jagugu wrote: ↑21/04/2020 18:49
Lajavikrelac wrote: ↑21/04/2020 18:41
I ovo će od samog početka funkcionisati nikako. Veći će biti rashodi od prihoda, pogotovo u ugostiteljstvu i turizmu, kapacitet i objekat za 300 ljudi skrešeš na 100 i ideš na glavu...
Predsjednik udruge ugostitelja se već žali na najavljene mjere, kaže da će propast 80% restorana, da nemaju gdje nabavit toliko pleksiglasa itd.
Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja, danas je bio na sastanku s ministrom turizma Garijem Cappellijem i glavnim državnim inspektorom Andrijom Mikulićem, nakon kojeg je za Index komentirao da se pod hitno mora pokrenuti dijalog o tome kako će restorani i kafići raditi nakon korone.
"Propast će 80 posto restorana"
"Ako se pod hitno ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. juna i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači", rekao je Medak za Index.
Smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje.
"Ako se budu uvele mjere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema tvornicu za izradu istih, najbliže su tvornice u Italiji i Španjolskoj, a oni će to ostaviti za sebe. Zatim tu je i problem tko će od gostiju htjeti sjediti tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će si ugostitelj moći priuštiti te pregrade i sve ostale mjere", rekao je Medak.
nece propasti nijedan restoran ili kafic, propast ce vlasnici. vremenom ce se pojaviti novi vlasnik i ponovo pokrenuti rad, kada se za to stvore uslovi.
u sarajevu sada ima masa ljudi koji su imali svoje ili vodili kafice u zakupljenim prostorima, a i prije ove krize su bili u dugovima prema dobavljacima, jer se izaslo iz zime, kada je posao nerentabilan.
takvi, pojedinci ce, vecinom nestati sa trzista, ali ce neko, u neko vrijeme, preuzeti te poslove.
bas sam jucer razgovarao sa vlasnikom jedne veleprodaje na carsiji, od kojeg se snadbjeva 70% kafica na istoj. kad mi je pokazao potrazivanja, koja ce tesko ikada naplatiti, bilo mi zao covjeka, a ne znas sta da mu kazes. u jednom trenutku sam pomislio da bih ja s puskom trazio novac od tih duznika.