Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Banksy

#17851 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Ne kažem da lažeš, naravno, nego komentiram tu knjigu, bez želje za polemikom,
I ne kažem da su ljudi, kao kolektiv, činili zlo, već ih je bilo lakše navesti na zlo ako im se žrtve prethodno temeljito i trajnl dehumaniziraju, a njih utopi u kolektiv, u smislu ugroze, odbrane, zadatka kolektiva, potčinjavanja komandi, gdje je neophodna pripadnost, odanost i poslušnost tom kolektivu da bi se zločin u potpunosti, bez propitivanja i bez savjesti, izvršio,
Ali to je već neka druga tema, pa da ne širimo,
Vidi ovo,
https://www.tportal.hr/komentatori/clan ... a-20110502
I vidi Stanley Milgram, spominje ga Jergović ovdje,
https://www.jutarnji.hr/magazin/miljenk ... u/8697074/
pa ćemo nekad, negdje, šire.
Škobo Habu

#17852 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Škobo Habu »

Bloo wrote: 23/04/2020 15:53
Yep.
Ima ljudi (neljudi?) koji nece nikada priznati Srebrenicu iz raznoraznih razloga - da ne idem u offtopic, ali nije moja duznost da nekog prisilim da ga prizna. Moje je da prezentiram i tvrdim i nikada ne posustanem u istini da se genocid desio. Do drugih je da to spoznaju.ako zele.
Narod nije Borg kolektiv. To sto pojedinci ili grupe ne negiraju istinu, ne znaci da su svi tog misljenja...i obrnuto.
Nije riječ o generalizacijama, već o političkim stavovima. Priznanje srebreničkog genocida, konkretno u Srbiji, stvar je političke prirode.

Ako priznaš genocid, ako priznaš etničko čišćenje, ako priznaš masovna silovanja mjenjaš karakter samog sukoba, on više nije "odbrambeno - otadžbinski", već osvajački. Otud i toliko otpora prema priznanju tako očitih stvari.

Tomašnica nije ništa monstruoznije masovnih stratišta od Nove Kasabe ili Crnog Vrha kod Zvornika, u kojima su pokopani ostaci zarobljenih, pa likvidiranih Srebreničana. U tom segmentu aktuelna politika je ta koja kreira svukupan odnos javnosti prema tako krupnim stvarima, pa prema tome i dolazimo u poziciju da kroz to gledamo sam odnos Srbije kroz većinski osjećaj koji, sam po sebi, preovladava.

Ako si kada imala gledati priliku Happy Tv i Milomira Marića, u čijim emisijama gostuju osobe koje su dio političkog establišmenta pa sve do presuđenih ratnih zločinaca, znaš o čemu pričam. Najgore je što Marić nije sam u tome...
animals

#17853 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

Gledam samo oko sebe i nista mi drugo ne treba..
ljudi podrzavaju i oprevdaju zlocine iz neznanja..
gluposti i uski vidika..
takvi je nazalost jako puno..
zasto i u Srbiji i u Hrvatskoj tako lako medju stanovnistvom prolazi
ta ratnohuskacka retorika..
te Srbi su zlo, te Hrvati su zlo..
a ti isti, su barem sjeli jedanput za sto sa istim i kazali..
ma svi smo mi isti..
nazalost, tome su krivi politicari koji pale vatru. a lako je zapaliti nepismenog covjeka..
ljudi se mrze, a nemaju pojma zasto..
animals

#17854 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

Škobo Habu wrote: 23/04/2020 19:07
Bloo wrote: 23/04/2020 15:53
Yep.
Ima ljudi (neljudi?) koji nece nikada priznati Srebrenicu iz raznoraznih razloga - da ne idem u offtopic, ali nije moja duznost da nekog prisilim da ga prizna. Moje je da prezentiram i tvrdim i nikada ne posustanem u istini da se genocid desio. Do drugih je da to spoznaju.ako zele.
Narod nije Borg kolektiv. To sto pojedinci ili grupe ne negiraju istinu, ne znaci da su svi tog misljenja...i obrnuto.
Nije riječ o generalizacijama, već o političkim stavovima. Priznanje srebreničkog genocida, konkretno u Srbiji, stvar je političke prirode.

Ako priznaš genocid, ako priznaš etničko čišćenje, ako priznaš masovna silovanja mjenjaš karakter samog sukoba, on više nije "odbrambeno - otadžbinski", već osvajački. Otud i toliko otpora prema priznanju tako očitih stvari.

Tomašnica nije ništa monstruoznije masovnih stratišta od Nove Kasabe ili Crnog Vrha kod Zvornika, u kojima su pokopani ostaci zarobljenih, pa likvidiranih Srebreničana. U tom segmentu aktuelna politika je ta koja kreira svukupan odnos javnosti prema tako krupnim stvarima, pa prema tome i dolazimo u poziciju da kroz to gledamo sam odnos Srbije kroz većinski osjećaj koji, sam po sebi, preovladava.

Ako si kada imala gledati priliku Happy Tv i Milomira Marića, u čijim emisijama gostuju osobe koje su dio političkog establišmenta pa sve do presuđenih ratnih zločinaca, znaš o čemu pričam. Najgore je što Marić nije sam u tome...
Pa na te rasprave se ciljano dovode nacionalisticke propale budale,
koji ce kod naroda stvoriti klimu da se opravdaju njihovi potezi..
pa kad poglavar SPC, za Uskrs izda poruku, nikada necemo dati Kosovo,
to je poziv da se bilo kada krene u osvajanje Kosova..
mrznja dolazi od te SPC, ponajprije, pa onda svi ostali se ravnaju prema tome..
mayab

#17855 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Hajmo malo veselije :thumbup:

animals

#17857 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by animals »

Dok se god ovo ne desi, Hrvatska ce pripadati Balkanskom blatu..i palac gore za Milovanovica..
spreca

#17858 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by spreca »

mayab wrote: 24/04/2020 07:29 Hajmo malo veselije :thumbup:

:thumbup:
Škobo Habu

#17859 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Škobo Habu »

animals wrote: 23/04/2020 19:13
Pa na te rasprave se ciljano dovode nacionalisticke propale budale,
koji ce kod naroda stvoriti klimu da se opravdaju njihovi potezi..
pa kad poglavar SPC, za Uskrs izda poruku, nikada necemo dati Kosovo,
to je poziv da se bilo kada krene u osvajanje Kosova..
mrznja dolazi od te SPC, ponajprije, pa onda svi ostali se ravnaju prema tome..
Ali, riječ je mainstreamu.
LBVIEW

#17860 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by LBVIEW »

Banksy wrote: 23/04/2020 11:04 Ma isticalo se, nego ona sama, kao pojedinac, i njeno djwlo, nije bila popularna, pretpostavljam. Veličati njeno djelo nije bilo poželjno jer bi to onda podrazumijevalo da je ipak bilo dobrih ljudi koji su pomagali, što bi vjerovatno, u njihovim glavama, na neki način umanjilo nesreću žrtava. Uz to, porijeklo joj je bilo otegotna okolnost, kao i činjenica da je i kat. crkva kasnije pomagala njen rad, što je pogotovo bilo nepoželjna vijest. Nisu joj učinili ništa nažao, jednostavno su prešutjeli njeno djelo koje se nije uklapalo u poslijeratni narativ. Jadno i tužno.

Film je strašan, potresan, emotivan, jeziv, ali i u smislu profesije, zaista istinsko umjetničko djelo.
I napomena da je ubio u Puli, i širom Hrvatske, uzevši sve nagrade, svuda, dok je Vrdoljakova parodija Gotovine slavno i bučno propala.
Veliko je to.
:thumbup:
Škobo Habu

#17862 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Škobo Habu »

Zanimljiv intervju sa Ivom Goldsteinom:

https://express.24sata.hr/kultura/slavl ... blem-24295
Kolinda

#17865 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Kolinda »

@kakavdanakneiskustvu najbolji lijek za borbu protiv demona je jedna Gospina krunica, izmoli bit će ti lakše....
spreca

#17866 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by spreca »

problemnatravunu

#17867 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by problemnatravunu »

Proklete komuLjare, sad su našli napadati crkvu, kad je najteže! :lol: :lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#17868 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

Kolinda wrote: 30/04/2020 19:47 @kakavdanakneiskustvu najbolji lijek za borbu protiv demona je jedna Gospina krunica, izmoli bit će ti lakše....
dovoljno sam odrastao da ne vjerujem u te bajke
Banksy

#17870 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

mayab

#17872 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by mayab »

Ante Tomić uvik u sridu :thumbup:

Stožer progoni šetače, a oko Doma u Vukovarskoj zbunjeno širi ruke
...Dok je policija usamljene prolaznike doživljavala stravičnim prijetnjama za zdravlje nacije i hrvačkim ih zahvatima bacala na tlo kao da su bombaši samoubojice, u Nacionalnom stožeru civilne zaštite držali su savršeno bezopasnim da se na Hvaru skupljaju za križem.

Prema crkvi su u nizu slučajeva bili vrlo pomirljivi, popustljivi, dobrohotni, pa su naposljetku i zabranili rad trgovina nedjeljom. Iako zabrana svojedobno nije prošla na Ustavnom sudu, sad može jer je, eto, koronavirus....
Banksy

#17873 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Naša je šansa u ‘cestovnim‘ turistima

https://slobodnadalmacija.hr/split/alij ... ma-1019130

- Činjenica je da su očekivanja od ove sezone u odnosu na rekordnu prethodnu godinu vrlo mala, samo 10 do 15 posto, a prema procjenama Instituta za turizam, značajnija stabilizacija tržišta dogodit će se krajem sljedeće godine,
kakavdanakneiskustvu

#17875 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

sherbett wrote: 03/05/2020 22:03 Znaci moze li SDP nize s ovim Bernardicem?
Rektalni alpinist

Bize cuvaj pamet
Kako on misli bit Premijer s tako niskim pobudama
niđe veze,ja budale
Post Reply