Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
MorningStar

#1251 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MorningStar »

elcaliente wrote: 21/04/2020 18:17

Zavisi sta gledas kao normalan svijet.
U Njemackoj nema toga na sve strane, barem u Bayernu se zna da je Nedjelja crveni dan u kalenadru.
To je za mene normalno, jedan dan tisine i odmora u sedmici. U 20h prodavnice zatvaraju radnim danima.
Ne znam za bajern ali fra belgija,holandija,austrija itd nedeljom uvijek mozes naci otvorene markete. Ne hipermarkete shopping centre ali trgovina na sve strane.
PS: U francuskoj i hipermarketi rade nedeljom.
Last edited by MorningStar on 21/04/2020 18:26, edited 1 time in total.
Zijo77

#1252 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Zijo77 »

Sloboda je mnogo važnija od gripe. Ako lako pređemo preko policijskog sata i nebuloznih idiotskih zabrana po godinama starosti, moći će i ubuduće da rade šta hoće. Nikad ne zaboravite da su naši kopirali Vučića koji važi kao jedan od tri do četiri najveća diktatora današnjice. Nevjerovatno je kako smo lako pristali na diktaturu!

https://www.portalanalitika.me/clanak/a ... te-iz-kuce
jagugu

#1253 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by jagugu »

jagugu wrote: 20/04/2020 20:05 Evo kako će kafići u Hrvatskoj raditi:
- Neće moći ljudi sjediti jedan do drugoga. Primjerice, ako je do sad bio stol za četiri čovjeka, za njime će sjediti jedan ili dvoje. Sve se mora dezinficirati kad odu gosti - rekao je Capak i dodao kako će to biti "novo normalno" što se tiče rada kafića.
Dodatak na mjere za kafiće u Hrvatskoj, izvor Jutarnji:
Posebne su upute ljudi u Hrvatskoj gospodarskoj komori predložili i za rad kafića i restorana. Tako se predlaže otvaranje onih koji imaju terase i razmak između stolova. Oni koji to nemaju, trebali bi posluživati piće “za van” u jednokratnoj ambalaži. Konobari bi morali poštivati sve zaštitne mjere (maska, rukavice, dezinfekcija) i bili bi ograđeni pleksiglasom, a gosti bi naručivali sami i plaćali na pultu. Radno vrijeme bi bilo ograničeno od osam do 21 sat i bez žive glazbe i većih okupljanja.
Frizerske:
“U slučaju ako je riječ o velikom frizerskom salonu, potrebno je ograničiti rad zaposlenika u smjenama te ograničiti broj naručenih na način da budu prisutna samo dva gosta u salonu. Uz korištenje zaštitne opreme (maske i rukavice), treba primjenjivati mjere pojačane higijene, organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika, redovito provjetravati prostore, osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke, uz barijere (pleksiglas, najlon, staklo) i obavezno korištenje maski i rukavica mušterija”, stoji u dokumentu.
Hoteli i restorani:
Za hotele i restorane predviđa se posluživanje hrane i pića za van, a kasnije, ovisno o epidemiološkoj situaciji svaka četiri tjedna, moguće je i posluživanje u zatvorenim prostorima ondje gdje nema novozaraženih. Na ulazima u restorane morala bi postojati obvezna dezinfekcija ruku, ali i stola te pribora za jelo i piće, uz redovite kontrole tjelesne temperature zaposlenika. Hrana i piće bi se posluživali u rukavicama, gostima koji sjede za stolovima koji su najmanje dva metra međusobno udaljeni, te uz kontrolu broja gostiju u objektu.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1254 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Domaci izdajnik »

I ovo će od samog početka funkcionisati nikako. Veći će biti rashodi od prihoda, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu, kapacitet i objekat za 300 ljudi skrešeš na 100 i ideš na glavu... :-?
jagugu

#1255 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by jagugu »

Lajavikrelac wrote: 21/04/2020 18:41 I ovo će od samog početka funkcionisati nikako. Veći će biti rashodi od prihoda, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu, kapacitet i objekat za 300 ljudi skrešeš na 100 i ideš na glavu... :-?
Predsjednik udruge ugostitelja se već žali na najavljene mjere, kaže da će propast 80% restorana, da nemaju gdje nabavit toliko pleksiglasa itd.
Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, danas je bio na sastanku s ministrom turizma Garijem Cappellijem i glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, nakon kojeg je za Index komentirao da se pod hitno mora pokrenuti dijalog o tome kako će restorani i kafići raditi nakon korone.

"Propast će 80 posto restorana"

"Ako se pod hitno ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. juna i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači", rekao je Medak za Index.

Smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje.

"Ako se budu uvele mjere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema tvornicu za izradu istih, najbliže su tvornice u Italiji i Španjolskoj, a oni će to ostaviti za sebe. Zatim tu je i problem tko će od gostiju htjeti sjediti tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će si ugostitelj moći priuštiti te pregrade i sve ostale mjere", rekao je Medak.
elcaliente

#1256 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by elcaliente »

Pa dobro imaju opciju.
Ako misle da im nije isplatno neka drze zatvoreno.
Vjerovatno ce biti i takvih.

Sto se tice turizma, Njemci kazu da bi jedan od pobjednika mogla biti Hrvatska, posto ako bude dozvoljeno putovanje onda samo unutar EU.
Izlazak i ulazak u EU najverovatnije nece biti turisticki.
coco1

#1257 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

jagugu wrote: 21/04/2020 18:49
Lajavikrelac wrote: 21/04/2020 18:41 I ovo će od samog početka funkcionisati nikako. Veći će biti rashodi od prihoda, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu, kapacitet i objekat za 300 ljudi skrešeš na 100 i ideš na glavu... :-?
Predsjednik udruge ugostitelja se već žali na najavljene mjere, kaže da će propast 80% restorana, da nemaju gdje nabavit toliko pleksiglasa itd.
Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, danas je bio na sastanku s ministrom turizma Garijem Cappellijem i glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, nakon kojeg je za Index komentirao da se pod hitno mora pokrenuti dijalog o tome kako će restorani i kafići raditi nakon korone.

"Propast će 80 posto restorana"

"Ako se pod hitno ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. juna i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači", rekao je Medak za Index.

Smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje.

"Ako se budu uvele mjere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema tvornicu za izradu istih, najbliže su tvornice u Italiji i Španjolskoj, a oni će to ostaviti za sebe. Zatim tu je i problem tko će od gostiju htjeti sjediti tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će si ugostitelj moći priuštiti te pregrade i sve ostale mjere", rekao je Medak.
nece propasti nijedan restoran ili kafic, propast ce vlasnici. vremenom ce se pojaviti novi vlasnik i ponovo pokrenuti rad, kada se za to stvore uslovi.

u sarajevu sada ima masa ljudi koji su imali svoje ili vodili kafice u zakupljenim prostorima, a i prije ove krize su bili u dugovima prema dobavljacima, jer se izaslo iz zime, kada je posao nerentabilan.

takvi, pojedinci ce, vecinom nestati sa trzista, ali ce neko, u neko vrijeme, preuzeti te poslove.

bas sam jucer razgovarao sa vlasnikom jedne veleprodaje na carsiji, od kojeg se snadbjeva 70% kafica na istoj. kad mi je pokazao potrazivanja, koja ce tesko ikada naplatiti, bilo mi zao covjeka, a ne znas sta da mu kazes. u jednom trenutku sam pomislio da bih ja s puskom trazio novac od tih duznika.
Domaci izdajnik

#1258 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Propašće vlasnici lokala, propašće dobavljači i brojne branše vezane za ugostiteljstvo što će rezultovati smanjenim prilivom novca i velikim brojem nezaposlenih. A to da će ti neko doći u lokal gdje te u plastičnom kavezu služi konobar da maskom i rukavicama, sa obrokom u vidu lanč paketa slobodno zaboravi! Zna se koja je svrha ugostiteljskih objekata...Plus da boraviš u hotelu u kojem imaš režim ponašanja kao u zatvoru sa maksimalnim stepenom obezbjeđenja. Bataliće oni to sve i raditi kao i do sada ili će izvršiti ekonomski harakiri...

Ja uglavnom nisam do sad omašio u svojim prognozama ;-)
escobar__

#1259 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by escobar__ »

Ma jebeš to, daj nam lockdown.
Nivelacija

#1260 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Goran Čerkez meni govori neće biti Ramazan kao prije necemo ukinuti policijski sat.
Smecaru niste ga trebali ni donijeti kao bi Hrvatska, Slovenija, Njemacka i sve Evropske zemlje.
Cherry-Cherry

#1261 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Nek smo se mi ugledali na Srbiju, Rusiju i Tursku, sve diktature.
Diwan

#1262 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Diwan »

Ne znam jesam li to samo ja, ali gdje nestadođe oni silni podaci i brojke o mrtvima ovih zadnjih dana koji su 'krasili' naslovnice portala i kojima su nas bombardovali sedmicama vezani za Italiji, Španiji, USA... mislim, ja to nisam tražio ni prije, ali sam to mogao primjetiti, brojke, čim otvoriš neki portal, a sada odjednom 'muk'.

Šta se desilo ... kao da je netko rekao dosta..

Nije više 'u Italiji umrto 750 ljudi ...', već je sada
Italija: Broj pacijenata na intenzivoj njezi najmanji u posljednjih 30 dana
Ljudi odjednom prestali umirati preko noći ili ...
Last edited by Diwan on 21/04/2020 20:10, edited 1 time in total.
manuchao91

#1263 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manuchao91 »

Diwan wrote: 21/04/2020 20:08 Ne znam jesam li to samo ja, ali gdje nestadođe oni silni podaci i brojke o mrtvima ovih zadnjih dana koji su 'krasili' naslovnice portala i kojima su nas bombardovali sedmicama vezani za Italiji, Španiji, USA... mislim, ja to nisam tražio ni prije, ali sam to mogao primjetiti, brojke, čim otvoriš neki portal, a sada odjednom 'muk'.

u Italiji danas 2700 novih i 450 mrtvih
Domaci izdajnik

#1264 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Diwan wrote: 21/04/2020 20:08 Ne znam jesam li to samo ja, ali gdje nestadođe oni silni podaci i brojke o mrtvima ovih zadnjih dana koji su 'krasili' naslovnice portala i kojima su nas bombardovali sedmicama vezani za Italiji, Španiji, USA... mislim, ja to nisam tražio ni prije, ali sam to mogao primjetiti, brojke, čim otvoriš neki portal, a sada odjednom 'muk'.

Pala cijena nafte, popunjene rezerve, kreditni aranžmani spremni. Gasi paniku, resetuj sve :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#1265 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

misliš da su vijesti o određenom broju mrtvih npr. u italiji bile lažne?
Diwan

#1266 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Diwan »

manuchao91 wrote: 21/04/2020 20:09

u Italiji danas 2700 novih i 450 mrtvih
Tako je kod tebe
coco1

#1267 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

Lajavikrelac wrote: 21/04/2020 19:27 Propašće vlasnici lokala, propašće dobavljači i brojne branše vezane za ugostiteljstvo što će rezultovati smanjenim prilivom novca i velikim brojem nezaposlenih. A to da će ti neko doći u lokal gdje te u plastičnom kavezu služi konobar da maskom i rukavicama, sa obrokom u vidu lanč paketa slobodno zaboravi! Zna se koja je svrha ugostiteljskih objekata...Plus da boraviš u hotelu u kojem imaš režim ponašanja kao u zatvoru sa maksimalnim stepenom obezbjeđenja. Bataliće oni to sve i raditi kao i do sada ili će izvršiti ekonomski harakiri...

Ja uglavnom nisam do sad omašio u svojim prognozama ;-)
bavim se ugostiteljstvom i dobavljaci su u istom problemu, kao i ugostitelji. kafa, secer, escajg, sokovi, piva, alkohol... svi kukaju.

slusao sam neki dan nekog strucnjaka iz folksvagena, direkt u njemackoj fabrici. kad za takvog giganta kaze da moze max 2 mjeseca ovo izdrzati, o cemu dalje pricati.
Domaci izdajnik

#1268 Re: Koliko mjere mogu trajati?

kakavdanakneiskustvu wrote: 21/04/2020 20:10 misliš da su vijesti o određenom broju mrtvih npr. u italiji bile lažne?
Hoće da kaže da po svemu sudeći Žabari broje mrtve ko Dodik glasačke listiće, ako me razumiješ...
Domaci izdajnik

#1269 Re: Koliko mjere mogu trajati?

coco1 wrote: 21/04/2020 20:11 slusao sam neki dan nekog strucnjaka iz folksvagena, direkt u njemackoj fabrici. kad za takvog giganta kaze da moze max 2 mjeseca ovo izdrzati, o cemu dalje pricati.
To je jasno ko dan. Kad to objavi nacija koja ima dobrih para u šteku za resetovanje i pokretanje privrede sve je jasno šta su mamlazi uradili...Da je pravde pa da "omaste konopac" svi koji su svojim "mjerama" posredno i neposredno ovo uradili :evil:
Last edited by Domaci izdajnik on 21/04/2020 20:14, edited 1 time in total.
Diwan

#1270 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Diwan »

kakavdanakneiskustvu wrote: 21/04/2020 20:10

misliš da su vijesti o određenom broju mrtvih npr. u italiji bile lažne?
Više vjerujem da su bile preuveličane nego istinite, čak i kad podvedeš sve umrle pod smrt od korone. Valjda je malo jasnije da su sve umrle ubrajali kao smrt od korone. Samo od toga je moguće umanjiti tko zna koliko, a pored toga mislim da su brojke 'dotjerivane' kako bi izgledalo što strašnije.
Nivelacija

#1271 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Crna Gora od sutra uvodi ponovo druge smjene, sve do 22 radi. Nakon nas 15 dana donijeli zabrane prije nas ukinuli.
manuchao91

#1272 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manuchao91 »

mjere nikako ne ukidati
moramo trpiti ovo ..

ko to hoda poslije 20 h osim ovih sto bi kafenisali i kafančili do zore
imas preko dana fore pa rjesavaj obaveze..
kakavdanakneiskustvu

#1273 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by kakavdanakneiskustvu »

...
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 22/04/2020 13:06, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik

#1274 Re: Koliko mjere mogu trajati?

manuchao91 wrote: 21/04/2020 20:22 mjere nikako ne ukidati
moramo trpiti ovo ..

Image

Rokaj ne žali džebanu!
Cherry-Cherry

#1275 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

manuchao91 wrote: 21/04/2020 20:22 mjere nikako ne ukidati
moramo trpiti ovo ..

Evo može li ovako: ukinuti mjere, a ko želi da ih se pridržava, neka se i dalje pridržava? :) :)
Locked