Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Bluemore

#23951 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

GAU8 wrote: 01/05/2020 11:40
Bluemore wrote: 01/05/2020 10:09
GAU8 wrote: 01/05/2020 09:33

Maske su djelotvorne. Inače ih ni medicinski radnici ne bi nosili bez veze, da im samo smetaju.
Medicinski radnici ih ne nose bez veze
Oni su obuceni Kako se stavljaju skidaju
Bez kontaminacije
Ne nosaju bez mjenjanja....

Sve sto je ispravno da bi ta maska bila korisna a ne stetna mi ne primjenjujemo
Jer ne znamo
Nama dalo masku reklo maska stiti kako hirurzi
I vozi misko s maskom
:-)
Tvoje rezonovanje je ovakvo:
Ljudi ne znaju kako treba nositi masku. Hajde da je nikako ne nose.
Logika na kvadrat.
samo to nije moje razonovanje vec
logika eminentnih strucnjaka :wink:
Bluemore

#23952 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

GAU8 wrote: 02/05/2020 07:37
Bluemore wrote: 01/05/2020 23:42 Kanclarka Merkel zaruzila Prof. Dr. Strah Intravenozno Drosten

Boze hoce li se uzetI na KraJu
Šta bi tebi Drosten skrivio u životu, dana mi je znati...
panicar alarmist
nije meni vec mnogima
index_box

#23953 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Hajlac wrote: 02/05/2020 23:34
Ljekari su inicijalno smatrali da je Patricia Dowd umrla od srčanog udara, međutim izvještaj s obdukcije do kojeg su mediji došli otkriva da je bila zaražena koronavirusom i da se infekcija proširila na njen srčani mišić, što je uzrokovalo pucanje srčanog zaliska.

Postoji nešto abnormalno u vezi činjenice da je savršeno normalno srce puklo. Zdrava srca ne pucaju. Ovo srce je puklo zbog infekcije srčanog mišića uzrokovane koronavirusom“, rekla je forenzički patolog dr. Judie Malyneck, koja nije učestvovala u obdukciji.

Dowd je u izvještaju opisana kao “blago gojazna”, ali nije imala drugih medicinskih stanja.

Obdukcija je obavljena 7. februara, ali izvještaj je podnesen u četvrtak, 23. aprila. Dr. Susann Parson, koja je obavila obdukciju, pronašla je koronavirus u srcu, plućima, dušniku i crijevima preminule.

Dr. Andrew Connoly, patolog Univerziteta California u San Franciscu, rekao je da je virus mogao da izazove upalu u srcu. Dodao je da je upalu mogla uzrokovati pretjerana reakcija imunološkog sistema i dodao da je Dowd imala blagu upalu pluća koja je mogla doprinijeti smrti.
https://klix.ba/obdukcija-zrtve-koron ... -je-puklo/
Bez ikakve želje da ikoga uvrijedim, ali ja sam zaista mislio da je riječ o djevojci od 20 godina. Što je najstrašnije, većina ljudi ne vidi sve kontradiktornosti i besmisao ovog članka. :-) Novinarstvo u pm...

Image

Image
index_box

#23954 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Gojaznost...

Image
Image

A možemo ići i dalje...

Image
neko_sa_strane

#23955 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

Ako je blago gojazna onda srce ne može nikako biti zdravo kako se navodi u članku. Pogrešno je određivanje gojaznosti na osnovu indeksa tjelesne težine. Šta ako se čovjek bavi sportom ili bodybuildingom i ima viši BMI u odnosu na propisani a nije gojazan.
Hajlac

#23956 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

https://klix.ba/obdukcija-zrtve-koron ... -je-puklo/
index_box wrote: 02/05/2020 23:51 Bez ikakve želje da ikoga uvrijedim, ali ja sam zaista mislio da je riječ o djevojci od 20 godina. Što je najstrašnije, većina ljudi ne vidi sve kontradiktornosti i besmisao ovog članka. :-) Novinarstvo u pm...
:-) :-)
Na osnovu cega, jadan ne bio? Ono totalno nidje veze zakljucci i komentar...
index_box

#23957 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

neko_sa_strane wrote: 03/05/2020 00:03 Ako je blago gojazna onda srce ne može nikako biti zdravo kako se navodi u članku. Pogrešno je određivanje gojaznosti na osnovu indeksa tjelesne težine. Šta ako se čovjek bavi sportom ili bodybuildingom i ima viši BMI u odnosu na propisani a nije gojazan.
Hranila se zdravo, garant, tradicionalna američka kuhinja, u svijetu poznata po svojoj kvaliteti, a od fizičkih aktivnosti, Amerikanci puno upražnjavaju hodanje po supermarketima. Pa kod njih je ovaj rad od kuće svakodnevica, sjede ljudi pred računarima po 20 sati dnevno, a sad i svi mi s njima, htjeli - ne htjeli.

Image
Hajlac

#23958 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hajlac »

Image

Zena uopste nije bila ono tipicno americki pregojazna - ovako izgleda bruku starijih osoba i kod nas...

Srce ne PUCA od visokog holesterola...

Razlika vise nego jasna naspram:

Image

Image

Image

http://blogs.reuters.com/photographers- ... n-america/
index_box

#23960 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

:roll:

Isključujem se s ove teme, definitivno, i ovih par sivih ćelija će mi izumrijeti ako nastavim čitati ove koještarije.

Budite mi dobro, forumaši, nadam se da ćemo svi preživjeti ove ključne dvije sedmice (koliko god da pojedinci priželjkuju apokalipsu), valjda vam/nam neće zatrebati onaj s-ljubavlju-Fikret-ov respirator :mrgreen: Poyy.
jeza u ledja

#23961 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lajavikrelac wrote: 02/05/2020 22:13 , da bi se ispostavilo da se virus ne prenosi preko predmeta...
:-)

Ko te to slagao?
Lajavikrelac wrote: 02/05/2020 22:24 poznanici u Bjelorusiji
E dzesi njih nasao... :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#23962 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Jesu li Švabe utvrdile da se ne može zaraza dobiti preko predmeta osim ako neko nije pljunuo ili kihnuo u ruku a ti odmah za njim uhvatis isto? Pa tako se mozes zaraziti bilo cime, a sanse za to su jako male.
jeza u ledja

#23963 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Eh, evo posto me zanimalo, a ni ja ne vjerujem medijima da znaju interpretirat brojeve kako treba, otisao sam sam provjerit.

Postoje preliminarni i friski podaci za broj umrlih po sedmicama po americkim drzavama. Ima rubrika za uzrok smrti od COVID-19, upale pluca i gripe i onda kombinacije istih. Kako je neko ranije postavio broj umrlih od upale pluca je manji ove godine nego inace. Nisam to provjeravao ali vjerujem da je tacno jer mnogi koji su fasovali pneumoniju su zbog Covida imali gore ishode, a neki i smrt. Slicno vazi i za obicnu gripu. Tako bi se moglo argumentovati da bi odredjeni broj ljudi "svakako umro" od tih sezonskih bolesti. Medjutim to ne znaci da je tvrdnja da su umrli zbog Covida tehnicki netacna. Slicno kao i kod drugih visestrukih uzroka smrti.

Medjutim, mene su zanimale totalne brojke umrlih, a one su za neke drzave za period februar-mart-april mnogo vece. (Mada ja mislim da bi period od sredine marta do danas bio mnogo bolja usporedba jer u februaru prave epidemije haman pa nije bilo)
Konkretno za New York, tromjesecni prosjek je otprilike 40k umrlih, a ove godine je preko 64k (NYC grad 31k + NYS drzava 32l). New Jersey prosjek je oko 19k, a ove godine skoro 27k. Razlike ne osciliraju ni blizu ovoga, pogledao sam NY zadnjih 5 godina sve je u cirka maksimum 1000 razlike gore dole (par procenata). Sad je razlika preko 20k. :-) Jebes ga ljudi umiru od necega.

Evo ima tabela i pored nje rubrika "procenat od ocekivanog broja umrlih".

Sedmica 3/28-4/4 za cijelu zemlju prosjek umrlih 115% od normalnog (15% veci), a u narednoj sedmici 120% od normalnog.

No za ovaj tromjesecni period, za grad New York, 219% od normalnog :-) . Znaci vise nego duplo vise. Za ostatak drzave NY, 122% od normalnog. Za New Jersey 131% od normalnog, Massachusetts 112%, itd. Za mnoge drzave je procenat smanjen, jedan razlog je sto statistike u broju umrlih jos nisu potvrdjene, a drugi je sto su zbog karantine ljudi mnogo manje izlozeni saobracajnim nesrecama i eksponiranju drugim zaraznim bolescugama.

Helem, to je sa "socijalnim distanciranjem" i zatvaranjem ekonomije.

Izvor je zvanicni zavod koji ove stvari izbacuje (NCHS):
https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm

Zakljucke iznosite sami.
Zakljucak za mene - za zemlju u cjelini ne izgleda nesto spektakularno. Medjutim za koncentrisana podrucja, tipa NYC, brojke su definitivno strasne. Cirka 6 hiljada mrtvih ljudi viska u NYC u roku 2 mjeseca, bez uracunavanja negativnog efekta karantine na druge uzroke smrti.I onda jos dodati na to najugrozenije grupe tipa matori. Malo je tesko zamisliti da bez ovog zatvaranja brojke ne bi bile jos visestruko gore.
Sad na koliko je trebalo zatvoriti i kad otvoriti o tome bi mogli godinama. Slucaj NYC preveden na Sarajevo bi bio cirka 300 dodatnih mrtvih ljudi u ovih par mjeseci. To je sa karantinom.
jeza u ledja

#23964 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lajavikrelac wrote: 03/05/2020 01:09 Jesu li Švabe utvrdile da se ne može zaraza dobiti preko predmeta osim ako neko nije pljunuo ili kihnuo u ruku a ti odmah za njim uhvatis isto? Pa tako se mozes zaraziti bilo cime, a sanse za to su jako male.
Pa znaci moze onda. :-)

Neko kihne ili se iskaslje na neki predmet ili u ruku. Ti taj predmet u roku X vremena dohvatis rukom, ruku prineses licu i eto ga. Mislim, ko i sve ostale takve bolescuge. U prijevodu - virus je izrazito zarazan.

Ljudi govore ne znam tipa HIV ili ebola je mnogo strasnija i smrtonosnija. Pa jeste naravno. Samo ebolu ili HIV je mnogo teze fasovat, morao bi bas biti u bliskom kontaktu sa kojekakvim tekucinama zarazene osobe. (Ili neko spomenu ranije koleru, koju dobijas tako sto pijes zarazenu vodu).

Ove respiratorne baje tipa gripa i slicno, koliko ja shvatam to se mnogo lakse siri. I djaba onda sto je smrtonosnost samo 1%, kad se od njih moze zaraziti haman pola covjecanstva u cas posla.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#23965 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by japin_mutapi »

Ako nastavi ovako korona za sedam dana ubija 300.000 ljudi. Sve je bliza „obicnoj” gripi, sto bi rekli teoreticari.
Sta ce govoriti za heftu, kakva li ce biti prica i teorije. Vrlo zanimljivi ljudi.
daddy-kool

#23966 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

https://www.governor.ny.gov/news/amid-o ... dy-testing

NYC
19.9%

(pošto je prevalenca smanjena u odnosu na prvu fazu sa 25% na 14% u drugoj, to znači da su u drugoj fazi uzorci bili reprezentativniji i vjerovatno bliži stvarnosti)
Last edited by daddy-kool on 03/05/2020 04:03, edited 1 time in total.
piupiu

#23967 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

index_box wrote: 03/05/2020 00:02 Gojaznost...
Cardiovascular diseases are a major public health concern in Bosnia and Herzegovina — 63 percent of the population is overweight — and smoking and food are central to the crisis. Poorer Bosnians often turn to cheap and unhealthy food, while those with deeper pockets stick to the traditional Bosnian diet, which is based on meat and carbohydrates. The country is among the last in Europe where smoking, a widespread habit, is not prohibited in public places.

https://www.ozy.com/around-the-world/bo ... mic/86046/
jeza u ledja

#23968 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

japin_mutapi wrote: 03/05/2020 03:10 Ako nastavi ovako korona za sedam dana ubija 300.000 ljudi. Sve je bliza „obicnoj” gripi, sto bi rekli teoreticari.
Sta ce govoriti za heftu, kakva li ce biti prica i teorije. Vrlo zanimljivi ljudi.
Ako je broj mrtvih u virusom pogodjenom podrucju duplo veci nego inace onda se smrtnost virusa nikako ne moze pribliziti obicnoj gripi. Ukupan broj mrtvih u zavrsenom vremenskom periodu je konacna cifra. Ne moze se promjeniti. Ili to ili je ova bolest mnogo vise zarazna od gripe pa mnogo veci broj oboljeva. No svejedno, konacne cifre su ono sto je bitno.
Znaci ne moramo govoriti o tome sta ce biti, sta bi bilo kad je bilo, vec sta se vec desilo.
sumirprimus

#23969 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Ako 99.99% ljekara na svijetu koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima oboljelim od covida, kazu da nije zaj3bancija. Onda nije zajebancija.
Pametan covjek uvijek slusa pametnije i strucnije od sebe. Ta ce korona masonska zavjera bil gejst depopulacija 5g vakcina profit kontrola svijeta cipovanje bla bla :lol:
uglavnomja

#23970 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

sumirprimus wrote: 03/05/2020 08:11 Ako 99.99% ljekara na svijetu koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima oboljelim od covida, kazu da nije zaj3bancija. Onda nije zajebancija.
Pametan covjek uvijek slusa pametnije i strucnije od sebe. Ta ce korona masonska zavjera bil gejst depopulacija 5g vakcina profit kontrola svijeta cipovanje bla bla :lol:

sa'ce te neko linkom gadjat :lol:

tacnije carsafom linkova
laik1981

#23971 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

sumirprimus wrote: 03/05/2020 08:11 Ako 99.99% ljekara na svijetu koji su u direktnom kontaktu sa pacijentima oboljelim od covida, kazu da nije zaj3bancija. Onda nije zajebancija.
Daj ime jednog ljekara koji je rekao da je gripa zajebancija. Izolacija oboljelih ti se preporucuje i kada je epidemija gripe, oboljela djeca se ne salju u skolu da ne sire zarazu, posjete u bolnicama budu zabranjene.. I pored postojanja vakcine godisnje umre 250-500k ljudi.. Mi vecinom presipamo iz supljeg u prazno i svako vuce na svoju stranu, ali ne moze se pobjeci od cinjenice da postoje relevantni izvori i za jednu i za drugu hipotezu.. Ili je mozda teoreticar zavjere i jedan nobelovac koji je, izmedju ostalog, prvi otkrio HIV virus? Mozda taj nobelovac nije strucan da prica o koroni?

https://www.youtube.com/watch?v=Vx91DZT ... =emb_title

Ima negdje na temi ovaj video sa prevodom..
banjaluka078
Moderator

#23972 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

laik1981 wrote: 03/05/2020 08:59
Daj ime jednog ljekara koji je rekao da je gripa zajebancija. Izolacija oboljelih ti se preporucuje i kada je epidemija gripe, oboljela djeca se ne salju u skolu da ne sire zarazu, posjete u bolnicama budu zabranjene.. I pored postojanja vakcine godisnje umre 250-500k ljudi.. Mi vecinom presipamo iz supljeg u prazno i svako vuce na svoju stranu, ali ne moze se pobjeci od cinjenice da postoje relevantni izvori i za jednu i za drugu hipotezu.. Ili je mozda teoreticar zavjere i jedan nobelovac koji je, izmedju ostalog, prvi otkrio HIV virus? Mozda taj nobelovac nije strucan da prica o koroni?

https://raskrinkavanje.ba/analiza/franc ... boratoriji
armin071

#23973 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Čovjek dobije nobelovu nagradu za medicinu i on onda stavi članak od internet stranice tipa raskrinkavanje, faktograf i sl(namjerno neću reći od koga finasiranih) koji opovrgava istog. I naravno zbog raskrinkavanja dolazimo do epohalnog otkrića da ovaj doktor uopšte nije doktor i da je ukrao nobelovu nagradu i da virus koji je on otkrio uopšte nije virus i da ga nije on otkrio nego faktograf. I onda hoćete da vas čovjek uzima za ozbiljno??
studiorum_tuzlaensis

#23974 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

I ovaj tzv. portal raskrinkavanje isto se poziva na neke druge naucnike, ništa kredibilnije od ovog Luca. Čovjek analizirao mutacije virusa i došao do zaključka, kome to ne odgovara ima svoje razloge.

Ko zna šta ćemo još saznati, ali jedno je sigurno, ako se utvrdi da je virus pobjegao iz Laba, onda ćemo vidjeti tek prave posljedice. Mislim da su onda bilo kakvi komentari da se 'sluša struka' suvišni do daljnjeg. Ogromne reperkusije bez obzira da li je pobjegao Kinezima ili Amerima, jer upravo je počeo otvoreni biološki rat.

Istina je uvijek između, a pisanim medijima NE VJERUJEM, već samo ljudima koji stoje iza svojih riječi ma kakve one bile. Samo tako možemo doći do istine šta se ustvari dešava.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 03/05/2020 09:44, edited 1 time in total.
laik1981

#23975 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

banjaluka078 wrote: 03/05/2020 09:20
laik1981 wrote: 03/05/2020 08:59

https://raskrinkavanje.ba/analiza/franc ... boratoriji
A zasto mislis da bi jedan takav strucnjak, sa takvim renomeom lagao? Shvatate li paradokse? Svi se pozivamo na neke struke i nauku, a kada dodje jedan nobelovac i kaze sta ima, proglasimo ga lazovom i teoreticarem zavjere, dok u isto vrijeme drzavne ljekare i razne zdravstvene ustanove pod kontrolom njihovih vlada uvazavamo i ne sumnjamo u njihove price.. Zasto tebi istrazivanje ovog nobelovca nema tezinu?
Locked