Ja sam u Splitu, samo jedan tjedan je bilo zabrana iz općine u općinu, pošta radi, benzinske isto, trgovine ja svaki dan vani i na pazar odnedavno.dalmatinka wrote: ↑27/04/2020 18:38Da, već je najava ako se pogorša stanje da se vraća na staro. Zaboravila sam napomenuti da su i dva mjesta zbog žarišta imala potpunu karantenu. Ni ptica nije moga ući niti izaći iz mjesta, kamioni s opskrbom su na kontrolnoj točki pretovarali robu u vozila civilne zaštite, ništa pošta, ništa banka, ništa benzinska stanica i tako skoro 4 tjedna - jedno mjesto, drugo "samo" 2 tjedna.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:28O brojkama se može govoriti tek za 14 dana nakon popuštanja mjera, ove današnje brojke su rezultat mjera u prethodnih 14 dana.![]()
Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
- Lincoln-Burrows
#2426 Re: Koliko mjere mogu trajati?
- dječak sa šibicama
#2427 Re: Koliko mjere mogu trajati?
A zasto banke, poslovnice telemacha, sarajevogas i ostali rade samo do 13h, mislim na saltere
- Lincoln-Burrows
#2428 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zakon kaže da vrijeme provedeno u karanteni mora biti ljudima plaćeno a oni samo zapečate i yebi se.Maraschino wrote: ↑27/04/2020 18:40 I mi smo imali jedno mjesto u karanteni i dok su im mjere popustili, tuzili drzavu.
-
aldinjo
#2429 Re: Koliko mjere mogu trajati?
A koji su to kvazistručnjaci?red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
Sigurno da se treba i izaći vani, prošetati ali moramo svi shvatiti da je u pitanju vanredno stanje, da nije nešto gdje možemo rizikovati pa ići šta bude bude, ljudski životi su u pitanju. Nije mi jasna potreba za roštiljanje u ovom periodu, pogotovo od ljudi koji rijetko kad roštiljaju, izađi, prošetaj, udahni sviježeg zraka ali bez nepotrenih zadržavanja i grupisanja. Moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.
-
kakavdanakneiskustvu
#2430 Re: Koliko mjere mogu trajati?
a zašto javne ustanove su zaključane u zenici?dječak sa šibicama wrote: ↑27/04/2020 18:45 A zasto banke, poslovnice telemacha, sarajevogas i ostali rade samo do 13h, mislim na saltere
- Lincoln-Burrows
#2431 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da se ljudi više gužvaju.dječak sa šibicama wrote: ↑27/04/2020 18:45 A zasto banke, poslovnice telemacha, sarajevogas i ostali rade samo do 13h, mislim na saltere
- sadie_forever
#2432 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Evo Afghanistan dozivio bum ,proglasili vanredno .Valjda je i tamo vrucedječak sa šibicama wrote: ↑27/04/2020 18:22 Brazil negira teorije o toploti koja ubija virus.
Imaju vec preko 60 hiljada oboljelih, vise od 4000 mrtvih
- Maraschino
#2433 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Svi bi para a niko ne pita odakle.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:48Zakon kaže da vrijeme provedeno u karanteni mora biti ljudima plaćeno a oni samo zapečate i yebi se.Maraschino wrote: ↑27/04/2020 18:40 I mi smo imali jedno mjesto u karanteni i dok su im mjere popustili, tuzili drzavu.
Sta su trebali, da ih puste da hodaju po drugim selima pa da i njih ovaljaju. Njih je samo jedna zena zavalila a sta da se to sve prosirilo.
Sta ima da se bune.
- tovarish
#2434 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Znači ako im idući vikend bude opet ista zabrana kao i ovaj, onda za prolazak kroz RS u nedjelju ću morati iskoristiti prostor između 18 i 20 sati.
Last edited by tovarish on 27/04/2020 18:56, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#2435 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Nisam rekao da je karantena pogrešna mjera nego ljudi nemaju novaca za te dane u karanteni, znam da je frka s lovom ali za njih je trebalo naći.Maraschino wrote: ↑27/04/2020 18:52Svi bi para a niko ne pita odakle.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:48Zakon kaže da vrijeme provedeno u karanteni mora biti ljudima plaćeno a oni samo zapečate i yebi se.Maraschino wrote: ↑27/04/2020 18:40 I mi smo imali jedno mjesto u karanteni i dok su im mjere popustili, tuzili drzavu.
Sta su trebali, da ih puste da hodaju po drugim selima pa da i njih ovaljaju. Njih je samo jedna zena zavalila a sta da se to sve prosirilo.
Sta ima da se bune.
- dalmatinka
#2436 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ma znam, govorila sam o ovom mjestu u karanteni, ni bankomate im nisu punili.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:44
Ja sam u Splitu, samo jedan tjedan je bilo zabrana iz općine u općinu, pošta radi, benzinske isto, trgovine ja svaki dan vani i na pazar odnedavno.
Zabrana putovanja je trajala više od jednog tjedna, tu smo na nivou države bili svi isti. To je bilo od potresa u Zagrebu, kad su ljudi htjeli pobjeći u svoje vikendice, skidali su ih sa auto-ceste i vraćali nazad. Puuuno više od jednog tjedna.
-
aldinjo
- Lincoln-Burrows
#2438 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ma dobro jesu to provodili ali ja sam išao do Primoštena normalno i do Makarske, samo jedan tjedan nisam mogao bez e propusnice iz općine Split,dalmatinka wrote: ↑27/04/2020 18:59Ma znam, govorila sam o ovom mjestu u karanteni, ni bankomate im nisu punili.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:44
Ja sam u Splitu, samo jedan tjedan je bilo zabrana iz općine u općinu, pošta radi, benzinske isto, trgovine ja svaki dan vani i na pazar odnedavno.
Zabrana putovanja je trajala više od jednog tjedna, tu smo na nivou države bili svi isti. To je bilo od potresa u Zagrebu, kad su ljudi htjeli pobjeći u svoje vikendice, skidali su ih sa auto-ceste i vraćali nazad. Puuuno više od jednog tjedna.
oni su uveli te zabrane baš kad su počeli ti sa vikendicama donositi zarazu. Sad treba propusnica za između županija. Bio sam jutros po gradu nije baš neka sila dućana otvorila, ići će to dosta sporo.
- red evil
#2439 Re: Koliko mjere mogu trajati?
To jeste realan problem i apsolutno se slažem. Sloboda govora koliko god da je dobra toliko je i lošeg donjela jer danas svako može da govori šta hoće i poziva se na slobodu govora. Nažalost, danas će jedan teniser po pitanju nauke imati mnogo uticaj na obični narod od nekog vrhunskog doktora. Morati će pronalaziti nove metode kako da dođu do običnog naroda, uz sve ove probleme koje si naveo.Industrialyzer wrote: ↑27/04/2020 18:36red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
Sigurno da se treba i izaći vani, prošetati ali moramo svi shvatiti da je u pitanju vanredno stanje, da nije nešto gdje možemo rizikovati pa ići šta bude bude, ljudski životi su u pitanju. Nije mi jasna potreba za roštiljanje u ovom periodu, pogotovo od ljudi koji rijetko kad roštiljaju, izađi, prošetaj, udahni sviježeg zraka ali bez nepotrenih zadržavanja i grupisanja. Moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.
Postoji nekoliko razloga zasto je nauci tesko u ovakvim situacijama. Nije jednostavno objasniti zivotni ciklus virusa nekome ko je u osnovnoj imao tri iz biologije i citavog zivota nije pogledao neku naucnu emisiju ili procitao knjigu. A sad preko noci mu trebas objasniti vrlo kompleksne stvari. Dodatni problem jeste nepoznavanje virusa i bombardovanje novim informacijama cime se gubi kredibilitet kod ljudi, jer jedan dan dobijes info o tacnom vremenskom periodu koliko virus moze biti na nezivoj materiji, a onda nova istrazivanja dokazuju neke potpuno druge hipoteze. Treca, i po meni najopasnija stavka jeste medijski prostor koji su dobili bukvalno svi. NE MOZE teniser imati misljenje kontra nauke i uticati na misljenje velikog broja ljudi.
Tesko je objasniti ljudima da mutacije nisu nuzno nesto lose, da virus jako tesko zivi van organizma, odnosno prezivljava. Da koronavirus i SARS CoV-2 nisu isto itd. Underground je postao mainstream preko noci i ne mogu svi shvatiti i razumjeti o cemu se radi.
Jedan od njih je Novak Đoković, ako 90% doktora kaže da se čuvamo, da su mjere opravdanje onda to tako sigurno jest.aldinjo wrote: ↑27/04/2020 18:49A koji su to kvazistručnjaci?red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
-
elcaliente
#2440 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Eto dolazi nam i korona pasos za putovanja.
- banjaluka078
#2441 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da. Prati malo vijesti sutra, prekosutra, trebalo bi da saopšte mjere koje će donijeti zbog 1. maja.
Par stranica ranije su ti forumaši pisali iskustva s rs policijom tokom zabrane.
-
aldinjo
#2443 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Kakvih 90% doktora!? O čemu pišeš? Prati ti i dalje medije i laži njihove. Dr. Markovski je objasnio dovoljno o čemu se radi, a iza njega stoje decenije rada u struci.red evil wrote: ↑27/04/2020 19:12To jeste realan problem i apsolutno se slažem. Sloboda govora koliko god da je dobra toliko je i lošeg donjela jer danas svako može da govori šta hoće i poziva se na slobodu govora. Nažalost, danas će jedan teniser po pitanju nauke imati mnogo uticaj na obični narod od nekog vrhunskog doktora. Morati će pronalaziti nove metode kako da dođu do običnog naroda, uz sve ove probleme koje si naveo.Industrialyzer wrote: ↑27/04/2020 18:36red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
Postoji nekoliko razloga zasto je nauci tesko u ovakvim situacijama. Nije jednostavno objasniti zivotni ciklus virusa nekome ko je u osnovnoj imao tri iz biologije i citavog zivota nije pogledao neku naucnu emisiju ili procitao knjigu. A sad preko noci mu trebas objasniti vrlo kompleksne stvari. Dodatni problem jeste nepoznavanje virusa i bombardovanje novim informacijama cime se gubi kredibilitet kod ljudi, jer jedan dan dobijes info o tacnom vremenskom periodu koliko virus moze biti na nezivoj materiji, a onda nova istrazivanja dokazuju neke potpuno druge hipoteze. Treca, i po meni najopasnija stavka jeste medijski prostor koji su dobili bukvalno svi. NE MOZE teniser imati misljenje kontra nauke i uticati na misljenje velikog broja ljudi.
Tesko je objasniti ljudima da mutacije nisu nuzno nesto lose, da virus jako tesko zivi van organizma, odnosno prezivljava. Da koronavirus i SARS CoV-2 nisu isto itd. Underground je postao mainstream preko noci i ne mogu svi shvatiti i razumjeti o cemu se radi.
Jedan od njih je Novak Đoković, ako 90% doktora kaže da se čuvamo, da su mjere opravdanje onda to tako sigurno jest.aldinjo wrote: ↑27/04/2020 18:49A koji su to kvazistručnjaci?red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
A najlakše ga je cenzurisati kada se njegovi stavovi ne podudaraju sa stavovima tih "90%" doktora. Dovoljno je bilo saznati koliko su testiranja bila pouzdana i čovjeku je bilo sve jasno. Koliko samo lažno pozitivnih i lažno negativnih!?
A što se tiče Novaka kojeg si spomenuo, rekao je da samo želi sam da odluči da li će nekada primiti vakcinu ili neće, ako se pronađe ikada.
-
kakavdanakneiskustvu
-
aldinjo
#2445 Re: Koliko mjere mogu trajati?
O čemu ti pišeš? Čovjek priznat u svojoj struci i ti sada ne vjeruješ. I niko ti nije dužan ništa objašnjavati. Pregledaj kompletan snimak izlaganja koje traje oko sat i pol i ako znaš makedonski jezik.
Ja ti više neću replicirati.
Last edited by aldinjo on 27/04/2020 23:50, edited 1 time in total.
- banjaluka078
- bunk
#2447 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Kao sto sam vec pisao ukidanjem policijskog sata probijena je ona psiholoska barijera i narod je masovno okrenuo plocu na "gotovo je ovo".
Trebalo je i u vecem entitetu dopustiti kretanje a ostaviti policijski sat od 21h do 5 ujutro cisto da svi imamo negdje u glavi fakat da je opasnost jos uvijek itekako prisutna.
Ovako ,pa sigurno 80% stanovnistva ce se ponasati kao da je sve zavrseno,bez maski bez rukavica ili distance..
Trebalo je i u vecem entitetu dopustiti kretanje a ostaviti policijski sat od 21h do 5 ujutro cisto da svi imamo negdje u glavi fakat da je opasnost jos uvijek itekako prisutna.
Ovako ,pa sigurno 80% stanovnistva ce se ponasati kao da je sve zavrseno,bez maski bez rukavica ili distance..
-
el-weedo
#2448 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Policijski sat je neopravdan i nepotreban.bunk wrote: ↑27/04/2020 20:21 Kao sto sam vec pisao ukidanjem policijskog sata probijena je ona psiholoska barijera i narod je masovno okrenuo plocu na "gotovo je ovo".
-
neko_sa_strane
#2449 Re: Koliko mjere mogu trajati?
U najboljem interesu nam je da se broj zaraženih smanji jer u suprotnom možemo slobodno zaboraviti na izlazak van BiH. Pitanje je da li ljudi to kapiraju. EU već uvodi dokument o putovanju između članica ali samo između članica u kojima zaraza nije izražena.
-
el-weedo
#2450 Re: Koliko mjere mogu trajati?
U nas su nestale milijarde i milijarde, misliš da će im bit teško da nestanu zaraženi.neko_sa_strane wrote: ↑27/04/2020 20:29 U najboljem interesu nam je da se broj zaraženih smanji jer u suprotnom možemo slobodno zaboraviti na izlazak van BiH. Pitanje je da li ljudi to kapiraju. EU već uvodi dokument o putovanju između članica ali samo između članica u kojima zaraza nije izražena.