Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
AmirBaa

#1126 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by AmirBaa »

elcaliente wrote: 21/04/2020 09:33
Nivelacija wrote: 21/04/2020 09:25
elcaliente wrote: 21/04/2020 09:18 Eto gastro: Oktobarfest otkazan, sada znate koliko dugo ce mjere trajati :D
Koje mjere? U Njemackoj nema znacajnijih mjera, nema policijskog sata, nema zabrane za MLADJE od 18 nema zabrana za starije od 65, sve radnje do 800 kvadrata rade, nema maski, setnja obavezna samo drzi distancu..na stotine hiljada slucajeva a sta mi imamo na prste jedne ruke dnevno slucajeva..
Pa mjera ti je kada ti otkaze manfiestaciju koju je prosle godine posjetilo 6,5 miliona ljudi.
Kroz to sve ce hiljade ljudi ostati bez posla.
Kada su ti trzni centri, koncerti, svadbe, restorani, kafici i hoteli zatvoreni do 31.08 i kada ti kaze da ove godine nema putovanja izvan Njemacke.
Po meni su to mjere, neznam kako ti to zoves.
Austrija za malo vise od 15 dana otvara kafice i restorane. I Njemacka ce vjerovatno slično nešto uraditi, kakav 31.08. :) :-)
elcaliente

#1127 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by elcaliente »

AmirBaa wrote: 21/04/2020 09:39
elcaliente wrote: 21/04/2020 09:33
Nivelacija wrote: 21/04/2020 09:25

Koje mjere? U Njemackoj nema znacajnijih mjera, nema policijskog sata, nema zabrane za MLADJE od 18 nema zabrana za starije od 65, sve radnje do 800 kvadrata rade, nema maski, setnja obavezna samo drzi distancu..na stotine hiljada slucajeva a sta mi imamo na prste jedne ruke dnevno slucajeva..
Pa mjera ti je kada ti otkaze manfiestaciju koju je prosle godine posjetilo 6,5 miliona ljudi.
Kroz to sve ce hiljade ljudi ostati bez posla.
Kada su ti trzni centri, koncerti, svadbe, restorani, kafici i hoteli zatvoreni do 31.08 i kada ti kaze da ove godine nema putovanja izvan Njemacke.
Po meni su to mjere, neznam kako ti to zoves.
Austrija za malo vise od 15 dana otvara kafice i restorane. I Njemacka ce vjerovatno slično nešto uraditi, kakav 31.08. :) :-)
Bavarski premijer malo prije kaze drugacije upravo kada je otkazao Oktobarfest. Ali eto ostaje da vidimo.
Ljetni semestar na Minhenskom univerzitetu samo online, savjetuje se studentima iz drugih gradova da ne dolaze u Minhen ovog semestra jer predavanja mogu pratiti od kuce.
Kod nas nisu jos ni otvorile te prodavnice do 800 kvadrata, tek od pon.
Last edited by elcaliente on 21/04/2020 09:45, edited 2 times in total.
Nivelacija

#1128 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Nivelacija »

Nesto mi je nejasno da Srbija koja je 10 dana kasnila sa zatvaranjem za nama i koja ima procentualno 5x goru situaciju prije nas otvara ponovo i teretane, frizerske, odjecu, obucu vec od 27...

Kako..nije ni cudo sto je Federacija crna tacka na Balkanu kad se gledaju otkazi..a to mnogo ne interesuje uhljebe iz kriznog staba, primanja redovna uz povisicu.
Yenna

#1129 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Naš mentalitet se nikad nije mogao niti ce se moći porediti za bilo kojim drugim.
U drugim normalnim državama je dovoljno da te upozore u medijima i na svakom koraku stave plakate kako se trebas ponašati i zaštititi u doba korone i tako će biti, zato Swe i nije uvodila jake mjere. Njihovo objašnjenje je bilo da su ljudi edukovani i trebaju lično za sebe da se brinu i snose posljedice.
Vidjelo se šta su redovi penzionera uradili samo za tri dana.
Našem gradjaninu možeš jedino zaprijetiti novčanim kaznama i to teško da ce poštovati pogotovo oni kojima je sitnica platiti 500 km radi rostilja na Baricama...
Da smo mi drugačiji ne bi nama trebao ni policijski ni ništa.
Logovan

#1130 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Logovan »

konektovan wrote: 21/04/2020 09:36 Nasa vlast je brzo shvatila da nas moze hebati, sve dok narod i dalje u glavi ima blokadu, samo nek ne puca... :mrgreen:
Davno su oni to shvatili, davno. :D
Cherry-Cherry

#1131 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Tamni vilajet.
dječak sa šibicama

#1132 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by dječak sa šibicama »

Eto, sad ni najavljene mjere u kaficima i frizerajima ne valjaju bosnji :-)
avenija

#1133 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:34 Eto, sad ni najavljene mjere u kaficima i frizerajima ne valjaju bosnji :-)
Pazi donijeli su najstrozije mjere u Evropi za Italijanski scenarij i ok, sada mjesec nakon toga vidimo da smo izbjegli zasto se drze jos te mjere na snazi? Kakav bolan policijski sat ?
Na pitanje kada se očekuje ukidanje policijskog sata, Solak objašnjava da je ta mjera više sigurnosna nego zdravstvena.
"Da bismo zaštitili imovinu, brojne objekte i slično uveli smo policijski sat. Od kada je uveden drastično je opao broj krivičnih djela. Tako da je to prvo sigurnosna mjera, prije svega za imovinu ljudi", poručio je Solak.
Preporucujem im da uvedu zabranu upravljanja svih motornih vozila do kraja godine kako bi smanjili smrtnost na cestama. Jesu li to te metode ?
Tomahawk11
Globalni moderator

#1134 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

avenija wrote: 21/04/2020 11:41
dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:34 Eto, sad ni najavljene mjere u kaficima i frizerajima ne valjaju bosnji :-)
Pazi donijeli su najstrozije mjere u Evropi za Italijanski scenarij i ok, sada mjesec nakon toga vidimo da smo izbjegli zasto se drze jos te mjere na snazi? Kakav bolan policijski sat ?
Na pitanje kada se očekuje ukidanje policijskog sata, Solak objašnjava da je ta mjera više sigurnosna nego zdravstvena.
"Da bismo zaštitili imovinu, brojne objekte i slično uveli smo policijski sat. Od kada je uveden drastično je opao broj krivičnih djela. Tako da je to prvo sigurnosna mjera, prije svega za imovinu ljudi", poručio je Solak.
Preporucujem im da uvedu zabranu upravljanja svih motornih vozila do kraja godine kako bi smanjili smrtnost na cestama. Jesu li to te metode ?
Bogme da vidiš have u Saraj'vu, nigdje smoga, ljepota :-D
dječak sa šibicama

#1135 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Sta ste zapeli za taj policijski sat, gdje bi vi to u 10 navece, u kafanu? ne radi! u kino? ne radi!

Sjedi kuci bolan imas cijeli dan da skaces okolo. Zasto je policijski sat bitan uopce, ionako ce ga pomjerati zbog ramazana, da se "vjernici" mogu reklamirati kako oni poste i u doba korone pa kad nagrnu famElije po iftarima ojha.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1136 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:43 Sta ste zapeli za taj policijski sat, gdje bi vi to u 10 navece, u kafanu? ne radi! u kino? ne radi!

Sjedi kuci bolan imas cijeli dan da skaces okolo. Zasto je policijski sat bitan uopce, ionako ce ga pomjerati zbog ramazana, da se "vjernici" mogu reklamirati kako oni poste i u doba korone pa kad nagrnu famElije po iftarima ojha.
Nema svako cijeli dan da skače okolo.

To što nema kafane ili kina znači da nema gužve.

Svakako patroliraju po cijelu noć ne bi li nahvatali kakvog nesretnika da ga pišu.

Odlično, vidiš da se okupila ekipa, a ti fino piši.

Policijski sat je ispucao svoje, nek ga ukinu.

Što se tiče Ramazana i iftara, tu ne bi trebalo da se dopuste okupljanja, odnosno sigurno neće biti restoran varijanti.
dječak sa šibicama

#1137 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Nisu problem ni restoran varijante, ni kad se porodica okupi, to tako i treba zapravo, nego zna se na sta mislim, iftari za pokazivanje gdje se zove kunto i panto pa ih se okupi 20 na iftaru da se domacin pokaze i kuha se 12 jela, gosti dolaze u sredjeni ko da je Bajram, valjda ste to primjetili zadnjih godina.

Takvi i traze da se pomjeri policijski do ramazana.

Ionako imamo takva okupljanja cijelo vrijeme karantina, dodje kona kod kone sa djecom, snahom, sinom, ionako svi kuci, raspale rostilj djeca se igraju i njih 15 sjedi u krugu za stolom. Ko prvi maj. Pa daj sad da to radimo i poslije 20h.
avenija

#1138 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:43 Sta ste zapeli za taj policijski sat, gdje bi vi to u 10 navece, u kafanu? ne radi! u kino? ne radi!

Sta tebe boli briga gdje cu ja, imam 24 sata da lutam gdje god ja hocu.
Nece mi nepismene seljacine odredjivati staljinisticke metode. Hocu u ponoc da se vratim sa vikendice da iftarim pod otvorenim nebom.
Last edited by avenija on 21/04/2020 11:53, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1139 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Tomahawk11 »

Što znači da onaj ko se tako okuplja nađe način i opet imaš nebitnost policijskog.
dječak sa šibicama

#1140 Re: Koliko mjere mogu trajati?

E pa ne mozes gdje hoces, zao mi je.
aCme

#1141 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by aCme »

AmirBaa

#1142 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by AmirBaa »

Evo iz licnog iskustva vezano za policijski sat, normalno radim do 5 ali se nekad zadrzim do 6, i onda doslovno moram trcati da odem do prodavnice jer rade do 18:30 a vec u 18:15 ne pustaju vise ljude. I naravno prodavnice su pune od 5 do 6, jer ko ide sa posla tad ide. Da se produzi radno vrijeme do 8, imali bi veci vremenski period kad se moze otici i odmah bi se guzva smanjila.
coco1

#1143 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by coco1 »

avenija wrote: 21/04/2020 11:51

Sta tebe boli briga gdje cu ja, imam 24 sata da lutam gdje god ja hocu.
Nece mi nepismene seljacine odredjivati staljinisticke metode. Hocu u ponoc da se vratim sa vikendice da iftarim pod otvorenim nebom.
steta za njega sto nije zensko, bio bi prava zenska mahalusa. ovako je isto to, samo u muskom obliku.

sve on zna i vidi. ko sta i koliko jede, s kim i kada jede, vidi djecu kako se igraju po citavom gradu, ko kome dolazi na sjelo, kako se ko oblaci, cak i raspored sjedenja na tudjim vecerama zna, stalno vidja penzionere na kamari u prodavnicama, bez maski, naravno, kako raja puse jedno drugom u vrat cekajuci u redovima, guzve po vilsu i izletistima oko grada...

valjda nema privatnog zivota, pa mu tudji preokupacija.

da se ovakvi docepaju vlasti, pravili bi mi solaka od blata.
MUNAFIK

#1144 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2020 11:52 E pa ne mozes gdje hoces, zao mi je.
Stani....

Ti podržavaš policijski sat???

Ako ga podržavaš zašto? Šta je svrha? Nemoj samo spominjat iftare jer evo istara nije bilo više od mjeseca....

Dakle zašto konkretno podržavaš policijski sat??? (ako ga podržavaš)
Ci-Nick

#1145 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Ci-Nick »

Yenna wrote: 21/04/2020 09:54 Naš mentalitet se nikad nije mogao niti ce se moći porediti za bilo kojim drugim.
U drugim normalnim državama je dovoljno da te upozore u medijima i na svakom koraku stave plakate kako se trebas ponašati i zaštititi u doba korone i tako će biti, zato Swe i nije uvodila jake mjere. Njihovo objašnjenje je bilo da su ljudi edukovani i trebaju lično za sebe da se brinu i snose posljedice.
Našem gradjaninu možeš jedino zaprijetiti novčanim kaznama i to teško da ce poštovati pogotovo oni kojima je sitnica platiti 500 km radi rostilja na Baricama...
Hoćeš da kažeš da se razlikujemo i od stanovnika Hrvatske i da eto kod nas moraju mjere biti strožje prema stanovništvu.
Mislim da se radi o zamjeni teza.
Dovoljno je pogledati koliko je infekcija nastalo zbog nepažnje običnog čovjeka a koliko zbog lošeg sistema.
Čak i ove infekcije koje su prenesene u porodicama su krenule iz bolnica i javnih ustanova.
I to što se desilo sa našim penzionerima desilo bi se u svakoj zemlji kada bi ih tako "organizovao".
manuchao91

#1146 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by manuchao91 »

policijski sat treba da traje cijeli ramazan jer u protivnom bi ljudi išli masovno jedni drugim na iftare i onda bi se stvorila savršena podloga za širenje zaraze
Ironmen

#1147 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Ironmen »

Mene samo zanima ako se virus vrati opet u 10-11 mjesecu ove godine dali ce se vratiti ponovno mjere :| :|

Ako se virus opet vrati pocetkom jeseni ove godine i ako se postupi isto kao danas mislim da nam ekonosmi krah slijedi kao kula od karata u svim granama industrije...
avenija

#1148 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

https://klix.ba/nacelnik-federalnog-k ... IA5clwJ1AA

Načelnik Federalnog kriznog štaba Fahrudin Solak prisustvovao derneku u sarajevskom lokalu?!

Image
Yenna

#1149 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Yenna »

Ci-Nick wrote: 21/04/2020 12:13
Yenna wrote: 21/04/2020 09:54 Naš mentalitet se nikad nije mogao niti ce se moći porediti za bilo kojim drugim.
Hoćeš da kažeš da se razlikujemo i od stanovnika Hrvatske i da eto kod nas moraju mjere biti strožje prema stanovništvu.
Mislim da se radi o zamjeni teza.
Dovoljno je pogledati koliko je infekcija nastalo zbog nepažnje običnog čovjeka a koliko zbog lošeg sistema.
Čak i ove infekcije koje su prenesene u porodicama su krenule iz bolnica i javnih ustanova.
I to što se desilo sa našim penzionerima desilo bi se u svakoj zemlji kada bi ih tako "organizovao".
Ko kaže da se moja riječ NAŠ nije odnosio na balkanski u globalu, a ne samo na BiH?
I ko kaže da se moja priča odnosila samo na policijski sat kao mjeru?
U drugim zemljama ljudi ozbiljno shvataju riječ distanca, a kod naših to znači mozemo na roštilj kod komšije iako to nije prijeka potreba.
Sve je u glavi svakako.
MUNAFIK

#1150 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by MUNAFIK »

manuchao91 wrote: 21/04/2020 12:14 policijski sat treba da traje cijeli ramazan jer u protivnom bi ljudi išli masovno jedni drugim na iftare i onda bi se stvorila savršena podloga za širenje zaraze
Znavi ljudi nisu isli ovih dana jedni drugima na rostilje, rodjendane, slave, kumovanja, ruckove itd...

Sta mi mislite da su IFTARI??? Pamko je kome istao di sad ovih 30 dana... Ici ce i na iftar... Koja je razlika?
Locked