Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Zagor Te Nej

#21726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

stakasa wrote: 22/04/2020 10:09 Ovim virusom ce se na kraju svi zaraziti. Svi ili dovoljno veliki broj da se postigne kolektivni imunitet. Pitanje je samo hoce li tok zaraze biti kontrolisan ili nekontrolisan. Zemlje, drustva, zajednice votever, koje misle da su pobjedile virus, npr zatvorili su se na vrijeme, to malo virusa sto je uslo se je izolovalo i umrlo, sta ti pobjednici da rade sa pobjedom? U jednom trenutku ce se morati otvorit i tada ce virus uci i pokosit ih kao snoplje odjednom.
Osnovni smisao represivnih mjera je da se rast malo uspori da bi se drustvo i zdravstvo mogli bolje organizovat jer je svakoga docekao nespremnog. A virus ce provest svoje kako je naumio
pa jel od ospica svi obole, ili su pod kontrolom
zubi

#21727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

MorningStar wrote: 22/04/2020 10:10 Pa nisam licno cuo niti znam nekoga - jel razumijes - znam tesko ti je .... ili da citam medije pa da trazim osobe :lol:

Sva ova prica je izvedena iz gluposti o nekakvom potpisu koje si izvalio. Haj nemoj vise bgt :D
Da, ideja je da trazis osobe, aktivno i odmah se zarazis, rijesis se belaja odmah, tebi dobro, zajednici dobro, win-win

Evo na skoro hiljadu strana, imamo tezu da se radi o gripi, ma haman prehladi :D , umiru samo stari ili od bolesti vec naceti ljudi, ono da nisu danas od korone, sutra bi sami od sebe podlegli, tako da i nije neka steta za njih... a svijet je u bespotrebnoj panici, samo nam nake crnjake bacaju, makedonski doktor (nasa dika :D ) rekao ovo, rekao ono, zivot se zaustavio bez potrebe... dakle, samo imunitet krda ganjati, al nema potrebe to nesta postepeno, vec odmah!!

Krenimo od tebe i tebi slicnih, sto su puni pameti, sve znaju i u sve se razumiju, hajte molim vas, povedite nas aktivno u sticanje imuniteta... ili biste vi ipak i dalje samo pametovali, bez konkretnih djela...?
Bluemore

#21728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

armin071 wrote: 22/04/2020 09:36
invincible1921 wrote: 22/04/2020 09:18 Najzanimljivije je kako kinezima nista me vjerujete ako je pozitivno, ali zato svaki crnjak koji objave je 100% tacan :D
A znači i ti si teoretičar zavjere. Ne vjeruješ ni Kinezima ni medijima. Samo reci još da ne vjeruješ WHO i Bill-u da znam da te stavim na ignore. Ovo se ne može više trpiti :run:
Dajte nam panicnih vijesti

Padaju li jos ljudi po ulici
stakasa

#21729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 10:13
stakasa wrote: 22/04/2020 10:09 Ovim virusom ce se na kraju svi zaraziti. Svi ili dovoljno veliki broj da se postigne kolektivni imunitet. Pitanje je samo hoce li tok zaraze biti kontrolisan ili nekontrolisan. Zemlje, drustva, zajednice votever, koje misle da su pobjedile virus, npr zatvorili su se na vrijeme, to malo virusa sto je uslo se je izolovalo i umrlo, sta ti pobjednici da rade sa pobjedom? U jednom trenutku ce se morati otvorit i tada ce virus uci i pokosit ih kao snoplje odjednom.
Osnovni smisao represivnih mjera je da se rast malo uspori da bi se drustvo i zdravstvo mogli bolje organizovat jer je svakoga docekao nespremnog. A virus ce provest svoje kako je naumio
Tako je, kupujemo vrijeme do pronalska djelotvornog lijeka ili vakcine.
Ali vakcina nece ni za godinu dana. Tako da je iluzorno ocekivati da ce ovo mimoic normalne ljude, mozda neke stocare u katunima ili bogatase na vlastitim otocima ali svi mi obicni smrtnici sto moramo ici na posao i imamo partnere i djecu koja izlaze van kuce - dobicemo je prije ili kasnije
MorningStar

#21730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

zubi wrote: 22/04/2020 10:19
MorningStar wrote: 22/04/2020 10:10 Pa nisam licno cuo niti znam nekoga - jel razumijes - znam tesko ti je .... ili da citam medije pa da trazim osobe :lol:

Sva ova prica je izvedena iz gluposti o nekakvom potpisu koje si izvalio. Haj nemoj vise bgt :D
Da, ideja je da trazis osobe, aktivno i odmah se zarazis, rijesis se belaja odmah, tebi dobro, zajednici dobro, win-win

Evo na skoro hiljadu strana, imamo tezu da se radi o gripi, ma haman prehladi :D , umiru samo stari ili od bolesti vec naceti ljudi, ono da nisu danas od korone, sutra bi sami od sebe podlegli, tako da i nije neka steta za njih... a svijet je u bespotrebnoj panici, samo nam nake crnjake bacaju, makedonski doktor (nasa dika :D ) rekao ovo, rekao ono, zivot se zaustavio bez potrebe... dakle, samo imunitet krda ganjati, al nema potrebe to nesta postepeno, vec odmah!!

Krenimo od tebe i tebi slicnih, sto su puni pameti, sve znaju i u sve se razumiju, hajte molim vas, povedite nas aktivno u sticanje imuniteta... ili biste vi ipak i dalje samo pametovali, bez konkretnih djela...?
Znaci nema sad potpises i mozemo nastaviti normalno zivot , sad ajd da traaaazis zarazene u bolnici ili sta vec ne - to je prekrsaj vjerovatno krivicno djelo tako da ne moze . Zar virus ne vreba iza coska pa ako se ne strckas sredstvima za dezinfekciju i diras oci i to zarazit ces se ??

Vi panicari ste pametovali i napametovali - sad djaba gro ljudi jednostavno vidi da zivot mora ici dalje .
Milenkov buraz

#21731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

stakasa wrote: 22/04/2020 10:21
Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 10:13
Tako je, kupujemo vrijeme do pronalska djelotvornog lijeka ili vakcine.
Ali vakcina nece ni za godinu dana. Tako da je iluzorno ocekivati da ce ovo mimoic normalne ljude, mozda neke stocare u katunima ili bogatase na vlastitim otocima ali svi mi obicni smrtnici sto moramo ici na posao i imamo partnere i djecu koja izlaze van kuce - dobicemo je prije ili kasnije
To mi je bilo jasno još u početku, bolje rečeno onda kada su napali Merkelovu u vezi one izjave da će se zaraziti 70% populacije.
Zagor Te Nej

#21732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

MorningStar wrote: 22/04/2020 10:14
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:13
MorningStar wrote: 22/04/2020 10:10

Pa nisam licno cuo niti znam nekoga - jel razumijes - znam tesko ti je .... ili da citam medije pa da trazim osobe :lol:

nije ti dobro, samo potvrđuješ
šta trebaju... objavit javno imena zaraženih ?
da bi ti mogao saznati
idi bolan...
al da se saznat, raspituje se malo, moraš na nekog naletiti, u Sarajevu je trenutno 80
U sarajevu zivi 300k + ljudi :lol:
Dobro te je idi se umij dodji sebi malo.
ali su zaraženi sada interesantni i pod lupom javnosti
potrudi se saznat, možda ti je vrlo blizu
elem, ne okolišavaj više sa svim mogućim glupostima u cilju vrdanja od toga da budeš faca i frajer i SAMOsezaraziš
Last edited by Zagor Te Nej on 22/04/2020 10:23, edited 1 time in total.
Bluemore

#21733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

zubi wrote: 22/04/2020 09:45
Bluemore wrote: 22/04/2020 09:20
zubi wrote: 22/04/2020 08:46

Kao prvo, sta se bona zadajes i nesta dokazujes i pametujes, sve cemo saznati sta ce biti i kako, vrijeme ce nam pokazati, sto danas ne znamo, znacemo za koju godinu....

Kao drugo, ako si tako sigurna, de se ti odmah zarazi, preboluj govno, stekni imunitet i onda mozes s punim pravom da nam objasnis sta je i kako je... doktor rek'o ne treba se skrivat, nista karantin, pa de, nemoj samo pricat, postupi po doktorovim uputama... :lol:
a ne ja cu da ostanem u 4 Zida jer me je strah
Jok ba, ti se ponasaj onako kako pricas, samo djela nista rijeci :thumbup:
Ne ne ja samo Pisem
Inace sam i ja u panici velikoj
studiorum_tuzlaensis

#21734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

još jedno dvije godine zabrana, i biće to OK.
stakasa

#21735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:17
Ne znam vjeruj mi, nisam se udubljavao u materiju. Ovo iznad je neki konsenzus ozbiljnih virologa i epidemiologa. Covjek bira kome ce vjerovati, nemam kapacitet da sve sam istrazim
stakasa

#21736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 10:22

To mi je bilo jasno još u početku, bolje rečeno onda kada su napali Merkelovu u vezi one izjave da će se zaraziti 70% populacije.
Ispa Merkelova najpametnija. I opet su Njemci najbolje odigrali od svih
zubi

#21737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Point. wrote: 22/04/2020 10:15 Ali opet ne možeš reći da je svakome ko je prebolovao covid to bilo najteže životno iskustvo, jer to jednostavno nije istina. Imaš sad veliki broj oporavljenih koji nisu trebali medicinsku pomoć i kojima je to bilo kao obična gripa. Primjer, igrač Sampdorije Albin Ekdal, zaražen koronom je ispričao da je prebolovao kao običnu gripu kući sa malo povišenom temperaturom, gledajući Netflix. Predsjednik Brescia, Cellino, nije ni znao da je zaražen dok ga nisu testirali. Takvih i sličnih slučajeva ima daleko više od ovih koji zaglave na respiratoru. Naravno, ima ljudi koji imaju teže simptome, daleko od toga, al da baš svakome to bude najteže životno iskistvo, ne bih rekao.

I sad, od recimo 100 slučajeva, 8 bude teško i sa težim simptomima, zašto se pojedinci koncentrišu na njih sa stavom sve je crno, s onih 92 zanemare. Mora li se dodatno plašiti već preplašeni narod? Hajmo malo pozitive, malo više pozitivnih slučajeva, zar mora sve biti negativno i crnjak?
Dobra ti je prica, osim sto si ovih 8 teskih od 100 iz dupeta izvukao :-D Valjda za potrebe pozitive, sta li :skoljka:

Evo ja cu reci od njih 100 samo 8 mora da je bilo sa laksim simptomima, jer ja imam takav spurijus, logika mi kaze da tako mora biti, na osnovu informacija koje imam, sta citam i vidom, mora da je tako...

Sreca pa je nauka malo egzaktnija od ovih procjena koje se bace samo nako, da se potvrdi svoj unaprijed formiran zakljucak...
MorningStar

#21738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:22
elem, ne okolišavaj više sa svim mogućim glupostima u cilju vrdanja od toga da budeš faca i frajer i SAMOsezaraziš
Cekaj znaci prvo kazes karantin variti vrata policijaki sat maske hazmat odjela ... pa sad kazes moras da trazis one koji su pod lupom ?

Kakva faca frajer :lol: ne racionalno razmisljanje nije jednako frajer faca - doduse jednom panicaru sklupcanom u 4 zida mozda i lici tako :lol:
zubi

#21739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

MorningStar wrote: 22/04/2020 10:21
zubi wrote: 22/04/2020 10:19

Znaci nema sad potpises i mozemo nastaviti normalno zivot , sad ajd da traaaazis zarazene u bolnici ili sta vec ne - to je prekrsaj vjerovatno krivicno djelo tako da ne moze . Zar virus ne vreba iza coska pa ako se ne strckas sredstvima za dezinfekciju i diras oci i to zarazit ces se ??

Vi panicari ste pametovali i napametovali - sad djaba gro ljudi jednostavno vidi da zivot mora ici dalje .
Hahahaha... ma tako nam reci :thumbup:
stakasa

#21740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stakasa »

daddy-kool wrote: 22/04/2020 09:51
uglavnomja wrote: 22/04/2020 09:49 malo se svedska preracunala, vezano za tih fantasticnih 600.000 i itd

Svedske zdravstvene vlasti su povukle izjavu o zapanjujućem broju infekcija
Pa zar nisam odmah juče rekao da lupaju gluposti. :roll:
Ne lupaju gluposti i nisu u potpunosti povukli. Mozda, mozda se je potkrao odredeni broj uzoraka koji nisu trebali biti tu. Ali i dalje stoje iza iste procjene. Uradice sve skupa ponovo pa ce se vidjeti i procjene su im da ce opet biti tu negdje
Point.

#21741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Point. »

Milenkov buraz wrote: 22/04/2020 09:40 Ko ima oči neka vidi. Zemlje koje su na vrijeme uvele karantine i poduzele mjere sada su u fazi smanjenja zaraženih uveliko dok pametnice tipa UK i Švedska još u uzlaznoj putanji. :(

Image
Image
Image
Image
Image
Fakat ne razumijem šta imaš protiv švedskog sistema, tačno imam osjećaj da se raduješ da Švedska najebe. Švedski državni epidemiolog ne dijeli tvoje mišljenje da je Švedska u ulaznoj putanji, nego naprotiv.

Šta ako se virus bude vraćao na jesen, pa idućeg proljeća, praviti i stavljati ljude u karantine svako pola godine po više od mjesec dana da im oslabiš još više imuni sistem, dok ne dođe vakcina a pitanje kad će. Ne brini ti za Švedsku, više vjerujem struci nego forumskim pticama zlosutnicama.
Zagor Te Nej

#21742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

stakasa wrote: 22/04/2020 10:24
Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:17
Ne znam vjeruj mi, nisam se udubljavao u materiju. Ovo iznad je neki konsenzus ozbiljnih virologa i epidemiologa. Covjek bira kome ce vjerovati, nemam kapacitet da sve sam istrazim
kinezi budale što su obuzdali virus
misliš nije im bilo lakše da idu na verziju imuniteta krda, da nisu vagali i procjenjivali, ako ni bzog čeg, ono zbo ekonomije, zbog koje su u poćetku i zataškivali, ali se otelo kontroli
kupuje se vrijeme do vakcine, a onda kao ospicama, držat pod kontrolom
debilni antivakseri će opet biti problem, samo što očekujem ovog puta žešću reakciju vlasti... ono... jarane ako se nisi vakciniso, ne može ni u prodavnicu, jebiga, žao mi je... praviš se pametan - ostani kod kuće, jer si ustvari vrlo glup i opasnost za ostale
Zagor Te Nej

#21743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

stakasa wrote: 22/04/2020 10:25

to je do juče mislio i Japan i Singapur
pa eno ih sad uveli vanredno stanje
Milenkov buraz

#21744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Žena ipak ima diplomu iz kvantne Fizike ako se ne varam?
MorningStar

#21745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:30

to je do juče mislio i Japan i Singapur
pa eno ih sad uveli vanredno stanje
Kad si ti uveo vanredno stanje u glavi ?
neko_sa_strane

#21746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by neko_sa_strane »

studiorum_tuzlaensis wrote: 22/04/2020 10:23 još jedno dvije godine zabrana, i biće to OK.
Neka bar otvore granice da ostali mogu pobjeći iz ludare a oni neka se igraju zabrana.
Zagor Te Nej

#21747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zagor Te Nej »

MorningStar wrote: 22/04/2020 10:26
Cekaj znaci prvo kazes karantin variti vrata policijaki sat maske hazmat odjela ... pa sad kazes moras da trazis one koji su pod lupom ?

Kakva faca frajer :lol: ne racionalno razmisljanje nije jednako frajer faca - doduse jednom panicaru sklupcanom u 4 zida mozda i lici tako :lol:
kontanje ti nije baš jača strana
pa sve to preduzeto i jeste bilo u svrhu što manje zaraženih, misliš da bi ih bilo samo 80 u Sarajevu da se nije ovako po nekima drastično reagovalo
nego zajebi više okolišavanje, ti da hoćeš našo bi ti zaraženog i dokazo nam svoju lafinu, nego prpa
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Ove paničare najbolje ovo oslikava:
Image
salik79

#21749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

salik79 wrote: 21/04/2020 23:28 U svom najnovijem prilogu, sef Klnike za infektologiju i bolnicku higijenu u st. gallenskoj Kantonalnoj bolnici, u Svicarskoj, prof. dr. Pietro Vernazza, koristi rezultate njemačkog Instituta Robert Koch i ETH Zürich, kako bi prezentirao da je epidemija Covid19 bila pod kontrolom i prije nego sto je uveden "lockdown":

Image
(Grafikon pokazuje stopu zaraze za vrijeme uvodjenja mjera higijene i zabrane velikih dogadjanja i nakon lockdowna)

"Ovi rezultati su zapaljivi: Ocito je da ova dva naucna rada sada pokazuju više ili manje isto - jednostavne mjere, odricanje od velikih dogadjanja i uvodjenje higijenskih mjera, izuzetno je djelotvorno. Stanovnistvo je u mogucnosti dobro provesti ove preporuke i te mjere mogu gotovo zaustaviti epidemiju. U svakom slucaju, te mjere su dovoljne da zastitimo nas zdravstveni sistem na takav nacin da bolnice ne budu preopterecene. "
https://infekt.ch/2020/04/sind-wir-tats ... blindflug/
Da dodam:
U Svicarskoj je kumulativna ukupna smrtnost u prvom kvartalu (do 5. aprila) bila na srednjoj ocekivanoj vrijednosti i preko 1500 ljudi ispod gornje ocekivane vrijednosti. Do pocetka aprila, ukupna stopa smrtnosti bila je vise od 2000 ljudi ispod uporedive vrijednosti iz sezone teske gripe 2015. (kada niko nije ni spominjao nekakav lockdown)
https://swprs.files.wordpress.com/2020/ ... 1-2020.pdf

Image

Nema, raja padala po cesti.... A 2015 ustajala :mrgreen:
MorningStar

#21750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

Zagor Te Nej wrote: 22/04/2020 10:32
MorningStar wrote: 22/04/2020 10:26

kontanje ti nije baš jača strana
pa sve to preduzeto i jeste bilo u svrhu što manje zaraženih, misliš da bi ih bilo samo 80 u Sarajevu da se nije ovako po nekima drastično reagovalo
nego zajebi više okolišavanje, ti da hoćeš našo bi ti zaraženog i dokazo nam svoju lafinu, nego prpa
Jes jes evo prpa prpa zato ti nos samo viri kroz zavjesu :lol:
Locked