Eh, evo posto me zanimalo, a ni ja ne vjerujem medijima da znaju interpretirat brojeve kako treba, otisao sam sam provjerit.
Postoje preliminarni i friski podaci za broj umrlih po sedmicama po americkim drzavama. Ima rubrika za uzrok smrti od COVID-19, upale pluca i gripe i onda kombinacije istih. Kako je neko ranije postavio broj umrlih od upale pluca je manji ove godine nego inace. Nisam to provjeravao ali vjerujem da je tacno jer mnogi koji su fasovali pneumoniju su zbog Covida imali gore ishode, a neki i smrt. Slicno vazi i za obicnu gripu. Tako bi se moglo argumentovati da bi odredjeni broj ljudi "svakako umro" od tih sezonskih bolesti. Medjutim to ne znaci da je tvrdnja da su umrli zbog Covida tehnicki netacna. Slicno kao i kod drugih visestrukih uzroka smrti.
Medjutim, mene su zanimale totalne brojke umrlih, a one su za neke drzave za period februar-mart-april mnogo vece. (Mada ja mislim da bi period od sredine marta do danas bio mnogo bolja usporedba jer u februaru prave epidemije haman pa nije bilo)
Konkretno za New York, tromjesecni prosjek je otprilike 40k umrlih, a ove godine je preko 64k (NYC grad 31k + NYS drzava 32l). New Jersey prosjek je oko 19k, a ove godine skoro 27k. Razlike ne osciliraju ni blizu ovoga, pogledao sam NY zadnjih 5 godina sve je u cirka maksimum 1000 razlike gore dole (par procenata). Sad je razlika preko 20k.

Jebes ga ljudi umiru od necega.
Evo ima tabela i pored nje rubrika "procenat od ocekivanog broja umrlih".
Sedmica 3/28-4/4 za cijelu zemlju prosjek umrlih 115% od normalnog (15% veci), a u narednoj sedmici 120% od normalnog.
No za ovaj tromjesecni period, za grad New York, 219% od normalnog

. Znaci vise nego duplo vise. Za ostatak drzave NY, 122% od normalnog. Za New Jersey 131% od normalnog, Massachusetts 112%, itd. Za mnoge drzave je procenat smanjen, jedan razlog je sto statistike u broju umrlih jos nisu potvrdjene, a drugi je sto su zbog karantine ljudi mnogo manje izlozeni saobracajnim nesrecama i eksponiranju drugim zaraznim bolescugama.
Helem, to je sa "socijalnim distanciranjem" i zatvaranjem ekonomije.
Izvor je zvanicni zavod koji ove stvari izbacuje (NCHS):
https://www.cdc.gov/nchs/nvss/vsrr/covid19/index.htm
Zakljucke iznosite sami.
Zakljucak za mene - za zemlju u cjelini ne izgleda nesto spektakularno. Medjutim za koncentrisana podrucja, tipa NYC, brojke su definitivno strasne. Cirka 6 hiljada mrtvih ljudi viska u NYC u roku 2 mjeseca, bez uracunavanja negativnog efekta karantine na druge uzroke smrti.I onda jos dodati na to najugrozenije grupe tipa matori. Malo je tesko zamisliti da bez ovog zatvaranja brojke ne bi bile jos visestruko gore.
Sad na koliko je trebalo zatvoriti i kad otvoriti o tome bi mogli godinama. Slucaj NYC preveden na Sarajevo bi bio cirka 300 dodatnih mrtvih ljudi u ovih par mjeseci. To je
sa karantinom.