Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
tap3ah75

#2701 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by tap3ah75 »

De da upitam .... Mislite li i dalje nosati maske za lice i kad jednog dana ukinu obavezno nosanje maski, šalova, marama i slično.
Lincoln-Burrows

#2702 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Lincoln-Burrows »

tap3ah75 wrote: 30/04/2020 16:35 De da upitam .... Mislite li i dalje nosati maske za lice i kad jednog dana ukinu obavezno nosanje maski, šalova, marama i slično.
Naravno da ne.

Ali bi bilo dobro prihvatiti dobre navike Japanaca da ako kašlješ nosiš masku kad ideš u granap.
Bit će dobro ako i maramicu stave na usta ali većina neće ni to.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2703 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Domaci izdajnik »

E to se i ja slažem. Ako si kijav i hunjav masku na lice, davno sam o tome govorio...
Industrialyzer

#2704 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Industrialyzer »

Doslo vrijeme da mi se alergija aktivira, ljudi me cudno gledaju :lol:
banjaluka078

#2705 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

A sad kad se otvore džamije...klasteri k'o kokice!
Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 21. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su potvrđeni zaključci sa ranije održanih telefonskih sjednica Rijaseta i razmatrana je informacija o realizaciji aktivnosti Islamske zajednice u prvoj sedmici mjeseca ramazana u uvjetima aktuelne pandemije.

Rijaset je donio Instrukciju o ublažavanju restriktivnih mjera u vezi sa obavljanjem dnevnih namaza u džamijama. O početku primjene Instrukcije javnost će biti naknadno obaviještena.
Rothmans

#2706 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Rothmans »

banjaluka078 wrote: 30/04/2020 18:56 A sad kad se otvore džamije...klasteri k'o kokice!
Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 21. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su potvrđeni zaključci sa ranije održanih telefonskih sjednica Rijaseta i razmatrana je informacija o realizaciji aktivnosti Islamske zajednice u prvoj sedmici mjeseca ramazana u uvjetima aktuelne pandemije.

Rijaset je donio Instrukciju o ublažavanju restriktivnih mjera u vezi sa obavljanjem dnevnih namaza u džamijama. O početku primjene Instrukcije javnost će biti naknadno obaviještena.
#svedaseotvori
Domaci izdajnik

#2707 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Nek' i mi pravoslavci jednom nismo izuzetak :mrgreen: pa ravnopravnost je zagarantovana ustavom pa jel?
bunk

#2708 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

Hej,ono s kasikom je nepobjedivo :lol: :lol:
Domaci izdajnik

#2709 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Sačekaj da se svi na namazu poguraju oko česme i cipela...i tu će uzrok biti kašika :mrgreen:
banjaluka078

#2710 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:07 Sačekaj da se svi na namazu poguraju oko česme i cipela...i tu će uzrok biti kašika :mrgreen:
:thumbup: :)
bunk

#2711 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

Ma ono s kasikom je fuj i u nepandemijsko vrijeme...
A valjda se nece dopustiti namazi u dzamijama dok su mjere na snazi.
banjaluka078

#2712 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

E, sad će klepati.
Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, a na osnovu Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju je danas donijela predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Mjere se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.
banjaluka078

#2713 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

bunk wrote: 30/04/2020 19:13 Ma ono s kasikom je fuj i u nepandemijsko vrijeme...
I biskup je tražio da se u Hercegovini krene s misama. Kutije s dobrovoljnim prilozima u bogomoljama se neće napuniti same!
Domaci izdajnik

#2714 Re: Koliko mjere mogu trajati?

bunk wrote: 30/04/2020 19:13 Ma ono s kasikom je fuj i u nepandemijsko vrijeme...
Majstore moj, u sve diraj, ali u crkvu/džamiju ni po živu glavu! Tako ti je od ranog srednjeg vijeka - svetište.
Domaci izdajnik

#2715 Re: Koliko mjere mogu trajati?

banjaluka078 wrote: 30/04/2020 19:15 E, sad će klepati.
Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, a na osnovu Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju je danas donijela predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Mjere se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.
Klepiće al za qurac! Sve ovo možeš oboriti na sudu, jer nije zakon donesen na nivou države, a vanredne mjere je donio entitet, a ne država.
banjaluka078

#2716 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:17 Klepiće al za qurac! Sve ovo možeš oboriti na sudu, jer nije zakon donesen na nivou države, a vanredne mjere je donio entitet, a ne država.
Kako mi reče sudija "nema pravde u pravosuđu" i "sistem je podešen tako da obični čovjek ne može pobijediti sistem"...ne bih se petljala s bandom. Njene današnje uredbe su izjednačene sa zakonom. Dok nekom narastu muda dovoljno velika da preispitanje ustavnost, mi ćemo već dobiti po ušima. Šta misliš, što se ne ukida vanredno stanje i ne ne vraća na vanrednu situaciju? Da bi se mogle donositi uredbe, bez prethodnih procedura.
Domaci izdajnik

#2717 Re: Koliko mjere mogu trajati?

To su rekli i za zabranu kretanja pa kad sud presudi ovi se poklopiše ušima. Zato što stranci tamo vode kolo, a ne naši.
banjaluka078

#2718 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:28 To su rekli i za zabranu kretanja pa kad sud presudi ovi se poklopiše ušima. Zato što stranci tamo vode kolo, a ne naši.
Osim Sandića, niko prstom da mrdne. Ustavnom sudu se ne žuri.
U međuvremenu je Ustavni sud Bosne i Hercegovine reagujući po apelaciji proglasio neustavnom odluku federalnih vlasti da starijima od 65 godina i mlađima od 18 bude uskraćeno pravo kretanja.

U Republici Srpskoj nije bilo takve inicijative prema Ustavnom sudu BiH, ali je Ustavnom sudu Republike Srpske upućena inicijativa za ocjenom ustavnosti i zakonitosti uvođenja vanrednog stanja i donošenja niza ograničavajućih uredbi od kojih su neke, nakon pritiska javnosti i međunarodne zajednice, povučene.

Inicijativu je 9. marta poslao banjalučki advokat Dario Sandić. U njoj se navodi kako nisu postojali razlozi za uvođenje vanrednog stanja kao i da razlozi za uvođenje vanrednog stanja nisu dovoljno obrazloženi. Odgovor Ustavnog suda na tu inicijativu još nije stigao.

“Inicijativu sam podnio iz razloga što se u ovako kritičnim vremenima za građane donose odluke suprotne najvišem pravnom aktu jedne zemlje, odnosno Ustavu. Ovakve mjere, odnosno proglašenje vanrednog stanja je u ravni sa ratnim stanjem i isto se proglašava samo kada je bezbjednost ugrožena. Također, Ustav propisuje da se vanredno stanje može proglasiti zbog epidemije, a Narodna skupština je proglasila vanredno stanje zbog ‘epidemiološke situacije’. Ovaj pojam i ne postoji u Ustavu”, kaže on i dodaje kako u Republici Srpskoj zvanično nije proglašena epidemija.

“Tako da ne postoji ni taj uslov za vanredno stanje. Naime, shodno odredbama zakona Institut za zaštitu zdravlja je bio dužan da na osnovu podataka sa terena obavijesti ministra zdravlja i preporuči mu da proglasi epidemiju, nakon čega ministar ima diskreciono ovlaštenje da li će proglasiti epidemiju ili ne. Također, mi nemamo niti dokazanu ili barem vjerovatno ugroženu bezbjednost, a nemamo ni proglašenu epidemiju”, ističe Sandić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

https://detektor.ba/2020/04/30/mjere-na ... va-u-rs-u/
biglebovski

#2719 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by biglebovski »

Industrialyzer wrote: 30/04/2020 16:57 Doslo vrijeme da mi se alergija aktivira, ljudi me cudno gledaju :lol:
Nema te niđe, burazeru, nisi dobrodošao... :D :D :D

2. Pitati potencijalne mušterije o zdravstvenom stanju, prisustvu bilo kakvih simptoma koji su karakteristični za koronavirus (povišna tjelesna temperatura, opća slabost i suhi kašalj). Ne dopustiti osobama koje su bolesne ulazak u objekat;

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izdate- ... /200430168
kakavdanakneiskustvu

#2720 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Lajavikrelac wrote: 30/04/2020 19:16
Majstore moj, u sve diraj, ali u crkvu/džamiju ni po živu glavu! Tako ti je od ranog srednjeg vijeka - svetište.
u prvi tren mi se ucini da piše smetljište
banjaluka078

#2722 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

biglebovski wrote: 30/04/2020 20:28
2. Pitati potencijalne mušterije o zdravstvenom stanju, prisustvu bilo kakvih simptoma koji su karakteristični za koronavirus (povišna tjelesna temperatura, opća slabost i suhi kašalj). Ne dopustiti osobama koje su bolesne ulazak u objekat;

I kako će im ovo funkcionisati krajem jeseni, kad krene sezona gripe? I na kojem planetu oni žive, pa će se radnici na prvi znak bolnog grla javljati ljekaru i ostajati na bolovanju?! Baš će privatnik biti pun razumijevanja i boliće ga dupe što mu radnica iskašlja pluća. Jbt, ja sam u stabilnoj firmi, ali ide 30% od bolovanja i nikom od zaposlenih ne pada na um da otvore bolovanje kad idu na fizikalnu terapiju, što je stroga preporuka, ranije zatvaraju bolovanje dok su još na postoperativnom tretmanu, jer im plate to ne mogu podnijeti. Za gripu se niko i ne našali da ostane kući. A oni bi sad da poslodavac sam reaguje. Jašte će!
biglebovski

#2723 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by biglebovski »

banjaluka078 wrote: 30/04/2020 21:05

I kako će im ovo funkcionisati krajem jeseni, kad krene sezona gripe? I na kojem planetu oni žive, pa će se radnici na prvi znak bolnog grla javljati ljekaru i ostajati na bolovanju?! Baš će privatnik biti pun razumijevanja i boliće ga dupe što mu radnica iskašlja pluća. Jbt, ja sam u stabilnoj firmi, ali ide 30% od bolovanja i nikom od zaposlenih ne pada na um da otvore bolovanje kad idu na fizikalnu terapiju, što je stroga preporuka, ranije zatvaraju bolovanje dok su još na postoperativnom tretmanu, jer im plate to ne mogu podnijeti. Za gripu se niko i ne našali da ostane kući. A oni bi sad da poslodavac sam reaguje. Jašte će!
Ako si bolestan, ne izlazi dok ne ozdraviš, s poslom i životom se oprosti isto tako a ako si hronično bolestan, nemaš ti šta izlazit više, doće neko po tebe kad dođe vrijeme. Svako živ ti može odbiti uslugu, apotekarka te može istjerati iz apoteke ako si joj nešto sumnjiv. Gluposti valjaju bez ikakvih utemeljenih argumenata.
neko_sa_strane

#2724 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

Industrialyzer wrote: 30/04/2020 16:57 Doslo vrijeme da mi se alergija aktivira, ljudi me cudno gledaju :lol:
Nema te niđe, burazeru, nisi dobrodošao... :D :D :D

Ne mogu na osnovu lične sumnje istjerati te. Možda nisam bolestan već neispavan sa podočnjacima ispod očiju i osjećam se umorno. Na osnovu izgleda mušterije ne mogu procijeniti niti donijeti odluku.
Last edited by neko_sa_strane on 30/04/2020 21:33, edited 3 times in total.
banjaluka078

#2725 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

biglebovski wrote: 30/04/2020 21:24
Ako si bolestan, ne izlazi dok ne ozdraviš, s poslom i životom se oprosti isto tako a ako si hronično bolestan, nemaš ti šta izlazit više, doće neko po tebe kad dođe vrijeme. Svako živ ti može odbiti uslugu, apotekarka te može istjerati iz apoteke ako si joj nešto sumnjiv. Gluposti valjaju bez ikakvih utemeljenih argumenata.
Na 37.1 se propucati!
Locked