SDA-All about
- JThomas
#47001 Re: SDA-All about
- muha_sa
#47002 Re: SDA-All about
Ako ne znaš za koga izadji i išaraj listic-samim tim si onemogucio da neko tvoj prazan listic popuni.L u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 09:55Ozbiljno pitanje: za koga da glasam?paleoconservative wrote: ↑02/05/2020 09:52Kakav luzerski mentalitet covjece
Znaci mi smo primitivni barbari koji jedino nasiljem mogu doci do organizovanog drustva i slova zakona?
Ako vecina stanovnika ove zemlje uopste NE UZIMA U OBZIR koristenje svog prirodnog, od rodjena stecenog prava da bira svoje predstavnike u vlasti, nego se okrece paljevini i haosu, onda ni ne zasluzujemo drzavu.
-
Patton44
#47003 Re: SDA-All about
Da shvata ne bi ni pisoL u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 10:38Sa kojim pravom bi gradjanima ove drzave ogranicio njihova gradjanska prava s obzirom na njihove godine?Grimizni Filter wrote: ↑02/05/2020 10:28samo sam napisao zabrana izlaska na izbore starijim od 70 godinaL u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 10:21
A ja napiso sa cim se ne slazem.
Sreca pa se tebe za starije osobe ne pita.
Shvatas li da je to diskriminacija?
-
L u c i f e r
#47004 Re: SDA-All about
Mlad si jos.Grimizni Filter wrote: ↑02/05/2020 10:43ma ja a nije diskriminacija kad se prodaju za kilo šećera i ulja u paketu, a sa obzirom na demenciju i zdravstveno stanje zakon ih može bez problema svrstat u one koji nisu sposobni da razmišljaju a ni žive bez tuđe pomoći i njege.a vidimo i kako glasaju.L u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 10:38Sa kojim pravom bi gradjanima ove drzave ogranicio njihova gradjanska prava s obzirom na njihove godine?Grimizni Filter wrote: ↑02/05/2020 10:28
samo sam napisao zabrana izlaska na izbore starijim od 70 godina
Shvatas li da je to diskriminacija?
I zivotno i forumaski.
Odrasces abd, a i ostariti.
Over and out.
Selam.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Patton44
#47006 Re: SDA-All about
Problem je sto x dodaju na popunjene listice ,koji postaju nevazecimuha_sa wrote: ↑02/05/2020 10:42Ako ne znaš za koga izadji i išaraj listic-samim tim si onemogucio da neko tvoj prazan listic popuni.L u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 09:55Ozbiljno pitanje: za koga da glasam?paleoconservative wrote: ↑02/05/2020 09:52
Kakav luzerski mentalitet covjece
Znaci mi smo primitivni barbari koji jedino nasiljem mogu doci do organizovanog drustva i slova zakona?
Ako vecina stanovnika ove zemlje uopste NE UZIMA U OBZIR koristenje svog prirodnog, od rodjena stecenog prava da bira svoje predstavnike u vlasti, nego se okrece paljevini i haosu, onda ni ne zasluzujemo drzavu.
- bunk
#47007 Re: SDA-All about
Yeah,right oh wait ,leftizvrsni direktor wrote: ↑02/05/2020 10:49O svojim stranackim kolegama ti svakako nikad nista i ne pises. Eventualno ih pohvalis ponekad
- Bosanski_kralj
#47008 Re: SDA-All about
Koliko ja znam, kod nas nema ograničenja postotkom da bi izbori bili važeći. I kad izađe 40% građana i manje, izbori su važeći.mayab wrote: ↑02/05/2020 08:40
Kakav , bolan , bojkot ?
Nisam siguran, ali izbori su nevažeći tek ako ispod 50% ljudi izađe na izbore, neka me ispravi ko zna sigurno !
Ovi kleronacionalisti će to uvijek svojim uhodanim prevarama i krađama,te sigurnim glasovima slijepog stada navući na potreban procenat, i gdje smo onda, nigdje, gore nego sada!
Dakle, uz što veću izlaznost, potreban je način promjene glasanja i brojanja![]()
Možda i ja griješim.
Ne slažem se oko postotka dijaspore koja glasa. Vrlo mali broj dijaspore glasa putem pošte, ali daleko veći broj dijaspore glasa na način da na dan izbora maksuz dođe u BiH.JThomas wrote: ↑02/05/2020 10:21 3% od ukupno datih glasova na zadnjim izborima dala je dijaspora. više od tog postotka je dobio boss u kantonu sarajevo, a df i sbb puno više. dakle prava prevaga su sateliti i prevare poslije izbora. naravno da neću reći da nema prevara na dan izbora, ali i sa njima bi izvisili da nije onih poslije izbora. bez njih je moglo svugdje i sa ovakvim rezultatima, a ostalo je samo u usk.
stoga, najvažnije je eliminisati satelite. jer izlaznost je okej gledano stvarni broj stanovnika, tu ima prostora za malo popraviti, ali nema za čuda i drastično povećanje. kao što nema na osnovu čega ni očekivati da sda glasovi smanje, to je sad ostalo samo ašćare kupljeno.
- JThomas
#47009 Re: SDA-All about
ma neka i glasa. opet je konačni rezultat 25-35% sa svim lopovlucima. "korektivi" koji nas "čuvaju" od sda su prevaga.
- Prpa.ba
#47010 Re: SDA-All about
Cinjenica jeste da u je u gradskoj jezgri KS neki standard oko 3.5% nevazecih listica.
Apsolutni rekorderi po nevazecim listicima su:
Veci je problem sto je krug dvojke jedino podrucje KS u kojem je SDA ispod 15% glasova. To su rezultati desetljeca "rada" Lagumdzije (i ostalih koji idu kod Sefika na konsutlacije) na laznom sukobu civilizacija sa "papcima" iz Vogosce, Brijesca i Hrasnice. I onda cudo kada van pacificirane gradske jezgre SDA automatizmom uzima preko cetvrtine glasova, a niko se nije ni borio za njihov glas. Sto je trecina mandata nakon ciscenja cenzusa.
SDA ni na sljedecim izborima nece niti ce biti otpuhana. Njihov historijski minimum, dakle uz minimalnu izlaznost i alijenaciju dijela glasaca moze biti od 7 do 9 ruku u kantonalnoj skupstini. To bi i ih u danasnjoj skupstini opet ucinilo najvecom strankom. Ono sto se moze uraditi jeste pojesti glasove SBB-u i DF-u i smanjiti ih na realnije mjere (SBB sa 4 na 2 do 3 ruke, DF sa 3 na dvije). Moze se poslati najsposobnije posmatrace i terenske radnike na Buca potok, Alipasin most i Svrakino selo da bi se BOSS-u onemogucila kupovina glasova za vrijednost najmanje ultra dopune pred trafikom i da konacno ispadnu iz Skupstine. To sve uz izniman trud, srecu i odlicne medijske nastupe moze dovesti do toga da alijansa SDA stranaka bude na 14 do 15 ruku i da fundamentalno ne mogu sklopiti vecinu ni uz kupovinu.
Bolje od toga ne moze, a realnije je da ce opet skupiti 16-17 ruku i da ce biti guravo. Dakle, rad, rad i samo rad.
Apsolutni rekorderi po nevazecim listicima su:
- Svrakino selo (7.5%)
- Sirokaca (7%)
- Alipasino polje A2 (7%)
- Alipasin most (6%)
- Dobrosevici (6%)
- Toka Dzeka (6%)
- Vreoca (6%)
Veci je problem sto je krug dvojke jedino podrucje KS u kojem je SDA ispod 15% glasova. To su rezultati desetljeca "rada" Lagumdzije (i ostalih koji idu kod Sefika na konsutlacije) na laznom sukobu civilizacija sa "papcima" iz Vogosce, Brijesca i Hrasnice. I onda cudo kada van pacificirane gradske jezgre SDA automatizmom uzima preko cetvrtine glasova, a niko se nije ni borio za njihov glas. Sto je trecina mandata nakon ciscenja cenzusa.
SDA ni na sljedecim izborima nece niti ce biti otpuhana. Njihov historijski minimum, dakle uz minimalnu izlaznost i alijenaciju dijela glasaca moze biti od 7 do 9 ruku u kantonalnoj skupstini. To bi i ih u danasnjoj skupstini opet ucinilo najvecom strankom. Ono sto se moze uraditi jeste pojesti glasove SBB-u i DF-u i smanjiti ih na realnije mjere (SBB sa 4 na 2 do 3 ruke, DF sa 3 na dvije). Moze se poslati najsposobnije posmatrace i terenske radnike na Buca potok, Alipasin most i Svrakino selo da bi se BOSS-u onemogucila kupovina glasova za vrijednost najmanje ultra dopune pred trafikom i da konacno ispadnu iz Skupstine. To sve uz izniman trud, srecu i odlicne medijske nastupe moze dovesti do toga da alijansa SDA stranaka bude na 14 do 15 ruku i da fundamentalno ne mogu sklopiti vecinu ni uz kupovinu.
Bolje od toga ne moze, a realnije je da ce opet skupiti 16-17 ruku i da ce biti guravo. Dakle, rad, rad i samo rad.
- Banksy
#47011 Re: SDA-All about
Mladi su problem, ne stari. Oni su odrasli pod jakim presijama i traumama postratnog društva, razdvojeni i fizički od drugog i različitog, nenaučeni na spokoj i rahatluk, ljuti i frustrirani, sasvim očekivano, konzervativniji i ekstremniji od roditelja.Grimizni Filter wrote: ↑02/05/2020 10:28
samo sam napisao zabrana izlaska na izbore starijim od 70 godina
edit, da, sateliti i krađa sj ključ, satelite se polako demontira, a krađa se mora nekako zaustaviti.
- Bosanski_kralj
#47012 Re: SDA-All about
@Prpa.ba
To je tačno, ali samo ako izbornu krađu gledaš preko broja nevažećih glasova. Izbori se kradu na mnogo više načina, a nevažeči glasovi su samo jedan od mnogih načina.
To je tačno, ali samo ako izbornu krađu gledaš preko broja nevažećih glasova. Izbori se kradu na mnogo više načina, a nevažeči glasovi su samo jedan od mnogih načina.
- Prpa.ba
#47013 Re: SDA-All about
To je tacno, ali je meni najindikativniji jer podrazumijeva namjerno ponistavanje izborne volje gradjana koji su odlucili izaci na izbore. Hocu reci, npr. za Cetvorku u KS, broj ljudi koji su im dali glas je mozda 1-2% veci nego sto je stvarni rezultat.
Ostali mehanizmi izborne kradje su narusavanje tajnosti glasanja (bugarski voz npr.) i dodavanje nelegitimnih glasova (glasanje u ime ljudi koji ne bi smjeli biti na glasackom spisku).
Bugarski voz ne racunam kao fundamentalnu izmjenu izborne volje gradjana jer sudjelovanje je svojevoljno. To sto dobar dio budzetarijata sudjeluje, ja na to ne mogu uticati. Egzistencija ljudima zavisi od tog glasa i oni koji kupuju glasove ce na ovaj ili na onaj nacin opet to "zavrsiti".
Glasanje mrtvih i ovo kasnije "racunanje" jeste za zatvora i razmjere toga ne mogu procijeniti. Znam da nikad nismo imali situaciju da posmatraci kazu da je glasalo 50 a da na CIK-u izleti 100 glasova. Ili su posmatraci dio seme, ili su kradje na tom dijelu opet u par procenata. Opet, ako stranka ne moze obezbijediti posmatraca u nekom podrucju, sta nam to govori o stranackim preferencijama tog podrucja?
Da sumiram prije nego oduzim traktat, mislim da ce od kradje veci problem biti borba protiv narativa koji vec vidimo po svim temama a to je "sve je isto". Do sada smo o tome mogli naglabati, ali sada imamo godinu rada Vlade Ks koja je stvarno radila bolje i drukcije i to je prica koja mora preovladati i poklopiti javnost. Drugi korak su kvalitetni posmatraci na izborima i terenski rad na.svakom.pedlju.zemlje. A onda ako bude vise od 6% unistenih listica, znamo sta je.
Ostali mehanizmi izborne kradje su narusavanje tajnosti glasanja (bugarski voz npr.) i dodavanje nelegitimnih glasova (glasanje u ime ljudi koji ne bi smjeli biti na glasackom spisku).
Bugarski voz ne racunam kao fundamentalnu izmjenu izborne volje gradjana jer sudjelovanje je svojevoljno. To sto dobar dio budzetarijata sudjeluje, ja na to ne mogu uticati. Egzistencija ljudima zavisi od tog glasa i oni koji kupuju glasove ce na ovaj ili na onaj nacin opet to "zavrsiti".
Glasanje mrtvih i ovo kasnije "racunanje" jeste za zatvora i razmjere toga ne mogu procijeniti. Znam da nikad nismo imali situaciju da posmatraci kazu da je glasalo 50 a da na CIK-u izleti 100 glasova. Ili su posmatraci dio seme, ili su kradje na tom dijelu opet u par procenata. Opet, ako stranka ne moze obezbijediti posmatraca u nekom podrucju, sta nam to govori o stranackim preferencijama tog podrucja?
Da sumiram prije nego oduzim traktat, mislim da ce od kradje veci problem biti borba protiv narativa koji vec vidimo po svim temama a to je "sve je isto". Do sada smo o tome mogli naglabati, ali sada imamo godinu rada Vlade Ks koja je stvarno radila bolje i drukcije i to je prica koja mora preovladati i poklopiti javnost. Drugi korak su kvalitetni posmatraci na izborima i terenski rad na.svakom.pedlju.zemlje. A onda ako bude vise od 6% unistenih listica, znamo sta je.
-
putokaz1
#47014 Re: SDA-All about
''SDA će odbraniti Lukavac,Bihać...'' Reče Sebija
Bakir:''Pa nemamo tamo načelnike''
Šefica:''Ko kaže da nemamo''

Bakir:''Pa nemamo tamo načelnike''
Šefica:''Ko kaže da nemamo''
- paleoconservative
#47015 Re: SDA-All about
Ne mozes oteti nekome njegovo ljudsko pravo zato sto su ti iritantni penzioneri. Razumijes li ti uopste, mislioče, da je biranje vlasti i sloboda izbora (glasanje) pasivno pravo? Znas li ti sta Ustav tvoje drzave govori o tome?Grimizni Filter wrote: ↑02/05/2020 10:28samo sam napisao zabrana izlaska na izbore starijim od 70 godinaL u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 10:21
A ja napiso sa cim se ne slazem.
Sreca pa se tebe za starije osobe ne pita.
SDS su bosnjacke patriote u poredjenju sa nekim stavovima ovdje jbt.
- paleoconservative
#47016 Re: SDA-All about
Ako si liberal ili naginjes lijevo sa drustvenim stavovima, glasaj za NS. Ako si desno konzervativan, glasaj za NiPL u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 09:55Ozbiljno pitanje: za koga da glasam?paleoconservative wrote: ↑02/05/2020 09:52Kakav luzerski mentalitet covjece
Sigurno bolja opcija nego svojim neglasanjem glasati za SDA.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#47017 Re: SDA-All about
treca opcija je ta d ne glasanjem ovih anit sdO snaga ojacavas poziciju sdO... a drzati na nisanu NS, NiP i SDP ako krenu pokleknut i prodat se sdO buraniji kosto su to uradili SBB i DF... ovdje moras napraviti dva tabora pa kom obojci kom opanci...paleoconservative wrote: ↑02/05/2020 12:26Ako si liberal ili naginjes lijevo sa drustvenim stavovima, glasaj za NS. Ako si desno konzervativan, glasaj za NiPL u c i f e r wrote: ↑02/05/2020 09:55Ozbiljno pitanje: za koga da glasam?paleoconservative wrote: ↑02/05/2020 09:52
Kakav luzerski mentalitet covjece
Sigurno bolja opcija nego svojim neglasanjem glasati za SDA.
- madner
#47018 Re: SDA-All about
Sljedeca faza su sateliti unutar koalicije. SDA raja ce past na ispod 13 mandata
- Cherry-Cherry
#47019 Re: SDA-All about
Svakoga ko glasa za SDA treba Efendić zgaziti autom, pa ga Sebija liječiti.

-
emirolini
#47020 Re: SDA-All about
Dzaba sve, dijaspora njih podrzava i ove bake i deke koji ne mogu razumiti zasto smo mi protiv SDA jer im donesu par kila secera i malo brasna pred svake izbore
- Bloo
- Globalna šefica
-
Škobo Habu
- RunnerX
#47023 Re: SDA-All about
Previše je to pesimistično, jer NiP je za samo par mjeseci djelovanja došao na 6 ruku u Kantonu Sarajevo. SDA ima 10. Ipak je to veliki rezultat za tako kratko vrijeme. Slažem se naravno da je ključ konačnog uspjeha da se DF i SBB svedu na minimum.Prpa.ba wrote: ↑02/05/2020 11:15 SDA ni na sljedecim izborima nece niti ce biti otpuhana. Njihov historijski minimum, dakle uz minimalnu izlaznost i alijenaciju dijela glasaca moze biti od 7 do 9 ruku u kantonalnoj skupstini. To bi i ih u danasnjoj skupstini opet ucinilo najvecom strankom. Ono sto se moze uraditi jeste pojesti glasove SBB-u i DF-u i smanjiti ih na realnije mjere (SBB sa 4 na 2 do 3 ruke, DF sa 3 na dvije). Moze se poslati najsposobnije posmatrace i terenske radnike na Buca potok, Alipasin most i Svrakino selo da bi se BOSS-u onemogucila kupovina glasova za vrijednost najmanje ultra dopune pred trafikom i da konacno ispadnu iz Skupstine. To sve uz izniman trud, srecu i odlicne medijske nastupe moze dovesti do toga da alijansa SDA stranaka bude na 14 do 15 ruku i da fundamentalno ne mogu sklopiti vecinu ni uz kupovinu.
Ja bih se usudio prognozirati, da su u oktobru Opći izbori, da bi NiP, SDP i NS imali apsolutnu većinu i da bi bez problema formirali sastav Vlade koji niko ne bi mogao ugroziti do kraja mandata. Ako bih morao liticitrati brojevima, rekao bih da je to 20-22 ruke. Podrška koju trenutno imaju je mnogo narasla, i moraju smisliti kako da održe taj kontinuitet.
Nažalost, izbori su tek za dvije godine i mnogo toga se može promijeniti.
- JThomas
#47024 Re: SDA-All about
i kadroviranje je jako bitno. četvorku nip-ns-sdp-nbl je u odnosu na dan izbora napustilo čak četiri zastupnika, a u drugom smjeru je samo jasna duraković. od ovih četvero jedino je damir nikšić ostao dosljedno uz raniji dogovor, peca je otvoreno na drugoj strani, a vreto i marjanović su mućci. bez sličnih komešanja otprilike nije bio nijedan ciklus dosad. na to naročito ns mora obratiti puno više pažnje.
- Leverage
#47025 Re: SDA-All about
Ma nije to nego ono što prethodi tome.