jagugu wrote: ↑21/04/2020 14:45 Veliki problem bh. fudbala je to što nije u stanju da proizvode bar jednog normalnog trenera koji bi u perspektivi mogao biti solidan europski trener. Evo od kad smo nezavisna država nama to nikako da uspije. Pogledaš listu slobodnih bh. trenera i vidiš koliko je to smiješno u odnosu na neki solidan europski nivo:
https://www.transfermarkt.com/trainer/v ... e=0&plus=0
Imaš Vahu koji može raditi u ligama petice tačnije u Francuskoj, koja poznaje njega i koju on poznaje. I naravno može solidne repke van europe. To je najbolje što trenutno imamo, ali opet ne uklapa se u moju priču jer on nije produkt postratnog sistema. Nekad su se nade polagale i u Kodru ali realno u ovom trenutku je upitno da li on uopšte može dobiti posao i u nekim solidnim europskim ligama, a kamoli lige petice.
Iskreno sam se nadao Čustović može biti taj jer je počeo u jednoj solidnoj europskoj ligi kao mlad trener, teško da može bolja odskočna daska. Sad je u Bajevićevom stručnom štabu i rano ga je otpisivat ali za njegovo dobro se nadam da će ponovo pronaći angažman u belgijskoj ligi.
Meni je preko glave iskreno jugo legendi tipa Pape, Meša, Hadžibegić i slično. To su ispodprosječni europski treneri koje je vrijeme pregazilo. Poštovanje svakom od njih, pogotovo Papetu koji nas je odveo na SP ali s takvim trenerima mi nećemo imati hajra.
Možda glupo zvuči ali "problem" je također to što naši reprezentativci koji su imalu u najmanju ruku solidnu evrope karijeru, kad završi karijeru očigledno ne planiraju da se bavi trenerskim poslom iako njihovo ime ima neko značenje i težinu u sredinama u kojim su igrali, samim tim bi se lakše probili i imali bolju odskočnu dasku. I to jedan od razloga što nemamo trenera u nekim boljim ligama, jednostavno većina naših ljudi neće da se bakće s trenerskim poslom nego uživa u plodovima fudalske karijere što je opet legitimno, njihov izbor. Ali eto Spahić, Bolić, Misimović, Barbarez, Hibić, Konjić mi ovako na prvu padaju na pamet. Ne kažem da svaki od njih ima trenersku crtu u sebi i da bi bili nužno dobri treneri, ali nikom ne pada na pamet ni da pokuša iako imaju ugled i kontakte uz pomoć koji bi negdje dobili posao da su to htjeli kad su završili karijeru. Rahimić hoće da se bavi trenerskim poslom, trenutno je trener mlađih kategorija CSKA.
Da se nadovežem na svoj prethodni post. Treneri u omladinskim pogonima bh. lige su posebna priča.
Prvo većina njih dolaze čisto iz razloga jer su bili igrači i kad završe karijeru klubovi ih uhljebe kao neki znak zahvalnosti pa oni tu nešto rade kao. Dakle ne zbog svoje stručnosti ili želje za stručnim napredovanjem, nego klasično naše uvaljivanje na pozicije čisto jer je bio igrač tog kluba.
A to što nema trenersku crtu, to što nema želju da usavršavanjem, stažiranjem, to što neki treneri uzimaju pare od roditelja da im djeca igraju, to što nemaju pedagošku žicu za radim s djecom koja su u najosjetljivijim godinama svog života i slično.
Zato su nam treneri za kurac, a djeca ako imaju sreće dogurat ću do nekog kukuruzspora, čast izuzecima kojim se mora poklopit milion stvari da doguraju dalje jer dolaze iz ove usrane žabokrečine gdje pored trenerske nestručnosti imaju katastrofalnu infrastrukturu za razvoj omladinaca.