo u BiH s obzirom da je tema o koroni na globalnom nivou). Puno ljudi olako i sa velikom sigurnoscu donosi nekakve zakljucke a za to (jos) nemamo dovoljno informacija.
Edit: evo vidim da je doktorica strohman postavila primjer upravo ovog olakog zakljucivanja o kojem govorim i primjene jednog IFR na sve ostale drzave.
inače u pravu si, niko ne zna previše o koroni, previše je nagađanja ali nema druge, sve ovo je learning by doing
- DEMONIKA
#24389 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zato što je rečeno da ćemo živjeti s maskom narednih nekoliko godina, predpostavljam da ti i jesi mostly u kući
mi ostali nismo
a Duterte i pozivanje na istog govori mnogo o tebi
- CPT
#24390 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I opet nebuloze oko smrtnosti...biglebovski wrote: ↑05/05/2020 21:37 Kako prenose slovenski mediji, istraživanje je na uzorku od 1368 ljudi iz svih dobnih skupina i različitih regija pokazalo da je bolest covid-19 preboljelo od 42 tisuće do 84 tisuće slovenskog stanovništva, odnosno između dva i četiri posto cijele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmjerno nisku prokuženost, odnosno dio populacije koja je bila u kontaktu s koronavirusom....
da posudim komentar...
Ok, malo matematike.
Ovo gore je posljedica represivnih mjera. Znaci nema javnog prometa, nema skola, ... Kad bi ukinili ogranicenja virus u jednoj manjoj skoli bio bi dovoljan da blokira vecinu bolnica. Da ne govorimo o javnom prometu, trgovackim centrima, itd, itd... Znaci velik broj se javi u bolnicu, zdrastveni sistem zablokira i mrtve pocnu slagati... Onda se moze govoriti o realnoj smrtnosti.
O ukidanje represije se moze govoriti kod visoke prokuzenosti sto znaci da ce se ovo razvuci preko ljeta ili repriza kraj godine.
- DEMONIKA
#24391 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
CPT wrote: ↑06/05/2020 00:49I opet nebuloze oko smrtnosti...biglebovski wrote: ↑05/05/2020 21:37 Kako prenose slovenski mediji, istraživanje je na uzorku od 1368 ljudi iz svih dobnih skupina i različitih regija pokazalo da je bolest covid-19 preboljelo od 42 tisuće do 84 tisuće slovenskog stanovništva, odnosno između dva i četiri posto cijele populacije, što je više od očekivanja, ali ipak pokazuje razmjerno nisku prokuženost, odnosno dio populacije koja je bila u kontaktu s koronavirusom....
da posudim komentar...
Ok, malo matematike.
Međutim, sada kada je smrtnost 0,15 %, više doista nema nikakvog razloga za IKAKVE represivne mjere osim monitoringa situacije. Svaki dan koji se ove mjere drže je zločin prema stanovništvu koje mora raditi, živjeti i privređivati.![]()
Ovo gore je posljedica represivnih mjera. Znaci nema javnog prometa, nema skola, ... Kad bi ukinili ogranicenja virus u jednoj manjoj skoli bio bi dovoljan da blokira vecinu bolnica. Da ne govorimo o javnom prometu, trgovackim centrima, itd, itd... Znaci velik broj se javi u bolnicu, zdrastveni sistem zablokira i mrtve pocnu slagati... Onda se moze govoriti o realnoj smrtnosti.
O ukidanje represije se moze govoriti kod visoke prokuzenosti sto znaci da ce se ovo razvuci preko ljeta ili repriza kraj godine.
-
Maha23
- DEMONIKA
- jeza u ledja
#24394 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci ne dernecis na plazi?DEMONIKA wrote: ↑06/05/2020 00:06grohotom vam se smijem![]()
Jebiga, zna se kakvim ljudima je sve smijesno. Ljudi umiru. Ekonomije se raspadaju. Tebi smijesno.
Da je meni tvoja pamet, da se i ja malo nasmijem.
- DEMONIKA
#24395 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A da je meni tvoja da se odmorimjeza u ledja wrote: ↑06/05/2020 02:31Znaci ne dernecis na plazi?
Jebiga, zna se kakvim ljudima je sve smijesno. Ljudi umiru. Ekonomije se raspadaju. Tebi smijesno.![]()
Da je meni tvoja pamet, da se i ja malo nasmijem.
-
daddy-kool
#24396 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja ne mogu da vjerujem da se vodi rasprava oko toga da li je korona prenapuhana ili su mjere bile nepotrebne. Nije samo jedna zemlja, i nismo samo mi uveli mjere, nego su skoro pa sve zemlje na svijetu reagovale vrlo drastično. Mnoge od tih zemalja bi jedva dočekale da pokažu kako su njihovi rivali ispali glupi i pogriješili, neki bi lizali svetišta da pokažu kako se ne boje virusa, drugi bi pozivali na izlaske na kafu protiv straha od virusa, dok bi treći zaglupljivali pričom kako je sve ovo prevara (hoax). Čekaj pa sve se ovo desilo.
Zajebo se Čeh, Švabo, Rus, Amerikanac i Englez ali se Bosanac prevariti ne da. Isto kao u vicu.

- piupiu
- piupiu
#24398 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što reče neko - kakva je to strašna konspiracija kad svaki idiot na Internetu zna za nju.daddy-kool wrote: ↑06/05/2020 03:09 Zajebo se Čeh, Švabo, Rus, Amerikanac i Englez ali se Bosanac prevariti ne da. Isto kao u vicu.![]()
![]()
- jeza u ledja
#24399 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moje razmisljanje je da vlade rade ono sto najbolje mogu u datoj situaciji (generalisem, daleko od toga da su neki potezi bili dobri). Znaci rade sto mogu, s obzirom na informacije i znanje s kojim raspolazu, a ono je vrlo sturo u vezi ovog virusa. Tako da, s obzirom da je virus nepoznanica, neki potezi koji se prave na kraju mogu ispasti kao pogresni.
Lako je bit general poslije bitke sa “jesam vam reko”.
Upravo sto kaze daddy-kool, mnogi lideri bi jedva docekali da urade upravo suprotno od nekih drugih zemalja, pogotovo danas kad su nacionalizam i antiglobalizacijana ovolikom nivou. Uostalom, tako se i jesu ponasali neki od njih dok nije babaroga pokucala na vrata.
Lako je bit general poslije bitke sa “jesam vam reko”.
Upravo sto kaze daddy-kool, mnogi lideri bi jedva docekali da urade upravo suprotno od nekih drugih zemalja, pogotovo danas kad su nacionalizam i antiglobalizacijana ovolikom nivou. Uostalom, tako se i jesu ponasali neki od njih dok nije babaroga pokucala na vrata.
-
daddy-kool
#24400 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo tako. Velike debate po Evropi su oko sigurnosti ponovnog otvaranja škola, Merkel je bila vrlo ljuta na njemačkog glavnog eksperta za Covid-19 (Drosten) jer je mijenjao preporuke u samo nekoliko dana. Čovjek je samo pratio nauku i objavljene studije, te je na osnovu najnovijih dostupnih informacija prilagođavao preporuke, što je za svaku pohvalu. Jednostavno svi u hodu uče, a oni koji budu slušali nauku će imati najmanje štete.jeza u ledja wrote: ↑06/05/2020 04:37 Moje razmisljanje je da vlade rade ono sto najbolje mogu u datoj situaciji (generalisem, daleko od toga da su neki potezi bili dobri). Znaci rade sto mogu, s obzirom na informacije i znanje s kojim raspolazu, a ono je vrlo sturo u vezi ovog virusa.
https://www.nytimes.com/2020/05/05/heal ... chool.html
(New Studies Add to Evidence that Children May Transmit the Coronavirus)