Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
Lincoln-Burrows

#2126 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Lincoln-Burrows »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/04/2020 17:51 distanca,vrlo lako rijesiti problem,samo distanca
Ja nisam sada u Kaknju i dobro je da nisam jer ne bih podnio policijski sat i dobro znam kako se poštuje distanca i znam da je sve izvedivo,
ali znam kakvi su ljudi u BiH mene strah da to neće biti jednostavno zbog nekih. Recimo 70 i nešto posto će se pridržavati.
Vela666

#2127 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

Nije problem u ljudima, nego u organizaciji, ponovo :mrgreen:
Ni mjere karantene, kao ni ove koje su donijeli jučer, nisu popraćene adekvatnom organizacijom.
Prve donijeli s neba u strahu od nepoznatog i od kolapsa zdravstva i evo ih i poslije 40ak dana još su pogubljeni kao i na početku...
a da ne govorim o tržnim centrima gdje očito vlasnike i odgovorne nije briga da uvedu red i sklone svaku osobu koja krši propise, i šta onda očekivati od naroda nego raspašoj
vjeshalica

#2128 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by vjeshalica »

index_box wrote: 25/04/2020 17:42 Eto, dosad nije bilo ljudi u prodavnicama, pogotovo u tom velikom Merkatoru koji se inače zove i Family :oops: .
Ako se plašite, nemojte ići u prodavnicu i gotova stvar. Sjedite kući, odredite sebi mjere karantina od 28 dana i gledajte N1, čitajte klix. Mislim, to i inače radite. Plus paničarenje, zombi apokalipsa i ti fazoni :mrgreen: .
Ne zove se Family da bi prosjecna familika tu dolazila na izlet...
Maraschino

#2129 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Maraschino »

Policijski sat, koja je jos zemlja u Europi uvela?
Maraschino

#2130 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Maraschino »

tap3ah75 wrote: 25/04/2020 17:27
kakavdanakneiskustvu wrote: 25/04/2020 17:24 https://www.klix.ba/vijesti/bih/najmlad ... /200425081

super,jebo distancu i ostale preporuke
Dajte dosadni se više .... vidiš da du jedva nafatali na dvije/tri slike nešto ljudi.
A na svim ostalim slukama sve je ok, bez grupica.
Sinoc mi prijatelj i prijateljica salju slike bas Tuzle koje su sablasno prazne.
Da ih ne postiram ovdje.
Narod je dovoljno uplasen da se svega plasi i bolje je ne izlaziti ali ako se i izadje, nije koncert.
mali_balon

#2131 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

coco1 wrote: 25/04/2020 17:49 lijepa vikendica. nema maski, rukavica, mjestani rade na njivama, obrezuju voce, vode stoku na ispasu... iftare po 2,3 porodice zajedno. o coroni i ne pricaju, kao da je i nema.

kao da sam na drugu planetu dosao. nacekat ce se sarajevo da me vidi.
Eki vikendica....reci slobodno da si otiso kuci :lol:
Sala mala....pa ko ima imanje taj mora radit, nece sjedit u kuci i cekat da mu neko drugi posije, obreze vocke ili izvede saravu na ispasu, samim ti manje gleda tv i zdravije i bolje se osjeca

Nego kad smo kod tih trznih centara ili granapa fino se postavi radnik/sekjuriti izbroji koliko ljudi je uslo i kapak dok neko ne izadje, pa ti cekaj u redu, uz distancu nravno, ili idi u drugi granap...jbga mora se tako...
costacurta

#2132 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by costacurta »

Vela666 wrote: 25/04/2020 18:04 Nije problem u ljudima, nego u organizaciji, ponovo :mrgreen:
Ni mjere karantene, kao ni ove koje su donijeli jučer, nisu popraćene adekvatnom organizacijom.
Prve donijeli s neba u strahu od nepoznatog i od kolapsa zdravstva i evo ih i poslije 40ak dana još su pogubljeni kao i na početku...
a da ne govorim o tržnim centrima gdje očito vlasnike i odgovorne nije briga da uvedu red i sklone svaku osobu koja krši propise, i šta onda očekivati od naroda nego raspašoj
Vjerujem da si ti i tebi slični bili na odgovornim mjestima da bi znali šta učiniti sa pojavom koja je paralizovala cijelu planetu.
Kako ba ne dosadite sami sebi, sve emeritusi i pandemiolozi. Šta kae i poslije 40 dana pogubljeni, pa bolan nebio Amerika se vrti oko sebe, ne znaju kud bi i šta da rade.
index_box

#2133 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

Vela666 wrote: 25/04/2020 18:04 Nije problem u ljudima, nego u organizaciji, ponovo :mrgreen:
Tačno, ali ne možemo očekivati od vlasnika tržnog centra da uvodi mjere i određuje broj ljudi i kretanje ljudi po supermarketu kao da je on stručan za toga. Ipak, neki su i to radili, što je meni za pohvalu. Trebalo je da dobiju detaljna uputstva od mjerodavnih institucija, ali mi takvih institucija nemamo, jel’.

Najveći problem je, ustvari, u tome što niko narodu nije objasnio šta znači ova pandemija, šta to podrazumijeva, zašto je važno poštivati mjere i koji će biti efekti ako se poštuju, a koji ako se ne poštuju.

Umjesto da se narodu ispred tih kriznih štabova obrati neki vrsni stručnjak koji ulijeva povjerenje i ima razvijene društvenokomunikacijske vještine, oni su postavili neuk svijet koji nema pojma ni šta znači mikroorganizam, šta je to virus, šta je imunitet, šta je opće dobro itd. Zato smo, u konačnici, završili s kopiranjem drugih država, i to najgorih tiranskih mjera, nažalost, a niko ne zna zašto. Dakle, po ko zna koji put, umjesto da se radi na razvijanju svijesti, neko je rekao “Ma nismo mi Šveđani ni Nijemci, zayebi ti to, zatvori ih ko stoku u kuću, pusti im onu Jadranku da ih priprema na 100 dana izolacije.”

Naši ljudi ne znaju kud udaraju, zapravo, i sav diskurs, žestoko potpomognut medijima, sveo se na histeričnu nekrofiliju u kojoj se konstantno potencira broj umrlih kao da je u pitanju neki trijumf. Čak i ovdje, na forumu, ima hrpa psihopata koji, pod krinkom da im je stalo do života nekih Italijana, Francuza, Španjolaca ili Šveđana, doživljavaju ekstazu pri navođenju podataka s raznoraznih stranica...

Tu su i ovi koji negiraju postojanje virusa, to je druga strana ludila. Dakle, dva lica iste kovanice.

Virus postoji, naravno, ali su ga toliko mistificirali da je više postao mitologija, kao da čovjek dosad s gorim virusima nije imao posla. Imam dojam da je čitav svijet postao jedan veliki Tramp, ili je sve the “bestest”, ili je the “worstest ever”. :roll:
Vela666

#2134 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

costacurta wrote: 25/04/2020 18:47
Vjerujem da si ti i tebi slični bili na odgovornim mjestima da bi znali šta učiniti sa pojavom koja je paralizovala cijelu planetu.
Kako ba ne dosadite sami sebi, sve emeritusi i pandemiolozi. Šta kae i poslije 40 dana pogubljeni, pa bolan nebio Amerika se vrti oko sebe, ne znaju kud bi i šta da rade.
Pričamo o narodu koji se ovdje stavio pod lupu jer je neodgovoran i pravi izlete po tržnim centrima i slika ga se na svakom koraku da li je s maskom ili nije.
I o organizaciji ovih tvojih kojima se eto ti klanjaj čitav ramazan.
Ja ba, svijet na koljenima, ali organiziraju svoje države na najbolji mogući način, osim ovih tvojih ovdje što nisu bili paralizovani dok su pljačkali donacije, budžet i sve čega su se dohvatili, ali su paralizovani za sve ostalo, što strukom koju nemaju i što pameću koju isto nemaju.

klap klap :mrgreen:
coco1

#2135 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

mali_balon wrote: 25/04/2020 18:44
coco1 wrote: 25/04/2020 17:49 lijepa vikendica. nema maski, rukavica, mjestani rade na njivama, obrezuju voce, vode stoku na ispasu... iftare po 2,3 porodice zajedno. o coroni i ne pricaju, kao da je i nema.

kao da sam na drugu planetu dosao. nacekat ce se sarajevo da me vidi.
Eki vikendica....reci slobodno da si otiso kuci :lol:
Sala mala....pa ko ima imanje taj mora radit, nece sjedit u kuci i cekat da mu neko drugi posije, obreze vocke ili izvede saravu na ispasu, samim ti manje gleda tv i zdravije i bolje se osjeca

Nego kad smo kod tih trznih centara ili granapa fino se postavi radnik/sekjuriti izbroji koliko ljudi je uslo i kapak dok neko ne izadje, pa ti cekaj u redu, uz distancu nravno, ili idi u drugi granap...jbga mora se tako...
seljak i papak ne mora, nuzno, biti sa sela, tako da... ali, nije tema.

nije stvar samo u radovima, nego i u, famoznom, socijalnom kontaktu. iskreno, kontao sam da bi me mogli poprijeko gledati sto sam se pojavio, pa i izbjegavati. cak sam se sam izmicao kod kontakta i razgovora, ali ljudi se jednostavno ponasaju kao da nisu ni culi za coronu, pa im sega sto se nesto "ustrucavam" rukovati i biti blize od 2 metra njima. vidjeli da sam dosao i pola sela je vec dolazilo da se vidimo i popricamo. imao sam za veceras poziv na 3 mjesta za iftar, pa sam, iako ne postim i oni to znaju, obecao da cu kod svakoga otici u narednim danima. kako vec napisah, po 2,3 porodice zajedno iftare.
Vela666

#2136 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

index_box wrote: 25/04/2020 18:58
Tačno, ali ne možemo očekivati od vlasnika tržnog centra da uvodi mjere i određuje broj ljudi i kretanje ljudi po supermarketu kao da je on stručan za toga. Ipak, neki su i to radili, što je meni za pohvalu. Trebalo je da dobiju detaljna uputstva od mjerodavnih institucija, ali mi takvih institucija nemamo, jel’.

Najveći problem je, ustvari, u tome što niko narodu nije objasnio šta znači ova pandemija, šta to podrazumijeva, zašto je važno poštivati mjere i koji će biti efekti ako se poštuju, a koji ako se ne poštuju.

Umjesto da se narodu ispred tih kriznih štabova obrati neki vrsni stručnjak koji ulijeva povjerenje i ima razvijene društvenokomunikacijske vještine, oni su postavili neuk svijet koji nema pojma ni šta znači mikroorganizam, šta je to virus, šta je imunitet, šta je opće dobro itd. Zato smo, u konačnici, završili s kopiranjem drugih država, i to najgorih tiranskih mjera, nažalost, a niko ne zna zašto. Dakle, po ko zna koji put, umjesto da se radi na razvijanju svijesti, neko je rekao “Ma nismo mi Šveđani ni Nijemci, zayebi ti to, zatvori ih ko stoku u kuću, pusti im onu Jadranku da ih priprema na 100 dana izolacije.”

Naši ljudi ne znaju kud udaraju, zapravo, i sav diskurs, žestoko potpomognut medijima, sveo se na histeričnu nekrofiliju u kojoj se konstantno potencira broj umrlih kao da je u pitanju neki trijumf. Čak i ovdje, na forumu, ima hrpa psihopata koji, pod krinkom da im je stalo do života nekih Italijana, Francuza, Španjolaca ili Šveđana, doživljavaju ekstazu pri navođenju podataka s raznoraznih stranica...

Tu su i ovi koji negiraju postojanje virusa, to je druga strana ludila. Dakle, dva lica iste kovanice.

Virus postoji, naravno, ali su ga toliko mistificirali da je više postao mitologija, kao da čovjek dosad s gorim virusima nije imao posla. Imam dojam da je čitav svijet postao jedan veliki Tramp, ili je sve the “bestest”, ili je the “worstest ever”. :roll:
To je ukratko poenta mog posta, organizacija :mrgreen:
a od vlasnika trebamo i moramo očekivati da svoje objekte osposobi za normalan rad u uvjetima pandemije, neće mu policija iscrtavati linije za redove niti mijenjati dezinfikciona sredstva na ulazu, niti prskati po kolicima :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2137 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by pici »

iftar mjere uvedene a fodilj iz kine docekao 100 respiratora... ko je vodze lud :lol: :lol: :lol:
Ci-Nick

#2138 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Ci-Nick »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/04/2020 17:51 distanca,vrlo lako rijesiti problem,samo distanca
To je to, samo ne ići blizu ljudima koji nisu iz iste porodice. I u trgovini ako vidim da je neko između polica, produžim dalje pa se kasnije vratim na te artikle.
banjaluka078

#2139 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

coco1 wrote: 25/04/2020 19:09
nije stvar samo u radovima, nego i u, famoznom, socijalnom kontaktu. iskreno, kontao sam da bi me mogli poprijeko gledati sto sam se pojavio, pa i izbjegavati. cak sam se sam izmicao kod kontakta i razgovora, ali ljudi se jednostavno ponasaju kao da nisu ni culi za coronu, pa im sega sto se nesto "ustrucavam" rukovati i biti blize od 2 metra njima. vidjeli da sam dosao i pola sela je vec dolazilo da se vidimo i popricamo. imao sam za veceras poziv na 3 mjesta za iftar, pa sam, iako ne postim i oni to znaju, obecao da cu kod svakoga otici u narednim danima. kako vec napisah, po 2,3 porodice zajedno iftare.
Kao, na selu si siguran?

Evo, Oštra Luka, selo:
"Koliko god smo mi uspješno branili grad Prijedor, očigledno u Oštroj Luci smo imali pojavu ljudi koji nisu poštovali naloge svojih štabova i u kontakt osoba jednog lica koje se bavilo zemljoradnjom, bavilo se frezanjem zemlje za većinu stanovnika u Oštroj Luci, povezan je porodično bio sa licem koje je radilo na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja korona virusa na stanovništva kako u Oštroj Luci, tako i u gradu Prijedoru"
https://www.atvbl.com/vijesti/republika ... orona-25-4
coco1

#2140 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

banjaluka078 wrote: 25/04/2020 20:02
coco1 wrote: 25/04/2020 19:09
Kao, na selu si siguran?

Evo, Oštra Luka, selo:
"Koliko god smo mi uspješno branili grad Prijedor, očigledno u Oštroj Luci smo imali pojavu ljudi koji nisu poštovali naloge svojih štabova i u kontakt osoba jednog lica koje se bavilo zemljoradnjom, bavilo se frezanjem zemlje za većinu stanovnika u Oštroj Luci, povezan je porodično bio sa licem koje je radilo na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja korona virusa na stanovništva kako u Oštroj Luci, tako i u gradu Prijedoru"
https://www.atvbl.com/vijesti/republika ... orona-25-4
gdje sam ja rekao da sam sigurniji na selu, nego u gradu? samo pisem da ljudi i ne razmisljaju o coroni, niti je pominju, uopste. pocinjao sam par razgovora na tu temu, odmah je promjene, nece ljudi da se zamaraju i opterecuju. zive svoj zivot najnormalnije, kao prije ovog haosa, na koji sam navikao u gradu.

ako nista drugo, ovdje cu se, doooobro, psihicki odmoriti.
Tambure

#2141 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tambure »

Moze li mi neko pojaniti ... kako sam upratio djeca smiju utorak cetvrtak i subotu od 14:00 .... mjere pocinju od ponedeljka ... danas pun grad djece?! Sta sam fulio?
channel10

#2142 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by channel10 »

Tambure wrote: 25/04/2020 20:13 Moze li mi neko pojaniti ... kako sam upratio djeca smiju utorak cetvrtak i subotu od 14:00 .... mjere pocinju od ponedeljka ... danas pun grad djece?! Sta sam fulio?
Nema Solaka, pa mogu svi hodati...Nista nisi fulio..
banjaluka078

#2143 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by banjaluka078 »

coco1 wrote: 25/04/2020 20:08 gdje sam ja rekao da sam sigurniji na selu, nego u gradu? samo pisem da ljudi i ne razmisljaju o coroni, niti je pominju, uopste. pocinjao sam par razgovora na tu temu, odmah je promjene, nece ljudi da se zamaraju i opterecuju. zive svoj zivot najnormalnije, kao prije ovog haosa, na koji sam navikao u gradu.

ako nista drugo, ovdje cu se, doooobro, psihicki odmoriti.
Samo se ti odmaraj i pazi da ne fasuješ, kao što su ovi u Oštroj Luci napravili novo žarište i proširili dalje, jer nisu ni oni pominjali i razmišljali kao ti tvoji susjedi.
Maraschino

#2144 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Maraschino »

Djeca su najmanji problem. Veci su problem odrasli sto ne drze distancu a djeca se mogu i igrati medjusobno.
index_box

#2145 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

Maraschino wrote: 25/04/2020 20:18 Djeca su najmanji problem. Veci su problem odrasli sto ne drze distancu a djeca se mogu i igrati medjusobno.
Vala baš. Pa onaj malac iz BL, koji je bio možda drugi evidentirani slučaj, je išao u školu dva - tri dana, ne sjećam se da je neka panika uslijedila.

Dakle, plašili se da ne uđe u škole - ušao.
Plašili se da ne uđe u bolnice - ušao.
Plašili se da ne uđe u staračke domove - ušao.

I šta bi na kraju? :?
Maraschino

#2146 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Maraschino »

index_box wrote: 25/04/2020 20:28
Maraschino wrote: 25/04/2020 20:18 Djeca su najmanji problem. Veci su problem odrasli sto ne drze distancu a djeca se mogu i igrati medjusobno.
Vala baš. Pa onaj malac iz BL, koji je bio možda drugi evidentirani slučaj, je išao u školu dva - tri dana, ne sjećam se da je neka panika uslijedila.

Dakle, plašili se da ne uđe u škole - ušao.
Plašili se da ne uđe u bolnice - ušao.
Plašili se da ne uđe u staračke domove - ušao.

I šta bi na kraju? :?
izludise sve oko sebe.
elcaliente

#2147 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by elcaliente »

Mozda je i najbolje ovako, pustiti sve da funcionise i napraviti eksperiment u Federaciji. Vidjeti cemo sve za 2-3 sedmice da li je bila ubleha ili ne. Ako je ubleha onda super dokazali smo teorije zavjere a ako nije ubleha pomrijeti ce hronocni i penzioneri. Mozda je to vecini ljudi u BiH uredu da se rijese balasta.
Znaci win- win situacija.
high_volume

#2148 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by high_volume »

Ne želim upravljati odgojem tuđe djece, niti želim upravljati tuđim zdravljem, interes mi je da zaštitim svoje zdravlje i zdravlje moje bliske porodice s kojom sam u kontaktu svaki dan. Kako mogu zaštiti svoje zdravlje kada pojedini neozbiljni i neodgovorni roditelji, niti žele da zaštite svoje zdravlje, niti zdravlje svoje djece. Ova fotografija sa Vilsonovog šetališta danas jasno pokazuje koliko je nekog iz našeg društva briga za društvo i opće dobro.
"Imali smo dva mjeseca da naučimo kako štitimo sebe i druge. Imali smo dva mjeseca da podignemo svijest. Šta smo naučili? Malo toga. Nema distance, nema rukavica, maske uglavnom na grlu, vjerovatno zbog grlobolje...“ :( :(
Image

Od juče, dio stanovništva u nas, konkretno u Sarajevu, ponaša se kao da ne postoji biološka opasnost, kao da coronavirus nije među nama i kao da niko u nas nije umro niti teško obolio od ovog opasnog nevidljivog neprijatelja, koji nam je, kao i cijelom svijetu, načinio nesagledivu štetu, koju nećemo moći sanirati za dugo godina.
I sada kada je zdravstveno stanje pod kontrolom epidemiologa, uticajni dio Kriznog štaba Federacije BiH samostalno odlučuje da mjere na zaštiti ljudi od coronavirusa relaksira, ukida policijski sat, koji, istina je, i nije imao neki pragmatičan učinak, ali je imao snažno psihološko djelovanje na ljude da poštuju ostale mjere, dakle dio Kriznog štaba ukida policijski sat oslobađajući tako zabranu da se u vrijeme iftara i poslije može odlaziti u džamije na ramazanske molitve, ili odlaziti na iftare jedni drugima, ili zajedničke, grupne, dovodeći time u opasnost od zaraze sve nas, ne samo učesnike. Jedan dio Kriznog štaba stavio je pravo na religiju iznad prava na opće zdravlje ljudi, i to u vrijeme zvanično proglašene pandemije. :-) :(
p206

#2149 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by p206 »

stoka, kod nas ozbiljno shvate situaciju samo kad im neko bližnji umre
index_box

#2150 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

elcaliente wrote: 25/04/2020 20:45 Mozda je i najbolje ovako, pustiti sve da funcionise i napraviti eksperiment u Federaciji. Vidjeti cemo sve za 2-3 sedmice da li je bila ubleha ili ne. Ako je ubleha onda super dokazali smo teorije zavjere a ako nije ubleha pomrijeti ce hronocni i penzioneri. Mozda je to vecini ljudi u BiH uredu da se rijese balasta.
Znaci win- win situacija.
Ne kontam šta funkcioniše? :?
U ostatku svijeta ljudi se normalno kreću, a bh. robovima neobično vidjeti narod na ulici.

Jeste li svjesni da je djeci izlaz ograničen na 3 dana u sedmici? Pa logično da će izaći svi tokom ta tri dana. :lol:

E, zašto su u startu usvojene nebulozne odluke, to se treba pitati.
Ovdje narod ne vidi šumu od drveta, šta je ovo :? :? :?
Locked