Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
manuchao91

#1351 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manuchao91 »

zabrane za djecu i starije od 65 god se moraju ukinuti pod hitno ali policijski sat ne treba
Mora bit na snazi pogotovo sad za ramazan kad bi ljudi jedni drugim isli na iftar i stvarali perfektnu podlogu za širenje virusa.
A takodje bi dosta ljudi u malo vecim gradovima koji žive na dnevnoj bazi tj. preprodaju nesto,uvale nekom ganje ,speeda tumarali okolo jer su takvi likovi skloni svačemu kad mrak padne,tako da zbog suzbijanja kriminala policijski sat treba da ostane na snazi.

Kome to još treba osim ovim sto bi kafančili? Strpite se malo por dios
Nivelacija

#1352 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Nisam znao...

Pa onda ovi idioti u FBIH nisu normalni.
neko_sa_strane

#1353 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by neko_sa_strane »

Slažem se sa komentarom u kojem piše da smo mi zatucano društvo prema kojem kada dođeš u pozne godine moraš se zatvoriti u kuću, kljukati se tabletama, nipošto ne razmišljati o fizičkoj aktivnosti i zdravoj ishrani. Kod nas ljudi misle da je zdravlje u tabletama iako lijekovi u suštini samo liječe simptome a bolest ne. Vani u razvijenijim i naprednim društvima stariji su ljudi vrlo aktivni bilo da pedalaju, trče, plivaju ili idu u teretanu. Mi smo nažalost vrlo primitivno društvo i kod nas se iz meni nepoznatog razloga to smatra sramotom ili te osobe ne idu jer opet bezrazložno brinu šta će neko reći. Treba da te boli neka stvar šta će neko reći jer niko neće brinuti o tvom zdravlju osim tebe samog. Ovdje nije sramota krasti, glasati za lopove koji te kradu godinama ali je sramota u poznim godinama ostati fizički aktivan. Sve naopako.
Ja sam staroj već rekao da zajebe sulude mjere zabrane kretanja koje propisuju ovi debili tako da će ići u vikendicu s bratom i biti fizički aktivna. Ima posla u bašti.
Janjicar

#1354 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Janjicar »

manuchao91 wrote: 22/04/2020 09:39 zabrane za djecu i starije od 65 god se moraju ukinuti pod hitno ali policijski sat ne treba
Mora bit na snazi pogotovo sad za ramazan kad bi ljudi jedni drugim isli na iftar i stvarali perfektnu podlogu za širenje virusa.
A takodje bi dosta ljudi u malo vecim gradovima koji žive na dnevnoj bazi tj. preprodaju nesto,uvale nekom ganje ,speeda tumarali okolo jer su takvi likovi skloni svačemu kad mrak padne,tako da zbog suzbijanja kriminala policijski sat treba da ostane na snazi.

Je*o te ti sve znaš.
Johnny_x

#1355 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Johnny_x »

Je li bi danas trebao zasjedati ustavni sud po apelaciji za zabranu kretanju mlađim i starijim?
bunk

#1356 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by bunk »

A ko je " genije" koji se zalio?
Medobrundo25

#1357 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Medobrundo25 »

Johnny_x wrote: 22/04/2020 10:36 Je li bi danas trebao zasjedati ustavni sud po apelaciji za zabranu kretanju mlađim i starijim?
Da koliko ja znam, mada znajuci kako kod nas stvari funkcionisu, daj boze da ista pametno kazu jer je sve pod politickom palicom.
MUNAFIK

#1358 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

manuchao91 wrote: 22/04/2020 09:39 zabrane za djecu i starije od 65 god se moraju ukinuti pod hitno ali policijski sat ne treba

Kako kažu nasi strucnjaci... Policijski sat NEMA VEZE sa coronom nego je ti mjera BORBA PROTIV KRIMINALA...

Sutra će tako SVIMA zabraniti da hodaju gradom jer ima 10 lopova koji kradu... To su te MJERE... Hajmo zatvorit sve poštene ljude radi 10 lopova... A nek policija derneci po privatnim kafanam i nargilhanama 😍
coco1

#1359 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

evo, ja sam spreman potpisati da ove mjere ostanu na snazi dok sam ziv, uz korekcije zabrane za djecu i stare preko 65 godina.

uslov je da mi neko (drzava, who, mmf, kinezi...) isplacuje 800 KM mjesecno. po 800 KM isto da isplacuju svakom ko je zbog ovoga ostao bez posla i kome je zabranjen rad. pa, nek traje, koliko treba da traje.

jbt, tempom kojim se "cuvamo" od virusa, trebat ce nam, minimalno, 120 godina da postanemo imuni, sto znaci da je upitno hoce li i moje unuce dozivjeti imunitet.
avenija

#1360 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

Sve zemlje koje su za nama 15 dana donosile zabrane poput Srbije ublazavaju mjere...Crna Gora itd...
Od danas u Crnog Gori trgovine do 22 sata radno vrijeme u Hrvatskoj od cetvrtka..
Sta nasi mazlumi cekaju kao crna tacka balkana po broju otkaza i nezaposlenih nije mi jasno.
Ne mozes donositi mjeru da ako ti nokat urasta odsijeces je do kuka..mozes ali daj i nama 3000 KM mjesecno pa da ostanemo kuci i da imamo 1 sedmicno na muziku kao Solak.
Last edited by avenija on 22/04/2020 11:39, edited 1 time in total.
MorningStar

#1361 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MorningStar »

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba Srbije za borbu protiv koronavirusa kazao je da će mjere zabrane na kretanja u toj zemlji, ako se on pita, biti još sigurno dvije sedmice.

"Kada su uvođene mjere rečeno je da se drastično uvode. Sada imamo pitanja da li su ishitrene. Mi i dalje imamo oštre mjere, ali je vrlo važno da se krene sa popuštanjem. Mi moramo da se vratimo u život. Iz nedjelje u nedjelju ćemo otvarati sve u skladu sa rezultatima testiranja", kazao je on i dodao da ne može da se desi da virus ponovo bukne u široj populaciji:

"Moram potpuno jasno da kažem da to ne može da se desi. Može da se dese ekcesne situacije, a to je prodor u kolektiv i naglo proširenje. Ne može da se desi u populaciji jer nema tu snagu da prođe kroz zajednicu. Spušten je na taj nivo da ne može da se podigne i da ima epidemijski potencijal", smatra Kon.

Kon je rekao da na popuštanje mjera nije utjecala direktno politika, ali da to ima veze i sa politikom, i sa ekonomijom i opštim shvatanjem da život mora da se nastavi
.

"Ne možemo da ostanemo zatvoreni, ne možemo da otjeramo virus sa ove planete. Nemamo tu moć. Mi moramo da nađemo taj balans i stalno da procenjujemo rizike. Rizik je više desetina puta manji nakon što smo sve uradili, vrijeme je da se vratimo životu i da krenemo da se vraćamo poslu. Nema dileme od samog starta da je potrebno pravremeno da se vratimo u život ali kolektivi kao što su školski i predškolski i veći gdje može doći do masovnijeg prenošenja uvijek mora biti pod striktnim nadzorom, jer mi jesmo u pandemiji. I kada kažemo da jesmo treba shvatiti da će ona neće trajati samo još jednu sezonu ", istakao je on.

Ponovio je da će vrtići morati da se otvore, ali i da virus prođe kroz školsku djecu.

"Pitanje vezano za škole će posebno biti razmatrano u okviru ministarstva prosvjeste. Što se tiče vrtića, ne vjerujem da će svi odmah slati djecu u vrtiće ali oni koji nemaju drugi izlaz će vjerovatno. Prema tome vraćanjem na posao, vrtići se moraju otvarati, nema drugig rješenja. To zavisi od situacije, mi za sada imamo povoljnu situaciju koja će biti povoljna kada djeca pođu u školu. Treba shvatiti i da puštanjem djece u školu jasno se određujemo i prema virusu da prolazak virusa kroz djecu je nužnost i morat će sasvim sigurno da se desi. Najpovoljni trenutak da se to desi je kada je virus najmanje aktivan, ne mislim baš od danas već za dvije sedmice", mišljenja je Kon.
pinkman

#1362 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by pinkman »

Danas ce Ustavni sud BiH reci da li je zakonita zabrana za mladje od 18 i starije od 65.
MorningStar

#1363 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MorningStar »

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić komentirala je odluku Štaba civilne zaštite FBiH o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina, te naredbu Štaba civilne zaštite u HNK i Zapadnohercegovačkom kantonu prema kojima je u tim kantonima zabranjeno kretanje izvan mjesta prebivališta bez potvrde.
https://klix.ba/ruzica-jukic-odluke-o ... ezakonite/
Tomahawk11
Globalni moderator

#1364 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma, vrijeđanje”
» MorningStar
Gerro
Zijo77

14 dana
avenija

#1365 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

MorningStar wrote: 22/04/2020 12:05
Potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružica Jukić komentirala je odluku Štaba civilne zaštite FBiH o zabrani kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18 godina, te naredbu Štaba civilne zaštite u HNK i Zapadnohercegovačkom kantonu prema kojima je u tim kantonima zabranjeno kretanje izvan mjesta prebivališta bez potvrde.
https://klix.ba/ruzica-jukic-odluke-o ... ezakonite/
Mjesec i po im trebalo da skontaju da su mjere krsenje ustava i protuzakonite alal vera ko nam je na celu sudstva.. :run:
TomANDJerry

#1366 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by TomANDJerry »

Da neko kaze, nemojte izlaziti iz kuce nikako 3 mjeseca, a svaki dan po 2 sata morate dubiti na glavi, ne smijete spavati vise od 3 sata u periodu od 24 sata, mozete pojesti samo 1000 kalorija dnevno --- i 100% cemo pobijediti virus ---> ja bih prvi bio za.

Ali ljudi nemate nikakve dokaze da mjere djeluju, ima to "smanjenje krivulje" ali sta to znaci ... da li neko zna zasto se uopste pojavila krivuljua, znamo da se pojavila u Italiji i to samo na sjeveru (prakticno jedan grad). Ima li neko validan dokaz da kojim slucajem nismo uveli nikakve mjere osim da smo upozorili sve ljude da nose maske i ne kaslju okolo --- da bi rezultat bio nesto puno gori nego sada. A djeca nebi izgubila obrazovanje, stariji posao, penzioneri penzije (ne jos, ali ...) itd itd ...

Unistili planetu zemlju jer smo se prepali :-)

Ovi doktori su kod mene za cijeli zivot izgubili kredibilitet, ti ljudi su APSOLUTNO operisani od bilo kakve realnosti. Eno onaj u tuzli sjedi u fotelji, zavalio se, vjerovatno ima 50% manje pacijenata ovih dana nego inace, plata od 3000 KM uredno uplacena, i govori kako mjere moraju ostati na snazi 8)
kakavdanakneiskustvu

#1367 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Diwan wrote: 21/04/2020 20:14
kakavdanakneiskustvu wrote: 21/04/2020 20:10
Diwan wrote: 21/04/2020 20:08 Ne znam jesam li to samo ja, ali gdje nestadođe oni silni podaci i brojke o mrtvima ovih zadnjih dana koji su 'krasili' naslovnice portala i kojima su nas bombardovali sedmicama vezani za Italiji, Španiji, USA... mislim, ja to nisam tražio ni prije, ali sam to mogao primjetiti, brojke, čim otvoriš neki portal, a sada odjednom 'muk'.

Šta se desilo ... kao da je netko rekao dosta..
misliš da su vijesti o određenom broju mrtvih npr. u italiji bile lažne?
Više vjerujem da su bile preuveličane nego istinite, čak i kad podvedeš sve umrle pod smrt od korone. Valjda je malo jasnije da su sve umrle ubrajali kao smrt od korone. Samo od toga je moguće umanjiti tko zna koliko, a pored toga mislim da su brojke 'dotjerivane' kako bi izgledalo što strašnije.
ja ne znam zašto bi nadležni u italiji lažirali bilo šta oko broja umrlih od koronavirusa,ili u bilo kojoj drugoj drzavi,ne kontam zašto bi to neko radio,to je samo tvoja pretpostavka,ništa više
MUNAFIK

#1368 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2020 13:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 21/04/2020 20:10

misliš da su vijesti o određenom broju mrtvih npr. u italiji bile lažne?
Više vjerujem da su bile preuveličane nego istinite, čak i kad podvedeš sve umrle pod smrt od korone. Valjda je malo jasnije da su sve umrle ubrajali kao smrt od korone. Samo od toga je moguće umanjiti tko zna koliko, a pored toga mislim da su brojke 'dotjerivane' kako bi izgledalo što strašnije.
ja ne znam zašto bi nadležni u italiji lažirali bilo šta oko broja umrlih od koronavirusa,ili u bilo kojoj drugoj drzavi,ne kontam zašto bi to neko radio,to je samo tvoja pretpostavka,ništa više
Brojevi mrtvih nisu lažni... Ali šta znace ti brojevi?

Evo posteno pitanje da se 2017 godine, u kojoj je u MILANU umrlo više ljidi u prva 3 mjeseca nego ove godine , da se tada brojao JAVNO broj umrlih šta bi dobili???

Pa dobili bi paniku....

Šta nama znaci da je u ovih 20 dana umrlo u nekoj zemlji 30 000 ljudi??? Možda je to normalan broj uantu zemlju... Možda svake godine umre toliko ljudi +/- 5%....

Mi te.podatke nemamo...

Ono sto imamo crno na bijelo da se zaraza virusa krenula smanjivati PRIJE UVEDENIH MJERA!!!
kakavdanakneiskustvu

#1369 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

MUNAFIK wrote: 22/04/2020 13:15
kakavdanakneiskustvu wrote: 22/04/2020 13:05

Brojevi mrtvih nisu lažni... Ali šta znace ti brojevi?

Evo posteno pitanje da se 2017 godine, u kojoj je u MILANU umrlo više ljidi u prva 3 mjeseca nego ove godine , da se tada brojao JAVNO broj umrlih šta bi dobili???

Pa dobili bi paniku....

Šta nama znaci da je u ovih 20 dana umrlo u nekoj zemlji 30 000 ljudi??? Možda je to normalan broj uantu zemlju... Možda svake godine umre toliko ljudi +/- 5%....

Mi te.podatke nemamo...

Ono sto imamo crno na bijelo da se zaraza virusa krenula smanjivati PRIJE UVEDENIH MJERA!!!
sigurno je da neko ko hoce moze pronaci te podatke
el-weedo

#1370 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by el-weedo »

Odeš u bingo znači možeš barkat po prehrani koliko hoćeš, a pet deset metara stoji odjeća obuća i sl. Tu se ne može prići kao da je pukla nuklearna bomba. Nema mi ovo smisla nikako ali eto.
manuchao91

#1371 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manuchao91 »

DONESENA ODLUKA
Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava
Casual's

#1372 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Casual's »

manuchao91 wrote: 22/04/2020 14:19 DONESENA ODLUKA
Ustavni sud BiH: Zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena su ljudska prava
Da li je iko poslao apelaciju vezanu za policijski sat?
aldinjo

#1373 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by aldinjo »

U Srbiji advokati već spremaju tužbe zbog uvedenih mjera.
Cherry-Cherry

#1374 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

:thumbup: :thumbup:
mali_balon

#1375 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

Cherry-Cherry wrote: 22/04/2020 14:33
:thumbup: :thumbup:
Sve ok procitaj dalje...sud predlaze sa odluka ne ukine nego da sw uskladi sa ustavom i zakonima i eu konv.
Locked