Jebiga, trebao mi je veliki stol (240x90cm), tako da mogu i sam ali je bolje za dvije osobe (mada s obzirom da je napravljen od paleta nije "teretni", ipak je jelovina to). Svakako ne planiram nosati ga okolo cijelo vrijeme, vise da se moze spakovati za zime. Hocu da stavim vodice za cirkular, sve moguce rupe za bormasinu, granicnike, uglomjere i ostale zajebancije. Fazon je napraviti sve to da je lako rasklopivo, kada hocu stol da sklopim....
Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Moderator: anex
- GandalfSivi
#601 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
-
zposao
#602 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Svaka čast, sad još bolje izgleda. Momački nema šta.GandalfSivi wrote: ↑23/04/2020 22:06Jebiga, trebao mi je veliki stol (240x90cm), tako da mogu i sam ali je bolje za dvije osobe (mada s obzirom da je napravljen od paleta nije "teretni", ipak je jelovina to). Svakako ne planiram nosati ga okolo cijelo vrijeme, vise da se moze spakovati za zime. Hocu da stavim vodice za cirkular, sve moguce rupe za bormasinu, granicnike, uglomjere i ostale zajebancije. Fazon je napraviti sve to da je lako rasklopivo, kada hocu stol da sklopim....
- Maraschino
#603 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ove sarke na sredini izmedju dva stola su nepotrebne. Ako preklopis jedan preko drugog onda su oba neupotrebljiva.GandalfSivi wrote: ↑23/04/2020 22:06
Jebiga, trebao mi je veliki stol (240x90cm), tako da mogu i sam ali je bolje za dvije osobe (mada s obzirom da je napravljen od paleta nije "teretni", ipak je jelovina to). Svakako ne planiram nosati ga okolo cijelo vrijeme, vise da se moze spakovati za zime. Hocu da stavim vodice za cirkular, sve moguce rupe za bormasinu, granicnike, uglomjere i ostale zajebancije. Fazon je napraviti sve to da je lako rasklopivo, kada hocu stol da sklopim....
Ja bi tu uradio nesto na smicanje. Ako mi treba jedan onda drugi samo izmaknem a ako mi trebaju oba onda drugi zakacim za prvi.
Oni su svakako samostalni jedan od drugog.
Valjda me razumijes sta sam rekao?
- GandalfSivi
#604 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Preklapam ih samo kad ne koristim stol. Sarke su jako korisne jer su mi noge na preklapanje, pa je stol puno stabilniji sa sarkama, a dovoljno su sa strane da ne smetaju. Vidjet ces kad dodam sve ostalo...Maraschino wrote: ↑23/04/2020 22:47Ove sarke na sredini izmedju dva stola su nepotrebne. Ako preklopis jedan preko drugog onda su oba neupotrebljiva.GandalfSivi wrote: ↑23/04/2020 22:06
Ja bi tu uradio nesto na smicanje. Ako mi treba jedan onda drugi samo izmaknem a ako mi trebaju oba onda drugi zakacim za prvi.
Oni su svakako samostalni jedan od drugog.
Valjda me razumijes sta sam rekao?
- GandalfSivi
#605 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Evo mali update na status radnog stola...
Instalirao sam ga za ljeto, ne mislim da cu ga vise pomicati.

Nabacio sam vodice za cirkular.

Izbusio rupe za borer i ubodnu pilu.

Instalirao produzni.

Instalirao sam ga za ljeto, ne mislim da cu ga vise pomicati.

Nabacio sam vodice za cirkular.

Izbusio rupe za borer i ubodnu pilu.

Instalirao produzni.

- Control panel
#606 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hej majstori koji cirkular do 300 KM preporucujete.
Novo, polovno?
Povremena hobi upotreba.
Hvala.
Novo, polovno?
Povremena hobi upotreba.
Hvala.
-
Hakiz
#607 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Ovako:Control panel wrote: ↑02/05/2020 13:56 Hej majstori koji cirkular do 300 KM preporucujete.
Novo, polovno?
Povremena hobi upotreba.
Hvala.
Ja sam takođe sebi kupovao cirkular i htio da prođem jeftino. I kupim B+D CS1250L, oko 160 KM. Krenem da ga koristim, i vidim nikako da dobijem dobar rez. Naime, kako nemam prostora za stonu kružnu pilu htio sam cirkular da koristim sa vodilicom za koliko-toliko precizne rezove. Krenem da provjerim cirkular i vidim probleme. Sa zadnje strane pile oštrica je od ivice metalnog podnožja udaljena 2 mm manje nego sa prednje strane. A kada stavim pilu na 0 (da dobijem 90 stepeni rez po debljini drveta), nikako ne mogu dobiti 90 stepeni. Uvijek mi je drvo po debljini sa malim uglom. Pile imaju jedan mali šaraf kojim se to može podesiti, ali ova pila nema taj šaraf.
Šta hoću reći: Kupi cirkular koji je kvalitetan, koji ili ima sve uglove fabrički dobro podešene, ili ima mogućnost da ih ti podesiš ako u fabrici nisu dobro podešeni. Nemoj se prevariti kao ja, kupi u startu kvalitetne stvari. Istinita je izreka "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari".
Ja sebi skupljam za ovu kombinaciju:
Pila
https://www.bosch-professional.com/de/d ... 0601682000
Vodilice (Razne su dužine, jedna kao primjer):
https://www.bosch-professional.com/de/d ... 1600Z00006
Video koji objašnjava o nemogućnosti dobijanja 90 stepeni reza i kako ga podesiti:
https://www.youtube.com/watch?v=31SIU1FS0TU
Imam tri alata od Black and Decker, osim spomenute pile imam akumulatorsku bošilicu, i usisivač i moja preporuka ti je da izbjegavaš B+D.
- Control panel
#608 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Sve alate sto imam su od boscha, makite, kress-a i feina. Ne bih nista ispod toga. U opciju mi ulaze dva cirkulara.Hakiz wrote: ↑02/05/2020 23:42Ovako:Control panel wrote: ↑02/05/2020 13:56 Hej majstori koji cirkular do 300 KM preporucujete.
Novo, polovno?
Povremena hobi upotreba.
Hvala.
Ja sam takođe sebi kupovao cirkular i htio da prođem jeftino. I kupim B+D CS1250L, oko 160 KM. Krenem da ga koristim, i vidim nikako da dobijem dobar rez. Naime, kako nemam prostora za stonu kružnu pilu htio sam cirkular da koristim sa vodilicom za koliko-toliko precizne rezove. Krenem da provjerim cirkular i vidim probleme. Sa zadnje strane pile oštrica je od ivice metalnog podnožja udaljena 2 mm manje nego sa prednje strane. A kada stavim pilu na 0 (da dobijem 90 stepeni rez po debljini drveta), nikako ne mogu dobiti 90 stepeni. Uvijek mi je drvo po debljini sa malim uglom. Pile imaju jedan mali šaraf kojim se to može podesiti, ali ova pila nema taj šaraf.
Šta hoću reći: Kupi cirkular koji je kvalitetan, koji ili ima sve uglove fabrički dobro podešene, ili ima mogućnost da ih ti podesiš ako u fabrici nisu dobro podešeni. Nemoj se prevariti kao ja, kupi u startu kvalitetne stvari. Istinita je izreka "Nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari".
Ja sebi skupljam za ovu kombinaciju:
Pila
https://www.bosch-professional.com/de/d ... 0601682000
Vodilice (Razne su dužine, jedna kao primjer):
https://www.bosch-professional.com/de/d ... 1600Z00006
Video koji objašnjava o nemogućnosti dobijanja 90 stepeni reza i kako ga podesiti:
https://www.youtube.com/watch?v=31SIU1FS0TU
Imam tri alata od Black and Decker, osim spomenute pile imam akumulatorsku bošilicu, i usisivač i moja preporuka ti je da izbjegavaš B+D.
Makita HS7601 i bosch GKS 190.
Imam i malu, staru Black and Decker busilicu od 500w iz GB. Dusu sam joj uzimao. Neunistiva je. Ima joj preko 30 godina. Jedina mana je sto nema regulaciju. Zamjenile su je druge savremije, nju povremeno koristim.
-
Hakiz
- Control panel
#610 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
https://www.olx.ba/artikal/20949299/ruc ... 01-makita/Hakiz wrote: ↑03/05/2020 15:46 Pogledaj ovo:
https://www.masineialati.ba/shop/elektr ... -ks-55-fs/
https://www.masineialati.ba/shop/elektr ... lar-m5802/
https://www.olx.ba/artikal/37609088/bos ... a-gks-190/
Mene vise ove privlace.
-
Hakiz
#611 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Čemu onda pitanje na forumu kada si već odabrao 
- GandalfSivi
#612 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Znam da ne izgleda toliko dobro, ali s obzirom da je materijal dzaba (od paleta pravim) nije ni lose...
Vanjska polica za cvijece i povrce...

Vanjska polica za cvijece i povrce...

-
Hakiz
#613 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Baš je dobro.
Nego, provjeravate li da li u paletama ima zaostalog smeća u obliku eksera koji se ne vide i sličnog. Povadite ove koji se vide, ali provjeravate li ima li recimo eksera koje je neko ukucao duboko u paletu ili puknutih eksera i sličnog smeća koje se ne vidi. Hoću reći, nije baš zdravo za oštrice raznih mašina, a ni za ljude, ako oštrica pile ili blanje ili glodalice naleti na neki nevidljivi ekser ili sličan komad metala.
Ljudi koriste razna pomagala, od jakih magneta pa sve do detektora metala za provjeravanje.
Da se od paleta svašta napraviti, recimo ovaj stol je super, ali kada čovjek reče da ga je pravio 3 godine
Nego, provjeravate li da li u paletama ima zaostalog smeća u obliku eksera koji se ne vide i sličnog. Povadite ove koji se vide, ali provjeravate li ima li recimo eksera koje je neko ukucao duboko u paletu ili puknutih eksera i sličnog smeća koje se ne vidi. Hoću reći, nije baš zdravo za oštrice raznih mašina, a ni za ljude, ako oštrica pile ili blanje ili glodalice naleti na neki nevidljivi ekser ili sličan komad metala.
Ljudi koriste razna pomagala, od jakih magneta pa sve do detektora metala za provjeravanje.
Da se od paleta svašta napraviti, recimo ovaj stol je super, ali kada čovjek reče da ga je pravio 3 godine
- GandalfSivi
#614 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Bude tog smeca vazda, nema sanse da se svi izvade. Ja fakat pokusam sto vise, ali znam da ih ostane. Zato jako dobro pazim gdje rezem i ne koristim blanju ni pod razno, samo ga senderom sredjujem (duze traje, ali mora se tako). Isto tako, ovo sam do sada koristio samo za manje osjetljive projekte, tipa radnog stola ili ovih polica za cvijece, a za sve finije projekte koristim normalnu gradju...
- GandalfSivi
#615 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Nije mi se svidjalo kako je u startu ispalo, pa se moralo doraditi 

- Hemel
#616 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
-
zposao
#617 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Odlično! Zbunjuje me samo to što je na dva nivoa. Hoće li se ispod cvijeća isto nešto posaditi?GandalfSivi wrote: ↑11/05/2020 02:13 Nije mi se svidjalo kako je u startu ispalo, pa se moralo doraditi
![]()
- Hemel
#618 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
a moglo je i ostatiGandalfSivi wrote: ↑11/05/2020 02:13 Nije mi se svidjalo kako je u startu ispalo, pa se moralo doraditi
Last edited by Hemel on 11/05/2020 23:55, edited 1 time in total.
- GandalfSivi
#619 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Moze salata i u laganoj sjenizposao wrote: ↑11/05/2020 22:55Odlično! Zbunjuje me samo to što je na dva nivoa. Hoće li se ispod cvijeća isto nešto posaditi?GandalfSivi wrote: ↑11/05/2020 02:13 Nije mi se svidjalo kako je u startu ispalo, pa se moralo doraditi
![]()
- GandalfSivi
#620 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Novi, malo ozbiljniji projekat se privodi kraju. Stol i klupa u jednom...

-
majstor.yoda
#621 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Pozdrav ljudi,
Da li neko ima iskustva s alatima Scheppach? nekako mi na redu potezna preklopna pila. razmisljao o nekom Einhellu, nasao lose recenzije, plus kolega Hakiz je skrenuo paznju na par problema s njima. prvo sljedece da valja je Metabo KGS 216 M, koja je na akciji skoro 500km, sto nije malo nikako. Elem, naletio u Pennyju na https://www.scheppach.com/product-detai ... ischedaten 340 maraka.
list 254mm, sto je dosta vece od 216 kod Metaba, jaci motor 2000>1500w. Naravno, Metabo je Metabo, ali za amatera, koji uglavnom radi s paletama, svaka marka je bitna da se ustedi
Svaki savjet je dobrodosao.
Da li neko ima iskustva s alatima Scheppach? nekako mi na redu potezna preklopna pila. razmisljao o nekom Einhellu, nasao lose recenzije, plus kolega Hakiz je skrenuo paznju na par problema s njima. prvo sljedece da valja je Metabo KGS 216 M, koja je na akciji skoro 500km, sto nije malo nikako. Elem, naletio u Pennyju na https://www.scheppach.com/product-detai ... ischedaten 340 maraka.
list 254mm, sto je dosta vece od 216 kod Metaba, jaci motor 2000>1500w. Naravno, Metabo je Metabo, ali za amatera, koji uglavnom radi s paletama, svaka marka je bitna da se ustedi
Svaki savjet je dobrodosao.
-
Hakiz
#622 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Preklopna pila je potrebna kada imaš puno komada istih dimenzija da odrežeš, postaviš graničnik i samo guraš drvo do graničnika, ili ako trebaš rezati komade koji se spajaju, naročito pod uglom, recimo ram za sliku. Dakle, odlična je za puno komada istih dimanzija i za precizno rezanje.
Ako ne radiš takve stvari, možeš proći puno jeftinije sa ručnom kružnom ili ubodnom pilom. Ako ti ponekad treba relativno precizan rez, upotrijebiš ravnu dasku kao vodilicu ili nešto kao ovo:

Preklopna pila je odlična alatka za onoga kome treba, ako misliš da ti treba kupi je, i ja ću je sebi kupiti, ali ako radiš uglavnom sa paletama i praviš baštenske stolove ili klupe i slične stvari, onda ti je to trošak bez kojeg možeš.
-
Hakiz
#623 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
U stvari, ja da imam prostor, kupio bih stonu kružnu pilu. Koliko ja vidim, to je najbolja mašina. Najbolja je za sve osim za dvije vrste rezova:
1. Krive i krugove. To je nemoguće, za takve rezove treba imati ubodnu pilu, ili tračnu ali na njoj ne mogu krugovi.
2. Moguće je ali je teško rezati po debljini. U smislu da imam komad drveta recimo 10 x 100 cm i debeo 4 cm i prepolovim ga da dobijem dva komada od 10 x 100 cm, debljine 2 cm. Za to je bolja tračna pila.
Ali sve ostale rezove radi najbolje.
Preklopna pila je super za rezanje po širini, ali je ograničena kapacitetom pile, dakle ako reže 30 cm širinu, može se, ko je spretan, precizno izrezati širina od 60 cm.
Ali, šta ako na primjer treba izrezati dasku dužine 2 metra po dužini a da rez bude ravan? Može se dobro podešenom ručnom kružnom ili ubodnom pilom uz preciznu vodilicu, ali samo ako je širina daske tolika da se na nju mogu staviti i vodilica i pila. Ali ako je recimo širina daske 10 cm a treba dobiti lajsnu 3 cm dužine 2 metra? Tračnom pilom u teoriji može, uz vodilicu, ali je vjerovatnije da rez neće biti ravan nego da će biti jer se list tračne pile izvija.
Stona pila takve stvari rješava bez problema.
Ima još jednu prednost. Kod svih ručnih alata, alat se "tjera" po materijalu. Dakle, treba biti dovoljno materijala da se alat može staviti na materijal. Kod stone pile se materijal "tjera" po alatu, a to znači da je mnogo laše rezati male komade. Paradoksalno, manje komade je lakše rezati na velikim mašinama.
Iako treba imati i ručnu kružnu pilu, i ubodnu, pa i preklopnu, ko god misli da ozbiljno radi sa drvetom bilo kao hobi bilo profesionalno, a ima uslove, neka nabavi stonu kružnu pilu. Ja da sam u kući umjesto u stanu, da imam kakvu garažu ili sličan prostor, već bih je imao.
U tom slučaju bih ručni cirkular koristio za grubo, približno rezanje velikih komada na manje, ubodnu pilu za rezanje krivih linija i krugova, preklopnu za rezanje velikih količina dasaka manjih širina, pogotovo na istu dužinu ili ako je potrebno neku dasku izrezati na brzinu po širini jer je priprema za rad kraća nego kod stonog cirkulara, ali glavninu posla bih radio na stonom cirkularu.
1. Krive i krugove. To je nemoguće, za takve rezove treba imati ubodnu pilu, ili tračnu ali na njoj ne mogu krugovi.
2. Moguće je ali je teško rezati po debljini. U smislu da imam komad drveta recimo 10 x 100 cm i debeo 4 cm i prepolovim ga da dobijem dva komada od 10 x 100 cm, debljine 2 cm. Za to je bolja tračna pila.
Ali sve ostale rezove radi najbolje.
Preklopna pila je super za rezanje po širini, ali je ograničena kapacitetom pile, dakle ako reže 30 cm širinu, može se, ko je spretan, precizno izrezati širina od 60 cm.
Ali, šta ako na primjer treba izrezati dasku dužine 2 metra po dužini a da rez bude ravan? Može se dobro podešenom ručnom kružnom ili ubodnom pilom uz preciznu vodilicu, ali samo ako je širina daske tolika da se na nju mogu staviti i vodilica i pila. Ali ako je recimo širina daske 10 cm a treba dobiti lajsnu 3 cm dužine 2 metra? Tračnom pilom u teoriji može, uz vodilicu, ali je vjerovatnije da rez neće biti ravan nego da će biti jer se list tračne pile izvija.
Stona pila takve stvari rješava bez problema.
Ima još jednu prednost. Kod svih ručnih alata, alat se "tjera" po materijalu. Dakle, treba biti dovoljno materijala da se alat može staviti na materijal. Kod stone pile se materijal "tjera" po alatu, a to znači da je mnogo laše rezati male komade. Paradoksalno, manje komade je lakše rezati na velikim mašinama.
Iako treba imati i ručnu kružnu pilu, i ubodnu, pa i preklopnu, ko god misli da ozbiljno radi sa drvetom bilo kao hobi bilo profesionalno, a ima uslove, neka nabavi stonu kružnu pilu. Ja da sam u kući umjesto u stanu, da imam kakvu garažu ili sličan prostor, već bih je imao.
U tom slučaju bih ručni cirkular koristio za grubo, približno rezanje velikih komada na manje, ubodnu pilu za rezanje krivih linija i krugova, preklopnu za rezanje velikih količina dasaka manjih širina, pogotovo na istu dužinu ili ako je potrebno neku dasku izrezati na brzinu po širini jer je priprema za rad kraća nego kod stonog cirkulara, ali glavninu posla bih radio na stonom cirkularu.
-
majstor.yoda
#624 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Hvala Hakiz.
Ručnu kružnu već imam. Mislio sam da mi ovo bude neki naredni korak. Problem sa stolnim je što traže dosta mjesta, odnosno da budu centralno postavljeni u radionici, ako će se raditi sa velikim dimenzijama (2+ metra), a drugi je cijena. Osim Einhell i sličnih proizvođača, teško je naći nešto da je ispod hiljade, bar se meni tako čini. S obzirom da je ovo hobi, zasad mi se teško odvojiti od te cifre.
Pošto je ovo oblast koju pratiš, kad budeš imao vremena napiši svoje mišljenje o onim portabl stolnim pilama. Na YT uglavnom koriste velike, prave stacionarne kružne pile, velikih snaga, koje sve živo režu. Prema tvom mišljenju, za nas koji vjerovatno nećemo rezati ništa deblje od štafle i dasaka, koji je minimum kada su snage i dimemzije lista u pitanju?
A meni se čini da ću morati zasad da se štelim sa ručnom kružnom
Hvala ti puno na odgovoru
Ručnu kružnu već imam. Mislio sam da mi ovo bude neki naredni korak. Problem sa stolnim je što traže dosta mjesta, odnosno da budu centralno postavljeni u radionici, ako će se raditi sa velikim dimenzijama (2+ metra), a drugi je cijena. Osim Einhell i sličnih proizvođača, teško je naći nešto da je ispod hiljade, bar se meni tako čini. S obzirom da je ovo hobi, zasad mi se teško odvojiti od te cifre.
Pošto je ovo oblast koju pratiš, kad budeš imao vremena napiši svoje mišljenje o onim portabl stolnim pilama. Na YT uglavnom koriste velike, prave stacionarne kružne pile, velikih snaga, koje sve živo režu. Prema tvom mišljenju, za nas koji vjerovatno nećemo rezati ništa deblje od štafle i dasaka, koji je minimum kada su snage i dimemzije lista u pitanju?
A meni se čini da ću morati zasad da se štelim sa ručnom kružnom
Hvala ti puno na odgovoru
- P.Starck
#625 Re: Obrada drveta - pravljenje namjestaja
Pratim temu povremeno
inače pratim i jednog hobistu talijana na youtubeu, radi i testira parkside masine (lidl brand). I dosta njih ima prolaznu ocjenu. Interesuje me da li je neko imao dodira s parkside alatima, jer mi je namjera kupiti prenosnu stolnu pilu parkside. Parkside ima dvije, veću i manju. Mislim da manju za Lidl radi Scheepach. Nije mjerilo kvaliteta ali ja ne živim od svog hobija. Kod ovih prenosih poblem je najčešće lim i neravnine postolja, a manja je dobila bolju ocjenu. Podešavanja i sve ostalo standardno.