Meni temu u vezi maski kad sam je otvorio i napisao izbrisase a WHO to sve objavio. Da nepomazu obicnim ljudima nego samo medicinskim radnicima i oboljelim da nedobiju bolest i da neprenose bolest vise.salik79 wrote: ↑15/04/2020 11:09Novi clanci od profesora Vernazze (ukratko):salik79 wrote: ↑24/03/2020 23:35 Jis jedan "levat", Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu:
https://www.tagblatt.ch/leben/ostschwei ... ld.1206440
Veli "levat" da nalozene mjere nisu naucno potkrijepljene i da bi morale biti revidirane. Stava je da masovna testiranja nemaju smisla, jer ce 90% stanovnistva proci bez simptoma, a da zabrane kretanja i zatvaranje skola mogu biti samo kontraproduktivne. Savjetuje zastitu rizicnih grupa i ukidanje ogranicenja. Ovo ukratko, nemam vakta prevoditi, pa ko zeli neka proba sa googletranslate.
1. Maske, opcenito, nemaju nikakvog dokazivog efekta sa jednom iznimkom - bolesnici sa simptomima (kasalj) mogu na taj nacin reducirati sirenje virusa. Inace su maske vise simbolika, odnosno "medijski hype".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/
2. Ucinkovitost zatvaranja skola nema nikakav medicinski dokaz (i nikada ga nije ni bilo), posto djeca, opcenito, niti ozbiljno oboljevaju, niti spadaju u prenosioce virusa (za razliku od gripe).
https://infekt.ch/2020/04/schulen-schli ... der-nicht/
3. Pitanje masovnog testiranja. Zakljucak profesora Vernazze: "Ko ima simptome infekcije disnih puteva ostaje kuci. Bas kao i kod gripe. Od testiranja nema nikakve dodatne koristi."
https://infekt.ch/2020/04/corona-testen ... kein-ende/
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Sanjarko
#19826 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19827 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covjek bar postavlja nekakve linkove i kakvu takvu argumentaciju za razliku od mnogih ovdje, koji samo kontriraju bez ikakve argumentacije..skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 11:53 A ti dr za linkove![]()
Lik nalazi strucnjake, postavlja linkove...ko da mu zivot od toga zavisi![]()
Cinjenica je da veliki broj medicinskih strucnjaka iz svijeta, nemaju priliku da iznose svoje stavove i vidjenje ove situacije preko mass media, i onda ostaju ovi neki alternativni mediji preko kojih salju svoje poruke i misljenje.
Da se razumijemo, ja ne branim Salika, jer se ipak bojim korone
- uglavnomja
#19828 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
cinjenica je da je veliki broj medicinskih nestrucnjaka, kvazistrucnjaka sahranjenih davno na polju nauke, neznalica, supljoglavaca, majmuna zeljnih 5 minuta slave ... dobio priliku da prosipa bisere ...konektovan wrote: ↑15/04/2020 12:15
Cinjenica je da veliki broj medicinskih strucnjaka iz svijeta, nemaju priliku da iznose svoje stavove i vidjenje ove situacije preko mass media, ...
plus teoreticari zavjera, sa svojih pozicija naravno
i nazalost pecaju se ljudi
svako cita ono sto mu pase
kome je karantena preko glave - taj ce citati samo tekstove protiv izolacije, mjera blabla
a ostalo ce laganini ignorisati
i obrnuto
- animals
#19829 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije zavjera, ako se kaze da smo mi obicni ljudi bitni kao i obicni mravi..
imamo svoju funkciju na ovoj planeti, ali to je sve..
uvijek smo bili pod necijom kontrolom i bit cemo..
jel kraljeva, jel crkve, jel neki vlada..
imamo svoju funkciju na ovoj planeti, ali to je sve..
uvijek smo bili pod necijom kontrolom i bit cemo..
jel kraljeva, jel crkve, jel neki vlada..
- salik79
#19830 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A, tema je?! Sta bih trebao? Smeta ti sto uvijek citiram eminentne strucnjake?skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 11:53 A ti dr za linkove![]()
Evo jos jedan, samo za tebe:
Dr. Martin Sprenger, napustio je funkciju vijeca eksperata za koronu austrijskog Ministarstva zdravlja, kako bi "ponovo pridobio svoju gradjansku i naucnu slobodu misljenja". Prethodno je, izmedju ostalog, kritikovao kako Vlada nedovoljno pravi razliku izmedju razlicitih skupina stanovnistva i rizika od virusa s cime se donosne suvise pausalne mjere. Citat: "Moramo paziti da gubitak zdravih godina zivota zbog nedovoljne njege drugih akutnih i hronicnih oboljenja ne bude za faktor 10-puta veci od COVID-19 uzrokovanom gubitku zdravih godina zivota (stanovnistva)". Korona virus je prije svega opasan za "starije, vremesne ljude".
https://mailchi.mp/addendum/fles-home-office-260342
https://www.addendum.org/coronavirus/in ... -sprenger/
- salik79
#19831 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Fol je u tome sto nisu alternativni mediji, nego strucni i ostali, cak i poznati, drzavni mediji.konektovan wrote: ↑15/04/2020 12:15
Covjek bar postavlja nekakve linkove i kakvu takvu argumentaciju za razliku od mnogih ovdje, koji samo kontriraju bez ikakve argumentacije..skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 11:53 A ti dr za linkove![]()
Cinjenica je da veliki broj medicinskih strucnjaka iz svijeta, nemaju priliku da iznose svoje stavove i vidjenje ove situacije preko mass media, i onda ostaju ovi neki alternativni mediji preko kojih salju svoje poruke i misljenje.
Da se razumijemo, ja ne branim Salika, jer se ipak bojim korone![]()
- GAU8
#19832 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo malo filozofskog materijala.
https://www.fourthturning.com/
Sama knjiga je dosta zanimljivo napisana, a ukratko govori kako se historija civilizacije odvija u ciklusima od 4 faze. Prva faza je naravno uspon, cetvrta faza je pad (pred naredni ciklus).
Mi smo po ovoj knjizi trenurno sta mislite na pocetku koje faze?

https://www.fourthturning.com/
Sama knjiga je dosta zanimljivo napisana, a ukratko govori kako se historija civilizacije odvija u ciklusima od 4 faze. Prva faza je naravno uspon, cetvrta faza je pad (pred naredni ciklus).
Mi smo po ovoj knjizi trenurno sta mislite na pocetku koje faze?
- moa
#19833 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U FBiH testirane 7.174 osobe, inficirano 634, preminulo 25
-
MUNAFIK
#19834 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A nije testirano jos 10 puta više ljudi koji su imali sve simtome ali su ih ODBILI TESTIRAT... Isti tako samo Bog zna koliko ljudi je prebolovalo coronu bez ikakvih simtoma buduci da oko 50% zarazenih i ne osjeti ništa posebno... Naravno takvi NISU testirani!!!
Dobro je onaj doktor rekao mi u Sarajevu ne umiremo od corone i zaraze, nego ZBOG corone jer nam je direktorica blokirala klinicki centar na Koševu...
Sve više naucnih instituta i naucnika se okuplja oko istraživanja i dokaza da ovaj virus NIJE toliko opasan, da su modeli sa pocetka na osnovu kojih su donesene odluke bili pogrešni i da je smrtnost ispod 0.5%...
U naucnom smislu sve smo bliže istini da je ovo bila PREVARA, a sad na politicarima je da to priznaju...
Naravno to se nece desit, cuvat ce ovo stanje sto duze i hvalit se da su sorjecili katastrofu...
-
Milenkov buraz
#19835 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
De bolan uozbilji se, dovoljno je imati osnovnu školu pa znati kako se prenose infektivna oboljenja te da djeca prenose ista kao i odrasli. Kakve diplome o čemu bolan pričaš. Ako misliš da za osnove iz biologije treba diploma sa Harvarda onda si gori nego što sam mislio. De odmori malo živ bio, muka mi čitati tvoje nebuloze...e čuj djeca ne prenose infektivna oboljenja. *ebeo te još jednom taj koji te uči takvim stvarima ti nisi normalan.salik79 wrote: ↑15/04/2020 11:43Ti si se okitio diplomama za razliku od ovog levata iz St. Gallena, pa imas pravo ismijavati.Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 11:33Jbmt. državu ko sve danas ima pristup Internetu, ovo je kriminalno. Jeste djeca su androidi, tj. nisu biološka bića pa im virus ne može ništa. Dovoljno je samo prebisati ih vlažnim maramicama i k'o novi.posto djeca, opcenito, niti ozbiljno oboljevaju, niti spadaju u prenosioce virusa (za razliku od gripe).![]()
Salik *ebo te taj struĆnjak, isti k'o i ti.
Posto sam letio za daleko benignije stvari (uzvracanje na pogrdno nazivanje "internet pacovom" od lika koji je nekada bio na tvojoj strani, a sada mu je misljenje identicno mome), nadam se da ce moderacija i u tvom slucaju reagovati.
- salik79
#19836 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja lijepo prevedem sustinu i postavim link, a ti imas opciju pregledati, a automatsko prevodjenje na tebi razumljiv jezik prilicno dobro fercera. Profesor doktor Pietro Vernazza, sef klinike za infektologiju i bolnicku higijenu u Kantonalnoj bolnici u St. Gallenu je postavio svoj clanak na zvanicnoj stranici klinike, a u tom clanku se pozvao na sljedece istrazivanje:Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 13:40De bolan uozbilji se, dovoljno je imati osnovnu školu pa znati kako se prenose infektivna oboljenja te da djeca prenose ista kao i odrasli. Kakve diplome o čemu bolan pričaš. Ako misliš da za osnove iz biologije treba diploma sa Harvarda onda si gori nego što sam mislio. De odmori malo živ bio, muka mi čitati tvoje nebuloze...e čuj djeca ne prenose infektivna oboljenja. *ebeo te još jednom taj koji te uči takvim stvarima ti nisi normalan.salik79 wrote: ↑15/04/2020 11:43Ti si se okitio diplomama za razliku od ovog levata iz St. Gallena, pa imas pravo ismijavati.Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 11:33
Jbmt. državu ko sve danas ima pristup Internetu, ovo je kriminalno. Jeste djeca su androidi, tj. nisu biološka bića pa im virus ne može ništa. Dovoljno je samo prebisati ih vlažnim maramicama i k'o novi.![]()
Salik *ebo te taj struĆnjak, isti k'o i ti.
Posto sam letio za daleko benignije stvari (uzvracanje na pogrdno nazivanje "internet pacovom" od lika koji je nekada bio na tvojoj strani, a sada mu je misljenje identicno mome), nadam se da ce moderacija i u tvom slucaju reagovati.

Link na kompletnu studiju: https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf
Sto ce reci, da je dovoljna osnovna skola za pametovanje na ovu temu, ovi ljudi, sasvim sigurno, ne bi zavrsavali fakultete i doktorate. Ali, eto, ti slobodno nastavi pametovati sa svojim znanjem koje si stekao u osnovnoj skoli.
- salik79
#19837 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da ne bi poceo filozoforati - u ovoj studiji su dosli do otkrica da u manje od 10% slucajeva je dijete bilo prenosilac zaraze koronom (porodice u kojima je doslo do zaraze), za razliku od gripe u kojoj djeca igraju veliku ulogu kao prenosioci. Recimo, kod pticije gripe djeca su u vise od 50% slucajeva prenosioci.
Da li ti je ista jasnije?!!
- skafiskafsnjak
#19838 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I sta bismo trebali, gadjati se linkovima?salik79 wrote: ↑15/04/2020 12:54A, tema je?! Sta bih trebao? Smeta ti sto uvijek citiram eminentne strucnjake?skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 11:53 A ti dr za linkove![]()
Dr. Martin Sprenger, napustio je funkciju vijeca eksperata za koronu austrijskog Ministarstva zdravlja, kako bi "ponovo pridobio svoju gradjansku i naucnu slobodu misljenja". Prethodno je, izmedju ostalog, kritikovao kako Vlada nedovoljno pravi razliku izmedju razlicitih skupina stanovnistva i rizika od virusa s cime se donosne suvise pausalne mjere. Citat: "Moramo paziti da gubitak zdravih godina zivota zbog nedovoljne njege drugih akutnih i hronicnih oboljenja ne bude za faktor 10-puta veci od COVID-19 uzrokovanom gubitku zdravih godina zivota (stanovnistva)". Korona virus je prije svega opasan za "starije, vremesne ljude".
Et kao da nema priznatih koji govore kontra tvog misljenja?
- salik79
#19839 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 14:03I sta bismo trebali, gadjati se linkovima?salik79 wrote: ↑15/04/2020 12:54A, tema je?! Sta bih trebao? Smeta ti sto uvijek citiram eminentne strucnjake?skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2020 11:53 A ti dr za linkove![]()
Et kao da nema priznatih koji govore kontra tvog misljenja?
![]()
Aha, sada vec malo mijenjamo taktiku... Pa, dajte, da vidimo te studije i misljenja, a da nisu od velikog strucnjaka i maga epidemiologije i virologije, prof.dr. Bill Gatesa!
-
Milenkov buraz
#19840 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Zadnjih desetak dana se javljam sporadično i vrlo rijetko, ne pametujem i ne postam hrpu gluposti kao ti iz dana u dan. Eto vrati se unazad i provjeri ako ne vjeruješ, možda sam postavio dvije objave sa nekim linkom, slabije i komentarišem jer sve je više gluposti i budalaština kojima se zatrpava ovaj podforum. Ti si kralj ovog foruma sa copy&paste terminologijom koju čak ni ne razumiješ, vodiš se google translate metodama i praviš se pametan. Vidim da uživaš da se gađaš nekakvim doktorima za koje prvi put svi čujemo i iskreno jebe mi se za njihovo mišljenje, danas svako ima ima mišljenje kao guzicu što nosi. Ti druže knjigu uzmi ili potraži na Google osnove Biologije pa će ti biti jasno i bez tog profesora i silnih diploma i kurca-palca da i djeca prenose infektivna oboljenja.salik79 wrote: ↑15/04/2020 13:52Ja lijepo prevedem sustinu i postavim link, a ti imas opciju pregledati, a automatsko prevodjenje na tebi razumljiv jezik prilicno dobro fercera. Profesor doktor Pietro Vernazza, sef klinike za infektologiju i bolnicku higijenu u Kantonalnoj bolnici u St. Gallenu je postavio svoj clanak na zvanicnoj stranici klinike, a u tom clanku se pozvao na sljedece istrazivanje:Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 13:40De bolan uozbilji se, dovoljno je imati osnovnu školu pa znati kako se prenose infektivna oboljenja te da djeca prenose ista kao i odrasli. Kakve diplome o čemu bolan pričaš. Ako misliš da za osnove iz biologije treba diploma sa Harvarda onda si gori nego što sam mislio. De odmori malo živ bio, muka mi čitati tvoje nebuloze...e čuj djeca ne prenose infektivna oboljenja. *ebeo te još jednom taj koji te uči takvim stvarima ti nisi normalan.salik79 wrote: ↑15/04/2020 11:43
Ti si se okitio diplomama za razliku od ovog levata iz St. Gallena, pa imas pravo ismijavati.
Link na kompletnu studiju: https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 1.full.pdf
Sto ce reci, da je dovoljna osnovna skola za pametovanje na ovu temu, ovi ljudi, sasvim sigurno, ne bi zavrsavali fakultete i doktorate. Ali, eto, ti slobodno nastavi pametovati sa svojim znanjem koje si stekao u osnovnoj skoli.
Je li stvarno smatraš da djeca ne prenose infektivne bolesti? Ako ovo tvrdiš onda ljudi sa pravom trebaju da te ismijavaju.
- GAU8
#19841 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Jedno je prevara, drugo je pogreska.MUNAFIK wrote: ↑15/04/2020 13:33A nije testirano jos 10 puta više ljudi koji su imali sve simtome ali su ih ODBILI TESTIRAT... Isti tako samo Bog zna koliko ljudi je prebolovalo coronu bez ikakvih simtoma buduci da oko 50% zarazenih i ne osjeti ništa posebno... Naravno takvi NISU testirani!!!
Dobro je onaj doktor rekao mi u Sarajevu ne umiremo od corone i zaraze, nego ZBOG corone jer nam je direktorica blokirala klinicki centar na Koševu...
Sve više naucnih instituta i naucnika se okuplja oko istraživanja i dokaza da ovaj virus NIJE toliko opasan, da su modeli sa pocetka na osnovu kojih su donesene odluke bili pogrešni i da je smrtnost ispod 0.5%...
U naucnom smislu sve smo bliže istini da je ovo bila PREVARA, a sad na politicarima je da to priznaju...
Naravno to se nece desit, cuvat ce ovo stanje sto duze i hvalit se da su sorjecili katastrofu...
Ako smo stvarno pogrijesili u prvobitnoj procjeni iz nekog razloga (pretjerani oprez na primjer) to nije isto, kao kada neko namjerno prezentira problem vecim nego sto jeste.
Ja vjerujem struci, jer struka kada i zajebe, ona to prizna. Ako se struka kod procjene korone zajebala, ona ce to priznati, objasniti i pokusati da se ponovo ne zajebe.
Dok recimo kad se neki politicar zajebe u svojoj procjeni, onda su uvijek svi drugi krivi
- Cherry-Cherry
#19842 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kada sve ovo prođe naše velike vođe će se hvaliti kako su spriječili katastrofu, koje nije ni trebalo biti i za koju nisu ni postojali uslovi. Ispast će da su spasili stotine hiljada života, a zapravo tolika opasnost nije ni postojala. I ubirat će poene kod ovčica.
Kaže Sebija: mi se nećemo umoriti...
Kao eto spašavaju ljudske živote, a bolnice prazne, ni ljekara ni pacijenata. 
Kaže Sebija: mi se nećemo umoriti...
- uglavnomja
#19843 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
svedska +170
danska i norveska polako otvaraju skole i jos neke institucije, frizere, terapeute i sl ove sedmice
finska skinula karantin sa helsinkija
danska i norveska polako otvaraju skole i jos neke institucije, frizere, terapeute i sl ove sedmice
finska skinula karantin sa helsinkija
-
MUNAFIK
#19844 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Upravo tako... Najavili su katastrofu koja nikad nije ni trebala niti je mogla da se desi...Cherry-Cherry wrote: ↑15/04/2020 14:10 Kada sve ovo prođe naše velike vođe će se hvaliti kako su spriječili katastrofu, koje nije ni trebalo biti i za koju nisu ni postojali uslovi. Ispast će da su spasili stotine hiljada života, a zapravo tolika opasnost nije ni postojala. I ubirat će poene kod ovčica.
Kaže Sebija: mi se nećemo umoriti...Kao eto spašavaju ljudske živote, a bolnice prazne, ni ljekara ni pacijenata.
![]()
Sebija dobija 6 aprilsku nagradu skupa sa Solakom za sve ove debilizme...
Trump najavio milion mrtvih a sad prica kako je njegova reakcija bila perfektna i kako nece umrjet, zahvaljujuci njemu, ni 60 000 ljudi itd...
-
MUNAFIK
#19845 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Necija pogreska necija prevara... Sta je kod nas to struka, a sta politika???GAU8 wrote: ↑15/04/2020 14:08Jedno je prevara, drugo je pogreska.MUNAFIK wrote: ↑15/04/2020 13:33A nije testirano jos 10 puta više ljudi koji su imali sve simtome ali su ih ODBILI TESTIRAT... Isti tako samo Bog zna koliko ljudi je prebolovalo coronu bez ikakvih simtoma buduci da oko 50% zarazenih i ne osjeti ništa posebno... Naravno takvi NISU testirani!!!
Ako smo stvarno pogrijesili u prvobitnoj procjeni iz nekog razloga (pretjerani oprez na primjer) to nije isto, kao kada neko namjerno prezentira problem vecim nego sto jeste.
Ja vjerujem struci, jer struka kada i zajebe, ona to prizna. Ako se struka kod procjene korone zajebala, ona ce to priznati, objasniti i pokusati da se ponovo ne zajebe.
Dok recimo kad se neki politicar zajebe u svojoj procjeni, onda su uvijek svi drugi krivi
Kod nas politika vodi glavnu rijec, struka ne postoji, struka je Sebija i njena je zadnja... Zatvorila nam je klinike i bolnicu, odbija ljeciti ljude, a hvali se okolo da rade sve za nas i kao premoreni i iscrpljeni... A prazna nam bolnica...
Kod nas je PREVARA, od samog pocetka i laganja o testovima pa do dana danasenjeg i ovih mjere i nepostojanja nikakvih planova...
Prevara je na ekonomskom i na zdravstvenom nivou...
Na globalnom cemo vidjeti...
- GAU8
#19846 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
E pa vi opet glasajte za iste, i nema zime.. Vazda cete imati materijala za kuknjavuMUNAFIK wrote: ↑15/04/2020 14:20Upravo tako... Najavili su katastrofu koja nikad nije ni trebala niti je mogla da se desi...Cherry-Cherry wrote: ↑15/04/2020 14:10 Kada sve ovo prođe naše velike vođe će se hvaliti kako su spriječili katastrofu, koje nije ni trebalo biti i za koju nisu ni postojali uslovi. Ispast će da su spasili stotine hiljada života, a zapravo tolika opasnost nije ni postojala. I ubirat će poene kod ovčica.
Kaže Sebija: mi se nećemo umoriti...Kao eto spašavaju ljudske živote, a bolnice prazne, ni ljekara ni pacijenata.
![]()
Sebija dobija 6 aprilsku nagradu skupa sa Solakom za sve ove debilizme...
Trump najavio milion mrtvih a sad prica kako je njegova reakcija bila perfektna i kako nece umrjet, zahvaljujuci njemu, ni 60 000 ljudi itd...
Last edited by GAU8 on 15/04/2020 14:26, edited 1 time in total.
- salik79
#19847 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Za razliku od tebe ja sve citam u originalu i odlicno vladam jezicima s kojih prevodim. Posto vidim da tebi jezici nisu jaca strana predlozio sam da koristis automatski googletranslate kada otvaras stranice.Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 14:06Zadnjih desetak dana se javljam sporadično i vrlo rijetko, ne pametujem i ne postam hrpu gluposti kao ti iz dana u dan. Eto vrati se unazad i provjeri ako ne vjeruješ, možda sam postavio dvije objave sa nekim linkom, slabije i komentarišem jer sve je više gluposti i budalaština kojima se zatrpava ovaj podforum. Ti si kralj ovog foruma sa copy&paste terminologijom koju čak ni ne razumiješ, vodiš se google translate metodama i praviš se pametan. Vidim da uživaš da se gađaš nekakvim doktorima za koje prvi put svi čujemo i iskreno jebe mi se za njihovo mišljenje, danas svako ima ima mišljenje kao guzicu što nosi. Ti druže knjigu uzmi ili potraži na Google osnove Biologije pa će ti biti jasno i bez tog profesora i silnih diploma i kurca-palca da i djeca prenose infektivna oboljenja.salik79 wrote: ↑15/04/2020 13:52Ja lijepo prevedem sustinu i postavim link, a ti imas opciju pregledati, a automatsko prevodjenje na tebi razumljiv jezik prilicno dobro fercera. Profesor doktor Pietro Vernazza, sef klinike za infektologiju i bolnicku higijenu u Kantonalnoj bolnici u St. Gallenu je postavio svoj clanak na zvanicnoj stranici klinike, a u tom clanku se pozvao na sljedece istrazivanje:Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 13:40
De bolan uozbilji se, dovoljno je imati osnovnu školu pa znati kako se prenose infektivna oboljenja te da djeca prenose ista kao i odrasli. Kakve diplome o čemu bolan pričaš. Ako misliš da za osnove iz biologije treba diploma sa Harvarda onda si gori nego što sam mislio. De odmori malo živ bio, muka mi čitati tvoje nebuloze...e čuj djeca ne prenose infektivna oboljenja. *ebeo te još jednom taj koji te uči takvim stvarima ti nisi normalan.
Je li stvarno smatraš da djeca ne prenose infektivne bolesti? Ako ovo tvrdiš onda ljudi sa pravom trebaju da te ismijavaju.
Nista, onda, ti uzivaj sa znanjem iz osnovne skole, a ja cu i dalje citati naucne radove ovih levata.
Vidi mu samo glave:

A, zamisli tek glava kod one hrpe naucnika na cije naucno istrazivanje se poziva u svom clanku!!!?
- salik79
#19848 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I, jos jednom, da sam sebe citiram
salik79 wrote: ↑15/04/2020 14:00 Da ne bi poceo filozoforati - u ovoj studiji su dosli do otkrica da u manje od 10% slucajeva je dijete bilo prenosilac zaraze koronom (porodice u kojima je doslo do zaraze), za razliku od gripe u kojoj djeca igraju veliku ulogu kao prenosioci. Recimo, kod pticije gripe djeca su u vise od 50% slucajeva prenosioci.
-
Milenkov buraz
#19849 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@salik79
Međutim tu govori drugačije, govori da djeca manje oboljevaju po svim pravilima sa blažim simptomima iako djeca očigledno ne doprinose masovnom širenju.
original tekst: Auch wenn Kinder offenbar nicht massiv zur Weiterverbreitung beitragen, können sie die Krankheit durchmachen; dies in aller Regel mit sehr milden Symptomen.
Iz ovoga se da jednostavno izvuči zaključak da i djeca oboljevaju i da šire virus iako tvrde da ne toliko masovno. Sušta suprotnost onoga što si ti napisao.
Ili upiši kakav bolji kurs njemačkog jer očigledno ti nije jača strana ili prestani širiti dezinformacije i svoje defektne prevode sa njemačkog.
Evo ovo je baš dobar primjer. Ti si napisao da djeca ne spadaju u prenosioce virusa i kao referencu i dokaza stavi link ispod2. Ucinkovitost zatvaranja skola nema nikakav medicinski dokaz (i nikada ga nije ni bilo), posto djeca, opcenito, niti ozbiljno oboljevaju, niti spadaju u prenosioce virusa (za razliku od gripe).
Međutim tu govori drugačije, govori da djeca manje oboljevaju po svim pravilima sa blažim simptomima iako djeca očigledno ne doprinose masovnom širenju.
original tekst: Auch wenn Kinder offenbar nicht massiv zur Weiterverbreitung beitragen, können sie die Krankheit durchmachen; dies in aller Regel mit sehr milden Symptomen.
Iz ovoga se da jednostavno izvuči zaključak da i djeca oboljevaju i da šire virus iako tvrde da ne toliko masovno. Sušta suprotnost onoga što si ti napisao.
Ili upiši kakav bolji kurs njemačkog jer očigledno ti nije jača strana ili prestani širiti dezinformacije i svoje defektne prevode sa njemačkog.
Last edited by Milenkov buraz on 15/04/2020 14:32, edited 1 time in total.
- salik79
#19850 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U sta li si ti gledao?!Milenkov buraz wrote: ↑15/04/2020 14:29 @salik79
Evo ovo je baš dobar primjer. Ti si napisao da djeca ne spadaju u prenosioce virusa i kao referencu i dokaza stavi link ispod2. Ucinkovitost zatvaranja skola nema nikakav medicinski dokaz (i nikada ga nije ni bilo), posto djeca, opcenito, niti ozbiljno oboljevaju, niti spadaju u prenosioce virusa (za razliku od gripe).
Ili upiši kakva bolji kurs njemačkog ili prestani širiti dezinformacije.
Eine Metananalyse (Zhu et al, MedRxiv, 26.3.20) hat versucht, die Rolle der Kinder für die Ausbreitung der Epidemie zu erfassen. Die Autoren haben insgesamt 31 publizierte kleine Krankheitsausbrüche in Familien untersucht. Sie entdeckten, dass bei weniger als 10% dieser Ausbrüche (3/31) ein Kind die Quelle der Covid-19 Übertragungen war. Das ist überraschend, denn von der Grippe wissen wir, dass Kinder ganz wichtigeÜberträger sind. Die Autoren zeigen, dass bei den gefürchteten Vogelgrippe-Ausbrüchen (H5N1) mehr als 50 Prozent der Fälle von Kindern ausgehen. Offenbar scheint sich die Ausbreitung von Covid-19 deutlich von derjenigen der Influenza zu unterscheiden. Das ist eine wichtige Erkenntnis, wenn wir bedenken, dass unser Entscheid, die Schulen zu schliessen, sich ganz auf die Erfahrungen mit Grippepandemien abstützte.