Hehe, nasao sam i taj sajt kad sam trazio ali to je samo za Coronu.laik1981 wrote: ↑03/05/2020 18:05
Ne znam gdje si nasao to inace i gdje si nasao ukupan broj smrtnih slucajeva u NYC u zadnja tri mjeseca? Za koronu ima ovo https://www1.nyc.gov/site/doh/covid/covid-19-data.page..
Mozda mozemo naci i gradove sa podacima o smanjenom broju smrtnih slucajeva za vrijeme pandemije u odnosu na iste periode u proslim godinama?
Evo pogledaj ovdje:
https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm
I pogledaj u tabelama pod Percent of Expected Deaths za NYC, NYS, MA i NJ.
Ukupno u cijeloj zemlji je broj manji nego inace, to si u pravu, ali ja pretpostavljam da je uzrok smanjen broj ljudi na cestama, gradilistima, itd. Godisnje tako umre 170000 hiljada ljudi, sto znaci oko 42k svaka 3 mjeseca (ne znam sad kako je kad se kalibrira po sezoni).
Ako te zanima zvanican izvor za prethodne godine (nema jos 2019-a), otidji na CDC Wonder bazu podataka, ali je malo komplikovano da sad direktno linkam rezultate. Konkretno sam trazio NYS za 5 zadnjih godina i rezultat je za ova 3 mjeseca uvijek oko 40k (u par deka gore dole), a ovamo smo vec na 64 (prvi link). Slicno vazi za NJ, gdje je prosjek oko 19k, a ovamo mrtvih skoro 27k, itd.
Vecina ostalih drzava brojke su manje nego inace, vjerovatno zbog toga sto su ljudi po kucama, a moguce da se neki podaci jos presabiraju.
Isto si u pravu mescini za smanjen broj ljudi umrlih od drugih respiratornih bolesti (doduse ne bas gripa koliko upala pluca), jer mnogi ljudi sa ovim virusom dobiju i upalu pluca. Imaju tu objasnjenja, mrsko mi citati detalje, ali pretpostavljam da ko je god imao virus i upalu pluca da je registrovan pod virus kao uzrok smrti. Neki bi umrli i ovako, ali ostali bi prezivjeli. To ne znaci da nisu umrli od virusa, ali znaci da su kalkulacije o uticaju virusa na smrtnost populacije drukcije.
Zato ponavljam, gledaj ukupnu smrtnost, a ona je za podrucja gdje je virus buknuo mnogo veca od obicne i daleko od godisnjih oscilacija. Mozemo mi raspravljati nadugo ko je od cega umro, ali ako umre mnogo vise nego ljudi inace...jebiga nema drugog objasnjenja.
Jos da dodam da bi brojke bile jos vece, znacajnije, da ova statistika obuhvata samo mart i april, ili cirka sredina marta do danas. U februaru i prvoj sedmici marta ne znam da je uopste bilo registrovanih smrtnih slucajeva od virusa u SAD.