Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
rollex
#10626 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nekoliko puta smo pisali na šta treba obratiti pažnju prilikom montaže klime.Obavezno vakuumiranje sistema znači pitaš majstore da li vakumiraju ukoliko kažu ne ti im kažeš zdravo i tražiš druge.Sad vreme vakumiranja zavisi od 10-15 minuta.Minimalna dužina freonske instalacije je 3 metra.Maksimalna dužina za model LLCE12 je 15 metra bez dodavanja freona.Max Pipe Lenght (Pre-Charge) 15.Opcionalno ali preporučeno antivibracioni amortizeri.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10627 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kam sreće da si te Japanci pravili, ne bi ponavljao stvari kao majmun.
Mogu i Kinezi, ali samo neka japanci kontroliraju.
Mogu i Kinezi, ali samo neka japanci kontroliraju.
- rovac13
#10628 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se vi lijepo zabavljate svaki dan 
- piplica
#10629 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U Zoološkom vrtu je uvijek bila gužva, pogotovu oko kaveza sa majmunima.
-
CryogeniX
#10630 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta mi znace toplotni gubici kada trenutno ne mogu izolirati jer nemam novca. Osim toga, vecu ulogu od izolacije igra da li ispod iznad ili pored imaju drugi stanari koji takodjer griju svoje prostorije. To doslovno moze biti razlika izmedju bas bas toplo i uzasna ledara, licno se uvjerio u to.
A itekako je bitno znati kalorijsku vrijednost energenata kada nam prodaju price Alfa sporeti od 10KW i peci na pelet od 8KW i vise, kada cak i pelet ne prelazi 5KW. Sasvim je nebitno kolika je sposobnost uredaja ako energent ne moze gurati toliko. Meni licno je bas zanimljivo zato sto imam mnostvo poznanika koji tvrde da klima ne moze grijati kao drvo i da cu vidjeti da sam pogrijesio, a ono ispadne da klima u najgorem slucaju grije jednako kao suha bukovina.
Valjda se podrazumijeva vakumiranje, pogotvo ukoliko ti kompanija da garanciju od 2 godine da ce funkcionisati kako treba.rollex wrote: ↑30/04/2020 17:21 Nekoliko puta smo pisali na šta treba obratiti pažnju prilikom montaže klime.Obavezno vakuumiranje sistema znači pitaš majstore da li vakumiraju ukoliko kažu ne ti im kažeš zdravo i tražiš druge.Sad vreme vakumiranja zavisi od 10-15 minuta.Minimalna dužina freonske instalacije je 3 metra.Maksimalna dužina za model LLCE12 je 15 metra bez dodavanja freona.Max Pipe Lenght (Pre-Charge) 15.Opcionalno ali preporučeno antivibracioni amortizeri.
R22 odnosno Freon se vise ne koristi, i ne bi se trebao koristiti jer je stetan za ozon. Sad se koristi R410A odnosno Puron, ili cak jos bolji R-32.
Last edited by CryogeniX on 30/04/2020 18:08, edited 1 time in total.
-
rollex
#10631 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na ovom linku postoji objašnenje o minimalnoj preporučenoj dužini freonske instalacije za Fujitsu klima uređaje.Jasno objašnjeno.Grimizni Filter wrote: ↑30/04/2020 17:34netačno i nije istina ponovo provjeri
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... 5&langid=4
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page473
If the product is installed with less pipe work than the minimum requirement specified by Fujitsu engineers, noise and/or vibration issues may occur and also the system may not perform as well as it is designed to. Fujitsu will not cover warranty claims for issues caused by units not being installed in accordance with their manuals.www.fujitsu-general.com/uk/support/faq/split/0220.html
Last edited by rollex on 30/04/2020 18:09, edited 2 times in total.
- piplica
#10632 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Lupaš li lupaš, pa kako češ znati koliko jak uređaj ti treba ako nemas neku osnovu?
Ako kažeš 35m2, to može biti šupa, objekat bez izolacije i objekat sa super izolacijom.
Gore navadenim stavom ne razlikuješ se puno od njih.Meni licno je bas zanimljivo zato sto imam mnostvo poznanika koji tvrde da klima ne moze grijati kao drvo
E ovo je već novost. Od kada je to R32 bolji od R410A?R22 odnosno Freon se vise ne koristi, i ne bi se trebao koristiti jer je stetan za ozon. Sad se koristi R410A odnosno Puron, ili cak jos bolji R-32.
- piplica
#10633 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakav je to uređaj koji treba minimalnu dužinu cijevi, kako to da ostale ne trebaju?
Znači da su ostale bolje jer rade i na 1m instalacije
-
CryogeniX
#10634 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Osnova mi je iskustvo s grijanjem na razne vrste drveta, grijanje na konvektor, grijanje na kameni ugalj, grijanje sa pecicom, sa sporetom, sa Alfa devetkom za etazno grijanje, grijanje kad neko ispod grije, kad niko ispod ne grije, itd.piplica wrote: ↑30/04/2020 18:05
Lupaš li lupaš, pa kako češ znati koliko jak uređaj ti treba ako nemas neku osnovu?
Ako kažeš 35m2, to može biti šupa, objekat bez izolacije i objekat sa super izolacijom.
Gore navadenim stavom ne razlikuješ se puno od njih.
E ovo je već novost. Od kada je to R32 bolji od R410A?
Ima daleko vise faktora koji uticu na grijanje, ne samo povrsina i izolacija. A ja iskreno ne znam nikog ko grije supu. A niko ko nema prozore ili mu se raspadaju ne nabavlja klime niti ima novac za to.
Usput, izolacija, pogotovo stiroporom, sa sobom povlaci mnogo vise vlage. Jedan problem zamijenis za drugi.
Et' super, ne razlikujem se od njih, ali se razlikujem od nekog tako nepotrebno agresivnog, snishodljivog i negativnog poput tebe.
R22 naspram R410A naspram R32: https://www.youtube.com/watch?v=qvt9ti600wA
-
CryogeniX
#10635 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Isto sam mislio za duzinu istalacije da je to glupost ali koliko vidim po netu jeste preporucena duzina 3 metra i od strane Fujitsu i od strane Daikin, navodno zbog manje buke i vibracija...tako da cu to i traziti od majstora kada budu postavljali.
https://forums.whirlpool.net.au/archive/2429864
https://www.daikin.com.au/faq/what-happ ... ded-length
https://forums.whirlpool.net.au/archive/2429864
https://www.daikin.com.au/faq/what-happ ... ded-length
Last edited by CryogeniX on 30/04/2020 18:18, edited 1 time in total.
- piplica
#10636 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi možda gledao koji je kapacitet ovim uređajima na -10c?
Vlaga? Od kada to?Usput, izolacija, pogotovo stiroporom, sa sobom povlaci mnogo vise vlage. Jedan problem zamijenis za drugi.
Hajde koji su to, ako nisu izolacija i površina koja se grije?Ima daleko vise faktora koji uticu na grijanje, ne samo povrsina i izolacija.
-
rollex
#10637 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu je kompanija koja vodi računa o tome da kupci/korisnici budu u potpunosti zadovoljni proizvodima konkretno ovde je reč o klima uređajima.Kupci su o svemu obavešteni pa i o preporurečenoj dužini cevne instalacije.
- piplica
#10638 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu je kineska jeftina firma.
-
CryogeniX
#10639 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne bih da ulazim u temu vlaga. Imao sam problema s vlagom i tad sam proveo mjesec dana istrazujuci o borbi protiv iste. Nakon mnogo istrazivanja zakljucak je bio: 1. koristi varekinu, 2. odvoji namjestaj od zidova par cm, 3. puno cesce otvaraj prozore, 4. izolacija je pogodno tlo za vlagupiplica wrote: ↑30/04/2020 18:17 Jesi možda gledao koji je kapacitet ovim uređajima na -10c?
Vlaga? Od kada to?Usput, izolacija, pogotovo stiroporom, sa sobom povlaci mnogo vise vlage. Jedan problem zamijenis za drugi.
Hajde koji su to, ako nisu izolacija i površina koja se grije?Ima daleko vise faktora koji uticu na grijanje, ne samo povrsina i izolacija.
Nisam rekao da nisu to faktori, kazem ima ih vise...vec sam jedan naveo a to je daleko bitniji faktor grijanja prostorija iznad, ispod i sa strana. Onda tu je i, ukoliko je PVC, poznavanje stimanja istih na "zimski rezim rada" sto opet stvara potencijal za vlagu. Bitan faktor je i koji je sprat u pitanju kao i broj ljudi koji zive tu itd.
Ali daleko najbitniji faktor od svih je: da li si skorojevic koji zeli da kao golac seta po cijelom stanu / kuci, ili si praktican normalan prizemljen covjek koji zimi boravi u jednoj prostoriji i nije mu problem obuci duge gace ispod hlaca ili dvoje carape.
- rovac13
#10640 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trebaju i ostale,neki su naveli neki nisu.
Toshiba u spec navede minimum 2 m max sjecam se.
Daikin navede 1,5 m.
Panasonic hitachi cini mi se 3m
Ali dzaba se prepirete oko niceg,ne radi se o tome fßda neka klima nece radit,nego ce bit bucnija unutra sa prekratkom instalacijom,sto je i fujitsu naveo.......a i sto vecina nas zna iz iskustva,jer smo imali jedan te isti uredjaj instaliran na 1-1,5m i posle na 3-4 m razlika ogromna u zvuku unutra.
Nekad prije dok su pravili kvalitetne uredjaje,dok nisu poceli stedit na svemu (borba a kinezima) nisu klime bile bucne........ali toliko je otislo daleko da se stedi na materijalu da odrade kvalitetan auspuh.......pa lakse napisati minimum 2-3 m a zastekas ogromne pare
Toshiba u spec navede minimum 2 m max sjecam se.
Daikin navede 1,5 m.
Panasonic hitachi cini mi se 3m
Ali dzaba se prepirete oko niceg,ne radi se o tome fßda neka klima nece radit,nego ce bit bucnija unutra sa prekratkom instalacijom,sto je i fujitsu naveo.......a i sto vecina nas zna iz iskustva,jer smo imali jedan te isti uredjaj instaliran na 1-1,5m i posle na 3-4 m razlika ogromna u zvuku unutra.
Nekad prije dok su pravili kvalitetne uredjaje,dok nisu poceli stedit na svemu (borba a kinezima) nisu klime bile bucne........ali toliko je otislo daleko da se stedi na materijalu da odrade kvalitetan auspuh.......pa lakse napisati minimum 2-3 m a zastekas ogromne pare
- rovac13
#10641 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Izolacija stiroporom iznutra pogoduje vlazi.
Spolja izolacija ne pravi problem,cak sta vise pogoduje protiv vlage
Varkina rjesava probleme sa vlagom slicno kao i sa korona virusom
Spolja izolacija ne pravi problem,cak sta vise pogoduje protiv vlage
Varkina rjesava probleme sa vlagom slicno kao i sa korona virusom
- piplica
#10642 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo sve što si naveo je izolacija, poda, stropa zidova i stolarije. Znači izolacija, kako češ očekivati u prizemnoj kiući da imas nekoga ispo i iznad sebe?CryogeniX wrote: ↑30/04/2020 18:24 Nisam rekao da nisu to faktori, kazem ima ih vise...vec sam jedan naveo a to je daleko bitniji faktor grijanja prostorija iznad, ispod i sa strana. Onda tu je i, ukoliko je PVC, poznavanje stimanja istih na "zimski rezim rada" sto opet stvara potencijal za vlagu. Bitan faktor je i koji je sprat u pitanju kao i broj ljudi koji zive tu itd.
Kolega, vlaga se preventveno pojavljuje radi:Imao sam problema s vlagom i tad sam proveo mjesec dana istrazujuci o borbi protiv iste. Nakon mnogo istrazivanja zakljucak je bio: 1. koristi varekinu, 2. odvoji namjestaj od zidova par cm, 3. puno cesce otvaraj prozore, 4. izolacija je pogodno tlo za vlagu
-loše izolacije,
-lošeg ili slabog grijanja.
-
skoronikako
#10643 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
8cm stiropol vanjski. U dnevnoj i kuhinji 3-5 unutrasnji na sjevernoj strani. Plasticna stolarija i alu. Roletne sa onim punjenjem. Ispod brodskog poda stirpol 5cm i mrtva ploca. Iznad nema nikog, ali je sve izolirano(unutra i vani stiropol). Ponekad se tu lozi.Ermin ZM wrote: ↑30/04/2020 17:01Nez koliki ti je budjet. De napisi malo kvadraturu, izolaciju grijel se okolo?skoronikako wrote: ↑30/04/2020 15:36 Meni odgovaraju ovi jer su iz Zenice, a zvao sam ih telefonom. Objasnili su par stvari pa cu otici pogledati.
Na akciji imas sad Gree Hansol 1350km, strasna klima, model koji izbacuje 4kw na -15 po test raportu. Nju stavis u dnevni, u spavacu stavis 12 ku sensiru i miran si nez kakva da je zima. Ako imas pristojnu izolaciju naravno.
Ta od 900 km je msm moj lomo regular, ja sa njim sam grijao 45 kvadrata kuce, 8cm izolacije, starija stolarija Nista slabija ni od LLC ni od sensire, cak sta vise jaca je.
Nemam u planu ove godine uzimati klimu za dnevnu. Htio bih probati samo sa spavacom pa onda u buducnosti nekad to uraditi tako.
-
Ermin ZM
#10644 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozes ti to sa 2 klime solidne grijat. Cak ne moras ni skupe modele uzimat. Ja bi za spavacu trazio sto tisi model, zato sam ti tog daikina preslozio. Nije nesto jak al je njezna klima. Mana malo je skuplji za ulazni model.skoronikako wrote: ↑30/04/2020 19:388cm stiropol vanjski. U dnevnoj i kuhinji 3-5 unutrasnji na sjevernoj strani. Plasticna stolarija i alu. Roletne sa onim punjenjem. Ispod brodskog poda stirpol 5cm i mrtva ploca. Iznad nema nikog, ali je sve izolirano(unutra i vani stiropol). Ponekad se tu lozi.Ermin ZM wrote: ↑30/04/2020 17:01Nez koliki ti je budjet. De napisi malo kvadraturu, izolaciju grijel se okolo?skoronikako wrote: ↑30/04/2020 15:36 Meni odgovaraju ovi jer su iz Zenice, a zvao sam ih telefonom. Objasnili su par stvari pa cu otici pogledati.
Na akciji imas sad Gree Hansol 1350km, strasna klima, model koji izbacuje 4kw na -15 po test raportu. Nju stavis u dnevni, u spavacu stavis 12 ku sensiru i miran si nez kakva da je zima. Ako imas pristojnu izolaciju naravno.
Ta od 900 km je msm moj lomo regular, ja sa njim sam grijao 45 kvadrata kuce, 8cm izolacije, starija stolarija Nista slabija ni od LLC ni od sensire, cak sta vise jaca je.
Nemam u planu ove godine uzimati klimu za dnevnu. Htio bih probati samo sa spavacom pa onda u buducnosti nekad to uraditi tako.
-
Ermin ZM
#10645 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moram se slozit sa tobom silom prilike ne ponovilo sepiplica wrote: ↑30/04/2020 18:41Ovo sve što si naveo je izolacija, poda, stropa zidova i stolarije. Znači izolacija, kako češ očekivati u prizemnoj kiući da imas nekoga ispo i iznad sebe?CryogeniX wrote: ↑30/04/2020 18:24 Nisam rekao da nisu to faktori, kazem ima ih vise...vec sam jedan naveo a to je daleko bitniji faktor grijanja prostorija iznad, ispod i sa strana. Onda tu je i, ukoliko je PVC, poznavanje stimanja istih na "zimski rezim rada" sto opet stvara potencijal za vlagu. Bitan faktor je i koji je sprat u pitanju kao i broj ljudi koji zive tu itd.
Kolega, vlaga se preventveno pojavljuje radi:Imao sam problema s vlagom i tad sam proveo mjesec dana istrazujuci o borbi protiv iste. Nakon mnogo istrazivanja zakljucak je bio: 1. koristi varekinu, 2. odvoji namjestaj od zidova par cm, 3. puno cesce otvaraj prozore, 4. izolacija je pogodno tlo za vlagu
-loše izolacije,
-lošeg ili slabog grijanja.
Meni samo oko ulaznih vrata nije bilo izolacije i bas mi je tu zid rosio i vlagu izbacilo.
-
boshniak
#10646 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima klima Timer, ali može se jednom preko timera upaliti i ugasiti, ovako bih klimu preko WiFi utičnice kontrolisao kad ja hoću, npr upalim je prije polaska na posao i isključim preko aplikacije na mobitelu. Kad krenem kući sa posla ponovo aktiviram preko mobitela wifi utičnicu i klima se upali na zadane postavke fino rashladi ili ugrije prostor prije mog dolaska. Mislima tako funkcioniše i WiFi modul, samo moja klima je nema taj modul i nema podršku za njega, pa me interesuje da li je štetno tako prekidanje napona, mada mislim da nije jer ne dešava se ništa posebno ni kad ugasim na daljinski osim što klima radi još malo dok ne osuši isparivač u unutrašnjosti i zatvori krilca.Ali kompresor prekida sa radom čim ugasim na daljinskom.
- piplica
#10647 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pogledaj ranije postove, već sam o tome posao.
Možeš za cca. 20km dodati svojoj klimi "WiFi" modul.
Radi se o univerzalnom daljinskim, sa kojim možeš upravljati klimom.
Broadlink RF pro se zove, ako se dobro sjećam.
Tako sam ja upravljao sa svojom dok mi je bilo potrebno.
-
Ermin ZM
#10648 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ko se razumije u rekuperatore, cini mi se da je neko spominjao da ih ima.
https://mobile.elektroland24.de/item/30 ... gJEcPD_BwE
Valjal ovo sta za kupatila?
https://mobile.elektroland24.de/item/30 ... gJEcPD_BwE
Valjal ovo sta za kupatila?
- _Reds_
#10649 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje si ga nasao za 20km? I da ima i senzor temperature? Moze evtulno paljenje i gasenje? Ali setovanje temp za 20km?piplica wrote: ↑30/04/2020 22:37 Pogledaj ranije postove, već sam o tome posao.
- piplica
#10650 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Možeš sve raditi od modova rada, do brzine ventilatora...temp.
Ja sam to prestao 2014 koristiti, sada vjerovatno možre i više.

Ja sam to prestao 2014 koristiti, sada vjerovatno možre i više.