mirsek wrote: ↑13/04/2020 17:11
Pa nisu valjda mediji natjerali drzave na ovakve mjere.
Jesu, moje je mišljenje da su mediji doprinjeli stvaranju atmosfere straha i panike kod generalne populacije, evo kolega Munafik je dao par razmišljanja o tome. Kod nas imaš kanal sa nacionalnom frekvencijom koji je uveo 24 sata uživo program brojanja mrtvih. Dodaj tome komentare tipa Gotovi smo, Ne znamo ništa, Mi smo najebali, Vidjet ćete vi za deset petnest dana, Apokalipsa i eksplozija virusne smrti, i dobiješ situaciju da naši donositelji odluka, a znamo kakvi su i šta su naši i ne samo naši političari, moraju izvanredno reagovati i donesu šta donesu. Vjerujem da ima učenijih od mene što se tiće kreiranja javnog mijenja ali evo od mene jedan primjer od danas. Ljudi u komentarima na članak na klixu otvoreno pozivaju na ubistvo one jadne žene koja je išla na posao u Mittal a samo na osnovu toga što je išla na posao dok je njen muž čekao rezultate testiranja. Znači, postoji mogučnost da ona uopšte nije zaražena, bio je onaj paroh zaraženi iz Konjica kojem žena i djeca nisu zaraženi a živjeli normalno pet dana u neznanju. I sad ti dođe klix i u naslovu napiše, pazi sad, VEOMA NEODGOVORNO. Koji kurac je klix i taj njihov novinar pa on da osuđuje i sudi nečije ponašanje, i još dozvoljava, putem svoje imovine tj. domene, kreiranje atmosfere linčovanja obične žene koja je iz ko zna kojih moranja išla na posao. Po meni, u vanrednim situacijama se ne smije dozvoliti nametanje mišljenja po medijima. U vanrednim situacijama potrebne su šture, provjerene informacije, šta, kad, ko, kako, koliko, i gotovo.
Političari, na osnovu dosadašnjih saznanja i iskustava sa virusom, bi sada trebali početi relaksirati situaciju a naučnike i medicinare pustiti da rade svoj posao u vezi sa prevencijom i liječenjem oboljelih, jer ako ovakvim tempom nastavimo, trebat će nam 234 godine da se svi u BiH zarazimo. A mediji imaju robe, njih baš briga. Svaki dan pedesetak članaka, i to onako onih relaksirajučih, ovaj glumac se zarazio, onaj ozdravio, onaj poznati muzičar preminuo od korone u 73oj, jest da je poznat samo u sklopu uže porodice, al nema veze, napisao je jednu pjesmu, vamo pljeskali ovima, tamo pljeskali onima, Ronaldo u karanteni trenira vamo, pa je sad preselio tamo.... Robe ima a i kupaca, jer smrt najbolje prodaje.
Evo ga članak koji spominjem
https://www.klix.ba/biznis/uposlenica-z ... /200413110