Koliko mjere mogu trajati?

Moderator: O'zone

Locked
int21

#301 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

mali_balon wrote: 13/04/2020 11:45
hurmasica wrote: 13/04/2020 11:37 Ovi sto se boje da ce umrijeti od gladi ocigledno nisu bili iuratu, veze nemaju sta je glad...ne brini neces umrijet nisi u Somaliji. Dok je covjek ziv i zdrav i ima deset prstiju zaradit ce za zivota i za hrane....taman sijo bastu...al neki su se prepali da ce morat radit sami kad prestane korona, nece preko tudjih ledja moci pare zgrtat....on ce izlozit radnike da rade i zaraze se a gazda sjedi na sigurnom i sere po forumu.

Pa koji ce nam kurac onda drzava kao vrhunac ljudske drustvene organizacije zajednice.....jel tako....da se vratimo u drustvo lovca/sakupljaca, ili plemenske zajednice....to bi vama sad raji najvise odgovaralo
Pa upravo to...koji ce nam....ako necemo postovati mjere koje su propisane u kriznim situacijama.
Nek radi ko sta hoce.
CikCikCikPogodi

#302 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by CikCikCikPogodi »

int21 wrote: 13/04/2020 11:58
hurmasica wrote: 13/04/2020 11:37 Ovi sto se boje da ce umrijeti od gladi ocigledno nisu bili iuratu, veze nemaju sta je glad...ne brini neces umrijet nisi u Somaliji. Dok je covjek ziv i zdrav i ima deset prstiju zaradit ce za zivota i za hrane....taman sijo bastu...al neki su se prepali da ce morat radit sami kad prestane korona, nece preko tudjih ledja moci pare zgrtat....on ce izlozit radnike da rade i zaraze se a gazda sjedi na sigurnom i sere po forumu.

Pa koji ce nam kurac onda drzava kao vrhunac ljudske drustvene organizacije zajednice.....jel tako....da se vratimo u drustvo lovca/sakupljaca, ili plemenske zajednice....to bi vama sad raji najvise odgovaralo
Pa upravo to...koji ce nam....ako necemo postovati mjere koje su propisane u kriznim situacijama.
Nek radi ko sta hoce.
Prvo kazes nek se postuju mjere, pa onda kazes nek radi ko sta hoce. Odluci se.
Ali izgleda vi koji se nista ne zalite, imate debel stek, radite od kuce (poso vam siguran, nema otkaza) ili imate platu preko 1000 KM pa pisaj one koji su izgubili poso ili one koji ce izgubiti. Vam je bitno da ste vi obezbjedeni u svojim cahurama.
BarbaDue

#303 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by BarbaDue »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 12:02

Nek radi ko sta hoce.
Ali izgleda vi koji se nista ne zalite, imate debel stek, radite od kuce (poso vam siguran, nema otkaza) ili imate platu preko 1000 KM pa pisaj one koji su izgubili poso ili one koji ce izgubiti. Vam je bitno da ste vi obezbjedeni i svojim cahurama.
Jarane, motiku u ruke i nema zime. Kad su mogli ovo dvoje prvi put u životu možemo i mi.

https://avaz.ba/vijesti/bih/562241/emin ... iku-u-ruke

Ja sutra odoh da uzorem vrt. Prije toga moram iskopati lopatu koju sam nekoć zakopao.
geralt

#304 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by geralt »

int21 wrote: 13/04/2020 11:27 Evo prosto pitanje: Mrtvi ljudi ili mrtva ekenomija? Hoce li mrtvi ljudi ozivjeti ekonomiju?

Nije ovdje problem sto se nesto radi ili ne radi. Problem je sto su kafane zatvorene pa ljudi nemaju gdje izaci i pljuvati kolektivno. Problem je sto se nece moci rostilj razbaciti i slicne stvari.

Niko nije rekao da ce biti lako, ad nece biti otkaza...... al brate...sta sad trebamo...otvoriti kafane i shoping centre pa da ko fasuje, fasuje.
:thumbup:

Da ne govorimo da je sam izbor izmedju to dvoje iluzija zbog situacije u svijetu. Ko ce odsjedati u hotelima ako nema turista? Kome ce turisticke agencije prodati usluge ako su sve granice zatvorene? Kome ce proizvodni sektor izvoziti robu ako u svijetu nema potraznje? Bez dijaspore ugostiteljski promet pada za bar 50%, a dijaspora nece doci ako ih njihove drzave nece pustiti nazad da se vrate.

Sve i da smo stavili prst u uho i rekli "boli nas briga za koronu, gradicemo imunitet krda", opet bi imali ekonomsku krizu.
CikCikCikPogodi

#305 Re: Koliko mjere mogu trajati?

geralt wrote: 13/04/2020 12:27
int21 wrote: 13/04/2020 11:27 Evo prosto pitanje: Mrtvi ljudi ili mrtva ekenomija? Hoce li mrtvi ljudi ozivjeti ekonomiju?

Nije ovdje problem sto se nesto radi ili ne radi. Problem je sto su kafane zatvorene pa ljudi nemaju gdje izaci i pljuvati kolektivno. Problem je sto se nece moci rostilj razbaciti i slicne stvari.

Niko nije rekao da ce biti lako, ad nece biti otkaza...... al brate...sta sad trebamo...otvoriti kafane i shoping centre pa da ko fasuje, fasuje.
:thumbup:

Da ne govorimo da je sam izbor izmedju to dvoje iluzija zbog situacije u svijetu. Ko ce odsjedati u hotelima ako nema turista? Kome ce turisticke agencije prodati usluge ako su sve granice zatvorene? Kome ce proizvodni sektor izvoziti robu ako u svijetu nema potraznje? Bez dijaspore ugostiteljski promet pada za bar 50%, a dijaspora nece doci ako ih njihove drzave nece pustiti nazad da se vrate.

Sve i da smo stavili prst u uho i rekli "boli nas briga za koronu, gradicemo imunitet krda", opet bi imali ekonomsku krizu.
Vidis da su politicari se vec skontali sa hotelima. Eno jedan je napisao da pretvaraju hotole u "karantene" pa dobijaju pare od toga.
Cherry-Cherry

#306 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Cherry-Cherry »

Šta kaže posij baštu... Evo ja je mogu posijati na vikendici, ali mnogi ne mogu.
A vezano za rat, pa imali smo humanitarnu pomoć.
int21

#307 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

Nek radi ko sta hoce.
Ali izgleda vi koji se nista ne zalite, imate debel stek, radite od kuce (poso vam siguran, nema otkaza) ili imate platu preko 1000 KM pa pisaj one koji su izgubili poso ili one koji ce izgubiti. Vam je bitno da ste vi obezbjedeni u svojim cahurama.
Prepoznaj sarkazam.
Sanjarko

#308 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Sanjarko »

Veigar wrote: 13/04/2020 11:13 Izvini što pitam a čime se bavi?
Trgovacki putnik na crno. Jbga kad nemozemo legalno. Nikad nismo imali dovoljno sredstava da legalno se bavimo trgovinom. Ja bolestan pravo, bolesna i ona srecom stagnira joj bolest godinama, ali nas je strah jer se moze pokrenuti. Kod mene bolest ova psihicka napreduje a fizicka se nije nikad otkrilo dovoljno sta mi osim jetre jos nije uredu, vid itd.

Bez nje bi me bilo oko kante.

Juce mi prica kako je jedan zubotehnicar ostao bez posla. Ostalo dosta ljudi bez posla ovdje. Srecom neko im radi u porodici pa kaze stara zato sute mozda u vezi svega.

Nama niko neradi u porodici. Sestra domacica. Ima svoje opet probleme i kucu pa nemoze da pomogne koliko bi htjela.
Veigar

#309 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by Veigar »

Sanjarko wrote: 13/04/2020 12:33
Veigar wrote: 13/04/2020 11:13
Sanjarko wrote: 13/04/2020 10:52 Izvini što pitam a čime se bavi?
Trgovacki putnik na crno. Jbga kad nemozemo legalno. Nikad nismo imali dovoljno sredstava da legalno se bavimo trgovinom. Ja bolestan pravo, bolesna i ona srecom stagnira joj bolest godinama, ali nas je strah jer se moze pokrenuti. Kod mene bolest ova psihicka napreduje a fizicka se nije nikad otkrilo dovoljno sta mi osim jetre jos nije uredu, vid itd.

Bez nje bi me bilo oko kante.

Juce mi prica kako je jedan zubotehnicar ostao bez posla. Ostalo dosta ljudi bez posla ovdje. Srecom neko im radi u porodici pa kaze stara zato sute mozda u vezi svega.

Nama niko neradi u porodici. Sestra domacica. Ima svoje opet probleme i kucu pa nemoze da pomogne koliko bi htjela.
Fucckkkk... :(
CikCikCikPogodi

#310 Re: Koliko mjere mogu trajati?

int21 wrote: 13/04/2020 12:33

Nek radi ko sta hoce.
Prepoznaj sarkazam.
Ma nemau tu nikakvog sarkazma ti i hurmasica imate zaliha i novcanih i hrane pa pisaj po onim koji ce se boriti za svoju egzistenciju.
mali_balon

#311 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

Nek radi ko sta hoce.

Ne razumijes, ovo kod nas je kao demokrtaska drzava i uredjenje jel tako necu da se snalazim, necu da budem rob drzave, ja sam taj koji daje drzavi za pravo da odlicuje, ja sam taj koji se odrekao nekih svojih sloboda u korist drzave u korist zajednice i ta drazava ili zajednica se time obavezala da ce mi pomoci u a ne odmoci u nekim situacijama....ako ja smo trebm klepit usima diktatura...ako jos povrh toga treba da se snalazim sam onda to vise nije ni feudlaizam nego drustvo lovaca sakupljaca.....
A sto je njagore od svega ti koji donose mjere po zivot vazne su arogntne neznalice....i onda ti on takav kroji kapu....nije se problem pridzavati mjera kada imas funkcionalan sistem...
avenija

#312 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by avenija »

Sta je ovo svi koji imaju stotine mrtvih dnevno ukidaju restrikcije postepeno poput Spanije i Italije da spase ekonomiju samo kod nas seljacici iako je vise ljudi u saobracajnim nesrecama poginulo u zadnjih 5 dana nego od virusa u BiH prepadaju narod jos vecim zabranama sto znaci automatski jos vecem minusu ekonomije ? Svaki dan duze je 1000 ljudi dnevno vise nezaposlenih.
CikCikCikPogodi

#313 Re: Koliko mjere mogu trajati?

avenija wrote: 13/04/2020 12:42 Sta je ovo svi koji imaju stotine mrtvih dnevno ukidaju restrikcije postepeno poput Spanije i Italije da spase ekonomiju samo kod nas seljacici iako je vise ljudi u saobracajnim nesrecama poginulo u zadnjih 5 dana nego od virusa u BiH prepadaju narod jos vecim zabranama sto znaci automatski jos vecem minusu ekonomije ? Svaki dan duze je 1000 ljudi dnevno vise nezaposlenih.
Pa to ja govrim seljacina je dobila moc i sad se izivljava bez granica. Ko zna koliko ce seljacinom koji osjeti moc potrajati mjere. Boli njih cu#a za ekonomija, bit ce njima plate redovne, a ti narod sjedi u kucu i gledaj N1.
sumirprimus

#314 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sumirprimus »

avenija wrote: 13/04/2020 12:42 Sta je ovo svi koji imaju stotine mrtvih dnevno ukidaju restrikcije postepeno poput Spanije i Italije da spase ekonomiju samo kod nas seljacici iako je vise ljudi u saobracajnim nesrecama poginulo u zadnjih 5 dana nego od virusa u BiH prepadaju narod jos vecim zabranama sto znaci automatski jos vecem minusu ekonomije ? Svaki dan duze je 1000 ljudi dnevno vise nezaposlenih.
uzimajuci sve u obzir kakvi smo ko ljudi i kakav nam je sistem, samo nas je izolacija i spasila, a gledajuci komentare obicnog naroda sklonog teorijama zavjera..
a nije nas jos spasila, uvijek moze gore.
kad bude red rad i disciplina, korona nece biti problem..
mali_balon

#315 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by mali_balon »

Cherry-Cherry wrote: 13/04/2020 12:32 Šta kaže posij baštu... Evo ja je mogu posijati na vikendici, ali mnogi ne mogu.
A vezano za rat, pa imali smo humanitarnu pomoć.

Ma pusti....ne vidi sumu od drveca....sto bi sijo bastu...sto...imamo drzaviu placamo racune poreze pdv one akcize....i kad dodje belaj onda se snalazo sij bastu...zato i jesmo u kurcu....jer eto ti ces se dokazat kako mozes sama a pomoc namjenjenu tebi preusmjeri stranackim jaranima....i onda donese neke mjere
int21

#317 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 12:37
Prepoznaj sarkazam.
Ma nemau tu nikakvog sarkazma ti i hurmasica imate zaliha i novcanih i hrane pa pisaj po onim koji ce se boriti za svoju egzistenciju.
Pazi, ja cijeli zivot radim da bi obezbjedio svoju porodicu, i tu se necu pravdati ni tebi ni bilo kome drugom, niti cu raspravljati na tu temu.

Sto se tice situacije, ja samo kazem da je ok da ljudi ne hodaju bespotrebno. Ne rade kafane? Pa? Ljudi i dalje idu na posao, neki i dalje rade normalno uz mjere zastite. Bespotrebno hodanje i gluharenje je nerazumno. Nerazumno je da rade shoping centri gdje mozes dobiti 500 zarazenih dnevno.

I da, u ratu nije niko umro od gladi, nece ni sad.
CikCikCikPogodi

#318 Re: Koliko mjere mogu trajati?

sumirprimus wrote: 13/04/2020 12:45
uzimajuci sve u obzir kakvi smo ko ljudi i kakav nam je sistem, samo nas je izolacija i spasila, a gledajuci komentare obicnog naroda sklonog teorijama zavjera..
Mozda je spasila to nikad necemo saznati, ali sta ako mjere potraju predugo, to pod ovim kiklopima, moze se lako desiti, jer njih nije briga za obicni narod, jer to nije bitna kategorija, bit ce PDV-a od kupovine u Bingu i Mercatoru za plate od preko 2000 KM.
int21

#319 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 12:48
Mozda je spasila to nikad necemo saznati, ali sta ako mjere potraju predugo, to pod ovim kiklopima, moze se lako desiti, jer njih nije briga za obicni narod, jer to nije bitna kategorija, bit ce PDV-a od kupovine u Bingu i Mercatoru za plate od preko 2000 KM.
Jos i u vakcine ne vjerujes?
sumirprimus

#320 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by sumirprimus »

brojevi ne lazu, tamo gdje se islo liberalnije, a treba gledat siru sliku i kakav sistem je stojao iza takvih odluka, ubrzo su uvidjeli gresku.
i presli na izolaciju ,distancu, i slicne mjere.
ja se iskreno nadam da ce ovo do prvog maja morat popustit. danas na podrucju tk popusten sistem i za prodavnice obuce i tekstila ali onih koji nisu u sklopu trznih centara.
vjerovatno ce se vremenom ukoliko ne dodje do neke drasticne promjene mjere ublazavat...
CikCikCikPogodi

#321 Re: Koliko mjere mogu trajati?

int21 wrote: 13/04/2020 12:50
CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 12:48

Jos i u vakcine ne vjerujes?
Nisam spomenuo nikakvu vakcinu
int21

#322 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

Pa licis mi na antivaxera kad kazes mozda nas je izolacija spasila?
Mozda nas je bog spasio....necemo nikad znati jel de?
index_box

#323 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by index_box »

int21 wrote: 13/04/2020 12:46
CikCikCikPogodi wrote: 13/04/2020 12:37

Prepoznaj sarkazam.
Pazi, ja cijeli zivot radim da bi obezbjedio svoju porodicu, i tu se necu pravdati ni tebi ni bilo kome drugom, niti cu raspravljati na tu temu.

Sto se tice situacije, ja samo kazem da je ok da ljudi ne hodaju bespotrebno. Ne rade kafane? Pa? Ljudi i dalje idu na posao, neki i dalje rade normalno uz mjere zastite. Bespotrebno hodanje i gluharenje je nerazumno. Nerazumno je da rade shoping centri gdje mozes dobiti 500 zarazenih dnevno.

I da, u ratu nije niko umro od gladi, nece ni sad.
:run: :run: :run:
CikCikCikPogodi

#324 Re: Koliko mjere mogu trajati?

int21 wrote: 13/04/2020 12:53 Pa licis mi na antivaxera kad kazes mozda nas je izolacija spasila?
Mozda nas je bog spasio....necemo nikad znati jel de?
Ne kontam zasto si se sada uhvatio vakcina
int21

#325 Re: Koliko mjere mogu trajati?

Post by int21 »

Pa kazes mozda nas je izolacija spasila?

MOZDA?

Izolacija nas JESTE spasila da sad nemamo 15000 zarazenih....utuvi to u glavu. Nije nas spailo nista drugo.
Locked