Gdje to pise?Optimist wrote: ↑30/04/2020 14:52Pravilno rastojanje od vozila ispred je (brzina kretanja) /2.tempuser wrote: ↑30/04/2020 14:16
Apsolutno nije istina, ako vozim u koloni koja ide 50 kmh rastojanje od 5m je vise nego dovoljno i sigurno!
Osim toga zakon je koncipiran tako da se clanovi medjusobno dopunjuju, tako da vozac koji hoce da pretice mora prvo da se uvjeri da ima dovoljno prostora ispred mene, a ne da se ja ravnam prema njemu!
Dakle ako ides 50km/h, trebao bi inati 25m supljine.
Ako ides 80km/h, onda 40m.
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#17726 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
-
tempuser
#17727 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
To kad voze ministra i slicne je posebno zakonom uredjeno, a ti nisi ministar tako da...zigson wrote: ↑30/04/2020 15:18Znaci i ti djelis isto misljenje da se ne treba skloniti? Nemoj se burazeru skloniti kad voze ministra nekog pa ces zavrsiti izguran sa ceste. Sve po zakonu.lonely_wolf wrote: ↑30/04/2020 15:04Pa ovako nam je u svemu, pogotovu u saobraćaju.
Svi palamude i misle da su u pravu i da drugi treba da se brine o njegovoj glavi, a on sam da radi što mu je ćejf.
Cim vozis, ucestvujes u saobracaju logicno, i ti treba da mislis sbbkbb, ako te neko krene preticati pusti ga ne navaljuj, nije niko rekao da trebas se smaci u kanal ili na trotoar kad te neko prestize, dovoljno je malo smanjiti brzinu i pomjeriti se. Svi sretni. Ukoliko je taj sto pretice u prekrsaju, na policiji je da ga ganja i kaznjava a ne na pojedincu kao tempuseru kojem je dovoljno 5metara odstojanja pri 50km/h.Tu se sva prica zavrsava. I slazem se sa tvojim prethodnim postom
![]()
-
noviclan
#17728 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ovo mi je mnogo ubavo preticanje u nepreglednoj krivini to samo kod nas zar uopce smije biti iscrtkano odnosno dozvoljeno preticanje u nepreglednoj krivini a nazalost takvih dionica uz znak dozvoljeno preticanje ima u bihvjeshalica wrote: ↑30/04/2020 10:59Neposticanje signalizacijetempuser wrote: ↑30/04/2020 10:57Meni ne smeta, nek pretice i nek se ubije, meni smeta kad izmisljaju da sam ja po zakoju duzan da se pomicem (bez obzira da li cu ja to po svojoj savjesti napraviti) i da ga pustam da se uvaljuje!vjeshalica wrote: ↑30/04/2020 10:38
Ne znam sto ti smeta preticanje preko pune i sto ne das da ljudi preticu preko pune kad si tvrdio da nije kaznjivo preko pune preticati i da ta puna haman nista ne vrijedi....bar si pisao da nije kaznjivo tako da.....
Ja nisam tvrdio da preticanje preko pune linije nije kaznjivo nego da u zakonu taj prekrsaj ne postoji. Vezano za preticanje, postoji prekrsaj nepostivanja saobr. znaka (sto preticanje preko pune jeste i kazna za to je 40 KM), preticanja kolone, na mostu, tunelu, nepreglednoj krivini itd, za sta idu kazne 100 KM, 2 boda i mjesec vozacke, ali ne i preko pune. Ako tvrdis suprotno dokati konkretnim clanom ZOBS-a.
Necemo valjda opet drobiti o tome?
- iceman ze
#17729 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kontrolisani haos
-
BadBoy
- vjeshalica
#17731 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne pise precizno po broju nigdjetempuser wrote: ↑30/04/2020 15:48Gdje to pise?Optimist wrote: ↑30/04/2020 14:52Pravilno rastojanje od vozila ispred je (brzina kretanja) /2.tempuser wrote: ↑30/04/2020 14:16
Apsolutno nije istina, ako vozim u koloni koja ide 50 kmh rastojanje od 5m je vise nego dovoljno i sigurno!
Osim toga zakon je koncipiran tako da se clanovi medjusobno dopunjuju, tako da vozac koji hoce da pretice mora prvo da se uvjeri da ima dovoljno prostora ispred mene, a ne da se ja ravnam prema njemu!
Dakle ako ides 50km/h, trebao bi inati 25m supljine.
Ako ides 80km/h, onda 40m.
Mislim da je to u domenu neke opce procjene ali je neprecizno
Ali ima tu drugih faktora koji uticu na zaustavni put
Od stanja vozila,ceste,do vozaca...
Tako da valjda nece nova svađa izbiti?
- vjeshalica
#17732 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /200430125
Puna linija smrt!
Ovo nesto crveno su ostaci Grolfa,ostala vrata i jos nesto lima koji nije truho....

Puna linija smrt!
Ovo nesto crveno su ostaci Grolfa,ostala vrata i jos nesto lima koji nije truho....

-
BadBoy
#17733 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Cijeni se po tome jesil opalio onog ispred ili nisi. Ako jesi - nisi držao dovoljno rastojanje i nisi prilagodio vožnju uslovima na cesti (standardni nalaz i mišljenje vještaka), ako nisi - držao si dovoljno rastojanjevjeshalica wrote: ↑30/04/2020 16:05
Ne pise precizno po broju nigdje
- vjeshalica
#17734 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Svede se na to,ali to je vjervoatno zbir svih faktora nazvan nedrzanje rastojanja
- Optimist
-
tempuser
#17736 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Das zakonsku “formulu” za drzanje rastojanja, onda lijepo navedes clan i zakon, a ne preporuke i savjete, zato se pusti tih folova guglaj pa nadji nego citirs clan i zakon.
Last edited by tempuser on 30/04/2020 18:14, edited 1 time in total.
-
tempuser
#17737 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa naravno da ne pise nit moze pisati jer je to varijabla koja zavisi i od uslova na cesti, i od vozaca i od teh. karakteristika vozila, ali kao sto vidis da opet izmisljaju zakone da pise.vjeshalica wrote: ↑30/04/2020 16:05Ne pise precizno po broju nigdje
Jedini clan koji se time bavi je onaj cuveni da vozac mora prilagoditi brzinu (na rastojanje) uslovima i tu sve sva prica sto se tice zakona zavrsava, sve ostalo sto se tvrdi ovdje su izmisljeni i nepostojeci propisu!
- vjeshalica
#17738 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema to nigdje napisano
Uzmimo primjer da vozite kamion i teglite pijesak
Da ga razvezes na 2 lokacije imas razlicitu tezinu vozila
I jos mnoge druge faktore poput ispravnosti
Ne moze zakon reci da takav kamion drzi rastojanje uvijek 50m...
Zakon je doduse regylisao da izmedju teretnih vozila dakle dva ista vozila je 100m ,a kad se voze eksplozivne materije ne ide ispod 200m
Zakon je doduse regylisao da izmedju teretnih vozila dakle dva ista vozila je 100m ,a kad se voze eksplozivne materije ne ide ispod 200m
-
zigson
#17739 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
U ovim slucajevima ne pise moj tempusere, jer je zakonom regulisano da ucesnik u saobracaju mora malo i glavom razmisljati a ne bukvalno i nemoralno 
I opet ti ponavljam nisi policajac pa da ti radis sto radis. To ni oni ne rade ustvari
Da se razumijemo, donekle te podrzavam kod uvaljivanja na semaforu, ali kod preticanja mi je neshvatljivo tvoje razmisljanje i vjerovatno ponasanje na cesti.
I opet ti ponavljam nisi policajac pa da ti radis sto radis. To ni oni ne rade ustvari
Da se razumijemo, donekle te podrzavam kod uvaljivanja na semaforu, ali kod preticanja mi je neshvatljivo tvoje razmisljanje i vjerovatno ponasanje na cesti.
-
tempuser
#17740 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno da nema, ali kao sto vidis i dalje tvrde da ima i jos daju neke formule!vjeshalica wrote: ↑30/04/2020 18:43 Nema to nigdje napisano
- Optimist
#17741 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
A na osnovu cega policajac moze da pise kaznu za nedovoljno drzanje odstojanja kad to ne pise u zakonu, kako ti velis?
-
tempuser
#17742 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kazes ucesnik mora razmisljati glavom?!?!?!zigson wrote: ↑30/04/2020 19:11 U ovim slucajevima ne pise moj tempusere, jer je zakonom regulisano da ucesnik u saobracaju mora malo i glavom razmisljati a ne bukvalno i nemoralno
Ako procitas poglavlje 9. ZOBS-a vidjeces koje sve uslove onaj koji pretice na dozovoljenom mjestu mora da ispuni tj o cemu sve da " glavom razmislja":
1. Da ne smije preticati ako smo u koloni (cl 61/1)
2. Mora procjeniti moju brzinu i da li mu je suprotna traka u dovoljnoj duzini da me bezbjedno pretekne (cl. 61/4)
3. Da ne smije preticati ako ispred mene nema dovoljno prostora da se sigurno vrati u traku (cl. 61/5) - ovaj je jako bitan
4. Mora drzati rastojanje, znaci ne smije mi se lijepiti za guzicu niti se uvaljivati ispred mene poslije preticanja (cl 62 t.1)
Sad da te pitam o cemu je "glavom razmisljao" onaj koji nepropisno pretice (iz bilo kojeg od navedenih razloga) i hoce da se uvali ispred mene tako da me ugrozava i da moram da kocim i o cemu ja moram "glavom da razmisljam".
Ja cu ga naravno pustiti, ali ja po zakonu NISAM duzan "glavom misliti" o rastojanju i stvoriti rastojanj da se onaj koji nepropisno pretice ima mjesta da se vrati u traku. Osim sto je duznost onoga ko pretice da prije preticanja "glavom misli" da li ima dovoljno prostora, jer rastojanje osim mene utice i vozac ispred. Meni se x puta desilo da kao vozac ispred ubrzam i otvorim prostor liku da se ukljuci iza mene.
-
tempuser
#17743 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ako se ne radi o razmaku izmedju teretnih vozila preko 3,5t, koji u zakonu definisan u metrima, i koji bi se u pravilu morao mjeriti instrumentom, jedno na osnovu sudara jer bez sudara nema dokazajer nesto to nije definisano mjerom ne moze biti procjenjeno kao preblizu ili predaleko, a kazna je 50 KM i bod, ali se u tom slucaju u ogromnoj vecini slucajeva pise kazna na neprilagodjenu brzinu uslovima na cesti za sta ide 100 KM, mjesec VD i bod.
- vjeshalica
#17744 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
nekada je logicno da se stvori kolona ali tada je zabranjeno kolonu preticati,a znamo sta je kolonatempuser wrote: ↑30/04/2020 20:15
Ja cu ga naravno pustiti, ali ja po zakonu NISAM duzan "glavom misliti" o rastojanju i stvoriti rastojanj da se onaj koji nepropisno pretice ima mjesta da se vrati u traku. Osim sto je duznost onoga ko pretice da prije preticanja "glavom misli" da li ima dovoljno prostora, jer rastojanje osim mene utice i vozac ispred. Meni se x puta desilo da kao vozac ispred ubrzam i otvorim prostor liku da se ukljuci iza mene.
dakle ne mozes se ubaciti u kolonu
a kolona je ustvari da idu tri vozila najmanje i da drze takvo odstojanje izmedju da se drugo vozilo ne moze uvaliti
preticanje je kompleksna stvar i najopasnija radnja u saobraćaju gdje ne zavisi sve od jednog vozaca
ja sam imala situVaciju da je ispred mene bilo auto,a ispred tog auta kamion
lik pokusava da pretekne i dodje taman do tog auta koje je ispred mene
ali lik ide za kamionom doduse preblizu,
ja stacu pritisnem kocnicu da se moron ubaci jer ako ako ga onaj odozgo naštoca i ja cu fasovati
dakle sreca je bila još u tome da iza mene niko nije bio jer sam mogla naglim kocenjem izazvati da neko iza mene rokne u zadnji dio....a sve zbog budale koja misli da ima pravo nekoga ustopati da bi pobjegao jer odozgo mu neko nailazi
doduse bila je i opcija da me istjera sa ceste...
pa kod nas se najveca sranja upravo desavaju u radnji preticanja
niko ne konta da je tu brzina, uslovi na putu, druga auta, auta koja dolaze u susret....
Last edited by vjeshalica on 30/04/2020 21:03, edited 1 time in total.
-
zdruzdjo
- iceman ze
#17746 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jeste vi svi ex studenti, brucosi i apsolventi Petrovica, Saltage, Golica, Duvnjaka, Imamovica? Sto bi rekNo tito zemlja koja ima takvu omladinu, ne treba da se brine za svoju buducnost.... 
- nepass1
#17747 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Joj ko da nikad niko nije preticao auto, svaki put drugacije bude. Kad se desi sranje mlati ti zakonima koliko hoces, a mozda ce i drugi mlatiti po forumu kako si bio u pravu dok te spustaju j grob.
Isto ko pjesaci kad na zeleno ne gledaju hoce li levat zakociti. Kad zavrsis na kumu ili grobu kurcu pjevaj o zobsu.
Razmisljami za sebe i onog ispred mene i onog sto mi ide u susret a nije se jos pojavio u vidnom polju
Isto ko pjesaci kad na zeleno ne gledaju hoce li levat zakociti. Kad zavrsis na kumu ili grobu kurcu pjevaj o zobsu.
Razmisljami za sebe i onog ispred mene i onog sto mi ide u susret a nije se jos pojavio u vidnom polju
-
tempuser
#17748 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne smijes se ubaciti , odnosno ne smijes preticatu ako nema dovoljno mjesta ispred mene ili ako nemas dovoljnoi pravca ni bez kolone, da ne pominjem kad je nije dozvoljeno.vjeshalica wrote: ↑30/04/2020 21:00
nekada je logicno da se stvori kolona ali tada je zabranjeno kolonu preticati,a znamo sta je kolona
dakle ne mozes se ubaciti u kolonu
Ljudi i dalje ne razumiju da je zakon sistem povezanih clanova koji se nadopunjuju i koji su medjusobno zavisni. Dzaba ja crtam nekima da ja preduslov da ja postujem zakon da ga postuju i drugi oko mene i da po zakonu nemam i ne mogu imati obavezu da "mislim glavom", odnosno da pravim prostor da se uvali neko ko ne bi smio preticati.
-
Throttle
#17749 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sta ono bi na pocetku, sleeper sa nekim konjicima i navlacenje na trotoar, preslusavanje trkaca, pokazivanje zuba a sve u okviru ogranicenja? Aha, malo.morgen
Il je to auto imalo.malo.konja il su tu bile neke ozbiljnije brzine
Il je to auto imalo.malo.konja il su tu bile neke ozbiljnije brzine
-
tempuser
#17750 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jedna je stvar sta mi u praksi radimo i da razmisljamo i za sebe i za druge, a sasvim je druga stvar kad te neko ubjedjuje da si po zakonu, a ne svojoj zdravoj pameti, duzan da razmisljas za debila koji hoce da se nasilu uvali iz izlivne trake ili poslije nepripisnog preticanja, odnosno da ti po zakonu moras da ga propustis jer ti ugrozavas njega, a ne on tebe! U praksi, takav ce krenuti da ti se uvaljuje, a ti ces ga pustiti, jer je ubjedjen da je upravu i da ti moras, a ne da je on debil, a da ti razmisljas i za sebe i za njega. Ovi sto izmisljaju propise i voze po njima su xy puta opasniji od onih koji znaju propise, ali ne voze po njima, oni bar znaju kad nisu upravu.nepass1 wrote: ↑30/04/2020 22:23 Joj ko da nikad niko nije preticao auto, svaki put drugacije bude. Kad se desi sranje mlati ti zakonima koliko hoces, a mozda ce i drugi mlatiti po forumu kako si bio u pravu dok te spustaju j grob.