Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Milenkov buraz
#22476 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Napredujemo, sve više i više se pozivamo na izvještaje WHO a sve manje na stranice koje poturaju teorije zavjere kao relevantne naučne činjenice. 
- cvrčak_na_hedonizmu
#22477 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lafice, ne rade se tako statistike, nego moras da imas parametre koji su isti za sve. Npr, da sve zemlje testiraju minimalno 1, 5 ili 10% stanovnistva, da se testiraju na isti nacin ( u smislu da neko testira samo kriticne, neko samo simptome, neko testira sve, ), da se testiiraju u slicnim % sve starosne grupe i rizicni i ne rizicni poslovi, da imas razgranicenje onih sto imaju Covid, a nemaju simptone i one sto imaju Covid, a imaju simptome i tacnan broj koji su kriticni( trenutno se to ne desava ), da su testovi ujednaceni ( a ne nekoliko razlicitih testova ) i da postoje brojke iz proslih godina sto se tice smrtnosti i razloga umiranja ( primjer, broj umrlih u saobracajnim nesrecama ce se smanjiti zbog lockdown-a, a broj samoubistava ce se povecati - karikiram ). Onda se moze vidjeti sta se zaista desava.piupiu wrote: ↑25/04/2020 18:16Ne vjeruje, već računa. Brojke su dostupne:
Španija
Broj zaraženih (registrovanih) 223, 759
Broj umrlih 22, 902
Belgija
Broj zaraženih (registrovanih) 45, 325
Broj umrlih 6,917
Italija
Broj zaraženih (registrovanih) 195, 351
Broj umrlih 26, 384
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Evo isto veli i New York Times, i kaže prosjek u svijetu je 6.4.
https://www.nytimes.com/2020/04/17/us/c ... -rate.html
Ovo sto prikazuju ne da nisu % nego nije za petog razreda osnovne skole. To ti moze potvrditi bilo ko ko je imao veze sa % ili izvlacenjem nekih ozbiljnijih izvjestaja sa vise parametara.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 25/04/2020 22:48, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#22478 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sto, sta ima veze?
Antikoronasi ubise nekakvim pricama o niskim procentima kao dokazu za svoje tvrdnje.
Kako racunaju i na osnovu kojih saznanja, misterija je.
Nijedne vise, procentom cu te opalit.
Antikoronasi ubise nekakvim pricama o niskim procentima kao dokazu za svoje tvrdnje.
-
Maha23
#22479 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nevjerovatno, sad da neko postavi 10 studija tog istog WHO ili neke organizacije pod pokrivteljstvom WHO rekli bi ma kakav WHO, lazu itd. a ovo sad istrazivanje sto je postavio je mjerodavno...kakvo licemjerstvo i sto neko napisa klasicni cherry pickingarmin071 wrote: ↑25/04/2020 22:35Ma kakav WHO i oni su postali ruska propaganda. Ja samo još Bill-u vjerujem jer taj čovjek izdati ne zna...salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:15 Sta reci![]()
Studija WHO-a, iz 2019., otkrila je „malo ili nimalo naucnih dokaza“ za ucinkovitost mjera poput „socijalnog distanciranja“, ogranicenja putovanja i ogranicenja kretanja .
https://www.heise.de/tp/features/COVID- ... 06446.html
- piupiu
#22480 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- salik79
#22481 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Aha, Solak moze govoriti o pandemiji, Bill Gates, ne da moze, nego je pozeljno da govori o pandemiji, ali Dirk Müller jok! Sram bilo i focus i ostale medije sto ga intervjuisu za vrijeme pandemije i traze njegovo misljenje o svemu...Milenkov buraz wrote: ↑25/04/2020 21:24
E da, Dirk Muller, pristalica AFD-a, njihov simpatizer a i oni njega rado citiraju. Uzajamna je to ljubav. Problem je što si njega citirao u članku o COVID19 iako je čovjek ekonomista ali eto za potrebe tvog paranoidnog razmišljanja on je relevantan i za pandemiju. Usput to što je pristalica AFD-a meni ni najmanje nije problem sve dotle dok dotični ne počne nametati svoje desničarsko sranje. Za KenFm nisam ni rekao da je AFD već je dobio nogu zbog svojih antisemitskih stavova, što je istina, a svoje antisemitske vizije je i dalje nastavio prosipati na svom portalu.
Kako ti znas da je pristalica AfDa?! Ranije si tvrdio da je cak clan FDPa (misleci, valjda, na AfD). Nikada nisi ponudio niti jedan relevantan dokaz za to.
Za KenFMa nemas ama bas nikakav argument, nego cisti ad-hominem, koji si izvukao iskljucivo iz njegovog kriticnog stava prema izraelskoj politici.
Nevjerovatna kolicina zlobnosti i ignorancije u jednom liku...
-
biglebovski
#22482 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da je toliko zarazno, zar ne bi trebalo biti, zaraženih među radnicama u marketima, u pošti...Lincoln-Burrows wrote: ↑25/04/2020 19:33 Mislim da se gripa slabije širi, nisam doktor ali znam da sam u familiji imao slučaj a ja se ne bi zarazio,
karantena nije nužna zbog gripe. Zaraznost je u pitanju i zato su mjere ovakvog tipa. Nije stvar tangira li nas gripa ili ne nego zaraznost.
Da ne izvlačim sad onog popa iz Konjica kojem su nakon pet dana otkrili virus a žena i dijete bez virusa. Primjer Konjica je odličan da se zaključi koliko je brz i opasan taj virus. Jača gripa.
Kad se sjetim gužvi po Bingu i potrage za brašnom prije uvođenja policijskog sata, bez maski, distance, ako se tada taj super-opasno-brzi virus nije proširio, neće ni sada. Jest da evo neki najavljuju novu apokalipsu, valjda ova prva nije nešto strašno, pa ćete vidjeti vi drugi val, kad dođe, apokalipsa na malom ekranu,... #staysafe #stayinzemunica
- salik79
#22483 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koju studiju sa Stanforda? Zanimljivo, sve studije sa Stanforda koje sam do sada postavljao su neki na ovoj temi, ili omalovazavali, ili ismijavali. Mozes li citirati tu studiju, da i to pregledamo?piupiu wrote: ↑25/04/2020 22:25Pa imali smo na ovoj temi studiju sa Stanforda, studiju iz Japana, studiju iz Danske, sve govore u korist nošenja maski. I tih studija ima na pasja preskakala. Svako će sebi naći svoju, da 'potkrijepi' svoja vjerovanja. Suštinski, bolje spriječiti, nego liječiti. Šta te košta mjesec-dva nositi masku u znak solidarnosti sa ljudima oko sebe. Ja nosim masku da zaštitim tebe od sebe (za to se koristi), a ti je koristiš da zaštitiš mene od sebe. Nijednom kruna s glave neće spasti.salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:04 U Njemackoj je uvedena obaveza nosenja maske u lokalnom javnom prijevozu i u maloprodajnim trgovinama. Predsjednik Svjetskog udruzenja ljekara, Frank Montgomery, kritizirao je to kao "pogrešno", a namjeravanu upotrebu šalova i mahrama kao "smijesnu".
https://www.aerztezeitung.de/Politik/Mo ... 08844.html
Zapravo, studije pokazuju da upotreba maski u svakodnevnom zivotu kod zdravih i asimptomatskih ljudi nema mjerljivu korist, zbog cega je svicarski infektolog prof.dr. Pietro Vernazza govorio o "medijskom hypeu".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/
Drugi kriticari govore o simbolu "prisilne, javno vidljive poslusnosti".
https://multipolar-magazin.de/artikel/m ... ches-klima
Sta bi tek rekli da vide nase kako sami, u vozilu, nosaju maske i rukavice![]()
Zar to nije u duhu raznih religija, malo solidarnosti, malo zajedničkog rada, malo 'do unto others as you would have them do unto you'? Stvarno mi nisu jasni ovi vaši lafo slobodarski argumenti. Dajte se lijepo organizujte negdje, povedite sa sobom 3-4 koroničara, pa kišite jedni na druge povazdan kad nije tako strašno, da se brže imuniziramo. Volontirajte, brate! Take one for the team, da završimo s ovim što prije.
![]()
Ja ne zelim nositi nesto sto je "akcelerator mikroba", sto mi namecu i ciji efekat nije u nedvojbeno naucno dokazan.
Ako mozes, nisam upratio, volio bih vidjeti i te druge dvije studije?
- uglavnomja
#22484 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
gugleta
"Policija se uputila protiv prosvjeda protiv korone u Berlinu
Oko 1000 ljudi okupilo se u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, kako bi prosvjedovalo protiv mjera za sprečavanje infekcije tijekom koronske pandemije.
Aktivisti su prkosili pravilima vlasti o društvenoj udaljenosti, a oni koji su se protivili policijskim nalozima o udaljavanju bili su odvedeni.
U Berlinu su ljudi demonstrirali na Rosa-Luksemburg-Platzu nekoliko subota zaredom. Bit će to slomljen skup, uključujući lijeve radikale, desničarske populiste i teoretičare zavjere.
U Njemačkoj vrijedi pravilo da se treba držati udaljenost od jednog i pol metra. Skupovi s više od 20 sudionika zahtijevaju odobrenje vlade, a prosvjednici u subotu nisu.
"Policija se uputila protiv prosvjeda protiv korone u Berlinu
Oko 1000 ljudi okupilo se u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, kako bi prosvjedovalo protiv mjera za sprečavanje infekcije tijekom koronske pandemije.
Aktivisti su prkosili pravilima vlasti o društvenoj udaljenosti, a oni koji su se protivili policijskim nalozima o udaljavanju bili su odvedeni.
U Berlinu su ljudi demonstrirali na Rosa-Luksemburg-Platzu nekoliko subota zaredom. Bit će to slomljen skup, uključujući lijeve radikale, desničarske populiste i teoretičare zavjere.
U Njemačkoj vrijedi pravilo da se treba držati udaljenost od jednog i pol metra. Skupovi s više od 20 sudionika zahtijevaju odobrenje vlade, a prosvjednici u subotu nisu.
- salik79
#22485 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, ja sam samo citirao studiju, kao ibret, kakve salto-mortale metode upotrebljava privatna lobisticka organizacija, koja se jos uvijek odaziva na ime WHO.Milenkov buraz wrote: ↑25/04/2020 22:37 Napredujemo, sve više i više se pozivamo na izvještaje WHO a sve manje na stranice koje poturaju teorije zavjere kao relevantne naučne činjenice.![]()
- zubi
- salik79
#22487 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nevjerovatno, nisi primjetio ovo "Sta reci?Maha23 wrote: ↑25/04/2020 22:46Nevjerovatno, sad da neko postavi 10 studija tog istog WHO ili neke organizacije pod pokrivteljstvom WHO rekli bi ma kakav WHO, lazu itd. a ovo sad istrazivanje sto je postavio je mjerodavno...kakvo licemjerstvo i sto neko napisa klasicni cherry pickingarmin071 wrote: ↑25/04/2020 22:35Ma kakav WHO i oni su postali ruska propaganda. Ja samo još Bill-u vjerujem jer taj čovjek izdati ne zna...salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:15 Sta reci![]()
Studija WHO-a, iz 2019., otkrila je „malo ili nimalo naucnih dokaza“ za ucinkovitost mjera poput „socijalnog distanciranja“, ogranicenja putovanja i ogranicenja kretanja .
https://www.heise.de/tp/features/COVID- ... 06446.html
- cvrčak_na_hedonizmu
#22488 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuj sta ima vezejapin_mutapi wrote: ↑25/04/2020 22:46 Sto, sta ima veze?
Ameri npr testiraju sve zive, a Svedi testiraju samo one koji imaju simptome, a pritom niko ne razgranicava bolesne sa simptomima i one koji nemaju simptome. Znas kakve ces rezultate dobiti kada te dvije analize uporedis ?
Statistika su isti parametri i isti testovi, to nemamo. Ono sto imamo jesu Svabe koje su isle u neki gradic i dosle do 0.36% ili 037% smrtnosti. Kontra primjeri su lupanje i to po principu laptop modela i udri enter pa dodjemo do procjene od 2.2 miliona mrtvih Amera i 500.000 Engleza ( Imperial College London ) i sta bi, nista.
Uporedi broj umrlih u proslim godinama i ove godine ( toga nema u medijim) pa da vidimo tu apokalipsu. Ja je ne vidim, al zato vidim paniku, strah i ljude koji gube poslove sa tendencijom pogorsanja situacije.
- armin071
#22489 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Legendo maska se ne stavlja preko očiju kad hoćeš da citiraš nekoga.Maha23 wrote:
Nevjerovatno, sad da neko postavi 10 studija tog istog WHO ili neke organizacije pod pokrivteljstvom WHO rekli bi ma kakav WHO, lazu itd. a ovo sad istrazivanje sto je postavio je mjerodavno...kakvo licemjerstvo i sto neko napisa klasicni cherry picking
- Better Man
#22490 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ok nosiš masku u javnosti među svijetom, ali voziti se u vlastitom autu sa maskom na licu i rukavicama na rukama je čisti debilizam, kao i nositi kad si u šumi i brdima.salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:52Koju studiju sa Stanforda? Zanimljivo, sve studije sa Stanforda koje sam do sada postavljao su neki na ovoj temi, ili omalovazavali, ili ismijavali. Mozes li citirati tu studiju, da i to pregledamo?piupiu wrote: ↑25/04/2020 22:25Pa imali smo na ovoj temi studiju sa Stanforda, studiju iz Japana, studiju iz Danske, sve govore u korist nošenja maski. I tih studija ima na pasja preskakala. Svako će sebi naći svoju, da 'potkrijepi' svoja vjerovanja. Suštinski, bolje spriječiti, nego liječiti. Šta te košta mjesec-dva nositi masku u znak solidarnosti sa ljudima oko sebe. Ja nosim masku da zaštitim tebe od sebe (za to se koristi), a ti je koristiš da zaštitiš mene od sebe. Nijednom kruna s glave neće spasti.salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:04 U Njemackoj je uvedena obaveza nosenja maske u lokalnom javnom prijevozu i u maloprodajnim trgovinama. Predsjednik Svjetskog udruzenja ljekara, Frank Montgomery, kritizirao je to kao "pogrešno", a namjeravanu upotrebu šalova i mahrama kao "smijesnu".
https://www.aerztezeitung.de/Politik/Mo ... 08844.html
Zapravo, studije pokazuju da upotreba maski u svakodnevnom zivotu kod zdravih i asimptomatskih ljudi nema mjerljivu korist, zbog cega je svicarski infektolog prof.dr. Pietro Vernazza govorio o "medijskom hypeu".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/
Drugi kriticari govore o simbolu "prisilne, javno vidljive poslusnosti".
https://multipolar-magazin.de/artikel/m ... ches-klima
Sta bi tek rekli da vide nase kako sami, u vozilu, nosaju maske i rukavice![]()
Zar to nije u duhu raznih religija, malo solidarnosti, malo zajedničkog rada, malo 'do unto others as you would have them do unto you'? Stvarno mi nisu jasni ovi vaši lafo slobodarski argumenti. Dajte se lijepo organizujte negdje, povedite sa sobom 3-4 koroničara, pa kišite jedni na druge povazdan kad nije tako strašno, da se brže imuniziramo. Volontirajte, brate! Take one for the team, da završimo s ovim što prije.
![]()
Ja ne zelim nositi nesto sto je "akcelerator mikroba", sto mi namecu i ciji efekat nije u nedvojbeno naucno dokazan.
-
Maha23
#22491 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije se samo na salika odnosilo, ali haj, nisam vidio od maske.armin071 wrote: ↑25/04/2020 23:04Legendo maska se ne stavlja preko očiju kad hoćeš da citiraš nekoga.Maha23 wrote:
Nevjerovatno, sad da neko postavi 10 studija tog istog WHO ili neke organizacije pod pokrivteljstvom WHO rekli bi ma kakav WHO, lazu itd. a ovo sad istrazivanje sto je postavio je mjerodavno...kakvo licemjerstvo i sto neko napisa klasicni cherry picking
- cvrčak_na_hedonizmu
#22492 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zagrcno sam searmin071 wrote: ↑25/04/2020 23:04Legendo maska se ne stavlja preko očiju kad hoćeš da citiraš nekoga.Maha23 wrote:
- piupiu
#22493 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lafe, originalni post je govorio specifično o prostom Case fatality rate (CFR) broju umrlih na broj (registrovanih) zaraženih, bez varijacija na temu. Dakle, zarazilo se toliko, a umrlo toliko, bez godina, komorbidnosti, spolova, asimptomatičnih pacijenata, bla, bla. Već sam 5 puta objasnila da me podaci koje nemam ne interesuju, jer ih nemam. Koliko je u Bosni asimptomatičnih? Je li znamo? Ne znamo. Jesmo radili serološke testove na uzorku? Nismo. Imamo li takve podatke za čitav svijet? Nemamo. Znamo li o kojim se mutacijama radi za svaki populacijski uzorak? Ne znamo. Sve smo to već rastibirili, samo što se tebi ne čita unazad, lafe.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑25/04/2020 22:41Lafice, ne rade se tako statistike, nego moras da imas parametre koji su isti za sve. Npr, da sve zemlje testiraju minimalno 1, 5 ili 10% stanovnistva, da se testiraju na isti nacin ( u smislu da neko testira samo kriticne, neko samo simptome, neko testira sve, ), da se testiiraju u slicnim % sve starosne grupe i rizicni i ne rizicni poslovi, da imas razgranicenje onih sto imaju Covid, a nemaju simptone i one sto imaju Covid, a imaju simptome i tacnan broj koji su kriticni( trenutno se to ne desava ), da su testovi ujednaceni ( a ne nekoliko razlicitih testova ) i da postoje brojke iz proslih godina sto se tice smrtnosti i razloga umiranja ( primjer, broj umrlih u saobracajnim nesrecama ce se smanjiti zbog lockdown-a, a broj samoubistava ce se povecati - karikiram ). Onda se moze vidjeti sta se zaista desava.piupiu wrote: ↑25/04/2020 18:16Ne vjeruje, već računa. Brojke su dostupne:
Španija
Broj umrlih 22, 902
Belgija
Broj umrlih 6,917
Italija
Broj umrlih 26, 384
Ovo sto prikazuju ne da nisu % nego nije za petog razreda osnovne skole. To ti moze potvrditi bilo ko ko je imao veze sa % ili izvlacenjem nekih ozbiljnijih izvjestaja sa vise parametara.
Dakle, za forumsku diskusiju, sasvim dovoljno. Ozbiljne studije ostavljam epidemiolozima.Case fatality rate, also called case fatality ratio, in epidemiology, the proportion of people who die from a specified disease among all individuals diagnosed with the disease over a certain period of time. Case fatality rate typically is used as a measure of disease severity and is often used for prognosis (predicting disease course or outcome), where comparatively high rates are indicative of relatively poor outcomes. It also can be used to evaluate the effect of new treatments, with measures decreasing as treatments improve. Case fatality rates are not constant; they can vary between populations and over time, depending on the interplay between the causative agent of disease, the host, and the environment as well as available treatments and quality of patient care.
Case fatality rate is calculated by dividing the number of deaths from a specified disease over a defined period of time by the number of individuals diagnosed with the disease during that time; the resulting ratio is then multiplied by 100 to yield a percentage.
- salik79
#22494 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Svicarskoj i Njemackoj pojedini politicari pozvali su na "vakcinaciju protiv Corone". Zaboravljaju da je cijepljenje protiv takozvane "svinjske gripe" u 2009./2010. dovelo do ozbiljnih neuroloskih ostecenja, posebno kod djece, i visemilionskih odstetnih zahtjeva.
https://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged ... on-1438572
Lobisticka organizacije WHO, ne da je samo mnogim drzavama tusnula vakcine u vrijednosti od 18 mrd dolara, koje su kasnije morale biti unistavane (sto je, takodjer, brdo love kostalo), nego je drzave uvalila u dodatne parnicne troskove i odstetne zahtjeve. A, da ne govorimo o zdravstvenim posljedicama vakcine za takav blagi oblik gripe, kakva je bila "svinjska gripa". Svaka cast WHO, svaka cast Bill&co
https://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged ... on-1438572
Lobisticka organizacije WHO, ne da je samo mnogim drzavama tusnula vakcine u vrijednosti od 18 mrd dolara, koje su kasnije morale biti unistavane (sto je, takodjer, brdo love kostalo), nego je drzave uvalila u dodatne parnicne troskove i odstetne zahtjeve. A, da ne govorimo o zdravstvenim posljedicama vakcine za takav blagi oblik gripe, kakva je bila "svinjska gripa". Svaka cast WHO, svaka cast Bill&co
- cvrčak_na_hedonizmu
#22495 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lafice i pored tih navodnih 10-15% smrtnosti od Covida u Milanu ( konkretno ) imamo manje umrlih 2020 nego u proteklim godinama. I sta nam to govori, nista. Isto nista kao ovo sto se gura po medijima. Statistika za peti razred osnovne skole, doslovno.piupiu wrote: ↑25/04/2020 23:11Lafe, originalni post je govorio specifično o prostom Case fatality rate (CFR) broju umrlih na broj (registrovanih) zaraženih, bez varijacija na temu. Dakle, zarazilo se toliko, a umrlo toliko, bez godina, komorbidnosti, spolova, asimptomatičnih pacijenata, bla, bla. Već sam 5 puta objasnila da me podaci koje nemam ne interesuju, jer ih nemam. Koliko je u Bosni asimptomatičnih? Je li znamo? Ne znamo. Jesmo radili serološke testove na uzorku? Nismo. Imamo li takve podatke za čitav svijet? Nemamo. Znamo li o kojim se mutacijama radi za svaki populacijski uzorak? Ne znamo. Sve smo to već rastibirili, samo što se tebi ne čita unazad, lafe.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑25/04/2020 22:41Lafice, ne rade se tako statistike, nego moras da imas parametre koji su isti za sve. Npr, da sve zemlje testiraju minimalno 1, 5 ili 10% stanovnistva, da se testiraju na isti nacin ( u smislu da neko testira samo kriticne, neko samo simptome, neko testira sve, ), da se testiiraju u slicnim % sve starosne grupe i rizicni i ne rizicni poslovi, da imas razgranicenje onih sto imaju Covid, a nemaju simptone i one sto imaju Covid, a imaju simptome i tacnan broj koji su kriticni( trenutno se to ne desava ), da su testovi ujednaceni ( a ne nekoliko razlicitih testova ) i da postoje brojke iz proslih godina sto se tice smrtnosti i razloga umiranja ( primjer, broj umrlih u saobracajnim nesrecama ce se smanjiti zbog lockdown-a, a broj samoubistava ce se povecati - karikiram ). Onda se moze vidjeti sta se zaista desava.piupiu wrote: ↑25/04/2020 18:16
Ne vjeruje, već računa. Brojke su dostupne:
Španija
Broj umrlih 22, 902
Belgija
Broj umrlih 6,917
Italija
Broj umrlih 26, 384
Dakle, za forumsku diskusiju, sasvim dovoljno. Ozbiljne studije ostavljam epidemiolozima.Case fatality rate, also called case fatality ratio, in epidemiology, the proportion of people who die from a specified disease among all individuals diagnosed with the disease over a certain period of time. Case fatality rate typically is used as a measure of disease severity and is often used for prognosis (predicting disease course or outcome), where comparatively high rates are indicative of relatively poor outcomes. It also can be used to evaluate the effect of new treatments, with measures decreasing as treatments improve. Case fatality rates are not constant; they can vary between populations and over time, depending on the interplay between the causative agent of disease, the host, and the environment as well as available treatments and quality of patient care.
Case fatality rate is calculated by dividing the number of deaths from a specified disease over a defined period of time by the number of individuals diagnosed with the disease during that time; the resulting ratio is then multiplied by 100 to yield a percentage.
-
Milenkov buraz
#22496 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro to je stvar ličnog izbora. Ne sviđa se meni mnogo šta, duge brade kod muškaraca (i žena doleBetter Man wrote: ↑25/04/2020 23:05 Ok nosiš masku u javnosti među svijetom, ali voziti se u vlastitom autu sa maskom na licu i rukavicama na rukama je čisti debilizam, kao i nositi kad si u šumi i brdima.
- Usamljeni pustolov
#22497 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Slažem se Bolji čovječe, i to nije stvar izbor kako neki navode nego neukosti. Ako ne shvatas da se u svom autu, koji samo ti vozis i u kojem si u datom momentu sam, ne možeš zaraziti onda nećeš shvatiti ni mnogo bitnije stvari u životu.Better Man wrote: ↑25/04/2020 23:05Ok nosiš masku u javnosti među svijetom, ali voziti se u vlastitom autu sa maskom na licu i rukavicama na rukama je čisti debilizam, kao i nositi kad si u šumi i brdima.salik79 wrote: ↑25/04/2020 22:52Koju studiju sa Stanforda? Zanimljivo, sve studije sa Stanforda koje sam do sada postavljao su neki na ovoj temi, ili omalovazavali, ili ismijavali. Mozes li citirati tu studiju, da i to pregledamo?piupiu wrote: ↑25/04/2020 22:25
Pa imali smo na ovoj temi studiju sa Stanforda, studiju iz Japana, studiju iz Danske, sve govore u korist nošenja maski. I tih studija ima na pasja preskakala. Svako će sebi naći svoju, da 'potkrijepi' svoja vjerovanja. Suštinski, bolje spriječiti, nego liječiti. Šta te košta mjesec-dva nositi masku u znak solidarnosti sa ljudima oko sebe. Ja nosim masku da zaštitim tebe od sebe (za to se koristi), a ti je koristiš da zaštitiš mene od sebe. Nijednom kruna s glave neće spasti.
![]()
- cvrčak_na_hedonizmu
#22498 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Al zato volis da postavljas Covid 19 grafikone. Neostvarena zelja iz mladjih dana - patolog ?Milenkov buraz wrote: ↑25/04/2020 23:16Dobro to je stvar ličnog izbora. Ne sviđa se meni mnogo šta, duge brade kod muškaraca (i žena doleBetter Man wrote: ↑25/04/2020 23:05 Ok nosiš masku u javnosti među svijetom, ali voziti se u vlastitom autu sa maskom na licu i rukavicama na rukama je čisti debilizam, kao i nositi kad si u šumi i brdima.), tetovirane žene, bezobrazna djeca, vulgarna odjeća kod djevojaka ali to je stvar ličnog izbora pa ne ulazim plaho u to, okrenem glavu. Što se mene tiče mogu i ABH odjelo nositi i voziti se u autu sve dotle dok to mene ne ugrožava.
- piupiu
#22499 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Lafe, obrati se MUNAFIKU, metod je izabrao on. Ja se bavim samo pokaznom vježbom, da su brojke koje je on prezentirao preniske.cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑25/04/2020 23:15 Lafice i pored tih navodnih 10-15% smrtnosti od Covida u Milanu ( konkretno ) imamo manje umrlih 2020 nego u proteklim godinama. I sta nam to govori, nista. Isto nista kao ovo sto se gura po medijima. Statistika za peti razred osnovne skole, doslovno.
Inače, mene lično ni najmanje ne zanima me da li ove godine ima manje ili više umrlih nego u prethodnim godinama. Zanima me samo jedna stvar - koje su mi šanse da mandrknem ove godine, od zaraze Coronavirusom, ako dopadnem nekoj bolnici šaka. Plain and simple.
-
Milenkov buraz
#22500 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ni ginekolog pa stalno petljam nešto oko ...khm, znaš većcvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑25/04/2020 23:21Al zato volis da postavljas Covid 19 grafikone. Neostvarena zelja iz mladjih dana - patolog ?Milenkov buraz wrote: ↑25/04/2020 23:16Dobro to je stvar ličnog izbora. Ne sviđa se meni mnogo šta, duge brade kod muškaraca (i žena doleBetter Man wrote: ↑25/04/2020 23:05 Ok nosiš masku u javnosti među svijetom, ali voziti se u vlastitom autu sa maskom na licu i rukavicama na rukama je čisti debilizam, kao i nositi kad si u šumi i brdima.), tetovirane žene, bezobrazna djeca, vulgarna odjeća kod djevojaka ali to je stvar ličnog izbora pa ne ulazim plaho u to, okrenem glavu. Što se mene tiče mogu i ABH odjelo nositi i voziti se u autu sve dotle dok to mene ne ugrožava.
![]()