Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Milenkov buraz

#20976 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 19/04/2020 17:50 Virus ne mozes zaustaviti, nicim - osim imunitetom.
Može vakcinacijom recimo, lijekovima (npr. HIV, EBOLA...), usporiti mjerama tipa karantin i sl. Ah ja sam zaboravio da si ti anti vaccine zagovornik, sorry.
salik79 wrote: 19/04/2020 17:50Ovim zatvaranjem u cetiri zida, dezinfekcija svega i svacega, stres, panika, haos, neizvjesnost,... je recept za unistavanje imuniteta i dobivanje daleko gorih bolesti od korone, koja pripada posranoj grupi virusa prehlade.
Naravno ima određenih rizika, pretjerana dezinfekcija također nije dobra ali valjda se podrazumijeva da ne treba pretjerivati ni u ovome. Valjda bi svaka odrasla osoba trebala poduzeti dodatne mjere na jačanju imuniteta u ovakvoj situaciji, tipa uzimanje vitamina D3 i sl. mada jak imunitet ti ne daje nikakvu garanciju. Izlaganje koliko je moguće suncu, vježbe, šetnja koliko uslovi dozvoljavaju i sl. Virus koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom je sve osim prehlade. Ne razumijem potrebu umanjivati opasnost od ovog virusa. Naravno ne treba ni uvećavati.
salik79

#20977 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

mirsek wrote: 19/04/2020 18:11
salik79 wrote: 19/04/2020 17:20
Ci-Nick wrote: 19/04/2020 17:06

a ko će masku nositi za mjesec dana kad temperature pređu 35 i vlaga 80%...
Valjda će virus do tada odjevati u skokovima,..
Odgrebat ce, nego sta, jucer sam postavljao clanak u kojem je tabela, na kojoj stoji da se virusi iz porodice korone, uobicajeno, "povlace" do kraja aprila.
Na kojoj stranici je clanak i tabela ?
Ima li u clanku koliko je uobicajeno da se korona virusi vracaju na jesen i zimu ?
https://emedicine.medscape.com/article/227820-overview
salik79

#20978 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 18:24
salik79 wrote: 19/04/2020 17:50 Virus ne mozes zaustaviti, nicim - osim imunitetom.
Može vakcinacijom recimo, lijekovima (npr. HIV, EBOLA...), usporiti mjerama tipa karantin i sl. Ah ja sam zaboravio da si ti anti vaccine zagovornik, sorry.
salik79 wrote: 19/04/2020 17:50Ovim zatvaranjem u cetiri zida, dezinfekcija svega i svacega, stres, panika, haos, neizvjesnost,... je recept za unistavanje imuniteta i dobivanje daleko gorih bolesti od korone, koja pripada posranoj grupi virusa prehlade.
Naravno ima određenih rizika, pretjerana dezinfekcija također nije dobra ali valjda se podrazumijeva da ne treba pretjerivati ni u ovome. Valjda bi svaka odrasla osoba trebala poduzeti dodatne mjere na jačanju imuniteta u ovakvoj situaciji, tipa uzimanje vitamina D3 i sl. mada jak imunitet ti ne daje nikakvu garanciju. Izlaganje koliko je moguće suncu, vježbe, šetnja koliko uslovi dozvoljavaju i sl. Virus koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom je sve osim prehlade. Ne razumijem potrebu umanjivati opasnost od ovog virusa. Naravno ne treba ni uvećavati.
To gore sto si spomenuo - opet je stvar imuniteta. Oprosteno ti je.

Ovo drugo - kako postici sve to sto si naveo slijedeci nebulozne restrikcije nametnute od nekopetentnih debila, koje ne zanima misljenje struke?
GAU8

#20979 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Pandemija se morala agresivno usporiti na pocetku, jer realno se nije znalo koliko je zaista virus opasan. Svako odgovoran bi postupio manje ili vise isto. Treba iskoristiti nova saznanja i vidjeti da li da se nastavi sa lockdownima, ili ako je virus zaista manje opasan nego se smatralo, onda ga pustiti da se prosiri i vozdra.
index_box

#20980 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

mirsek wrote: 19/04/2020 18:17
Ili mrtvih u odnosu na evidentirane, mozda kriju cifre da ljudi skroz ne pocnu luditi od panike.
Znači prije će biti da su veće cifre preminulih, nego cifre zaraženih. :-)

A ova usporedba s požarom u stanu i ukazivanje na ispravnost tabelice (kao opravdane za socijalno *fizičko* :mrgreen: distanciranje) koja za današnji dan predviđa 3.7 miliona preminulih... Nemam komentara jer ne razumijem šta je smisao rečenog.
Maha23

#20981 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Maha23 »

Ne znam da li je ovaj eminentni strucnjak po mjeri npr. @salik79 ili se pikaju samo oni sa linkova koje on zalijepi :?
salik79

#20982 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Maha23 wrote: 19/04/2020 18:38
Ne znam da li je ovaj eminentni strucnjak po mjeri npr. @salik79 ili se pikaju samo oni sa linkova koje on zalijepi :?
Ne znam, neka svoj stav provjeri sa Medicinskim Univerzitetom u Becu, na koji sam, takodjer, postavljao link.
Milenkov buraz

#20983 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

salik79 wrote: 19/04/2020 18:30

Ovo drugo - kako postici sve to sto si naveo slijedeci nebulozne restrikcije nametnute od nekopetentnih debila, koje ne zanima misljenje struke?
Vakcina da djelomično, lijekovi ne. Ali da ne ulazimo opet u off rasprave. Međutim dok se pronađe vakcina, kao što rekoh, jak imunitet i nije baš garancija nikakva. Ja bih prije rekao da je bitnije da nemaš neku od hroničnih bolesti koaj je već narušila ozbiljno imunitet.

Ovo drugo sasvim lijepo se može uraditi na podizanju imuniteta i u karantinu. Već sam pomenuo, uzimanjem određene grupe vitamina, šetnjom, vježbama i u zatvorenom prostoru i slično. Sve mjere koje su uvedene u BiH su manje-više copy-paste mjere iz svijeta. Dalo bi se dosta toga reći na uvođenje policijskog sata ali iskreno ja sam i ranije rijetko izlazio iza 20:00, osim vikendima. Jbg. nije mi više 20 godina, imam druge prioritete i potrebe. Razumijem i one koji imaju potrebu za izlascima ali neka se sjete 4 godine rata tako da 2-3 mjeseca sigurno niko neće zbog toga umrijeti ako ne ode na šišu ili u kafanu.
Last edited by Milenkov buraz on 19/04/2020 18:47, edited 1 time in total.
index_box

#20984 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Valjda bi svaka odrasla osoba trebala poduzeti dodatne mjere na jačanju imuniteta u ovakvoj situaciji [ ... ] mada jak imunitet ti ne daje nikakvu garanciju.

Izlaganje koliko je moguće suncu, vježbe, šetnja koliko uslovi dozvoljavaju i sl.

Ne razumijem potrebu umanjivati opasnost od ovog virusa. Naravno ne treba ni uvećavati.
Sve si dobro rekao. Ti svakog dana najaviš svoj odlazak u šetnju, ali zaboraviš i da nam djeca i stariji ne smiju izaći iz kuće.

Najjači je bio onaj forumaš koji se bunio što ljudi šetaju po Vilsonovom, kaže vidio ih svojim očima kad je bio tamo sa svojim društvom. Ma kako su se samo drugi drznuli šetati kad i on?! :? :lol:
Milenkov buraz

#20985 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

index_box wrote: 19/04/2020 18:46
Valjda bi svaka odrasla osoba trebala poduzeti dodatne mjere na jačanju imuniteta u ovakvoj situaciji [ ... ] mada jak imunitet ti ne daje nikakvu garanciju.

Izlaganje koliko je moguće suncu, vježbe, šetnja koliko uslovi dozvoljavaju i sl.

Ne razumijem potrebu umanjivati opasnost od ovog virusa. Naravno ne treba ni uvećavati.
Sve si dobro rekao. Ti svakog dana najaviš svoj odlazak u šetnju, ali zaboraviš i da nam djeca i stariji ne smiju izaći iz kuće.

Najjači je bio onaj forumaš koji se bunio što ljudi šetaju po Vilsonovom, kaže vidio ih svojim očima kad je bio tamo sa svojim društvom. Ma kako su se samo drugi drznuli šetati kad i on?! :? :lol:
Ili imaš muda ili nemaš, moja djeca izađu svaki dan. Onaj ako hoće on nađe načina kako da izvede djecu. Za starije osobe jeste problem priznajem ali neće ovo potrajati 3 godine.
GAU8

#20986 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

index_box wrote: 19/04/2020 18:33
Ili mrtvih u odnosu na evidentirane, mozda kriju cifre da ljudi skroz ne pocnu luditi od panike.

A ova usporedba s požarom u stanu i ukazivanje na ispravnost tabelice (kao opravdane za socijalno *fizičko* :mrgreen: distanciranje) koja za današnji dan predviđa 3.7 miliona preminulih... Nemam komentara jer ne razumijem šta je smisao rečenog.
Znao sam da neces razumjeti nema veze, tebe se nista ne pita svakako :lol:
index_box

#20987 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 18:48
Ili imaš muda ili nemaš, moja djeca izađu svaki dan. Onaj ako hoće on nađe načina kako da izvede djecu. Za starije osobe jeste problem priznajem ali neće ovo potrajati 3 godine.
Znači prvi ti kršiš propisane mjere, a nama predbacuješ što ih kritiziramo. :-)
Ne radi se tu o imanju hrabrosti ili ne, radi se o 500 KM koje mi određuju egzistenciju narednih sedmica.
index_box

#20988 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

GAU8 wrote: 19/04/2020 18:49
index_box wrote: 19/04/2020 18:33

Znao sam da neces razumjeti nema veze, tebe se nista ne pita svakako :lol:
Solak, ti li si? :-)
mirsek

#20989 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

Hvala.
Znaci po ovom grafikonu uobicajeno je da korona divlja od decembra do aprila.
E sad, sta ce biti sada u deecmbru, veliko je pitanje, i kako se najbolje pripremiti za to.
Mada mi opet nije jasno kako oni mogu znati kako se korona ponasa ljeti kad to nikada nisu mjerili :roll:
laik1981

#20990 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

GAU8 wrote: 19/04/2020 18:16
index_box wrote: 19/04/2020 11:37 Samo jedan mali #tb, što bi rekli influenZeri, na neke od prognoza s početka ove teme :D

Image
Pa ovo vise treba vama koji se svo vrijeme pitate cemu mjere socijalnog distanciranja.
Ova prognoza se odnosi na period kada nikakvih mjera nije bilo ni na mapi..
Milenkov buraz

#20991 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

index_box wrote: 19/04/2020 18:54
Znači prvi ti kršiš propisane mjere, a nama predbacuješ što ih kritiziramo. :-)
Ne radi se tu o imanju hrabrosti ili ne, radi se o 500 KM koje mi određuju egzistenciju narednih sedmica.
Kao što rekoh, NAĐEŠ NAČIN da izvedeš djecu. 500KM te ne spašava ako dođe do toga.
salik79

#20992 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 18:43
salik79 wrote: 19/04/2020 18:30

Vakcina da djelomično, lijekovi ne. Ali da ne ulazimo opet u off rasprave. Međutim dok se pronađe vakcina, kao što rekoh, jak imunitet i nije baš garancija nikakva. Ja bih prije rekao da je bitnije da nemaš neku od hroničnih bolesti koaj je već narušila ozbiljno imunitet.

Ovo drugo sasvim lijepo se može uraditi na podizanju imuniteta i u karantinu. Već sam pomenuo, uzimanjem određene grupe vitamina, šetnjom, vježbama i u zatvorenom prostoru i slično. Sve mjere koje su uvedene u BiH su manje-više copy-paste mjere iz svijeta. Dalo bi se dosta toga reći na uvođenje policijskog sata ali iskreno ja sam i ranije rijetko izlazio iza 20:00, osim vikendima. Jbg. nije mi više 20 godina, imam druge prioritete i potrebe. Razumijem i one koji imaju potrebu za izlascima ali neka se sjete 4 godine rata tako da 2-3 mjeseca sigurno niko neće zbog toga umrijeti ako ne ode na šišu ili u kafanu.
Jedno iskljucuje drugo. Dakle, jak imunitet koji ces steci pravilnom ishranom, kretanjem u prirodi i vjezbanjem.

Kako to postici u zatvorenom prostoru, a neko zivi i u 30 kvadrata?! Koja drzava je uvela zabranu kretanja djeci i starijima? Koja drzava je propisala obavezno nosenje maski i rukavica? A da ne govorim o policijskom satu.
salik79

#20993 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

index_box wrote: 19/04/2020 18:46

Starije osobe, pogotovo one kojima je propisano (sto vise) kretanje, nece vise ni moci izaci nakon ovoga.
index_box

#20994 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 19:13
Kao što rekoh, NAĐEŠ NAČIN da izvedeš djecu. 500KM te ne spašava ako dođe do toga.
Ne shvataš me. Kao odgovoran građanin neću da kršim zakon i neću da nalazim način kako bih protuzakonito ostvarivao svoja zagarantirana ljudska prava (ni sam ne vjerujem šta pišem... ).

Znači, zakoni i mjere su super, samo nađeš način da ih prekršiš, a da te ne kazne :(.
salik79

#20995 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

mirsek wrote: 19/04/2020 18:56
Hvala.
Znaci po ovom grafikonu uobicajeno je da korona divlja od decembra do aprila.
E sad, sta ce biti sada u deecmbru, veliko je pitanje, i kako se najbolje pripremiti za to.
Mada mi opet nije jasno kako oni mogu znati kako se korona ponasa ljeti kad to nikada nisu mjerili :roll:
Molim. Samo jacati imunitet. A, posto su ovi nasi sve sjebali i, po svemu sudeci, posto imamo period beznadja, neimastine i stresa pred sobom, pitanje je kako ojacati imunitet.
Edin H.

#20996 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

GAU8 wrote: 19/04/2020 18:31 Pandemija se morala agresivno usporiti na pocetku, jer realno se nije znalo koliko je zaista virus opasan. Svako odgovoran bi postupio manje ili vise isto. Treba iskoristiti nova saznanja i vidjeti da li da se nastavi sa lockdownima, ili ako je virus zaista manje opasan nego se smatralo, onda ga pustiti da se prosiri i vozdra.
Nema novih saznanja.

Ili mogu pronaci vakcinu.
Ili mogu pronaci lijek koji ce barem ublaziti simptome i smrtnost kod osoba koje imaju ozbiljne klinicke simptome.
Ili mogu pronaci genetski kod osoba predrodredjenih da imaju ozbiljne simptome

Za sada nista.
Edin H.

#20997 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 19:13 Za starije osobe jeste problem priznajem ali neće ovo potrajati 3 godine.
Onaj dokunent Bundestaga je upravo govorio o 3 godine.
Zdravstveni radnici u Engleskoj ocekuju da bi moglo trajati oko dvije godine u valovima u odnosu koliko se privremeno olaksaju zastitne mjere.
Last edited by Edin H. on 19/04/2020 19:44, edited 1 time in total.
Milenkov buraz

#20998 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Nijemci imaju muda

https://www.jpost.com/international/ger ... rld-625074
Germany’s largest paper to China's president: You're endangering the world "You [Jinping], your government and your scientists had to know long ago that coronavirus is highly infectious, but you left the world in the dark about it."
Edin H.

#20999 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Edin H. »

Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 19:43 Nijemci imaju muda

Germany’s largest paper to China's president: You're endangering the world "You [Jinping], your government and your scientists had to know long ago that coronavirus is highly infectious, but you left the world in the dark about it."
Naredio Trump :oops:

Uzese Kinezi opasnu cifru na zastitnoj, opremi, maskama, ventilatorima, vakcinama...
Milenkov buraz

#21000 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Edin H. wrote: 19/04/2020 19:46
Milenkov buraz wrote: 19/04/2020 19:43 Nijemci imaju muda

Naredio Trump :oops:

Uzese Kinezi opasnu cifru na zastitnoj, opremi, maskama, ventilatorima, vakcinama...
Pa Trump i Nijemci i nisu nešto specijalno dobri, pogotovo nakon onog nedavnog pokušaja kupovine farmaceutske firme kada su ih Nijemci odjebali i rekli hladno NEIN. Ne vjerujem da ovo ima išta sa Trumpom već sa zdravim razumom.
Locked