Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
maha_xy

#2051 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

statixx wrote: 13/04/2020 22:15
maha_xy wrote: 13/04/2020 22:03
statixx wrote: 13/04/2020 21:54 Pa tuzili su jer nije bilo u skladu sa zakonom. Zar ne moze parlament npr. izmijeniti propis kojim su definisani koeficijenti.
Ne može bez sindikata niko mijenjati kolektivne, ima kolektivnih koji su istekli, potpisani na 3 godine, ali dok se ne potpišu novi važe stari. Sad su za neke djelatnosti htjeli mijenjati kolektivne ali nisu sindikalci pristali, i sve na čekanju. Pa evo npr.sad imaš sindikat obrazovanja, tamo plate nisu nešto, budimo realni, a njih ima puno, plus ljudi rade. I sad da si ti učitelj, radiš za tu neku prosječnu platu, i kaže rezanje 20%, udar ti je na egzistenciju, a takvih je tamo 70%, pa da vidim ko ima muda da potpiše smanjenje ispred sindikata, Sivro možda.
Ali oni sa sindikatom dogovaraju osnovicu. Ja govorim da se promijene koeficijenti definisani u Zakonu o platama. Mislim nemoguce je da ne postoji legalan nacin smanjenja plata, odnosno bez rizika tuzbi.
Ja u ploču ti u klin, nemoguće ljudi šta vam je, pa vi fakat mislite da je biti Premijer FBiH pokupiti par info s foruma poslušati par populisričkih novinara, par dokumentarnava o finansijama i bankarstvu, i eto ga (Fadil je kreten da se razumijemo). Znači tri stavke da im uskratiš prava odnosno smanjiš platu, po Zakonu o radu možeš, pa i po Općem kolektivnom možda bi mogao nekim ali po granskim ne možeš nikom ako pripada toj djelatnosti. Evo u nastavku imaš spisak kolektivnihi i ko porpisuje , pronadji negdje pa pročitaj ovaj granski za telekomunikacije za Federaciju, mislit ćeš da je za švicarsko područje. https://fmrsp.gov.ba/?page_id=4651
maha_xy

#2052 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

statixx wrote: 13/04/2020 22:15
maha_xy wrote: 13/04/2020 22:03
statixx wrote: 13/04/2020 21:54 Pa tuzili su jer nije bilo u skladu sa zakonom. Zar ne moze parlament npr. izmijeniti propis kojim su definisani koeficijenti.
Ne može bez sindikata niko mijenjati kolektivne, ima kolektivnih koji su istekli, potpisani na 3 godine, ali dok se ne potpišu novi važe stari. Sad su za neke djelatnosti htjeli mijenjati kolektivne ali nisu sindikalci pristali, i sve na čekanju. Pa evo npr.sad imaš sindikat obrazovanja, tamo plate nisu nešto, budimo realni, a njih ima puno, plus ljudi rade. I sad da si ti učitelj, radiš za tu neku prosječnu platu, i kaže rezanje 20%, udar ti je na egzistenciju, a takvih je tamo 70%, pa da vidim ko ima muda da potpiše smanjenje ispred sindikata, Sivro možda.
Ali oni sa sindikatom dogovaraju osnovicu. Ja govorim da se promijene koeficijenti definisani u Zakonu o platama. Mislim nemoguce je da ne postoji legalan nacin smanjenja plata, odnosno bez rizika tuzbi.
Zakon o platama je samo čini mi se za uposlenike zajedničkih institucija BiH, a njih ti nema baš previše.
King Theoden

#2053 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

maha_xy wrote: 13/04/2020 21:45 Nema države ozbiljno u bankarstvo na tlu EU, nemoj pokšavati uopće te priče o nekakvim državnim banka, pa i na našem malom tržištu. Po propisima EU kada su Austrija i Slovenija dokapitalizirale svoje banke da ne propadnu, dat im je rok do kada iste moraju prodati. Država je loš menadžer iz sijaset razloga, i tu svaka priča završava. Ono što država treba uraditi jeste da subvencioniše kamatu čak i do 0%, preko bilo koje banke, da poveća konkurentnost preduzeća i stimuliše potrošnju. Za ovako nešto im ne treba čak niti puno sredstava, a za državu u cijeli i i višestruka korist. Srčan si momak, ali nemoj o tematici u kojoj nisi 100% siguran kako funkcioniše predlagati rješenja.
Da ti pojasnim nešto.
Ja sam kao mladić predeverao rat i onda došao u njemačku.
Vidio sam šta imaju i čime raspolaže viši sloj.
Vidjeh gdje žive i šta si mogu priuštiti.
Onda sam ih pogledao i vidio da imaju glave, trupla, ruke i noge.
Onda sam pogledao sebe i shvatio da imam isto.
Ne, oni nisu nadljudi niti su mašine ili vanzemaljci.
I uvijek sam sebi govorio, ono što mogu oni, mogu i ja.
Ne postoji nešto što ne možemo ostvariti.

Naš narod ne zaslužuje da njime vladaju bake, dragan ili mile i da ih pljačkaju.
Zašto moj narod ne bi imao ono što ima viša klasa na zapadu?!
Zašto u bosni moram gledati preživljavanje i debelo odricanje ako se poželi kupiti rupa od stana.
Pa jbt, prosječna bh famelija se obraduje kad kupi stančić od 60 m2
Tragedija je da imamo ljudi koji si ne mogu priuštiti ni taj stančić. Ili dobro auto. Ili dva godišnja odmora u toku jedne kalendarske godine.

Razumijem principe slobodnog tržišta. Razumijem i to da je bankarski lobi isposlovao da ezb ne smije direktno finansirati države članice eu.
Ali, i to su dogovori. Sve su to pravila koja su usvojili ljudi.
Dakle, ne radi se o deset zapovijedi uštemanih u kamenim pločama.

Ko to nama brani da naša, federalna razvojna banka finansira nekretnine?! Eto, ne mora davati nenamjenske kredite. Dovoljno je da beskamatnim kreditima finansira nekretnine i bitne državne projekte poput regionalnih puteva, željeznice, termo i hidroelektrana, itd.
Jbg, dosta je više bijede koja rezultat vanjskih diktata i domaćih izdajnika.
Hoćemo da smo konačno slobodni i da živimo životom dostojnim čovjeka.
statixx

#2054 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by statixx »

Ali pricamo o administraciji i Zakonu o platama u federalnim organima, a isto je i za kantone. Ako vlada i sindikat utvrdjuju i dogovaraju osnovicu, ko odredjuje koeficijente za obracun plate. I sta ako se ti koeficijenti smanje. Sindikat ne dogovori novu osnovicu i ostaje prijasnja, ali zbog manjih koeficijenata plate se smanje.
maha_xy

#2055 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 13/04/2020 22:38
maha_xy wrote: 13/04/2020 21:45 Nema države ozbiljno u bankarstvo na tlu EU, nemoj pokšavati uopće te priče o nekakvim državnim banka, pa i na našem malom tržištu. Po propisima EU kada su Austrija i Slovenija dokapitalizirale svoje banke da ne propadnu, dat im je rok do kada iste moraju prodati. Država je loš menadžer iz sijaset razloga, i tu svaka priča završava. Ono što država treba uraditi jeste da subvencioniše kamatu čak i do 0%, preko bilo koje banke, da poveća konkurentnost preduzeća i stimuliše potrošnju. Za ovako nešto im ne treba čak niti puno sredstava, a za državu u cijeli i i višestruka korist. Srčan si momak, ali nemoj o tematici u kojoj nisi 100% siguran kako funkcioniše predlagati rješenja.
Da ti pojasnim nešto.

Naš narod ne zaslužuje da njime vladaju bake, dragan ili mile i da ih pljačkaju.
Zašto u bosni moram gledati preživljavanje i debelo odricanje ako se poželi kupiti rupa od stana.
Tragedija je da imamo ljudi koji si ne mogu priuštiti ni taj stančić. Ili dobro auto. Ili dva godišnja odmora u toku jedne kalendarske godine.

Razumijem principe slobodnog tržišta. Razumijem i to da je bankarski lobi isposlovao da ezb ne smije direktno finansirati države članice eu.

Ko to nama brani da naša, federalna razvojna banka finansira nekretnine?! Eto, ne mora davati nenamjenske kredite. Dovoljno je da beskamatnim kreditima finansira nekretnine i bitne državne projekte poput regionalnih puteva, željeznice, termo i hidroelektrana, itd.
Ne može druže, to je mini banka, aktiva 325 mil KM. Oni ne mogu finansirati sami jednu malu poddionicu na autoputu bez viadukta i tunela. Ne može država koja trenutno nema za kifle, osnovati banku za velike infrastrukturn projekte. Ovdje imaš situaciju da TE7 u Tuzli ne može kroz sindikaciju finansirati čitav sektor, pa ni uz pomoć matica, nego će to raditi Kinezi. Imaš ideje da se čovjeku zamanta u glavi :-)
King Theoden

#2056 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

@maha_xy da ti ne citiram cijeli post.
Hoću da te upitam znaš li uopšte kako posluju ove klasične banke?
Jesi li nekada čuo za pojam "stvaranje novca iz ničega"?
elcaliente

#2057 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

King Theoden wrote: 13/04/2020 22:38
Da ti pojasnim nešto.

Sto ce tice ecb ona radi kao neovisno tijelo i guverner upravo iz tog razloga ima mandat od 8 godina i nemoze biti opet biran da nebi padao pot uticaj ili imao pritisak ni od strane nacionalnih i komercijalnih banaka kao biti vlada.
Mada vlade pokusavaju kroz odbor izabrati covjeka za guvernera koji im pase.
To sto ecb nemoze direktno financirati drzave clanice stampajuci ihm novac nego mora ici preko kamate i obveznica i komercijalnih banaka je prava stavr dokle god imas drzave kao Italija, Grca i Spanija koji nemaju fiskalne disipline.

Sto se tice BiH kod nas nikada nisu bili problem novci, novaca ima jako puno milioni stoje kod banaka ne iskoristeni. Fale kvalitetni projekti.

Razvojna banka je tu da razvija industriju a nije da kroz tudje poreze pravi nekome bezkamatne stanove. To su novci iz budzeta, znaci morali bi povisiti poreze sto bi dovelo do slabije kupovne moci.
Onda se mozemo vratiti u komunizam.
Uostalom veliki dio stanovnistva u BiH je dobio stanove na poklon od drzave, mislim da smo po tome medju top 20 drzava u svijetu.
maha_xy

#2058 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

statixx wrote: 13/04/2020 22:40 Ali pricamo o administraciji i Zakonu o platama u federalnim organima, a isto je i za kantone. Ako vlada i sindikat utvrdjuju i dogovaraju osnovicu, ko odredjuje koeficijente za obracun plate. I sta ako se ti koeficijenti smanje. Sindikat ne dogovori novu osnovicu i ostaje prijasnja, ali zbog manjih koeficijenata plate se smanje.
[/quote
Haj pročitaj molim te koga sve obuhvata ovaj Zakon, ne da mi se više prepisivati. Svaki radnik crpi svoja prava iz zakona o radu, općeg kolektivnog i granskog, ako ti neko uskrati prava po bilo kojem zakonu, sud je meritoran. Za izmjenu kolektivnih sam ti dao link gdje je navedeno ko su potpisnici.
maha_xy

#2059 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 13/04/2020 23:01 @maha_xy da ti ne citiram cijeli post.
Eto objasni mi, sav sam se pretvorio u uho. Kako stvore novac iz ničega?
elcaliente

#2060 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

King Theoden wrote: 13/04/2020 23:01 @maha_xy da ti ne citiram cijeli post.
Ne postoji taj pojam stvaranje novca iz nicega.

Ti vjerovatno mislis na minimalnu rezervu.
Nacionalna banka odredi minimalnu rezervu na svaku svotu novca koju neka osoba ima na banci.
Tu svotu komercijalna banka mora uplatiti kod nacionalne banke a ostalo moze posudzivati dalje.
To je jedan od instrimenata ECB ili nacionalnih banaka kojima regulisu stabilnost cijena u narodu poznato kao inflacija ili deflacija.
Kada nacionalna banka zeli da na trzistu ima vise novca onda spusti minimalni rezervu a kada hoce da sprijeci inflaciju i povuce novac sa trzista poveca minimalnu rezervu.
King Theoden

#2061 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Sto ce tice ecb ona radi kao neovisno tijelo i guverner upravo iz tog razloga ima mandat od 8 godina i nemoze biti opet biran da nebi padao pot uticaj ili imao pritisak ni od strane nacionalnih i komercijalnih banaka kao biti vlada.
To je njihova priča za naivne mase.
Ko je gurao političarku lagarde? Klali su se poput pasa i francuzi su napravili mnoge kompromise kako bi prošla njihova kandidatkinja.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 To sto ecb nemoze direktno financirati drzave clanice stampajuci ihm novac nego mora ici preko kamate i obveznica i komercijalnih banaka je prava stavr dokle god imas drzave kao Italija, Grca i Spanija koji nemaju fiskalne disipline.
Nema potrebe da pravdaš lihvare. Ovom pričom vrijeđaš svakog normalnog insana.
Komercijalne banke finansiraju novcem kojeg nemaju.
Ezb posudi komercijalnim, komercijalne grčkoj, grčka vrati komercijalnim, a komercijalne ezb. Dakle, novac napravi krug s tim što posrednici uzmu proviziju u vidu kamate.
Posude beskamatni novac i daju ga jednoj grčkoj sa kamatom.
Još jednom, novac napravi krug.
Ako je tako, zašto se paraziti ne bi mogli izbaciti iz lanca pa da ezb direktno posudi grčkoj?
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Sto se tice BiH kod nas nikada nisu bili problem novci, novaca ima jako puno milioni stoje kod banaka ne iskoristeni. Fale kvalitetni projekti.
Zaboravljaš stotine miliona koje bi te banke uzele i uzimaju u vidu kamata.
Zašto ne finansirati beskamatno?!
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Razvojna banka je tu da razvija industriju a nije da kroz tudje poreze pravi nekome bezkamatne stanove. To su novci iz budzeta, znaci morali bi povisiti poreze sto bi dovelo do slabije kupovne moci.
Ne moraš dizati poreze. Dovoljan je startni kapital. Banke izdaju i do 15x i više kredita nego što imaju kapitala. Dovoljno je da vratiš kontrolu nad cb.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:09 Ne postoji taj pojam stvaranje novca iz nicega.
Postoji itekako.
“Tekstovi o Banci Engleske i Bundesbanci o stvaranju novca, citirani ovim “čudnim” člankom, apsolutno su točni i banke stvaraju novac iz ničega“, napisao je Vitor Constâncioa, bivši potpredsjednik Europske središnje banke.
Ekonomi će to pojasniti tako što će reći da banke stvaraju privatni novac pretvarajući nelikvidnu imovinu u likvidnu, ili bankovne depozite.
Pojašnjeno, novac nastaje kada mušterija uđe u banku i zatraži svotu koju će vratiti. Tek kad potpiše da će vratit, onda nastane taj novac.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:09 Ti vjerovatno mislis na minimalnu rezervu.
Ne mislim. Minimalna rezerva je garancija koju komercijalna banka položi kod centralne. U eu je to trenutno 1%
elcaliente

#2062 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Eto ja u 6 godina skole nisam do sada naucio kako banke prave novac od nicega.
Hajde mi molim te detaljno objasni kako to ide, da nesto novo naucim.

Ja znaci kao klijent dodjem u banku i podpisem ugovor o kreditu o 100.000 sa kamatnom stopom od 5posto.
Znaci banka nema taj novac ali ga sa mojim podpisom stvori?
Molim te pojasni mi detaljno kako to urade.
maha_xy

#2063 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 13/04/2020 23:33
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Sto ce tice ecb ona radi kao neovisno tijelo i guverner upravo iz tog razloga ima mandat od 8 godina i nemoze biti opet biran da nebi padao pot uticaj ili imao pritisak ni od strane nacionalnih i komercijalnih banaka kao biti vlada.
To je njihova priča za naivne mase.
Ko je gurao političarku lagarde? Klali su se poput pasa i francuzi su napravili mnoge kompromise kako bi prošla njihova kandidatkinja.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 To sto ecb nemoze direktno financirati drzave clanice stampajuci ihm novac nego mora ici preko kamate i obveznica i komercijalnih banaka je prava stavr dokle god imas drzave kao Italija, Grca i Spanija koji nemaju fiskalne disipline.
Nema potrebe da pravdaš lihvare. Ovom pričom vrijeđaš svakog normalnog insana.
Komercijalne banke finansiraju novcem kojeg nemaju.
Ezb posudi komercijalnim, komercijalne grčkoj, grčka vrati komercijalnim, a komercijalne ezb. Dakle, novac napravi krug s tim što posrednici uzmu proviziju u vidu kamate.
Posude beskamatni novac i daju ga jednoj grčkoj sa kamatom.
Još jednom, novac napravi krug.
Ako je tako, zašto se paraziti ne bi mogli izbaciti iz lanca pa da ezb direktno posudi grčkoj?
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Sto se tice BiH kod nas nikada nisu bili problem novci, novaca ima jako puno milioni stoje kod banaka ne iskoristeni. Fale kvalitetni projekti.
Zaboravljaš stotine miliona koje bi te banke uzele i uzimaju u vidu kamata.
Zašto ne finansirati beskamatno?!
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:03 Razvojna banka je tu da razvija industriju a nije da kroz tudje poreze pravi nekome bezkamatne stanove. To su novci iz budzeta, znaci morali bi povisiti poreze sto bi dovelo do slabije kupovne moci.
Ne moraš dizati poreze. Dovoljan je startni kapital. Banke izdaju i do 15x i više kredita nego što imaju kapitala. Dovoljno je da vratiš kontrolu nad cb.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:09 Ne postoji taj pojam stvaranje novca iz nicega.
Postoji itekako.
“Tekstovi o Banci Engleske i Bundesbanci o stvaranju novca, citirani ovim “čudnim” člankom, apsolutno su točni i banke stvaraju novac iz ničega“, napisao je Vitor Constâncioa, bivši potpredsjednik Europske središnje banke.
Ekonomi će to pojasniti tako što će reći da banke stvaraju privatni novac pretvarajući nelikvidnu imovinu u likvidnu, ili bankovne depozite.
Pojašnjeno, novac nastaje kada mušterija uđe u banku i zatraži svotu koju će vratiti. Tek kad potpiše da će vratit, onda nastane taj novac.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:09 Ti vjerovatno mislis na minimalnu rezervu.
Ne mislim. Minimalna rezerva je garancija koju komercijalna banka položi kod centralne. U eu je to trenutno 1%
Fulao si sve, nemaš blage o ekonomiji i bankarstvu. Bacaš se laički poluinformacijama, i gledao si previše dokumentaraca o svjetskim bankarskim urotama. Drži se ti svoje profesije....
elcaliente

#2064 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

@kt Gore si napisao kako banke izadju 15 posto vise kredita nego sto imaju kapitala.
Upravo je to stvar minimalne rezerve.

Da ti objasnim:
Ti si klijent kod banke x i dobijes kredit od 10.000 km koje su uplacene na tvoj racun.
Uzmes te pare i platis auto koje si kupio na racun kod banke y.
Banka y od tih 10.000 km ostavlja 1000 km kao minimalnu rezervu i daje 9000Km nekome drugom sa kamatnom stopom od 5 posto. Kada toj drugoj osobi legnu novci na racun banka ostavlja 1000km i daje kredit od 8000 km nekome drugom kredita sa stopom od 5posto itd.itd sve dok ne ostanke zadnja hiljada.
Tako je banka napravilia od 10.000km 60- do 70.000km!
Vrlo jednostavno i transparetno.
high_volume

#2065 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

maha_xy wrote: 13/04/2020 19:55Pare će dobiti zdravstvo i kantonalni biro rada za isplate za nezaposlene, kojih je sve više. Pare će s podijeliti na taj način, zato je Čović insistirao na tome, po meni bolje to nego da ih je Fadil dijelo i kupovao predizborne poene. Ovaj kredit je za potrošnju, i na to će sredstva i otići. O investicijama se razmišlja u drugim vremenima, kao ovih prethodnih 25 godina, ali nažalost kod nas su svi krediti otišli na potrošnju u prethodnih 25 godina. Nisam za opciju smanjenja plata u javnom sektoru, nego za otpuštanje radnika, kroz sistematizaciju radnih mjesta. Jedino na taj način možeš dugoročno rasteretiti budzet, a da istovremeno država ne bude na sudu. Oni su kroz kolektivne ugovore zaštićeni k'o "medjedi", svako smanjenje plate država bi platila dvostruko više.
mirsek wrote: 13/04/2020 20:06Niko se cak ne mora ni otpustiti, samo im smanjiti plate i uskladiti/vezati ih sa realnim sektorom, neka prosjecna plata u javnom sektoru ne smije biti veca od prosjecne u realnom sektoru. Samo sa tom jednom mjerom ce se ljudi motivisati da ganjaju vise privatluk nego uhljebljenje, pa cak ce se i traziti mjere da se ojacava realni sektor jer ce i ovima u javnom zbog toga rasti primanja.
maha_xy wrote: 13/04/2020 20:21Druže, ne možeš im smanjiti plate bez novih kolektivnih ugovora, a svi na budžetu imaju potpisane kolektivne. Da bi promijenio kolektivni potpisati isti trebaju Vlada FBiH, poslodavci, koja je kod ovih na budžetu dobrim dijelom opet Vlada FBiH i sindikat. Sve ostalo imaš trenutno umanjenje plata i za 3 godine isplaćuješ im 3 puta više...
statixx wrote: 13/04/2020 21:43Plate moze smanjiti zakonodavna vlast ako izmjeni potrebne propise, ali ako vlada to uradi na svoju ruku rizikuje tuzbe.
maha_xy wrote: 13/04/2020 22:03Ne može bez sindikata niko mijenjati kolektivne, ima kolektivnih koji su istekli, potpisani na 3 godine, ali dok se ne potpišu novi važe stari. Sad su za neke djelatnosti htjeli mijenjati kolektivne ali nisu sindikalci pristali, i sve na čekanju...
Nije stvarno moguće, u relativno kratkom vremenu, promijeniti plaće budžetskim korisnicima na niže vrijednosti, upravo iz razloga koji navodi @ maha_xy. One su sada čak i normalnih iznosa, i mislim da ih i ne treba snižavati, naprotiv, u idealnim uslovima treba ih i uvećati. Mnogo veći "kamen u cipelama" su plaće budžetskih korisnika "na višim nivoima", zastupnika i delegata u raznim parlamentima, skupštinama, plaće kojekakvih savjetnika, potrošnja sredstava izvan realnih potreba, tenderska napucavanja, i sl. Ove plaće treba snižavati, jer su nerealne, previsoke, i nezaslužene.

Ono što je mnogo bitnije od sniženja plaća budžetskim korisnicima je rast plaća radnicima u realnom sektoru. Država na svim nivoima mora konačno početi sa kvalitetnim poticajima razvoja realnog sektora. Realnom sektoru mora ponuditi, odnosno unijeti razne benefite koji će ovi koristiti za vlastiti razvoj, čime će realni sektor početi ostvarivati značajan suficit iz kojeg će moći plaćati rad bolje nego država svojim namještenicima u državnim službama, organima uprave i sl. budžetskim korisnicima. Postoje već spiskovi olakšica koje država mora primjeniti prema realnom sektoru, od ukidanja mnogih parafiskalnih plaćanja, preko drastičnog umanjenja doprinosa za određene kategorije, promjene sistema PDV, poreza na dohodak, itd. itd. Bio je nekad i projekat "Buldožer", pa su ga za kratko vrijeme utopili, itd.

Ako bi se na ovakav način potakao realni sektor da ostvaruje veći promet proizvoda i usluga i pozitivan finansijski saldo, ako bi plaće radnika u realnom sektoru bile znatno znatno veće nego sada i veće nego u državnom sektoru, vjerujem da bi mnogi budžetski korisnici prešli iz jednog sektora u drugi, bolje plaćen, čime bi se umanjio njihov broj i time poprilično rasteretila budžetska potrošnja.
allem_77

#2066 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

maha_xy wrote: 13/04/2020 23:46

Fulao si sve, nemaš blage o ekonomiji i bankarstvu. Bacaš se laički poluinformacijama, i gledao si previše dokumentaraca o svjetskim bankarskim urotama. Drži se ti svoje profesije....
A da nam ukratko objasniš kako je nastao novac?
King Theoden

#2067 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

maha_xy wrote: 13/04/2020 23:46 Fulao si sve, nemaš blage o ekonomiji i bankarstvu. Bacaš se laički poluinformacijama, i gledao si previše dokumentaraca o svjetskim bankarskim urotama. Drži se ti svoje profesije....
Hvala na pojašnjenju. Sad voz i vrati se kad naučiš kako se vodi diskusija.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:43 Eto ja u 6 godina skole nisam do sada naucio kako banke prave novac od nicega.
Odlično. Nikad nije kasno :mrgreen:
Nadam se da si u tih šest godina imao vremena za učenje stranog jezika. U ovom slučaju njemačkog.
Ako nisi, imaš translator.
Ako neko zna kako nastaje novac iz ničega, onda je to banka.

https://www.swissbanking.org/de/service ... mitnichten

Ili neki od poznatijih ekonoma. Ova titula obećava da čovjek zna o čemu priča:
Mathias Binswanger ist Professor für Volkswirtschaftslehre an der Hochschule für Wirtschaft der Fachhochschule Nordwestschweiz in Olten und Privatdozent an der Universität St. Gallen
https://www.zeit.de/wirtschaft/2016-02/ ... zinsen-ezb

Interesantno, govori ono što vam uporno pokušavam objasniti.
Ali, eto, ima tu neki maha da odluči ko ima veze, a ko nema.

Ako ti je mrsko čitati, ima i video. Klikneš play i slušaš.

U ovom videu su čak linkovi na kojima nalazimo objašnjenje direktora banke kako banke stvaraju novac iz ničega. Bukvalno iz ničega.
Eto, nema na čemu.
King Theoden

#2068 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

allem_77 wrote: 14/04/2020 00:02

Ne može ti pojasniti kad ne zna. Čovjek je neprijatelj onog što ne poznaje.
I sad, ako je ono što zna i zastupa u suprotnosti sa onim što kažem, logično da će me vrijeđati i nazvati neznalicom, a ustvari je on neznalica jer su ga pogrešno naučili.
elcaliente

#2069 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

:bih: Mozes li ti meni reci jesi li ti zavrsio ekonomsku ili izvlacis infomacije iz yt?

Evo ja cu ti reci da razumijem sta se prica u ovim videos jer sam ja Fachwirt für Versicherungen und Finanzen u Minhenu.

Nista drugo nije ti ovdje objasnjeno nego sto sam ti ja objasnio gore samo pojednostavljeno da ni razumio.

Radi se o sasvim normalnom principu der Geldschöpfung koji je upravo povezan sa Mindestkapitalreserve koja je instrument EZB da se kontrolise Preisstsbilität.

Imas tri kontrolna instrumenta EZB
Mindestkapitalreservepolitik
Offenmarktpolitik
Fazilitäten

Ne kontam cemu se cudis sto se tice Geldschöpfung?
Jer starno mislis da svaka banka u terzoru ima 100 miliona fizickog novca i da nacionalna banka ili ezb sasijece hiljade stabala da bi nastampala novcanice koje onda leze negdje u lagerima koje cuvaju stotine zastitara koje treba neko platiti?
Last edited by elcaliente on 14/04/2020 01:00, edited 2 times in total.
elcaliente

#2070 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

King Theoden wrote: 14/04/2020 00:37
allem_77 wrote: 14/04/2020 00:02

Ne može ti pojasniti kad ne zna. Čovjek je neprijatelj onog što ne poznaje.
I sad, ako je ono što zna i zastupa u suprotnosti sa onim što kažem, logično da će me vrijeđati i nazvati neznalicom, a ustvari je on neznalica jer su ga pogrešno naučili.
Novac je nastao kada je ljudima dosadilo da na pijacu nose stvari za trampu, jer je i sam princip trampe bio nepravedan.
Da li za jednog konja dobije 50 pilica ili 60.
Kao sredstvo placanja se koristila i sol i zacini.
Onda su to zamjenile srebrne i zlatne kovanice, ali kako je raslo gospodarstvo na svijetu nije bilo dovoljno zlata da se to pokrije, tako je nastao dansnji novac.
Prva godina ekonomije :)
King Theoden

#2071 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 Mozes li ti meni reci jesi li ti zavrsio ekonomsku ili izvlacis infomacije iz yt?
Odgovoriću ti citatom čuvenog murinja: "Ako zelim da budem jahac, moram li pre toga biti konj?"
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 Nista drugo nije ti ovdje objasnjeno nego sto sam ti ja objasino gore samo pojednostavljeno da ni razumio.
Ne vadi se5. Ništa ti meni nisi pojasnio. Cak nisi ni shvatio o čemu pričam pa si govorio o oročenom novcu.
Ovo o čemu pričaju eksperti ja trubim godinama.
Desetine mojih postova na forumu u kojim sam pisao kako nastaju pare iz ničega.
Davno naučio i nisam zaboravio. Dokaz su ovi eksperti koje sam citirao i koji potvrđuju ono što sam napisao.
Nije moj problem ako me ne razumiješ.
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:45 jer sam ja Fachwirt für Versicherugen
Da si fachwirt, znao bi izračunati procenat.
1% od 10.000 nije 1000. Rezerva u eu je 1%
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:53 Banka y od tih 10.000 km ostavlja 1000 km kao minimalnu rezervu
Uživaj i laku noć ti želim. Nadam se da smo završili na ovu temu.
elcaliente

#2072 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by elcaliente »

Niti sam ja pricao o orocenom novcu niti sam sta racunao.
Davao sam ti samo primjer da bi ti kao laik mogao shvatiti, ali nema veze ti si izvukao zakljucke za sebe.

Pojednostavljeno receno ti si primjer naseg drustva i zasto je situacija u BiH takva kakva je.
Jer svako misli da bez razreda skole o materiji o kojij prica moze diskutivati i misli da je u pravu.
Najplaktivniji primjer jer nas fudbal gdje ljudi koji su prije 20 godina sutnuli jednom loptu odjenom postaju ekspreti.
Tako je u svakom segmentu naseg drustva, svi su pametni svi se razumiju. Upalis yt, dobijes poluinformaciju i opleti kao ekspert.
Hajde dobro laku noc.
aerodinamika

#2073 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by aerodinamika »

elcaliente wrote: 14/04/2020 01:06 Niti sam ja pricao o orocenom novcu niti sam sta racunao.
Davao sam ti samo primjer da bi ti kao laik mogao shvatiti, ali nema veze ti si izvukao zakljucke za sebe.

Pojednostavljeno receno ti si primjer naseg drustva i zasto je situacija u BiH takva kakva je.
Jer svako misli da bez razreda skole o materiji o kojij prica moze diskutivati i misli da je u pravu.
Najplaktivniji primjer jer nas fudbal gdje ljudi koji su prije 20 godina sutnuli jednom loptu odjenom postaju ekspreti.
Tako je u svakom segmentu naseg drustva, svi su pametni svi se razumiju. Upalis yt, dobijes poluinformaciju i opleti kao ekspert.
Hajde dobro laku noc.
mozda si ti i upravu, ali sa druge strane King ima firme u tri razlicite drzave, govorio je o tome i veliki broj uposlenih, u praksi je primjenio yivot ekonomije, tako da mozda i pricate iste stvari ali razlicitim jezikom
allem_77

#2074 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by allem_77 »

elcaliente wrote: 14/04/2020 00:49

Novac je nastao kada je ljudima dosadilo da na pijacu nose stvari za trampu, jer je i sam princip trampe bio nepravedan.
Onda su to zamjenile srebrne i zlatne kovanice, ali kako je raslo gospodarstvo na svijetu nije bilo dovoljno zlata da se to pokrije, tako je nastao dansnji novac.
https://www.foresighter.rs/clanci/zlato ... nald-tramp

U ovom članku pisanom prije tri godine se prognozira ukidanje petrodolara.
Prije tri godine nismo znali šta je korona virus.

Možemo primijetiti kako MMF ovih dana upumpava novac kao navodnu pomoć državama.

Ja mislim da je sve unaprijed isplanirano? A hoće li plan uspjeti vidjet ćemo? Trenutno sve ide po planu,
čak i WHO preporučuje da se ne žuri sa ublažavanjem mjera. :D
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da države mojaju biti oprezne u relaksaciji restrikcija pa čak i u slučajevima velikog negativnog utjecaja na ekonomiju

MMF I SDR KAO ALTERNATIVA DOLARU
Da su stvari krenule nizbrdo, govore diplomatski odnosi SAD I Saudijske Arabije koji su na najnižem nivou u istoriji, a pobeda Trampa i njegove politike najavljuje gotovo sigurne promene na ovom polju u narednim godinama.

S toga je pred novom američkom administracijom nov zadatak – čime popuniti prazninu nakon što petro dolar ode u istoriju.

Postoje dve opcije:

Prva je da se, bar formalno, kormilo svetskoj monetarnoj politici ustupi MMF-u, koji će umesto dolara, obračun vršiti prema vrednosti SDR, korpi valuta, jer globalna elita želi centralizaciju finansijske moći po cvaku cenu.

SDR nije ništa novo. To je jednostavno prosečno obračunata vrednost korpe fiat valuta, koje su od strane MMF-a dobile status članstva. Korpu čine američki dolar čini 42%, evro 31%, kineski juan 11%, japanski jen i britanska funta po 8%.

Međutim, ni SDR nije zasnovan za zdravim ekonomskim parametrima niti je u interesu običnog čoveka, već je još jedan izum doktora ekonomskih nauka u službi svetskog kapitala. Više centralizacije – manje slobode.

Zbog toga je SDR i još jedna centralizacija svetske monetarne vlasti neće doneti ništa novo, a njihove aktovnosti biće još misterioznije i nedostupnije širokoj javnosti nego što je to danas slučaj.

Slom petrodolara, biće savršen izgovor centrima moći i globalnim elitama da novu polugu monetarne vlasti pronađu u SDR rešenju.
Zeleni12

#2075 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Zeleni12 »

allem_77 wrote: 14/04/2020 02:57
elcaliente wrote: 14/04/2020 00:49

https://www.foresighter.rs/clanci/zlato ... nald-tramp

U ovom članku pisanom prije tri godine se prognozira ukidanje petrodolara.
Prije tri godine nismo znali šta je korona virus.

Možemo primijetiti kako MMF ovih dana upumpava novac kao navodnu pomoć državama.

Ja mislim da je sve unaprijed isplanirano? A hoće li plan uspjeti vidjet ćemo? Trenutno sve ide po planu,
čak i WHO preporučuje da se ne žuri sa ublažavanjem mjera. :D
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da države mojaju biti oprezne u relaksaciji restrikcija pa čak i u slučajevima velikog negativnog utjecaja na ekonomiju

Da su stvari krenule nizbrdo, govore diplomatski odnosi SAD I Saudijske Arabije koji su na najnižem nivou u istoriji, a pobeda Trampa i njegove politike najavljuje gotovo sigurne promene na ovom polju u narednim godinama.

S toga je pred novom američkom administracijom nov zadatak – čime popuniti prazninu nakon što petro dolar ode u istoriju.

Postoje dve opcije:

Prva je da se, bar formalno, kormilo svetskoj monetarnoj politici ustupi MMF-u, koji će umesto dolara, obračun vršiti prema vrednosti SDR, korpi valuta, jer globalna elita želi centralizaciju finansijske moći po cvaku cenu.

SDR nije ništa novo. To je jednostavno prosečno obračunata vrednost korpe fiat valuta, koje su od strane MMF-a dobile status članstva. Korpu čine američki dolar čini 42%, evro 31%, kineski juan 11%, japanski jen i britanska funta po 8%.

Međutim, ni SDR nije zasnovan za zdravim ekonomskim parametrima niti je u interesu običnog čoveka, već je još jedan izum doktora ekonomskih nauka u službi svetskog kapitala. Više centralizacije – manje slobode.

Zbog toga je SDR i još jedna centralizacija svetske monetarne vlasti neće doneti ništa novo, a njihove aktovnosti biće još misterioznije i nedostupnije širokoj javnosti nego što je to danas slučaj.

Slom petrodolara, biće savršen izgovor centrima moći i globalnim elitama da novu polugu monetarne vlasti pronađu u SDR rešenju.
Vec sam ja pisao o tome, da je 1988 god. u casopisu "The Economist" najavljena jedna svjetska valuta, u roku 30 god. Kasne dvije godine.
Znaci cilj je Pax Americanu zamijeniti Pax Judaicom, petrodolar zamijeniti digitalnom valutom, kojom judeocionisti bi imali potpunu kontrolu nad svakom transakcijom, sve mogu pratiti, i ako neko nesto kaze protiv Izraela, samo mu blokiraju racun. Valjda svi znamo da banke kontrolisu jevreji. I jeftina nafta, i pojava elektricnih auta, i ova korona, i ova recesija koja je u toku, sve to ima za cilj skidanje dolara sa trona i uvodjenje elektronskog novca, a ukidanje kesa pod izgovorom da siri zarazu, da odgovara kriminalcima i da se kesom izbjegava placanje poreza u, ovakvoj, situaciji, kad porezni prihodi padaju zbog recesije.
I bankari ce za recesiju okriviti koronu, i predloziti spasonosno rjesenje u vidu digitalne valute, slicno kao u krizi 1929-33, kad je napušten zlatni standard.
Locked