Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
karanana

#21651 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

sha_ba wrote: 24/04/2020 07:10
90minut wrote: 24/04/2020 07:05
sha_ba wrote: 24/04/2020 07:02Fauda :-)
Planirao sam gledati ubrzo vrijedi gledati?
Dobra! Vrijedi
je li realna? nije previse anti-muslimanska?

u nedelju utred son of utred
90minut

#21652 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by 90minut »

E'o me pred kraj Generation Kill ( preporuka karanana ako nisi gledao ) ja godinama i godinama sve kontam da je ovo dokumentarac --- ide onda Utred son of Utred nova sezona --- pa ova Fauda kazu jeste anti muslimanska bas juce citam valjda iz nove sezone da je uvreda koliko je anti palestinska serija. :D

A ima još 15 smiješnih scena s njim kojih nema na jutubu. :-D
karanana

#21653 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

pa haj oprobacu ovu generation kill. nikad cuo za nju ranije.
e faudu nek mi ga popushe necu ni oprobat. mislim, u mnogim slucajevima nisam politicki nastrojen, nisu ni palestinci bas 100% cvjecke, i na primjer, pogledao sam the spy i rekao bih da mi je solidna, ali sam imao osjecaj da bi me ova fauda mogla iznervirat.
90minut

#21654 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by 90minut »

karanana wrote: 25/04/2020 07:12 pa haj oprobacu ovu generation kill. nikad cuo za nju ranije.
e faudu nek mi ga popushe necu ni oprobat. mislim, u mnogim slucajevima nisam politicki nastrojen, nisu ni palestinci bas 100% cvjecke, i na primjer, pogledao sam the spy i rekao bih da mi je solidna, ali sam imao osjecaj da bi me ova fauda mogla iznervirat.
Ma iskljucis taj dio mozga i to je to meni je u glavi samo da je prica dobra politiku manje više znamo kako to ide pogotovo u tom sukobu ako ga mozemo i nazvati tako.

A Generation Kill sam vidio zadnjih 10tak godina jedno 30 puta ono ovako na preskake uletio samo par puta i procitam ovo..

A Rolling Stone reporter, embedded with The 1st Recon Marines chronicles his experiences during the first wave of the American-led assault on Baghdad in 2003.

I bukvalno zbog ovog naslova sam mislio da je ovo dokumentarac sve te godine i kad smo pricali o Plot Against America vidim da je isti lik koji je radio nju radio Generation Kill i prvo ime Alexander Skarsgard i shvatim da je mini serija. :-) :D

Mnogo dobra stvarno, a i nasmijaces se 100 puta.
SanskiBiser

#21655 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

Pilot pogledao sinoc, dopada mi se, malo prespora ali ok pilot je u pitanju pa su radi bolje ekspozicije likova i radnje usporili, vidjecu kako ce dalje ici. Inace Penny Dreadful bi trebalo da odbije sve koji ocekuju dramu utemeljenu na realnosti tj. da privuce one koji vec znaju sta od serije koja to ima u naslovu mogu ocekivati...glumac Rory Kinnear iz britanske serije Penny Dreadful ima znacajnu ulogu u ovoj seriji...
sig_garret

#21656 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by sig_garret »

Gangs of London

prve dvije izgledaju O.K.
90minut

#21657 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by 90minut »

sig_garret wrote: 25/04/2020 12:28 Gangs of London

prve dvije izgledaju O.K.
Dobri glumci kreator je lik koji je napravio The Raid 1 i 2 i Apostle netflix.

Trebalo bi ovo biti odlicno.
DeNiro

#21658 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by DeNiro »

Image
omar little

#21659 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

nije mi namjera otkrivati toplu vodu niti se ponavljati (izrekla sam ovo vec nekoliko puta), ali jednostavno moram. edie falco zubima raskomadava carmela ulogu. zubima. kakva glumica, jebentisunce.

kada ovo sve jedan dan prodje i vratim se u posjet nyc, ganjacu da je gledam na daskama, ako ikako mogu.
90minut

#21660 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by 90minut »

omar little wrote: 25/04/2020 15:40 nije mi namjera otkrivati toplu vodu niti se ponavljati (izrekla sam ovo vec nekoliko puta), ali jednostavno moram. edie falco zubima raskomadava carmela ulogu. zubima. kakva glumica, jebentisunce.

kada ovo sve jedan dan prodje i vratim se u posjet nyc, ganjacu da je gledam na daskama, ako ikako mogu.
Ovo ti prvo gledanje pogledala tek par sezona?
zomri

#21661 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

omar little wrote: 25/04/2020 15:40 nije mi namjera otkrivati toplu vodu niti se ponavljati (izrekla sam ovo vec nekoliko puta), ali jednostavno moram. edie falco zubima raskomadava carmela ulogu. zubima. kakva glumica, jebentisunce.

casting su pogodili da ne može bolje, pogotovo glavne role tonyja i nje. mene je na ovaj rewatch "iznenadilo" koliko je ovo što danas gledamo pa i najbolje iz toga suštinski kepec spram ovih serija iz tzv zlatnog doba. hajde ti sada sjedi i gledaj zerozero poslije sopranosa? ma nema šanse.

naprosto danas niko i ne pokušava dokučiti taj scope, ono da kažu nešto bitno o životu i/ili svijetu.
SanskiBiser

#21662 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

zomri wrote: 25/04/2020 16:07

casting su pogodili da ne može bolje, pogotovo glavne role tonyja i nje. mene je na ovaj rewatch "iznenadilo" koliko je ovo što danas gledamo pa i najbolje iz toga suštinski kepec spram ovih serija iz tzv zlatnog doba. hajde ti sada sjedi i gledaj zerozero poslije sopranosa? ma nema šanse.

naprosto danas niko i ne pokušava dokučiti taj scope, ono da kažu nešto bitno o životu i/ili svijetu.
Nisi gledao My Brilliant Friend? :D @omar little isto preporuka ako nisi gledala na HBO je, manje vise coming of age tematika ali skriptovano i rezirano odlicno, italijanska serija. Kolega @Altsa je vec preporucivao a po meni najbolje ne znati nista o seriji i samo poceti gledati.
Altsa

#21663 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Altsa »

Image

https://www.imdb.com/title/tt0920489/

Lagana krimi serija snimljena na prekrasnoj Siciliji.
zomri

#21664 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

SanskiBiser wrote: 25/04/2020 16:46

Nisi gledao My Brilliant Friend? :D @omar little isto preporuka ako nisi gledala na HBO je, manje vise coming of age tematika ali skriptovano i rezirano odlicno, italijanska serija. Kolega @Altsa je vec preporucivao a po meni najbolje ne znati nista o seriji i samo poceti gledati.
nisam još, ali imam u planu. ipak to nije ono o čemu sam govorio; ipak je ovo mini serija od svega koliko, osam epizoda? danas nemaš serije od bar tri sezone od bar 10 epizoda u kojoj bi se studiozno, polako, dramski efektno i sa tolikom posvećenošću temi da svaki detalj, svaki kadar nešto *znači*. da kad uzmeš to gledati ponovo, da se otkrije jedan novi sloj koji ranije nisi ni primjećivao. u nedostatku boljeg poređenja to bi trebalo biti kao kada ponovo uzmeš neki književni klasik.

dakle pričam o serijama tipa sopranos, wire, mad men, deadwood...e sad ako ima takva nova serija ja je ne znam. twin peaks return kada bi se nastavio još bi bio to, leftoversi su pokušali što se tiče teme, ali bojim se da nova gledanja ne bi dala ništa novo.
ANamelessGhoul

#21665 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ANamelessGhoul »

Kakva je Brooklyn 99 ?
omar little

#21666 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

prepredali smo ja i ti o tome vec prije nekoliko godina samo sto si bio na kontra strani od ove sad i od mene onda. :D i rek'o mi da sam snob. :D :D

ruzno je i za reci i za priznati, ali uzitak s kojim gledam kad onaj rus namarise janice je isti sa svakim gledanjem. :D
SanskiBiser

#21667 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

zomri wrote: 25/04/2020 21:35
SanskiBiser wrote: 25/04/2020 16:46

nisam još, ali imam u planu. ipak to nije ono o čemu sam govorio; ipak je ovo mini serija od svega koliko, osam epizoda? danas nemaš serije od bar tri sezone od bar 10 epizoda u kojoj bi se studiozno, polako, dramski efektno i sa tolikom posvećenošću temi da svaki detalj, svaki kadar nešto *znači*. da kad uzmeš to gledati ponovo, da se otkrije jedan novi sloj koji ranije nisi ni primjećivao. u nedostatku boljeg poređenja to bi trebalo biti kao kada ponovo uzmeš neki književni klasik.

dakle pričam o serijama tipa sopranos, wire, mad men, deadwood...e sad ako ima takva nova serija ja je ne znam. twin peaks return kada bi se nastavio još bi bio to, leftoversi su pokušali što se tiče teme, ali bojim se da nova gledanja ne bi dala ništa novo.
My Brilliant Friend nije mini serija, druga sezona je u toku, format 8 epizoda po sezoni je HBO thing trenutno cesto a i kod Netflix produkcija vidim isto, inace imaju 4 knjige ukupno, ne znam kako su planirali ekranizaciju uraditi koliko je sezona planirano, ono sto je bitno je da serija odvuce publiku prema knjigama sto je kompliment za samu seriju pogotovo u ovo doba. Inace autenticna serija, puno originalnog duha, puno paznje dato i najmanjim detaljima i to bas u svakom pogledu, cak su glumce sve birali iz okoline Napulja i regije da bi govorili pravim naglaskom.

AMC je nekad se reklamirao bas ono kao
Image
Dok su isli Mad Men a sad prave kompromise, ustvari prave jos od Breaking Bad isto i HBO radi.

Meni je Boardwalk Empire bio dobar isto mogla bi se pogledati ponovo.
zomri

#21668 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

omar little wrote: 25/04/2020 21:51

prepredali smo ja i ti o tome vec prije nekoliko godina samo sto si bio na kontra strani od ove sad i od mene onda. :D i rek'o mi da sam snob. :D :D

ruzno je i za reci i za priznati, ali uzitak s kojim gledam kad onaj rus namarise janice je isti sa svakim gledanjem. :D
:lol: :lol: to mi se mišljenje nije promijenilo :oops:
ja još mogu uživati u serijama koje nisu top, topova, najbliže savršenstvu što je ljudska rasa iznjedrila dok za tebe nisam baš siguran :)

sad sam radio reviziju dekade i gledam svoju listu, na vrhu su mahom sve dobre serije, ali da se ne lažemo nijedna nije ni blizu najboljima iz dekade prije. još kada bi se izbacile one koje su počele u prošloj, a završile u ovoj - to bi tek bio poraz 10tih :(
zomri

#21669 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

SanskiBiser wrote: 25/04/2020 21:57 My Brilliant Friend nije mini serija, druga sezona je u toku, format 8 epizoda po sezoni je HBO thing trenutno cesto a i kod Netflix produkcija vidim isto, inace imaju 4 knjige ukupno, ne znam kako su planirali ekranizaciju uraditi koliko je sezona planirano, ono sto je bitno je da serija odvuce publiku prema knjigama sto je kompliment za samu seriju pogotovo u ovo doba. Inace autenticna serija, puno originalnog duha, puno paznje dato i najmanjim detaljima i to bas u svakom pogledu, cak su glumce sve birali iz okoline Napulja i regije da bi govorili pravim naglaskom.

Image
Dok su isli Mad Men a sad prave kompromise, ustvari prave jos od Breaking Bad isto i HBO radi.

:thumbup: osam upravu si, ne znam zašto sam mislio da je 4. svakako ću je "ovjeriti" čim prije, imam je na listi.

i boardwalk mi je na rewatch listi, gledao sam je i stao oko treće sezone. mogao bih i nju poslije sopranosa, taman se tematski slažu :D mislim da je njen najveći problem bio casting. steve buscemi je totalno promašen po sjećanju, a i ona ženska njegova ne zna glumiti. kad usporediš sa castingom za sopranose... :run:

iz ove decenije od tih dramskih dobar mi je recimo hannibal i americansi, ali opet spram ovih orijaša tipa sopranos i žica su i to čak klasu lošije serije.
SanskiBiser

#21670 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

zomri wrote: 25/04/2020 22:02
SanskiBiser wrote: 25/04/2020 21:57 My Brilliant Friend nije mini serija, druga sezona je u toku, format 8 epizoda po sezoni je HBO thing trenutno cesto a i kod Netflix produkcija vidim isto, inace imaju 4 knjige ukupno, ne znam kako su planirali ekranizaciju uraditi koliko je sezona planirano, ono sto je bitno je da serija odvuce publiku prema knjigama sto je kompliment za samu seriju pogotovo u ovo doba. Inace autenticna serija, puno originalnog duha, puno paznje dato i najmanjim detaljima i to bas u svakom pogledu, cak su glumce sve birali iz okoline Napulja i regije da bi govorili pravim naglaskom.

Image

:thumbup: osam upravu si, ne znam zašto sam mislio da je 4. svakako ću je "ovjeriti" čim prije, imam je na listi.

i boardwalk mi je na rewatch listi, gledao sam je i stao oko treće sezone. mogao bih i nju poslije sopranosa, taman se tematski slažu :D mislim da je njen najveći problem bio casting. steve buscemi je totalno promašen po sjećanju, a i ona ženska njegova ne zna glumiti. kad usporediš sa castingom za sopranose... :run:

iz ove decenije od tih dramskih dobar mi je recimo hannibal i americansi, ali opet spram ovih orijaša tipa sopranos i žica su i to čak klasu lošije serije.
Jeste casting problem ali nije kriticno, vecina glumaca je odlicno odradila posao, Michael Shannon je bio izvrstan. Ja sam mislio da ce ukakiti kraj Americans ali ispalo je da serija prosle decenije koja ima mozda i najbolje odradjeno finale, pravo bitter sweet a ne ono na kraju GOT :lol:
Hannibal sad sa ovim stomakom ne znam da bih mogao ponovo gledati i prvi put mi je mucno bilo na momente.
omar little

#21671 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

zomri wrote: 25/04/2020 21:57

ja još mogu uživati u serijama koje nisu top, topova, najbliže savršenstvu što je ljudska rasa iznjedrila dok za tebe nisam baš siguran :)

sad sam radio reviziju dekade i gledam svoju listu, na vrhu su mahom sve dobre serije, ali da se ne lažemo nijedna nije ni blizu najboljima iz dekade prije. još kada bi se izbacile one koje su počele u prošloj, a završile u ovoj - to bi tek bio poraz 10tih :(
:D

ne znam na osnovu cega to zakljucujes, mislim, mozes kako hoces, ali daleko je od istine. da ne uzivam ne bih gledala. to sto sam ja stroga i sklona dekonstrukciji, to je drugo, nema veze sa uzitkom gledanja. samo zato sto gledam billions ne znaci da se moram praviti da su vrh serija i ignorirati kolosalne propuste. mogu ih i pljuvati i pratiti. :D

prezasicenje, fragmentacija i manjak selektivnosti. para za serije je bilo i svako se takmicio praviti content, a u takvim okolnostima kriterijumi opadaju, svako dobija zeleno svjetlo i poenta je u industrijskoj proizvodnji. ne u nekim knjizevnim djelima.
zomri

#21672 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

omar little wrote: 25/04/2020 22:29
zomri wrote: 25/04/2020 21:57

:D

ne znam na osnovu cega to zakljucujes, mislim, mozes kako hoces, ali daleko je od istine. da ne uzivam ne bih gledala. to sto sam ja stroga i sklona dekonstrukciji, to je drugo, nema veze sa uzitkom gledanja. samo zato sto gledam billions ne znaci da se moram praviti da su vrh serija i ignorirati kolosalne propuste. mogu ih i pljuvati i pratiti. :D

prezasicenje, fragmentacija i manjak selektivnosti. para za serije je bilo i svako se takmicio praviti content, a u takvim okolnostima kriterijumi opadaju, svako dobija zeleno svjetlo i poenta je u industrijskoj proizvodnji. ne u nekim knjizevnim djelima.
pa ne znam, uglavnom se negativno provlači u tvojim postovima. stiče se utisak da ono od 1-10 postoje ocjene 1-5 i desetka :D
omar little

#21673 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

zomri wrote: 25/04/2020 22:46

pa ne znam, uglavnom se negativno provlači u tvojim postovima. stiče se utisak da ono od 1-10 postoje ocjene 1-5 i desetka :D
ja tako na serije ne gledam, ti projiciras svoju perspektivu. uzivam u serijima iako im nalazim mane. nisu mi medjusobno iskljucive te stvari.

kritiziram i barcelonu stalno pa to ne znaci da ne uzivam u fudbalu. :D
zomri

#21674 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

omar little wrote: 26/04/2020 02:05
zomri wrote: 25/04/2020 22:46

ja tako na serije ne gledam, ti projiciras svoju perspektivu. uzivam u serijima iako im nalazim mane. nisu mi medjusobno iskljucive te stvari.

kritiziram i barcelonu stalno pa to ne znaci da ne uzivam u fudbalu. :D
naravno da nisu medjusobno iskljucive. kazem citajuci postove dobije se takav utisak (da ništa ne valja). nije nikakva kritika tebe ni tvog pisanja, samo konstatacija :)
dale cooper

#21675 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by dale cooper »

I ja imam osjećaj da omarka mrzi 90% stvari koje pogleda zbog načina na koji ih rastavi na proste faktore. :mrgreen:
Post Reply