Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
coco1

#2251 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

konami666 wrote: 16/04/2020 16:18 Ovo je sve posljedica zabijanja glave u pijesak već 30 godina (ili i vise). I ovo je ništa šta će da bude ako ovo potraje. Sve dok pojedinci misle da njih to neće zakačiti nego nekoga drugog nama naprijed.
I ovi “korona zakoni” i sve je samo predstava da izgleda kao da nešto rade a u realnosti se samo zadužuju. Najsmješnije mi je kad neko nađe da poredi BiH sa Hrvatskom ili Srbijom kao one su mnogo vise zadužene nego BiH. Realnost je da Hrvatska ima turizam, Srbija ima neku industriju pa kada se i zaduže moći će vratiti pare. Šta će BiH da izveze? Možda još ljudi pa da šalju pare rodbini. Stvar je sto i svi koji su “vani” će da smanje slanje para jer će recesija udariti na svakoga vise ili manje.
ovo su situacije kada svako pokazuje pravo lice i sta mu je stvarno u glavi. prateci teme o koroni, da se primjetiti da nekih cca 30% forumasa nema empatije prema ljudima koji su ovih dana ostali bez posla i koji ce ostati u narednom periodu. tako je i u citavom drustvu. imas dobar dio stanovnistva koje sve ovo nece mnogo pogoditi ekonomski i ne interesuju ih oni koji, vec danas, razgadjaju zadnju lovu, kako bi izvagali sta sebi mogu priustiti od najosnovnjih potrepstina. a, bit ce ih sve vise i bit ce im sve teze, iz dana u dan.

ja sam danas trojici radnika urucio rjesenja o otkaznom roku 15 dana i sa 01.05. idu na biro. zao mi je sto je tako, ali sam to morao uraditi, jer da nisam, u neko vrijeme bih i ja skroz propao i mogao staviti kljuc u bravu. sve i da se pocne raditi od 01.05., nece biti posla za pokrivanje 4 plate i sve troskove koje ima firma zbog restrikcija koje ce biti, tipa razmak izmedju gostiju i sl. svakako cekam da mi notar pocne sa radom i da sina, koji je takodjer ostao bez posla, postavim za direktora i nek vodi posao i bori se. ja cu se i dalje voditi kao vlasnik na ovoj doo, a sebi otvoriti obrt i baviti se necim drugim.

zalosno je sto se vidi kako smo raslojeno drustvo, mislim na neku srednju klasu, koja kod nas fakticki vise i ne postoji, i sto je sve manje empatije i brige za druge. nek je meni dobro, za druge me briga je parola kod dobrog dijela. nekada mi bude zao sto i sam nisam takvog mentaliteta. da sam takav, sada bih, samo u ovih mjesec i pol, "ustedio" cca 7.000 KM da sam ovim radnicima dao otkaz odmah kada mi je zabranjen rad. medjutim, rahmetli stari mi je citav zivot ispirao mozak kako se s narodom zivi, a ne od naroda i da se nekad mora dati, da bi se dobilo. nisam neki aman-zaman vjernik, ali se bojim nanositi drugim stetu i bol koju ne zelim da se meni nanosi. kad god mi se nesto lose u zivotu desilo, preispitivao sam se jesam li i cime sam to zasluzio.
madner

#2252 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Tambure wrote: 16/04/2020 19:06
madner wrote: 16/04/2020 18:57 Nema rada, ima posten odkaz. Ali Fadil se sjetio kako da ublazi posljedice po budzet. Neplaceno odsustvo. Nema plate, nema naknade od biroa.
Radnik ne moze dati odkaz, gubi pravo na naknadu.
Poslodavci da su ko sto nisu sad masovno da pootpustaju radnike pa jedno 50000 radnika ide na biro. To bi bilo najpostenije.
Sto to uraditi kada imas roba, ovaj radnika na neplacenom.
Ispucas prvo to, onda ovo sa platom 35%. Odkazi su demode, neka sam ode ali da ne otima od Fadila naknadu.
King Theoden

#2253 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Sa teme o najboljem premijeru svih vremena :oops:
Reisova wrote: 01/04/2015 18:22 FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Za sada obećaje.

Konačno neki premijer koji ima plan i zna o čemu priča.

Premijer koji ne prosipa šuplju kako bi prikrio svoje neznanje kao što je do sada bio slučaj.

Mjere imaju smisla osim što me je strah ovih reformi oko zakona o radu.
denimb

#2254 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by denimb »

Ja ne mogu da vjerujem u kakvom idiotskom sistemu mi zivimo...

Poslije danasnjih prica o cekanju, i neplacenom i one firme koje su uredno radile traze odredjeni broj radnika koje ce poslati na cekanje, cisto da bi se ukljucile u tu pomoc od drzave.

Cim su dosle te pare od MMF-a kriza je postala jos gora, i sve preko ledja radnika.
pinkman

#2255 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

Citam danas u Hrvatskoj u prvoj polovini aprila ostvarena samo trecina prihoda koji su ostvareni prosle godine u ovo vrijeme. Kod njih je pravo zeznuto.
muhafuca

#2256 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by muhafuca »

coco1 wrote: 16/04/2020 19:20
konami666 wrote: 16/04/2020 16:18 Ovo je sve posljedica zabijanja glave u pijesak već 30 godina (ili i vise). I ovo je ništa šta će da bude ako ovo potraje. Sve dok pojedinci misle da njih to neće zakačiti nego nekoga drugog nama naprijed.
I ovi “korona zakoni” i sve je samo predstava da izgleda kao da nešto rade a u realnosti se samo zadužuju. Najsmješnije mi je kad neko nađe da poredi BiH sa Hrvatskom ili Srbijom kao one su mnogo vise zadužene nego BiH. Realnost je da Hrvatska ima turizam, Srbija ima neku industriju pa kada se i zaduže moći će vratiti pare. Šta će BiH da izveze? Možda još ljudi pa da šalju pare rodbini. Stvar je sto i svi koji su “vani” će da smanje slanje para jer će recesija udariti na svakoga vise ili manje.
ovo su situacije kada svako pokazuje pravo lice i sta mu je stvarno u glavi. prateci teme o koroni, da se primjetiti da nekih cca 30% forumasa nema empatije prema ljudima koji su ovih dana ostali bez posla i koji ce ostati u narednom periodu. tako je i u citavom drustvu. imas dobar dio stanovnistva koje sve ovo nece mnogo pogoditi ekonomski i ne interesuju ih oni koji, vec danas, razgadjaju zadnju lovu, kako bi izvagali sta sebi mogu priustiti od najosnovnjih potrepstina. a, bit ce ih sve vise i bit ce im sve teze, iz dana u dan.

ja sam danas trojici radnika urucio rjesenja o otkaznom roku 15 dana i sa 01.05. idu na biro. zao mi je sto je tako, ali sam to morao uraditi, jer da nisam, u neko vrijeme bih i ja skroz propao i mogao staviti kljuc u bravu. sve i da se pocne raditi od 01.05., nece biti posla za pokrivanje 4 plate i sve troskove koje ima firma zbog restrikcija koje ce biti, tipa razmak izmedju gostiju i sl. svakako cekam da mi notar pocne sa radom i da sina, koji je takodjer ostao bez posla, postavim za direktora i nek vodi posao i bori se. ja cu se i dalje voditi kao vlasnik na ovoj doo, a sebi otvoriti obrt i baviti se necim drugim.

zalosno je sto se vidi kako smo raslojeno drustvo, mislim na neku srednju klasu, koja kod nas fakticki vise i ne postoji, i sto je sve manje empatije i brige za druge. nek je meni dobro, za druge me briga je parola kod dobrog dijela. nekada mi bude zao sto i sam nisam takvog mentaliteta. da sam takav, sada bih, samo u ovih mjesec i pol, "ustedio" cca 7.000 KM da sam ovim radnicima dao otkaz odmah kada mi je zabranjen rad. medjutim, rahmetli stari mi je citav zivot ispirao mozak kako se s narodom zivi, a ne od naroda i da se nekad mora dati, da bi se dobilo. nisam neki aman-zaman vjernik, ali se bojim nanositi drugim stetu i bol koju ne zelim da se meni nanosi. kad god mi se nesto lose u zivotu desilo, preispitivao sam se jesam li i cime sam to zasluzio.
ma uglavnom budjetlije tako razmisljaju al mislim da ce njih spucati - bar ovaj najnizi sloj koji radi raznorazne cinovnicke poslove

kad im pocnu dobro i trajno kresati plate zbog manjka para u budjetu - a to ce doci malo kasnije.

a ako bude i smanjenja broja budjetskih radnika tek ce se onda uhvatiti za glavu.

al nebitno oko toga

stvarno jest fascinantno kako takvi likovi malo ili nikako razmisljaju o drugima.

imam ih nekoliko u krugu prijatelja i poznanika.
Tambure

#2257 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

jbg realnost je takva da svako sebe gleda i moli boga da ga zaobiđe otkaz ... sistem je takav da svi isto znaju i misle a niko nista ne rada niti moze uraditi. nepravde je bilo i biće, u teška vremena pogotovo.
King Theoden

#2258 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

muhafuca wrote: 16/04/2020 22:22 kad im pocnu dobro i trajno kresati plate zbog manjka para u budjetu - a to ce doci malo kasnije.
Ne mora značiti da će doći do toga.
Neki eksperti smatraju da će u drugoj polovini godine krenuti uzlaznom putanjom.
Budući da fadil ima lufta za dodatna zaduživanja, ne bi me čudilo da budžetski korisnici prođu sa malim posljedicama.
Realni sektor je taj koji će nastradati. Nažalost, jelte :(
konami666

#2259 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konami666 »

Pa bez privatnog sektora nema ni javnog. Ne mogu platu isplaćivati ako nema novca od poreza...nakon ovoga će siva ekonomija eksplodirati. Nikakve mjere zaštite nisu uvedene a kontaju i dalje ubirati porez po starom. E pa neće moći. Ja im prvi ne bi ništa uplaćivao.
madner

#2260 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Taktika vlade je da sada zavadi privatni i javni sektor da ne bude protesta, a da teret krize podnese realni sektor.
King Theoden

#2261 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

konami666 wrote: 17/04/2020 08:35 bez privatnog sektora nema ni javnog.
Tako je. Po pravilu, bez realnog sektora nema ni javnog.
Ali, virtuoz novalić ne igra po pravilima :gunjastajl:
Isto tako, ovdje neko griješi.
Ako sam dobro pročitao tekst u kojem su pobrojane uvedene mjere, onda je baš mrka kapa.
Nije mi pri ruci tako da se unaprijed ograđujem.
Dakle, ako je tako kako mislim da jeste, jedna od mjera je i ta da je poslodavcima u realnom sektoru otvorena opcija da uposlenicima smanje plate i do 75%
Znači, nije onako kako su neki pisali da će poslodavci plaćati 75% plate, nego da mogu umanjiti.

Recimo, u slučaju našeg kolege forumaša koji je radnicima isplaćivao šest joja, po novim mjerama, isti će isplaćivati 150 km.
Čvrsto sam ubijeđen da bi taj isti novalić kukao na sav glas i proklinjao zlu sudbu kada bi mu plata bila skresana na, recimo, dvije milje.

Sve se radi pod motom "ne boli me stotinu šiba po tuđoj zadnjici"
Jer, u fadilovim očima, 150 kermi nije malo.
He, he, kako ćeš umrijeti od gladi kad svaki dan možeš kupiti štrucu hljeba i margarin, a svaki treći litar mlijeka.
Još će mu ostati love da plati račune. Barem neke račune.

Ali, ako skrešeš platu nekom od fadilovih pulena, kako će jadnik plaćati rate za bijesna auta i par stanova koje je kupio :zoka:
konami666 wrote: 17/04/2020 08:35 Ne mogu platu isplaćivati ako nema novca od poreza
Kako te nije sramota da sumnjaš u virtuoza koji obnaša funkciju premijera :!:
Kako je fino i istinito tam' neka reisova napisala kako je dilfaš najbolji.
Kredit je magična riječ :oops:
Kredit za plate.
Posljedice tih maestralnih poteza? Koga briga.
Kad dođe vrijeme, dilfaš će na ženevsko jezero. Eventualno ( :!:) ciriško :oops:
saabsa

#2262 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

pinkman wrote: 16/04/2020 22:11 Citam danas u Hrvatskoj u prvoj polovini aprila ostvarena samo trecina prihoda koji su ostvareni prosle godine u ovo vrijeme. Kod njih je pravo zeznuto.

Pored našeg ovakvog sranja koje je gore nego kod njih barem dva puta ti se zadeverao kako je njima :roll:
use your illusion

#2263 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by use your illusion »

Po nekoj mojoj računici ja pretpostavljam da će oko 50k radnika ostati bez posla za vrijeme trajanje ove pandemije ..sada je ta cifra oko 20k (plus radnici na crno).mislim da nije velika cifra za vladu da sufinansira neto plate za veliku većinu ovih radnika..bar za 3 mjeseca bi to iznosilo 50.000×400×3 mjeseca= 60 miliona KM
pinkman

#2264 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

saabsa wrote: 17/04/2020 10:29
pinkman wrote: 16/04/2020 22:11 Citam danas u Hrvatskoj u prvoj polovini aprila ostvarena samo trecina prihoda koji su ostvareni prosle godine u ovo vrijeme. Kod njih je pravo zeznuto.

Pored našeg ovakvog sranja koje je gore nego kod njih barem dva puta ti se zadeverao kako je njima :roll:
Kod njih je procjena da ce GDP pasti 9%, a meni se cini da ce cak i dvocifren broj biti.

Kod nas ce biti manji pad iako je i kod nas svakako veliki problem.
saabsa

#2265 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by saabsa »

pinkman wrote: 17/04/2020 10:32

Kod njih je procjena da ce GDP pasti 9%, a meni se cini da ce cak i dvocifren broj biti.

Kod nas ce biti manji pad iako je i kod nas svakako veliki problem.
Druže oni će se nakačiti i naEU fondove i izaći iz ovog možda slomljene ruke, a mi ćemo iz ovog izaći u komi sa trajnim invaliditetom.
Tu je razlika između njih i nas.
use your illusion wrote: 17/04/2020 10:29 Po nekoj mojoj računici ja pretpostavljam da će oko 50k radnika ostati bez posla za vrijeme trajanje ove pandemije ..sada je ta cifra oko 20k (plus radnici na crno).mislim da nije velika cifra za vladu da sufinansira neto plate za veliku većinu ovih radnika..bar za 3 mjeseca bi to iznosilo 50.000×400×3 mjeseca= 60 miliona KM
nije problem što je to 50 000, nego što to znači da bi 15% zaposlenih postali nezaposleni.
Ci-Nick

#2266 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ci-Nick »

https://faktor.ba/vijest/ovo-su-kompani ... dama/79489

Treba pomoći gazdama, vidi plaćurina...

"Primjera radi, Premier World Sport d.o.o., kao najveća kladioničarska firma u BiH sa više od 1.000 uposlenih, ostvarila je u 2019. godini dobit veću od 44 miliona KM. Uzimajući u obzir broj uposlenika, te izdvajanja za neto plaće ove kompanije, procječna neto plaća uposlenika je samo 375 KM.

Mediji su, podsjetit ćemo, prije nekoliko dana objavili informaciju da je radnicima u kladionicama ponuđeno da se, ako žele zadržati radno mjesto, moraju odreći plaća.

GAŽENJE PRAVA
"Potpisuj ili noga": Radnice u kladionicama pod pritiskom da potpišu raskid ugovora
Najveću dobit u FBiH prošle godine je prijavila firma Lager d.o.o. Posušje, u iznosu od čak 115.648.643 KM, a prosječna plaća uposlenika te firme je 626 KM.

Kada se govori o firmama koje su ostvarile milionske dobiti, a ne mogu se baš pohvaliti visokim plaćama, teško je ne spomenuti firme HIFA – HIFA d.o.o. Tešanj, HIFA Petrol d.o.o. i HIFA Oil d.o.o.

HIFA d.o.o. Tešanj prijavila je dobit u iznosu od 2,84 miliona KM, a prosječna neto plaća u ovoj firmi iznosila je 428 KM. HIFA Petrol d.o.o. imala je mnogo veću dobit, čak 11,79 miliona KM, ali istu prosječnu neto plaću u iznosu 428 KM po radniku. HIFA OIL d.o.o. Tešanj imala je dobit veću od 11 miliona KM, a prosječna neto plaća radnicima iznosila je 567 KM.

Kompanija za hotelijerstvo i turizam "Europa Sarajevo", koja je među prvima otpustila gotovo sve svoje radnike, prijavila je u 2019. godini dobit od 2.125.235 KM, a prosječna plaća uposlenika iznosi 536 KM. Uposlenici "Mrkulić-Companyja", vlasnika hotela na Ilidži kraj Sarajeva, imaju prosječnu plaću u iznosu od 430 KM. Niska plaća radnika je osigurala vlasniku veću dobit, koja je u 2019. godini iznosila 4.724.263 KM.

U velikom tržnom lancu Bingo, koji je imao ukupnu dobit od 93.400.186 KM, prosječna neto plaća uposlenika iznosila je 521 KM.

Nešto više zarade uposlenici u kompaniji FIS Vitez, koji u prosjeku mjesečno zarađuju 589 KM. Ta kompanija je u 2019. godini ostvarila dobit veću od 32 miliona KM."
Tomahawk11
Globalni moderator

#2267 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

Pa kod nas taj rezultat bio već u martu :-)
statixx

#2268 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by statixx »

Nije tako Tomo, na direktnim porezima i doprinosima su zijanili 60ak miliona, a indirektnih su prikupili vise. Gubitak javnih prihoda u narednim mjesecima pokrice najavljenim zaduzenjima. Pitanje je samo kako ce se podijeliti 500 mil iz stabilizacijskog fonda, tu ce da rade veze. :D
Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su 1 milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24% u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili 1 milijardu i 823 miliona KM.

Samo u mjesecu martu 2020. godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine.
Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – mart 2020. godine uplatili 1.280.859.055 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 67.668.784 KM manje u odnosu na isti period prošle godine.
amar1994

#2269 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by amar1994 »

niko da pita gdje su pare od akciza i PDV-a? :-) :bih:

Code: Select all

https://www.klix.ba/biznis/berza/evropska-trzista-u-snaznom-rastu-nakon-trumpovih-najava-otvaranja-sad-a/200417023
nesto pozitivno :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#2270 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

statixx wrote: 17/04/2020 11:09 Nije tako Tomo, na direktnim porezima i doprinosima su zijanili 60ak miliona, a indirektnih su prikupili vise. Gubitak javnih prihoda u narednim mjesecima pokrice najavljenim zaduzenjima. Pitanje je samo kako ce se podijeliti 500 mil iz stabilizacijskog fonda, tu ce da rade veze. :D
Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su 1 milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24% u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili 1 milijardu i 823 miliona KM.

Samo u mjesecu martu 2020. godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine.
Porezna uprava Federacije BiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu januar – mart 2020. godine uplatili 1.280.859.055 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 67.668.784 KM manje u odnosu na isti period prošle godine.
Do mene onda, ja sam otišao na nešto drugo :thumbup:
Škobo Habu

#2272 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Šta je ovo? Glasilo bošnjačkog krila AKP udarilo po dokazanim vakifima tipa HIFE?

Nakon dvadeset godina se sjetili da nam otkriju ono što već dvadeset godina znamo - minimalac na račun, ostalo u kovertu i Bog te veselio.
NediM17

#2273 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by NediM17 »

Zato niko nije zaboravio poslati racun, voda odmah iza prvog dosla, danas internet, telefoni, struja odokativnom metodom obracunata bez ocitanja. Banka 25og proslog mjeseca uredno ratu odbila. :bih:
I odoh iz ovih stopa u bht otkazati pretplatu za mobilni i preci na ultru, jbt. 21.50 KM za 7.5 minuta razgovora. :-)
amar1994

#2274 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by amar1994 »

Škobo Habu wrote: 17/04/2020 13:33 Šta je ovo? Glasilo bošnjačkog krila AKP udarilo po dokazanim vakifima tipa HIFE?

Nakon dvadeset godina se sjetili da nam otkriju ono što već dvadeset godina znamo - minimalac na račun, ostalo u kovertu i Bog te veselio.
ja sam svaki put dao otkaz u takvom poglanuku od firme,najtuznije je sto nemas kome prijavit :roll:

i poslije ovoga cu opet tako,a kad me pita koliku bi platu:neto prosjek federacije i prijava u roku 2-3 dana pa nek se jebe ako hoce..sta treba da mi penzija bude 5KM,e nece moci..
King Theoden

#2275 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Wow, nisam znao da su hercegovački hrvati toliko ovisni o tim kladionicama :shock:
Koliko to filijala imaju po hercegovini pa da naprave toliki promet?
Milja radnika. Da u svakoj poslovnici rade četiri radnika, imali bi 250 poslovnica.
Dolazim do zaključka da u hercegovini na svakom ćošku imaš po kladionicu.
Locked