Politika Hrvata u BiH, folovi, autogolovi, alternative...

Locked
Maraschino

#851 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Maraschino »

Kolinda wrote: 12/04/2020 12:28 https://faktor.ba/vijest/raspodjela-330 ... d-19/78758

Evo vam primjer kako poraz za stolom pretvoriš u pobjedu na tastaturi.

Znači D.Č. je osigurao svim Županijama/kantonima isti omjer pomoći po glavi stanovnika. Ja mislim da su svi presretni ali šute da ne naljute B.I.
Druga polovica ide za ono što je FBIH dala obećanje u Corona zakonu. I opet sve ok. Ali uvaženi pokušava reći da je Bakir pobjednik, da ali ako nemamo oči...
Konačno podjela kako Bog zapovijeda...
Jesi li ti svjestan sta pricas.

PobEda bre nego sta.
Kako će ta sredstva biti interno raspoređena?

Po dogovoru Federacija će dobiti 62%, a entitet RS 38% novca. To znači da će Federacija dobiti 400,5 miliona, a entitet RS 245,5 miliona.

Federacija ima 62% stanovnika, a entitet RS 34%, a Brčko Distrikt 2,3%. To znači da je FBiH dobila novca koliko i učestvuje u stanovništvu BiH, dok je RS dobio nešto više preko leđa Brčko Distrikta.

Kako je kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović Federacija će od svog dijela preusmjeriti 50% kantonima, koji obavljaju dio nadležnosti značajnih za vrijeme krize (zdravstvo, policija, biroi rada).

Izetbegović je precizirao i da će se novac dijeliti kantonima, proporcionalno, po broju stanovnika iz popisa 2013. godine.

To znači da će 200 miliona Vlada FBiH zadržati na svom računu, a 200 miliona će usmjeriti prema kantonima.

Šta to znači za HDZ, čiji se predsjednik Dragan Čović pohvalio danas da će kantoni dobiti 50% novca?

HDZ drži apsolutnu vlast u tri kantona (Kanton 10, Zapadnohercegovački kanton i Posavski kanton). Po popisu iz 2013. ova tri kantona imala su zajedno 222.478 stanovnika što je 10% od ukupnog broja stanovnika Federacije.

To znači da će u ova tri kantona ići 20 miliona maraka od kredita MMF-a.

U Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu HDZ dijeli vlast po pola sa SDA.

HNK ima 222.007 stanovnika što je 10% stanovništva Federacije, te će ovaj kanton dobiti 20 miliona maraka. Uz spomenuta tri kantona, to je ukupno 40 miliona za HDZ-ove kantonalne vlade.

SBK ima 254.686 stanovnika što je 11,4% stanovništva Federacije, te će ovaj kanton dobiti 22,8 miliona.

Uz prethodno spomenuta četiri kantona, to je ukupno 62,8 miliona, odnosno 9,7%, dakle za sve kantone u kojima HDZ učestvuje u vlasti.

Međutim, ako imamo u vidu da u HNK i SBK stranka Dragana Čovića dijeli otprilike po pola vlast sa SDA, to znači će moći kontrolisati samo pola sredstava. I to oko 10 miliona u HNK i oko 11,5 miliona u SBK. To je ukupno 21,5 miliona.

Kad se sve sabere (u tri kantona 20 i u još dva kantona 21,5 miliona), HDZ će preko svojih kantonalnih vlada imati na raspolaganju 41,5 miliona KM.

Od 646 miliona maraka, HDZ-u će dakle «u ruke» ići 41,5 miliona MMF-ovog novca, što je 6% od ukupnog aranžmana.

Vladi Federacije BiH i ostalim kantonima (Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom) će ići 340 miliona, a Vladi entiteta RS 245,5 miliona maraka.

Nakon što je u današnjim pregovorima dobio 6% novca na ruke HDZ-a, Dragan Čović je potrčao se pohvaliti kako će svim kantonima ići 50%, čime je pokušao prikriti svoj težak pregovarački poraz.
Ako ovo nije pobEda ja ne znam sta je.
Covke uz tebe smo :thumbup:
Point.

#852 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Kolinda wrote: 12/04/2020 12:28 https://faktor.ba/vijest/raspodjela-330 ... d-19/78758

Znači D.Č. je osigurao svim Županijama/kantonima isti omjer pomoći po glavi stanovnika. Ja mislim da su svi presretni ali šute da ne naljute B.I.
Druga polovica ide za ono što je FBIH dala obećanje u Corona zakonu. I opet sve ok. Ali uvaženi pokušava reći da je Bakir pobjednik, da ali ako nemamo oči...
Zašto i dalje insistiraš da kantone nazivaš neustavnim i pogrešnim imenom županija?
Hafis

#853 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Hafis »

Škobo Habu wrote: 12/04/2020 11:35 Ja bih da čestitam Uskrs doktoru - specijalisti za plovak na Buni i Bunci, kao i ostaloj kompaniji koja slavi.
¸
Hvala momčino. Ta neće ova nekrst čestitati :)
Kolinda

#854 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

Maraschino wrote: 12/04/2020 12:44

Jesi li ti svjestan sta pricas.

PobEda bre nego sta.
Kako će ta sredstva biti interno raspoređena?

Po dogovoru Federacija će dobiti 62%, a entitet RS 38% novca. To znači da će Federacija dobiti 400,5 miliona, a entitet RS 245,5 miliona.

Federacija ima 62% stanovnika, a entitet RS 34%, a Brčko Distrikt 2,3%. To znači da je FBiH dobila novca koliko i učestvuje u stanovništvu BiH, dok je RS dobio nešto više preko leđa Brčko Distrikta.

Kako je kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović Federacija će od svog dijela preusmjeriti 50% kantonima, koji obavljaju dio nadležnosti značajnih za vrijeme krize (zdravstvo, policija, biroi rada).

Izetbegović je precizirao i da će se novac dijeliti kantonima, proporcionalno, po broju stanovnika iz popisa 2013. godine.

To znači da će 200 miliona Vlada FBiH zadržati na svom računu, a 200 miliona će usmjeriti prema kantonima.

Šta to znači za HDZ, čiji se predsjednik Dragan Čović pohvalio danas da će kantoni dobiti 50% novca?

HDZ drži apsolutnu vlast u tri kantona (Kanton 10, Zapadnohercegovački kanton i Posavski kanton). Po popisu iz 2013. ova tri kantona imala su zajedno 222.478 stanovnika što je 10% od ukupnog broja stanovnika Federacije.

To znači da će u ova tri kantona ići 20 miliona maraka od kredita MMF-a.

U Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu HDZ dijeli vlast po pola sa SDA.

HNK ima 222.007 stanovnika što je 10% stanovništva Federacije, te će ovaj kanton dobiti 20 miliona maraka. Uz spomenuta tri kantona, to je ukupno 40 miliona za HDZ-ove kantonalne vlade.

SBK ima 254.686 stanovnika što je 11,4% stanovništva Federacije, te će ovaj kanton dobiti 22,8 miliona.

Uz prethodno spomenuta četiri kantona, to je ukupno 62,8 miliona, odnosno 9,7%, dakle za sve kantone u kojima HDZ učestvuje u vlasti.

Međutim, ako imamo u vidu da u HNK i SBK stranka Dragana Čovića dijeli otprilike po pola vlast sa SDA, to znači će moći kontrolisati samo pola sredstava. I to oko 10 miliona u HNK i oko 11,5 miliona u SBK. To je ukupno 21,5 miliona.

Kad se sve sabere (u tri kantona 20 i u još dva kantona 21,5 miliona), HDZ će preko svojih kantonalnih vlada imati na raspolaganju 41,5 miliona KM.

Od 646 miliona maraka, HDZ-u će dakle «u ruke» ići 41,5 miliona MMF-ovog novca, što je 6% od ukupnog aranžmana.

Vladi Federacije BiH i ostalim kantonima (Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom) će ići 340 miliona, a Vladi entiteta RS 245,5 miliona maraka.

Nakon što je u današnjim pregovorima dobio 6% novca na ruke HDZ-a, Dragan Čović je potrčao se pohvaliti kako će svim kantonima ići 50%, čime je pokušao prikriti svoj težak pregovarački poraz.
Ako ovo nije pobEda ja ne znam sta je.
Covke uz tebe smo :thumbup:
Bravo macane tu sam te čekao.

Znači za tebe je pobjeda ako Bošnjaci dobiju a Hrvati ne...dječače dragi s takvim ko ti daleko ćemo dogurati.
Samo pravedno, tuzlaka najviše i njima najveći kolač, posavaca najmanje i njima najmanje. Još da se ukine ono x 2 za Sarajevo i to će biti to.
A za pisca ovih radaka iznad reći da je šovinist je blaga riječ, kao da za Hitlera kažeš da je poticao na ubojstvo. Toliko brojanja krvnih zrnaca :shock:
Maraschino

#855 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Maraschino »

Kolinda wrote: 12/04/2020 13:00

Znači za tebe je pobjeda ako Bošnjaci dobiju a Hrvati ne...dječače dragi s takvim ko ti daleko ćemo dogurati.
Samo pravedno, tuzlaka najviše i njima najveći kolač, posavaca najmanje i njima najmanje. Još da se ukine ono x 2 za Sarajevo i to će biti to.
A za pisca ovih radaka iznad reći da je šovinist je blaga riječ, kao da za Hitlera kažeš da je poticao na ubojstvo. Toliko brojanja krvnih zrnaca :shock:
Hahaaa, prosuo se ko biserka i sada se vadi.

Jarane, kako bi ti dijelio???
50% Hrvatima a 50% svim ostalima u pederaciji :lol:

:izet:
spreca

#856 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Kad svakodnevno brojilo nekome kaze da broji krvna zrnca
spreca

#857 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by spreca »

Maraschino wrote: 12/04/2020 13:12

On naj radije nebi nista djelio ,samo bi uzimao :lol: trebalo bi i vracati koliko je ko dobio
Kolinda

#858 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Kolinda »

I ti i novinar ste sve rekli, šovinizam na kub, ne vidim u čemu bi se to ja prosuo ali ako ti je tako lakše uzmi si po izboru.

Znači da ponovim D.Č. se izborio da svakom građaninu federacije ide isto od tranše MMF-A, B.I.se borio za to da samo po njegovom nahođenju se dijele pare, a to bi značilo 40% KS a ostalima mrvice, gradu Zenici i Tuzli samo ako dobro slušaju (ukoliko se naguze u prevodu).

Baš bi volio čuti da li su građani TK i USK zadovoljni sa ovakvom podjelom ili bi radije ka Fadil i Bakir dijele po svojoj želji????
Maraschino

#859 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Maraschino »

Dosta ti je za danas, Sretan ti Uskrs.

Odmaraj, opusti se i uzivaj sa obitelji. :thumbup:
Point.

#860 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Point. »

Red bi bio da se čestita južnoj forumskoj braći čestit i sret(ć)an Uskrs.
BHCluster

#861 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Kolinda wrote: 12/04/2020 13:25

I ti i novinar ste sve rekli, šovinizam na kub, ne vidim u čemu bi se to ja prosuo ali ako ti je tako lakše uzmi si po izboru.

Znači da ponovim D.Č. se izborio da svakom građaninu federacije ide isto od tranše MMF-A, B.I.se borio za to da samo po njegovom nahođenju se dijele pare, a to bi značilo 40% KS a ostalima mrvice, gradu Zenici i Tuzli samo ako dobro slušaju (ukoliko se naguze u prevodu).

Baš bi volio čuti da li su građani TK i USK zadovoljni sa ovakvom podjelom ili bi radije ka Fadil i Bakir dijele po svojoj želji????
Nije se on ni za sto izborio nego nije dobio sta je trazio pa njegovi sovinisticki botovi to pretvaraju u pobedu bre.
BHCluster

#862 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

Hafis wrote: 12/04/2020 12:55
Škobo Habu wrote: 12/04/2020 11:35 Ja bih da čestitam Uskrs doktoru - specijalisti za plovak na Buni i Bunci, kao i ostaloj kompaniji koja slavi.
¸
Hvala momčino. Ta neće ova nekrst čestitati :)
Zar nije križ? :oops:
zrakomlat

#863 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by zrakomlat »

Image

:lol: :lol: :lol:
BHCluster

#864 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

zrakomlat wrote: 12/04/2020 23:04 Image

Gdje se ovaj školovao, sigurno na istom mjestu kao i ovaj samozvani doktor. :lol: Ta kae "Bruce Lee kćerka" :lol: , novinarstvo na visokom nivou.
zrakomlat

#865 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by zrakomlat »

Ma smeće od portala, Facebook objave su često pisane od psihički nestabilne osobe, al eto tu i tamo povirim da vidim šta se dešava.
BHCluster

#866 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by BHCluster »

zrakomlat wrote: 13/04/2020 00:16 Ma smeće od portala, Facebook objave su često pisane od psihički nestabilne osobe, al eto tu i tamo povirim da vidim šta se dešava.
Meni se cini da je ovaj "novinar" autor više "stručnih" i "naučnih" radova iz oblasti novinarstva.
Škobo Habu

#867 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Škobo Habu »

Kada je to Shannon Lee bila u Mostaru?

Edit: dvojim se da li je veća tragedija što saraj-mediji nisu objavili da se oženio ili ovo? Postajem paranoičan.
Novak20

#868 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

:thumbup:

SDA makina je pravdajući sebe povukla Zlogumdžiju za jezik. :lol:

Ovdje, u novom zaduživanju BiH nema "pobednika" i poraženih. Popušlića možda i ima ali to po Zlogumdžiji nisu Dodik i Čović.

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... mmf_a.html
"Omjer između RS-a i Federacije od 33% prema 66%, vrijedi od prvog aranžmana 1998. godine, a A 2020. godine, koristeći novu, ničim izazvanu, šanerski izračunatu formulu, poglavica Bošnjaka je sa drugom dvojicom uspostavio njihova nova pravila i istog dana častio poglavicu Srba sa 30 miliona KM. Osim toga, tada, nikada ranije i nikada kasnije, pa sve do prije dva dana, kantoni nisu bili predmet pregovora ili raspodjele koja se dogovarala u ovakvim situacijama. Pošto je izgleda trojka navikla da je subota pazarni dan onda je i poglavica Hrvata od svog Bošnjačkog kolege dobio na poklon kantone kao nove faktore na medjunarodnoj sceni", napisao je.

"Poslije ovoga, a nakon što nam je poručeno kako se poglavica Bošnjaka odrekao dvije trećine plate za borbu protiv korone, počinjem ozbiljnije shvatati one koji me upozoravaju da bi, ako se ovako nastavi, moglo nekome pasti na pamet da je došlo vrijeme da, slijedeći ovu logiku, 'ode na pazar' i dvije trećine države", dodao je.

"Kako bi sakrili svoju sramotu, hvaleći svog predsjednika i aktuelnog premijera Federacije, SDA plasira u javnost moju sliku sa propratnim tekstom punim grešaka i slikom tadašnjeg premijera Federacije kao ljude koji su 2014. godine dogovorili MMF aranžman po kojem su dva entiteta dobili svaki po pola ukupnog iznosa sredstava. Istina je da je tada dogovoren redovni MMF aranžman po kojem je raspodjela bila kao i uvijek u omjeru od 1 (RS): 2 (FBIH)", naveo je Lagumdžija.
Škobo Habu

#869 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Škobo Habu »

Lagumdžija je zadnji lik koji može spočitavati nešto Izetbegovićima.

Crvena vs. Zelena buržoazija.
Maraschino

#870 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Maraschino »

Škobo Habu wrote: 13/04/2020 11:43 Lagumdžija je zadnji lik koji može spočitavati nešto Izetbegovićima.

Crvena vs. Zelena buržoazija.
Lagumdziji bio fetish ljubit ruku Dodiku.
Cemetery_Gates

#871 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Cemetery_Gates »

Nema sumnje da je Ivan Šušnjar Skviki duševni bolesnik.
Novak20

#872 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

Novi zaplet oko sredstava MMF inicirala je Bisera Turković i bošnjački članovi VM BiH.

Ako Bevanda potpiše, a hoće, onda je budala jer pare objektivno najviše trebaju SDA koja blefira po tko zna koji put po sistemu "prije podne jedno, popodne drugo".

Da sam umjesto Bevande i HDZ, pustio bih da ovo zvono ostane na SDA Biseri i ne bih odgađao lokalne izbore.

http://cross-atlantic.com/2019/04/22/na ... asadorica/
The 51st State

#873 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by The 51st State »

Kome pare trebaju taj i neka ih vraca, latinski pijacarski folovi izgleda nemaju prolaz. Oni bi htejki da klape lovi, a da je svi vracamo.
No posto sefu bh hrbata dodiku treba ta lova ko hljeb, korigovace se mindjusar i sastaviti prijedlog onako kako je prvobitno dogovoren. Hoces mehanizam koordinacije, jbg koordiniraj sad.
Novak20

#874 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by Novak20 »

The 51st State wrote: 21/04/2020 15:19 Kome pare trebaju taj i neka ih vraca, latinski pijacarski folovi izgleda nemaju prolaz. Oni bi htejki da klape lovi, a da je svi vracamo.
No posto sefu bh hrbata dodiku treba ta lova ko hljeb, korigovace se mindjusar i sastaviti prijedlog onako kako je prvobitno dogovoren. Hoces mehanizam koordinacije, jbg koordiniraj sad.
Što se mene tiče, da zbog nedostatka para za kupovinu socijalnog mira padnu Dodik, Čović i Bakir, ne bi mi bilo krivo.

Ni najmanje.
N.N.

#875 Re: Politika bh Hrvata, folovi, autogolovi, alternative...

Post by N.N. »

Jebeni su ovi majorizirani. Svaki dokument im treba detaljno kontrolisati. :mrgreen: :izet:
Locked