Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#10576 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nemoj samo pogresno shvatit.
Ja imam staru nocriu,ova nova je skroz druga prica,daleko bolja.

Ako ti se svidio daikin uzmi ga,dobra je klima.......meni daikin klime rade super........s tim sto ova manja 35 ica precesto ide u kratke defroste,dok 50ke imaju super odradjen defrost.........samo sam ovo pisao iz razloga sto je steta slicno platit uredjaj koji je realno puno jeftiniji......bio bi prvi u bih za kojeg sam cuo da je nabavio nocriu x :)
Ermin ZM

#10577 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Bato 73 wrote: 28/04/2020 19:15 Pa to kad sam napisao, znači da imam vezu na carini, samo moram sačekati otvaranje granica. Jedino što je meni oko i srce ostalo na Daikinu perferi 42, pa bi volio zaista čuti nekoga ko ima i Daikin perferu i ovog Fujitsu nocriu x za mišljenje. Rovac je rekao svoje za nocriu i ja ga cijenim.E sad da se javi barem neko ko ima perferu Daikina
Evo ti banalan primjer sto smo ti rekli nocria. Biras izmedju Audija i BMW, hoces jako brzo auto. I pitas na forumu za auta koji je bolja kupovina BMW M3 il Audi 4ka klasicna a priblizne su cijene. Logicno da cemo ti rec uzmi M3. Al tebi se vise svidja audi. E sad da si spomenuo RS4 Audija onda bi se vec malo zamislili, neko bi vako rekao neko onako :) u biti obe dobre, al Nocria X je flagshio model, tj premijum gdje su sve moguce inovacije i zajebancije. Ono model da se pokaze tehnoloski kapacitet. Od Daikina pandan Ururu Sarara, ili od Panasonica Heatcharge
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10578 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Bato 73 wrote: 28/04/2020 18:55 Evo ljudi pogledajte
https://www.ri-klima.hr/klimatizacija/f ... xca-detail

Kod nas je 1km=4 kune. Pa kad iz ove cijene od 12.985 izbijete 25% povrata pdv-a ta klima vas košta 9.738 kuna ili 2.434 km
Ona ti po trenutnom kursi dođe 3361KM, bez PDV-a 2541, da se kasnije ne pitaš gdje je 100km nestalo.
piplica

#10579 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 28/04/2020 20:20 Biras izmedju Audija i BMW.
E to ti je to pričaš o svemu i svačemi i na kraju kupiš Japansku mašinu.

Npr. Nissan GTR

Ista stvar sa klimama, kako se približava kupovina ove X serije raste uzbuđenje, vidi se to!
Ermin ZM

#10580 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 28/04/2020 20:33
Ermin ZM wrote: 28/04/2020 20:20 Biras izmedju Audija i BMW.
E to ti je to pričaš o svemu i svačemi i na kraju kupiš Japansku mašinu.

Npr. Nissan GTR

Ista stvar sa klimama, kako se približava kupovina ove X serije raste uzbuđenje, vidi se to!
Opet ti kazem ja nista protiv japanskih modela nemam. Uzeo bih ja prvi nocriju za 2milje da mi treba kao primarno grijanje a samo 1 klimu mogu uzet. Odnosno radije bi Heatcharge al ne bih dao 3000-4000-5000 km da mi je otac pravi, jos malo i toplotna pumpa. Recimo ja sad da imam budzet 2500 km i hocu klimama pokrit, uzeo bih onog Hansola za 1350 i Sensiru za spavace. Bolje 2 nego jedna opet kad razmislim.
A za auta nemoj ziv bio, nmz japanac svabi polit na ruke. Nikad nece mitsubishi, nisan i ostali bit u rangu svabe. Opet to je moje subjektivno misljenje. O okusima se ne raspravlja.
piplica

#10581 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Na volim ja o ukusima, nego čisto tehnički.

Ja pokušavam da raspravu vodim u tom smjeru.
Ermin ZM

#10582 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 28/04/2020 20:59 Na volim ja o ukusima, nego čisto tehnički.

Ja pokušavam da raspravu vodim u tom smjeru.
O autima.mislis? Nije problem precemo na podforum za auta i tamo ti mogu x razloga navest sto ja smatram da su njemacka auta bolja. Cuj nisam stavit sa bmw i audijem. Jebo mene konj ako ti nisi familija mojoj zeni, oboje samo kontrirate ko da ste brat i sestra
rovac13

#10583 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ne treba bas sve ni tehnicki gledat.
Treba s tim zivjet :)
Dzaba ti zena koja je dobra majka,domacica,ku... u krevetu ako te stid s njom se pojavit negdje :)

Znam puno ljudi koji nebi uzeli japanski auto ni kad bi pismeno dobili garanciju milion km

A i ja sam se nagledao modela,brate isto zvjezdane staze :) hocel bit honde neke zaboravih tacno

Japanci ni mene nikad nisu odusevili dizajnom,oni naprave klimu dobru nema veze ako je ruzna......kinezi mi imaju ljepsih modela :)
piplica

#10584 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kako ne treba tehnički?

Pa to su tehnikalije koje treba da služe svrsi.
A manje je bitno kako izgledaju.

EDIT: meni su sve dizajn linije, bez obzira o kojem tehničkom proizvodu se radi bio "porez na budale".
Ermin ZM

#10585 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

rovac13 wrote: 28/04/2020 21:06 Ne treba bas sve ni tehnicki gledat.
Treba s tim zivjet :)
Dzaba ti zena koja je dobra majka,domacica,ku... u krevetu ako te stid s njom se pojavit negdje :)

Znam puno ljudi koji nebi uzeli japanski auto ni kad bi pismeno dobili garanciju milion km

A i ja sam se nagledao modela,brate isto zvjezdane staze :) hocel bit honde neke zaboravih tacno

Japanci ni mene nikad nisu odusevili dizajnom,oni naprave klimu dobru nema veze ako je ruzna......kinezi mi imaju ljepsih modela :)
Meni sve dobre klime na oko ruzne. :) od tih premiuma mi je jedino Mitsu LN lijepa. Hansol mi isto nije neka ljepotica. Kod LT mi se ne svidja onaj poklopac. Meni LG ima najljepse klime.
A recimo kod jednog Japanskog prouzvidjaca da ne navodim brend da me ne bi njegovi stovatelji napali jer nekako sve licno shvataju, nova ulazna serija dosta losija od predhodne a cijena skuplja od proslog modela. Zasto? Zato sto je i njima guzica zinula. Sve je oko para i na svemu se stedi.. tako da bih se vise oslonio na tehnicko poznavanje klima pri izboru nego na ono sto na papiru pise. Zato su ovi forumi i google super, za relativno kratko vrijeme ko studiozno pristupi moze dosta stvari naucit i olaksat si izbor. Naravno mora u tom procesu iskristalizirat postove od prodavaca i ljudi koji lobiraju radi interesa.
boshniak

#10586 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

Da li bi mogao da koristim onu WiFi utičnicu umjesto wifi modula za klimu jer ga ista nema. Da li prekidanje napona može štetiti klimi. Teoretski je moguće jer klima pamti postavke, tako da u slučaju prekida klima će nastaviti da radi po posljednjim postavkama čim dobije napon. Znači našimam timer na pametnoj utičnici i ona reguliše rad klime on/off tako što prekida i pušta napon.
piplica

#10587 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Zar Klima nema timer?
rovac13

#10588 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Piplice bil ga ti kupio,da ti kazu kako je nevjerovatno pouzdan,ide i ne kvari se :)

Image
piplica

#10589 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Bih, ali to je Fiat koji je veće smeće od njemačkih auta.

Doduše Njemačka su barem donekle još dobra, ali prodavanje muda pod bubrege.
Ermin ZM

#10590 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 28/04/2020 22:45 Bih, ali to je Fiat koji je veće smeće od njemačkih auta.

Doduše Njemačka su barem donekle još dobra, ali prodavanje muda pod bubrege.
E vidis 100 ljudinsto cudi. Ja ga ne bi vozio da mi je djaba gorivo i da mi placaju
piplica

#10591 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Da se razumijemo, ne bih ni ja jer je Fiat.

Njegovo pitanje je bilo vjerovatno upućeno radi dizajna, u ovom slučaju sve je smeće.
Ermin ZM

#10592 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 28/04/2020 23:03 Da se razumijemo, ne bih ni ja jer je Fiat.

Njegovo pitanje je bilo vjerovatno upućeno radi dizajna, u ovom slučaju sve je smeće.
Bilo je hipotetsko u kontekstu predhodne rasprave. Da je japanac, vrhunska masina a ovaka grdustina ti bi ga uzeo u razmatranje?
piplica

#10593 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Japanci ne prave ovakva smeća.

Naravno da bih ga uzeo.

Kada su ovakve stvari u pitanju tehnika je na prvom mjesu, jer da nije tako, ne bi većcina ljudi kupovala nesšto što je "lijepo", naspram nešto što je kvalitetno, a cijelo vrijeme je priča o tehnihalijama koje treba da budu robusne i pouzdane.

Znaš li ti da su ameri uložili oko 1M dolara da naprave hemijsku olovku koja će pisati u svemiru...a znaš kako su to rusi riješili?
Ermin ZM

#10594 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 28/04/2020 23:15 Japanci ne prave ovakva smeća.

Naravno da bih ga uzeo.

Kada su ovakve stvari u pitanju tehnika je na prvom mjesu, jer da nije tako, ne bi većcina ljudi kupovala nesšto što je "lijepo", naspram nešto što je kvalitetno, a cijelo vrijeme je priča o tehnihalijama koje treba da budu robusne i pouzdane.

Znaš li ti da su ameri uložili oko 1M dolara da naprave hemijsku olovku koja će pisati u svemiru...a znaš kako su to rusi riješili?
100 ljudi sto cudi. Nekome je estetika jako bitan faktor, nekome tehnikalije. Meni licno prvo tehnikalije al i da nije puno ruzno isto gledam.
Kako rijesise rusi tu olovku? Da nisu od japanaca narucili :D
piplica

#10595 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nisu, ponijeli su grafitnu olovku.

Pa to i jeste problem, prozvođaći su shvatili da je ljudima bitnije kako nešto izgleda od toga koliko je kvalitetno.
mehkoca

#10596 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

piplica wrote: 28/04/2020 21:19 Kako ne treba tehnički?

Pa to su tehnikalije koje treba da služe svrsi.
A manje je bitno kako izgledaju.

EDIT: meni su sve dizajn linije, bez obzira o kojem tehničkom proizvodu se radi bio "porez na budale".
:thumbup:
skoronikako

#10597 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by skoronikako »

Kada je najbolje vrijeme za kupiti klimu? Sada? ili?

Da li klima isušuje zrak pretjerano?

Preporuka za 15-ak kvadrata spavaće sobe. Izolacija 8 cm, plastična stolarija plus alu roletne. Probao bih sa jednom, pa onda zavisno od rezultata ugradio još jednu za dnevna+kuhinja.
Ermin ZM

#10598 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

skoronikako wrote: 29/04/2020 15:01 Kada je najbolje vrijeme za kupiti klimu? Sada? ili?

Da li klima isušuje zrak pretjerano?

Preporuka za 15-ak kvadrata spavaće sobe. Izolacija 8 cm, plastična stolarija plus alu roletne. Probao bih sa jednom, pa onda zavisno od rezultata ugradio još jednu za dnevna+kuhinja.
Ja nisam primjetio neku razliku odnosu na druge vrste grijanja sto se tice isusivanja zraka. 15 kvadrata sa tom izolacijom ti moze odradit 9ka il 12ka. Posto je spavaca msm da ti je prioritet sto tisa klima. Rovac je svoju naahvalio da je super tiha. Msm svi korisnici kazu to za Daikin. Pogledaj Daikin Sensiru za te spavace. Cim sada grijes ?
CryogeniX

#10599 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Narucio sam klime.

Citao sam da je bolje da je sto manja razdaljina izmedju unutarnje i vanjske, radi manjih gubitaka. Mislim da onda ih postavim odma jedna do druge odnosno s druge strane zida?

Isto tako, prodavac (servis) kazu da je klima (Fujitsu 12 LLCE) tiha i da ne treba antivibracioni set. Ja nesto ne znam... pogotovo zato sto sam mislio jednu vanjsku staviti na terasu da je zasticena od kise i snijega, a posto se sjedi na terasi ne znam da li je ipak bolje uzeti taj set? Kakva su iskustva sa i bez seta?
rollex

#10600 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rollex »

CryogeniX wrote: 30/04/2020 10:47 Narucio sam klime.

Citao sam da je bolje da je sto manja razdaljina izmedju unutarnje i vanjske, radi manjih gubitaka. Mislim da onda ih postavim odma jedna do druge odnosno s druge strane zida?

Isto tako, prodavac (servis) kazu da je klima (Fujitsu 12 LLCE) tiha i da ne treba antivibracioni set. Ja nesto ne znam... pogotovo zato sto sam mislio jednu vanjsku staviti na terasu da je zasticena od kise i snijega, a posto se sjedi na terasi ne znam da li je ipak bolje uzeti taj set? Kakva su iskustva sa i bez seta?
Treba antivibracioni set nije to neki trošak.Inače se taj set preporučuje za svaku klimu.Inače ta klima FUJITSU LLCE12 je odlična greje kao dosta skuplje klime ja inače imam 3 Fujitsu klime a dve su LLCE.Unutrašnja jedinica je vrlo tiha a Quiet nećeš ni čuti da radi.Obavezno vakumiranje sistema i najmanja dužina freonske instalacije 3 metra nikako manje.Bilo je problema pre 2 meseca majstori ugradili LLCE a nisu vakumirali i klima je loše radila pa su morali drugi serviseri da izvuku sav freon pa onda na digitalnoj vagi opet u gram koliko treba ma ludilo od komplikacija.
Post Reply