Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
- Lincoln-Burrows
#2401 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Za žutu groznicu se cjepiš kao i bolest zapadnog nila i malariju i mogu pomorci i ovi sa kruzera na putovanje.
Čudi me da spominjete te bolesti. Mislim da ne bi odgodili sva natjecanja i pozatvarali sve živo da se moglo drugačije.
Ljudi u BiH su maltretirani policijskim satom, zabranama za mlade i starije i pisanjima kazni ni za šta i
normalno da su sada živčani i ljuti na sve i svakoga, u nekim susjednim državama mjere su bile blaže
pa je i narod sada blaže naravi nakon popuštanja mjera.
Čudi me da spominjete te bolesti. Mislim da ne bi odgodili sva natjecanja i pozatvarali sve živo da se moglo drugačije.
Ljudi u BiH su maltretirani policijskim satom, zabranama za mlade i starije i pisanjima kazni ni za šta i
normalno da su sada živčani i ljuti na sve i svakoga, u nekim susjednim državama mjere su bile blaže
-
drogon2
#2402 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa nema problema ukoliko ljudi ispostuju kucnu izolaciju i to na pravi nacin.Problem je u tome sto se to cesto ne postuje .Maraschino wrote: ↑26/04/2020 10:48ukinut je karantin(mozda opravdano) ali ostaje kucna izolacija. sta je problem? koliko dugo treba zivot stojati radi virusa?
na neke stvari se treba navikavati a ne se skrivati u misiju rupu.
i ovo do sada sto je uvedeno je previse. jbte zivot stao, stete ogromne a kada pogledas statistiku, vise umre ispadajuci iz voza u indiji.
OPREZ DA I POSTIVANJE MJERA NE SIRENJA
-
AmirBaa
#2403 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Kakve to veze ima sa bilo cime sto sam napisao? Valjda bi onda trebali uvesti "teze restrikcije" da se sto prije rijese virusa do pocetka sezone
-
aldinjo
#2404 Re: Koliko mjere mogu trajati?
A zašto ne bi spomenuli? Treba razlikovati jedno od drugog. A to da nisu mogli postupiti drugačije nema potrebe komentarisati. Kao da su konsultovali struku kada su uvodili mjere!?Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 16:31 Za žutu groznicu se cjepiš kao i bolest zapadnog nila i malariju i mogu pomorci i ovi sa kruzera na putovanje.
Last edited by aldinjo on 27/04/2020 17:59, edited 1 time in total.
- Lincoln-Burrows
#2405 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Mislim da su uveli dovoljno dobre mjere s dobrim trendom, čak i ova popuštanja nisu nešto posebno jer su ljudi oprezni i žive svojim tempom.

-
last mohicans
#2406 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Glupost obična,masu prodavnica oštećeno. Sto to DM moze radi, zarad par dodataka prehrani, pelena, sminke i kozmetike, sve to ima i u Mercatoru. Tako su ostecene prodavnice obuce, sportske opreme i odjece. U DM, Penny ili bilo gdje jedno na drugom, a lafo se postuju mjere distance. Poslat ce ljude na biro i ostaviti ih bez posla. Sad neka idiot Fadil i vlada isplate ove poslodavce jer su ih oni svojim uredbama direktno oštetili i zatvorili.laik1981 wrote: ↑27/04/2020 09:33Ove apelacije su podloga za masovne kolektivne tuzbe protiv diktatora koji su mislili da mogu sta hoce.. Bice jos apelacija, ne sikiraj se.. Svako ko je ostecen na bilo koji nacin ce moci tuziti diktatore za naknadu stete koju su prouzrokovali.. Osnovna ljudska prava su ustavom i zakonom zagantovana.. Medju tim pravima su i pravo na rad, pravo na kretanje i pravo na zdravstvenu zastitu.. Hej, retardi cak su odbijali lijeciti pacijente..bunk wrote: ↑27/04/2020 06:49 Ko stoji iza apelacije? Zalis se na pokusaj spasavanja zivota.
Ta usrana apelacija je isto kao kad bi podnio tuzbu protiv Drzave jer je palila sirene u ratu da se sklonimo s ulica kad cetnici bombarduju ili granatiraju..
Besposleni nehljebovci apeliraju Ustavnom sudu ..
Ako su diktatori odluke donosili na osnovu zvanicnih naucno-medicinskih studija i analiza onda neka pokazu te studije.. Bas bi volio vidjedi zvanicnu studiju koja opravdava policijski sat, koja opravdava zatvaranje u kucnje pritvore djece i starih, koja opravdava odbijanje lijecenja, koja opravdava zabranu obavljanja djelatnosti prodavnici obuce i odjece, dok u isto vrijeme mogu raditi prodavnice svih vrsta gradjevinskih materijala.. Peni, obi, dm i sl. mogli raditi a prodavnica obuce ne moze.. Sta ima naucne studije.. Neka pokazu te zvanicne studije na osnovu kojih su donosili mjere restrikcija.. Ako ih imaju onda se imaju i cime braniti, ali istina je drugacija.. Mjere su donosili svojom samovoljom bez ikakvih konkretnih zvanicnih studija..
-
neko_sa_strane
#2407 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ako nešto ne volim to je kada neko ne čita napisano. Ja sam pisao da i pored savjeta vjerskih vođa vjernicima da se ne okupljaju ne vjerujem da će se u potpunosti poštovati i sasvim sam siguran da niko od nadležnih neće provjeravati da li se poštuje. A ako se neko i zarazi niko neće odgovarati. Čitaj pažljivije! S druge strane otvaranje prodavnica, frizerskih salona, fitness centara i drugih obrta kojima je cirkulisalo više ljudi uslovljava se strogim mjerama zaštite.Maraschino wrote: ↑26/04/2020 23:43opet lazes ali ne znam koja ti je namjeraneko_sa_strane wrote: ↑26/04/2020 23:04Korona je virus a ne bakterija. Ako su mjere olabavili kako bi omogućili iftarska okupljanja na kratkoj distanci mogu dozvoliti i teretane. Štaviše moguće je i razmak od 2 metra držati.
juce si svo vrijeme pisao kako su mjere ublazene zbog vjernika i ramazana a ja ti fino postirao sta kaze iz, klanjajte, ibadite, iftarite, radite sta hocete ali u kucnoj atmosferi. u dzamiji se zna ko moze klanjati(najuzi dio dzemata)
nisam vjernik ali ova podmetanja ne volim
- Zox
#2408 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da da, dao je primjere, ali ne i kriterijaldinjo wrote: ↑27/04/2020 16:23Sjećam se da je morbile spomenuo.
- bunk
#2409 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Promjena vremena je definitivno faktor.Nema teorije da se zadnjih dana ovoliko ne postuje nista a da nema novih slucajeva.Definitivno dolazak ljeta pomaze u borbi sa ovime...
- dalmatinka
#2410 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa mi i jesmo imali teške restrikcije. Imali smo zabranu kretanja van mjesta boravišta, još je na snazi, samo je kretanje prošireno na županiju boravišta. Sve živo i neživo je bilo zatvoreno, trgovci su radili po dva, tri dana, pa toliko bili slobodni,AmirBaa wrote: ↑27/04/2020 16:59Kakve to veze ima sa bilo cime sto sam napisao? Valjda bi onda trebali uvesti "teze restrikcije" da se sto prije rijese virusa do pocetka sezone![]()
![]()
sad se trgovine zatvaraju na jedan sat između dvije smjene kako ne bi bilo nikakvog doticaja između dvije ekipe što se
smjenjuju u trgovini. Maska i rukavice nisu obavezne ali se preporučuju, šetnja dozvoljena koliko hoćeš ali ne u društvu.
- Zox
#2412 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Dobro, ima li igdje definicija?
- tovarish
#2413 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ima li RS policijski sat od 20 do 5 ili je to bila samo privilegija nas u federaciji?
- dječak sa šibicama
- red evil
#2415 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
Sigurno da se treba i izaći vani, prošetati ali moramo svi shvatiti da je u pitanju vanredno stanje, da nije nešto gdje možemo rizikovati pa ići šta bude bude, ljudski životi su u pitanju. Nije mi jasna potreba za roštiljanje u ovom periodu, pogotovo od ljudi koji rijetko kad roštiljaju, izađi, prošetaj, udahni sviježeg zraka ali bez nepotrenih zadržavanja i grupisanja. Moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.
Sigurno da se treba i izaći vani, prošetati ali moramo svi shvatiti da je u pitanju vanredno stanje, da nije nešto gdje možemo rizikovati pa ići šta bude bude, ljudski životi su u pitanju. Nije mi jasna potreba za roštiljanje u ovom periodu, pogotovo od ljudi koji rijetko kad roštiljaju, izađi, prošetaj, udahni sviježeg zraka ali bez nepotrenih zadržavanja i grupisanja. Moramo biti odgovorni i prema sebi i prema drugima.
- dječak sa šibicama
#2416 Re: Koliko mjere mogu trajati?
U Zagrebu su neke linije vec otvorene, ne znam je li moguce da ce to biti bas ovako disciplinovano
zamisljam sarajevski GRAS i ovako popunjene tramvaje

zamisljam sarajevski GRAS i ovako popunjene tramvaje

- Industrialyzer
#2417 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Virus je izgubio na "snazi", nije vise toliko patogen koliko je bio prije mjesec-dva jer je svi vise ljudi sa antitijelima koja slabe njegovo djelovanje.
- dječak sa šibicama
#2418 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Brazil negira teorije o toploti koja ubija virus.
Imaju vec preko 60 hiljada oboljelih, vise od 4000 mrtvih
Imaju vec preko 60 hiljada oboljelih, vise od 4000 mrtvih
-
AmirBaa
#2419 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Opet niste imali policijski sat (oko kojeg je sad frka jer se ukinuo) ni potpune zabranre za djecu i starije. A bolje brojke zadnjih danadalmatinka wrote: ↑27/04/2020 17:53Pa mi i jesmo imali teške restrikcije. Imali smo zabranu kretanja van mjesta boravišta, još je na snazi, samo je kretanje prošireno na županiju boravišta. Sve živo i neživo je bilo zatvoreno, trgovci su radili po dva, tri dana, pa toliko bili slobodni,
sad se trgovine zatvaraju na jedan sat između dvije smjene kako ne bi bilo nikakvog doticaja između dvije ekipe što se
smjenjuju u trgovini. Maska i rukavice nisu obavezne ali se preporučuju, šetnja dozvoljena koliko hoćeš ali ne u društvu.
- Lincoln-Burrows
- Industrialyzer
#2421 Re: Koliko mjere mogu trajati?
red evil wrote: ↑27/04/2020 18:15 Što kaže jedan forumaš (ne znam baš na kojem sam to forumu pročitao), nauka će morait mnogo više raditi na PR-u. Nigdje nema nikakvog objašnjenja na nivou da obični čovjek može skontati i tu onda na scenu stupaju kvazistručnjaci i pošto oni objasnje na jezik razumljiv običnom puku oni se odmah toga drže. Ne možeš očekivati od ljudi da sjede kući a da nema bilo kakvog objašnjenja zašto da sjedi. Broj zaraženih i mrtvih ne bi trebao da je uopšte bitan dio ove priče, mnogo bitnije bi bilo da se govori kako virus dijeluje, kako se prenosi, šta tačno virusi označavaju, kako se dolazi do vakcine, šta je tačno imunitet krda... ne na nivou doktorskih disertacija već najosnovnijih stvari.
Postoji nekoliko razloga zasto je nauci tesko u ovakvim situacijama. Nije jednostavno objasniti zivotni ciklus virusa nekome ko je u osnovnoj imao tri iz biologije i citavog zivota nije pogledao neku naucnu emisiju ili procitao knjigu. A sad preko noci mu trebas objasniti vrlo kompleksne stvari. Dodatni problem jeste nepoznavanje virusa i bombardovanje novim informacijama cime se gubi kredibilitet kod ljudi, jer jedan dan dobijes info o tacnom vremenskom periodu koliko virus moze biti na nezivoj materiji, a onda nova istrazivanja dokazuju neke potpuno druge hipoteze. Treca, i po meni najopasnija stavka jeste medijski prostor koji su dobili bukvalno svi. NE MOZE teniser imati misljenje kontra nauke i uticati na misljenje velikog broja ljudi.
Tesko je objasniti ljudima da mutacije nisu nuzno nesto lose, da virus jako tesko zivi van organizma, odnosno prezivljava. Da koronavirus i SARS CoV-2 nisu isto itd. Underground je postao mainstream preko noci i ne mogu svi shvatiti i razumjeti o cemu se radi.
- dalmatinka
#2422 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da, već je najava ako se pogorša stanje da se vraća na staro. Zaboravila sam napomenuti da su i dva mjesta zbog žarišta imala potpunu karantenu. Ni ptica nije moga ući niti izaći iz mjesta, kamioni s opskrbom su na kontrolnoj točki pretovarali robu u vozila civilne zaštite, ništa pošta, ništa banka, ništa benzinska stanica i tako skoro 4 tjedna - jedno mjesto, drugo "samo" 2 tjedna.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:28O brojkama se može govoriti tek za 14 dana nakon popuštanja mjera, ove današnje brojke su rezultat mjera u prethodnih 14 dana.
- Maraschino
#2423 Re: Koliko mjere mogu trajati?
ja mislim da smo gotovi.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:28O brojkama se može govoriti tek za 14 dana nakon popuštanja mjera, ove današnje brojke su rezultat mjera u prethodnih 14 dana.
- Maraschino
#2424 Re: Koliko mjere mogu trajati?
I mi smo imali jedno mjesto u karanteni i dok su im mjere popustili, tuzili drzavu.dalmatinka wrote: ↑27/04/2020 18:38Da, već je najava ako se pogorša stanje da se vraća na staro. Zaboravila sam napomenuti da su i dva mjesta zbog žarišta imala potpunu karantenu. Ni ptica nije moga ući niti izaći iz mjesta, kamioni s opskrbom su na kontrolnoj točki pretovarali robu u vozila civilne zaštite, ništa pošta, ništa banka, ništa benzinska stanica i tako skoro 4 tjedna - jedno mjesto, drugo "samo" 2 tjedna.Lincoln-Burrows wrote: ↑27/04/2020 18:28O brojkama se može govoriti tek za 14 dana nakon popuštanja mjera, ove današnje brojke su rezultat mjera u prethodnih 14 dana.![]()
- sadie_forever
#2425 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Bit ce da su osvjesteni gradjani sto se za nas ne moze reciAmirBaa wrote: ↑27/04/2020 16:59Kakve to veze ima sa bilo cime sto sam napisao? Valjda bi onda trebali uvesti "teze restrikcije" da se sto prije rijese virusa do pocetka sezone![]()
![]()