Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
neko_sa_strane

#12426 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Ako većina ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Afganistana, Alžira i Maroka angažovati prevodioce za urdu, paštu, arapski, berberski i francuski jezik (ilegalni migranti sa sjevera Afrike često između sebe komuniciraju i na francuskom). Ozvučiti prostorije u kojima se migranti nalaze ili bi policija bila ozvučena kako bi prevodioci navedenih jezika mogli ustanoviti odakle dolaze.
howdy

#12427 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

Javlja se gospoda rodbini preko telefona?
Koliki je problem upratit kome se javljaju i gdje se nalaze ti kome se javljaju?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12428 Re: Migranti u BiH

Post by konektovan »

howdy wrote: 23/04/2020 19:05 Javlja se gospoda rodbini preko telefona?
Koliki je problem upratit kome se javljaju i gdje se nalaze ti kome se javljaju?
Je li treba za ovo neka posebna tehnologija?? Ne tteba, samo trebaju i nasi da zaguzeljaju malo, da se podigne guzica iz stolice i uradi nesto konkretno. Ima načina, raznih...
howdy

#12429 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

konektovan wrote: 23/04/2020 19:20
Je li treba za ovo neka posebna tehnologija?? Ne tteba, samo trebaju i nasi da zaguzeljaju malo, da se podigne guzica iz stolice i uradi nesto konkretno. Ima načina, raznih...
Jos malo po bubrezima i saznace se i ime a i pasos bi mogo isplivat.
NediM17

#12430 Re: Migranti u BiH

Post by NediM17 »

biscanka2 wrote: 22/04/2020 20:15 Poslije par mjeseci boravka na stadionu Jedinstvo, iza "inzinjera" koji su jucer na Lipu prebaceni, ovakvo remek djelo ostaje. I zivotinje im ravne nisu.

https://youtu.be/Kk5nYyWWoTU
Jedinstvo i migranti ovog proljeća imaju zajednički cilj, izlazak na evropsku scenu. 8)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12431 Re: Migranti u BiH

Post by konektovan »

howdy wrote: 23/04/2020 19:23
konektovan wrote: 23/04/2020 19:20
Jos malo po bubrezima i saznace se i ime a i pasos bi mogo isplivat.
Ima još jedna stvar, siguran sam da neki nasi politicari ovu situaciju sa migrantima na teritoriji koriste,.da se zavrne koji miliončić od donacija EU, jer ovi iz Eu izgleda i ne brinu plaho gdje i kako lova zavrsi.....
piupiu

#12432 Re: Migranti u BiH

Post by piupiu »

Usamljeni pustolov wrote: 23/04/2020 14:59 To je lako reći na klix forumu ali u praksi im dajete pare i upiškite se u gaće kad vam priđu.
Eki upiškimo se u gaće. Pa ja još nijednog nisam vidjela da je viši od metar i šezdeset pet, svi izgledaju k'o neuhranjena nedonoščad, uopšte mi nije jasno otkud toliko malih, mršavih muškaraca, kao da im je metar i sedamdeset i 60 kila krajnji domet.
Maraschino

#12433 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

sace to tornjak ocas posla a ako se budu bunili i ambasadora sa njima protjerati :lol:

samo nam nije rekao gdje ce ih protjerati a raja se bas pali na takav progon :D
NediM17

#12434 Re: Migranti u BiH

Post by NediM17 »

Ma priča gluposti, ovi iskažu namjeru za traženje azila i rahat 15 dana, pa onda opet i opet...međunarodno humanitarno pravo. Đe ga vratiti i kome kad ne znaš ni ko je ni odakle je. Jedino zatvoriti u kampove pa kad im zemljaci čuju možda novi prestanu dolaziti. 8-)
piupiu

#12435 Re: Migranti u BiH

Post by piupiu »

NediM17 wrote: 23/04/2020 19:43 Ma priča gluposti, ovi iskažu namjeru za traženje azila i rahat 15 dana, pa onda opet i opet...međunarodno humanitarno pravo.
Zar je to tako jednostavno? "Imam namjeru tražiti azil" i sjediš rahat u nekoj državi? Kako je Njemačka vratila 20,000 naših od 97.? Zar nisu i oni mogli koristiti to pravilo? Ili nešto ne kontam?
Maraschino

#12436 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

piupiu wrote: 23/04/2020 19:51
NediM17 wrote: 23/04/2020 19:43 Ma priča gluposti, ovi iskažu namjeru za traženje azila i rahat 15 dana, pa onda opet i opet...međunarodno humanitarno pravo.
Zar je to tako jednostavno? "Imam namjeru tražiti azil" i sjediš rahat u nekoj državi? Kako je Njemačka vratila 20,000 naših od 97.? Zar nisu i oni mogli koristiti to pravilo? Ili nešto ne kontam?
Kako ne kontas razliku?
Nasi dosli tamo i prijavili se za socijalu izvjesno vrijeme. Svi imali dokumenta pa cak i auta. Kada je doslo vrijeme da se odlucuje o njihovim sudbinama sve bilo cisto samo, Murate zelis li nazad u BiH ili trecu zemlju Amerika, Australija, N.Zeland, Kanada.

Ovi hem sto nemaju nista hem sto lazu hem sto ne zele ni da saradjuju. Sta ces sa takvima? Kaze Fahro, deportacija. :lol:
tap3ah75

#12437 Re: Migranti u BiH

Post by tap3ah75 »

Znam da je lažnjak ali kad bi Fahro ovo rješio imao bi doživotno moj glas iako ga ne mogu smisliti.
Unučadima ću priče o heroju Fahri pričsti.
:bih:
piupiu

#12438 Re: Migranti u BiH

Post by piupiu »

Maraschino wrote: 23/04/2020 19:58
piupiu wrote: 23/04/2020 19:51
Kako ne kontas razliku?
Nasi dosli tamo i prijavili se za socijalu izvjesno vrijeme. Svi imali dokumenta pa cak i auta. Kada je doslo vrijeme da se odlucuje o njihovim sudbinama sve bilo cisto samo, Murate zelis li nazad u BiH ili trecu zemlju Amerika, Australija, N.Zeland, Kanada.

Ovi hem sto nemaju nista hem sto lazu hem sto ne zele ni da saradjuju. Sta ces sa takvima? Kaze Fahro, deportacija. :lol:
A ja kontala mi najgori od sve djece... :lol:
Vela666

#12439 Re: Migranti u BiH

Post by Vela666 »

tap3ah75 wrote: 23/04/2020 20:02 Znam da je lažnjak ali kad bi Fahro ovo rješio imao bi doživotno moj glas iako ga ne mogu smisliti.
:lol:
isto
ja odem na izbore pocjepam listić i nazad, zadnjih 10 god jer nemam za koga glasati
imao bi od mene i mjesto na zidu pored titine slike :lol: :mrgreen:
Maraschino

#12440 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Vela666 wrote: 23/04/2020 20:11
tap3ah75 wrote: 23/04/2020 20:02 Znam da je lažnjak ali kad bi Fahro ovo rješio imao bi doživotno moj glas iako ga ne mogu smisliti.
isto
ja odem na izbore pocjepam listić i nazad, zadnjih 10 god jer nemam za koga glasati
'dje ces u istu recenicu Fahro, izbjeglice, shovinizam i Tito?
NediM17

#12441 Re: Migranti u BiH

Post by NediM17 »

I još bi faHraon pojedine ambasadore proglašavao nepoželjnim, pa po tome vidiš da lupa. A da išta zna o humanitarnom pravu i azilu znao bi da takve slučajeve ni slučajno ne smiješ prijavljivati ambasadi zemlje iz koje su pobjegli. :-)
Na stranu što ovi objektivno nemaju nikakvog razloga za traženje azila, ali skontali foru pa koriste. :-x
Vela666

#12442 Re: Migranti u BiH

Post by Vela666 »

Maraschino wrote: 23/04/2020 20:17
Vela666 wrote: 23/04/2020 20:11
isto
'dje ces u istu recenicu Fahro, izbjeglice, shovinizam i Tito?
zadnjih godina naučih da je svašta moguće u ovoj državi, pa i spojiti moguće s nemogućim :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12443 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Suspendujes to sve ko Grcka i moze se sve 8)
piupiu

#12444 Re: Migranti u BiH

Post by piupiu »

NediM17 wrote: 23/04/2020 20:23 I još bi faHraon pojedine ambasadore proglašavao nepoželjnim, pa po tome vidiš da lupa. A da išta zna o humanitarnom pravu i azilu znao bi da takve slučajeve ni slučajno ne smiješ prijavljivati ambasadi zemlje iz koje su pobjegli. :-)
Na stranu što ovi objektivno nemaju nikakvog razloga za traženje azila, ali skontali foru pa koriste. :-x
Pa čekaj, ne može neko imati vremenski neograničeno pravo 'da ima namjeru podnijeti zahtjev za azil', ali ga ne podnositi, ne mogu ni potencijalni azilanti vječno živjeti van zakona? Zar država nema pravo da ih natjera da podnesu zahtjev za azil, odbije i deportuje? I zar za deportaciju ne mora saradjivati sa zemljom porijekla? Tako rade zapadne zemlje, ili ne?
high_volume

#12445 Re: Migranti u BiH

Post by high_volume »

piupiu wrote: 23/04/2020 19:32
... ja još nijednog nisam vidjela da je viši od metar i šezdeset pet, svi izgledaju k'o neuhranjena nedonoščad, uopšte mi nije jasno otkud toliko malih, mršavih muškaraca, kao da im je metar i sedamdeset i 60 kila krajnji domet.
Gdje su žene i djeca migranti u BiH, na ulicama vidimo samo mlade muškarce, barem u Sarajevu
NediM17

#12446 Re: Migranti u BiH

Post by NediM17 »

piupiu wrote: 23/04/2020 20:31
NediM17 wrote: 23/04/2020 20:23 I još bi faHraon pojedine ambasadore proglašavao nepoželjnim, pa po tome vidiš da lupa. A da išta zna o humanitarnom pravu i azilu znao bi da takve slučajeve ni slučajno ne smiješ prijavljivati ambasadi zemlje iz koje su pobjegli. :-)
Pa čekaj, ne može neko imati vremenski neograničeno pravo 'da ima namjeru podnijeti zahtjev za azil', ali ga ne podnositi, ne mogu ni potencijalni azilanti vječno živjeti van zakona? Zar država nema pravo da ih natjera da podnesu zahtjev za azil, odbije i deportuje? I zar za deportaciju ne mora saradjivati sa zemljom porijekla? Tako rade zapadne zemlje, ili ne?
Ne kontaš ti, svi oni iskažu namjeru za traženje azila ( dakle, to još uvijek nije zvaničan službeni zahtjev za azil, samo namjera ), to je dobrovoljno, ne može ih niko natjerati, dobiju papir sa kojim su rahat 15 dana da se kreću po državi, za to vrijeme idu u tzv. "game" kako oni zovu pokušaj ilegalnog prelaska granice. Ako ne uspiju u 15 dana, obnove "namjeru" i jovo nanovo. Trebaju mjeseci da ne kažem godine za intervju i konačnu odluku, za to vrijeme oni su već nestali iz BiH.
A po Zakonu o strancima i Zakonu o azilu BiH, takođe je zabranjena deportacija bilo kojeg stranca iz BiH dok se ne prođe kompletna procedura, ne utvrde činjenice i ne donese konačna odluka.
Ko se sjeća slučaja abu Hamze, koji je čak bio proglašen sigurnosnom prijetnjom po BiH, proveo godine u Imigracionom centru u Lukavici čekajući odluku o deportaciji i nakon duge i teške pravne borbe nije izručen svojoj zemlji gdje mu je prijetila smrtna kazna nego je pušten.
Tako da napoleon ne bi samo kršio međunarodno humanitarno pravo nego i zakone BiH.
Jedino imaš pravo ako ih uhvatiš u pograničnom pojasu po sporazumu o readmisiji vratiti nazad u zemlju iz koje su pokušali ući, npr. Srbiju ili CG, to je ono što nama Hrvatska radi, tamam da ih u sred Zagreba uhvate, a ne u pograničnom pojasu oni ih pod krinkom noći šutnu nama.
Dakle, jedino nam ostaje ojačati istočnu granicu, eventualno napraviti kampove zatvorenog tipa pa da ih to odbije od ove rute.
Pa "normalni" tražioci azila su u svojim zemljama po bilo kojem osnovu diskriminirani, tako da dok se ne utvrde stvarne činjenice nema kontaktiranja ambasada zemalja iz kojih dolaze. :bih:
Last edited by NediM17 on 23/04/2020 21:15, edited 1 time in total.
Maraschino

#12447 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Hocemo opet iz pocetka, gdje ih vratiti?
Treba obezbijediti brdo papira za jednoga da se moze deportovati(ko je, sta je, odakle je, saglasnost njegove zemlje da ce ga prihvatiti, obezbijediti ostalu logistiku...i prestanite vise i razmisljati o deportaciji kada je ona nemoguca u ovim uslovima.
Svako ko vam drugacije kaze, LAZE.

Drugo je, ako imas i jedan dokaz da je doticni boravio u Srbiji i C.G. imas pravo da ga tamo vratis.
Vela666

#12448 Re: Migranti u BiH

Post by Vela666 »

NediM17 wrote: 23/04/2020 21:08
Ne kontaš ti, svi oni iskažu namjeru za traženje azila, to je dobrovoljno, ne može ih niko natjerati, dobiju papir sa kojim su rahat 15 dana da se kreću po državi, za to vrijeme idu u tzv. "game" kako oni zovu pokušaj ilegalnog prelaska granice. Ako ne uspiju u 15 dana, obnove "namjeru" i jovo nanovo. Trebaju mjeseci da ne kažem godine za intervju i konačnu odluku, za to vrijeme oni su već nestali iz BiH.
A po Zakonu o strancima i Zakonu o azilu BiH, takođe je zabranjena deportacija bilo kojeg stranca iz BiH dok se ne prođe kompletna procedura, ne utvrde činjenice i ne donese konačna odluka.
Ko se sjeća slučaja abu Hamze, koji je čak bio proglašen sigurnosnom prijetnjom po BiH, proveo godine u Imigracionom centru u Lukavici čekajući odluku o deportaciji i nakon duge i teške pravne borbe nije izručen svojoj zemlji gdje mu je prijetila smrtna kazna nego je pušten.
Tako da napoleon ne bi samo kršio međunarodno humanitarno pravo nego i zakone BiH.
Jedino imaš pravo ako ih uhvatiš u pograničnom pojasu po sporazumu o readmisiji vratiti nazad u zemlju iz koje su pokušali ući, npr. Srbiju ili CG, to je ono što nama Hrvatska radi, tamam da ih u sred Zagreba uhvate, a ne u pograničnom pojasu oni ih pod krinkom noći šutnu nama.
Dakle, jedino nam ostaje ojačati istočnu granicu, eventualno napraviti kampove zatvorenog tipa pa da ih to odbije od ove rute.
Pa "normalni" tražioci azila su u svojim zemljama po bilo kojem osnovu diskriminirani, tako da dok se ne utvrde stvarne činjenice nema kontaktiranja ambasada zemalja iz kojih dolaze. :bih:
:shock:
znači, ja sad iz Bosne banem u Ameriku ili Švicarsku bez dokumenata i zatražim azil i to je to, obnavljam namjeru svako 15 dana i tako u nedogled moraju da me drže tamo vječno
Alles-Tamam

#12449 Re: Migranti u BiH

Post by Alles-Tamam »

Vela666 wrote: 23/04/2020 21:18
NediM17 wrote: 23/04/2020 21:08

Ne kontaš ti, svi oni iskažu namjeru za traženje azila, to je dobrovoljno, ne može ih niko natjerati, dobiju papir sa kojim su rahat 15 dana da se kreću po državi, za to vrijeme idu u tzv. "game" kako oni zovu pokušaj ilegalnog prelaska granice. Ako ne uspiju u 15 dana, obnove "namjeru" i jovo nanovo. Trebaju mjeseci da ne kažem godine za intervju i konačnu odluku, za to vrijeme oni su već nestali iz BiH.
:shock:
znači, ja sad iz Bosne banem u Ameriku ili Švicarsku bez dokumenata i zatražim azil i to je to, obnavljam namjeru svako 15 dana i tako u nedogled moraju da me drže tamo vječno
Prosto receno da.
Jer ti ako nemas nikakve dokumente,logicno ne mozes biti nigdje deportovan,i sama cinjenica da Radoncic sa ovim pokusava da skuplja poene a ocito mu i uspjeva,pokazuje koliko je neobrazovana glasacka baza u BiH.
Haris.ba

#12450 Re: Migranti u BiH

Post by Haris.ba »

Vela666 wrote: 23/04/2020 21:18 znači, ja sad iz Bosne banem u Ameriku ili Švicarsku bez dokumenata i zatražim azil i to je to, obnavljam namjeru svako 15 dana i tako u nedogled moraju da me drže tamo vječno
Pa što misliš što je Tramp pobjedio? Nama je izgledalo glupo i smiješno kada je pričao o zidu prema Meksiku. Ali, i Amerikanci imaju disfunkcionalni imigracioni sistem. Ali, kod njih sve se mnoge stvari manje vide jer se ima posla i oni su zemlja u koju se želi ići.

Zamišljam Fahru kako konačno uzima dugo željenu funckiju u predsjedništvu na priči o zidu. :D
Locked