Paraglajding cijena i obuka

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Johnny_x

#1 Paraglajding cijena i obuka

Post by Johnny_x »

Da li postoje škole u BiH koje obucavaju za paraglajding let, koliko bi koštala ta obuka? Koliko košta oprema, je li skupa, da li je preporucivo uzimati polovnu opremu?
Nasa zemlja je puna brda i dolina i kontam da immamo veliki potencijal za paraglajding turizam.
_Reds_

#2 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by _Reds_ »

Imaš klub Extreame mislim da se zovu na Bjelasnici. Kucice kada sidjes sa desne strane. Ili nadjes na fb Mirvada Zenunija, i on ce ti sve oko toga objasniti.
Johnny_x

#3 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by Johnny_x »

Ja sm ovo pitanje izgleda postavio u loše vrijeme, izgleda da sad nikome nije do paraglajdinga u ovo vrijeme krize.
drndalo

#4 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by drndalo »

Ma jeste nam do toga, samo nam ne daju izac' iz kuce... :mrgreen:
Johnny_x

#5 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by Johnny_x »

drndalo wrote: 15/04/2020 12:35 Ma jeste nam do toga, samo nam ne daju izac' iz kuce... :mrgreen:
Barem gore ne bi trebalo biti problema, nece virus na visine, nema krila.
drndalo

#6 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by drndalo »

Kako cemo do uzletista, nismo svi Solak...? Ili da predjemo na ronjanje, ni tu nejma virusa...
Johnny_x

#7 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by Johnny_x »

drndalo wrote: 15/04/2020 13:09 Kako cemo do uzletista, nismo svi Solak...? Ili da predjemo na ronjanje, ni tu nejma virusa...
Ah vidiš nisam o tome razmišljo, je li se baviš ti paraglajdingom, koliko košta oprema, je li bi mogao proći sa nekih 3000-4000 KM, obuka i oprema?
drndalo

#8 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by drndalo »

Pravo da ti kazem, bio sam se nalozio nekad pred par godina, ali mi se nije dalo. U medjuvrmenu skrenuh bas na ronjanje... :razz:

Drustvo me okrenulo, vise sam ih znao vamo, nego tamo...

Koliko me pamcenje sluzi, polovna oprema je tada bila mozda malo skuplja od te sume koju spominjes, samo sto tu uvijek imas problem ko ju je, koliko i kako koristio (slican problem je i u ronjenju)... S druge strane, ako se nadje dobar kanal za novu opremu, zna se desiti da nije ekstremno skuplja od polovne. Takodjer, zna se desiti da ljudi kupe, pa im se ne svidi, odustanu, onda ta realno nova oprema zna biti i do 50% jeftinija od nabavne...

Potpuno isti problem mozes imati i ti, ako bi kupio opremu, pa vidio da to nije to sto ocekujes... Zato oprez, i polako, gledaj da sto vise naucis i da sto vise informacija skupis po internetu, onda manje lutas...

I da, to je u principu "rupa bez dna", tj. uvijek ti jos nesto fali, ili ima bolje, ljepse, dalje... Pa daj... Ako se to moze izfinansirati, hebat ga, cheif je, nek i hala gori... Bolje nego na heroin potrositi.... :wink:
nKrkan

#9 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by nKrkan »

Ja bih volio oprobati par skokova s padobranom, kolika je cijena toga i ima li uopste takvo sta kod nas
Nekad prije mi je izbacivalo reklamu nekog kluba iz Banja Luke da nude skokove , al sam negdje zametno to s vremenom
drndalo

#10 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by drndalo »

Mislim da nema to vise u BL, otkad im je onaj avion sa padobrancima pao nakon polijetanja gdje ih je svih 5 u njemu poginulo.

Bude skakanja, ali nisam siguran da ista od obuka rade... Nisam siguran ni za tandem-skokove...
Johnny_x

#11 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by Johnny_x »

drndalo wrote: 15/04/2020 13:45 Pravo da ti kazem, bio sam se nalozio nekad pred par godina, ali mi se nije dalo. U medjuvrmenu skrenuh bas na ronjanje... :razz:

Drustvo me okrenulo, vise sam ih znao vamo, nego tamo...

Koliko me pamcenje sluzi, polovna oprema je tada bila mozda malo skuplja od te sume koju spominjes, samo sto tu uvijek imas problem ko ju je, koliko i kako koristio (slican problem je i u ronjenju)... S druge strane, ako se nadje dobar kanal za novu opremu, zna se desiti da nije ekstremno skuplja od polovne. Takodjer, zna se desiti da ljudi kupe, pa im se ne svidi, odustanu, onda ta realno nova oprema zna biti i do 50% jeftinija od nabavne...

Potpuno isti problem mozes imati i ti, ako bi kupio opremu, pa vidio da to nije to sto ocekujes... Zato oprez, i polako, gledaj da sto vise naucis i da sto vise informacija skupis po internetu, onda manje lutas...

I da, to je u principu "rupa bez dna", tj. uvijek ti jos nesto fali, ili ima bolje, ljepse, dalje... Pa daj... Ako se to moze izfinansirati, hebat ga, cheif je, nek i hala gori... Bolje nego na heroin potrositi.... :wink:
Nisam ni mislio kupovati polovnu opremu, mislio sam novu(barem one glavne dijelove), a ne znam da li bih odustao nakon nekog vremena, kako sad razmišljam imam veliku želju da se probam u ovome, i baš bi se volio baviti ovim sportom, Bosna ima idealne terene za parglajding. Znaći da moram skupiti više para od 3000-4000 KM. Pretpostavio sam da je skupo, ali nisam znao da je toliko, znaći ako želim da se bavim moram iskeširati minimum 5000
drndalo

#12 Re: Paraglajding cijena i obuka

Post by drndalo »

Pa ja sam tako otprilike tako kontao da 5 kKM moze pokriti kvalitetan pocetak... Ali mislim da moras znati sta trazis. Povrsina, finesa, komplikovanost,, itd...
Post Reply