Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
piupiu

#23426 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

daddy-kool wrote: 29/04/2020 20:50
palermo wrote: 29/04/2020 20:43
pa to za vitamin D nije neka novina. Tekovine savremen civilizacije su dovele do toga da.covjek ima hronican nedostatak vitamina D posebno ovi koji zive u zagadenim gradovima sa kontinentalnom klimom. Meni su recimo rekli da bi svaki stanovnik Sarajeva trebao da uzima 800 jedinoca vitamina D zbog uslova u kojima zivi ( odnosno nedovoljnog izlaganja suncu)
Ne navodim kao neku novinu, zna se dosta stvari, ali recimo koliko je povika da su lažirali brojeve, one statistike smrtnosti po dobnih skupinama su se pokazale svugdje slične. Pa oko ispitivanja raznih lijekova smo imali dosta dobrih preliminarnih rezultata upravo iz Kine, već je tada bilo jasno da neki lijekovi daju neki odziv. Pa oko zaraznosti, prenosa, načina zaštite, dijagnostike, itd itd.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

Ja godinama uzimam 2000 mg.
Banksy

#23427 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

daddy-kool wrote: 29/04/2020 20:22
piupiu wrote: 29/04/2020 19:43
Ovo su i Kinezi rekli na početku, da treba uzimati vitamin C i D. Mislim da je bilo i u preporukama naših epidemiologa.
Interesantno da je iz Kine izašlo dosta kvalitetnih naučnih radova u tih nekoliko udarnih mjeseci.
Da, o ovome se govorilo, ali sad će izgleda postati i zvanična info i naučno potvrđena preporuka u vezi corone. Još sam negdje ovo uhvatila...
index_box

#23428 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

daddy-kool wrote: 29/04/2020 20:47
index_box wrote: 29/04/2020 20:39
Izbacili su novi model, ima na njihovom tviteru.
Može link?
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyh ... holms-lan/
uglavnomja

#23429 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by uglavnomja »

piupiu wrote: 29/04/2020 20:34
salik79 wrote: 29/04/2020 19:15
piupiu wrote: 29/04/2020 19:07 Pa dala sam ti ja - broj paralizirane djece koja su vakcinisana živom vakcinom za 2018. i 2019. zajedno = 105. Osim ako ti nemaš neke druge informacije, moguće je da ja nemam tačan broj, grozno je da ih ima i toliko. Ali ovo je 105 na stotine hiljada vakcinisane djece u zemljama gdje je stepen vakcinacije 76-78%. Od aspirina godišnje umre 3,000 ljudi. Da li aspirin izaziva smrt?
Odgovorio sam ti...
Šta? Da je vakcina izazvala bolest od koje bi trebala graditi imunitet kod 105 djece od stotina hiljada, zapravo, miliona vakcinisane djece? Ne razumijem.

:-) nesatao salik

fino pise u njegovom "odogovru"

ta djeca piju vakcinu
tu vakcinu nabavljaju njihove vlade
konkretno u linku stoji da su se u pakistanu (men's'cini) digli protesti protiv vlade, pakistanske vlade, ne protiv svjetske, usa, kineske ... vlade ili who
zato sto su im nabavili smece od vakcine, smuckano u nekoj garazi, kupljeno preko proizvodjaca pakistanskih srebrenih kupina, kojem je obecano 5 mil, a zaradio samo 1
ne bune se oni protiv vakcininacije, znaju da djeluje u normalnim zemljama, gdje maline i kupine nisu srebrene i gdje se medicinom i opremom bave strucni ljudi
montii

#23430 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by montii »

uglavnomja wrote: 29/04/2020 21:20

Odgovorio sam ti...
Šta? Da je vakcina izazvala bolest od koje bi trebala graditi imunitet kod 105 djece od stotina hiljada, zapravo, miliona vakcinisane djece? Ne razumijem.

ta djeca piju vakcinu
konkretno u linku stoji da su se u pakistanu (men's'cini) digli protesti protiv vlade, pakistanske vlade, ne protiv svjetske, usa, kineske ... vlade ili who
zato sto su im nabavili smece od vakcine, smuckano u nekoj garazi, kupljeno preko proizvodjaca pakistanskih srebrenih kupina, kojem je obecano 5 mil, a zaradio samo 1
ne bune se oni protiv vakcininacije, znaju da djeluje u normalnim zemljama, gdje maline i kupine nisu srebrene i gdje se medicinom i opremom bave strucni ljudi
Mozda su pili vakcinu na prazan zeludac :?
Diwan

#23431 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

montii wrote: 29/04/2020 20:38
Diwan wrote: 29/04/2020 20:20
montii wrote: 29/04/2020 20:09 Još jedna, mozda 100 puta ponovljena stvar, valjda ste sebi svi priznali da bi koordinirana zavjera protiv gospodarstva i obicnog covjeka u kojoj sudjeluju i putin i trump i merkel i bakir i vucic, znacila da zivimo u polumatriksu u kojem je kompletna povijest i sadasnjost covjecanstva uglavnom izmisljena i kontrolirana. Ono, sve je laz i sve se kontrolira.
Manje više je tako. Imamo piramidu vlasti. Nije da svi učestvuju u zavjeri otvoreno, ali su dio toga a da nisu svjesni. Bakir i vladavina ljudima, porobljavanje i depopulacija - nema šanse, ali je on takođe kotaćić kojeg pomjeraju polugama koje su indirektno vezane za njihovu vladavinu. Pare, vlast i moć su poluge preko kojih vladaju sitnim dušama poput njega i sličnih i tako dolaze do onoga šta oni žele. Sitne duše misle samo na sebe i svoju guzicu. Ti su se odavno prodali vragu zaradi lične koristi i takvim se upravlja bez problema. A red za vlast, moć i pare je povelik. Jedan ako odustane, odmah 10 kandidata uskače kao kandidat na njegovo mjesto i stvari idu dalje.
Aha, ali meni je i u tom sistemu vise manje dobro. Cak i vecini ljudi koje poznajem. Radim u privatnika da se razumijemo, ali nekako uz sva tehnicka dostignuca sto su nam te elite plasirale, zivot je dosta lagodan. Ovima sto su otisli na zapad je jos i bolje, ako im je vjerovat. Nezz npr ako uzmem zivot svog dida, pradida itd, napredak u lakoci zivljenja i hedonizmu koji je posljedica ne znam cega vec je dosta očit.
Ne znamo kakv bi život mogao biti da nije tako, da ne ulazimo u neke duboke rasprave, šta bi bilo kad bi bilo. Smatram da ovakav sistem nije dostojan čovjeka i da bi na zemlji mogao mnogo pravedniji sistem da se uspostavi da svima bude bolje po svim osnovama, a ne da imamo milione ljudi koji su beskučnici i bilo kojoj potrebi a ima mnogo takvih. Skoro sam ponovo pogledao film Iskupljenje u Shawnshenku, gdje se ljudi čak naviknu i na zatvor pa mu sloboda izgleda neprimjerena i neprirodna.
DEMONIKA

#23432 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

freelancerBIH wrote: 29/04/2020 19:36 Britanija danas:

+4000 zarazenih
+4500 skoro umrlih
Oprosti, šta znači skoro umrlih? Da su skoro umrli, al ipak nisu? Bio sam loše da sam skoro umro, jel to?
manuchao91

#23433 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

DEMONIKA wrote: 29/04/2020 21:46

+4000 zarazenih
+4500 skoro umrlih
Oprosti, šta znači skoro umrlih? Da su skoro umrli, al ipak nisu? Bio sam loše da sam skoro umro, jel to?
nevjerovatno
Nikad ni jedna drzava nije od pocetka pandemije imala ovoliko mrtvih za jedan dan ko engleska danas.
prestice brzo ITA a spaniju vec jesu.
Nadam se da ce engleski narod prezivjeti ovo i izaci jos jaci uz pomoc moćne Amerike
Point.

#23434 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Ne mogu da vjerujem da neko u današnje vrijeme misli da su vakcine štetne za djecu i da to svjesno rade, tj truju djecu. Dijete sam vakcinisao za sve što su ponudili, nisam uzimao vakcinu za svinjsku gripu ali za ovo ako Bog da hoću.
escobar__

#23435 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Point. wrote: 29/04/2020 21:54 Ne mogu da vjerujem da neko u današnje vrijeme misli da su vakcine štetne za djecu i da to svjesno rade, tj truju djecu. Dijete sam vakcinisao za sve što su ponudili, nisam uzimao vakcinu za svinjsku gripu ali za ovo ako Bog da hoću.
Ma budale ba, pusti ih. To se loži na verbalne dijareje kojekakvih YouTube idiota za koje je čitav svijet jedna velika zavjera kojoj je cilj pobit što više ljudi kako bi resursi ostali za vrlo mali broj odabranih.

Ta "logika" otprilike veli da veliki igrači žele pobit one koji im kupuju proizvode. :D
Maha23

#23436 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Point. wrote: 29/04/2020 21:54 Ne mogu da vjerujem da neko u današnje vrijeme misli da su vakcine štetne za djecu i da to svjesno rade, tj truju djecu. Dijete sam vakcinisao za sve što su ponudili, nisam uzimao vakcinu za svinjsku gripu ali za ovo ako Bog da hoću.
Kako bolan ne mozes da vjerujes, ima ona stranica roditelj odlucuje, sve objasnili, par yt klipova, procitas par naslova i sve ti se ukaze, nema potrebe za nekakvim knjigama, istrazivanjima i sl., ko ce to sve citati :D
Last edited by Maha23 on 29/04/2020 22:00, edited 1 time in total.
zubi

#23437 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

manuchao91 wrote: 29/04/2020 21:48 nevjerovatno
Nikad ni jedna drzava nije od pocetka pandemije imala ovoliko mrtvih za jedan dan ko engleska danas.
Samo su sabrali i umrle izvan bolnice...

4076 new cases and 4419 new deaths in the United Kingdom "Public Health England (PHE) has developed a new method of reporting daily COVID-19 deaths, to give a more complete number of those who have died from the virus. For the first time from today, Wednesday 29 April 2020, the government’s daily figure will include deaths that have occurred in all settings where there has been a positive COVID-19 test, including hospitals, care homes and the wider community. Scotland, Northern Ireland and Wales already report out-of-hospital deaths. Today’s figures have been revised retrospectively by PHE since the first death on 2 March 2020 to include additional data sources. This will bring the total number of deaths in the UK to 26,097 from 2 March until 28 April, including 765 deaths reported in the 24 hours to 5 pm on 28 April [...]"
ime_kojeg_nema

#23438 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by ime_kojeg_nema »

manuchao91 wrote: 29/04/2020 21:48
DEMONIKA wrote: 29/04/2020 21:46

+4000 zarazenih
+4500 skoro umrlih
nevjerovatno
Nadam se da ce engleski narod prezivjeti ovo i izaci jos jaci uz pomoc moćne Amerike
Mislim da nisu umrli danas nego su dodali umrle u starackim domovima koje ranije nisu racunali. Isto je napravila Francuska prije par sedmica. A bio je dan u Americi sa preko 4000 mrtvih.
DEMONIKA

#23439 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

:thumbup:
sve dok je to osobni izbor, kaj ne XD
Romanija

#23440 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Romanija »

salik79 wrote: 29/04/2020 19:21 Covjek sve objasnio:

Kapa do poda!
Cisti idiotizam baziran na abstraktnim teorijama, koji na samom pocetku ne polazi od cinjenice da unutar Londonske zaobilzanice zivi vise ljudi nego u cijeloj Svedskoj. I da nasa idiotska torijevska vlada nije napravila U-turn na guranje modelarske grupe sa Imperial College-a, danas bi imali 260 milja mrtvih a ne samo 26 milja.
Mada nista me ne cudi od nekoga iz zemlje koja vise od 100 godina bazira vidjenje drustva i desavanje u istom na veoma cudnim bioloskim konceptima.
Point.

#23441 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

escobar__ wrote: 29/04/2020 21:55
Ma budale ba, pusti ih. To se loži na verbalne dijareje kojekakvih YouTube idiota za koje je čitav svijet jedna velika zavjera kojoj je cilj pobit što više ljudi kako bi resursi ostali za vrlo mali broj odabranih.

Ta "logika" otprilike veli da veliki igrači žele pobit one koji im kupuju proizvode. :D
I sam pobornik nekih teorija zavjere, poput 9/11 ili ubistvo Kennedyja, ali ove teorije zavjere o nekim čipovima kroz vakcinu i 5G mi je budalaština na nivou teorije o gmazovima koji upravljaju planetom ili da je Zemlja ravna ploča. Koliko se samo djece vakcinisao i vakciniše i nikome ne fali ništa. I mi smo primali kojekakve vakcine u bivšoj Jugoslaviji i evo nas.
Banksy

#23442 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

https://pescanik.net/korona-i-strah-od-smrti/

Kada zaista dobijemo vakcinu i epidemija se okonča, šta će biti glavna pouka za čovečanstvo? Po svemu sudeći, to da se mora više investirati u zaštitu ljudskih života. Potrebno nam je više bolnica, više lekara, više medicinskih sestara. Potrebne su nam veće rezerve respiratora, više zaštitne opreme i testova. Potrebno je da investiramo novac u istraživanje nepoznatih patogena i razvijanje novih načina lečenja. Ne smemo opet dozvoliti da budemo zatečeni.

Neki bi mogli reći da je to pogrešna pouka i da ova kriza treba da nas nauči skromnosti. Ne treba da budemo tako sigurni u svoju sposobnost da pokorimo sile prirode. Mnogi od takvih su srednjovekovni ostaci koji propovedaju skromnost i 100 odsto su sigurni da znaju sve prave odgovore. Neki zadrti vernici ne mogu da se uzdrže – sveštenik koji vodi nedeljni čas Biblije za kabinet Donalda Trumpa rekao je da je i ova epidemija kazna za homoseksualnost. Ali čak i najveće pristalice tradicije danas polažu više nade u nauku nego u Sveto pismo.

Katolička crkva poručuje vernicima da se drže dalje od crkava. Izrael je zatvorio svoje sinagoge. Islamska Republika Iran upozorava ljude na opasnost od odlaska u džamiju. Hramovi i sve vrste sekti obustavili su javne obrede. A sve zbog toga što su naučnici izneli svoje zaključke i preporučili zatvaranje svetih mesta.

Naravno, ne spada svako ko opominje na ljudsku oholost u srednji vek. Čak i naučnici se slažu da naša očekivanja moraju biti realističnija i da ne smemo slepo verovati u moć lekara da nas zaštite od životnih nedaća. Dok čovečanstvo kao celina postaje još moćnije, pojedinci još moraju da se suočavaju sa svojom prolaznošću. Možda će za vek ili dva nauka uspeti da beskonačno produži ljudski život, ali to zasad ne može da učini. S mogućim izuzetkom nekolicine današnjih milijarderskih beba, svi ćemo jednog dana umreti i svi ćemo izgubiti svoje voljene. Moramo prihvatiti svoju prolaznost.

Sadašnja kriza zaista bi mogla mnoge pojedince učiniti svesnijim prolazne prirode ljudskog života i ljudskih postignuća. Ali naša moderna civilizacija u celini verovatno će krenuti suprotnim putem. Opomenuta na svoju prolaznost reagovaće građenjem snažnije odbrane. Kad se ova kriza završi, ne očekujem da će odeljenja za filozofiju dobiti primetno veći budžet. Ali kladim se da će se budžeti medicinskih škola i zdravstvenih sistema znatno povećati.

Možda je to najbolje što ljudi mogu da očekuju. Vlasti se ni inače ne ističu naročito u bavljenju filozofijom. Nije to njihov domen. One treba da se fokusiraju na izgradnju boljih zdravstvenih sistema. Na pojedincima je da grade bolju filozofiju. Lekari ne mogu da reše zagonetku našeg postojanja. Ali mogu da nam obezbede malo više vremena da se njome sami bavimo. Šta ćemo s tim vremenom uraditi, zavisi od nas.

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#23443 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Za ove bunkeraše i paničare jedan dobar tekst. Dobro mogu i ostali :wink:
https://leutar3.net/2020/04/29/vakcina- ... farmaciju/

BTW ko mi je ono prebacivao što mislim da je današnjoj medicini zarada na prvom mjestu :? Da ponovom još jednom isplatnije je (faramaceutima) liječiti nego izliječiti :oops:
DEMONIKA

#23444 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

montii wrote: 29/04/2020 20:46
jeza u ledja wrote: 29/04/2020 20:44 Kad svratim na ovu temu skontam da nisu jedino Ameri zarazeni gluposcu. Dovoljna je ova tema i more gluposti napisanoj na njoj da bi se covjek uvjerio u to.

Virus je isto ko gripa. :oops:
Vakcine izazivaju bolescuge. :oops:
Zatvaranje po kucama je globalna zavjera da se ugnjetava obicni narod. :oops:
5G prica nije tacna, ali je to teorija koju su plasirali ovi koji su rasirili virus. :oops:
Sve bi se rijesilo samo uzimanjem vitamina. :oops:
Virus ne postoji, ili postoji ali nije toliko zarazan, ili je umjetno napravljen s namjerom da se ljudi ugnjetavaju, ali ipak nije toliko zarazan.... :-)

Kad ti je u glavi pupa-hava svaka ziva teorija ce ti imati vise smisla nego ono sto je istina.

Odgovori nisu jednostavni, niti su crno-bijeli. Jasno je da je puno nepoznanica i to vam i nauka sama govori.

Al ne, sve je dio plana. :zid:

U kakvom vremenu zivimo....gdje ti je svo znanje svijeta nadohvat prstiju i umjesto da ljude cini mudrijim, ono neke nekako cini glupljim. :-)
Ja mislim da je to sve zamjena za religiju. Neki impuls za apsolutnom istinom i objasnjenjem svijeta kojeg u stvarnosti nitko ne moze objasniti, ali sto je tesko prihvatiti.
Možeš li objasniti šta si s tim mislio? Hvala
sumirprimus

#23446 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

DEMONIKA wrote: 29/04/2020 22:21
montii wrote: 29/04/2020 20:46
jeza u ledja wrote: 29/04/2020 20:44 Kad svratim na ovu temu skontam da nisu jedino Ameri zarazeni gluposcu. Dovoljna je ova tema i more gluposti napisanoj na njoj da bi se covjek uvjerio u to.

Virus je isto ko gripa. :oops:
Vakcine izazivaju bolescuge. :oops:
Zatvaranje po kucama je globalna zavjera da se ugnjetava obicni narod. :oops:
5G prica nije tacna, ali je to teorija koju su plasirali ovi koji su rasirili virus. :oops:
Sve bi se rijesilo samo uzimanjem vitamina. :oops:
Virus ne postoji, ili postoji ali nije toliko zarazan, ili je umjetno napravljen s namjerom da se ljudi ugnjetavaju, ali ipak nije toliko zarazan.... :-)

Kad ti je u glavi pupa-hava svaka ziva teorija ce ti imati vise smisla nego ono sto je istina.

Odgovori nisu jednostavni, niti su crno-bijeli. Jasno je da je puno nepoznanica i to vam i nauka sama govori.

Al ne, sve je dio plana. :zid:

U kakvom vremenu zivimo....gdje ti je svo znanje svijeta nadohvat prstiju i umjesto da ljude cini mudrijim, ono neke nekako cini glupljim. :-)
Ja mislim da je to sve zamjena za religiju. Neki impuls za apsolutnom istinom i objasnjenjem svijeta kojeg u stvarnosti nitko ne moze objasniti, ali sto je tesko prihvatiti.
Možeš li objasniti šta si s tim mislio? Hvala
Sejtanska posla :D
Maha23

#23447 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Lajavikrelac wrote: 29/04/2020 22:12 Za ove bunkeraše i paničare jedan dobar tekst. Dobro mogu i ostali :wink:
https://leutar3.net/2020/04/29/vakcina- ... farmaciju/

BTW ko mi je ono prebacivao što mislim da je današnjoj medicini zarada na prvom mjestu :? Da ponovom još jednom isplatnije je (faramaceutima) liječiti nego izliječiti :oops:
Dobar tekst, evo i orginal koji je opsirniji https://www.nytimes.com/2020/04/21/maga ... ccine.html i bez tako bombasticnog naslova :-D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#23448 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Da je u cilju istima malarija, kolera, sifilis, lepra, difterija i ostale bolesti trećeg svijeta bi odavno bile u knjigama istorije...ali de ti to neikoma objasni :roll:
salik79

#23449 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

piupiu wrote: 29/04/2020 19:07 Pa dala sam ti ja - broj paralizirane djece koja su vakcinisana živom vakcinom za 2018. i 2019. zajedno = 105. Osim ako ti nemaš neke druge informacije, moguće je da ja nemam tačan broj, grozno je da ih ima i toliko. Ali ovo je 105 na stotine hiljada vakcinisane djece u zemljama gdje je stepen vakcinacije 76-78%. Od aspirina godišnje umre 3,000 ljudi. Da li aspirin izaziva smrt?
Odgovorio sam ti...
Ja ti odgovorih, ali, ili se pravis mutava, ili fakat nisi vidjela da sam te citirao:
novi-korona-virus-velika-opasnost-ili-n ... #p16463566

Da su iskreni u svojim namjerama, ulozili bi u sanitarnu infrastrukturu, osigurali bi primjerene higijenske uvjete u tim zemljama, poradili na opskrbi pitkom vodom i kvalitetnom ishranom... Naravno, svim tim filantropima, koji finansiraju WHO, to ni na kraj pameti nije...
salik79

#23450 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

uglavnomja wrote: 29/04/2020 21:20

Odgovorio sam ti...

ta djeca piju vakcinu
Salik joj je odgovorio, to sto preskacete, to je vas problem:
novi-korona-virus-velika-opasnost-ili-n ... #p16463566

Nisam nestao, nego imam zivot i mimo foruma. A i ramazan je....
Locked