Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
muha_sa

#7001 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by muha_sa »

tindbe wrote: 05/02/2020 23:14 Da se upišem na ovu temu, a uz to i na ovaj forum.

Tek je 9. dan kako sam bacio cigarete, ali osjećam da bih se trebao zahvaliti forumašima i ovoj temi, na koju slučajno naletih prije desetak dana, a posebno forumašu @drug_profi.

Prije čitanja, nisam ozbiljno razmatrao opciju prestanka pušenja. Ta pomisao mi je djelovala nekako strašna, nepoznata i preteška. Zadnjih 6 godina života sam sve prilagodio ovoj ovisnosti - buđenje, jutarnja kafa, poslije obroka, izlasci... uz sve sam aktivnosti povezao udisanje otrova kao normalan proces, koji mi treba, koji me smiruje i opušta. :run:

Tek sada vidim kako je ovo velika prevara. Nisam se osjećao bolje, vjerovatno niti u jednom momentu pušačkog staža, nego sada.
Nije bilo lako prvih 4-5 dana. Dolazile su krize nekoliko puta dnevno, ali znao sam da neću potegnuti za cigaretama, pa samo sebi kažem "proći će", i nakon par minuta povratak u normalu. Osjećao sam se bolje i snažnije svaku novu krizu kada prebrodim.
I ovih dana ih ima, ali su neznatne i ne dotiču me više. :-D

Što se tiče reakcije organizma:
- oko trećeg ili četvrtog dana sam konačno prodisao kako treba, sada mi djeluje kao da mi je nos bio začepljen godinama
- četvrtog dana, po prvi put unazad 6 godina, da mi ne smrdi iz usta na duhanski dim (pogotovo) uz jutarnje buđenje
- vratio mi se i ukus, hrana je neuporedivo bolja ( a i ukus piva je dobio novu nijansu :D )
- spavaća soba, u kojoj sam znao zapaliti na prozoru, više ne smrdi. Nakon prestanka sam promijenio posteljinu i sav veš bacio na pranje. Iskoristio par dana čistog vazduha i sve provjetrio. Puno je ugodnije za život.
- tek sada vidim koliko slobodnog vremena imam kada nisam podređen željama ovisnika i ispunjavanju istih bez razmišljanja

Toliko od mene do sada. Hvala još jednom na lijepoj temi i motivaciji. Sretno nam svima koji se želimo riješiti ove bespotrebne, grozne navike i ovisnosti!
ima li krize :?
tindbe

#7002 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by tindbe »

muha_sa wrote: 27/02/2020 07:04 ima li krize :?
Urijetko.
Iza ponoći kad sjedim uglavnom, padne mi na pamet kako bi bilo merak zapalit...

Inače, evo mjesec dana bez njih prođe.
Zapalio je dvaput u snu, oba puta se baš pokajao. :lol:
muha_sa

#7003 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by muha_sa »

tindbe wrote: 27/02/2020 18:36
muha_sa wrote: 27/02/2020 07:04 ima li krize :?
Urijetko.
Iza ponoći kad sjedim uglavnom, padne mi na pamet kako bi bilo merak zapalit...

Inače, evo mjesec dana bez njih prođe.
Zapalio je dvaput u snu, oba puta se baš pokajao. :lol:
:thumbup:

nemoj da bi je budan zapalio :lol:

ovo ti govori bivši pušač--čovjek koji je 3 kutije dnevno žmario i 91. zgužvo kutiju i više je NIKAD zapalio nisam :-D nema šta mi nisu radili na poslu ne bil ponovo zapalio--puhali mi dim u lice :-) hodali po odjeljenju za mnom i hvalospjeve o cigarama pričali :lol: al me nisu slomili :thumbup: još pod opsadom provedoh 1500 dana i ne zapalih je
Ermin ZM

#7004 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

Pozdrav ljudi. Ja sam odlucio od sutra da pokusam prestat. Tj da prestanem ne da pokusam.. prijatelj koji je prestao mi je predlozio slijedece, kako je on prestao. Prvih 7 dana nikotinski flaster. Dosta voca i vode. Jako cesta tusiranja i sirup za rastvaranje sluzi. Ujutro uz kafu je fuckao elektricnu cigaretu bez nikotina. Flaster je nosio 7 dana, elektricnu cigaretu bez nikotina koristio samo ujutro i navecer 2 sedmice. Nakon toga potpuno prestao? Sta mislite vi? Ja sam uzeo elektricnu bez nikotina, a flaster nez bil stavljao da li kvari post. U biti mi je najgora ona navecer iza iftara to sam siguran. Nisam postio 3 dana, i jako mi je krivo, planiram od sutra pa sa usput iskoristim kad vec ne zapalim 16 sati mogu valjda i tih par sati do spavanja izdrzat. Principijelan sam covjek u svemu, kad kazem necu, necu i tacka. Al kod cigara sam par puta prestajao i pokleklem i to me ljuti.. ljutim se na sebe, na cigaru, na svijet.. najvise na sebe..
Ako ima ko konstruktivnih savjeta dobrodosli su
Maraschino

#7005 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Maraschino »

Godina dana bez nikotina nakon 40 god. konzumiranja.
Sve te vratolomije baci u vodu. Reci necu vise i to je to.
Kada ti naumpadne samo skreni misli na nesto drugo.
Nije tesko.
Samo sebi ponavljaj kako je dobro bez nikotina, kako ces uraditi dobru stvar za sebe i svoje zdravlje.
Sretno.
Tempo
ZeModerator

#7006 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tempo »

Ermin ZM wrote: 27/04/2020 01:16 Pozdrav ljudi. Ja sam odlucio od sutra da pokusam prestat. Tj da prestanem ne da pokusam.. prijatelj koji je prestao mi je predlozio slijedece, kako je on prestao. Prvih 7 dana nikotinski flaster. Dosta voca i vode. Jako cesta tusiranja i sirup za rastvaranje sluzi. Ujutro uz kafu je fuckao elektricnu cigaretu bez nikotina. Flaster je nosio 7 dana, elektricnu cigaretu bez nikotina koristio samo ujutro i navecer 2 sedmice. Nakon toga potpuno prestao? Sta mislite vi? Ja sam uzeo elektricnu bez nikotina, a flaster nez bil stavljao da li kvari post. U biti mi je najgora ona navecer iza iftara to sam siguran. Nisam postio 3 dana, i jako mi je krivo, planiram od sutra pa sa usput iskoristim kad vec ne zapalim 16 sati mogu valjda i tih par sati do spavanja izdrzat. Principijelan sam covjek u svemu, kad kazem necu, necu i tacka. Al kod cigara sam par puta prestajao i pokleklem i to me ljuti.. ljutim se na sebe, na cigaru, na svijet.. najvise na sebe..
manja je steta da nastavis pusiti nego sve ovo sto si nabrojao.
Ermin ZM

#7007 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

Maraschino wrote: 27/04/2020 01:52 Godina dana bez nikotina nakon 40 god. konzumiranja.
Sve te vratolomije baci u vodu. Reci necu vise i to je to.
Kada ti naumpadne samo skreni misli na nesto drugo.
Nije tesko.
Samo sebi ponavljaj kako je dobro bez nikotina, kako ces uraditi dobru stvar za sebe i svoje zdravlje.
Sretno.
Hvala na savjetima. Na ovome se dosta pokaze karakter. Kod mene mama morala prestat pusit zbog problema sa cirkulacijom. Kaze i dan danas je nije prezalila i sa nisu skupe mozda i ponovo zapalila.. ima 15 godina od toga kako je prestala. A otac zbog nje prestao u isto vrijeme, kaze da mu je zao sto je ikad zapalio i bacao pare na to smece i sto nije prije bacio, neda sad u kuci zapalit :D
banjaluka078

#7008 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by banjaluka078 »

Ermin ZM wrote: 27/04/2020 01:16 Pozdrav ljudi. Ja sam odlucio od sutra da pokusam prestat. Tj da prestanem ne da pokusam.. prijatelj koji je prestao mi je predlozio slijedece, kako je on prestao. Prvih 7 dana nikotinski flaster. Dosta voca i vode. Jako cesta tusiranja i sirup za rastvaranje sluzi. Ujutro uz kafu je fuckao elektricnu cigaretu bez nikotina. Flaster je nosio 7 dana, elektricnu cigaretu bez nikotina koristio samo ujutro i navecer 2 sedmice. Nakon toga potpuno prestao? Sta mislite vi? Ja sam uzeo elektricnu bez nikotina, a flaster nez bil stavljao da li kvari post. U biti mi je najgora ona navecer iza iftara to sam siguran. Nisam postio 3 dana, i jako mi je krivo, planiram od sutra pa sa usput iskoristim kad vec ne zapalim 16 sati mogu valjda i tih par sati do spavanja izdrzat. Principijelan sam covjek u svemu, kad kazem necu, necu i tacka. Al kod cigara sam par puta prestajao i pokleklem i to me ljuti.. ljutim se na sebe, na cigaru, na svijet.. najvise na sebe..
Cigara kao i sve drugo. Samo baci. Kažeš neću, proslijediš upaljač dalje i to je to. Ništa flasteri, električna, pa to ti je sve isti vrag. Kažu skida se s heroina, pa ode na metadon. Isti vrag, možda neće glava otići zbog njega, ali zdravlje hoće. Ja kad sam rekla "poslije ove kutije više ne pušim", nisam nikad ni pomislila na nju. Sad je već preko decenije prošlo, možda i 15 godina, više nemam pojma kad je to bilo i samo mi nije bilo jasno što mi je uopšte trebalo u životu da duvanim. Dok sam pušila i postila nikad mi u toku dana nije pala na um cigara, ali nikada. Čim iftar, samo čekam da prođe dio s hranom da mogu zapaliti. Budala. Jedino što mi je bilo neobično danima kad sam prestala je bila dosada "u rukama". Fali nešto među prstima. Onda sam se sjetila mrkve, jela sam ludu količinu mrkve, jer ima tu posla, dobro se vilica i ruka uposle. :)
Sretno!
Elvedin_Dz

#7009 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Elvedin_Dz »

U ovom slučaju CILJ OPRAVDAVA SREDSTVO! Koristi se svim dostupnim sredstvima ako ce doprinijeti konacnom prestanku!
drug_profi

#7010 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Tebi niko ne moze pomoci ako ti nisi donio odluku. Ali stvarnu.
Znas i sam da te je ovisnik nagovarao da zapalis i da ti je davao opravdanja i obecanja.
Bice ti tesko, da te ne lazemo. Nekoliko dana ces se patit. Ali nagrada je velika.
Ne uzimaj nikotin ni u kom obliku. Nemoj paliti. Pokusaj izdrzati 24 sata. Pa ako ti ne bude zao da sve resetujes na nulu, ti onda zapali. Ako ti bude zao - pokusaj jos 12 sati. Pa opet odvagaj, jel ti zao resetovati, ili ces nastaviti. Pocni ti lagati ovisniku, nemoj da ovisnik laze tebe.

Nekada si normalno zivio bez cigare, moci ces opet. Falice ti navika i rutina, neka ce. Stvorices neke nove, zdravije. Ljudi normalno zive bez cigara, piju kafu, cugaju, sjede sa drustvom, nasekiraju se... bez cigare.
Ermin ZM

#7011 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

drug_profi wrote: 27/04/2020 15:18
Tebi niko ne moze pomoci ako ti nisi donio odluku. Ali stvarnu.
Znas i sam da te je ovisnik nagovarao da zapalis i da ti je davao opravdanja i obecanja.
Bice ti tesko, da te ne lazemo. Nekoliko dana ces se patit. Ali nagrada je velika.
Ne uzimaj nikotin ni u kom obliku. Nemoj paliti. Pokusaj izdrzati 24 sata. Pa ako ti ne bude zao da sve resetujes na nulu, ti onda zapali. Ako ti bude zao - pokusaj jos 12 sati. Pa opet odvagaj, jel ti zao resetovati, ili ces nastaviti. Pocni ti lagati ovisniku, nemoj da ovisnik laze tebe.

Nekada si normalno zivio bez cigare, moci ces opet. Falice ti navika i rutina, neka ce. Stvorices neke nove, zdravije. Ljudi normalno zive bez cigara, piju kafu, cugaju, sjede sa drustvom, nasekiraju se... bez cigare.
Hvala na savjetima. Jako prijatna zajednica na ovom forumu :) ujutro sam samo malo fuckao elektricnu uz kafu, pokusacu i bez tog. Msm da ce moc.
Healthy1

#7012 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Healthy1 »

StLouis wrote: 19/02/2007 18:44 Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
1184. dan prolazi, ide 1185. :izet:
drug_profi

#7013 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Lijepo je to brojati kao podsjetnik na svoj uspjeh i kao opomenu kakvu gresku bi uradili da se resetujete ne nulu sa "samo jednom". Nema samo jedne, to da vam bude jasno. To je posljednji pokusaj ovisnika da vas zajebe.
Brojanje osim toga izgleda kao da odborojavate dane zatvorske kazne pa cekate slobodu.
Vi ste sad zapravo na slobodi, nema potrebe brojati dane od skidanja lanaca. Obiljezavajte godine, slavite taj datum kao svoj licni praznik.
sedma_7

#7014 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sedma_7 »

Tempo wrote: 27/04/2020 01:54
manja je steta da nastavis pusiti nego sve ovo sto si nabrojao.
najjači su mi ovi koji eto ja sam ovako, ja nisam ništa koristio,. jaaaaaa samo prestooo bacio bla bla. u redu druze, možda si ti tako,. ali ne pali kod svakog ISTO!
drug_profi

#7015 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ali to i jeste istina. Prestaje se prestankom.
NE sa zavaravanjem.

Ali eto ako je nekom lakse da dudla glicerol, IQOS, zvace nikotinske zvake i lijepi flastere.... OK. Bitno je da ima plan i cilj.
Pa ako bas ne bude islo po planu, nek potrazi drugo misljenje. :mrgreen:
Ermin ZM

#7016 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

Evo koji dan je prosao. Nisam koristio nikotinske flastere sto sam spominjao. Samo uz jutarnju i vecernju kafu malo fucko( nisam uvlacio u pluca) elektricnu bez nikotina. Aroma borovnice. Za sad je bolje nego sto sam mislio. Nemam nekih kriza, vec osjetim da mi se popravila cula za okus. Spavanje mi isto nije problem jer me posao izmori tako da zaspem bez problema. Jedan samo problem imam, nekako mi stomak nadut, jel iko od vas imao slicnih problema?
artur morgan

#7017 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by artur morgan »

Mozda malo vise jedes i pijes tecnosti da bi zavarao potrebu za cigarom.
Ermin ZM

#7018 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

artur morgan wrote: 01/05/2020 16:14 Mozda malo vise jedes i pijes tecnosti da bi zavarao potrebu za cigarom.
Tecnosti pijem dosta, najvise vodu. A ne jedem vise nego prije, bas pazim na to. Uzeo sam one bonbone ljute, razne okuse bez secera(sa steviom) pa njih zmarim dosta.
Maraschino

#7019 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Maraschino »

samo guraj :thumbup:
Ermin ZM

#7020 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

E hvala. Kad me kriza uhvati postavim pitanje sebi jesil covjek il zivotinja, mozes li kontrolisati svoje nagone, ako nmzs onda si zivotinja, pa me malo stigne glas razuma. Al navika je cudo, par puta sam krenuo mehanicki za zeninim cigarama i onda se trznem uh pa nmz tako. Najvise me nervira taj stalni osjecaj gladi i to sto sam napisao da mi je stomak nekako nadut, malo sam guglao, to je normalna ppojava kod nekih jer se probavni trakt poceo cistit od duhana, mijenjaju se i bakterijske kulture u crijevima itd. Ugl idemo dalje, kad mi ponestane ove tecnosti za elektricnu necu vise ni nju kupovat. Necu da se skinem sa jednog smeca da predjem na drugo. Koristio sam je uz jutarnju i vecernju kafu, sad cu probat samo uz jutarnju od sutra.
Tempo
ZeModerator

#7021 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tempo »

Ermin ZM wrote: 01/05/2020 19:25 E hvala. Kad me kriza uhvati postavim pitanje sebi jesil covjek il zivotinja, mozes li kontrolisati svoje nagone, ako nmzs onda si zivotinja, pa me malo stigne glas razuma. Al navika je cudo, par puta sam krenuo mehanicki za zeninim cigarama i onda se trznem uh pa nmz tako. Najvise me nervira taj stalni osjecaj gladi i to sto sam napisao da mi je stomak nekako nadut, malo sam guglao, to je normalna ppojava kod nekih jer se probavni trakt poceo cistit od duhana, mijenjaju se i bakterijske kulture u crijevima itd. Ugl idemo dalje, kad mi ponestane ove tecnosti za elektricnu necu vise ni nju kupovat. Necu da se skinem sa jednog smeca da predjem na drugo. Koristio sam je uz jutarnju i vecernju kafu, sad cu probat samo uz jutarnju od sutra.
nista ti to nije potrebno. ni bombone, ni ti elektricni smradovi. kad dobijes nagon da zapalis, jednostavno ustani i uradi nesto drugo. prosetaj, istusiraj se, ususaj kucu, presaltaj kanale, dok nagon ne prodje. tako jedno 10 puta dnevnovno. dan za danom nagoni su sve rjedji i sve slabijeg intenziteta. nakon stajaznam, pet, set dana skoro da ih i nema. e, da, mozda bi trebo izbjevati rizicna ponasanja kao sto je kafa ili alkohol. bar u prvo vrijeme.
drug_profi

#7022 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ja sam mjesto kafe pio crni ili zeleni čaj. Uz čaj mi nikad niej išla cigara, a dobiješ dozu kofeina koja ti treba.
Plus gomila antioksidansa i bioflavonida.
Ermin ZM

#7023 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Ermin ZM »

drug_profi wrote: 02/05/2020 03:53 Ja sam mjesto kafe pio crni ili zeleni čaj. Uz čaj mi nikad niej išla cigara, a dobiješ dozu kofeina koja ti treba.
Vidis to ti je dobra ideja. U biti skontao sam da mi je kafa okidac i uz nju da mi fali. Ovako i zaboravim na cigaru, pogotovo kad radim. Danas cu bas kakav fin crni caj uzet, zeleni ne volim nesto, jedino mogu popit onaj sa aromom limuna
Tempo
ZeModerator

#7024 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tempo »

Ermin ZM wrote: 02/05/2020 12:34
drug_profi wrote: 02/05/2020 03:53 Ja sam mjesto kafe pio crni ili zeleni čaj. Uz čaj mi nikad niej išla cigara, a dobiješ dozu kofeina koja ti treba.
Vidis to ti je dobra ideja. U biti skontao sam da mi je kafa okidac i uz nju da mi fali. Ovako i zaboravim na cigaru, pogotovo kad radim. Danas cu bas kakav fin crni caj uzet, zeleni ne volim nesto, jedino mogu popit onaj sa aromom limuna
normalno, trebas kupit neki ozbiljan zeleni caj. moze i crni. nije to tema vecerasnje emisije, ali pogledaj kod franca i safije http://www.franz-sophie.ba/
drug_profi

#7025 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Pio sam nekoliko slicnih kombinacija. Crni caj je cijela jedna posebna kultura nepca i jezika koju treba isprobati.
http://www.franz-sophie.ba/cajevi/crni- ... ine-blend/

I sad nerijetko vecernju kafu zamjenim nekom mjesavinom crnog caja.
Post Reply