tempuser wrote: ↑21/04/2020 21:24
tabija wrote: ↑21/04/2020 21:13
A kad drot ufati komsu na celavim gumama i vidi kakva je situacija 90% ga pusta uz recenicu pamet u glavu i ne zuri.
Kad ufati nekog sa spustenim autom, ofirnim svjetlima i celavim gumama onda ce da mu napise kaznu.
Tako stvari funkcionisu, i kod sudije i kod policajca i kod obicnih ljudi. Bitan je prekrsaj ali je bitno i ko ga cini i iz kojeg razloga.
Zamisli da je kazna za svako ubistvo ista? I za ono s namjerom i za ono bez?
Zato se i ti prekrsaji razlikuju, zato je bitno ko cini prekrsaj i iz kojeg razloga.
Najlakse je reci prekrsio si i gotovo ali sve se stavlja u siru sliku i kontekst.
I ja sam se odma ogradio, o kocnicama i gumama treba svako da vodi racuna ali je tu jos dosta nekih sitnica za koje ljudi ne mogu odvojit pare a trebali bi mozda.
(Btw u ovom primjeru su mu gume ok, nema za nove ali su okej, poenta je u primjeru kako se krpi kraj s krajem)
I ne, necu da tolerisem trkacu a hocu komsiji.(ne samo svom nego svakom ko se uklapa u taj profil).Sta je tu tesko za shvatit? Prekrsaj je isti ali sve ostalo je drugacije.
Pustce ga, a za istu stvar drkat trkaca jer je drot qarina isto kao sto je karina drzava u kojoj je on drot.
Isto kao sto ti hoces da tolerises komsiji jer ti se uklapa u profil, a ja hocu tolerisem trkacu jer ima dobru sestru. Ti sebi dajes pravo da tolerises, ja sebi dajem pravo da tolersem. Jel ok? Sta je tesko shvatiti?
Eh to je drugi par cipela.Ja ti kazem da nista u zivotu, nigdje, nije crno i bijelo, pa tako ni zakon i sama primjena istog.
U naprednijim drustvima je blize bijelom i obrnuto.
I niko nikog ne pravda samo bi nam vise stete nego koristi donjele neke stvari kad bi ih preko noci poceli primjenjivati.
Moramo doci na ekonomski nivo da svak ili velika vecina moze sebi priustiti bolje novije i ispravnije.Zasto tu nismo je tema za politiku.Ne mozemo to ni ja ni ti promjeniti.
Zabrani tom mom "komsi" da registruje preko noci i sanse da ce biti gladni ili polugladni su 100%, a sanse da on nekog ubije na ulici su 0.000001% (gledajuci profil osobe i sve ostalo).To je ta sira slika o kojoj govorim.
Postovati treba zakon ali u mojim ocima te dvije osobe ne mogu biti iste i ne mogu ih gledati na isti nacin.