Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Edin H.

#21551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Lajavikrelac wrote: 21/04/2020 19:54 Ja sam pričao sa potvrđenim slučajevima. Ni kihnuli nisu, prošlo evo više od mjesec dana...
A gdje to ti zivis pa testiraju slucajeve koji nisu ni kihnuli? :lol:
salik79

#21552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 20:00
salik79 wrote: 21/04/2020 19:51
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:44

Pa u Austriji živi cca. 9M ljudi dok u Švedskoj, koliko, 10, 10.5M i nije neka razlika. Broj zaraženih im je u par hiljada. Znam ja šta poredim već ti pomalo lupkaš okolo. :wink:
Koliko ljudi zivi u Svicarskoj? Koliko u Svedskoj? Koliko je mrtvih u Svedskoj, a koliko u Svicarskoj? A Svicardkanje vila u zescem lockdownu od Austrije. Fazon je u tome sto je korona vec uveliko bila tu prije lockdowna i lockdown nije nicemu doprinjeo. I u Svicarskoj, kao i u Svedskoj su zrtve bile stare i bolesne, vecinom u starackim domovima, gdje nisu blagovremeno i adekvatno zasticene i zbrinute.
Ja ne znam kako ti posmatraš i gledaš na život kao pojavu ali meni je taj pristup stran. Možda zato što sam po životnim uvjerenjima bliži ljevici nego centru ili desnici ali za mene je to strano tako gledati na taj problem smrtnosti. Jer kao ti ljudi po staračkim domovima bi svakako za godinu, dvije, tri, pet, deset umrli pa ko veli nije šteta? :( Ne znam, ja tako to ne mogu gledati, očito stojimo na različitim moralnim i političkim pozicijama. Pogotovo ne shvatam priču koja se provlači od početka u vezi novca. Novac je svakako danas samo numerički izraz zapisan negdje na hard disku na serveru u svijetu, svakako se većina svjetske ekonomije zasniva na špekulacijama a ne na stvarnoj i opipljivoj vrijednosti...da ne idem dalje u off. Švedska zbog svoje odluke da ne ide u čvrsti lockdown plaća cijenu toga. Siguran sam da bi smrnost bila daleko manja da su ranije uveli neke mjere i strožije.
Aha, a za sta Svicarska placa veci ceh? I u zrtvama, i finansijski, i psiholoski i.....
Milenkov buraz

#21553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Lajavikrelac wrote: 21/04/2020 19:54 Ja sam pričao sa potvrđenim slučajevima. Ni kihnuli nisu, prošlo evo više od mjesec dana...
:lol: Ja kišem već mjesec
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

Edin H. wrote: 21/04/2020 20:01
A gdje to ti zivis pa testiraju slucajeve koji nisu ni kihnuli? :lol:
U BL. I da, ima slučajeva koji su prvozaraženi u jednom od klastera i stavljeni u izolaciju. Znači jedva da je neko kihnuo...
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 20:03 Ja kišem već mjesec
I ja isto :mrgreen: jebena alergija...
biglebovski

#21555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju objasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
Jednostavno su odigrali na kartu da kovid neće uzrokovati apokalipsu među stanovništvom, kako su tih dana, a i dan-danas mediji i WHO najavljivali. Vjerovali su da im zdravstveni sistem neće pasti kao u Lombardiji, odrezali mjere i preporuke, i zamolili Švede da ih poštuju.

Evo malo da te brojeve uporedimo sa influenzom...

According to the latest WHO data published in 2017 Influenza and Pneumonia Deaths in Sweden reached 3,589 or 4.74% of total deaths. The age adjusted Death Rate is 15.57 per 100,000 of population ranks Sweden #144 in the world. https://www.worldlifeexpectancy.com/swe ... -pneumonia

Evo lijep izvještaj za 2018/2019...
https://www.folkhalsomyndigheten.se/pub ... ?pub=63511

505 od 13.324 osoba sa dijagnozom influenze su umrli u roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze, od kojih je 99% influenza A. Većina (88%) su stariji od 65.

a 2016/2017 izvještaj kaže...

https://www.folkhalsomyndigheten.se/pub ... 17-season/

"Infekcija gripe često je faktor koji pridonosi smrti starijih pojedinaca tijekom sezona kojima dominira influenca A (H3N2). Analiza 734 smrti koja su se dogodila u roku od 30 dana od laboratorijski potvrđene dijagnoze gripa pokazala je da je 95% smrtnih slučajeva bilo među starijima od 65 godina, a slijedi ih onima u dobi od 40-64 godine (4,8%). Od onih starijih od 65 godina kojima je dijagnosticirana gripa A, 8,5% umrlo je u roku od 30 dana. Udio umrlih slučajeva povećavao se s porastom dobi i kretao se između 0,05% za osobe mlađe od 40 godina i 18% za one između 90 i 94 godine. Modeliranje prekomjerne smrtnosti također je pokazalo visoku stopu smrtnosti među starijima od 65 godina."

Interesantni su i dijelovi o vakcinaciji protiv influenze za sezonu 2016/17:

Prosječna pokrivenost cijepljenjem ljudi starijih od 65 godina bila je 49%, a bila je između 49% i 50% tijekom posljednje tri sezone. Podaci o pokrivenosti cijepljenjem prikupljaju se na različite načine, a male razlike iz godine u godinu mogu se pojaviti zbog metodoloških razlika. Stopa pokrivenosti najviša je među ljudima od 75 godina i starijim (55%). To je ohrabrujuće jer povećavanje dobi povećava rizik od ozbiljne infekcije gripom. Velike su varijacije među županijskim vijećima / regijama, štoviše, obuhvat cijepljenja povećan je u 9 od 21 županijska vijeća. Procjenjuje se da 5–10% ljudi mlađih od 65 godina pripada rizičnoj skupini, ali obuhvat cjepiva u ovoj dobnoj skupini iznosi samo 2%. Samo 32% onih sa poznatim statusom cijepljenja, a koji su pripadali rizičnoj skupini i kojim je bila potrebna intenzivna njega, bili su cijepljeni tijekom ove sezone.

32% završilo na intenzivnoj a vakcinisani...

Eto otvoreni bili, pitanje je koliko bi im u smanjenju broja mrtvih pomogao policijski sat, protupravno ograničavanje prava određenih kategorija stanovništva i prisilno zatvaranje privatnog poslovanja te širenje straha i panike. Uzimajući u obzir šta te mjere ostavljaju iza sebe, a za koje posljedice dosta vas očigledno nije ni svjesno, jer vas pretpostavljam ne dotiću previše, ni mentalno ni ekonomski, ja vjerujem da su Švedi dobro odmjerili.
Milenkov buraz

#21556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 21/04/2020 20:03
salik79 wrote: 21/04/2020 19:51

Koliko ljudi zivi u Svicarskoj? Koliko u Svedskoj? Koliko je mrtvih u Svedskoj, a koliko u Svicarskoj? A Svicardkanje vila u zescem lockdownu od Austrije. Fazon je u tome sto je korona vec uveliko bila tu prije lockdowna i lockdown nije nicemu doprinjeo. I u Svicarskoj, kao i u Svedskoj su zrtve bile stare i bolesne, vecinom u starackim domovima, gdje nisu blagovremeno i adekvatno zasticene i zbrinute.
Ja ne znam kako ti posmatraš i gledaš na život kao pojavu ali meni je taj pristup stran. Možda zato što sam po životnim uvjerenjima bliži ljevici nego centru ili desnici ali za mene je to strano tako gledati na taj problem smrtnosti. Jer kao ti ljudi po staračkim domovima bi svakako za godinu, dvije, tri, pet, deset umrli pa ko veli nije šteta? :( Ne znam, ja tako to ne mogu gledati, očito stojimo na različitim moralnim i političkim pozicijama. Pogotovo ne shvatam priču koja se provlači od početka u vezi novca. Novac je svakako danas samo numerički izraz zapisan negdje na hard disku na serveru u svijetu, svakako se većina svjetske ekonomije zasniva na špekulacijama a ne na stvarnoj i opipljivoj vrijednosti...da ne idem dalje u off. Švedska zbog svoje odluke da ne ide u čvrsti lockdown plaća cijenu toga. Siguran sam da bi smrnost bila daleko manja da su ranije uveli neke mjere i strožije.
Aha, a za sta Svicarska placa veci ceh? I u zrtvama, i finansijski, i psiholoski i.....
Šta sa Švicarskom? Duplo više oboljelih, manje mrtvih i koliko puta više oporavljenih? Očito da je zdravstveni sistem u Švicarskoj daleko bolji od Šverdske? Nameće se i pitanje kvaliteta zdravstvenog sistema u Švedskoj pored ovolikog broja mrtvih. No to su sve pitanja na koja će kasnije analize i istraživanja dati odgovore.
salik79

#21557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Hitna u gradskoj bolnicu u Bergamu je, od pocetka ove sedmice, nakon 45 dana, prvi put bila potpuno prazna. U medjuvremenu se opet tretira vise ljudi sa drugim bolestima nego onih sa koronom.
https://orf.at/stories/3162642/
salik79

#21558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 20:11

Šta sa Švicarskom? Duplo više oboljelih, manje mrtvih i koliko puta više oporavljenih? Očito da je zdravstveni sistem u Švicarskoj daleko bolji od Šverdske? Nameće se i pitanje kvaliteta zdravstvenog sistema u Švedskoj pored ovolikog broja mrtvih. No to su sve pitanja na koja će kasnije analize i istraživanja dati odgovore.
O cemu ti pricas?! Vidis li ti koliko je Svicarska testirala?! E, hajde sada podijeli broj umrlih Svicarske i Svedske sa ukupnim brojem stanovnika, pa se vrati i objasni mi ko ima bolji zdravstveni sistem i ko je bolje postupio, Scicarska koja je imala zestoki lockdown, ili Svedska sa svojim liberalnim pristupom!?
index_box

#21559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Edin H. wrote: 21/04/2020 19:53
Popricaj sa ljudima koji su prebolovali, potvrdjenim slucajevima, pa onda opet da popricamo.

Ili se dobrovoljno zarazi kada vjerujes da gore navedeno nije tacno, stekni antitijela, daj krv i pomozi zarazenima.
Vjeruj da bih rado popričao s nekim ko je prebolovao od ljudi koje poznajem. Ali dosad niko niti je imao simptome, niti je bio testiran, niti je hospitaliziran, niti je umro. Drago mi je što je tako, iskreno.

A za ovo drugo, otkud znam da se već nisam zarazio? Ne očekujem odgovor jer ga nema. I sam znaš da ti je ta teza besmislena. Prvi bih pristao na serološki test, ali znamo već kako funkcionira testiranje u BiH.

P.S. Žao mi je ovog lika sa slike ispod :lol:

Image
Milenkov buraz

#21560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

biglebovski wrote: 21/04/2020 20:07
Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 19:13 Kažu ovi anti-lockdown paničari ŠveCka zakon, ŠveCka najbolji primjer kako se bori protiv pandemije ali ne znaju objasniti ove brojeve. :mrgreen:

Image
Image

P.S Ruku na srce @Salik79 je pokušao i rekao da je to zbog malog broja testova. :mrgreen:
Jednostavno su odigrali na kartu da kovid neće uzrokovati apokalipsu među stanovništvom, kako su tih dana, a i dan-danas mediji i WHO najavljivali. Vjerovali su da im zdravstveni sistem neće pasti kao u Lombardiji, odrezali mjere i preporuke, i zamolili Švede da ih poštuju.

Evo malo da te brojeve uporedimo sa influenzom...

According to the latest WHO data published in 2017 Influenza and Pneumonia Deaths in Sweden reached 3,589 or 4.74% of total deaths. The age adjusted Death Rate is 15.57 per 100,000 of population ranks Sweden #144 in the world. https://www.worldlifeexpectancy.com/swe ... -pneumonia

Evo lijep izvještaj za 2018/2019...
https://www.folkhalsomyndigheten.se/pub ... ?pub=63511

505 od 13.324 osoba sa dijagnozom influenze su umrli u roku od 30 dana od postavljanja dijagnoze, od kojih je 99% influenza A. Većina (88%) su stariji od 65.

a 2016/2017 izvještaj kaže...

https://www.folkhalsomyndigheten.se/pub ... 17-season/

"Infekcija gripe često je faktor koji pridonosi smrti starijih pojedinaca tijekom sezona kojima dominira influenca A (H3N2). Analiza 734 smrti koja su se dogodila u roku od 30 dana od laboratorijski potvrđene dijagnoze gripa pokazala je da je 95% smrtnih slučajeva bilo među starijima od 65 godina, a slijedi ih onima u dobi od 40-64 godine (4,8%). Od onih starijih od 65 godina kojima je dijagnosticirana gripa A, 8,5% umrlo je u roku od 30 dana. Udio umrlih slučajeva povećavao se s porastom dobi i kretao se između 0,05% za osobe mlađe od 40 godina i 18% za one između 90 i 94 godine. Modeliranje prekomjerne smrtnosti također je pokazalo visoku stopu smrtnosti među starijima od 65 godina."

Interesantni su i dijelovi o vakcinaciji protiv influenze za sezonu 2016/17:

Prosječna pokrivenost cijepljenjem ljudi starijih od 65 godina bila je 49%, a bila je između 49% i 50% tijekom posljednje tri sezone. Podaci o pokrivenosti cijepljenjem prikupljaju se na različite načine, a male razlike iz godine u godinu mogu se pojaviti zbog metodoloških razlika. Stopa pokrivenosti najviša je među ljudima od 75 godina i starijim (55%). To je ohrabrujuće jer povećavanje dobi povećava rizik od ozbiljne infekcije gripom. Velike su varijacije među županijskim vijećima / regijama, štoviše, obuhvat cijepljenja povećan je u 9 od 21 županijska vijeća. Procjenjuje se da 5–10% ljudi mlađih od 65 godina pripada rizičnoj skupini, ali obuhvat cjepiva u ovoj dobnoj skupini iznosi samo 2%. Samo 32% onih sa poznatim statusom cijepljenja, a koji su pripadali rizičnoj skupini i kojim je bila potrebna intenzivna njega, bili su cijepljeni tijekom ove sezone.

32% završilo na intenzivnoj a vakcinisani...

Eto otvoreni bili, pitanje je koliko bi im u smanjenju broja mrtvih pomogao policijski sat, protupravno ograničavanje prava određenih kategorija stanovništva i prisilno zatvaranje privatnog poslovanja te širenje straha i panike. Uzimajući u obzir šta te mjere ostavljaju iza sebe, a za koje posljedice dosta vas očigledno nije ni svjesno, jer vas pretpostavljam ne dotiću previše, ni mentalno ni ekonomski, ja vjerujem da su Švedi dobro odmjerili.
OK, poštujem tvoj stav i argumente ali se ne slažem sa njima. Samo za ovo boldirano, ako dobro iščitavam između redova i ako misliš da sam budžetlija budi siguran da griješiš. Ja i dalje tvrdim da ovim "slabim lockdownom" Švedska neće mnogo dobiti na ekonomiji jer smo svakako svi uvezani u zavisni jedni od drugih više nego što se misli ili običan čovjek može razumjeti. Dolazim iz branše gdje su ljudi prije nego su kod nas uvedene bilo kakve mjere zaustavljali rad, slali ljude na godišnji i zaustavljali proizvodnju jer sirovine nisu mogle stizati iz Italije i iz pojedinih gradova. Danas ide na bolje ali ima poteškoća još uvijek sa vozačima jer moraju par dana u izolaciju pa ponovo na put.
palermo

#21561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

, ja vjerujem da su Švedi dobro odmjerili.
koliko ih treba umrijeti da bi se reklo da Švedi možda i nisu dobro odmjerili. Vidim 1765 mrtvih nije dovoljno.....koliko bi to bilo, 3 000, 4 000, 10 000....?
biglebovski

#21562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

palermo wrote: 21/04/2020 20:18
koliko ih treba umrijeti da bi se reklo da Švedi možda i nisu dobro odmjerili. Vidim 1765 mrtvih nije dovoljno.....koliko bi to bilo, 3 000, 4 000, 10 000....?
3589.
salik79

#21563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

1765 na 10,5 miliona... Wooow, kataklizma!
Milenkov buraz

#21565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 21/04/2020 20:14

O cemu ti pricas?! Vidis li ti koliko je Svicarska testirala?! E, hajde sada podijeli broj umrlih Svicarske i Svedske sa ukupnim brojem stanovnika, pa se vrati i objasni mi ko ima bolji zdravstveni sistem i ko je bolje postupio, Scicarska koja je imala zestoki lockdown, ili Svedska sa svojim liberalnim pristupom!?
Austrija, poredio sam Austriju, stanovnici tu negdje razlika u 1M. Švicarsku sam pomenuo sa Danskom, Finskom, Norveškom...itd. Ti se nakalemio na Švicarsku da dokažeš svoje. I tako kada posmatraš ukupna smrtnost je manja u svim tim zemljama pa i u Švicarskoj od Švedske.
daddy-kool

#21566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ne treba se opterećavati broje potvrđenih, jer zemlje imaju različite kriterije prilikom odabira koga će testirati, rade različite brojeve testiranja na milion stanovnika, testiraju u različitim stadijima epidemije, ne testiraju asimptomatske slučajeve (uglavnom), itd. Mnogo konkretniji podatak je broj potvrđenih umrlih od Covid19, ali ni on nije potpuno tačan jer se mnoge smrti promaše i ne testiraju, ali se uzima kao donja polazna granica prilikom procjena. Takođe treba uzeti u obzir i broj završenih slučajeva jer obično treba od 3-3,5 sedmice od pojave simptoma do smrti, a neki slučajevi se razvuku do dva mjeseca. U jednom ranijem postu sam pisao zašto je najbolja procjena smrtnosti na osnovu trenutno dostupnih informacija oko 1% (ovo je tzv IFR). Procijenjena izloženost stanovništva virusu je 2-3% što i WHO svojim razmatranjima studija sa antitijelima potvrđuje, neke zemlje više neke manje ali u svakom slučaju debelo i ubjedljivo jednocifreni brojevi - ni blizu imunitetu krda.
palermo

#21567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

salik79 wrote: 21/04/2020 20:21
pa i nije kataklizma.....za tebe, za mene, za veliku većinu forumaša......za sve one koji su otišli prije vremena samo zato što se neko u Švedskoj pravi pametnijim od čitava svijeta, za njihove najbliže....možda za njih i jeste kataklizma.....

sve je stvar perspektive.....
Milenkov buraz

#21568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 21/04/2020 20:21 A vi ovce i dalje pasite travu, tako i treba!

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ama/374607
Ovo više ima veze sa politikom i mladomuslimanskom nakaradnom politikom nego sa uvedenim mjerama ali dobro, slažemo se da je Solak primjer te SDA bahatosti. :oops:
Banksy

#21569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Banksy »

Uzimajući u obzir šta te mjere ostavljaju iza sebe, a za koje posljedice dosta vas očigledno nije ni svjesno, jer vas pretpostavljam ne dotiću previše, ni mentalno ni ekonomski, ja vjerujem da su Švedi dobro odmjerili.
Trebalo bi pitati porodice tih 1500 (dosad, na deset miliona) jesu li dobro odmjerili.
Dozer

#21570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Zaista je fascinantno vidjeti da ovoliko ljudi nije u stanju sagledati cinjenicno stanje, kako globalno, tako i lokalizovano...

A cinjenice galse ovako:
- COVID-19, iako je (mozda) 6x zarazniji od Gripe A, ipak nije ni prilbizno smrtonosan kako ga se predstavlja
- Mediji su sve ovo napuhali do besvijesti, a stvarni broj umrlih od COVID-19 drasticno je manji od onog koji se prikazuje (ovo potrdjuje gomila eksperata, ali WHO i mediji i dalje pumpaju sovju mantru).
- Preko 90% umrlih su stariji od 65 godina (isto kao i sa gripom), i imali su jos neko dodatno oboljenje koje je pogorsano COVIDOM (isto ka o i u slucajevima gripe).
- Preko 80% zarazenih sa COVID-19 su ili s blagim simptomima ili su potpuno bez simptoma.
- Radi prethodnog, broj zarazenih se procjenjuje na minimalno 10x vise, cime je broj umrlih u procentima za isto toliko manji od zvanicno prikazanog.
- U svemu tome, ne zna se zaista tacno ko je umro od COVID-19, a ko sa COVID-19.

Sasvim logicno pitanje koje se postavlja nakon ovoga jeste - zasto se sve ovoliko pumpa?

Ovdje je trebalo uraditi kao i Svedi (sto sam i ranije govorio), imali smo vremena, a to je - sacuvati starije, ostali nastaviti s normalnim zivotom. I to je to.
Kako vec rekoh, mislim da smo i ja, i zena, i djeca sve ovo prebolovali jos u februaru, kada smo svi prvo suho kasljali, pa i2-3 dana mali blagu temperaturu (ubili je Tylol Hotom i paracetamolima), bili malo malaksali, a onda kasalj ubili medom i cajevima. Sve trajalo 10-12 dana (kod mene kasalj malo duze, vjerovatno jer sam pusac 35 g.). Niko nije slinio, pa smo mislili da je upala grla. Ali, posto je temp kod svakoga nestala vrlo brzo, a nije ni bila visoka (nije presla 38 ni kod koga), nismo ni isli doktoru.

Sad kad premotam film, i pogledam ove simptome, po svemu izleda da je to bio COVID.
Milenkov buraz

#21571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

palermo wrote: 21/04/2020 20:25

pa i nije kataklizma.....za tebe, za mene, za veliku većinu forumaša......za sve one koji su otišli prije vremena samo zato što se neko u Švedskoj pravi pametnijim od čitava svijeta, za njihove najbliže....možda za njih i jeste kataklizma.....

Možda je ružno reći ali u meni se svaki put probudi bijes kada se ljudi tako olako gađaju mrtvima. :oops: Ružno je reći ali neka vaša mati prvo umre ili vaše dijete, meni su moji dragi. Izvinjavam se ako sam ovim nekoga uvrijedio ili povrijedio ali neka mjera. Toliko od mene o ovome.
Zijo77

#21572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

JERGOVIĆ: Ne znam šta govori, ako išta govori. Ali, možda najprije to da smo preosjetljivi. Ponovit ću ono što sam rekao na početku epidemije, moleći epidemiologe da me demantiraju ako sam u krivu: da se covid-19 pojavio prije tridesetak godina, ostao bi neprimijećen, iako bi se, premda samo malo sporije, jednako raširio svijetom. Umrlo bi više ljudi nego što će ih umrijeti sad, ali ni to nitko ne bi primijetio, kao što se danas ne primjećuju i ne broje ljudi koji umru od gladi ili od nekih neatraktivnih, sirotinjskih bolesti, od kolere, recimo. Da se pojavio prije tridesetak godina, covid-19 bio bi tretiran kao neka tajanstvena viroza, od koje uglavnom ginu ljudi koji su i inače teško bolesni, a još su u pravilu i stari.
salik79

#21573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 21/04/2020 20:22
salik79 wrote: 21/04/2020 20:14

Austrija, poredio sam Austriju, stanovnici tu negdje razlika u 1M. Švicarsku sam pomenuo sa Danskom, Finskom, Norveškom...itd. Ti se nakalemio na Švicarsku da dokažeš svoje. I tako kada posmatraš ukupna smrtnost je manja u svim tim zemljama pa i u Švicarskoj od Švedske.
Ti se nakalemio na Austriju da dokazes svoje! Kojom matematikom Svicarska ima manji broj mrtvih na broj stanovnika?! Svedska ima 10,5 miliona stanovnika, a Svicarska 7,5 miliona. U Svedskoj sa lockdownom umrlo 1765, a u Svicarskoj 1478 stanovnika. Po kojoj matematickoj racunici je veca smrtnost u Svedskoj nego u Svicarskoj?!

Ovo isto kao kada si me za onu djecu i prenosenje korone u laz utjerivao. Evo, sada, potpuno plasticni slucaj:

Devetogodisnji djecak iz Francuske, sa korona infekcijom, je bio u kontaktu sa 172 osobe, od kojih se nijedna nije zarazila. Ovo potvrdjuje vec citiranu studiju (tj. studije) prema kojoj djeca, za razliku od virusa gripe, uglavnom nisu prenosioci zaraze.
https://www.n-tv.de/panorama/172-Kontak ... 27469.html

Toliko o tvojoj biologiji iz osnovne skole.
sadie_forever

#21574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

Zijo77 wrote: 21/04/2020 20:33 JERGOVIĆ: Ne znam šta govori, ako išta govori. Ali, možda najprije to da smo preosjetljivi. Ponovit ću ono što sam rekao na početku epidemije, moleći epidemiologe da me demantiraju ako sam u krivu: da se covid-19 pojavio prije tridesetak godina, ostao bi neprimijećen, iako bi se, premda samo malo sporije, jednako raširio svijetom. Umrlo bi više ljudi nego što će ih umrijeti sad, ali ni to nitko ne bi primijetio, kao što se danas ne primjećuju i ne broje ljudi koji umru od gladi ili od nekih neatraktivnih, sirotinjskih bolesti, od kolere, recimo. Da se pojavio prije tridesetak godina, covid-19 bio bi tretiran kao neka tajanstvena viroza, od koje uglavnom ginu ljudi koji su i inače teško bolesni, a još su u pravilu i stari.
a hvala Bogu napredovali smo dosta od vremena koje je bilo prije 30
salik79

#21575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

palermo wrote: 21/04/2020 20:25

Aha, a ranije niko nije umirao u svedskoj? Predlazem, od sada, kada se pojavi bilo kakva zaraza (od prehlade do meningitisa i sl.) da se uvede ovaj cirkus. Pa da vidimo dokle cemo doci...
Locked