Lijepo ti je čovjek napisao al ti i dalje lupaš, dokaz je to da se svijet nije ni pridržavao mjera. Kod mene u mahali i kroz Tz masa ih je i bez maski i rukavica, djeca se ganjaju, selfi sa zajedničkih ručkova i inat virusu itd.escobar__ wrote: ↑29/04/2020 10:06Da... Sad odjednom nakon 5 dana stignu rezultati ublažavanja mjera (jer su u Federaciji ublažene s početkom ramazana) - čak nisu ni ublažene, samo je ukinut policijski sat koliko znam, a on je u svemu ovome svakako bio beznačajan faktor.Nivelacija wrote: ↑29/04/2020 10:04Vise inkubacija nije 14 dana sada je 2-3 dana i plus u to vrijeme se i zarazili i nadjeni i testirani i stigli rezultati...
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
costacurta
#15901 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Logovan
#15902 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ništa nije slučajno.
- escobar__
#15903 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Dakle mjere su bile beskorisne i džaba je stradala kompletna ekonomija?costacurta wrote: ↑29/04/2020 11:36Lijepo ti je čovjek napisao al ti i dalje lupaš, dokaz je to da se svijet nije ni pridržavao mjera. Kod mene u mahali i kroz Tz masa ih je i bez maski i rukavica, djeca se ganjaju, selfi sa zajedničkih ručkova i inat virusu itd.escobar__ wrote: ↑29/04/2020 10:06Da... Sad odjednom nakon 5 dana stignu rezultati ublažavanja mjera (jer su u Federaciji ublažene s početkom ramazana) - čak nisu ni ublažene, samo je ukinut policijski sat koliko znam, a on je u svemu ovome svakako bio beznačajan faktor.Nivelacija wrote: ↑29/04/2020 10:04Vise inkubacija nije 14 dana sada je 2-3 dana i plus u to vrijeme se i zarazili i nadjeni i testirani i stigli rezultati...
- dječak sa šibicama
#15904 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Osnovni reprodukcijski broj bio negdje iznad 2, sad trenutno ne znam, bilo bi zanimljivo vidjeti.piupiu wrote: ↑29/04/2020 11:34 "Poslije prvih relaksacija mjera prije nekoliko dana, kancelarka Angela Merkel upozorila je da koeficijent R0, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedna bolesna, mora da bude ispod 1 ili će se u suprotnom pandemija vratiti, a s tim i stroge restrikcije."
A koliki je kod nas R0?
Koliko vidim, u najpogodjenijim zemljama je bio iznad 5.
- dječak sa šibicama
#15905 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bi bilo lose da se gore na vrh zakaci osnovna tema, sa osnovnim podacima, cisto da ljudi ne lutaju. Pocetni post na svakoj temi ionako niko ne cita.
Recimo ovo oko inkubacije, da se pojasni ljudima, ne traje inkubacija 14 dana vec je to nekakav rok u kojem bi se simptomi trebali pojaviti, oni se mogu pojaviti nakon dva dana a mogu i nakon 15 recimo. Prosjecno period od zaraze do prvih simptoma traje 5,5 dana.
Recimo ovo oko inkubacije, da se pojasni ljudima, ne traje inkubacija 14 dana vec je to nekakav rok u kojem bi se simptomi trebali pojaviti, oni se mogu pojaviti nakon dva dana a mogu i nakon 15 recimo. Prosjecno period od zaraze do prvih simptoma traje 5,5 dana.
- piupiu
#15906 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ko zna kako (i ako) se to kod nas prati. Te neke high-tech zemlje, tipa Singapura, su pratile kroz onu aplikaciju što su svi morali downloadovati, čini mi se? Ili kako?dječak sa šibicama wrote: ↑29/04/2020 11:43Osnovni reprodukcijski broj bio negdje iznad 2, sad trenutno ne znam, bilo bi zanimljivo vidjeti.piupiu wrote: ↑29/04/2020 11:34 "Poslije prvih relaksacija mjera prije nekoliko dana, kancelarka Angela Merkel upozorila je da koeficijent R0, koji pokazuje koliko osoba zarazi jedna bolesna, mora da bude ispod 1 ili će se u suprotnom pandemija vratiti, a s tim i stroge restrikcije."
A koliki je kod nas R0?
Koliko vidim, u najpogodjenijim zemljama je bio iznad 5.
Udjem ima nekoliko sedmica u taxi i kažem liku da ću uslikati njegov broj taksija, ako se zarazim da mu javim. Tip me gledao k'o da sam poludjela.
- dječak sa šibicama
#15907 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znam iskreno, to je previse sofisticirano za mene 
dakle, ovo u Sani je direktna posljedica ukidanja kolektivnog karantinaOvom prilikom zabilježeni su prvi slučajevi koronavirusa u Sanskom Mostu, a kako saznajemo, radi se o građanima koji su u toku vikenda došli iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Hrvatske.
- JThomas
#15908 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ročko valja janje okrenut za prvi 
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
-
costacurta
#15910 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne. Nego to znači da su škole, fakulteti i vrtići ostali otvoreni, da su tržni centri, restorani i kafići normalno radili itd itd sad bi Fikreta molili da nam još uveze respiratora, ovako se šprdamo sa njim jer tih 100 respiratora nam TRENUTNO ni ne treba, kažem trenutno
- piupiu
#15911 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Uh, užas.arman1 wrote: ↑29/04/2020 12:05 Ovako izgleda pravda odozgo:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/preminu ... /200429061
- manuchao91
- piupiu
#15913 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A možda su samo počeli ozbiljnije testirati.escobar__ wrote: ↑29/04/2020 10:06Da... Sad odjednom nakon 5 dana stignu rezultati ublažavanja mjera (jer su u Federaciji ublažene s početkom ramazana) - čak nisu ni ublažene, samo je ukinut policijski sat koliko znam, a on je u svemu ovome svakako bio beznačajan faktor.Nivelacija wrote: ↑29/04/2020 10:04Vise inkubacija nije 14 dana sada je 2-3 dana i plus u to vrijeme se i zarazili i nadjeni i testirani i stigli rezultati...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#15914 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo na RTRS skup ljekara, traže pooštravanje mjera jer se građani ne pridržavaju propisa.
-
avijon
#15915 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
costacurta wrote: ↑29/04/2020 12:06Ne. Nego to znači da su škole, fakulteti i vrtići ostali otvoreni, da su tržni centri, restorani i kafići normalno radili itd itd sad bi Fikreta molili da nam još uveze respiratora, ovako se šprdamo sa njim jer tih 100 respiratora nam TRENUTNO ni ne treba, kažem trenutno
Ne treba nijedan jer obican covjek ne moze ni do jednog doci. Ni hitna nece da dodje a ne da jos respirator dobijes. Jedino cega se treba cuvat da ne padnes pod ruke nasim doktorima ali oni se bolje cuvaju nas nego mi njih, nikad manje nisu radili
- Haris.ba
#15916 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Što? Nek izjavi da znamo sa kim živimo.
A niko njemu ne brani da ide da se zarazi.
- dječak sa šibicama
#15917 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I ovi nasi predlozili policijski za 1. maj, koja je logika policijskog sata kada je uranak ujutro i dreneci se po danu
Djeca i stariji opet zabrana.
Pa zabrani proslavu prvog maja, ovi samo znaju policijski sat
Pa zabrani proslavu prvog maja, ovi samo znaju policijski sat
- escobar__
#15918 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Na portalu vijest da je preminula supruga direktora "Igmana", pa pročitah i ovo:
Pa kakvi su to testovi jebo te i kako da mi uopšte pravimo bilo kakav plan, uvodimo ili ukidamo mjere i radimo bilo šta kad su sâmi testovi niđe veze!?Pacijentica (66) je dva puta bila testirana na koronavirus i oba puta je bila negativna, ali je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kliničkom slikom.
-
AmirBaa
#15919 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nek zatvore sva izletista 1.2. i 3. ali stvarno zatvore, da policija stoji na ulazu i odmah kaznu pise ko krene uci. Sto ti kazes kakav policijski sat od 20:00 za prvi maj, sta ce time tacno sprijecitidječak sa šibicama wrote: ↑29/04/2020 12:26 I ovi nasi predlozili policijski za 1. maj, koja je logika policijskog sata kada je uranak ujutro i dreneci se po danu![]()
Pa zabrani proslavu prvog maja, ovi samo znaju policijski sat![]()
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#15920 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stvarno smo stoka!!!
Virus je totalno atipičan.
Zar je kvazi stručnjacima toliko teško malo izguglati.
Po navodima kineskih ljekara inficirani u nekim slučajevima su postajali prenosnici PAR SATI nakon infekcije.
Večina su postajali prenosnici nakon par dana.
Večina ostaje SAMO INFICIRANA bez pravih ili ikakvih simptoma(oni i najviše prenose).
Neki pokažu prve simptome nakn 7 - 8 dana(i prije), većina nakon 2 - 3 sedmice, a u nekim slučajevima tek za 4 sedmice.
Virus je osjetljiv na toplotu, hemikalije i JAK IMUNOLOŠKI SISTEM.
Osnovni princip borbe protiv njega je disciplina(fizička distanca, pranje ruku, ispiranje gornjih tjelesnih otvora, provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina koje dira više ljudi). Zar je to tako komplikovano?
Virus neće nestati ali hoće mutirati.
Virus je totalno atipičan.
Zar je kvazi stručnjacima toliko teško malo izguglati.
Po navodima kineskih ljekara inficirani u nekim slučajevima su postajali prenosnici PAR SATI nakon infekcije.
Večina su postajali prenosnici nakon par dana.
Večina ostaje SAMO INFICIRANA bez pravih ili ikakvih simptoma(oni i najviše prenose).
Neki pokažu prve simptome nakn 7 - 8 dana(i prije), većina nakon 2 - 3 sedmice, a u nekim slučajevima tek za 4 sedmice.
Virus je osjetljiv na toplotu, hemikalije i JAK IMUNOLOŠKI SISTEM.
Osnovni princip borbe protiv njega je disciplina(fizička distanca, pranje ruku, ispiranje gornjih tjelesnih otvora, provjetravanje prostorija i dezinfekcija površina koje dira više ljudi). Zar je to tako komplikovano?
Virus neće nestati ali hoće mutirati.
-
AmirBaa
#15921 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Negdje sam i nesto citao da je tesko ustanoviti klinickom slikom da je neko pozitivan bez testa, ali mozda i grijesim, bombarduju nas sa previse informacija svakakoescobar__ wrote: ↑29/04/2020 12:27 Na portalu vijest da je preminula supruga direktora "Igmana", pa pročitah i ovo:
Pa kakvi su to testovi jebo te i kako da mi uopšte pravimo bilo kakav plan, uvodimo ili ukidamo mjere i radimo bilo šta kad su sâmi testovi niđe veze!?Pacijentica (66) je dva puta bila testirana na koronavirus i oba puta je bila negativna, ali je prisustvo koronavirusa ustanovljeno kliničkom slikom.
-
Nivelacija
#15922 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj nepismeni Čerkez je samo cuo za policijski sat i samo to ponavlja. Kakav idiot, nikakve logike.dječak sa šibicama wrote: ↑29/04/2020 12:26 I ovi nasi predlozili policijski za 1. maj, koja je logika policijskog sata kada je uranak ujutro i dreneci se po danu![]()
Znaci svi mogu na rostilj ali do 20 sati..jao jao ko nas vodi. Ostavka Gorane Čerkezu.
Dalje trazi suspenziju 3 dana odluke ustavnog suda..i da opet zabrani djeci..nemoguce..
- manuchao91
#15923 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ja mislim da nema nista od 1 majadječak sa šibicama wrote: ↑29/04/2020 12:26 I ovi nasi predlozili policijski za 1. maj, koja je logika policijskog sata kada je uranak ujutro i dreneci se po danu![]()
U RS i u FBIH policijski sat.Kod nas mjesec ramazan sto ce uveliko uticati na slavlje a pogotovoo znamo da za 1 maj svi cugaju skoro
Onda,za 1 maj javljaju oblačno s kišom tako da nista ne ide na ruku slavlju
- JThomas
#15924 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
i koga će i šta spriječiti ovakvom mjerom. samo one koji mogu dva-tri dana piti u komadu, a takvih je ipak malo
ustvari, mogu se i oni samo povući u unutrašnjost vikendica gdje će biti još bliže...
- manuchao91
#15925 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
u mjestu u kojem ja zivim kraj rijeke stvarno ljudi imaju običaj za 1 maj da se sjedi do kasno u noc ..znam dosta ekipa takvih ..tako da ce to uticat na mnoge..