USA - Izbori za predsjednika 2020

Post Reply
dale cooper

#1876 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Ko god bude izabran za predsjednika sasvim je izvjesno da će se naći u ruševinama post corona svijeta i neće imati nimalo lak posao
da to popravi. Čak i nekoga sa mudima poput FDR-a bi čekali nezavidni izazovi i odluke, a kamoli ovu dvojicu. Mislim da ni Biden, a
posebno Trump nemaju tu viziju.
jeza u ledja

#1877 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Ja nisam bas toliko pesimistican sto se tice posljedica pandemije. Naravno da je udar na ekonomiju i nezaposlenost ogroman, ali nije prouzrokovan stvarnim ekonomskim parametrima. To ne znaci da dugorocnih posljedica nece biti, ali mislim da je preuranjeno donositi zakljucke koji su karakterizirani rijecima poput "rusevine". Mislim, ko ce mu ga znati. Posljedice za mnoge su stvarne, realne i instantne, ali stvari se vrlo brzo mogu promjeniti. Niko u sustini nema pravi odgovor.

A sto se tice konkretno imena, ne vidim zasto bi neko poput Bidena bio imalo manje kvalificiran za takvo nesto od Obame, Clintona, Busha, Reagana, itd? Americi nisu potrebne "vizije" njihovih predsjednika, vec rad i trud njihovih gradjana.
dale cooper

#1878 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 14/04/2020 22:45 Ja nisam bas toliko pesimistican sto se tice posljedica pandemije. Naravno da je udar na ekonomiju i nezaposlenost ogroman, ali nije prouzrokovan stvarnim ekonomskim parametrima. To ne znaci da dugorocnih posljedica nece biti, ali mislim da je preuranjeno donositi zakljucke koji su karakterizirani rijecima poput "rusevine". Mislim, ko ce mu ga znati. Posljedice za mnoge su stvarne, realne i instantne, ali stvari se vrlo brzo mogu promjeniti. Niko u sustini nema pravi odgovor.

A sto se tice konkretno imena, ne vidim zasto bi neko poput Bidena bio imalo manje kvalificiran za takvo nesto od Obame, Clintona, Busha, Reagana, itd? Americi nisu potrebne "vizije" njihovih predsjednika, vec rad i trud njihovih gradjana.
Pa ekonomski stručnjaci već sad govore da bi ovo mogla biti najveća finansijska kriza od velike depresije, ako ne i veća. Nijedan od
ovih gore nabrojanih, osim Obame donekle, se nije susreo sa ovakvim nečim. Šta onda očekivati od Bidena ili Trumpa koji je već
sada out of his depth.

Kada kažem vizija, mislim na odlučnost i ustrajnost u donošenju teških odluka i mjera. Kao što je bio slučaj sa Rooseveltovim New Dealom.
Mislim da slične stvari očekuju i sljedećeg američkog predsjednika. Odnosno veće angažovanje federalne vlade u donošenje novih regulacija,
finansijskih reformi i drugih mjera za suzbijanje posljedica ove krize. Drugim riječima new new deal. A znamo da vi Amerikanci baš
i ne volite to (mislim na veća uplitanja vlade)

I da, veliki sam FDR-ov fan, jedan od najvećih političara i lidera svih vremena. Voditi zemlju u godinama u kojima ju je on vodio
i donositi teške, ali dobre i efektivne odluke koje su išle u korist većine a ne manjine Amerikanaca (posebice radničke i srednje klase
koje su backbone Amerike) za to je baš trebalo sposobnosti, petlje i da...vizije.
jeza u ledja

#1879 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 14/04/2020 23:09 Pa ekonomski stručnjaci već sad govore da bi ovo mogla biti najveća finansijska kriza od velike depresije, ako ne i veća. Nijedan od
ovih gore nabrojanih, osim Obame donekle, se nije susreo sa ovakvim nečim. Šta onda očekivati od Bidena ili Trumpa koji je već
sada out of his depth.
Ekonomski strucnjaci ne znaju na sta ce liciti ekonomija za 6 mjeseci. Naravno da bi "mogla", svasta bi "moglo", ali ne postoji koncenzus oko toga sta ce se desiti, ni blizu.
Ne razumijem sta zelis reci sa tim "sta ocekivati od Bidena"? Lik ima 10 puta vece iskustvo od Obame.
dale cooper wrote: 14/04/2020 23:09 Kada kažem vizija, mislim na odlučnost i ustrajnost u donošenju teških odluka i mjera. Kao što je bio slučaj sa Rooseveltovim New Dealom.
Mislim da slične stvari očekuju i sljedećeg američkog predsjednika. Odnosno veće angažovanje federalne vlade u donošenje novih regulacija,
finansijskih reformi i drugih mjera za suzbijanje posljedica ove krize. Drugim riječima new new deal. A znamo da vi Amerikanci baš

I da, veliki sam FDR-ov fan, jedan od najvećih političara i lidera svih vremena. Voditi zemlju u godinama u kojima ju je on vodio
i donositi teške, ali dobre i efektivne odluke koje su išle u korist većine a ne manjine Amerikanaca (posebice radničke i srednje klase
koje su backbone Amerike) za to je baš trebalo sposobnosti, petlje i da...vizije.
FDR je zivio u nekim drugim vremenima, i New Deal je bio dio njegovog plana za dobijanje izbora, a kao posljedica ogromne ekonomske krize koja je usljedila zbog spekulacije na trzistu berzi, ne zbog neke bolescuge. Ne trebam valjda spomenuti da je svih 15, koliko vec, godina svoje vlasti imao vecinu i u Senatu i u HoR.

Ako se dese stvarne i dugorocne duboke posljedice po americku ekonomiju, one se nece desiti zbog virusa. Mi smo svakako bili overdue za neku ekonomsku krizu. Smatram da su usporedbe sa Velikom depresijom malo je reci pretjerane. Naravno, trenutno, brojke izgledaju zapanjujuce, ali hajmo bit malo realni. Ako je svjetska ekonomija tako krhka da je pauziranje od par mjeseci dovodi u potpuni kolaps, onda se covjek zapita da li je ta ekonomija uopste na zdravim nogama.

U svakom slucaju mislim da je vise nego rano za ozbiljne diskusije o ovome. Ovo je sve samo nagadjanje. Ja licno nemam ni blizu tako crna predvidjanja, ali sta ja znam. :-?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1880 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

ne znam zašto dale misli da će se ameri opirati kejnsijanskim mjerama, kada se pokazalo da nikome "socijalizam" nije mrzak ako će država njegovu firmu vaditi iz govana.
dale cooper

#1881 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 14/04/2020 23:28
dale cooper wrote: 14/04/2020 23:09 Pa ekonomski stručnjaci već sad govore da bi ovo mogla biti najveća finansijska kriza od velike depresije, ako ne i veća. Nijedan od
sada out of his depth.
Ekonomski strucnjaci ne znaju na sta ce liciti ekonomija za 6 mjeseci. Naravno da bi "mogla", svasta bi "moglo", ali ne postoji koncenzus oko toga sta ce se desiti, ni blizu.
Ne razumijem sta zelis reci sa tim "sta ocekivati od Bidena"? Lik ima 10 puta vece iskustvo od Obame.
dale cooper wrote: 14/04/2020 23:09 Kada kažem vizija, mislim na odlučnost i ustrajnost u donošenju teških odluka i mjera. Kao što je bio slučaj sa Rooseveltovim New Dealom.

FDR je zivio u nekim drugim vremenima, i New Deal je bio dio njegovog plana za dobijanje izbora, a kao posljedica ogromne ekonomske krize koja je usljedila zbog spekulacije na trzistu berzi, ne zbog neke bolescuge. Ne trebam valjda spomenuti da je svih 15, koliko vec, godina svoje vlasti imao vecinu i u Senatu i u HoR.

Ako se dese stvarne i dugorocne duboke posljedice po americku ekonomiju, one se nece desiti zbog virusa. Mi smo svakako bili overdue za neku ekonomsku krizu. Smatram da su usporedbe sa Velikom depresijom malo je reci pretjerane. Naravno, trenutno, brojke izgledaju zapanjujuce, ali hajmo bit malo realni. Ako je svjetska ekonomija tako krhka da je pauziranje od par mjeseci dovodi u potpuni kolaps, onda se covjek zapita da li je ta ekonomija uopste na zdravim nogama.

U svakom slucaju mislim da je vise nego rano za ozbiljne diskusije o ovome. Ovo je sve samo nagadjanje. Ja licno nemam ni blizu tako crna predvidjanja, ali sta ja znam. :-?
Bez obzira šta su bile posljedice u FDR-ovo vrijeme, rezultat po ekonomiju je bio loš, kao što bi mogao biti i sada. Bez obzira što
je Roosevelt imao većinu nije new deal prošao baš bezbolno i bez opiranja.
Nisam doomsayer, niti bih volio scenario tipa velike depresije, jer će to uticati na sve ne samo na Ameriku, ali je naivno i očekivati
da će sve samo od sebe popraviti i vratiti na staro.

Upravo je to i pitanje, da li je na zdravim nogama? Ove sve veće brojke nezaposlenih u gotovo samo par sedmica ne ulijevaju baš
povjerenje u to. Kada vlasnici i privatni kapital reaguje na ovaj način sa ekspresnim otkazima, kakvo povjerenje u zdravu svjetsku
ekonomiju može da ima prosječan čovjek i radnik?
dale cooper

#1882 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 14/04/2020 23:41 ne znam zašto dale misli da će se ameri opirati kejnsijanskim mjerama, kada se pokazalo da nikome "socijalizam" nije mrzak ako će država njegovu firmu vaditi iz govana.
Nisu mrske ako se da državna lova i ne pita ništa. Kao što je bio ovaj zadnji bailout kada je Obama čupao banke iz govana.
Međutim po meni je potrebna neka vrsta državne kontrole i monitoringa kada se već traži da te država spašava. A to je nešto
na što većina ovih iz privatnog sektora nikada neće pristati, osim ako ne doneseš posebne zakone. A ko će to progurati u
kongresu i senatu kada ogroman dio političara drže u svom džepu?
Chmoljo

#1883 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

nema kontrole, nema para :D
dale cooper

#1884 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 14/04/2020 23:55 nema kontrole, nema para :D
Slažem se, ali koji kurac im to Obama i federalna vlada nisu rekli 2008? Nego im dadoše lovu bez ikakve obaveze i odgovornosti.
jeza u ledja

#1885 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 14/04/2020 23:43 Bez obzira šta su bile posljedice u FDR-ovo vrijeme, rezultat po ekonomiju je bio loš, kao što bi mogao biti i sada. Bez obzira što
Nisam doomsayer, niti bih volio scenario tipa velike depresije, jer će to uticati na sve ne samo na Ameriku, ali je naivno i očekivati
Mislis bez obzira koji su bili uzroci?
Uzroci su kljucni.

Nece se sve samo od sebe popraviti. Federalna vlada je vec sada uletila sa mjerama. Ne smatram da je naivno da ce se sve vratiti upravo na staro. Vjerovatno nece bas, ali nije u domenu fantazije. (govorim do kraja sljedece godine). Mislim pak da je najlakse crnjacit. :oops: :D
dale cooper wrote: 14/04/2020 23:43 Upravo je to i pitanje, da li je na zdravim nogama? Ove sve veće brojke nezaposlenih u gotovo samo par sedmica ne ulijevaju baš
povjerenje u to. Kada vlasnici i privatni kapital reaguje na ovaj način sa ekspresnim otkazima, kakvo povjerenje u zdravu svjetsku
Nije to tako komplikovano.
Ako radis u restoranu, hotelu, avio industriji, i jos milion drugih poslova - normalno da ces dobiti nogu. I to je mislim nerealno sagledavanje stvari. Recimo izgubio si posao, koliko ta tvoja bransa u roku od nekoliko mjeseci zaposljavati stotine hiljada zaposlenika?

Ako ljudi ne idu na posao, fabrike ne rade, normalno da ce energentima i ostali materijalima opasti cijena. Od cega platiti desetine miliona ljudi globalno koji direktno ovise od toga? Sutra (a bukvalno moze biti "sutra", tj. vec je "danas" u nekim zemljama), kad se sve pocne otvarati situacija ce se drasticno promjeniti.

Naravno mozda nece biti kao po starom, ali boze moj ne znaci da odmah treba hit the panic button.
jeza u ledja

#1886 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 14/04/2020 23:51
Chmoljo wrote: 14/04/2020 23:41 ne znam zašto dale misli da će se ameri opirati kejnsijanskim mjerama, kada se pokazalo da nikome "socijalizam" nije mrzak ako će država njegovu firmu vaditi iz govana.
Nisu mrske ako se da državna lova i ne pita ništa. Kao što je bio ovaj zadnji bailout kada je Obama čupao banke iz govana.
Međutim po meni je potrebna neka vrsta državne kontrole i monitoringa kada se već traži da te država spašava. A to je nešto
na što većina ovih iz privatnog sektora nikada neće pristati, osim ako ne doneseš posebne zakone. A ko će to progurati u
kongresu i senatu kada ogroman dio političara drže u svom džepu?
Tacno, zato su i mnoge kompanije (i njihovi shareholders) oprezni u prihvatanju federalnih para.
jeza u ledja

#1887 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 14/04/2020 23:58
Slažem se, ali koji kurac im to Obama i federalna vlada nisu rekli 2008? Nego im dadoše lovu bez ikakve obaveze i odgovornosti.
Pa nije bas bez ikakve odgovornosti. Prije bih rekao bez dovoljno odgovornosti.
Chmoljo

#1888 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

to prevazilazi moja znanja i svaka opaska bi bila neutemeljena u ličnim saznanjima :D

htjedoh samo ukazati na to jebeno licemjerstvo gdje se vrišti soušalizm kada se pare krenu ulagati u državu blagostanja, ali mudro ćuti kod eklatantnog intervencionizma.

podsjećaju me na antivaksere. kad sve teče bez problema, i jedni i drugi seru na najveća civilizacijska dostignuća. čim dođe do ekonomske krize odnosno epidemije, ušute se ko pičke i sjete kolektivnog imuniteta i državnog intervencionizma.
Chmoljo

#1889 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 15/04/2020 00:01

Naravno mozda nece biti kao po starom, ali boze moj ne znaci da odmah treba hit the panic button.
nekako je izvjesno da će i potrošnja biti stimulisana dugotrajnim karantinom. ko god bude imao para, poželjeće ih potrošiti što zbog prethodno nakupljenog stresa, što zbog vraćanja povjerenja da će ekonomija krenuti uzlaznom putanjom.

jer kad mjere popuste, počet će i masovna zapošljavanja. odnosno, preciznije, biće dosta vraćanja na radna mjesta.
jeza u ledja

#1890 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Chmoljo wrote: 15/04/2020 00:04
to prevazilazi moja znanja i svaka opaska bi bila neutemeljena u ličnim saznanjima :D

htjedoh samo ukazati na to jebeno licemjerstvo gdje se vrišti soušalizm kada se pare krenu ulagati u državu blagostanja, ali mudro ćuti kod eklatantnog intervencionizma.

podsjećaju me na antivaksere. kad sve teče bez problema, i jedni i drugi seru na najveća civilizacijska dostignuća. čim dođe do ekonomske krize odnosno epidemije, ušute se ko pičke i sjete kolektivnog imuniteta i državnog intervencionizma.
Bogami onaj jedan anti-vaxxer na sva zvona galami. Eno @drastic je postavio njegov video prije par stranica. :D
dale cooper

#1891 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

dale cooper wrote: 14/04/2020 23:43 Bez obzira šta su bile posljedice u FDR-ovo vrijeme, rezultat po ekonomiju je bio loš, kao što bi mogao biti i sada. Bez obzira što
Mislis bez obzira koji su bili uzroci?
Uzroci su kljucni.

Nece se sve samo od sebe popraviti. Federalna vlada je vec sada uletila sa mjerama. Ne smatram da je naivno da ce se sve vratiti upravo na staro. Vjerovatno nece bas, ali nije u domenu fantazije. (govorim do kraja sljedece godine). Mislim pak da je najlakse crnjacit. :oops: :D
dale cooper wrote: 14/04/2020 23:43 Upravo je to i pitanje, da li je na zdravim nogama? Ove sve veće brojke nezaposlenih u gotovo samo par sedmica ne ulijevaju baš
Nije to tako komplikovano.
Ako radis u restoranu, hotelu, avio industriji, i jos milion drugih poslova - normalno da ces dobiti nogu. I to je mislim nerealno sagledavanje stvari. Recimo izgubio si posao, koliko ta tvoja bransa u roku od nekoliko mjeseci zaposljavati stotine hiljada zaposlenika?

Ako ljudi ne idu na posao, fabrike ne rade, normalno da ce energentima i ostali materijalima opasti cijena. Od cega platiti desetine miliona ljudi globalno koji direktno ovise od toga? Sutra (a bukvalno moze biti "sutra", tj. vec je "danas" u nekim zemljama), kad se sve pocne otvarati situacija ce se drasticno promjeniti.

Da, naravno...uzroci. Da, ključni su, međutim mi ne možemo sa sigurnošću reći koliko će ova pandemija potrajati i koliko će
zemlje ostati u lockdownu, a samim time i poslovni svijet. Spomenuo si avio industriju, po nekim procjenama dobar dio avio
kompanija će se teško ili nikako oporaviti od ovoga, jer su gubici već sada preveliki.

Opet...i što se tiče ovih ostalih branši sve zavisi od toga koliko će ovo potrajati. Druga stvar je da postoji mogućnost da će
se uvedene mjere eventualno relaksirati pomalo, ali se neće skinuti u potpunosti barem do pronalaska vakcine što je nekih
12 do 18 mjeseci udaljeno. Evo danas čitam jednu stvar vezano za muzičku i sportsku industriju, i jedan od zdravstvenih
eksperata kaže da koncerata i sportskih događaja neće najvjerovatnije biti ni do jeseni 2021 u Americi. To će biti nemjerljivi
gubitci za sve one koji rade ili su povezani na neki način sa ovim industrijama.

Ne znam ježu, volio bih da dijelim više tog tvog optimizma, ali ovo što čitam mi ne ulijeva neko povjerenje. Zato se i nadam
nekome u bijeloj kući ko će znati vući prave poteze.
dale cooper

#1892 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 15/04/2020 00:03
Pa nije bas bez ikakve odgovornosti. Prije bih rekao bez dovoljno odgovornosti.
Kako god, ali u svakom slučaju su dobro prošli. Ali su zato uzdrmali ekonomiju cijelog svijeta.
dale cooper

#1893 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

Chmoljo wrote: 15/04/2020 00:08

nekako je izvjesno da će i potrošnja biti stimulisana dugotrajnim karantinom. ko god bude imao para, poželjeće ih potrošiti što zbog prethodno nakupljenog stresa, što zbog vraćanja povjerenja da će ekonomija krenuti uzlaznom putanjom.

jer kad mjere popuste, počet će i masovna zapošljavanja. odnosno, preciznije, biće dosta vraćanja na radna mjesta.
Ključni dio. :mrgreen:
Chmoljo

#1894 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

jeza u ledja wrote: 15/04/2020 00:10

Bogami onaj jedan anti-vaxxer na sva zvona galami. Eno @drastic je postavio njegov video prije par stranica. :D
nije ga opeklo još :D
Chmoljo

#1895 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by Chmoljo »

dale cooper wrote: 15/04/2020 00:20
Chmoljo wrote: 15/04/2020 00:08

Ključni dio. :mrgreen:
jes, pa zato nisam napisao trošiće se, jer neće svi imati taj luksuz. ali po Evropi se već konkretno priča o postepenom skidanju ograničenja. tako da baš nije sve tako crno.

100% da se u skorije vrijeme nećemo vratiti životu iz 2019. SIGURNO je da ćemo morati promijeniti mnoge navike. ali vjerujem da se neće potonuti toliko duboko u glib da pričamo o ruševinama. inače sam fatalista, ali za sada nije me strah. srećom, nismo velika zemlja i ekonomija, tako da ovi naši kromanjonci sve i da hoće, mogu samo lokalno napraviti štetu. a ona se puno lakše sanira.

a što se tiče Trumpa, tek njemu ne bih bio u koži. nekako mi je logično da će se poslije svega još više postavljati pitanja funkcionisanja zdravstva, socijalne zaštite, regulative rada... obzirom da su trendovi išli ka eksploataciji radnika, možda ovo bude ručna kočnica u korist plavih ovratnika :-D
nisam siguran da će se to narandžastom svidjeti.

pogotovo zato što vjerovatno nikada u životu nije čuo za te pojmove.
jeza u ledja

#1896 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 15/04/2020 00:16
Da, naravno...uzroci. Da, ključni su, međutim mi ne možemo sa sigurnošću reći koliko će ova pandemija potrajati i koliko će
zemlje ostati u lockdownu, a samim time i poslovni svijet. Spomenuo si avio industriju, po nekim procjenama dobar dio avio
kompanija će se teško ili nikako oporaviti od ovoga, jer su gubici već sada preveliki.

Opet...i što se tiče ovih ostalih branši sve zavisi od toga koliko će ovo potrajati. Druga stvar je da postoji mogućnost da će
se uvedene mjere eventualno relaksirati pomalo, ali se neće skinuti u potpunosti barem do pronalaska vakcine što je nekih
12 do 18 mjeseci udaljeno. Evo danas čitam jednu stvar vezano za muzičku i sportsku industriju, i jedan od zdravstvenih
eksperata kaže da koncerata i sportskih događaja neće najvjerovatnije biti ni do jeseni 2021 u Americi. To će biti nemjerljivi
gubitci za sve one koji rade ili su povezani na neki način sa ovim industrijama.

Ne znam ježu, volio bih da dijelim više tog tvog optimizma, ali ovo što čitam mi ne ulijeva neko povjerenje. Zato se i nadam
Ljudi vole panicit ba. Pogotovo danas kad je donedavno sve izgledalo ruzicasto.
Svako ozbiljan je oprezan, a ako bude bolje dobro je.

Muzicka, pa i sportska industrija su realno nebitne.

Avio industrija ce dobiti injekciju od vlade.
A ekonomije su se vec pocele otvarat. U maju ce vec dosta toga biti otvoreno.

Naravno, daleko od toga da ce brzo biti isto kao prije. Vidjecemo.

Nista se ne brini. Rata nece biti. :oops:

:run:
dale cooper

#1897 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 15/04/2020 01:23
dale cooper wrote: 15/04/2020 00:16

Ljudi vole panicit ba. Pogotovo danas kad je donedavno sve izgledalo ruzicasto.
Svako ozbiljan je oprezan, a ako bude bolje dobro je.

Muzicka, pa i sportska industrija su realno nebitne.

Avio industrija ce dobiti injekciju od vlade.
A ekonomije su se vec pocele otvarat. U maju ce vec dosta toga biti otvoreno.

Naravno, daleko od toga da ce brzo biti isto kao prije. Vidjecemo.

Nista se ne brini. Rata nece biti. :oops:

:run:
Pa hvala ti na dozi optimizma. :D

Jedino se ne mogu složiti sa ovime da su muzička i sporstska industrija nebitne. Bitne su onima kojima je stalo i do muzike
i do sporta, kao i onima koji zarađuju hljeb u tim industrijama. Ne svodi se život samo na onu pojesti, popiti i poklopiti. :mrgreen:
jeza u ledja

#1898 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by jeza u ledja »

Pa muzika i sport je to. :D

Mislio sam big picture i to. Sumnjam da igraju znacajnu ulogu u globalnoj ekonomiji, cak i sport.

Jasno je da je ljudima kojima je to ‘ljeb bitno.
bunk

#1899 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by bunk »

RunnerX

#1900 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020

Post by RunnerX »

Zanimljiv je ovaj sukob Trampa sa guvernerima država oko pokretanja ekonomije. Od Cuoma se očekuje otpor, ali i neki drugi guverneri su mu se suprotstavili.

Biće ovo možda najprljavija predizborna kampanja u istoriji Amerike.
Post Reply