Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
neko_sa_strane

#1776 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

Ako su ljudima zatvorili obrte zbog pandemije korona virusom država bi morala obeštetiti privrednike za svaki dan trajanja vanrednog stanja i policijskog sata. Ne možeš samo nekome onemogućiti rad i praviti se lud. Ne možeš samo tek tako ukinuti javni prevoz i ne ponuditi alternativu. Ovdje je sve naopako. Zatvoriš firme i ne misliš od čega će ti ljudi živjeti. Zašto pa zato što ne utiče na nosioce vlasti direktno. Vlada Kantona Sarajevo kupi za GRAS rashodovane trolejbuse koje su u Švicarskoj namjenjene za otpad po mnogo višoj cijeni uopšte ne razmišljajući ako bi se dogodio ozbiljan defekt sa povrijeđenima tokom vožnje. Nije ih briga jer se oni voze službenim automobilima plaćenim našim novcem. Tramvaji se raspadaju, iz razvodnih kutija žice vire, vrata se ne mogu zatvoriti i samo gledam kada će neko proletiti tokom vožnje i nije nikog briga sve dok svi šutimo i blejimo.
Casual's

#1777 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Casual's »

Zatvorili trgovine odjecom, it opremom, bijelom tehnikom, a Bingo i Robot sve to uredno prodavali. Mislim da i tu ima neka caka.
last mohicans

#1778 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by last mohicans »

Casual's wrote: 23/04/2020 23:08 Zatvorili trgovine odjecom, it opremom, bijelom tehnikom, a Bingo i Robot sve to uredno prodavali. Mislim da i tu ima neka caka.
Butici dječije odjece, mislim da nisu bili zatvoreni, ali IT oprema, koji je to idiot smislio? Jos se velika vecina oslanja na net i svasta ti nesto zatreba. Ja USB kablove i neke slusalice kupio u Bingu. Nigdje drugo i nisam nasao.
Vela666

#1779 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

Ima, valjda je caka u vlasnicima :mrgreen:
Vela666

#1780 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/predsta ... tification
Predstavnički dom Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj elektronskoj sjednici Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.
Casual's

#1781 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Casual's »

last mohicans wrote: 23/04/2020 23:11
Casual's wrote: 23/04/2020 23:08 Zatvorili trgovine odjecom, it opremom, bijelom tehnikom, a Bingo i Robot sve to uredno prodavali. Mislim da i tu ima neka caka.
Butici dječije odjece, mislim da nisu bili zatvoreni, ali IT oprema, koji je to idiot smislio? Jos se velika vecina oslanja na net i svasta ti nesto zatreba. Ja USB kablove i neke slusalice kupio u Bingu. Nigdje drugo i nisam nasao.
Sve je psim prehrane bilo zatvoreno, osim u Bingu i Robotu. Kasnije su pustili namještaj i djecju opremu.
Edin H.

#1782 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Edin H. »

Casual's wrote: 23/04/2020 23:16
Sve je psim prehrane bilo zatvoreno, osim u Bingu i Robotu. Kasnije su pustili namještaj i djecju opremu.
Koji djakalu ce u ovoj situaciji kupovati namjestaj, jos da ti unose i sastavljaju :-)
Usamljeni pustolov

#1783 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Usamljeni pustolov »

Johnny_x wrote: 23/04/2020 22:06 Koliko sam ja mogao skontati buđetlije su te koje zagovaraju da mjere ostanu što je moguće duže. Boli njih briga, skračeno radno vrijeme, ide topli, prevoz, plata nije umanjena, ne moraju se brinuti hoće li biti para u buđetu, jer se kredit od MMF-a uzeo, oni su upotpunosti operisani od realnosti, od stanja u kojem se društvo nalazi. Realni sektor svaki dan gleda kako poslovi propadaju, para u firmamam je sve manje, mnogi ljudi jedva krpe kraj sa krajem, niko njihov glas ne čuje. Treba se nadati da će ljude ova kriza opamenuti i da će na izborima skinuti ovu bagru. Kada neko kaže da su svi oni isti i da se nema za koga glasati znajte da je to najveća pobjeda SDA, HDZ, SNSD, jer većina se vodi ovom mantrom, i izlaznost na izborima bude mala, a buđetlije redovno svi izađu na izbore i zaokruže svoje i time omoguće sebi i svojima nesmetano uživanje u buđetskim blagodatima.
Čim ti ne znaš razliku između č i ć i dž i đ, nema od tebe haira
Vela666

#1784 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Vela666 »

naJaĆi su mi ovi ad hominem postovi :mrgreen:
Usamljeni pustolov

#1785 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Ma ne treba policijski ukidati za ramazan ni pod razno, nosi to ogroman rizik.
last mohicans

#1786 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by last mohicans »

ovako_onako wrote: 23/04/2020 23:19
To mora da je kvalitet u bingu... :D
Vjeruj da je kabal od 2m bio 4 ili 5 km, za sada dobar, a slusalice kcerkici rade,odličan zvuk. Znao sam placati i skuplje, popuca ili se raspadne.
index_box

#1787 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

ovako_onako wrote: 23/04/2020 23:19
To mora da je kvalitet u bingu... :D
Samo domaČe... :mrgreen:

Image
Enticer

#1788 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Enticer »

Johnny_x wrote: 23/04/2020 22:06 Koliko sam ja mogao skontati buđetlije su te koje zagovaraju da mjere ostanu što je moguće duže. Boli njih briga, skračeno radno vrijeme, ide topli, prevoz, plata nije umanjena, ne moraju se brinuti hoće li biti para u buđetu, jer se kredit od MMF-a uzeo, oni su upotpunosti operisani od realnosti, od stanja u kojem se društvo nalazi. Realni sektor svaki dan gleda kako poslovi propadaju, para u firmamam je sve manje, mnogi ljudi jedva krpe kraj sa krajem, niko njihov glas ne čuje. Treba se nadati da će ljude ova kriza opamenuti i da će na izborima skinuti ovu bagru. Kada neko kaže da su svi oni isti i da se nema za koga glasati znajte da je to najveća pobjeda SDA, HDZ, SNSD, jer većina se vodi ovom mantrom, i izlaznost na izborima bude mala, a buđetlije redovno svi izađu na izbore i zaokruže svoje i time omoguće sebi i svojima nesmetano uživanje u buđetskim blagodatima.
Uhljebarstvo je jedina grana koja nece osjetiti posljedice ovih mjera. Poznajem veliki broj budzetlija i svi su toboze duboko zabrinuti zbog virusa, nadaju se kako se mjere nece ukidati dok ne bude 100% sigurno, a svaki dan izlaze i hodaju nevezano za posao koji imaju.
dado_

#1789 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dado_ »

neko_sa_strane wrote: 23/04/2020 22:57 Ako su ljudima zatvorili obrte zbog pandemije korona virusom država bi morala obeštetiti privrednike za svaki dan trajanja vanrednog stanja i policijskog sata. Ne možeš samo nekome onemogućiti rad i praviti se lud. Ne možeš samo tek tako ukinuti javni prevoz i ne ponuditi alternativu. Ovdje je sve naopako. Zatvoriš firme i ne misliš od čega će ti ljudi živjeti. Zašto pa zato što ne utiče na nosioce vlasti direktno. Vlada Kantona Sarajevo kupi za GRAS rashodovane trolejbuse koje su u Švicarskoj namjenjene za otpad po mnogo višoj cijeni uopšte ne razmišljajući ako bi se dogodio ozbiljan defekt sa povrijeđenima tokom vožnje. Nije ih briga jer se oni voze službenim automobilima plaćenim našim novcem. Tramvaji se raspadaju, iz razvodnih kutija žice vire, vrata se ne mogu zatvoriti i samo gledam kada će neko proletiti tokom vožnje i nije nikog briga sve dok svi šutimo i blejimo.
Koja drzava?
MUNAFIK

#1790 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

Usamljeni pustolov wrote: 23/04/2020 23:24 Ma ne treba policijski ukidati za ramazan ni pod razno, nosi to ogroman rizik.
Koji rizik?

Rizik sigurnosne situacije radi koje je UVEDEN policijski sat kao mjera protiv kriminal? Ovo je zvanicno razlog policijskog sata, kriminal, a ne virus...

Inace zasto bi rizik od VIRUSA bio veci nocu nego danju?

Nocu prije policijskog sata skoro pa niko nije bio vani prazne su ulice bile...
bersK

#1791 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bersK »

Jel moguće tražiti povredu poslovnika ili takvo nešto slično za ono spavanje na sjednici?
Usamljeni pustolov

#1792 Re: Koliko mjere mogu trajati?

MUNAFIK wrote: 24/04/2020 02:35
Usamljeni pustolov wrote: 23/04/2020 23:24 Ma ne treba policijski ukidati za ramazan ni pod razno, nosi to ogroman rizik.
Koji rizik?

Rizik sigurnosne situacije radi koje je UVEDEN policijski sat kao mjera protiv kriminal? Ovo je zvanicno razlog policijskog sata, kriminal, a ne virus...

Ne radi se o vecem riziku zbog dana ili noci nego zbog neobaveznih ramazanskih okupljanja poslije iftara koja će se sigurno dešavati ukoliko ne bude policijskog sata. Volio bih da griješim ali ukidanje policijskog sata bi svakako dovelo do povećanog izlaska u nocnim satima, a u ramazanu je to za stepen više.
MUNAFIK

#1793 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

Usamljeni pustolov wrote: 24/04/2020 03:48
Koji rizik?

Ne radi se o vecem riziku zbog dana ili noci nego zbog neobaveznih ramazanskih okupljanja poslije iftara koja će se sigurno dešavati ukoliko ne bude policijskog sata. Volio bih da griješim ali ukidanje policijskog sata bi svakako dovelo do povećanog izlaska u nocnim satima, a u ramazanu je to za stepen više.
Pa koja je razlika družimo se nobavezno danju družimo se noću?

Danju se mogu gurat u Bingu i Pennyu sa ljudima ali eto navecer nedo Bog izaci prosetati...

Želim reci sve što se dešava danju, puno manje se dešava nocu... I druženja, i derneka, i rostiljanja, i pijancenja...

Raja koja je naumila dernecit radila je to bez obzira na policijski sat... Ili u pola 8 se pokupe i odu kuci ili zanoce tu gdje su i raspale cijelu noc... Isto vazi i za rostilje i za poridicna druzenja i za ruckove, iftare, rodjendane, slave, itd...

Nikakve razlike nema... Sve je do ljudi da li postuju mjere i koliko se boje... Oni koji ne zele da se sastaju to nece ni radit bez obzira na policijski sat, i obrnuto.
Usamljeni pustolov

#1794 Re: Koliko mjere mogu trajati?

MUNAFIK wrote: 24/04/2020 04:09

Koji rizik?

Danju se mogu gurat u Bingu i Pennyu sa ljudima ali eto navecer nedo Bog izaci prosetati...

Želim reci sve što se dešava danju, puno manje se dešava nocu... I druženja, i derneka, i rostiljanja, i pijancenja...

Raja koja je naumila dernecit radila je to bez obzira na policijski sat... Ili u pola 8 se pokupe i odu kuci ili zanoce tu gdje su i raspale cijelu noc... Isto vazi i za rostilje i za poridicna druzenja i za ruckove, iftare, rodjendane, slave, itd...

Nikakve razlike nema... Sve je do ljudi da li postuju mjere i koliko se boje... Oni koji ne zele da se sastaju to nece ni radit bez obzira na policijski sat, i obrnuto.
Nisi me razumio. Ne bi problem bio da nije ramazan koji obiluje tim večernjim aktivnostima (porodicni iftari, teravije i sl). Preko dana ljudi rade, navecer bi se sve moglo nadoknaditi, od okupljanja do izlazaka barem po mahalama. Oni koji poste izbjegavat ce da se i vidjaju sa drugima u toku posta jer nit mogu pit nit pušiti nit išta ali bi se zato navecer skupljalo po parkovima, pumpama gdje god. Nisam za policijski zato sto uzivam u ovome naprotiv ali treba realno sagledati. Znam ja nas.
MUNAFIK

#1795 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

Usamljeni pustolov wrote: 24/04/2020 04:46
MUNAFIK wrote: 24/04/2020 04:09

Nisi me razumio. Ne bi problem bio da nije ramazan koji obiluje tim večernjim aktivnostima (porodicni iftari, teravije i sl). Preko dana ljudi rade, navecer bi se sve moglo nadoknaditi, od okupljanja do izlazaka barem po mahalama. Oni koji poste izbjegavat ce da se i vidjaju sa drugima u toku posta jer nit mogu pit nit pušiti nit išta ali bi se zato navecer skupljalo po parkovima, pumpama gdje god. Nisam za policijski zato sto uzivam u ovome naprotiv ali treba realno sagledati. Znam ja nas.
Po mahalama policijski sat ni sad ne vrijedi... Kao sto ne vrijedi u haustorima...
Nivelacija

#1796 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

RESTRIKTIVNE MERE JOŠ DVE NEDELJE, A ONDA NA POSAO Vučić: Pripremite se, Srbija počinje da radi! Od 4. maja otvaramo SVE

15 dana poslije nas zatvarali, imaju 300 dnevno u prosjeku, u FBIH 15 prosjek..prije nas se vracaju u normalu. Nesto ne stima u FBIH.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1797 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

Maloprije pričam sa jednim vlasnikom kafića...kaže on dabogda prije juna da počne sa radom.
Casual's

#1798 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Casual's »

Tomahawk11
Globalni moderator

#1799 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

Tako je, zaštitićemo se od korone, oboljeti od hiljadu i jedne druge bolesti...ali one nisu zarazne, ne prenose se, tako da nema veze.
high_volume

#1800 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by high_volume »

Tomahawk11 wrote: 24/04/2020 09:33 Maloprije pričam sa jednim vlasnikom kafića...kaže on dabogda prije juna da počne sa radom.
Juče gledam po Sarajevu, jako mnogo ugostitelja markira svoj rad "kafom za ponijeti". Juče posmatram grupu mladića, stoje na 2-3 m od portala kafića, svi sa kafom u rukama, i ponašaju se kao da je nisu pili 100 godina, kao da im je sve u životu ta kafa, a zapravo samo okolo gledaju posmatra li ih ko, sami sebi se čine facama :D

Ja se nadam da će ugostiteljstvo proraditi početkom maja, i da će gotovo u dan proraditi njih 90%, vrlo brzo i svi. I inače, ubijeđen sam da će tokom maja pasti u zaborav sve zabrane i sve nedaće ovog coronavirusa, da ćemo se mi vrlo brzo vratiti u kolotečinu, a da će norme ponašanja od štabova CZ biti samo formalne, iako ti štabovi imaju ogromnu odgovornost ukoliko se virus ponovo raširi, a oni donesu fleksibilnije mjere.
Locked