Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
luckylaka

#19726 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by luckylaka »

mirsek wrote: 14/04/2020 20:00
luckylaka wrote: 14/04/2020 19:12 Podaci za Italiju ne sumnjam da tacni postoji dokumentacija.Dakle prosle godine u Italiji je umrlo u januaru 68.000,februar59.000,martu 57.000,april 52.000 i td....nikakve panike nije bilo.U svijetu je do sada od tzv.corone preminulo oko 90-100.000(izgleda niko prirodnom smrcu)
Umrlo od cega, od raznih uzroka ?
Ne kontas ti
Diwan

#19727 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Poenta je da je večina popušila ovaj virus, a ne zarazila se, u smislu da se primila na svu medijsku programiranu i kontrolisanu agendu.

Mnogo je pitanja iznad glava u vezi svega ovoga, a što se mene tiče, najmanje vjerujem brojevima kojima se ljudi zatrpavaju - smrti, broj oboljelih itd. 90% medijski odrađeno, stvoreno i održava se. Od svih prikazanih brojki vezanih za smrt vezanih za koronu, čak ako i ne računamo manipulaciju uračunavanja i podvođenja svega i svačega pod smrt od korone, vjerujem da je stvarna brojka od 10-20 % od onog broja kojima nas zasipaju.
Diwan

#19728 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Challenger_ wrote: 14/04/2020 20:38
Diwan wrote: 14/04/2020 20:35Nije samo opšta bolnica ta koja se računa. Koliko realno može biti porodoljskih bolovanja od ovih 550? 200? 100? 20? Vjerujem da nema ni 10, ako ima i toliko.
Nakon onog što sam vidio, maloprije, stiče se utisak da Opšta apsolutno odudara od trenda u Kantonu.
Moja poenta je da je to jedan sraman čin od strane struke koja je već odavno izgubila kredibilitet kod mnogih ljudi. Njih u stvari štiti farmaceutski lobi čiji su oni u stvari poslušnici.
mirsek

#19729 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

luckylaka wrote: 14/04/2020 20:43
luckylaka wrote: 14/04/2020 19:12 Podaci za Italiju ne sumnjam da tacni postoji dokumentacija.Dakle prosle godine u Italiji je umrlo u januaru 68.000,februar59.000,martu 57.000,april 52.000 i td....nikakve panike nije bilo.U svijetu je do sada od tzv.corone preminulo oko 90-100.000(izgleda niko prirodnom smrcu)
Ne kontas ti
Zato te i pitam, zasto povezujes koronu sa ukupno umrlim od raznih uzroka ?
Ili je fazon da kad uzmes cistu matematiku i uporedis brojeve onda ova korona i nije tako strasna ?
Onda mozda da razlozis sve uzroke smrti Italijana i uporedis one pri vrhu liste sa koronom da vidis ko je pojedinacno najveci uzrok smrti.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19730 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Diwan wrote: 14/04/2020 20:49Moja poenta je da je to jedan sraman čin od strane struke koja je već odavno izgubila kredibilitet kod mnogih ljudi. Njih u stvari štiti farmaceutski lobi čiji su oni u stvari poslušnici.
Razumijem ja tebe ali mislim da nisi razumio ti mene. Izgleda, a uvjeren sam da će se to uskoro raširiti kao nepobitna istina, da Opšta bolnica nije izdala struku, jer, između ostalog, imaju minimalan broj bolovanja.

To će biti jedna od lokalnih spoznaja ovog velikog testa.

Inače, mislim da stvar, globalno, jeste predimenzionirana iako ne mislim da ne postoji problem. Dapače.
GAU8

#19731 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

mirsek wrote: 14/04/2020 20:53
luckylaka wrote: 14/04/2020 20:43
Ne kontas ti
Zato te i pitam, zasto povezujes koronu sa ukupno umrlim od raznih uzroka ?
Ili je fazon da kad uzmes cistu matematiku i uporedis brojeve onda ova korona i nije tako strasna ?
Onda mozda da razlozis sve uzroke smrti Italijana i uporedis one pri vrhu liste sa koronom da vidis ko je pojedinacno najveci uzrok smrti.
Ovo skmecanje oko toga da su mjere prestroge je najbolji indikator da te iste mjere funkcionisu. Slazem se i ja, da tu i tamo treba prioritet dati funkcionisanju drustva ispred sveopsteg spasavanja zivota, ali ne razumijem koji mozak moze smatrati da je sve ovo izmisljotina s "nekim ciljem".
No dobro, nadoci ce nekad.. a mozda i nece :razz:
Diwan

#19732 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Challenger_ wrote: 14/04/2020 20:55
Diwan wrote: 14/04/2020 20:49Moja poenta je da je to jedan sraman čin od strane struke koja je već odavno izgubila kredibilitet kod mnogih ljudi. Njih u stvari štiti farmaceutski lobi čiji su oni u stvari poslušnici.
Razumijem ja tebe ali mislim da nisi razumio ti mene. Izgleda, a uvjeren sam da će se to uskoro raširiti kao nepobitna istina, da Opšta bolnica nije izdala struku, jer, između ostalog, imaju minimalan broj bolovanja.

To će biti jedna od lokalnih spoznaja ovog velikog testa.

Inače, mislim da stvar, globalno, jeste predimenzionirana iako ne mislim da ne postoji problem. Dapače.
Problem itekako postoji, ali se ne zove virus. Problem je nastao od 'virusa' ... kome je on bio odskočna daska ...veliki problem, egzistencijalni, kosmički, težak, mučan, još uvijek največim dijelom slabo vidljiv.

Oprosti na nerazumijevanju, ako je bilo, mada sam ja potencirao cjelinu, a ti opštu bolnicu.

Uglavnom guslaju nas i guslaju. Valjda će biti da ničija nije do zore gorila.
darius_maximus

#19733 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

TomANDJerry wrote: 14/04/2020 11:50
darius_maximus wrote: 14/04/2020 11:43
salik79 wrote: 14/04/2020 11:18 Njemacko-americki epidemiolog i biostatisticar Knut Wittkowski je stava da je epidemija u mnogim zemljama na silaznoj putanji, ili cak zavrsena. Restrikcije i zabrane su svakako dosle prekasno i mogu biti samo kontraproduktivne.

A kako to fercera u "demokraciji", slikovito pokazuje cinjenica da su mu se i zbog njegovih ranijih stavova o koroni (s pocetka pandemije) i kritika upucenih zbog poduzetih mjera "zahvalili" na Rockefeller Univerzitetu u New Yorku, gdje je bio dugogodisnji predavac i profesor. Sada je odjednom postao "samo" biostatisticar i bivsi "uposlenik", koji nikada "nije imao poziciju profesora na Rockefelleru"

https://www.rockefeller.edu/news/27872- ... wittkowski

Naravno, ovo je bio logican slijed, a profesoru svaka cast na iskazanoj hrabrosti i ljudskosti!
Rockefeller?
To su oni masoni?

A kada se Salik iz Bosne počne brinuti o Knutu Wittkowskom i američkoj demokratiji, to mi je najjače.
Ne bi mogao u svojoj opštini srediti park za djecu, a ovdje se neki navodnici na demokratiju stavljaju.

Moram završiti ozbiljnim komentarom.
Znam da učeni i utjecajni ljudi mogu pogriješiti u svojim procjenama.

Međutim, moje pitanje je uvijek isto: Zašto je doktor X (u ovom slučaju Knut), relevantniji od doktora Y koji govori suprotno? Zašto smo sigurni da doktor X nema skrivene namjere, a doktor Y ima?
Ali to trebaju pitanje postaviti oni koji su uveli mjere. Jer oni su poslusali doktora Y. Ako stvarno ovo sve bude veliki hoax (malo jaca gripa) nasa generacija koja ionako nebi nizasta bila zapamcena u historiji --- bit ce zapamcena kao grupa najvecih idiota koji su ikada zivljeli -> zbog nicega zatvorili svijet na dva mjeseca i dozivjeli ekonomski kolaps.
Ne, ne, ne. Neće tako ići.
Ti doktore optužuješ da imaju skrivene namjere.
Ti trebaš sve te namjere dokazati, plus trebaš dokazati da ti nemaš oraha u džepu.
Čuj ti gospodina, molim te.
mirsek

#19734 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

Jos ne mogu da se odlucim da li me vise zabrinjavaju ekonomske ili zdravstvene posljedice ove krize, trenutno su bare bare.
GAU8

#19735 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

salik79 wrote: 14/04/2020 18:54
GAU8 wrote: 14/04/2020 18:45
salik79 wrote: 14/04/2020 17:43

Evo, da ne bude suplja, zbog jako malog broja pacijenata je do sada na vise klinika u Svicarskoj i Njemackoj uvedeno skraceno radno vrijeme. Smanjen broj pacijenata do 80%.

https://m.20min.ch/schweiz/news/story/S ... r-28949526
https://www.spiegel.de/wirtschaft/unter ... 4c2be39d7d

Sta je reci, zar ne padaju ljudi ko kruske po ulicama?! Zar nisu bolnice pred kolapsom? Jedino od nerada. :roll:
Tačno je to što pišeš. Sve operacije koje su se mogle odgoditi odgodile su se u očekivanju navale. U mnogim bolnicama nije došlo do potpunog zagušenja korona pacijentima, i nadaju se da će tako ostati. Samo 2 bolnice koliko sam ja upratio su bile toliko prebukirane da nisu mogli primati nove pacijente.
80% manje pacijenata je daleko od "zagusenja korona pacijentima"...
Pa maloprije ti napisah sta se desava. A to 80% su ekstremi i to obicno u manjim bolnicama. Sve sto se moglo odgoditi je odgodjeno, jer nisu stvar prepustali slucaju. Srecom restrikcije su imale veci efekat od ocekivanog.

Evo imas sve ovdje fino i zvanicno. Gdje ima slobodnih mjesta, gdje je na granici, i gdje je popunjeno:
https://interaktiv.morgenpost.de/corona ... uslastung/
GAU8

#19736 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

mirsek wrote: 14/04/2020 21:13 Jos ne mogu da se odlucim da li me vise zabrinjavaju ekonomske ili zdravstvene posljedice ove krize, trenutno su bare bare.
Mene naravno vise brinu ekonomske, jer kontam valja jos zivjeti bar pola zivota i niko u porodici nema predispozicije za komplikacije.

Ali moji roditelji, majka pogotovo je tipicni kandidat za ne daj boze...
avenija

#19737 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

Srbija zadnja 2 dana 800 pozitivnih, sve ostale zemlje bivse Yuge zajedno 300 :-)
Dozer

#19738 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

Diwan wrote: 14/04/2020 20:45 Poenta je da je večina popušila ovaj virus, a ne zarazila se, u smislu da se primila na svu medijsku programiranu i kontrolisanu agendu.

Mnogo je pitanja iznad glava u vezi svega ovoga, a što se mene tiče, najmanje vjerujem brojevima kojima se ljudi zatrpavaju - smrti, broj oboljelih itd. 90% medijski odrađeno, stvoreno i održava se. Od svih prikazanih brojki vezanih za smrt vezanih za koronu, čak ako i ne računamo manipulaciju uračunavanja i podvođenja svega i svačega pod smrt od korone, vjerujem da je stvarna brojka od 10-20 % od onog broja kojima nas zasipaju.
A sto ima i te kakve logike ako se pogleda kako vecina preboluje ovaj "smrtonosni" virus. Ne kazem da virus nije zajeban, ali ocigledno je u 99% slucajeva zajeban samo za starije, pogotovo one s nekim drugim hronicnim oboljenjem ili oboljenjima.
Ali, takve ce, u principu, nagrditi i svaka dodatna bolest. Bukvalno im moze naskoditi i obicna prehlada, koja im moze uzrokovati upal pluca, i eto belaja, O gripi da ne pricamo...

Vec sam ranije par puta navodio statisticke podatke za Italiju, i cini mi se da im je u sezoni gripe dnevna smrtnost oko 1.700 ljudi.
Najprostijm logikom, ako im je to dnevna smrtnost u sezoni gripe, i bez corone, onda bi za ova 3 protekla mjeseca ta statistika trebala izgledati kao 2.100-2.600 dnevno.

Ali, ako ne izgleda ovako, onda se zaista treba zapitati...

Takodjer, i ovo za doktore... Zasto je doktor X koji urla da je ovo zajebano i pri tome daje neke argumente, relevantniji od doktora Y koji kaze da nije zajebano ni priblizno kako se predstavlja, i pi tome takodjer daje neke argumente?
Znate li u cemu je jedina razlika?
Sto ovoga X prenose svi mediji, a onoga Y nijedan. Time se onome X daje legitimitet, dok se onoga Y trpa u rupu. Ima li neko odgovor zasto je to tako?
Zasto se i X i Y ne pokazu ljudima masovno, javno, u svim medijima, a neka ljudi odluce kome ce vjerovati?
E, upravo radi ovoga sve ovo izgleda vrlo fabrikovano i orkestrirano.
Last edited by Dozer on 14/04/2020 21:27, edited 1 time in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19739 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Challenger_ »

Diwan wrote: 14/04/2020 21:03Problem itekako postoji, ali se ne zove virus. Problem je nastao od 'virusa' ... kome je on bio odskočna daska ...veliki problem, egzistencijalni, kosmički, težak, mučan, još uvijek največim dijelom slabo vidljiv.

Oprosti na nerazumijevanju, ako je bilo, mada sam ja potencirao cjelinu, a ti opštu bolnicu.

Razumijem...

Razmišljam da na tragu takvog i sličnih razmišljanja otvorim temu "Covid iz društvene, filozofske i religijske perskeptive".
darius_maximus

#19740 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

mirsek wrote: 14/04/2020 21:13 Jos ne mogu da se odlucim da li me vise zabrinjavaju ekonomske ili zdravstvene posljedice ove krize, trenutno su bare bare.
Dosta imam kontakta s firmama na Zapadu.
Mogu ti reći da dosta njih mijenaju strategije, gledaju kako da iskoriste novonastale situacije, itd.
Dosta je tu agilnih firmi koje će se prilagođavati, itd.
Države će dosta para pumpati u domaće ekonomije, jačat će određene industrije, kao što su e-commerce preduzeća, itd.

Uglavnom, neće svijet propasti, ali će se promijeniti.
Meni je najveće pitanje kako će putovanja, hoteli, avioni i ugostiteljstvo raditi.
Tu će isto biti prostora za nove tehnologije, VIP-privatna putovanja, itd.

Naravno, ovo je sve vani.
Kod nas, ne znam šta bih ti rekao...
mirsek

#19741 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mirsek »

GAU8 wrote: 14/04/2020 21:16
Mene naravno vise brinu ekonomske, jer kontam valja jos zivjeti bar pola zivota i niko u porodici nema predispozicije za komplikacije.

Ali moji roditelji, majka pogotovo je tipicni kandidat za ne daj boze...
Mene cak i ne brine toliko korona koliko je citav zdravstveni sistem poremecen radi nje. Ne zna se da li ces sutra moci da odes nekome ako dobijes napad zuci, zubobolju, upalu slijepog crijeva, i sta sve ne. Pogotovo sto sve ustanove mogu da nas zaraze kad idemo doktoru jer moras ostvariti kontakt kad si u posjeti htio ne htio. I "obicni" bolesnici su ugrozeniji zbog korone.
Last edited by mirsek on 14/04/2020 21:29, edited 2 times in total.
Diwan

#19742 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Ni jedna 'zdravstvena posljedica' nije izazvala ovakav haos, koji trenutno nije uopšte vidljiv i posljedičan po život pojedinca, koliko će biti u nastavku.

Apsolutno su nesrazmjerni obim ove 'pandemije' i opasnosti po čovječanstvo i posljedice koje će izazavati. Naravno, za nekoga je ovo smrtonosna opasnost koja prijeti da nas istrijebi, za druge dirigovani hoax sa dirigovanim stvaranjem ovog stanja i haosa i uvođenja planete u totalni kolaps i veliku krizu. Netko vjeruje u sve što mu se predoči - pogledati zadnji mem kojisam postavio, netko vidi da su brojke prenapuhane, da se manipuliše brojem umrilih i oboljelih i da uopšte nije tako kako nam se predočuje. Neka svatko vjeruje kako hoće, na kraju, ako ga bude, ćemo vidjeti tko je bio u pravu.
salik79

#19743 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

GAU8 wrote: 14/04/2020 21:14
salik79 wrote: 14/04/2020 18:54
GAU8 wrote: 14/04/2020 18:45
Tačno je to što pišeš. Sve operacije koje su se mogle odgoditi odgodile su se u očekivanju navale. U mnogim bolnicama nije došlo do potpunog zagušenja korona pacijentima, i nadaju se da će tako ostati. Samo 2 bolnice koliko sam ja upratio su bile toliko prebukirane da nisu mogli primati nove pacijente.
80% manje pacijenata je daleko od "zagusenja korona pacijentima"...
Pa maloprije ti napisah sta se desava. A to 80% su ekstremi i to obicno u manjim bolnicama. Sve sto se moglo odgoditi je odgodjeno, jer nisu stvar prepustali slucaju. Srecom restrikcije su imale veci efekat od ocekivanog.

Evo imas sve ovdje fino i zvanicno. Gdje ima slobodnih mjesta, gdje je na granici, i gdje je popunjeno:
https://interaktiv.morgenpost.de/corona ... uslastung/
Hvala na linku.

Problem je u tome sto sve drugo trpi zbog korone. Drugi pacijenti kao da ne postoje, a 685 klinika ima apsolutno slobodne kapacitete. Ali, jok, potop je najavljivan i sve drugo mora stati.
Diwan

#19744 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 21:26
Mogu ti reći da dosta njih mijenaju strategije, gledaju kako da iskoriste novonastale situacije, itd.
Države će dosta para pumpati u domaće ekonomije, jačat će određene industrije, kao što su e-commerce preduzeća, itd.

Meni je najveće pitanje kako će putovanja, hoteli, avioni i ugostiteljstvo raditi.

Svijet bi mogao da ne propadne i mnogo što šta bi se sredilo i riješilo, da nije toga da netko želi da mnoge stvari propadnu i da bude kolaps i haos.

Opet se vraćamo na isto - šta ko vjeruje i vidi.
Vidal89

#19745 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vidal89 »

avenija wrote: 14/04/2020 21:17 Srbija zadnja 2 dana 800 pozitivnih, sve ostale zemlje bivse Yuge zajedno 300 :-)
Jer testiraju duplo vise od ostalih :thumbup:

Mi smo do sad testirali 12.407 u cijeloj drzavi hajd eto po 6000 u entitetima, pa vise bude ljudi na derbyu nego sto smo mi u fbih testirali :mrgreen:

Jaro moguce je da u Bosni ima 20.000 zarazenih a da i ne znamo
Last edited by Vidal89 on 14/04/2020 21:34, edited 1 time in total.
darius_maximus

#19746 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

Diwan wrote: 14/04/2020 21:30

Svijet bi mogao da ne propadne i mnogo što šta bi se sredilo i riješilo, da nije toga da netko želi da mnoge stvari propadnu i da bude kolaps i haos.

Hajd' recimo da se upecam na ovo.
Šta to neko želi da propadne i ko to želi?
Ime, kompanija, grana industrije, prihvatam (haman) sve.
Vidal89

#19747 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Vidal89 »

Image

Evo vam Mi na vrhu sve zemlje koje su testirale manje od nas, znaci ispod nas je teza fukara samo
Dozer

#19748 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Dozer »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 21:34 Hajd' recimo da se upecam na ovo.
Nemoguce ti je dati odgovor na ovo pitanje, a da ti i drugi odmah ne kazete "teorija zavjere". Stvar je u tome sto su odgovori prilicno jasni, ali su istovremeno i nevjerovatni vecini ljudi. Ali, zato tu imamo famozno "teorija zavjere", termin koji su izmislili upravo oni koji su i kreirali neka zavjere u proslosti, i cime ce se prikriti postojanje stvarne zavjere...dok ne bude prekasno.
Kao i X puta do sada uostalom (Rozvel, marihuana, Watergate, WTC, Enron, VW...).
GAU8

#19749 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

Challenger_ wrote: 14/04/2020 21:25
Diwan wrote: 14/04/2020 21:03Problem itekako postoji, ali se ne zove virus. Problem je nastao od 'virusa' ... kome je on bio odskočna daska ...veliki problem, egzistencijalni, kosmički, težak, mučan, još uvijek največim dijelom slabo vidljiv.

Razumijem...

Razmišljam da na tragu takvog i sličnih razmišljanja otvorim temu "Covid iz društvene, filozofske i religijske perskeptive".
To bi bila jedna odlicna tema, kada bi se uspjela sacuvati od teoreticara zavjera... No posto @Diwan od pocetka krece sa premisom globalne zavjere, pisi propalo...
Diwan

#19750 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 21:34
Diwan wrote: 14/04/2020 21:30

Hajd' recimo da se upecam na ovo.
Nemoj me nasmijavati. Par ljudi je postavljalo slična pitanja i kao daš im kao neki polu odgovor, poslije počnu da ismijavaju iz svog malog stočnog mozga, koji nije navikao na ništa drugo osim da ismijava ono što je van njegovog mentalnog sklopa koji mu je kao božanstvo i izvan kojeg ništa drugo ne postoji.

Ne slažu nam se frekvencije da bismo uopšte mogli pričati.

Meni se čini da si mi bio kao nešto replicirao par puta, ali nisam čitao, ali se čini da si se bio zadao da mi kao nešto kazuješ.
Locked