Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑19/04/2020 13:49
Pa valjda bi i bez COVIDA trebalo raditi dezinfikciju nakon svakog pacijenta?!
Dezinfekcija aparata da, ovdje se radi o cijeloj sobi, brisanju podova kao i opreme odnosno zaštite doktora, tako je po proceduri.
Ne razumijem sta tu tačno nije jasno kad se kaze da se prenosi kapljicnim putem, osmogodišnjak bi shvatio.
Dobro, po toj logici znači nema kod stomatologa dok se bolest ne iskorijeni, right?!
Yenna wrote: ↑19/04/2020 14:00
Dezinfekcija aparata da, ovdje se radi o cijeloj sobi, brisanju podova kao i opreme odnosno zaštite doktora, tako je po proceduri.
Ne razumijem sta tu tačno nije jasno kad se kaze da se prenosi kapljicnim putem, osmogodišnjak bi shvatio.
Dobro, po toj logici znači nema kod stomatologa dok se bolest ne iskorijeni, right?!
Tebi je bas dosadno
Ne da mi se
Nije mi dosadno.
Samo pokušavam logikom argumenata da vam stavim do znanja da su mnoge mjere koje su uvedene apsolutno apsurdne i nelogične.
Policijski sat koji ustvari ne služi kao dio borbe protiv Corone, zatvorene stomatološke ordinacije (koje će, pretpostavljam, otvoriti kada se bolest iskorijeni ).
Vjerovali ili ne, ima ljudi koji idu zubaru mimo estetskih potreba. Ako rade neke druge poliklinike, zasto i privatni stomatolozi ne bi radili ? Ja sam jedne godine strasno najebo sa zubom bio, na stomatologiji me narucili za mjesec a privatnik mi za 2 dana uradio operaciju (i izletio para ali jbg, zdravlje je u pitanju). Najjaci ste mi vi sto ste se zatvorili u 4 zida i samo komentarisete i mijesate se ljudima u zivot, ko gdje izlazi, ko sta radi, smije li ovaj ili onaj otvoriti, shvatite da zivot mora funkcionisati, makar na minimumu, ali mora funkcionisati.
dječak sa šibicama wrote: ↑19/04/2020 14:06
Ok, postoji ali nije opasan, tako kazes zubaru i on ce mozda povjerovati.
Samo poslije da ne kukate kako vas Sebija ne zeli smjestiti na Podhrastove, zivis sa svojim odlukama
A da mi to ostavimo zubaru na izbor? Živiš sa svojim odlukama, sloboda izbora, govora, kretanja? Ili su Solak i Čampara kompetentniji od zubara? Ako se zarazi, ima bolnica neka ga lijeće. Nisu Podhrastovi privatna bolnica. Zasad, nakon 44 dana, u ZDK, šanse za preživljavanje su zubaru 100.00%, za respirator 2.00%, za paracetamol 98%. Šanse da će se zaraziti su 3.00%.
Samo poslije da ne kukate kako vas Sebija ne zeli smjestiti na Podhrastove, zivis sa svojim odlukama
A da mi to ostavimo zubaru na izbor? Živiš sa svojim odlukama, sloboda izbora, govora, kretanja? Ili su Solak i Čampara kompetentniji od zubara? Ako se zarazi, ima bolnica neka ga lijeće. Nisu Podhrastovi privatna bolnica. Zasad, nakon 44 dana, u ZDK, šanse za preživljavanje su zubaru 100.00%, za respirator 2.00%, za paracetamol 98%. Šanse da će se zaraziti su 3.00%.
Jesu zubaru 100 posto kad ne radi i ne moze da radi. I pitanje je kad ce uopste moci raditi. Svi ostali ce moci otvoriti i poceti raditi, dok oni imaju puno vece probleme.. Vec ti je pisano sta se sve mora uraditi nakon samo jedne intervencije, a da ne govorimo o mogucnosti zaraze prilikom rada.
celava_dlaka wrote: ↑19/04/2020 12:12
Kad su donirali za bolesnu djecu, skole i to bili su dobri, nego problem je u tome kad naviknes ljude na to i onda moras biti bankomat da bi valjao
Svako od sebe moze donirati bilo simbolicnim iznosom ili volontiranjem ali jok on ima milione on je duzan drzavi kupovati respiratore i tako dalje
Ne, upravo obrnuto. Ovo je vanredna situacija i okolnosti nisu normalne. Upravo kada su normalna vremena smatram da niko nije dužan donirati i poklanjati bilo šta, međutim u ovoj situciji mislim da trebaju ne samo oni već i mi običan narod.
zasto ? pa ovdje se ljudi ubise da dokazu da su ove mjere bespotrebne i da nemaju smisla? i sad je biskup kreten.
P.S mislim, slazem se ja sa tvojom izjavom, al nemojmo duplih arsina....ako je biskup kreten onda je i najmanje pola foruma isto to
Po meni, neke mjere su bespotrebne (prevashodno policijski sat), a neke mjere su na mjestu (maske, rukavice).
Ako će vjernici održavati propisani razmak, uz maske i rukavice, ako se neće raditi budalaština s jednom kašičicom i sl, ne znam u čemu je problem? Mislim, ako može Bingo da radi uz ove mjere, zašto ne može i crkva?!
zasto ? pa ovdje se ljudi ubise da dokazu da su ove mjere bespotrebne i da nemaju smisla? i sad je biskup kreten.
P.S mislim, slazem se ja sa tvojom izjavom, al nemojmo duplih arsina....ako je biskup kreten onda je i najmanje pola foruma isto to
Po meni, neke mjere su bespotrebne (prevashodno policijski sat), a neke mjere su na mjestu (maske, rukavice).
Ako će vjernici održavati propisani razmak, uz maske i rukavice, ako se neće raditi budalaština s jednom kašičicom i sl, ne znam u čemu je problem? Mislim, ako može Bingo da radi uz ove mjere, zašto ne može i crkva?!
odnsno u ovom.slucaju ste ti ( i ne.samo ti) i biskup Peric na istoj strani.
Jedino sto sam hotio reci.
Naslovnica wrote: ↑19/04/2020 13:47
Ne znam, to bi valjda trebalo pitati stomatologe.
Popravljaju se zubi i osobama sa HIV-om, zar ne?
Pa ne mozes porediti HIV sa Covidom, HIV se ne prenosi kapljicnim putem.
Ako znamo da se virus prenosi preko usta i nosa, dovoljno je.
Ne da su zubari u opasnosti, i frizer je u opasnosti jer ne moze drzati propisanu distancu. Ja sam mislio da je poenta distance svima jasna.
HIV se prenosi putem krvi. I postoje načini kako se doktori zaštite kada rade sa pacijentima, bilo da imaju HIV ili COVID. Takvi pacijenti se operišu u normalnim državama, samo kod nas ne može
Maska, vizir, rukavice...
Fakat mi niste jasni.
COVID će biti među nama mjesecima, zaista mislite da će stomatološke ordinacije ostati zatvorene dok se virus ne iskorijeni?!
palermo wrote: ↑19/04/2020 14:48
odnsno u ovom.slucaju ste ti ( i ne.samo ti) i biskup Peric na istoj strani.
Jedino sto sam hotio reci.
Važno je nešto napisati, a što to veze s vezom nema, to je druga stvar.
Ja postavljam logično i argumentovano pitanje i dobijem kakav odgovor?
Nikakav.
Jesu zubaru 100 posto kad ne radi i ne moze da radi. I pitanje je kad ce uopste moci raditi. Svi ostali ce moci otvoriti i poceti raditi, dok oni imaju puno vece probleme.. Vec ti je pisano sta se sve mora uraditi nakon samo jedne intervencije, a da ne govorimo o mogucnosti zaraze prilikom rada.
Ne, trenutne šanse zubaru u ZDK da preživi ako se zarazi su 100.00%. Šanse da se zarazi su mu 3.00%, ili duplo veće, da ih nazovemo rizična profesija. Šta se mora uraditi nakon intervencije su zubari, pretpostavljam, učili na fakultetu, nemam im ja šta govoriti šta da rade i kako.
Last edited by biglebovski on 19/04/2020 15:21, edited 1 time in total.
Kada malo bolje razmislim, izgleda da je mnogima ovdje idol Vučić sa svojim 80-satnim potpunim zabranama kretanja i ostalim restrikcijama.
Mnogi ovdje misle da je rješenje da svi idemo 14 ili, još bolje, 28 dana u totalni karantin, i da će virus nestati.
covjek napise da je biskup peric kreten na kvadrat, ja kazem da.je to politika duplih arsina, ti svojim postom pokazes da sam ja u pravu i onda ocekujes od mene.odgovor. O cemu?
Naslovnica wrote: ↑19/04/2020 15:20
Kada malo bolje razmislim, izgleda da je mnogima ovdje idol Vučić sa svojim 80-satnim potpunim zabranama kretanja i ostalim restrikcijama.
Mnogi ovdje misle da je rješenje da svi idemo 14 ili, još bolje, 28 dana u totalni karantin, i da će virus nestati.
Pa vjerujem da je taj 14-28 dana totalni karantin bio rješenje tamo nekad u martu, ali sad kad ih čujem da hoće oštrije mjere zato što je vidjelo omladinu kako se smije na klupi u parku, tačno shvatim dubinu urođene psihoze nametnutu 600-godišnjim represivnim režimima koji se smjenjuju kod nas od osmanlija pa do komunista.
avenija wrote: ↑19/04/2020 12:45
[
Na pitanje kada se očekuje ukidanje policijskog sata, Solak objašnjava da je ta mjera više sigurnosna nego zdravstvena.
"Da bismo zaštitili imovinu, brojne objekte i slično uveli smo policijski sat. Od kada je uveden drastično je opao broj krivičnih djela. Tako da je to prvo sigurnosna mjera, prije svega za imovinu ljudi", poručio je Solak.
Kako je isto ići u crkvu i ići po osnovne namirnice u prodavnicu? Biskup Perić je zaslužio kaznenu prijavu za ove izjave i poticanje na nepoštivanje pravila. Tko će kontrolirati vjernike u objektima? Policija? Svećenici? Časne sestre? Šta je s ispovjedaonicama? Ako ideš na misu, valjda ideš i na ispovijed - to je ok sa strancem u dva kvadrata biti zatvoren?
Kako sam i mislio, pocne sa pricom "pa sta ja malo setam sa zenom, nikoga ne ugrozavam" do "sta fali, hocu zubaru, frizeru, vi ste kukavice, zatvorili se u 4 zida, ja hocu da zivim"
Tipicni primjeri. Za prvi maj, orgijanje po vrelu bosne.
avenija wrote: ↑19/04/2020 12:45
[
Na pitanje kada se očekuje ukidanje policijskog sata, Solak objašnjava da je ta mjera više sigurnosna nego zdravstvena.
"Da bismo zaštitili imovinu, brojne objekte i slično uveli smo policijski sat. Od kada je uveden drastično je opao broj krivičnih djela. Tako da je to prvo sigurnosna mjera, prije svega za imovinu ljudi", poručio je Solak.
Znaci, ova mjera ostaje na snazi zauvijek.
sto kazu
i da ostane ko ga jebe, iza 20 rijetko ko i ima potrebu biti napolju, a ko mora dobije propusnicu i sretno