invincible1921 wrote: ↑30/04/2020 14:56Sreca pa svedska ima stanovnika ko BiH a ne 4 puta vise i sreca pa smo tu negdje sa infrastrukturom i gustinom..Ali_G wrote: ↑30/04/2020 14:51Pa in je da se baca u trans na sve sto dolazi iz Skandinavije. Ne bi ovi ostali znali zivjeti da nije njih i njihovih modela.Lincoln-Burrows wrote: ↑30/04/2020 14:31 U Švedskoj je više umrlih nego u BiH zaraženih, i to ako ne lažu, zayebite Švedsku, krivulja im je katastrofalna.
Bezze i ja pišem o njima ali stvarno ničim me ne impresionira njihova statistika ne znam šta vidite u toj statistici.
Nije uopste poenta kolko ima mrtvih, nego da neko bez skoro ikakvih mjera ima iste ili cak dosta blaze posljedice pandemije u odnosu na nekoga ko je zatvorio sve i usput prosao puno bolje ekonomski i psihicki.
Ako moram birat izmedju 10k zarazenih sa mjerama ili 11k bez mjera...biram ovo drugo
Ne, upravo je to glavna poenta.
Cuj nije poenta koliko ima mrtvih....
Svedska ima smrtnost od 256 na 1 milion stanovnika. Za razliku od njih, susjedna Danska je na brojci od 78, Norveska i Finska na 38. Znaci bar 3-4 puta manje mrtvih. Evo sracunacuti konkretno u odnosu na najblizu Dansku to bi bilo cirka 1800 manje mrtvih u Svedskoj do danas.
Ako se Svedska strategija dugorocno ne pokaze boljom, za tih 1800 (plus svi umrli u narednim mjesecima) se moze direktno okriviti strategija njihovih vlasti.
Jos nesto, ovima koji se ismijavaju mjerama karantine. Karantina je, logicno, srednjovjekovna mjera protiv bolesti. Drugih brzih metoda preventive za sada nema. Ona je uspjesna samo utoliko ukoliko se nje gradjani pridrzavaju, a vlasti je uspjesno sprovode. Polumjere mogu samo dati polovicne rezultate. Kako god da je mjera gruba, ne moze se nikako diskutovati o njenoj efektivnosti. (Svedska je odlican primjer). Da mjere nisu uvedene, brojke bi bile drasticno vece. U pitanju su sedmice, dani. Ili mozda ljudima nije jasno kako funkcionise eksponencijalni rast???
Naravno uz sve receno mjere karantine ne mogu trajati do vijeka i postoji granica preko koje, moze se argumentovati, ekonomski kolaps bi cinio vise stete (mozda cak i po zdravlje ljudi) nego virus. Samo je pitanje kad, gdje i kako popustati i zavrtati ventil.