Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Bluemore

#20026 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Da rekao je i makedonski doktor oko 20 te minute Sta su posljedice ovoga sada.....

A to razvijanje rezistentnih bakterija, pranje svega i svacega domestosom...
Pa onda mentalno zdravlje i poremecaji... strahovi... kompulzivno- opsesivni... fobije...

Pa nocebo i efekat stresa na imunitet....

Pa ostala oboljenja koja su uzrok smrti a koja ce buknuti iza ovoga ....

Ali jok ba koga to zanima....
Manual

#20027 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Manual »

“Meta-Analyses Reveal Who Should Be More Cautious of COVID-19” by Shin Jie Yong https://link.medium.com/e8TPQTz1I5
Bluemore

#20028 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Malo o psihickom stanju ljudi

becki Profesor, psihijatar, neueopsihijatar i psiholog daje svoj osvrt na stanje... uz malu dozu humora... nazalost nisam nasla titl na nas jezik.
GAU8

#20029 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 16/04/2020 08:31 Haha 12 dana da opstane... :D

Ljudi fakat vjeruju svemu čime pročitaju i misle da barataju materijom. To i jeste problem današnjeg interneta, ljudi su spremni posrati se na svo dosadasnje znanje o virusima i vjeruju da je ovo neki supervirus. Dok je u pitanju samo površno čitanje i gluhi telefoni.

Dijelovi i tragovi RNK Virusa se možda zadržavaju do 12 dana na raznim površinama, ali nema MOGUĆNOSTI DA SE ZARAZIS nakon nešto više od par minuta bez aktivnog domaćina.
Ti si neki virolog, ili šta? Jel to tvoje lično iskustvo, ili negdje pročitano. Zašto vjerovati tebi, a ne nekome drugome? Obrazloži malo, umjesto da sipaš tako s visine
Sanjarko

#20030 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Diwan wrote: 16/04/2020 07:28 Ne znam kako je slučaj vani, ali ovdje je zvanje doktora bilo izdignuto na nivo božanstva, te su mnogi tzv. i samozvani ljekari krenuli stopama tog zvanja kako bi imali status u društvu. Nije medicina bila ta koja je privukla te ljude, već status u društvu. Ne govorim o svima, ali veliki broj jeste, posebice danas.

Narod ko narod, gleda u njih ko u Tita ili Pegambera, sve iz straha za svoju guzicu, pa nose jaja, sir i kajmak, pare, viskije, skup parfeme da bi ih Tito malo bolje pogledao, a iza svega se uvijek krije strah od smrti, pa su doktore uzdigli kao da od smrti spašavaju.

Ne postoje greške i pogreške kod njih, jer ih štiti sistem, opet taj sistem, a koliko samo pogrešnih dijagnoza i smrti su isti ti ljudi prouzrokovali. Da, na greškama se uči i ljudi su...

Kakve to ima veze sa virusom? Ima veze zato što smo svjedoci uzimanja godišnjih odmora istih u vrijeme 'pandemije' i ove 'po civiluzaciju opasne nemani', kako bi časno sačuvali svoje guzice.

Inače je godišnji u martu IN kod ljekara, pošto običan narod ne zna blagodati tog mjeseca. Tad je temperatura mora najbolja za kupanje.
Idući put nemojte snishodljivo stajati ni pred jednim od njih, poput prosjaka koji čeka da mu se udjeli.
A iza dzale pa cak nekad i u facu tim istim mnogim doktorima jb svasta, nesvima naravno, ima ih koji su posteni, rade posao kako treba itd. Ali nemoze narod nista ovima sto suprotno rade od ovih drugih koji su posteni, koji rade kako treba posao itd.

Moj primjer imate. Eno lanuo sam jer mi je puko film na temi mojoj u vezi inekcije i povrede moguce zivca u ruci. Tad kad sam lezao na internom odjelu neko se od medicinara slozio sa mnom kad sam im to sve reko, i rekao taj neko od medicinara proglasit ce ga ludim. Sto je nakraju i bilo.

Nekazem imam i psihicku bolest ali ni fizicki nisam dobro nikako. Puklo odlike hipohondrije mi, pa sad nije mi nista po njima i nemoze bit. Kao i momku u Tuzli tad otprilike u to vrijeme koji je se zalio na bol u stomaku pa umro od puknuca trbusne arterije.

Nekazem belaj sam napravio na internom odjelu pa su me se morali rijesiti i poslati na psihijatrijski odjel, ali kad sam se smirio itd., trebali su da odrade sve nalaze koje su trebali da inace urade. Detaljne nalaze sve.
Last edited by Sanjarko on 16/04/2020 09:08, edited 1 time in total.
Bluemore

#20031 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Ljudi fakat vjeruju svemu čime pročitaju i misle da barataju materijom. To i jeste problem današnjeg interneta, ljudi su spremni posrati se na svo dosadasnje znanje o virusima i vjeruju da je ovo neki supervirus. Dok je u pitanju samo površno čitanje i gluhi telefoni.

Dijelovi i tragovi RNK Virusa se možda zadržavaju do 12 dana na raznim površinama, ali nema MOGUĆNOSTI DA SE ZARAZIS nakon nešto više od par minuta bez aktivnog domaćina.
Al meni reklo 12 sati i sto bih ja bas vjerovo tebi
To je taj nacin promisljanja

To su te ovcice Koje pasu po pasnjacima medija...

I da ko si ti da ovo pises???? Vidi ti glave
muha_sa

#20032 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

GAU8

#20033 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Bluemore wrote: 16/04/2020 09:05

Al meni reklo 12 sati i sto bih ja bas vjerovo tebi
To je taj nacin promisljanja

To su te ovcice Koje pasu po pasnjacima medija...

I da ko si ti da ovo pises???? Vidi ti glave
Zaboravili ste spomenuti strašilo. Mada, dan je još uvijek pred nama :P
GAU8

#20034 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

muha_sa wrote: 16/04/2020 09:10
Ja bih rekao da je korona čak još više pojačala nacionalizam i rasizam.
salik79

#20035 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Bluemore wrote: 16/04/2020 08:49 Da rekao je i makedonski doktor oko 20 te minute Sta su posljedice ovoga sada.....

Pa onda mentalno zdravlje i poremecaji... strahovi... kompulzivno- opsesivni... fobije...

I ja sam im pokusao to objasniti na ovoj temi, ali jok, jos me (i nene i moje) poceli "sazaljevati", u smislu "dan, dva, Bare"... :mrgreen:

drugari-jel-vas-strah-t157603s925.html#p16393625

Pa im, pokusah ukazati na pogubnost stalnog ribanja i dezinfekcije ruku, al' ispadoh budala:
drugari-jel-vas-strah-t157603s950.html#p16393689

Da bi me, u konacnici, skafiskafnjak, na ovoj temi, proglasio ugursuzom koji ne pere voce i povrce prije konzumacije...
muha_sa

#20036 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

GAU8 wrote: 16/04/2020 09:12
muha_sa wrote: 16/04/2020 09:10
Ja bih rekao da je korona čak još više pojačala nacionalizam i rasizam.
Samo jedno znam :-) hiljade ljudi bez posla ostalo :( to mi je svaki dan na pameti :-) korona bit i proc a šta ce neko ko se u kredite uvalio a osta na ulici :(
seoBIH

#20037 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by seoBIH »

GAU8 wrote: 16/04/2020 08:57 Ti si neki virolog, ili šta? Jel to tvoje lično iskustvo, ili negdje pročitano. Zašto vjerovati tebi, a ne nekome drugome? Obrazloži malo, umjesto da sipaš tako s visine
Hajde nauci razliku izmedju labaratorijskih uslova i stvarnih uslova. Nema tu visine, vec jebena narodna histerija. Eto sada ide vijest da su otkriveni nove vrste koronavirusa kod sismisa, samo da izlude narod :-)
studiorum_tuzlaensis

#20038 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by studiorum_tuzlaensis »

Uzivajte u strahu

Poyy
Diwan

#20039 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Testiranje na virus je samo način da se ljudi dalje drže u strahu i panici, jer se za Boga miloga time otkriva prisustvo nečega u vašem tijelu. Znači, odmah nakon toga nastupa smrt ...

To je isto kao kad bi se ljudi testirali jesul prehlađeni. Postotak bi bio 90%, ali naravno kod mnogih se to uopšte ne primjeti, poneki kihne i kahne, jedno 2% ima tepmeraturu i mora uzimati paracetamol.

Sa testiranjem se produžava agonija i stvara alibi za održavanjem status quo ovakve vanredne situacije, jer kako drugačije otkriti pristutvo nečega ako uopšte nema simptoma, čak i da uzmemo kao tačno da su podaci vjerodostojni.
mO k3

#20040 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

@diwan iz kojeg razloga oni drze gradjane u strahu u panici ?? Ovdje ne govorimo o jednom gradu ili drzavici , nego globalno
Zijo77

#20041 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

Ljudi, mene ovo ponašanje epidemiologa sve više podsjeća na ponašanje metereologa! Znate ono kada metereolozi najave da će uragan udariti na Floridu. Pa se onda svi uspaniče, vrše se evakuacije stanovništva, a uragan malo zaobidje Floridu. Pa metereolozi kažu da ne mogu biti baš 100% precizni. Dakle, metereolozi to uvijek priznaju! Ali, epidemiolozi ne mogu priznati jer kako će Bože moj, opravdati činjenicu da ne znaju. A ne znaju zato što se radi o novom virusu. Ne želim osporavati medicinu i doktore, ali u ovom slučaju se nisu pokazali. Političari slušali epidemiologe, a epidemiolozi zaključili da je najbolje uzeti u obzir najgori scenarij i tako postupati. Nastala nevidjena panika, mnogi pacijenti umrli od straha jer im je od straha otkazao imunološki odgovor, ekonomije pretrpjele katastrofalnu štetu itd. Koliko god produžavali mjere, uvijek će biti poneki zaražen kao što je uvijek i bilo od kada je svijeta i vijeka! Evo, vidimo da neke zemlje ubrzano popuštaju sa mjerama! Valja raditi da bi se živjelo! Na kraju će neko reći: Vidi, mali virusčić! zar smo se njega prepali!
Sanjarko

#20042 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

mO k3 wrote: 16/04/2020 09:51 @diwan iz kojeg razloga oni drze gradjane u strahu u panici ?? Ovdje ne govorimo o jednom gradu ili drzavici , nego globalno
Krahirala berza globalno i finansijski sistem. Da nebude nereda i demonstacija pa i ostalog sto ide uz to sve, ovo kljucanje drzava. To neznaci da nema virusa i da niko od njega neoboljeva i neumire. Samo im virus lego po mom misljenju kao kec na cenera da zakljucaju sve radi ovoga prvo dvoje sto sam naveo.

Misljenje moje. A znas sta kazu za misljenje.
mO k3

#20043 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

Sanjarko wrote: 16/04/2020 10:00
mO k3 wrote: 16/04/2020 09:51 @diwan iz kojeg razloga oni drze gradjane u strahu u panici ?? Ovdje ne govorimo o jednom gradu ili drzavici , nego globalno
Krahirala berza globalno i finansijski sistem. Da nebude nereda i demonstacija pa i ostalog sto ide uz to sve, ovo kljucanje drzava. To neznaci da nema virusa i da niko od njega neoboljeva i neumire. Samo im virus lego po mom misljenju kao kec na cenera da zakljucaju sve radi ovoga prvo dvoje sto sam naveo.

Od low berza se oporavila 30% , Berza je krahirala radi straha od virusa i ti stvarno mislis da bi bile nereda i demos ??
jeli bilo nereda 2008?? Nije ... zato po meni ova argumentacija nema smisla
skafiskafsnjak

#20044 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

salik79 wrote: 16/04/2020 09:13
Bluemore wrote: 16/04/2020 08:49 Da rekao je i makedonski doktor oko 20 te minute Sta su posljedice ovoga sada.....

I ja sam im pokusao to objasniti na ovoj temi, ali jok, jos me (i nene i moje) poceli "sazaljevati", u smislu "dan, dva, Bare"... :mrgreen:

Pa im, pokusah ukazati na pogubnost stalnog ribanja i dezinfekcije ruku, al' ispadoh budala:

Da bi me, u konacnici, skafiskafnjak, na ovoj temi, proglasio ugursuzom koji ne pere voce i povrce prije konzumacije...
Naravno da je pozeljno oprati voce i povrce... Uvijek je bilo i bice. Sa virusom ili bez...
salik79

#20045 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

skafiskafsnjak wrote: 16/04/2020 10:12
salik79 wrote: 16/04/2020 09:13

Naravno da je pozeljno oprati voce i povrce... Uvijek je bilo i bice. Sa virusom ili bez...
Kakve veze ima ovo sa lazi i potvorom koju si, namjerno, iznio na mene?!
Sanjarko

#20046 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

mO k3 wrote: 16/04/2020 10:03
Sanjarko wrote: 16/04/2020 10:00

Od low berza se oporavila 30% , Berza je krahirala radi straha od virusa i ti stvarno mislis da bi bile nereda i demos ??
jeli bilo nereda 2008?? Nije ... zato po meni ova argumentacija nema smisla
Pa zajedno idu i virus i krah. Oporavila se nakon sto su umpumpali bilione svi skoro. Drugi se zaduzili pravo kod tih sto su umpumpali bilione. Ovaj pad je berze bio slusam juce na DW, 30 puta gori globalno po necemu neznam cemu. Kina se recimo tokom ovog svega obracunala mozda sa disidentima. Nema Honkong protesta vise niti sirenja istih na cijelu Kinu itd. Pad je bio skoro 50%. Evo predvidzaju recesiju duzu sa 4-8% manji rastom.

Zamisli da je se desila panika medzu rajom obicnom u vezi toga i da je krenuo stampedo raje prema bankama da dizu lovu i sl.

Recimo depresija ona velika nije samo izazvana krahom berze tad nego i susom koja je tad harala Amerikom.

Kazem misljenje, a ono je ko prkn*, svako ga ima.
Last edited by Sanjarko on 16/04/2020 10:27, edited 2 times in total.
avenija

#20047 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Austrija je ove sedmice počela s ublažavanjem mjera koje su uvedene zbog širenja zaraze koronavirusa, a prvi koraci su bili otvaranje manjih, vrtnih i trgovina "uradi sam". U srijedu je saopćeno da će naredni korak biti dozvola za sportove u kojima je moguće držanje socijalne distance, poput tenisa i golfa. Bavljenje ovim sportovima bit će moguće od 1. maja.

"Individualni sportovi u kojima nema direktnog kontakta dobit će prednost u odnosu na ekipne sportove ili sportove u kojima je kontakt neizbježan", kazao je ministar sporta Werner Kogler.

Za javnost neće više biti zabranjeno korištenje atletskih staza, teniskih i golf terena, konjičkih centara i strelišta, kazao je Werner.

Sa 400 mrtvih do sada ili 10-tak dnevno..

Ima li kod nas u kriznom stabu neko od psihologa, ekonomista ili su ti samo sda-hdz poltroni sa budzeta, epidemiolozi su ofulali strasno i oni vise nisu relevantni jer ako najavis sunce a dodje kisa nikakav ti strucnjak nisi.
BlackRiver

#20048 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BlackRiver »

Prije cu krepati od dosade, nego od Korone :D

Ja sam laik sto se tice razumijevanja virusa, kao i vecina nas, ali mi je jedna cinjenica onako privukla paznju:

Naime, bilo ko, ko je ikad gripao, znaci pokupio virus influence, zna da nema sanse da prodje bez simptoma. Odlezat ces jarane 7 dana, ima da te svaka kost u tijelu boli, imas ces povisenu temperaturu. I kad te sve prodje trebat ce ti jos barem 7 dana da se vratis u normalu.

Eh sad uporedite to sa ovim sto nam govore o koroni. Kao hrpa ljudi prodje bez simptoma.
Iz ovog razloga ljudi i govore da je gripa zajebanija.

I da, moje licno misljenje je da cemo tek za nekoliko godina saznati sta je bio stvarni cilj ovakvih mjera.

Do tada, trcanje ujutro, lagane setnje, svjez zrak i bez panike.
skafiskafsnjak

#20049 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

salik79 wrote: 16/04/2020 10:15
Kakve veze ima ovo sa lazi i potvorom koju si, namjerno, iznio na mene?!
Kakve ba lazi? Et bitan si mi lik da se bavim tim.
Moj odgovor je samo na to sto si rekao da ne peres voce i povrce prije konzumacije. Jedino ako se sjecam, mozda je bila prica ovocu koje se guli. Halali !
Ja perem i prao sam i prije virusa. Smatram da je to sasvim normalno jer ko zna odakle je to doslo... Neces jesti koru koju gulis,ali tim rukama dodirujes sto jedes.
Da ga ispred kuce uberem pa haj...
Last edited by skafiskafsnjak on 16/04/2020 10:25, edited 1 time in total.
Sanjarko

#20050 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

BlackRiver wrote: 16/04/2020 10:22 I da, moje licno misljenje je da cemo tek za nekoliko godina saznati sta je bio stvarni cilj ovakvih mjera.
Dresura :evil:
Locked