Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- Haris.ba
#1951 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa i profesori ekonomije primaju platu sa budzeta. 
-
Guadalajara
#1952 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
I kod mene rodjak....kad ce kurci sa platom u DE....uvijek spominje ovu cifru od bruto plate...nista koliko mu kesha ostane dok poplaca sve...
- kakotakonikako
#1953 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Bogami ovim odgovorom, prvom recenicom, a pogotovo ovom drugom, kod mene , na zalost, nemas kredibilitet za ovu temu.madner wrote: ↑12/04/2020 20:47Da i ne. Bitno je odrzati potraznju i sprijeciti produbljene recesije. To da li ce se djeliti pare ljudima, praviti ceste ili subvencionirati plate je tu sekundarno.kakotakonikako wrote: ↑12/04/2020 14:42Samo veoma, veoma je bitno kako se i na sta trose te pare koje se zaduzuju. To je poenta. I velika, velika je razlika tih zapadnih drzava i nase.madner wrote: ↑12/04/2020 14:35 Evo druge vrste maga. Tacno je da imamo niskoprofitabilne poslove. Zato su nam plate 1500 KM a ne 2000 eura. Ali uz ovaj BDP sa takvim platama stopa zaduzenosti je validna.
Gledajte sta zapadne drzave rade za sebe i to je najbolji recept, kao sto vole mercedes vole i zaduzenje u recesiji jer znaju da je to dobar recept.
Valjda shvatas u cemu je kvaka.![]()
Neke mjere su naravno bolje od drugih, ali i najlosija mjera koja odrzava potraznju je bolja od ovih prijedloga.
- madner
#1954 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Tvrdi da je u pravu, no ne vidim na koga se poziva jer tesko da bi mogao neko staviti potpis na ove njegove antimjere.Škobo Habu wrote: ↑12/04/2020 21:13I Fadil Novalić tvrdi da je u pravu. I on se poziva na ekspertske analize.
Nemam namjeru da se natežem ni sa kim čiji je koncept bolji, samo se bojim da mnogo toga u praksi neće funkcionisati.
Dok ovo sto ja govorim rade sve razvijene zemlje. Ima li neka zapadna zemlja da nije sljedila ova recept?
- madner
#1955 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
BiH je u proslih 10 godina smanjila svoje zaduzenje, sa vrhunca od 50% na nekih 30%. Timo smo usporili nas ekonomski rast, mogao je biti i znatno veci od 3% ali nemamo ekonomsku politiku.zippoo87 wrote: ↑12/04/2020 21:39ovo povecano je kljucno...dakle po tebi je ekonomska mjera za spas zatvaranje kredita drugim kreditom ...da ti slucajno nisi jedan od Fadilovih savjetnika ?madner wrote: ↑12/04/2020 21:00Kada se porede vrijednosti obicno se porede iste stvari. Kod plata je norma porediti bruto plate jer razne zemlje imaju razne poreske politike pa je poredjenje neto plata nemoguce. 1434 je prosjek bruto plate za 2019 godinu, ako dodas jos prevoz i TO dobijes i vise od 1500.zippoo87 wrote: ↑12/04/2020 15:31
Pisem sa mobitela pa gledam da je sto kraci tekst
Gdje su nam plate 1500 KM...u privredi?
Kojoj ?
Uglavnom od kojih para cemo mi vracati kredite,objasni ti?
Drzave koje hoce da profitiraju od kredita su one drzave koje pare ulazu u novu vrijednost a ne u budzet...jer znaju da samo proizvodnja i visak necega moze otplatiti dignuti kredit.
Krediti drzave nisu ni po cemu drugqciji od kredita u domacinstvu...lose upravljanje novcem dovodi do novih zaduzenja i ropstva i bankrota
Mi smo sa ovom i ovakvom privredom itekako prezaduzeni i tonemo samo jos dublje...jer te kredite koje uzmemo,potrosimo odmah a o otplati niko ne razmislja
A najgore od svega je sto nasa vlast nema kredibilitet,jer sve pare trose samo na sebe i svoje a privredu koja treba da hrani i njih i otplacuje kredite unistavaju.
Gdje su pare od donacija,od putarina,od akciza ,od registracije vozila,od civilne zastite...milijarde su nestale i ttebamo mi sada uzimati nove milijarde,da i one nestanu a sve pod izgovorom da su male kamate.
I sta mislis sto se ne povlace pare iz EU za projekte i tamo gdje je sve transparentno,sto to niko nece od politicara?
Zato sto idu pare u razvoj i zato sto se svaka marka mora opravdati.
I ti mi pricas da jos trebaju da nas zaduzuju i kradu u ovim zamucenim vodama sada.
Porediti nas neto i neciji bruto bi bilo strasno glupo.
undefinedPlacati cemo te kredite kao i ostale od poreza i novih zaduzenjaundefined, kao i svi ostali.
To su gluposti, drzave rijetko direktno ulazu u nove vrijednosti osim infrastrukture. Mada je najbolja investicija obrazovanje, koju pak vecina ne smatra proizvodnjom.
Lose upravljenje novcem drzave dovodi do slabijeg ekonomskog rasta ili cak recesije. Mjere koje predlazete nuzno vode do duboke recesije, sto je suludo, predlazete da se zabijemo autom u zid jer ne zelite kupiti nove gume zbog rate.
Tako je, moj cilj je izbjeci gubitak radnih mjesta i kontrakciju ekonomije i povecanje nezaposlenosti. Vas cilj je izbjeci zaduzenje. U oba slucaja cemo doci na istu razinu duga, kontrakcijom BDPa raste procent duga jednako kao i uzimanjem kredita.
vec sam napisao da samo zaduzivanje nije problem,ako ce proizvesti neki pozitivan efekat i rast i ako ce omoguciti da se ti krediti dugorocno mogu vracati ali sva zaduzivanja zadnjih 10 godina su bila samo za krpljenje budzetskih rupa a buzet je rupa bez dna...moze usisati desetine milijardi i da niko od toga ne vidi korist...osim par desetaka pojedinaca
ovo sto ti pricas o BPPu i ostalo...te analize nema ni Fadil ekspert...ovdje se sve radi ad hok i bez ikakvih istrazivanja,simulacija...zato sve skrsene pare do sada nisu dale nikakav efekat
jbte jedno prkno od ovakve rzave kao sto je nasa,ne moze u najboljim okolnostima imati 3% rast BDPa...ebenih 3% a uzima milijarde kredita ne razmisljajuci sta ce biti kada se to ne mogne vracati
To ujedno znaci da smo uzimali manje kredita nego sto smo vracali, odnosno da nismo krpili budzetske rupe sa istima.
Ne znate osnove a lupate bez veze.
- madner
#1956 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Zasto uzimas Njemacku kao referentnu? Za te plate treba biti u necemu vrhunski, Slovenija stoji na oko 2000 eura i to je najbolji moguci scenario za nasu ekonomiju da smo imali sjajno vodstvo.
-
statixx
#1957 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Krpili su oni budzet, ali nesposobnost se ogleda u implementaciji javnih investicija.
Ulaganja u projekte u implementaciji, prema planu za 2018. godinu utvrđenom u PJI Federacije BiH u iznosu 921,62 mil. KM, realizirana su sa 25,15%.
- madner
#1958 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne krpis budzet ako smanjujes zaduzenje u budzetu.
Ta nesposbnost je opet druga prica, nije vezana za samo zaduzenje nego za realizaciju.
Samo nadljudskim naporima SDA HDZ koalicije privredni rast je limitiran na 3%.
-
Škobo Habu
#1959 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne razumijem jednu stvar?
Godinama se tupi kako ova država ne može stati na svoje noge zbog preglomaznog i preskupog administrativnog aparata.
Godinama se tvrdi, i to od ekonomskih eksperata, da je sama država preskupa u smislu da je etatitzam ustupio mjesto ekonomskom razvoju.
Ovo je više i ne znam koja kriza tokom koje se poručuje da se zadužujemo da bi etatistički elemenat ima pravo da dalju potrošnju.
Sa druge strane, par postova nazad, sam tvrdiš da ono što mi zagovaramo, i ono što ti zagovaraš - svodi se, zapravo na isto?
Kako onda možeš tvrditi da mi nemamo pojma , dok si ti expert, ne samo za ekonomiju, već i nuklearnu fiziku?
Sve zemlje na koje se ti pozivaš imaju unutrašnje alate kojim upravljaju u slučaju ekonomnski kriza i recesija.
Šta to mi imamo u takvim slučajevima? MMF?
-
statixx
#1960 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nesposobnost implementacije direktno utice na zaduzenje jer svi projekti se finansiraju medjunarodnim kreditima i dijelimicnom pomoci iz budzeta. Ako nema realizacije znaci nema angazmana sredstava tj. zaduzenja. Da su u 2018. ispunili 80 plana dug bi porastao za 750 mil KM.madner wrote: ↑13/04/2020 09:42Ne krpis budzet ako smanjujes zaduzenje u budzetu.
Ta nesposbnost je opet druga prica, nije vezana za samo zaduzenje nego za realizaciju.
Samo nadljudskim naporima SDA HDZ koalicije privredni rast je limitiran na 3%.
- Veigar
#1961 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Više od pola njih ovdje nema veze s vezom što se tiče ekonomije i kako ona funkcionira? Lupaju se nekim podacima koje su pokupili u kafani s rajom dok se pila 20ta piva, sve sam go ekonomski stručnjak. lolmadner wrote: ↑13/04/2020 09:15BiH je u proslih 10 godina smanjila svoje zaduzenje, sa vrhunca od 50% na nekih 30%. Timo smo usporili nas ekonomski rast, mogao je biti i znatno veci od 3% ali nemamo ekonomsku politiku.zippoo87 wrote: ↑12/04/2020 21:39ovo povecano je kljucno...dakle po tebi je ekonomska mjera za spas zatvaranje kredita drugim kreditom ...da ti slucajno nisi jedan od Fadilovih savjetnika ?madner wrote: ↑12/04/2020 21:00
Kada se porede vrijednosti obicno se porede iste stvari. Kod plata je norma porediti bruto plate jer razne zemlje imaju razne poreske politike pa je poredjenje neto plata nemoguce. 1434 je prosjek bruto plate za 2019 godinu, ako dodas jos prevoz i TO dobijes i vise od 1500.
Porediti nas neto i neciji bruto bi bilo strasno glupo.
undefinedPlacati cemo te kredite kao i ostale od poreza i novih zaduzenjaundefined, kao i svi ostali.
To su gluposti, drzave rijetko direktno ulazu u nove vrijednosti osim infrastrukture. Mada je najbolja investicija obrazovanje, koju pak vecina ne smatra proizvodnjom.
Lose upravljenje novcem drzave dovodi do slabijeg ekonomskog rasta ili cak recesije. Mjere koje predlazete nuzno vode do duboke recesije, sto je suludo, predlazete da se zabijemo autom u zid jer ne zelite kupiti nove gume zbog rate.
Tako je, moj cilj je izbjeci gubitak radnih mjesta i kontrakciju ekonomije i povecanje nezaposlenosti. Vas cilj je izbjeci zaduzenje. U oba slucaja cemo doci na istu razinu duga, kontrakcijom BDPa raste procent duga jednako kao i uzimanjem kredita.
vec sam napisao da samo zaduzivanje nije problem,ako ce proizvesti neki pozitivan efekat i rast i ako ce omoguciti da se ti krediti dugorocno mogu vracati ali sva zaduzivanja zadnjih 10 godina su bila samo za krpljenje budzetskih rupa a buzet je rupa bez dna...moze usisati desetine milijardi i da niko od toga ne vidi korist...osim par desetaka pojedinaca
ovo sto ti pricas o BPPu i ostalo...te analize nema ni Fadil ekspert...ovdje se sve radi ad hok i bez ikakvih istrazivanja,simulacija...zato sve skrsene pare do sada nisu dale nikakav efekat
jbte jedno prkno od ovakve rzave kao sto je nasa,ne moze u najboljim okolnostima imati 3% rast BDPa...ebenih 3% a uzima milijarde kredita ne razmisljajuci sta ce biti kada se to ne mogne vracati
To ujedno znaci da smo uzimali manje kredita nego sto smo vracali, odnosno da nismo krpili budzetske rupe sa istima.
- Sanjarko
#1962 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Kredit nije problem ako znas sta ces s njim, gdje ces ga uloziti i slicno. Ako ga profuckas na nesto bezveze onda je problem. U Bosni vecinom ode na nesto bezveze ili dok se svi ugrade i slicno stoji dugo neiskoristen pa se penali placaju i slicno.
PS. Nisam ekonomista, laik sam, ali mogu prokomentarisat.
PS. Nisam ekonomista, laik sam, ali mogu prokomentarisat.
- madner
#1963 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mislim da je to djelomicno tacno, dio stoji rezervisan na raznim racunima BIH tako da ulazi u zaduzenje i ceka pocetak. Ili kao akcize koje se prikupljaju a ne realizuju, tako da ne ulaze u zaduzenje.statixx wrote: ↑13/04/2020 09:56Nesposobnost implementacije direktno utice na zaduzenje jer svi projekti se finansiraju medjunarodnim kreditima i dijelimicnom pomoci iz budzeta. Ako nema realizacije znaci nema angazmana sredstava tj. zaduzenja. Da su u 2018. ispunili 80 plana dug bi porastao za 750 mil KM.
Medjutim svakako da smo tako izgubili fine procenta rasta u zadnjih par godina, nesposobna vlada.
- madner
#1964 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Red ideologije, red cirkularne logike pa red patetike.Škobo Habu wrote: ↑13/04/2020 09:50Ne razumijem jednu stvar?
Godinama se tupi kako ova država ne može stati na svoje noge zbog preglomaznog i preskupog administrativnog aparata.
Godinama se tvrdi, i to od ekonomskih eksperata, da je sama država preskupa u smislu da je etatitzam ustupio mjesto ekonomskom razvoju.
Ovo je više i ne znam koja kriza tokom koje se poručuje da se zadužujemo da bi etatistički elemenat ima pravo da dalju potrošnju.
Sa druge strane, par postova nazad, sam tvrdiš da ono što mi zagovaramo, i ono što ti zagovaraš - svodi se, zapravo na isto?
Kako onda možeš tvrditi da mi nemamo pojma , dok si ti expert, ne samo za ekonomiju, već i nuklearnu fiziku?
Sve zemlje na koje se ti pozivaš imaju unutrašnje alate kojim upravljaju u slučaju ekonomnski kriza i recesija.
Šta to mi imamo u takvim slučajevima? MMF?
Ja tvrdim da imamo sve alate i mogucnosti kao i druge drzave da upravljamo krizom, samo nemamo viziju i politicku volju.
Smjesno je reci da nemamo alate da upravljamo krizom kada ne znas ni koji su alati upravljanja. Povecanje likvidnosti je glavni i neki bi rekli jedini potreban alat da se upravlja, sta drugo koriste razvijene zemlje?
Preskoci me sa ideologijom i frustracijama naspram javnog sektora, ljudi ne mogu da se pomire sa cinjenicama pa izmisljaju gluposti.
-
Tambure
#1965 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
da su se sredstva koja su uplaćivana u budžet trošila i čuvala u skladu sa onim što im je namjena sada ne bismo imali problem .... niko da potegne pitanje gdje su sredstva od naknada za prirodne i druge nesreće? gdje su sredstva koja svako fizičko i pravno lice uplati kao naknadu za bunker i sklonište kad gradi objekat? uostalom znamo svi da su se ta sredstva odavno trošila na sve samo ne na ono šta im je namjena. sada nam ostaje MMF, komercijalne banke, rast doprinosa, poreza i raznih naknada ... pa ko se kako snađe.
- madner
#1966 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne bi bio problem rezati administraciju ukoliko bi se ta sredstva zaista upotrijebila da se odrzi nivo potrosnje. Ali to nije plan i to onda jeste pogubno. Kao i ovaj plan da se zaustavi cestogradnja godinu dana, kao da to nisu isto radna mjesta i doprinosi.pinkman wrote: ↑13/04/2020 02:48 Ma kod nas treba nepotrebne kadrove u administraciji rezati. Ali, to se nikad nece desiti jer su tu glasovi.
Najgori su mi profesori sa ekonomije koji po FB pisu da ne treba dirati plate jer se tako smanjuje potrosnja, pa ce biti manje PDV-a itd.
Ja im kazem da onda povecamo plate uhljebima i tako povecamo potrosnjuNiko da od njih kaze da se prestane zaposljavati, salje u prijevremenu penziju i nesto otkaza podijeli, a razlika novca investira i tako odrzi nivo potrosnje.
Imamo na celu ljude koji razmisljaju kao forumasi ovdje, ekonomski neuki sa idejom da je kredit zlo a budzet bez deficita nesto sjajno. To je strasno od 1929 je bilo dovoljno recesija da se nauci nesto od nje a ne da ponavljamo sve tudje greske.
Srecom tu je MMF i EU koja nece ovim imbecilima dozvoliti da sprovedu sve planirane mjere.
-
Škobo Habu
#1967 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pobjedio si. Hajd' sad sebi pusti "Šejna".madner wrote: ↑13/04/2020 10:33
Red ideologije, red cirkularne logike pa red patetike.
Ja tvrdim da imamo sve alate i mogucnosti kao i druge drzave da upravljamo krizom, samo nemamo viziju i politicku volju.
Smjesno je reci da nemamo alate da upravljamo krizom kada ne znas ni koji su alati upravljanja. Povecanje likvidnosti je glavni i neki bi rekli jedini potreban alat da se upravlja, sta drugo koriste razvijene zemlje?
Preskoci me sa ideologijom i frustracijama naspram javnog sektora, ljudi ne mogu da se pomire sa cinjenicama pa izmisljaju gluposti.
- madner
#1968 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Naravno, ali jos uvijek me nervirate sa spojem neznanja i cvrstog misljenja.Škobo Habu wrote: ↑13/04/2020 10:47Pobjedio si. Hajd' sad sebi pusti "Šejna".madner wrote: ↑13/04/2020 10:33
Red ideologije, red cirkularne logike pa red patetike.
Preskoci me sa ideologijom i frustracijama naspram javnog sektora, ljudi ne mogu da se pomire sa cinjenicama pa izmisljaju gluposti.![]()
-
Škobo Habu
-
pinkman
#1970 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
To mene najvise zanima. Znamo da MMF nece dati bezuslovno kredit. Koji su uslovi? Znam da su prije trazili da se radi due diligence kompanija BH Telecom i ERONET i jos niz drugih uslova.madner wrote: ↑13/04/2020 10:38Ne bi bio problem rezati administraciju ukoliko bi se ta sredstva zaista upotrijebila da se odrzi nivo potrosnje. Ali to nije plan i to onda jeste pogubno. Kao i ovaj plan da se zaustavi cestogradnja godinu dana, kao da to nisu isto radna mjesta i doprinosi.pinkman wrote: ↑13/04/2020 02:48 Ma kod nas treba nepotrebne kadrove u administraciji rezati. Ali, to se nikad nece desiti jer su tu glasovi.
Najgori su mi profesori sa ekonomije koji po FB pisu da ne treba dirati plate jer se tako smanjuje potrosnja, pa ce biti manje PDV-a itd.
Ja im kazem da onda povecamo plate uhljebima i tako povecamo potrosnjuNiko da od njih kaze da se prestane zaposljavati, salje u prijevremenu penziju i nesto otkaza podijeli, a razlika novca investira i tako odrzi nivo potrosnje.
Imamo na celu ljude koji razmisljaju kao forumasi ovdje, ekonomski neuki sa idejom da je kredit zlo a budzet bez deficita nesto sjajno. To je strasno od 1929 je bilo dovoljno recesija da se nauci nesto od nje a ne da ponavljamo sve tudje greske.
Srecom tu je MMF i EU koja nece ovim imbecilima dozvoliti da sprovedu sve planirane mjere.
Kredit sa niskom kamatnom stopom je sasvim ok ako se taj novac investira u nesto sto ce donijeti benefite. Zlo je ako se koristi za plate.
Ali eto.. kazu treba odrzati agregatnu potrosnju, a niko ne govori da se rezu troskovi administracije i potrosnja odrzava investicijama u ceste i slicno.
- King Theoden
#1971 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ko su uopšte ovi polupismeni drekavci koji zastupaju umobolne teze kako je zaduženje za isplatu plaća budžetskih korisnika = ekonomski rast?
Nešto mi govori da se radi o fadilovim uhljebljenicima.
Ako nisu uhljebljenici, mora da su na lihvarako-parazitskoj bankarskoj sisi koja zbog vlastite koristi zastupa identične teze.
Kad im argumentovano dokažeš da su njihovi prijedlozi pogrešni i da brzim korakom vode ka kolapsu, pokopaju te sa jednim "nemaš pojma o ekonomiji"
Kreditno zaduženje koje ne ide u investicione cikluse nego na pokrivanje troškova državne aparature nije ništa drugo do omča oko vrata poreznih obveznika.
Novi krediti se moraju servisirati, a nemaš novih prihoda.
Šta ćeš uraditi kad pritisnu i međunarodna bagra dođe po svoje?
Ta bagra ima rješenje. Gledali smo ga u nekim eu zemljama.
Jedno od rješenja je povećanje postojećih nameta ili izmišljanje novih.
Drugo je kresanje troškova. Recimo kresanje penzija, plata prosvjetara i medicinskog osoblja.
Privatizacija bolnica je još jedno "odlično" rješenje.
Pa, ako na jednom odjeljenju radi deset medicinskih sestara, privatnik će skresati na pet.
Finansiranje kredita istovremeno znači zapuštene škole, propale bolnice u kojima nema opreme, i sl.
Ovo nisu izmišljotine nekih teoretičara zavjere, nego surova realnost koju vidimo kako kod nas, tako i u zemljama u evropi.
I sad, onaj ko predlaže taj put, nazivamo ga ekonomskim stručnjakom koji zna o čemu priča.
Evo prilike da se u samo jednom segmentu osvrnem na te ekonomske magove kako bismo vidjeli o kome je ustvari riječ.
Neću se osvrtati na upitnike i zareze stavljene tamo gdje ne idu.
Fine procenta?
Kraj rečenice se ne uklapa u istu bez obzira što si ga odvojio zarezom.
Slične rečenice sklapaju i izgovaraju ljudi koji su na teškim drogama.
I sad, nakon što smo konstatovali da ste polupismeni lobisti lihvarskog sektora, odakle vam pravo da govorite kako nemamo pojma?
Niste bili u stanju da savladate jezik kojim govorite, a uzeli ste si za pravo da držite predavanja o daleko kompleksnijim temama.
Ako nisu uhljebljenici, mora da su na lihvarako-parazitskoj bankarskoj sisi koja zbog vlastite koristi zastupa identične teze.
Kad im argumentovano dokažeš da su njihovi prijedlozi pogrešni i da brzim korakom vode ka kolapsu, pokopaju te sa jednim "nemaš pojma o ekonomiji"
Kreditno zaduženje koje ne ide u investicione cikluse nego na pokrivanje troškova državne aparature nije ništa drugo do omča oko vrata poreznih obveznika.
Drugo je kresanje troškova. Recimo kresanje penzija, plata prosvjetara i medicinskog osoblja.
Pa, ako na jednom odjeljenju radi deset medicinskih sestara, privatnik će skresati na pet.
Finansiranje kredita istovremeno znači zapuštene škole, propale bolnice u kojima nema opreme, i sl.
Ovo nisu izmišljotine nekih teoretičara zavjere, nego surova realnost koju vidimo kako kod nas, tako i u zemljama u evropi.
I sad, onaj ko predlaže taj put, nazivamo ga ekonomskim stručnjakom koji zna o čemu priča.
Evo prilike da se u samo jednom segmentu osvrnem na te ekonomske magove kako bismo vidjeli o kome je ustvari riječ.
DvadeseT sadrži slovo T. Ako je vjerovati tebi, onda bi tu riječ pisali sa dva slova T: dvadesetta.
Da bi sastavio ovakvu rečenicu, prosječan insan mora posegnuti za težim psihofarmacima.
Fine procenta?
I sad, nakon što smo konstatovali da ste polupismeni lobisti lihvarskog sektora, odakle vam pravo da govorite kako nemamo pojma?
Niste bili u stanju da savladate jezik kojim govorite, a uzeli ste si za pravo da držite predavanja o daleko kompleksnijim temama.
- Veigar
#1972 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne kontam što mene trpaš sa ovima što raspravlljaju o kreditu kao pokriću za plaće, al, hajd, ja sam, se samo osvrnuo, na silne ekonomske stručnjake koji ekonomske politike kreiraju po kafanama.King Theoden wrote: ↑13/04/2020 11:12 Ko su uopšte ovi polupismeni drekavci koji zastupaju umobolne teze kako je zaduženje za isplatu plaća budžetskih korisnika = ekonomski rast?
DvadeseT sadrži slovo T. Ako je vjerovati tebi, onda bi tu riječ pisali sa dva slova T: dvadesetta.
Da bi sastavio ovakvu rečenicu, prosječan insan mora posegnuti za težim psihofarmacima.
Fine procenta?
- Veigar
#1973 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Prema islamskom učenju, bilo koji kredit uz kamate je jedan od najećih grijehova i zala na ovom svijetu. Tako da...
- mirsek
#1974 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ja sam postavio tabelu porasta duga u fbih i koliko to opterecuje budzet. Mozes li radi kvalitete diskusije postaviti tabelu za drzavni nivo kad vec spominjes te procente ?madner wrote: ↑13/04/2020 09:15
BiH je u proslih 10 godina smanjila svoje zaduzenje, sa vrhunca od 50% na nekih 30%. Timo smo usporili nas ekonomski rast, mogao je biti i znatno veci od 3% ali nemamo ekonomsku politiku.
- King Theoden