Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
laik1981 wrote: ↑01/05/2020 13:35
Ja sam se od pocetka u razmisljanjima vodio hipotezom da je virus i kod nas bio prisutan i u mjesecima prije uvodjenja restriktivnih mjera.. Kao primjere kojima sam opravdavao svoju hipotezu sam navodio specificnost ove zime zbog veceg broja ljudi koji su bolovali neko respiratorno virusno oboljenje, navodio sam i neke primjere ljudi koje licno poznajem koji su nakon povratka u BiH iz inostranstva imali sve simptome u blazem ili umjerenijem obliku. Naveo sam i primjer jednog mladog kosarkasa koji je iz Kine dosao za novu godinu i imao simptome, a normalno se kretao i izlazio. To su bili primjeri za koje licno znam.. Posle uvodjenja restrikcija svi ti ljudi bi bili testirani i bili bi u izolacijama..
Navescu jos jedan primjer vezan za moju hipotezu.. Neposredno posle povratka sa zimskih priprema iz Antalije nekolicina fudbalera FK Zeljeznicara su bili bolesni.. Neki od njih u toj mjeri da su bili van stroja dvije sedmice, poput Mehmeda Alispahica.. Pored njega bolesni su bili i Antonio Pavic, Dzenan Zajmovic, Semir Stilic, Sinan Ramovic, Srdjan Stanic.. Bukvalno su imali vecinu simptoma koje navode i za koronu (temperatura, kasalj, grlobolja).. Oni su imali dovoljno jake simptome da bi bili postedjeni treninga 7-14 dana.. Ta "epidemija u Zelji" je bila prisutna i 8. marta kada su odigrali zadnju utakmicu prije pandemije.. Nisam siguran jesu li svi bili vakcinisani protiv gripe, ali znam da je praksa da se u kolektivnim sportovima profesionalci redovno vankcinisu..
Mozda neko od vas moze navesti neki primjer za sportske kolektive koje prate.. Jesu li imali slicnih problema?
Ponavljam da je ovo samo moja hipoteza.. Nije dokaziva, ali statisticki je moguca i logicna..
Kamo srece, da si na nekom relevantnom mjestu da mozes istraziti tu hipotezu.
Ovo ozbiljno mislim, nije zajebancija.
Nedostaje ljudi koji bi nesto uradili, samo prdimo ovdje povazdan.
Evo ja se necu smijati a trebao bi nego cu te pitati na osnovu cega ti tvrdis da bi kriva izgledala drugacije da nije bilo mjera? Hajde prikazi nam empirijski svoju teoriju, daj nam sracunaj trend , uzimajuci u obzir sve relevantne podatke za geografsko podrucje na kojem se nalazis (da odmah sprijecim glupa kopiranja grafova iz drugih drzava), posto vidim da si ocigledno dobar statisticar? Cim dobijem ovo sve ja cu u potpunosti vjerovati tebi
Zasto onds meni na odgovoris na gore postavljeno pitanje? Ili je samo bitno da pises kako nema "argumenata" a mene ignorises gdje mozes i trebas argumentovano odgovoriti? Moj ssvjet, kad pricate o necemu o cemu "nemate pojma", napisite "moje misljenje" i rijesen problem . Nesto tvrditi i imati misljenje o necemu nije isto.
Last edited by Medobrundo25 on 01/05/2020 13:42, edited 1 time in total.
Ja sam se od pocetka u razmisljanjima vodio hipotezom da je virus i kod nas bio prisutan i u mjesecima prije uvodjenja restriktivnih mjera.. Kao primjere kojima sam opravdavao svoju hipotezu sam navodio specificnost ove zime zbog veceg broja ljudi koji su bolovali neko respiratorno virusno oboljenje, navodio sam i neke primjere ljudi koje licno poznajem koji su nakon povratka u BiH iz inostranstva imali sve simptome u blazem ili umjerenijem obliku. Naveo sam i primjer jednog mladog kosarkasa koji je iz Kine dosao za novu godinu i imao simptome, a normalno se kretao i izlazio. To su bili primjeri za koje licno znam.. Posle uvodjenja restrikcija svi ti ljudi bi bili testirani i bili bi u izolacijama..
Navescu jos jedan primjer vezan za moju hipotezu.. Neposredno posle povratka sa zimskih priprema iz Antalije nekolicina fudbalera FK Zeljeznicara su bili bolesni.. Neki od njih u toj mjeri da su bili van stroja dvije sedmice, poput Mehmeda Alispahica.. Pored njega bolesni su bili i Antonio Pavic, Dzenan Zajmovic, Semir Stilic, Sinan Ramovic, Srdjan Stanic.. Bukvalno su imali vecinu simptoma koje navode i za koronu (temperatura, kasalj, grlobolja).. Oni su imali dovoljno jake simptome da bi bili postedjeni treninga 7-14 dana.. Ta "epidemija u Zelji" je bila prisutna i 8. marta kada su odigrali zadnju utakmicu prije pandemije.. Nisam siguran jesu li svi bili vakcinisani protiv gripe, ali znam da je praksa da se u kolektivnim sportovima profesionalci redovno vankcinisu..
Mozda neko od vas moze navesti neki primjer za sportske kolektive koje prate.. Jesu li imali slicnih problema?
Ponavljam da je ovo samo moja hipoteza.. Nije dokaziva, ali statisticki je moguca i logicna..
U Italiji su to već rekli, da je širenje počelo u januaru, a sumnjaju i da je krenulo ranije.
Medobrundo25 wrote: ↑01/05/2020 13:26
Evo ja se necu smijati a trebao bi nego cu te pitati na osnovu cega ti tvrdis da bi kriva izgledala drugacije da nije bilo mjera? Hajde prikazi nam empirijski svoju teoriju, daj nam sracunaj trend , uzimajuci u obzir sve relevantne podatke za geografsko podrucje na kojem se nalazis (da odmah sprijecim glupa kopiranja grafova iz drugih drzava), posto vidim da si ocigledno dobar statisticar? Cim dobijem ovo sve ja cu u potpunosti vjerovati tebi a ne sebi
Ispravi me ako grijesim, je li ti tvrdis\mislis da mjere nemaju nikakvog efekta? Da li se to odnosi samo na BiH ili generalno?
Evo ja se necu smijati a trebao bi nego cu te pitati na osnovu cega ti tvrdis da bi kriva izgledala drugacije da nije bilo mjera? Hajde prikazi nam empirijski svoju teoriju, daj nam sracunaj trend , uzimajuci u obzir sve relevantne podatke za geografsko podrucje na kojem se nalazis (da odmah sprijecim glupa kopiranja grafova iz drugih drzava), posto vidim da si ocigledno dobar statisticar? Cim dobijem ovo sve ja cu u potpunosti vjerovati tebi a ne sebi
Ispravi me ako grijesim, je li ti tvrdis\mislis da mjere nemaju nikakvog efekta? Da li se to odnosi samo na BiH ili generalno?
Ne , ja nista ne tvrdim , pojedini ovdje "tvrde" moje misljenje cu ostaviti za sebe, samo trazim da kad se nesto "tvrdi" da se to i dokaze. Naravno ako je bit diskusije bilo sta drugo osim dokazivanja "ciji je veci".
Last edited by Medobrundo25 on 01/05/2020 13:47, edited 1 time in total.
ako redovno citas ovaj forum i koliko se predstavlja i potencira masovno nepostivanje mjera, konkretno u sarajevu, dodjemo do zakljucka da nemaju efekta.
Kamo srece, da si na nekom relevantnom mjestu da mozes istraziti tu hipotezu.
Ovo ozbiljno mislim, nije zajebancija.
Nedostaje ljudi koji bi nesto uradili, samo prdimo ovdje povazdan.
Ma forumi i jesu mjesto za prdjenje.. Ono sto je opasno je da prde i naprdjuju i oni u struci koji bi trebali da nesto analiziraju.. Nasi strucnjaci samo prepisuju od drugih i ponavljaju jednu te istu matricu iz dana u dan kao papagaji.. Nema nikakvog samostalnog istrazivanja i analiza..
U Italiji su to već rekli, da je širenje počelo u januaru, a sumnjaju i da je krenulo ranije.
ako redovno citas ovaj forum i koliko se predstavlja i potencira masovno nepostivanje mjera, konkretno u sarajevu, dodjemo do zakljucka da nemaju efekta.
ne tvrdim nista, samo izvlacim zakljucak.
Nisam pratio od pocetka ali koliko sam ja svojim ocima vidio, vecina raje se pridrzava mjera.
Evo ja se necu smijati a trebao bi nego cu te pitati na osnovu cega ti tvrdis da bi kriva izgledala drugacije da nije bilo mjera? Hajde prikazi nam empirijski svoju teoriju, daj nam sracunaj trend , uzimajuci u obzir sve relevantne podatke za geografsko podrucje na kojem se nalazis (da odmah sprijecim glupa kopiranja grafova iz drugih drzava), posto vidim da si ocigledno dobar statisticar? Cim dobijem ovo sve ja cu u potpunosti vjerovati tebi
Zasto onds meni na odgovoris na gore postavljeno pitanje? Ili je samo bitno da pises kako nema "argumenata" a mene ignorises gdje mozes i trebas argumentovano odgovoriti? Moj ssvjet, kad pricate o necemu o cemu "nemate pojma", napisite "moje misljenje" i rijesen problem . Nesto tvrditi i imati misljenje o necemu nije isto.
Nije mi bila namjera davati tacan trend ili predvidjanje konkretnih brojki.
Samo kazem da je trenutno usporavanje rezultat kako lokalnog tako i globalnog lockdown-a.
Da se nije ama bas nista poduzelo, stvari bi izgledale drugacije i imali bi uzlazni eksponencijalni trend, sve dok se nesto ne poduzme, ili dok se ne dostigne imunitet krda.
Ne razuijem zasto to treba posebno dokazivati.
Nisam ni pravdao mjere.
Samo sam rekao to da se sirenje trenutno usporava zvog mjera izolacije.
ne tvrdim nista, samo izvlacim zakljucak.
Nisam pratio od pocetka ali koliko sam ja svojim ocima vidio, vecina raje se pridrzava mjera.
to i sam tvrdim, citavo vrijeme.
sto se mjera tice, da su nam prije mjesec dana svima zavarili vrata, kako nikako ne bi mogli izlaziti van kuca/stanova (za sto, itekako, ima zagovornika ovdje, na forumu), siguran sam da u FBiH danas ne bi imali ni ova 3 zarazena u zadnja 24 sata. ali, sta bi bila kontra cijena i efekat toga?
mjere, sigurno, imaju odredjeni efekat. medjutim, kod donosenja mjera treba uzimati u obzir sta donose, sta odnose, sta su stvarne koristi i efekti, sta su kontraefekti, imaju li smisla...
npr, kakav je smisao ovog policijskog od 22,00 do 05,00? kakav je smisao odrediti djeci i starijim 3 dana sedmicno dozvoljen izlazak u odredjenom vremenu? zar nije logicnije dozvoliti im, ta tri dana, da mogu biti vani od 08,00 do 20,00 sati? vjerovatno bi ih manje bilo vani u istom trenutku. itd, itd.
Nije mi bila namjera davati tacan trend ili predvidjanje konkretnih brojki.
Samo kazem da je trenutno usporavanje rezultat kako lokalnog tako i globalnog lockdown-a.
Da se nije ama bas nista poduzelo, stvari bi izgledale drugacije i imali bi uzlazni eksponencijalni trend, sve dok se nesto ne poduzme, ili dok se ne dostigne imunitet krda.
Ne razuijem zasto to treba posebno dokazivati.
Nisam ni pravdao mjere.
Samo sam rekao to da se sirenje trenutno usporava zvog mjera izolacije.
Opet ti pisem isto, ako nesto tvrdis to je potrebno i dokazati, cinjenica! Po tvom misljenju su mjere donijele rezultate, to mi je prihvatljivo i ok, to je misljenje i svako ima pravo na isto. Kad ovako napises ja to prihvatam, ali vecina ovdje lupa kao maksim po diviziji ds bi dokazala i pokazala kako se razumije u nesto. Simptom balkana nazalost. Ovo se odnosi i na ostale koji su pisali ispod. Niko od nas nije epidemiolog niti strucnjak virolog da moze reci da su virus usporile mjere ili je prirodna progresija virusa ucinila svoje, mozda su neki totalno drugi uticaji doveli do trenutne situacije. Previse je faktors u igri, cak i za ozbiljne statisticare da izadju sa bilo kakvim pouzdanim rezultatima, kamoli da neko nesto na forumu "tvrdi".
Last edited by Medobrundo25 on 01/05/2020 14:21, edited 1 time in total.
japin_mutapi wrote: ↑01/05/2020 14:13
Teoreticari uzimaju niske brojeve zarazenih, oboljelih i umrlih a koji su postignuti strogim mjerama kao dokaz da mjere nisu bile potrebne.
Isto tako paranoicari pripisuju porast zarazenih u zadnja 2-3 dana popustanju restriktivnih mjera i nekom opustanju, a kada dodje podatak za FBiH o 3 zarazena u zadnja 24h propadnu u zemlju i broj zarazenih prestanu koristiti kao argument..
Teoreticari uzimaju niske brojeve zarazenih, oboljelih i umrlih a koji su postignuti strogim mjerama kao dokaz da mjere nisu bile potrebne.
Upravo to i ja govorim cijelo vrijeme.
Epidemiolozi su se sami oglasili po tom pitanji i rekli da ce biti jako nepopularni nedju rajom, jer raja ko raja... ne konta...
ai praznik je
a oni imaju jako nosalantan pristup kad su vikendi i neradni dani u ptanju i skupljanje podataka, sami tako kazu
danska +8
norveska 0
ovo je malo poduzi intervju, danasnji, sa svedskim sefom
"Nesiguran u Švedskoj koronskoj strategiji: - Važno biti ponizan
Daleko je od siguran da je Švedska odabrala ispravnu strategiju u susretu s pandemijom korone, kaze državni epidemiolog, kojeg u susjednoj zemlji često nazivaju "nacionalnim ocem".
Anders Tegnell (64) lice je zdravstvenih vlasti. Do danas je od Švedske-19 umrlo 2586 ljudi. Bolest je odnijela 25,6 života na 100 000 stanovnika. Odgovarajuće brojke za Norvešku su 3,9.
U velikom intervjuu sa švedskim Aftonbladetom, on ne može vidjeti da su službe za javno zdravstvo mogle učiniti išta drugačije.
- Ali mislim da bismo u cjelini u Švedskoj trebali razmišljati puno više o skrbi za starije, domovima za starije osobe i staračkoj kući. Veliki je problem koji imamo godinama, ali to je sada postao vrlo jasan.
Anders Tegnell specijalist je za zarazne bolesti. Državni je epidemiolog od 2013. godine, najprije na Institutu za zarazne bolesti, a potom pri organima javnog zdravstva u Švedskoj.
Niste sigurni u strategiju
- Koliko ste uvjereni da je Švedska odabrala pravi put?
- Uopće nisam uvjeren. Stalno o tome razmišljamo, ovdje kod tijela javnog zdravstva. Što možemo bolje, što možemo uključiti? Moramo to učiniti, jer nove informacije i novi izazovi neprestano se pojavljuju, odgovara Aftonbladet.
Tegnell kaže da se ne boji da su izbori na putu bili pogrešni ili da će on i njegovi kolege biti kritizirani zbog toga.
- Ne, ali toga sam vrlo svjestan. Na tome radim već nekoliko godina. Ponekad postane dobro, ponekad ne ide tako dobro. Mislim da je najvažnije cijelo vrijeme pokušati raditi najbolje što možemo, uz znanje koje imamo i alate koji postoje. I uvijek budite vrlo skromni što ćete možda trebati promijeniti.
Puno zaraze u staračkim domovima
Tegnell je naveo dva razloga zbog kojih Švedska ima toliko više smrtnih slučajeva. Jedan je da je nekoliko mladih ljudi zaraženo u Norveškoj. Drugo je da je raširenost zaraze u staračkim domovima u Norveškoj znatno manja nego u Švedskoj.
"Pokušavamo shvatiti koja je razlika u strukturi, ispitivanju i zamjeni osoblja. To znači da su norveške institucije za starije osobe bolje držale podalje od infekcije", rekao je državni epidemiolog 7. travnja, prenosi Aftonbladet.
Kazao je da su se posjete staračkim domovima i staračkim domovima u praksi završile otprilike u isto vrijeme u Norveškoj i Švedskoj.
Anders Tegnell suočio se s velikom nevoljom. Dvadeset i dva istraživača zauzeli su se odlučno protiv koronske strategije tijela javne zdravstvene vlasti i pozvali na strože mjere. Tegnell je odbacio kritike da njihova stvarna osnova nije u pravu.
"Ali nismo uspjeli zaštititi svoje starije koji žive u staračkim domovima", rekao je Tegnell 14. travnja.
Ubrzo nakon toga, profesorica i istraživačica virusa Cecilia Söderberg-Nauclér izašla je i zatražila odlazak Andersa Tegnella. Zagovarala je zatvaranje Stockholma na dva i pol tjedna.
Srž kritike je da Švedska nije reagirala rano s dovoljno intervencija da spriječi širenje zaraze. Švedska se nije zatvorila na isti način kao i Norveška.
Kritizirao ga Donald Trump
Čak je i američki predsjednik Donald Trump zauzeo stav protiv švedskog rješavanja problema s koronom.
"Ne shvaćajte ozbiljno", Anders Tegnell odgovorio je Švedskoj televiziji 8. travnja.
Trump je u četvrtak ponovio kritike na švedsku strategiju korone.
Na Twitteru predsjednik piše: "Suprotno onome što se izvješćuje, Švedska plaća visoku cijenu za odluku da ne zatvori zemlju", napisao je, uspoređujući smrtne slučajeve s Norveškom i Danskom.
Tegnell se uopće ne boji zaraze koronavirusom, prenosi Aftonbladet.
- Ne, nisam. Zapravo ne znam zašto, ali vjerojatno je to što imam toliko puno za razmišljanje.
- Onda ste stvarno naporni kada je riječ o pažljivom pranju ruku i pravilu od 30 sekundi?
- Ne, naprotiv. Razmišljam o tome kad razmišljam o tome, ali ponekad ga zaboravim. Ali jesmo li svi? Kao što to obično biva, radi se o svom najboljem redu.
Objavljeno: 01.05.20 u 09:12
Ažurirano: 01.05.20 u 09:40
Ništa manje od zagovarača totalnog zaključavanja koji iste brojeve koriste kao dokaz da mjere djeluju.
I jedni i drugi bi do kraja vijeka mislili i tvrdili da su baš oni u pravu i tako bi ostalo da nije dva slučaja koja ruše teze zagovarača lockdowna,brod Diamond Princess i Kraljevina Švedska.
Svaki na svoj način.
Za Švedsku se sve zna.
Diamond Princess kruzer 4500 ljudi,zvanično preko 700 zaraženih od momenta kada su počela testiranja,na tako malom prostoru nema šanse da brojka nije duplo veća (ako nije to opet ruši teoriju o tome da se virus brzo i lako širi) umrlih 12.Teško da neko od tih 12 nije umro i od dobre stare starosti,neke prehlade ili infarkta al hajd...
Na tim kruzerima 80%putnika su teška gerijatrija,znači tu bi morao biti mortalitet veći i od onog u Lombardiji.
12 od 712 (uzmimo samo potvrđene koji su u momentu mjerenja imali virus) je nekih 1,5 % tamo gdje je prosječna starost debelo iznad 50 godina.
bingov buraz wrote: ↑01/05/2020 15:56
Diamond Princess kruzer 4500 ljudi,zvanično preko 700 zaraženih od momenta kada su počela testiranja,na tako malom prostoru nema šanse da brojka nije duplo veća (ako nije to opet ruši teoriju o tome da se virus brzo i lako širi) umrlih 12.Teško da neko od tih 12 nije umro i od dobre stare starosti,neke prehlade ili infarkta al hajd...
Na tim kruzerima 80%putnika su teška gerijatrija,znači tu bi morao biti mortalitet veći i od onog u Lombardiji.
12 od 712 (uzmimo samo potvrđene koji su u momentu mjerenja imali virus) je nekih 1,5 % tamo gdje je prosječna starost debelo iznad 50 godina.
Kad bi bio neki prosjek od 12 umrlih ljudi po jednom kružnom putovanju više se niko nebi ukrcao na kruzer.