Sana 95/Bitka za Banja Luku
-
tempuser
#426 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Prvi dan Oluje je na Petrinji poginulo 90 vojnika HV-a, skoro 1/2 od ukuonog broja pogunulih u Oluji..
-
mishic
#427 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Problem pojedinaca na forumu je u tome što je njihov jedini izvor informacija forum i što umjesto bilo kakvih činjenica i argumenata iznose subjektivne stavove i emocije poduprte lažima propagandnih kuhinja.
Sa tako već zauzetim stavom umjesto argumenta iznose taj stav i sa njima je svaka diskusija izlišna.
Pitanje je samo što upropaštavaju ozbiljnu diskusiju na sjajnoj temi?
Ali to je već stvar odgoja i kulture a o tome oni malo šia mogu reći!!!
Sa tako već zauzetim stavom umjesto argumenta iznose taj stav i sa njima je svaka diskusija izlišna.
-
tetejac
-
tetejac
#429 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Na čijoj strani je bio prijatelj? Faraoni?Nekako s proljeća wrote: ↑01/05/2020 16:15 Korektno sa tvoje strane, a valjda će se nešto arhivskog materijala javiti u međuvremenu i tako da svi po nešto naučimo. Ja se nekako držim ''pravila'' da je rokanje baš bilo tamo gdje ima gubitaka, tako da se zalijepim na to i kopam kada budem imao vremena.
Nakon rata mi je u posjetu došao prijaeratni poznanik ...i tako, rat je završio kao pripadnik foracije ''Faraoni'' , ako sam dobro zapamtio u ovoj operaciji. Ali jesam dobro zapamtio njegov zaključak nakon konstatacije da se mi u Sarajevu još raspravljamo ko se rok'o a ko nije. Veli: '' Nema toga kod nas , mi smo bili u totalnom okruženju i svi su se rokali''. Respekt![]()
- Nekako s proljeća
#430 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Do mene je, V Korpus A RBiH, mislim da je bio iz Sanskog Mosta ili vjerovatnije iz Bosanske Krupe.
Ne igrajte se sa brojkama u vezi Petrinje, ili je 120, 90 ili 290. Zato je bitan relevantan izvor navesti . Pa da tu bitku malo osvijetlimo, jer izgleda jeste dobar primjer da nije baš sve ''dogovoreno'' i išlo glatko. Ginulo se i u operacijama,palniralo se i mjesto gdje će se sahraniti ili ukopati poginuli, zbrinjavati ranjeni i sl.
Ne igrajte se sa brojkama u vezi Petrinje, ili je 120, 90 ili 290. Zato je bitan relevantan izvor navesti . Pa da tu bitku malo osvijetlimo, jer izgleda jeste dobar primjer da nije baš sve ''dogovoreno'' i išlo glatko. Ginulo se i u operacijama,palniralo se i mjesto gdje će se sahraniti ili ukopati poginuli, zbrinjavati ranjeni i sl.
Last edited by Nekako s proljeća on 01/05/2020 16:32, edited 1 time in total.
-
Ramo98
#431 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
...
Last edited by Ramo98 on 13/10/2025 13:01, edited 1 time in total.
-
90minut
#432 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
" Veliki politicar u to vrijeme " lik je mozda i najpametnija osoba u historiji balkana od 12 vijeka i to sam mrtav ozbiljan.Ramo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.
On je Bio jedan od najmocnijih ljudi u ratu,sve je mogao nabaviti i rijesiti.(oruzje,hrana itd)
On je mogao nogom otvarati vrata i kod Tuđmana,Milosevica,Bulatovica itd
Poslije rata sirila se propaganda da je on bio niko i nista u ratu i slicno sto je daleko od istine.
Bez obzira na njegova djela mora se priznati da je on bio veliki politicar u to vrijeme.
Jedini razlog sto nikaad nije usao u Bihac je to sto je nato stitio bihac
-
mishic
#433 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
jesu isto kao što bih i ja potpisao s tobom da ti dođem kući pa izdiktiram šta ćeš mi dati a u suprotnom...
drugo, uzeo si taj nick kao pčelice maje da bi osinje bockanje koje opet blago rečeno sa stvarnošću nema veze bilo prihvatljivije a ništa ama baš ništa u tvojim postovima nema sem subjektivnih stavova, laži i propagande
-
mishic
#434 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
bravo babinovče!!! čega se pametan stidi budala se time ponosiRamo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.
On je Bio jedan od najmocnijih ljudi u ratu,sve je mogao nabaviti i rijesiti.(oruzje,hrana itd)
Poslije rata sirila se propaganda da je on bio niko i nista u ratu i slicno sto je daleko od istine.
Bez obzira na njegova djela mora se priznati da je on bio veliki politicar u to vrijeme.
-
Sultanahmed
#435 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Napises nesto protiv alije nama si okarakterisan kao "srpski provokator" 
-
tetejac
#436 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
26 mrtvih i tri uništena naša tenka. Sad sam pričao sa čovjekom.Nekako s proljeća wrote: ↑01/05/2020 16:28 Do mene je, V Korpus A RBiH, mislim da je bio iz Sanskog Mosta ili vjerovatnije iz Bosanske Krupe.
- Nekako s proljeća
#437 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Nisi mi generale odgovorio na drugoj temi ništa. A evo te i ovdje sa presuđenim ratnim zločincem pod ruku, ako nisi znao za presudu da te podsjetim. Podsjeća te neko ko mu je bio iza leđa u studiju TV Sarajevo 2 maja 1992. Da je beknuo rečenicu viška, nikada više Kladuše vidio ne bi. Hajd' sad' pod ruku dalje, povedi i @sultana.Ramo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.
- studiorum_tuzlaensis
#438 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Tako je od kraja 2012. od kad je postepeno krenulo masovno trollanje... Forum kao poligon za diskusiju umire sa novijim generacijama, i tako će sve dok se ne svede na kaladont i "šta ste slušali".mishic wrote: ↑01/05/2020 16:19 Problem pojedinaca na forumu je u tome što je njihov jedini izvor informacija forum i što umjesto bilo kakvih činjenica i argumenata iznose subjektivne stavove i emocije poduprte lažima propagandnih kuhinja.
Uzalud se trudiš da promijeniš nešto, pa ti preporučujem da se ne živciraš. Dovoljno je da imaš dvojicu koji će temu skrenuti sa Sane 95 na Aliju, a poslije će vjerovatno završiti sa Hitlerom i SS divizijom. To se dešava na svim temama a posljedica je malo znanja i želje za otkrivanjem novih stvari, uz puno dosade kod pojedinaca. Ima također dosta balavurdije 1995+ godište koji misle da su svu pamet svijeta pokupili.
-
tempuser
-
tempuser
#440 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Te nove generacije ce pisati istoriju po "Aliji" u kojoj je zlatni babin trezordzija bio ranjen!studiorum_tuzlaensis wrote: ↑01/05/2020 16:38Tako je od kraja 2012. od kad je postepeno krenulo masovno trollanje... Forum kao poligon za diskusiju umire sa novijim generacijama, i tako će sve dok se ne svede na kaladont i "šta ste slušali".mishic wrote: ↑01/05/2020 16:19 Problem pojedinaca na forumu je u tome što je njihov jedini izvor informacija forum i što umjesto bilo kakvih činjenica i argumenata iznose subjektivne stavove i emocije poduprte lažima propagandnih kuhinja.
-
tetejac
#441 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Šta u Oluji na Banovini? Nemoj izmišljat bez veze, sad sam pričao sa čovjekom iz gromova koji je bio na Petrinji i znao sam i ja broj poginulih samo sam zaboravio. 26 mrtvih i 3 uništena naša tenka. Jedan od poginulih moj suborac sa južnog bojišta, zapovjednik druge bojne gromova pokojni Predrag Matanović, bio ranjen na Vlaštici 1992 ja ga izvlačio. Nemoj pričat bajke i okani se interneta jer istinu i prave info možeš samo čut od nekoga iz prve ruke.
-
tempuser
#442 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Ja sam prvi put kao "humanitarac" usao u V. Kladusu mislim 1999 ili 2000. godine. Grad u kojem je trebalo upitstvo za upotrebu, ako si pio kafu tu, nemoj ici jesti tamo, jer si pio kafu kod autonomasa, a hoces da jedes kod korpusasa. Gledao ostatke logora oko Kuplenskog i Vojnica gdje su autonomaski pobjegli u RKS poslije pada 2. autonomije. Slusao lovacke price s obje strane o 1. i 2. autonomiji, cak i spavao u zamku Muje Hrnjice, ex stabu F. Abdica koji je, iako opuhan bio teski luksuz. Tad je pola grada bukvalno prelazilo granicu prema Karlovcu da radi i firmama F. Abdica, cak su bili i zdravstveno osigurani u HR.mishic wrote: ↑01/05/2020 16:34bravo babinovče!!! čega se pametan stidi budala se time ponosiRamo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.
Bez obzira na politiku, ono sto sam vidio vozeci se tim krajem su su ogromni pogoni i farme peradi AC-a jedna za drugom, i price ljudi s obje strane da je zapravo cijeli taj kraj zivio od AC-a, ogromna vecina zaposlenih je radila u AC-u, manji dio u Sanitexu, ostali su indirektno bili vezani za AC, a svi zajedno su sve sto proizvedu na imanjima prodavali AC-u, a htjeli mi priznati ili ne AC je Abdicevo dijelo. S te strane mogu razumjeti (sto ne znaci da podrzavam) zasto je dio naroda bio(i ostao) apsolutno vjeran F. Abdicu kad im je obezbjedio udobne zivote.
-
tempuser
#443 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
https://www.index.hr/vijesti/clanak/prv ... 86798.aspxtetejac wrote: ↑01/05/2020 16:55Šta u Oluji na Banovini? Nemoj izmišljat bez veze, sad sam pričao sa čovjekom iz gromova koji je bio na Petrinji i znao sam i ja broj poginulih samo sam zaboravio. 26 mrtvih i 3 uništena naša tenka. Jedan od poginulih moj suborac sa južnog bojišta, zapovjednik druge bojne gromova pokojni Predrag Matanović, bio ranjen na Vlaštici 1992 ja ga izvlačio. Nemoj pričat bajke i okani se interneta jer istinu i prave info možeš samo čut od nekoga iz prve ruke.
Kad smo vec kod 1992. de ti meni iz 1. ruke, da ne trazim po internetu, opisi kako pobjegli iz Posavine iza ledja ovog istog Petra Stipetica, koji vam je spasio i obraz i guzive na Baniji, i predali je cetnicima? I ziv bio psotedi me idiotizama tipa ne vjeruje intetnetu, vjeruj meni, ja davio tenkove zicom i slicne gluposti, jer vas i sam Stipetic javno optuzio za idaju i prodaju Posavine.
-
tetejac
#444 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Hajde ti lagano čitaj po internetu, imaš i knjigu od onog Zovaka mislim da se tako preziva pa listaj, traži, čitajtempuser wrote: ↑01/05/2020 17:12https://www.index.hr/vijesti/clanak/prv ... 86798.aspxtetejac wrote: ↑01/05/2020 16:55Šta u Oluji na Banovini? Nemoj izmišljat bez veze, sad sam pričao sa čovjekom iz gromova koji je bio na Petrinji i znao sam i ja broj poginulih samo sam zaboravio. 26 mrtvih i 3 uništena naša tenka. Jedan od poginulih moj suborac sa južnog bojišta, zapovjednik druge bojne gromova pokojni Predrag Matanović, bio ranjen na Vlaštici 1992 ja ga izvlačio. Nemoj pričat bajke i okani se interneta jer istinu i prave info možeš samo čut od nekoga iz prve ruke.
Kad smo vec kod 1992. de ti meni iz 1. ruke, da ne trazim po internetu, opisi kako pobjegli iz Posavine iza ledja ovog istog Petra Stipetica, koji vam je spasio i obraz i guzive na Baniji, i predali je cetnicima? I ziv bio psotedi me idiotizama tipa ne vjeruje intetnetu, vjeruj meni, ja davio tenkove zicom i slicne gluposti, jer vas i sam Stipetic javno optuzio za idaju i prodaju Posavine.
-
tetejac
#445 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Tek sam sad skužio indexov link
Čitaj index stari, oni znaju.
Čitaj index stari, oni znaju.
-
tempuser
#446 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Sta bi bojnovnice, nema opisa iz prve ruke, spade ćuna u sekundi, ispuše k'o dušica, a?tetejac wrote: ↑01/05/2020 17:17Hajde ti lagano čitaj po internetu, imaš i knjigu od onog Zovaka mislim da se tako preziva pa listaj, traži, čitajtempuser wrote: ↑01/05/2020 17:12https://www.index.hr/vijesti/clanak/prv ... 86798.aspxtetejac wrote: ↑01/05/2020 16:55
Šta u Oluji na Banovini? Nemoj izmišljat bez veze, sad sam pričao sa čovjekom iz gromova koji je bio na Petrinji i znao sam i ja broj poginulih samo sam zaboravio. 26 mrtvih i 3 uništena naša tenka. Jedan od poginulih moj suborac sa južnog bojišta, zapovjednik druge bojne gromova pokojni Predrag Matanović, bio ranjen na Vlaštici 1992 ja ga izvlačio. Nemoj pričat bajke i okani se interneta jer istinu i prave info možeš samo čut od nekoga iz prve ruke.
Kad smo vec kod 1992. de ti meni iz 1. ruke, da ne trazim po internetu, opisi kako pobjegli iz Posavine iza ledja ovog istog Petra Stipetica, koji vam je spasio i obraz i guzive na Baniji, i predali je cetnicima? I ziv bio psotedi me idiotizama tipa ne vjeruje intetnetu, vjeruj meni, ja davio tenkove zicom i slicne gluposti, jer vas i sam Stipetic javno optuzio za idaju i prodaju Posavine.![]()
-
Emiremir33
#447 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Zato on na Drekovica na onoj temi,bio komadant 5 korpusa,sad se sam izdade da je abdicevacNekako s proljeća wrote: ↑01/05/2020 16:37Nisi mi generale odgovorio na drugoj temi ništa. A evo te i ovdje sa presuđenim ratnim zločincem pod ruku, ako nisi znao za presudu da te podsjetim. Podsjeća te neko ko mu je bio iza leđa u studiju TV Sarajevo 2 maja 1992. Da je beknuo rečenicu viška, nikada više Kladuše vidio ne bi. Hajd' sad' pod ruku dalje, povedi i @sultana.Ramo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.
-
Sultanahmed
#448 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Nije on nego sam ja rekao na onoj temi da je drekovic los komandant,najvise zbog operacije jesen 94
- felipe kajetano
#449 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Nemoj bato pretjerivatimishic wrote: ↑01/05/2020 00:51 Šta bi bilo kad bi bilo nije dobar osnov za ozbiljnu raspravu. Pored toga ova tema je otišla u neke druge probleme koji sa početnom temom i nemaju neku ozbiljnu vezu. Ali razlog što se uključujem u ovu diskusiju je druge naravi. Nisam pregledao sve postove ali mi se čini da niko sa Sanom 95, gdje su 5. i 7. Korpus uz još neke elitne jedinice bili težišno angažovani uključujući i veliki broj najizraslijih oficira nije bila jedina aktivnost koja je ozbiljno ugrožavala poziciju VRS i jedinica iz Srbije koje su cijelo vrijeme, u manjoj ili večoj mjeri bile angažovane u R BiH. Zaboravlja se ili u ovoj diskusiji nije došla do izražaja činjenica da je poslije združenog uspjeha 2. i 3. Korpusa na Vozući (srpskom Staljingradu) nastavljeno vrlo uspješno napredovanje Armije R BiH na Ozrenu i da su već bile odmorene i pripremljene jedinice za ulazak Armije R BiH u Doboj.
Te dvije operacije, 5. i 7. Korpusa na Banjaluku i 2. i 3. Korpusa na Doboj i dalje dolinom Bosne ka Savi, pored toga što bi ozbiljno i maksimalno napregle jedinice VRS opteretivši ih i desetinama a možda i stotinama hiljada izbjeglica, zasigurno bi potpuno promijenile pozicije na terenu. Poznato je da je BiH strana, generali prije svega ali i rahmetli Alija Izetbegović od međunarodne zajednice tražio "dodatni rok", tražili su nekoliko dana da se završe započete operacije i onda pristupi eventualnim pregovorima.
Potpuno je jasno da kljućni razlog što to nije dopušteno leži u činjenici da bi obim stradanja i izbjegličke krize na strani srpskih snaga bio daleko veći od svega što je do tada viđeno u BiH. O strahu od ovoga otvoreno su govorili oficiri UNPROFORA na terenu koji su bili zaduženi da nalože i provedu ovako nametnut prekid sukoba. A strah i poduzimanje maksimalnih i specijalnih mjera da ne dođe do osvete za Srebrenicu bio je prisutan i ozbiljno se razmatrao i u jedinicama Armije RBiH. To je i usporilo i odužilo pripreme za te operacije i samim tim onemogučilo snage Armije RBiH da upotrijebe i iskoriste silna materijalno tehnička sredstva zarobljena u Vozući, na Ozrenu i Lisaći.
Kada se pogleda sa kojim MTS-om smo raspolagali do tada i šta je zarobljeno u tih mjsec-dva dana jasno je da su ova četiri Korpusa u tom periodu više nego uduplali svoju snagu. Tek tada je, u tih mjesec ili dva dana po prvi put od početka sukoba dokinut onaj neopisivo veliki nesrazmjer u bojevoj moći između agresora i branilaca. Hiljade pripadnika Armije RBiH plakali su kao djeca što u trenutku kada su prvi put došli u poziciju da se mogu ravnopravno nositi sa ubojitom moći agresora, sukobi tako naprasno i naglo bivaju prekinuti. U ostalom pogledajte šta o tome, između ostalog, piše Holbruk. A o pokušaju BiH generala da se "sakriju" i ogluše o te direktive dovoljno su govorili i Dudaković, i rahmetli Alagić, i desetak drugih generala.
Vec od polovine 94 te smo bili u egalu sto se tice oruzja, i tamo gdje smo bili u prednosti (avijacija i oklopne) nisu se mogle adekvatno koristiti.
Nije bilo ni municije nekad koliko treba, nije Srbija toliko davala pogotovo kad Karadzic zaguzva sa Sobom, islo se kupovati u kesu u Srbiju i krijumicariti.
- Maraschino
#450 Re: Sana 95/Bitka za Banja Luku
Ramo98 wrote: ↑01/05/2020 16:28 Mnogi od vas ni ne znaju ko je Babo izgleda.