Dobar presjek stanjaMilenkov buraz wrote: ↑16/04/2020 23:28 Ne želim da širim paniku, ali...![]()
O virusu COVID-19 je poznato sljedeće:
1. Ne smijete napustiti kuću, ali ako je baš potrebno, možete.
2. Maske uopće ne pomažu (Osim FFP3 i N100), ali morate ih nositi.
3. Beskorisno je s koronavirusom ići u bolnice, ali morate ići.
4. Ne postoji pouzdan lijek, niti cjepivo, ali Andrija (digitalni asistent) će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.
5. Ovaj virus je smrtonosan, ali u principu nije tako zastrašujuć. Više kao jaka prehlada.
6. Rukavice neće pomoći, ali su potrebne.
7. Svi ostaju kod kuće, ali svi šetaju.
8. Hrane u supermarketima je puno, ali se kupuje kao da je uopće nema.
9. Virus ne utječe na djecu, ali djeca su ugrožena.
10. Nema dovoljno opreme, ali ipak ima dovoljno opreme.
11. Postoji mnogo simptoma bolesti, ali možete se razboljeti i bez simptoma.
12. Da se ne biste razboljeli, morate trenirati, ali ne možete ići u teretane i trčati.
13. Najbolje je hodati po zraku, ali ne smijete na zrak, posebno u parkove i na ulicu općenito.
14. Pretilost vas svrstava u rizičnu skupinu, ali bolje je sjediti kod kuće i puno jesti nego šetati vani.
15.Svaka panična poruka započinje riječima "Ne želim širiti paniku, ali..."![]()
16.Novčane kazne nisu ni na koji način opravdane, ali se izdaju.
17. Nema kućnog pritvora, ali nitko ne može van iz svoje općine.
18. Osobni su podaci zaštićeni zakonom, ali morate ih proslijediti po prvom pozivu programu za nadzor koji ih pohranjuje na nejasan način.
19. Obolijevaju većinom Azijci, ali umire na tisuće Europljana.
20. Virus živi na različitim površinama dva sata.
Ne, četiri.
Ne, šest.
Ne, sedamnaest dana.
Ali treba mu vlažno okruženje.
Ne, više mu ne treba.
Općenito, sve je jasno, ali ništa nije jasno.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
breba
#20201 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- GAU8
#20202 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Počinješ rečenicu sa: "ne znam je li tačno" ali svejedno donosiš sud, da ne kažem kakiš, kao da si siguran u to...breba wrote: ↑16/04/2020 21:40 Ne znam je li tacno ali podatak je da je vise od polovine umrlih u Evropi iz starackih domova a i ostatak su osjetljive populacije.
Neko ce nekada valjda odgovarati na pitanje zasto su unistili citave ekonomije i usput NISU znali kako zastiti najosjetljiviju populaciju.
-
invincible1921
#20203 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Eo jedna i do mene:
Umiru ljudi ko od sale, do sad umrla statisticka greska
Umiru ljudi ko od sale, do sad umrla statisticka greska
-
breba
#20204 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prenosim sa New York Times. Nadam se da oni provjere svoje podatkeGAU8 wrote: ↑16/04/2020 23:52Počinješ rečenicu sa: "ne znam je li tačno" ali svejedno donosiš sud, da ne kažem kakiš, kao da si siguran u to...breba wrote: ↑16/04/2020 21:40 Ne znam je li tacno ali podatak je da je vise od polovine umrlih u Evropi iz starackih domova a i ostatak su osjetljive populacije.
Neko ce nekada valjda odgovarati na pitanje zasto su unistili citave ekonomije i usput NISU znali kako zastiti najosjetljiviju populaciju.
- stakasa
#20205 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Otprilike su to ti postotci. Mislim da je u Belgiji i vise nego polaGAU8 wrote: ↑16/04/2020 23:52Počinješ rečenicu sa: "ne znam je li tačno" ali svejedno donosiš sud, da ne kažem kakiš, kao da si siguran u to...breba wrote: ↑16/04/2020 21:40 Ne znam je li tacno ali podatak je da je vise od polovine umrlih u Evropi iz starackih domova a i ostatak su osjetljive populacije.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#20206 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Četvrta.GAU8 wrote: ↑15/04/2020 13:15 Evo malo filozofskog materijala.
https://www.fourthturning.com/
Sama knjiga je dosta zanimljivo napisana, a ukratko govori kako se historija civilizacije odvija u ciklusima od 4 faze. Prva faza je naravno uspon, cetvrta faza je pad (pred naredni ciklus).
Mi smo po ovoj knjizi trenurno sta mislite na pocetku koje faze?![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije to ništa novo.
Ciklično poimanje historije su imali još drevni Hindusi sa četiri historijskog perioda. Vrh je, naravno, Zlatno doba a najgore, materijalističko, nespiritualno doba je Kali Yuga, ono što sad živimo.
Elegija očekivanom Vodiču:
From delusion lead me to truth
From darkness lead me to light
From death lead me to immortality
Last edited by Challenger_ on 17/04/2020 00:19, edited 4 times in total.
- Revolucionar ★
#20207 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi , postoje li neka pravila ili zabrana putovanj 3 osobe u autu. Vidim da narod masovno se tako vozi, ali ima li zabrana konkretna
- Vela666
#20208 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
za koju državu pitaš
-
last mohicans
#20209 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Haha,breba wrote: ↑16/04/2020 23:50Dobar presjek stanjaMilenkov buraz wrote: ↑16/04/2020 23:28 Ne želim da širim paniku, ali...![]()
O virusu COVID-19 je poznato sljedeće:
1. Ne smijete napustiti kuću, ali ako je baš potrebno, možete.
2. Maske uopće ne pomažu (Osim FFP3 i N100), ali morate ih nositi.
3. Beskorisno je s koronavirusom ići u bolnice, ali morate ići.
4. Ne postoji pouzdan lijek, niti cjepivo, ali Andrija (digitalni asistent) će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19.
5. Ovaj virus je smrtonosan, ali u principu nije tako zastrašujuć. Više kao jaka prehlada.
6. Rukavice neće pomoći, ali su potrebne.
7. Svi ostaju kod kuće, ali svi šetaju.
8. Hrane u supermarketima je puno, ali se kupuje kao da je uopće nema.
9. Virus ne utječe na djecu, ali djeca su ugrožena.
10. Nema dovoljno opreme, ali ipak ima dovoljno opreme.
11. Postoji mnogo simptoma bolesti, ali možete se razboljeti i bez simptoma.
12. Da se ne biste razboljeli, morate trenirati, ali ne možete ići u teretane i trčati.
13. Najbolje je hodati po zraku, ali ne smijete na zrak, posebno u parkove i na ulicu općenito.
14. Pretilost vas svrstava u rizičnu skupinu, ali bolje je sjediti kod kuće i puno jesti nego šetati vani.
15.Svaka panična poruka započinje riječima "Ne želim širiti paniku, ali..."![]()
16.Novčane kazne nisu ni na koji način opravdane, ali se izdaju.
17. Nema kućnog pritvora, ali nitko ne može van iz svoje općine.
18. Osobni su podaci zaštićeni zakonom, ali morate ih proslijediti po prvom pozivu programu za nadzor koji ih pohranjuje na nejasan način.
19. Obolijevaju većinom Azijci, ali umire na tisuće Europljana.
20. Virus živi na različitim površinama dva sata.
Ne, četiri.
Ne, šest.
Ne, sedamnaest dana.
Ali treba mu vlažno okruženje.
Ne, više mu ne treba.
Općenito, sve je jasno, ali ništa nije jasno.![]()
- dječak sa šibicama
#20210 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zadnji poznat podatak o umrlim u Belgiji, 417 umrlih od toga 289 u starackim domovima
-
invincible1921
#20211 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bgm eo napravismo respirator, a vi se smijali 
- stakasa
- Revolucionar ★
- Vela666
#20214 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
mislim da je limit bio na dvije osobe uz obavezu nošenja maski, ako se šta promijenilo u zadnjih par dana, ne znam
- Bluemore
#20215 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Znam citala sam to... Sta ces Mozda diriguje strah Pa tesko skontat nemam pojmasalik79 wrote: ↑16/04/2020 09:13I ja sam im pokusao to objasniti na ovoj temi, ali jok, jos me (i nene i moje) poceli "sazaljevati", u smislu "dan, dva, Bare"...Bluemore wrote: ↑16/04/2020 08:49 Da rekao je i makedonski doktor oko 20 te minute Sta su posljedice ovoga sada.....
A to razvijanje rezistentnih bakterija, pranje svega i svacega domestosom...
Pa onda mentalno zdravlje i poremecaji... strahovi... kompulzivno- opsesivni... fobije...
Pa nocebo i efekat stresa na imunitet....
Pa ostala oboljenja koja su uzrok smrti a koja ce buknuti iza ovoga ....
Ali jok ba koga to zanima....
drugari-jel-vas-strah-t157603s925.html#p16393625
Pa im, pokusah ukazati na pogubnost stalnog ribanja i dezinfekcije ruku, al' ispadoh budala:
drugari-jel-vas-strah-t157603s950.html#p16393689
Da bi me, u konacnici, skafiskafnjak, na ovoj temi, proglasio ugursuzom koji ne pere voce i povrce prije konzumacije...
-
high_volume
#20216 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zašto je manje zaraženih na Istoku nego na Zapadu Europe
Kako to da se u siromašnim zemljama Istočne i Srednje Europe nije dogodio scenarij Zapada...
Za razliku od razvijenih zemalja poput Italije, SAD-a i Velike Britanije, zemlje Istočne i Srednje Europe bile su brže u nametanju mjera izolacija i socijalne distancije već kada su se pojavili prvi slučajevi...
Države Istočne i Srednje Europe imaju siromašnije zdravstvene sisteme, stariju populaciju, a bore se s nedostatkom medicinskog kadra. Liderima tih zemalja nametanje strogih mjera izolacije bio je jedini izlaz...
U razvijenim državama lideri su izbjegavali karantene zbog bojazni za ekonomiju, a njihovi stanovnici su uvelike kršili mjere socijalne distancije pa smo tako viđali prepune londonske i njujorške podzemne željeznice i ljude koji uživaju u pariškim parkovima i aktivnostima na otvorenom...
U bivšim komunističkim zemljama ljudi ...prijetnju koronavirusa shvaćaju ozbiljnije kao ''ono nešto strano'' što je bolje da ne prodre u društvo. Ljudi prihvaćaju neugodnosti i discipliniranije prihvaćaju ograničenja prepisana od države... "Prije svega to bi mogao biti odnos prema autoritetu. Stanovništvo Srednje i Istočne Europe još uvijek ima naviku slušati naputke državnog aparata, autoriteta, a posebno u krizama. I zbog toga su mjere ograničenja rada i kretanja prihvaćene brzo i bez posebnih dvojbi..."
Zemlje koje su napustile cijepljenje BCG-om koje se koristilo protiv tuberkuloze teže su pogođene od onih koje ga i dalje koriste, pokazuju preliminarne studije... Kao primjer navode se Istočna i Zapadna Njemačka gdje je bivši DDR tri puta manje pogođen koronavirsom ili Iberski poluotok gdje je Portugal koji prakticira cijepljenje za razliku od žarišne Španjolske zabilježio samo nešto više od 600 smrtnih slučajeva...SAD i Italija samo preporučuju cijepljenje BCG-om rizičnim skupinama, dok su Njemačka, Španjolska, Francuska, Iran i Velika Britanija praksu BCG cjepiva okončale prije desetljeća. U bivšim socijalističkim zemljama ono je i dalje obvezno.
https://euractiv.jutarnji.hr/aktualno/z ... /10216234/
-
aerodinamika
#20217 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
otrese ih turmp
motaj kablove
motaj kablove
-
MUNAFIK
#20218 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I koje su sada najprihvaceniji (dokazani) procenti za ovaj virus..
1. Koji je procenat zaraženih koji i ne osjete probleme?
2. Koji je procenat zaraženih sa blagim simptomima?
3. Koji je procenat zaraženih sa ozbiljnijim problemima?
4. Koji je procenat zaraženih koji dodju u kritično stanje?
5. Koji je procenat smrtnosti?
6. Koje su prisjecne godine umrlih?
7. Koji je procenat popunjenosti bolnica i fali li kreveta?
8. Da li je puno više zaraženih nego testovima potvrdjenih?
9. Kad se ovi odgovori saberu da li je coronavirus VELIKA opasnost kako kaže naslov teme???
1. Koji je procenat zaraženih koji i ne osjete probleme?
2. Koji je procenat zaraženih sa blagim simptomima?
3. Koji je procenat zaraženih sa ozbiljnijim problemima?
4. Koji je procenat zaraženih koji dodju u kritično stanje?
5. Koji je procenat smrtnosti?
6. Koje su prisjecne godine umrlih?
7. Koji je procenat popunjenosti bolnica i fali li kreveta?
8. Da li je puno više zaraženih nego testovima potvrdjenih?
9. Kad se ovi odgovori saberu da li je coronavirus VELIKA opasnost kako kaže naslov teme???
-
last mohicans
#20219 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kad ga Sebija lično proba, vjerovat cu.
-
MUNAFIK
- Bluemore
#20221 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Cuj mediji nesto napuhuju???salik79 wrote: ↑16/04/2020 11:33 Prof. dr. Pietro Vernazza u svom najnovijem prilogu pise o navodnom izostanku izgradnje imuniteta nakon oboljevanja od korone. Veli da je, po svemu sudeci, rijec o rijetkim, pojedinacnim slucajevima, ili samo mogucim naznakama, koji, detaljnije posmatrano, ne predstavljaju problem, ali se od nekih medija napuhuju i na vrat na nos serviraju kao ultimativna katastrofa.
https://infekt.ch/2020/04/hinterlaesst- ... mmunitaet/
Oko korone???
Ma jesi siguran....
Ne vjerujem da se Time bave
I sto bi
- Bluemore
#20222 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne svidja nam se njegova glavalast mohicans wrote: ↑16/04/2020 11:44https://www.6yka.com/novosti/do-sada-ni ... m-salonimaGAU8 wrote: ↑16/04/2020 08:57Ti si neki virolog, ili šta? Jel to tvoje lično iskustvo, ili negdje pročitano. Zašto vjerovati tebi, a ne nekome drugome? Obrazloži malo, umjesto da sipaš tako s visinestudiorum_tuzlaensis wrote: ↑16/04/2020 08:31 Haha 12 dana da opstane...![]()
Ljudi fakat vjeruju svemu čime pročitaju i misle da barataju materijom. To i jeste problem današnjeg interneta, ljudi su spremni posrati se na svo dosadasnje znanje o virusima i vjeruju da je ovo neki supervirus. Dok je u pitanju samo površno čitanje i gluhi telefoni.
Dijelovi i tragovi RNK Virusa se možda zadržavaju do 12 dana na raznim površinama, ali nema MOGUĆNOSTI DA SE ZARAZIS nakon nešto više od par minuta bez aktivnog domaćina.
Prvi čovjek koji nesto značajnije istrazio da to nisu prepadanja korumpiranog čelnika WHOa, medija i ostalih "provjerenih" saznanja.
A i prenio daily mirror tako da nista od te ljubavi
-
aerodinamika
#20223 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Korona zavrsena prica, vrhunac epidemije prosao, ide se na otvaranje ekonomije u tri faze, vecina drzava moze vec od sutra da nastavi po starom, procjene umrlih nisu se poklopile sa brojem umrlih koji je daleko manji, zahvaljujuci reakciji americke vlade, amerika a time i svijet je pobijedila virusTrump announces plan to reopen virus-ravaged U.S. economy
Trump says some states can start reopening 'literally tomorrow'
"We can begin the next front in our war, which we are calling 'Opening Up America Again,'" Trump said during a press briefing at the White House. "To preserve the health of Americans, we must preserve the health of our economy."
- Bluemore
#20224 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dr. Bhakdi Suchard sto je otvoreno pismo poslao kancelarkilast mohicans wrote: ↑16/04/2020 11:51Ovo gostovanje mu je jos bolje, onda se uglavnom bavio italijanskim scenarijem,sad vise virusom i cjelokupnom situacijom. Desetine gostovanja, izjava, tesktova sam pročitao, poslušao, ovaj čovjek priča prostim jezikom i činjenicama. Dodao bih ih onog svabu što su ga šikanirali, azijskog porijekla i dr.Streecka. Ostalo baci mačku o rep.Bluemore wrote: ↑16/04/2020 00:37Eh evo ga vrlo informativno sa balkanaskafiskafsnjak wrote: ↑16/04/2020 00:28 Nisam. Ali vidim mnogi glume da jesu.... Cak mi obicni ljudi necemo razumjeti njihov intelektualni tekst.![]()
Obratite paznju oko 20 minute
Na koje posljedice upozorava ciko
Govori strahovito brzo tesko je svu kolicinu informacija uhvatiti ako se ne slusa bas koncentrisano
-
breba
#20225 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma covjek izbacio preporuku da se ekonomija otvara kada i kako koja drzava moze. Elem, nista, skinuo odgovornost sa sebe. Politicka igra pred izbore koja bi mogla da mu se obije od glavu ako se gdje pogorsa. Mada i tada moze optuziti guvernera da je uranio.