Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ermin ZM

#10526 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 25/04/2020 18:34 Pravo krativan, malo vanjskih, malo unutrašnjih roletni, poslije ide reklama za Fuđitsu.

I tako dok ne nestane tolaletnog papira.
De mi reci ti imas iskustva iz prve ruke. Brzo cu radit podove, i razvuc podno. Pa nekad u skorijoj buducnosti t.p. uglavnom hocu da odradim dobru pripremu za t.p. Sto me zanima sad, jel ide neki poseban laminat za podno i koliko bi trebao razmak da bude izmedju cijevi za podno? I sto me zanima jel moze unutrasnja jedinica od t.p se smjestit u dodjadjenu šupu uz kucu.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#10527 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 26/04/2020 09:15 Sto me zanima sad, jel ide neki poseban laminat za podno i koliko bi trebao razmak da bude izmedju cijevi za podno? I sto me zanima jel moze unutrasnja jedinica od t.p se smjestit u dodjadjenu šupu uz kucu.
Na laminatu imaš oznake koji je pogodan za podno grijanje, bitnije je obratiti pažnju na foliju koja ide ispod laminata zbog svijih termo. specifikacija.
Ali i tu nećeš puno pogriješiti, jer toplota mora izaći prema gore kako-tako.

Količina cijevi se određuje prema potrebama prostorije za toplotnom energijom, i ide od 5-15cm, veća temp polaza, treba ti manje cijevi i obrnuto.
Sa 10cm nećeš pogriješiti, ali takođe i voditi računa da krugovi ne prelaze 100m.

Možeš je smjestiti gdje poželiš, jer iz te prostorije samo trebas spojiti razdjeljnike grijanja na sistem TP.
Ermin ZM

#10528 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 26/04/2020 22:55
Ermin ZM wrote: 26/04/2020 09:15 Sto me zanima sad, jel ide neki poseban laminat za podno i koliko bi trebao razmak da bude izmedju cijevi za podno? I sto me zanima jel moze unutrasnja jedinica od t.p se smjestit u dodjadjenu šupu uz kucu.
Na laminatu imaš oznake koji je pogodan za podno grijanje, bitnije je obratiti pažnju na foliju koja ide ispod laminata zbog svijih termo. specifikacija.
Ali i tu nećeš puno pogriješiti, jer toplota mora izaći prema gore kako-tako.

Količina cijevi se određuje prema potrebama prostorije za toplotnom energijom, i ide od 5-15cm, veća temp polaza, treba ti manje cijevi i obrnuto.
Sa 10cm nećeš pogriješiti, ali takođe i voditi računa da krugovi ne prelaze 100m.

Možeš je smjestiti gdje poželiš, jer iz te prostorije samo trebas spojiti razdjeljnike grijanja na sistem TP.
Hvala na informacijama. Bas sam malo cackao oko toga, a oko laminata imam najvise nedoumica. Kupatilo, kuhinja i hodnik ce bit komplet pod plocicama al dnevna i spavaca pod laminatom. Znaci samo cijevi za polaz i povrat ostaviti, mozda negdje u zidu sakrit, dok ne bude vrijeme za t.p. Nez koliko je pametna(glupa ideja) u hodniku nasiroko razvuc cijevi, da se puno ne grije, da ne raspipam tu toplotu?
Ono.mi je isto dobar fazon sto sam gledao na yt, onaj stiropor/stirodur sa cepovima, bas se moze precizno odradit.
Jos ispod toga mi ostane lufta nekih 5 cm jer je on oko 4 cm, sad je 10 cm staklene vune ispod brodskog poda. Sta je tu najbolje stavit ispod, stirodur il kamenu? Il da idem na 10 cm izolacije ispod, podignem pod i promijenim stokove i vrata?

Btw kad smo kod t.p, imam u komsiluku ovde u svabiji lik ima t.p i solarne panele. Bas sam pricao sa njim oko toga, kaze povezan sistem t.p vuce iz solarnih panela a ostatak iz kucne mreze. Kaze kad je suncan dan iako je zima dosta energije dobije iz panela, po danu prosjecno oko 300 w uzima iz mreze a ostatak iz panela.
_Reds_

#10529 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

A sto da ides sa tim laminatom ? Laminat je hladan. Imas li malu djecu ? Mislim na ljetni period, kad se ne grije.

Laminat uzima, onaj ko stedi. Ako ti je usteda iznad usdobnosti onda uredu. Zasto ne ides sa parketom ?

Da, ides posbna vrsta stiropora za podno, čepasti. Za svaku sobu ide termostat. Sve se to spaja ja razdjelnik, a sa razdjelinika onda ti vodi gdje ti je volja, tj. tamo gdje ce ti biti bojler i pumpa, a sa toga na TP.
piplica

#10530 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Laminat i godi kada je hladan ljeti, šta bi rekoa onda na pločice ljeti?
A da je hladan, ne nije.

Imaš 2 sistema polaganja cijevi, tacker sistem (jeftiniji) i sa već gotovim raster stiroporom (skuplji).

Termostate možeš, a i ne moraš, ako se već odlučiš, onda bežične.
Maraschino

#10531 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Grimizni Filter wrote: 26/04/2020 09:31 Početak radova :D

ImageImage

Haj neka je sa srecom :thumbup:

Zasto ti prvi red nije uradio stirodurom malo tanjim ili bar 30-40cm visine pa al lajsna da imas malo okapnice a i drugacije sve izgleda.
piplica

#10532 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 26/04/2020 23:22 Btw kad smo kod t.p, imam u komsiluku ovde u svabiji lik ima t.p i solarne panele. Bas sam pricao sa njim oko toga, kaze povezan sistem t.p vuce iz solarnih panela a ostatak iz kucne mreze. Kaze kad je suncan dan iako je zima dosta energije dobije iz panela, po danu prosjecno oko 300 w uzima iz mreze a ostatak iz panela.
Priča kao iz bajke, što ga nisi pitao koliko košta takav jedan sistem?
Jos ispod toga mi ostane lufta nekih 5 cm jer je on oko 4 cm, sad je 10 cm staklene vune ispod brodskog poda. Sta je tu najbolje stavit ispod, stirodur il kamenu? Il da idem na 10 cm izolacije ispod, podignem pod i promijenim stokove i vrata?
Na cijevi ide min. 40mm estriha.
Ermin ZM

#10533 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 26/04/2020 23:39 A sto da ides sa tim laminatom ? Laminat je hladan. Imas li malu djecu ? Mislim na ljetni period, kad se ne grije.

Laminat uzima, onaj ko stedi. Ako ti je usteda iznad usdobnosti onda uredu. Zasto ne ides sa parketom ?

Da, ides posbna vrsta stiropora za podno, čepasti. Za svaku sobu ide termostat.
Nekako estetike radi. Iskreni nisam neki ljubitelj parketa, brodski pod mi je najljepsa opcija, al posto nije moguce onda laminat. Msm to je je subjektivno sve, nekome je laminat ruzan itd. Skupljam malo informacije, po planu u julu bi se trebalo pocet radit pa da do tad sve pripremim.
A tu prostoriju za t.p cu dozidat na godinu ytongom i tu ubacit t.p od 5kw i rekuperator topline i vise ni marke necu u kucu ulozit.
_Reds_

#10534 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote: 26/04/2020 23:50 Laminat i godi kada je hladan ljeti, šta bi rekoa onda na pločice ljeti?
A da je hladan, ne nije.

Imaš 2 sistema polaganja cijevi, tacker sistem (jeftiniji) i sa već gotovim raster stiroporom (skuplji).

Pa po poločicama djecu se toliko i ne valjaju. Pa pločice u kuhinji i ok. ALi u dnevnom laminat, a ici na varijatnu podnog grijanja sa TP, mi ne ide. Parket je puno zdraviji, i sam od sebe topliji.
I ne godi vjeruj na bose noge, imao u staroj kuci u dvije sobe laminat, znam o cemu pricam... Laminat je ok varijanta ko ces ici nekih tepih od coska do coska, ili ako nemas love za parket..

@Ermin, nije stvar estetike, laminat je ionako imitacija. Ai kazem ti ako imas malu djecu, doci ce ti da taj laminat skidas... Naravno su finansije u pitanju, to je druga stvar... Brodski pod je takodjer prirodan materijal, sam po sebi puno topliji od laminata..
Last edited by _Reds_ on 27/04/2020 00:00, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#10535 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 26/04/2020 23:52
Ermin ZM wrote: 26/04/2020 23:22 Btw kad smo kod t.p, imam u komsiluku ovde u svabiji lik ima t.p i solarne panele. Bas sam pricao sa njim oko toga, kaze povezan sistem t.p vuce iz solarnih panela a ostatak iz kucne mreze. Kaze kad je suncan dan iako je zima dosta energije dobije iz panela, po danu prosjecno oko 300 w uzima iz mreze a ostatak iz panela.
Priča kao iz bajke, što ga nisi pitao koliko košta takav jedan sistem?
Na cijevi ide min. 40mm estriha.
Puno sigurno, 8 onih panela sam mu izbrojao na krovu.
Nako mi samo zaniljivo bilo, prevelika je to investicija i pitanje koliko isplativa.
E taj estrih malo komplikuje stvar. Dobro je da si mi to napomenuo to sam iz nekog razloga izostavio iz kalkulacije o debljini poda
_Reds_

#10536 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Estrih je 4 minimalno, da ne bi pucao... A to zna otici u nekim dijelovima i 7-8.
piplica

#10537 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nije isto imati laminat koji leži na 2mm filca, a ispod je ploča, i laminat koji do ploče ima 15cm sa estrihom i svim izolacijama.

Znam i ja šta pričam, u stanu prije kuće, je bila ista stvar zimi hladan, sada je to druga prica.

Laminat je isto prirodni proizvod.
Ermin ZM

#10538 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

_Reds_ wrote: 26/04/2020 23:57
piplica wrote: 26/04/2020 23:50 Laminat i godi kada je hladan ljeti, šta bi rekoa onda na pločice ljeti?
A da je hladan, ne nije.

Pa po poločicama djecu se toliko i ne valjaju. Pa pločice u kuhinji i ok. ALi u dnevnom laminat, a ici na varijatnu podnog grijanja sa TP, mi ne ide. Parket je puno zdraviji, i sam od sebe topliji.
I ne godi vjeruj na bose noge, imao u staroj kuci u dvije sobe laminat, znam o cemu pricam... Laminat je ok varijanta ko ces ici nekih tepih od coska do coska, ili ako nemas love za parket..

@Ermin, nije stvar estetike, laminat je ionako imitacija. Ai kazem ti ako imas malu djecu, doci ce ti da taj laminat skidas... Naravno su finansije u pitanju, to je druga stvar... Brodski pod je takodjer prirodan materijal, sam po sebi puno topliji od laminata..
Nisu pare problem, planiram uradit kako treba. Brodski pod nisam uzeo u obzir najvise zbog debljine. Pogledacu malo i parkete po piku, meni su oni klasicni zuti ruzni mozda mi sta zapadne za oko. Imm malo dijete, al ne boravim ja tu puno, na godisnjem ovo je vise neko ulaganje u buducnost.
piplica

#10539 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

_Reds_ wrote: 27/04/2020 00:02 Estrih je 4 minimalno, da ne bi pucao... A to zna otici u nekim dijelovima i 7-8.
Debljina estriha mora biti ista u svim prostorijama, debljina je 40mm (iznad cijevi), ako debljina estriha varira onda to podno grijanje neće biti ni za one stvari.
piplica

#10540 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 27/04/2020 00:04 Pogledacu malo i parkete po piku, meni su oni klasicni zuti ruzni mozda mi sta zapadne za oko.
Ti parketi se lijepe, i obično se uzmu klik-klak sistem, isto kao i laminat.
_Reds_

#10541 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote: 27/04/2020 00:02 Nije isto imati laminat koji leži na 2mm filca, a ispod je ploča, i laminat koji do ploče ima 15cm sa estrihom i svim izolacijama.

Znam i ja šta pričam, u stanu prije kuće, je bila ista stvar zimi hladan, sada je to druga prica.

Laminat je isto prirodni proizvod.
Kako je prirodni ? U njemu nema sta nema, i kakve hemije nema, prasine, ljepila, cega vec ne... Postoje verzije cak i da su za podno neke verzije laminta opasne zbog isparavljanja tih ljepila...

@Ermin ma drug parketa imas kakvih god zelis, i u bojama koji zelis :) danas se parket kao i laminat, imas gotove, na klik-klak ih slapas kao i laminat, ili lijepi po zelji... naravno i oni moraju imati oznaku o suhoci drveta, i da su pogodni za podno grijanje...
piplica wrote: 27/04/2020 00:05
_Reds_ wrote: 27/04/2020 00:02 Estrih je 4 minimalno, da ne bi pucao... A to zna otici u nekim dijelovima i 7-8.
Debljina estriha mora biti ista u svim prostorijama, debljina je 40mm (iznad cijevi), ako debljina estriha varira onda to podno grijanje neće biti ni za one stvari.
Ma kad prenese laserime, nemoguce je da bude svigdje 4cm, a da je ravno... pogtovo ako je neka straija gradnja.. znam i to o cemu govoris, a se gubi zbog debljine, ali se eto neadje neki komprmis... ne moze ni da je neravno toliko..
piplica

#10542 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pogledaj kako se laminat radi, laminat je 100% prirodan proizvod, nema nikakvog ljepila u njemu.
Naravno da imaš laminata od plastike, ali to ovdje nije slučaj.

Pod se ravna sa stiroporom, tako da izolacija bude na mjestima tanja-deblja nego što bi trebala biti, estrih ne smije varirati!
Ermin ZM

#10543 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 27/04/2020 00:07
Ermin ZM wrote: 27/04/2020 00:04 Pogledacu malo i parkete po piku, meni su oni klasicni zuti ruzni mozda mi sta zapadne za oko.
Ti parketi se lijepe, i obično se uzmu klik-klak sistem, isto kao i laminat.
Gledao sam, vidim da su malo skuplji, al nema veze nije velika povrsina, nije mi neka razlika. Bice onda parket.
Samo jos da izmozgam izolaciju ispod toga zbog prostora.
_Reds_

#10544 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote: 27/04/2020 00:16 Pogledaj kako se laminat radi, laminat je 100% prirodan proizvod, nema nikakvog ljepila u njemu.
Naravno da imaš laminata od plastike, ali to ovdje nije slučaj.

Pod se ravna sa stiroporom, tako da izolacija bude na mjestima tanja-deblja nego što bi trebala biti, estrih ne smije varirati!
Nema nikakvog ljepila u njemu ? Zezas se ili ...

Pa dovoljno proguglati samo malo, i procitati prvi clanak na koji nadjes... evo tipa ovaj

https://living.vecernji.hr/interijeri/p ... ti-1021647

Laminat je prirodan, koliko je i kakve tablete prirodne ;)

Ustalom
U većini slučajeva, laminat se sastoji od četiri glavna sloja:
Zaštitni sloj. Gornji sloj je laminirani film. Ona štiti materijal od mehaničkih oštećenja, topline i prljavštine. Sastoji se od akrilne smole. Uključuje mikročestice minerala, poput korunda. Zahvaljujući tome, materijal se polako spušta. U završnoj fazi proizvodnje gornji sloj je lakiran kako bi površina bila sjajna.
Dekorativni sloj. Ovo je debeli papir impregniran posebnim smolnim spojevima. Na njega se primjenjuje željeni dizajn ili uzorak, oponašajući različite vrste drva, kamena ili pločica. Sjenila od laminata, postoje mnogi. Stoga, ovaj podovi savršeno se uklapaju u bilo koji interijer. Prilikom planiranja popravka i polaganja na podu laminata za kupnju je potrebno s marginom i na vrijeme. U sjenu partije bila je ista.
Sloj vlaknaste ili žbuke. Ovo je glavni dio laminata, koji je 90% njegovog sastava. Izrađuje se pritiskom pod visokim pritiskom piljevine i ljepila. Rezultat je ploča koja daje elastičnost laminata i gustoću, odgovorna je za zvučnu i toplinsku izolaciju. Lagana je i dobro obrađena. Dvorci zglobovi su rezani u ovom sloju, tako da mora biti jaka. Na ovome ovisi život premaza.
Donji zaštitni sloj. Štiti proizvode od gljivičnih infekcija, vlage i plijesni. Pruža stabilnost lamela. Materijal je karton ili plastika impregnirana parafinskom smolom.
Glavno pitanje je li laminat štetan tijekom dugotrajnog rada nije jasan odgovor. Sve ovisi o kombinaciji nekih čimbenika:

Koncentracija smole formaldehida. Ova tvar se koristi za proizvodnju gotovo svih vrsta namještaja i završnih materijala. S kvalitetnom proizvodnjom, njegova koncentracija je minimalna. U klasifikaciji laminata naznačeno je ovo svojstvo.
Formaldehid počinje aktivno otpuštati u okoliš kada se zagrije. Ako kuća planirate uređaj za podno grijanje, trebali biste procijeniti prednosti i nedostatke ovog materijala.
Ako u kući ili stanu postoje laminirani namještaj, na zidovima postoje vinilne pozadine, pod je prekriven laminatom, postoji mogućnost da se prekorači sigurna razina formaldehida.
Potrebno je cjelovito procijeniti sastav materijala koji namjeravate koristiti za pokrivanje površine zidova, poda i stropa.
U slučaju požara, vrlo otrovni plin ulazi u zrak, što može dovesti do trovanja. Stoga, mjesto dima treba odmah napustiti i pozvati vatrogasce.
Sigurnosni laminat je podijeljen u nekoliko razina emisije. Tzv. Formaldehid. Gotovo svi poznati proizvođači proizvode proizvode s emisijskim klasama E0, E1. U sastavu ovog materijala udio opasnih tvari je zanemariv i ne predstavlja opasnost za zdravlje. I klasa emisije vinilnih materijala E2, E3 u spavaćoj sobi i vrtiću općenito se ne preporučuje za upotrebu.
No neka buda da je to prirodan materijal, da ne bi dalje išli u OFF.
piplica

#10545 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Grimizni Filter wrote: 27/04/2020 08:18 Zafalilo materijala :D
I pameti...
Maraschino

#10546 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Sve fino i bajno

Image

pokazi ti nama jednu namazanu plocu ljepilom prije lijepljenja pa cu ti reci kakvi su ti majstori.
Maraschino

#10547 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

Smanji malo sa tim slikama jer ova tema nije bas za ove stvari.
Nemoj pretjerivati. Vecina nas je ovo radila i prije 15-20.god tako da se nemamo cemu zacuditi.
CryogeniX

#10548 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Stiropor s vana...

Ono kad se s komsijom posvadja pa komsija nagovori sina da malo nogom udari u zid i udubi zid za sva vremena.

Vidio sam tako zgrada s udubljenim fasadama. Pametno nema sta.
piplica

#10549 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nema nikakvog ljepila u njemu ? Zezas se ili ...

Pa dovoljno proguglati samo malo, i procitati prvi clanak na koji nadjes... evo tipa ovaj

Laminat je prirodan, koliko je i kakve tablete prirodne ;)

Ustalom
U većini slučajeva, laminat se sastoji od četiri glavna sloja:

Glavno pitanje je li laminat štetan tijekom dugotrajnog rada nije jasan odgovor. Sve ovisi o kombinaciji nekih čimbenika:

No neka buda da je to prirodan materijal, da ne bi dalje išli u OFF.
Kopiranje tekstova sa info portala nije baš relevantno.

Ako je laminat kvalitetan, tj. ako ispunjava koješta normi onda su sastojci u njemu prirodni, isto važi i za smole koje se koriste da bi se pojedini dijelovi sastavili.
Tako da laminat od 10 i 30+KM nije isto.

Ako ćeš tako gledati, šta je onda sa ovim klik-klak parketom, on ti ima podlogu kao laminat i 3mm sloj drveta na njemu, a košta masno.
Ermin ZM

#10550 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Gledam na piku se pojavio Hansol za 1350 km. I jos na 2 mjesta sam vidio haman za 1400. Mora da citaju forume :)
Post Reply