3 miliona zarazenih i dvjesta hiljada mrtvih i uvode se iftar soHmun mjere... pa ovo nije normalno sta ce se desiti kroz deset dana... dabogda se varam iskreno...KORONAVIRUS
Drugi val španjolske gripe odnio je milijune života. Hoće li se povijest ponoviti?
DRUGI val zloglasne španjolske gripe odnio je puno više života nego prvi, 50-ak ili više milijuna. Može li se isto dogoditi s covidom-19?
Stručnjaci upozoravaju da bi drugi val korone mogao biti opasniji od prvog
Dok brojne zemlje u kojima broj novozaraženih i mrtvih u pandemiji covida-19 kreću s ublažavanjem mjera društvenog distanciranja i postupnom normalizacijom života, stručnjaci upozoravaju da treba voditi računa o mogućem drugom valu koji bi mogao biti opasniji od prvog.
>> Američki stručnjak: Na zimu nam prijeti novi val koronavirusa, bit će gori od ovog
Na drugi val, među ostalima, upozorio je u utorak u intervjuu za Washington Post Robert Redfield, direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
„Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sljedeće zime biti još teži od onog kroz koji smo upravo prošli“, rekao je Redfield.
„Kada sam to rekao drugima, oni su odmahnuli glavom, nisu shvatili što mislim. Imat ćemo istovremeno epidemiju gripe i koronavirus“, dodao je, najavivši dvostruki napad na zdravstveni sustav.
Drugi val španjolke odnio neusporedivo više života od prvog
Ova i slična upozorenja mogu prizvati sjećanja na poznatu činjenicu da je španjolska gripa poharala svijet u čak tri vala u kojima je ukupno umrlo između 50 i 100 milijuna ljudi.
Pritom je poznato da je prvi val, koji je krenuo u travnju 1918., bio relativno blag, vrlo sličan tipičnim epidemijama gripe. Najugroženiji su bili bolesni i stariji, dok su se mlađi i zdraviji lako oporavljali. U njemu je umrlo "samo" par milijuna ljudi.
Drugi val, koji je krenuo u kolovozu 1918., bio je najžešći, dok je treći, koji je krenuo u jesen 1919., bio jači od prvog, ali slabiji od drugoj. Listopad 1918. bio je mjesec s najvišom stopom smrtnosti u cijeloj pandemiji (pogledajte grafikon dolje).
No to ipak ne znači da se išta od navedenog može jednostavno preslikati na covid-19. Potrebno je razumjeti što se dogodilo u pandemiji španjolke, a što možemo očekivati od covida-19.
Problem preranog relaksiranja mjera
Glavni uzrok pokretanja drugog vala moglo bi biti preuranjeno i pretjerano popuštanje u mjerama društvenog distanciranja.
Epidemiologinja Kathy Leung i suradnici iz School of Public Health na Sveučilištu u Hong Kongu u uglednom medicinskom časopisu Lancetu u ožujku su objavili studiju u kojoj su analizirali moguće štetne posljedice prijevremenog opuštanja mjera.
Njihova studija pokazala je da ono može dovesti do novog, intenzivnijeg prijenosa virusa i time drugog vala infekcije. Njihovi nalazi važan su orijentir za vlasti, jer upozoravaju na moguće posljedice preranog ublažavanja strogih mjera. Međutim, oni u svojoj studiji nisu istraživali učinke pojedinačnih mjera niti koja bi mogla biti najefikasnija.
Autori tumače da se bazni broj reprodukcije virusa R0, koji nam govori koliko zdravih osoba u prirodnim uvjetima u populaciji bez imuniteta može zaraziti jedna osoba, strogim mjerama može smanjiti ispod 1, što znači da širenje bolesti jenjava. Tada kažemo da je R manji od 1. No čim mjere popuste, a osobito ako se to dogodi prerano, R može ponovno narasti iznad 1 i epidemija će se ponovno početi eksponencijalno širiti.
Merkel o prevelikom opuštanju
Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je, govoreći o relaksaciji određenih mjera, zorno, jednostavnim znanstvenim jezikom, upozorila da ne smije biti previše opuštanja.
„Trenutno se nalazimo na reprodukcijskom broju koji je oko 1, što znači da jedna osoba zarazi jednu osobu“, rekla je Merkel.
„Ako dođemo do točke u kojoj jedna osoba zarazi 1,1 osobu, onda ćemo već u listopadu dostići kapacitete našeg zdravstvenog sustava s našim brojem ležaja u intenzivnom liječenju. Ako dođemo do broja 1,2, što znači da svaka osoba zarazi 20 posto više ljudi, odnosno da jedna od pet osoba zarazi dvije, a četiri ostale po jednu, onda ćemo do srpnja doći do granica kapaciteta. A ako dođemo do broja od 1,3 novozaraženih, onda ćemo već u lipnju doći do granica zdravstvenog sustava“, rekla je njemačka kancelarka u poruci koja je postala viralna.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#15226 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- pici
#15227 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
mjesec i kusur bez veze se zatvorismo pa trebali smo odmah ko svecka il italija itd pa cija majka crnu vunu prede... ovo je ludilo
- muha_sa
-
LionKing
#15229 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A sta da ga nije bilo nikako? Onda bi ti kontam bilo uredu i da ga nema za 1. maj. Ne znamo bil pošalji il srali.
Policijski sat nije trebao nikako, tu je greška jedina.
- dječak sa šibicama
#15230 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jel realno da na dnevniku BHT upravo kaze voditeljica da su iz karantina u Ortijesu svi pusteni kucama iako je danas jedan od njih pozitivan na virus.
A onaj iz CZ kaze da policijski sat ni nije epidemioloska vec sigurnosna mjera, i da oni ne moraju nikoga pitati za misljenje. Drugim rijecima, digo se racku Solaku i njegovim iz CZ i uveli policijski sat.
Sjajno.
A onaj iz CZ kaze da policijski sat ni nije epidemioloska vec sigurnosna mjera, i da oni ne moraju nikoga pitati za misljenje. Drugim rijecima, digo se racku Solaku i njegovim iz CZ i uveli policijski sat.
Sjajno.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15231 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kako znaju da ce biti drugi val opasniji, kad nista ne znaju ni o ovom kataklizmicno apokalipticnom prvom valu?
Eto, ko da ne bi mogli opet uvesti karantin i tad, valjda ce biti dovoljno testova i druge opreme, valjda cemo imati neko iskustvo i od ovog prvog vala, hebem ja njima svima špekulantsku i pesimisticnu mater.....
Eto, ko da ne bi mogli opet uvesti karantin i tad, valjda ce biti dovoljno testova i druge opreme, valjda cemo imati neko iskustvo i od ovog prvog vala, hebem ja njima svima špekulantsku i pesimisticnu mater.....
- konektovan
#15232 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa to se znalo od pocetka da nije epidemiološka mjera.dječak sa šibicama wrote: ↑25/04/2020 22:58 Jel realno da na dnevniku BHT upravo kaze voditeljica da su iz karantina u Ortijesu svi pusteni kucama iako je danas jedan od njih pozitivan na virus.
Sjajno.
- dječak sa šibicama
#15233 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Oni moraju biti oprezni jer snose odgovornost, bar epidemiolozi ako vec ne politicki sljam.
Boje se drugog vala jer je obicno drugi val opasniji, iz iskustva govore ljudi, i tu uzimaju "španjolu" koja je u drugom valu ubila najvise ljudi.
Ja licno sam optimist i mislim da odnosno nadam se da nas nece pokositi, ali ako se narod bude ponasao kao danas, onda hoce. Nema sanse da izbjegnes masovnu zarazu kad imas gomilu debila koji prkose nekome, hodaju okolo bez maski, u grupama, i pametuju kako je ovo samo mala gripica i da nema nikakve pandemije.
Ali nadam se da cemo izbjeci neki losiji scenarij, za sad nas uvjeravaju da virus slabi i da brojevi padaju, naravno ljudi ce oboljevati jos dugo ali bitno da je ona kriva pocela na dole ici. Medjutim ako se ljudi budu ponasali preslobodno, onda je sve crno moguce.
Na gradjanima je.
Boje se drugog vala jer je obicno drugi val opasniji, iz iskustva govore ljudi, i tu uzimaju "španjolu" koja je u drugom valu ubila najvise ljudi.
Ja licno sam optimist i mislim da odnosno nadam se da nas nece pokositi, ali ako se narod bude ponasao kao danas, onda hoce. Nema sanse da izbjegnes masovnu zarazu kad imas gomilu debila koji prkose nekome, hodaju okolo bez maski, u grupama, i pametuju kako je ovo samo mala gripica i da nema nikakve pandemije.
Ali nadam se da cemo izbjeci neki losiji scenarij, za sad nas uvjeravaju da virus slabi i da brojevi padaju, naravno ljudi ce oboljevati jos dugo ali bitno da je ona kriva pocela na dole ici. Medjutim ako se ljudi budu ponasali preslobodno, onda je sve crno moguce.
Na gradjanima je.
- konektovan
#15234 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je neozbiljno porediti period u kojem je harala spanjolica sa 2020 godinom i medicinom, tehnologijom, higijenskim uslovima, ishranom i svim drugim stvarima...zaista.dječak sa šibicama wrote: ↑25/04/2020 23:08 Oni moraju biti oprezni jer snose odgovornost, bar epidemiolozi ako vec ne politicki sljam.
Na gradjanima je.
- dječak sa šibicama
#15235 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svaka epidemija ili pandemija se prati na isti nacin, imas X osu i Y osu, prati se odnos ukupno zarazenih sa odnosnom dnevno zarazenih odnosno prosjecan broj zarazenih u zadnjih 7 dana. Dok raste, ne valja, kad pocne da pada, bolje je.
Kod nas je ta krivulja cudna jer ide gore dole ali to je vec problem nedostatka testova odnosno ne testiramo u vecem broju i ne svaki dan isto ali tendencija je pada i sad smo negdje na prosjeku sa kraja marta. Najgore je bilo pocetkom do sredina aprila.
Da broj ne bi skocio naglo, nuzno je da se ljudi disciplinuju, ne ponavljaju oni bezveze distanca i maske, drugog nacina nema. Budu li ljudi plandovali u grupama i ne pridrzavali se distance, rast ce broj zarazenih. To je prosta matematika, zakoni fizike, a virus je i dalje medju ljudima i nije nestao.
Ako vec znamo, ili pretpostavljamo, da se virus ne prenosi po zraku i ne zivi dugo van nositelja, onda drzi se preporuka i ne priblizavaj se nikome i nosi tu masku na licu. Neki ne zele prihvatiti situaciju pa lazu sami sebe da je ovo samo gripica i da je sve laz. Sto ce oni zaraziti boli me patka, ali sto ce zaraziti jos nekoga.
Kod nas je ta krivulja cudna jer ide gore dole ali to je vec problem nedostatka testova odnosno ne testiramo u vecem broju i ne svaki dan isto ali tendencija je pada i sad smo negdje na prosjeku sa kraja marta. Najgore je bilo pocetkom do sredina aprila.
Da broj ne bi skocio naglo, nuzno je da se ljudi disciplinuju, ne ponavljaju oni bezveze distanca i maske, drugog nacina nema. Budu li ljudi plandovali u grupama i ne pridrzavali se distance, rast ce broj zarazenih. To je prosta matematika, zakoni fizike, a virus je i dalje medju ljudima i nije nestao.
Ako vec znamo, ili pretpostavljamo, da se virus ne prenosi po zraku i ne zivi dugo van nositelja, onda drzi se preporuka i ne priblizavaj se nikome i nosi tu masku na licu. Neki ne zele prihvatiti situaciju pa lazu sami sebe da je ovo samo gripica i da je sve laz. Sto ce oni zaraziti boli me patka, ali sto ce zaraziti jos nekoga.
- banjaluka078
#15236 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Za djecu nije bilo zabrane, 65+ su smjeli napolje dva puta sedmično od 7 do 10. Od ponedjeljka smiju svakog dana od 7 do 10. S tim da će nas zaključati u kuće od 1. do 3. maja i od 5. do 8. maja., dugi policijski kako sad stvari stoje.
- dječak sa šibicama
#15237 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod nas si vec imao primjere "pusti ga da umre" tehnologije.konektovan wrote: ↑25/04/2020 23:14 Meni je neozbiljno porediti period u kojem je harala spanjolica sa 2020 godinom i medicinom, tehnologijom, higijenskim uslovima, ishranom i svim drugim stvarima...zaista.
Španjola je bila grip iz porodice pticije gripe, dakle nesto slicno ovome, reklo bi se ne toliko opasna. Ja bi rekao cak manje opasna od covida. Ali se dogodila u pogresno vrijeme, manjak higijene, koncentracije, ljudi izasli iz svjetskog rata i opustili se, medicina nije reagovala adekvatno.
Rezultati su poznati.
- Edin H.
#15238 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Poecela je tjekom i utjecala na zavrsetak Prvog Svjetskog Ratadječak sa šibicama wrote: ↑25/04/2020 23:22Kod nas si vec imao primjere "pusti ga da umre" tehnologije.konektovan wrote: ↑25/04/2020 23:14 Meni je neozbiljno porediti period u kojem je harala spanjolica sa 2020 godinom i medicinom, tehnologijom, higijenskim uslovima, ishranom i svim drugim stvarima...zaista.
Španjola je bila grip iz porodice pticije gripe, dakle nesto slicno ovome, reklo bi se ne toliko opasna. Ja bi rekao cak manje opasna od covida. Ali se dogodila u pogresno vrijeme, manjak higijene, koncentracije, ljudi izasli iz svjetskog rata i opustili se, medicina nije reagovala adekvatno.
Rezultati su poznati.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#15239 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne znaju, ali gdje i kako opravdati silne pare potrosene za maske, rukavice, respiratore i drugu medicinsku opremu ( u BiH moraju i da zametnu tragove ukradenoj lovi).konektovan wrote: ↑25/04/2020 23:03 Kako znaju da ce biti drugi val opasniji, kad nista ne znaju ni o ovom kataklizmicno apokalipticnom prvom valu?
Business as usual.
- dječak sa šibicama
#15240 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jest se pojavila 18. ali drugi val je dosao krajem godine i najvise zrtava je bilo tokom 19. godine.
Epidemiolozi se boje zbog slicnosti, i virusa i nacina pojave, tada je krenula iz USA sad iz Kine, takodje u proljece, pa se primirila do jeseni a onda je nastao haos.
Danas je medicina puno bolja i ja ne vjerujem da je moguc takav scenario. Bar se nadam. Gradjani tu igraju veliku ulogu, zivot se mora nastaviti ali sa mjerama opreza. Ne smije biti opustanja.
Epidemiolozi se boje zbog slicnosti, i virusa i nacina pojave, tada je krenula iz USA sad iz Kine, takodje u proljece, pa se primirila do jeseni a onda je nastao haos.
Danas je medicina puno bolja i ja ne vjerujem da je moguc takav scenario. Bar se nadam. Gradjani tu igraju veliku ulogu, zivot se mora nastaviti ali sa mjerama opreza. Ne smije biti opustanja.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#15241 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.
Čerkez se sad ibreti ljudima.
Pa koji se klinac ibretiš kada ste sve živo popustili u petak, pred vikend i lijep dan?! Gušili ste narod kretenskom odredbom da djeca ne smiju van i sada se ibretite otkud toliki ljudi?!
I ja sam bio danas napolju sa djetetom, i crko sam pod maskom. Ali bar imam mozga da znam da je boleština još tu među nama i da se još uvijek mora paziti.
Najveći problem je što se odluke donose stihijski, bez ikakvog plana i da ono što je i dobro polučeno u sekundi će glupani upropastiti jer ih je strah da će im ummet zamjeriti jer nisu imali somuna za tope.
Boleština će proći, ali ovolika nesposobnost će nam jebati majku ekonomski...
Pa koji se klinac ibretiš kada ste sve živo popustili u petak, pred vikend i lijep dan?! Gušili ste narod kretenskom odredbom da djeca ne smiju van i sada se ibretite otkud toliki ljudi?!
I ja sam bio danas napolju sa djetetom, i crko sam pod maskom. Ali bar imam mozga da znam da je boleština još tu među nama i da se još uvijek mora paziti.
Najveći problem je što se odluke donose stihijski, bez ikakvog plana i da ono što je i dobro polučeno u sekundi će glupani upropastiti jer ih je strah da će im ummet zamjeriti jer nisu imali somuna za tope.
- dječak sa šibicama
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#15243 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A zar nije?Chmoljo wrote: ↑25/04/2020 23:35 Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#15244 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
jest, i opet će. na kvadrat.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑25/04/2020 23:40A zar nije?Chmoljo wrote: ↑25/04/2020 23:35 Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.
Boleština će proći, ali ovolika nesposobnost će nam jebati majku ekonomski...![]()
- Rothmans
- pici
#15246 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
meni ovo je koda se neko zajebaje... tolike mjere, karantini, zatvorene skole, fakulteti, kina, pozorista, sportski dogadjaji, kafane, prodavnice itd 32000 ljudi nabijeno nogom i jos sad uvode korona zakon a pustaju soHmun lakrdije... iza brda se valja nesta krupnije... sto ce nam korona jebat majku majcinu al sto ce nam gazde i tajkuni posebno to tek ce da bude od iduce hefte... pusti decu na ulice al im mame i babe okuj lancima... robovlasnicki zakon, ljudi ovo ako prodje a pro ce najebali smo...Chmoljo wrote: ↑25/04/2020 23:35 Iako sam bio prvi za ukidanje pojedinih mjera, odnosno, nisam vidio logiku nikakvu u donošenju istih ikako, ovakvi potezi kriznog štaba su uistinu krizni.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bur ... /200425040
"KORONA-ZAKON"
|
Burna reakcija Saveza samostalnih sindikata na amandmane poslodavaca u FBiH
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH( oglasio se povodom, kako su kazali skandaloznih amandmana koje je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.
Iz Sindikata su posebno istaknuli da poslodavci u Federaciji BiH urušavaju radnička prava umjesto da rade na oporavku ekonomije i nagrađivanju radnika.
"Sada je više nego jasno da Udruženje poslodavaca FBiH vrijeme pandemije i stanja nesreće koje je proglašeno u Federaciji BiH pokušava iskoristiti da potpuno devastira radnička prava i obespravi radnike, te da sav rizik poslovanja sa poslodavaca prebaci na radnike i njihove porodice.
Kako drugačije objasniti njihovo insistiranje na izmjenama i dopunama zakona o radu, ali i skandalozne amandmane na ovaj zakon do kojih je došao Savez samostalnih sindikata BiH", saopćeno je iz Saveza.
Oni objašnjavaju šta je Udruženje poslodavaca FBiH predložilo tvrdeći da je izostala briga za radnike. Ovo su njihova tumačenja amandmana poslodavaca:
1. Predložili su da za vrijeme stanja nesreće, odnosno vanrednog stanja poslodavac radniku može dati otkaz bez isplate zakonske otpremnine, ako radnik dva mjeseca nakon prestanka stanja nesreće ponovo zasnuje radni odnos.
2. Da poslodavac može prema vlastitoj procjeni skratiti radno vrijeme radnicima ako ima pad prihoda 20posto i više i proporcionalno im smanjiti platu sve do iznosa minimalne plate, koja ničim nije definisana. Ne moramo posebno isticati da je ovih 20 posto uzeto iz Korona-zakona i da je intencija uzeti subvenciju od države, a nakon izmjena zakona o radu uzeti i od radnika, samo da ne bi trpio kapital poslodavca.
3. Da radnika može poslati na neplaćeno odstustvo do dva mjeseca u toku kalendarske godine. Dakle, da mu može uzeti još dvije mjesečne plate sa doprinosima.
4. Da radnika može poslati na plaćeno odsustvo do tri mjeseca u toku kalendarske
godine, s tim da bi iznos ove naknade odredio poslodavac, vjerovatno vodeći računa o potrebama radnika a ne o svom kapitalu, što pokazuju i ovi amandmani.
5. Da može radnike poslati na tzv. “čekanje posla” do tri mjeseca u toku godine ako
ima pad prihoda 20 posto i veći, a ukoliko radnike u roku od tri mjeseca na pozove na posao, prestao bi im radni odnos. Dio radnika bi poslali na na čekanje, neplaćeno odsustvo i slično, a teret njihovog posla bi prebacili na radnike koji ostanu da rade. Posao ide u manje-više istom obimu, a poslodavac bi uštedio na plaćama. Više puta viđen scenario.
6. Da može otkazati ugovore o radu za više od 5 radnika bez konsultacija sa Vijećem zaposlenika ili sindikatom.
7. Da svi kolektivni ugovori koji ne budu usklađeni sa ovim zakonom prestanu važiti čime bi se ponovio isti scenario kao i 2015. godine.
8. Na kraju, iz Udruženja poslodavaca predlažu i da se suspenduje Zakon o vijeću
zaposlenika, član 23. do 26. kako bi sve gore navedene odluke i mjere mogli provesti što brže i što lakše, bez obaveze konsultacija ili traženja saglasnosti od sindikata. Toliko o partnerstvu i socijalnom dijalogu.
"Prosto je nevjerovatno da se neko, ko sebe zove poslodavcem, a mnogi od njih čak i patriotama, uopće usudio ovako nešto staviti na papir, pa makar se radilo samo o prijedlogu. Da stvar bude gora, sve je zamotano u omot brige za radnicima i za njihovu dobrobit", rekli su iz Saveza.
Oni se pitaju "Da li je uopće normalno i humano tražiti izmjene ključnih zakona iz radnog zakonodavstva u vrijeme kada se trebamo boriti za što hitniji oporavak ekonomije i vraćanje na posao više od 30.000 radnika koji su posljednjih mjesec dana ostali bez posla? U vrijeme kada radnici moraju dolaziti na posao i raditi izloženi riziku zaraze, ugrožavajući time sebe i svoje porodice. Umjesto da se ovi radnici dodatno nagrade, kao što to rade zemlje u okruženju i Europi, mi trebamo, na osnovu želja poslodavaca i Vlade, mijenjati najvažnije zakone da bismo radnika totalno ponizili i uništili. A zašto? Pa zato da ne bi osiromašili oni koji su od 2016. godine ostvarivali profite od tri milijarde maraka godišnje, a nisu se sjetili, čast izuzecima, dio svog profira podijeliti i radnicima. Da ne bi trpili oni koji su u februaru 2018. godine kad nije bilo korone jednostrano otkazali Opći kolektivni ugovor i time radnike ostavili bez akta kojim je bio regulisan minimum materijalnih prava, a koji je u sličnoj formi postojao 28 godina. I da ne bi trpili oni koji su u prethodnim godiama ostvarivali čistu zaradu od 10 do 115 miliona maraka,
a radnici im rade za plate do 500 maraka."
Iz Saveza samostalnih sindikata BiH poslodavcima su poručili "Neka vam je na obraz, ako obraza imate".
Kako su kazali, smatrali su da su predložene izmjene i dopune zakon o radu najgore što je moglo biti smišljeno, ali da su amandmani poslodava pokazali da ne postoji granica u pokušajima da obesprave radnike i učine ih robovima.
"Ono što svi moraju imati na umu, a posebno poslodavci, je da su krenuli putem koji bi ih mogao odvesti u propast i da je svaki radnik pojedinačno vrjedniji od cjekupnog njihovog kapitala. To je uvijek tako bilo, tako je sada i tako će biti", zaključili su u Savezu.
ovo je strasno... zatvorila vjestica za oboljle od korone a muz uz fOdilja nam stavlja okove i mi se veselimo pustanjem djece i ukidanjem policijskog radi iftara... bolje i ne zasluzujemo , treba ovo sve poravnat posadit travu i naseliti skandinavce... selam
- seoBIH
#15247 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Opet ti ne razmišljaš svojom glavom. Je li struka rekla da je vrijeme za ukidanje mjera? DA ili NE?Matzan wrote: ↑25/04/2020 21:30Poenta je što je Federalni ministar unutrašnjih poslova rekao da policijski sat nema veze sa sprečavanjem širenja pandemije nego sa smanjenjem kriminaliteta.
A glede manjeg entiteta, oni svakako prvo trče Vučiću po mišljenje, a onda ponešto koordiniraju sa većim entitetom.
Izuzev kad se radi o raspodjeli para od donacija i kredita. Tad može i Sarajevo da im nešto znači.
Ako oni glume je li i mi moramo? Možemo li mi srediti stanje ispred našeg praga, pa da onda i njima pomognemo?
Ja se bojim drugog vala. Primjera radi, drugi val španske grupe je uzeo milione. Volio bih da sam sebi opalim samar zbog ovog razmišljanja, ali ovo mi se cini gore nego na početku. Mi nemamo disciplinu! Mi svoje neznanje pokazujemo u svakoj situaciji, a glumimo pametne.
-
Vidal89
- Matzan
#15249 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Srbija uvela policijski sat. Rezultat 17 umrlih / 1 mil. stanovnikaseoBIH wrote: ↑26/04/2020 00:28Opet ti ne razmišljaš svojom glavom. Je li struka rekla da je vrijeme za ukidanje mjera? DA ili NE?Matzan wrote: ↑25/04/2020 21:30Poenta je što je Federalni ministar unutrašnjih poslova rekao da policijski sat nema veze sa sprečavanjem širenja pandemije nego sa smanjenjem kriminaliteta.
A glede manjeg entiteta, oni svakako prvo trče Vučiću po mišljenje, a onda ponešto koordiniraju sa većim entitetom.
Izuzev kad se radi o raspodjeli para od donacija i kredita. Tad može i Sarajevo da im nešto znači.
Ako oni glume je li i mi moramo? Možemo li mi srediti stanje ispred našeg praga, pa da onda i njima pomognemo?
Ja se bojim drugog vala. Primjera radi, drugi val španske grupe je uzeo milione. Volio bih da sam sebi opalim samar zbog ovog razmišljanja, ali ovo mi se cini gore nego na početku. Mi nemamo disciplinu! Mi svoje neznanje pokazujemo u svakoj situaciji, a glumimo pametne.
BiH uvela policijski sat. Rezultat 17 umrlih / 1 mil. stanovnika
Hrvatska NIJE uvela policijski sat. Rezultat 13 umrlih / 1 mil. stanovnika
- seoBIH
#15250 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je to. Auto mehaničar priča o medicini. Naše standardno, u sve set miješamo, najpametniji.
Pitam te, sta je struka savjetovala. Ukidanje mjera?
Odgovori jednostavno, da li je struka savjetovala ukidanje mjera, DA ili NE?
Pitam te, sta je struka savjetovala. Ukidanje mjera?
Odgovori jednostavno, da li je struka savjetovala ukidanje mjera, DA ili NE?