Ne svršavam ja ništa već upravo tvoji pajdaši po mentalnom sklopu Švedsku koriste kao argument već sedmicama kao najboljeg primjera kako se kao treba boriti sa ovom pandemijom. Nisam ja kriv što i sami Švedi uviđaju da ga puše lagano sa tim pristupom. Eno ti članak postavio sam pa prevedi na google translate kao jaran ti Salik ako ne znaš engleski.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
Milenkov buraz
#20551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- zubi
#20552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jest, baš piju.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /200417046
"Švedska koristi iste načine kao i većina država. Promoviše fizičku distancu, informiše o važnosti održavanja osnovne higijene, štiti osjetjive i rizične grupe, vrši testiranja i osnažuje zdravstveni sistem kako bi se mogao nositi sa ovom pandemijom. U osnovi, mjere koje Švedska preduzima razlikuju se od mjera preduzetih u drugim državama u dva aspekta. Švedska nije zatvorila škole za najmlađu djecu i nije natjerala građane da ostanu u kućama. Reakcija Švedske na ovu krizu bazira se na preporukama i zakonski obavezujućim mjerama. Vlada namjerava poduzimati prave mjere u pravo vrijeme. Još uvijek je suviše rano reći da li su ove mjere uspješne. Efikasnost mjera se kontinuirano analizira i rigoroznije mjere se mogu uvesti ukoliko i kada to eksperti budu smatrali neophodnim".
"Život u Švedskoj daleko je od normalnog.Ljudi ostaju kod kuće i prestali su putovati. Ovo je rezultiralo ozbiljnim posljedicama na ekonomiju. Biznisi se smanjuju i nezaposlenost je u dramatičnom porastu. Vlada je preduzela nekoliko ekonomskih mjera kako bi se ublažili efekti i stabilizirala privreda. Uprkos tome, već je sasvim jasno da će ovo biti najveća ekomska recesija u Švedskoj od devedesetih godina. Niti jedna država neće izaći iz ove krize bez ozbiljnih posljedica"
-
daddy-kool
#20553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Šveđani imaju nešto relaksiraniji pristup i više smrti.
Imaju 3 puta više smrti nego Norveška i Danska zajedno, a u te statistike u Švedskoj ulaze samo smrti u bolnicama za potvrđene slučajeve.
Ako to njima odgovara, meni je sasvim svejedno šta se gore dešava.
Imaju 3 puta više smrti nego Norveška i Danska zajedno, a u te statistike u Švedskoj ulaze samo smrti u bolnicama za potvrđene slučajeve.
- GAU8
#20554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Što je najgore, nije budala. Zakuhava u demokratskim državama. Ako sve bude ok, pripisuje sebi kao pobjedu, ako se desi sranje, pripisuje ga demokratima.daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 19:55 Vidi ove budale.
https://www.nytimes.com/2020/04/17/us/c ... dates.htmlTrump tweets to ‘LIBERATE’ states where people are protesting virus restrictions.
Mr. Trump on Friday began openly fomenting right-wing protests of social distancing restrictions in states where groups of his conservative supporters have been violating stay-at-home orders, less than a day after announcing guidelines for how governors could decide on an orderly reopening of their communities.
In a series of all-caps tweets, Mr. Trump declared “LIBERATE MICHIGAN!” and “LIBERATE MINNESOTA!” — two states whose Democratic governors have imposed social distancing restrictions that have shut down businesses and schools and forced people to remain at home. He also tweeted “LIBERATE VIRGINIA, and save your great 2nd Amendment. It is under siege!”
- armin071
#20555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nažalost ne misli svi isto. Ispada kao briga za šveđane a ovamo boga mole da tamo bude pokolj jer lakše je drugog nazvati budalom nego i sam priznati da si budala. Ali da imaju medijski pritisak imaju itekako. Sreća je samo što je narod tamo 100 % uz vladu. Ove potplaćene medije ne treba ubrajati u narod. Jako bitna stvar je i imunitet koji će oni dobiti uz ovakav pristup jer kući ga sigurno dobiti nećeš a uz vakcinu još manje. U svakom slučaju ja im od srca želim da uspiju ne samo da bi se dokazalo da je ovo bilo medijski napuhano (ili nije) nego čisto i da se drugim malim narodima i državama pokaže koliko je bitno da narod i vlast dišu kao jedno i da vlast zastupa narod a ne nekakve svjetske organizacije, raznorazne lobije i sl. Šteta što nisu negdje u toplijim krajevima, ali kao zemlja samo za poželiti. Socijalna država, po tome možda i najjača u Evropi.daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 21:58 Šveđani imaju nešto relaksiraniji pristup i više smrti.
- GAU8
#20556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti nisi dobar, ako misliš da neko "moli boga da tamo bude pokolj". Meni je logičnije da se Švedska gleda kao tračak nade za ostale države, da se stvori optimizam u vezi labavljenja restrikcija kada imamo Švedsku kao živi primjer.armin071 wrote: ↑17/04/2020 22:13Nažalost ne misli svi isto. Ispada kao briga za šveđane a ovamo boga mole da tamo bude pokolj jer lakše je drugog nazvati budalom nego i sam priznati da si budala. Ali da imaju medijski pritisak imaju itekako. Sreća je samo što je narod tamo 100 % uz vladu. Ove potplaćene medije ne treba ubrajati u narod. Jako bitna stvar je i imunitet koji će oni dobiti uz ovakav pristup jer kući ga sigurno dobiti nećeš a uz vakcinu još manje. U svakom slučaju ja im od srca želim da uspiju ne samo da bi se dokazalo da je ovo bilo medijski napuhano (ili nije) nego čisto i da se drugim malim narodima i državama pokaže koliko je bitno da narod i vlast dišu kao jedno i da vlast zastupa narod a ne nekakve svjetske organizacije, raznorazne lobije i sl. Šteta što nisu negdje u toplijim krajevima, ali kao zemlja samo za poželiti. Socijalna država, po tome možda i najjača u Evropi.daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 21:58 Šveđani imaju nešto relaksiraniji pristup i više smrti.
Pustite bolesni Balkan i sindrom "nek komsiji crkne krava"
Last edited by GAU8 on 17/04/2020 22:21, edited 1 time in total.
- index_box
#20557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Baš zato što govorim četiri svjetska jezika (ne računajući naše), a i imam izvjesno obrazovanje i stvarno znanje, vidim koliko su ti ograničeni izvori informacija. Ad hominem argumente zadrži za sebe.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 21:54Ne svršavam ja ništa već upravo tvoji pajdaši po mentalnom sklopu Švedsku koriste kao argument već sedmicama kao najboljeg primjera kako se kao treba boriti sa ovom pandemijom. Nisam ja kriv što i sami Švedi uviđaju da ga puše lagano sa tim pristupom. Eno ti članak postavio sam pa prevedi na google translate kao jaran ti Salik ako ne znaš engleski.![]()
-
sitni svercer
#20558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
also also testiranje je lijekMilenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 21:46Hajde pogledaj onda po tome Irsku, gotovo identičan broj zaraženih i testova u <20.000 i pogledaj smrnost.sitni svercer wrote: ↑17/04/2020 21:40ako malo bolje pogledas sve ce ti se samo od sebe reci...also broj testiranja 74000Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 20:04
Hoćeš reći da primjenjuju naš model, nema testiranih nema ni zaraženih? Čisto sumnjam da je to u pitanju. Mali broj testiranih opet nije opravdanje za veliku smrtnost u Švedskoj u poređenju sa ostalim zemljama. Sa druge strane netestiranih sa blagim simptomima imaš i u Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj...itd tako da bi opet odnos testiranih i umrlih bio identičan.![]()
Sa druge strane manji broj testova ne znači da bi sa više testiranja bilo manje smrtnih slučajeva. Ako bi uzeli prosjek smrtnosti na 74000 testova i taj trend projicirali na 500.000 tesova kolika bi onda bila smrtnost sa istim trendom? Dakle niđe veze. Ja ne govorim o procentu smrnosti na 1M stanovnika već o realnim brojevima smrti na broj zaraženih i Švedska tu odudara debelo. jebiga, znam da vam ovo kvari koncept ali tako je kako je a eto ti i članak od danas gdje i Šveđani kažu da će sedmično testirati po čak 100.000 ljudi jer vide da je vrag odnio šalu sa tim pristupom.
- fidoremilienko
#20559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Influenza polako jenjava
- index_box
#20560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jesi li u toku s tim kako izgledaju mjere restrikcije u Švedskoj? Ni izbliza kao kod nas, ali svakako da postoje.zubi wrote: ↑17/04/2020 21:56Jest, baš piju.
"Švedska koristi iste načine kao i većina država. Promoviše fizičku distancu, informiše o važnosti održavanja osnovne higijene, štiti osjetjive i rizične grupe, vrši testiranja i osnažuje zdravstveni sistem kako bi se mogao nositi sa ovom pandemijom. U osnovi, mjere koje Švedska preduzima razlikuju se od mjera preduzetih u drugim državama u dva aspekta. Švedska nije zatvorila škole za najmlađu djecu i nije natjerala građane da ostanu u kućama. Reakcija Švedske na ovu krizu bazira se na preporukama i zakonski obavezujućim mjerama. Vlada namjerava poduzimati prave mjere u pravo vrijeme. Još uvijek je suviše rano reći da li su ove mjere uspješne. Efikasnost mjera se kontinuirano analizira i rigoroznije mjere se mogu uvesti ukoliko i kada to eksperti budu smatrali neophodnim".
"Život u Švedskoj daleko je od normalnog.Ljudi ostaju kod kuće i prestali su putovati. Ovo je rezultiralo ozbiljnim posljedicama na ekonomiju. Biznisi se smanjuju i nezaposlenost je u dramatičnom porastu. Vlada je preduzela nekoliko ekonomskih mjera kako bi se ublažili efekti i stabilizirala privreda. Uprkos tome, već je sasvim jasno da će ovo biti najveća ekomska recesija u Švedskoj od devedesetih godina. Niti jedna država neće izaći iz ove krize bez ozbiljnih posljedica"
-
Milenkov buraz
#20561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Meni je iznimno drago da na forumu imamo sve same struĆnjake i poliglote. Nego vidim ja da si ti svađalica bez argumenta, šupalj k'o betonski blok. Živio!index_box wrote: ↑17/04/2020 22:20Baš zato što govorim četiri svjetska jezika (ne računajući naše), a i imam izvjesno obrazovanje i stvarno znanje, vidim koliko su ti ograničeni izvori informacija. Ad hominem argumente zadrži za sebe.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 21:54Ne svršavam ja ništa već upravo tvoji pajdaši po mentalnom sklopu Švedsku koriste kao argument već sedmicama kao najboljeg primjera kako se kao treba boriti sa ovom pandemijom. Nisam ja kriv što i sami Švedi uviđaju da ga puše lagano sa tim pristupom. Eno ti članak postavio sam pa prevedi na google translate kao jaran ti Salik ako ne znaš engleski.![]()
![]()
Last edited by Milenkov buraz on 17/04/2020 22:28, edited 1 time in total.
- index_box
#20562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 22:25Meni je iznimno drago da na forumu imamo sve same struĆnjake i poliglte. Nego vidim ja da si ti svađalica bez argumenta, šupalj k'o betonski blok. Živio!index_box wrote: ↑17/04/2020 22:20Baš zato što govorim četiri svjetska jezika (ne računajući naše), a i imam izvjesno obrazovanje i stvarno znanje, vidim koliko su ti ograničeni izvori informacija. Ad hominem argumente zadrži za sebe.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 21:54
Ne svršavam ja ništa već upravo tvoji pajdaši po mentalnom sklopu Švedsku koriste kao argument već sedmicama kao najboljeg primjera kako se kao treba boriti sa ovom pandemijom. Nisam ja kriv što i sami Švedi uviđaju da ga puše lagano sa tim pristupom. Eno ti članak postavio sam pa prevedi na google translate kao jaran ti Salik ako ne znaš engleski.![]()
![]()
![]()
-
breba
#20563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Studija Stanford Univerziteta iz Santa Clara California na 3300 nasumicno odabranih ljudi testiranih na antitijela pretpostavlja da je rasirenost kovida 50 do 85 puta veca u odnosu na broj pozitivno testiranih.
-
sitni svercer
#20564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
also studija pretpostavlja
-
firebird
-
džakailibu
#20566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nedavno sam se preselio ovdje, i moram priznati da je pitanje restrikcije nekako ostavljeno na individualnu razinu. dakle danas centar ljudi u barovima restoranima sjede nema tu prevelike razlike naspram normalnog vremena osim sto je ipak manje ljudi koji se izlazu svemu tome. ali vidjeti 80 godisnjaka kako ulazi u shoping centar potpuno je normalno. meni se cini da su vise isprepadani stranci imigranti expati kao rezultat onoga sto se desava u njihovim drzavama. a svedi meni se cini da se ponasaju kao da su neunistivi. mozda imaju svoj strah kada se zatvore u svoja 4 zida ali vani to izgleda potpuno suprotno od onoga sto gledamo u evropi. cudna situacija trebas nekome vjerovati. nije me bas zivot ucio tome.index_box wrote: ↑17/04/2020 22:23Jesi li u toku s tim kako izgledaju mjere restrikcije u Švedskoj? Ni izbliza kao kod nas, ali svakako da postoje.zubi wrote: ↑17/04/2020 21:56Jest, baš piju.
-
detroit-mercy
#20567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Na taj nacin razmislja i Trump samo sto ipak vecina ljudi vjeruje nauci i epidemiolozimasalik79 wrote: ↑17/04/2020 19:24Eto, vidjet cemo hoce li, i za koliko, broj zrtava korone prestici broj zrtava sezonske gripe, a usput sabrati sve posljedice ovog nametnutog haosa, pa uporediti efekte i opravdanost.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 18:58Ja bih volio da večeras jave da je sve završeno i da od sutra ide sve u normalu. Ja ne znam je li tebe toliko strah pa priznati da ovo nije gripa i da brojevi stalno rastu? istina da su, hvala bogu, neke zemlje usporile rast mrtvih i novozraženih, ali i njihovi stručnjaci su vrlo oprezni u optimizmu i kažu da treba istrajati na nekim mjerama, neke ublažiti i držati se pravila. Ono što već sada bez sumnje možemo reći i što je fakt, ovo nije gripa, istina nije ni Ebola, ali ne treba podcjenjivati Covid-19. Sa druge strane već čitam da ovaj lijek Remdesivir izgleda fakat djeluje u kombinaciji sa još jednim lijekom ali je sada zajeb što prava na taj lijek posjeduje američka lihvarska farmaceutska firma Gilead Sciences. Ja se više bojim takvih lihvara nego Corone jer za nju će se prije ili kasnije naći lijek.
https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ ... errer=push
Odgovorno tvrdim, nastavak ovog haosa u svijetu ce kao rezultat imati neuporedivo vise zrtava, u svakom pogledu, nego da se je postupalo razumno, bas kao i za vrijeme epidemije gripe.
Jos jednom, korona nije gripa, da je gripa ne bi ljudi u bolnicama bili u izolatorijumima, ne bi doktori nosili onakva odijela nako i sl.
Ali, kod nas sve strucnjak do strucnjaka, malo o koroni, malo o atomskoj pa se onda predje na geopliticku situaciju.
-
daddy-kool
#20568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.wsj.com/articles/wuhan-star ... 1587039175
Wuhan Tests Show Coronavirus ‘Herd Immunity’ Is a Long Way Off
Checks among thousands returning to work, and others without symptoms, aim to prevent second wave of disease in Chinese city
Checks among thousands returning to work, and others without symptoms, aim to prevent second wave of disease in Chinese city
The good news is that the proportion of people with antibodies is considerably higher than that of confirmed cases, suggesting many people here were infected without realizing it, developed mild or no symptoms, and could now be immune.
The bad news is that the number of those with antibodies still falls far short of “herd immunity”—levels above 50% typically needed for the virus to die out. And there could still be thousands of unidentified asymptomatic cases in the city of 11 million, the results suggest.
Wuhan’s Zhongnan Hospital found that 2.4% of its employees and 2% to 3% of recent patients and other visitors, including people tested before returning to work, had developed antibodies, according to senior doctors there.
“This is a long way from herd immunity,” said Wang Xinghuan, the head of Zhongnan hospital, one of the city’s largest. “So a vaccine may be our last hope.”
Until a vaccine is developed, he and other doctors warned, many social-distancing and other restrictions would have to remain in place in Wuhan, even though a 76-day lockdown technically came to an end last Wednesday.
-
daddy-kool
#20569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Coronavirus: Britain warned to prepare for up to six waves of COVID-19 in next year
Britain could end up with the highest coronavirus death rate in Europe, a leading physician has warned.
https://news.sky.com/story/coronavirus- ... r-11974702
Britain could end up with the highest coronavirus death rate in Europe, a leading physician has warned.
https://news.sky.com/story/coronavirus- ... r-11974702
- mirsek
#20570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ja mislim da broj mrvih nece preci 500.000. Spaseni smo zasad. Vidjecemo na jesen jel 100% sve pod kontrolom.
-
daddy-kool
#20571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.nytimes.com/2020/04/17/worl ... virus.html

In Denmark, elementary schools reopened this week, in a first for Western countries on lockdown. To prevent infection, pupils have returned to smaller classes, desks are spaced six feet apart and hourly hand-washing is mandatory.
- Point.
#20572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ušao je virus u staračke domove. Svaki treći starački dom je zaražen. Reče teta epidemiolog da Švedska broji mrtve iz staračkih domova, što nije slučaj sa ostalim zemljama koji većinom broje mrtve koji umru u bolnici.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 20:04Hoćeš reći da primjenjuju naš model, nema testiranih nema ni zaraženih? Čisto sumnjam da je to u pitanju. Mali broj testiranih opet nije opravdanje za veliku smrtnost u Švedskoj u poređenju sa ostalim zemljama. Sa druge strane netestiranih sa blagim simptomima imaš i u Kanadi, Švicarskoj, Njemačkoj...itd tako da bi opet odnos testiranih i umrlih bio identičan.salik79 wrote: ↑17/04/2020 19:26Zato sto je premali broj testiranih. Daleko vise je netestiranih gradjana bez ikakvih, ili sa blagim simptomima. Zar je to tako tesko shvatiti?Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 19:01
A što imaju toliko mrtvih na tako mali broj zaraženih u odnosu recimo na Kanadu, Švicarsku ili Tursku? Šta je tu odlično u tolikim mrtvima?
![]()
- Point.
#20573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To što Švedi žele da masovno testiraju nema veze da ga puše lagano, nastavljaju sa svojom politikom da ne stavljaju u karantinu i imaju lockdown kao drugr države. Testiranjem žele vjerovatno da vide koliko ljudi je imalo ovaj virus, koliko su blizu imunitetu krda. Moje mišljenje.Milenkov buraz wrote: ↑17/04/2020 21:54Ne svršavam ja ništa već upravo tvoji pajdaši po mentalnom sklopu Švedsku koriste kao argument već sedmicama kao najboljeg primjera kako se kao treba boriti sa ovom pandemijom. Nisam ja kriv što i sami Švedi uviđaju da ga puše lagano sa tim pristupom. Eno ti članak postavio sam pa prevedi na google translate kao jaran ti Salik ako ne znaš engleski.![]()
- Point.
#20574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo obratno. U Švedskoj broje i smrtne slučajeve iz staračkih domova što nije slučaj sa drugim drzavama koji broje potvrđene smrtne slučajeve iz bolnice.daddy-kool wrote: ↑17/04/2020 21:58 Šveđani imaju nešto relaksiraniji pristup i više smrti.
- index_box
#20575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hajde da prihvatimo tu brojku od 2.4% ljudi koji imaju antitijela kao referentnu i da je najprostije primijenimo na populaciji grada Wuhana. U gradu od 11 miliona ljudi, to bi značilo da je više od 260 hiljada ljudi oboljelo od virusa Covid-19. Kineske vlasti zvanično navode (do ovog trenutka) brojku od 82.692 oboljela na teritoriji cijele Kine. Po pitanju matematike sam laik, ali bar toliko znam da vidim kako nešto nije u redu s podacima.daddy-kool wrote: ↑18/04/2020 00:40 https://www.wsj.com/articles/wuhan-star ... 1587039175
The good news is that the proportion of people with antibodies is considerably higher than that of confirmed cases, suggesting many people here were infected without realizing it, developed mild or no symptoms, and could now be immune.
The bad news is that the number of those with antibodies still falls far short of “herd immunity”—levels above 50% typically needed for the virus to die out. And there could still be thousands of unidentified asymptomatic cases in the city of 11 million, the results suggest.
Wuhan’s Zhongnan Hospital found that 2.4% of its employees and 2% to 3% of recent patients and other visitors, including people tested before returning to work, had developed antibodies, according to senior doctors there.
“This is a long way from herd immunity,” said Wang Xinghuan, the head of Zhongnan hospital, one of the city’s largest. “So a vaccine may be our last hope.”
Until a vaccine is developed, he and other doctors warned, many social-distancing and other restrictions would have to remain in place in Wuhan, even though a 76-day lockdown technically came to an end last Wednesday.
Imajući na umu koliko lažu i koliko su lažirali sve brojke dosad, sve ove podatke iz Kine i kineskih ispitivanja treba uzeti s rezervom. Pogotovo imajući na umu da je ovo ispitivanje izvršeno u jednoj jedinoj bolnici.
S druge strane, ne mogu a ne primijetiti odsustvo bilo kakve logike kada se pominje kolektivni imunitet.
Kako ćete postići kolektivni imunitet ako većina stanovnika sjedi kući dva i po mjeseca iza zavarenih vrata?!
Bit će da je do mene.