Zaglavio u BiH, pivremeno, kako je krenulo, vjerovatno duzi vremenski period. Imam sad fobiju da me ne zadesi virus, jer se meni dva puta u proslosti kasno otkrili upalu pluca, to bi vjerovatno isto i ponovili strucni Bh poludoktori.
Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
- CikCikCikPogodi
#26 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Last edited by CikCikCikPogodi on 12/04/2020 12:59, edited 1 time in total.
- banjaluka078
- Moderator
#27 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Boga mi, ti kao da ne znaš Bosance! Čuj neće raja htjeti. Pa, ne možeš ih sad rastjerati, kad su kao neke mjere na snazi, a kamoli kad otvore kafane.manuchao91 wrote: ↑12/04/2020 12:42 ia ja mislim da nece dopustit ugostiteljima tek tako da budu masovnija okupljanja niti će raja iskreno htjeti..
Pod hitno zabraniti sve koncerte na podrucju BiH ove godine kako na otvoreno,
Rođak zakazao svadbu za avgust, ne pomišlja otkazati. I pola familije ne vidi problem da ide.
Pun je grad svakako, izletišta. Roštilji i teferiči ko god ima dvorište. U Banjaluci pred crkvom juče 50-60 ljudi, ništa razmak, ništa maske. Ovo ako ne bukne još jače, ja ću se iskreno iznenaditi.
- banjaluka078
- Moderator
#28 Re: Koliko mjere mogu trajati?
-
elcaliente
#29 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Sta imam od otvorenih granica ako moram u izolaciju.Connaisseur Karlin wrote: ↑12/04/2020 12:34granice ce se otvoriti , ali sa povecanom dozom opreznosti , i zabranama ulaska iz pojednih drzavaelcaliente wrote: ↑12/04/2020 12:29 U maju ostaje sve ovako a poslije bajrama postepeno se ukidaju ali od putovanja u druge zemlje nista ovog ljeta![]()
Sumnjam da ce Evropska zajednica jednostavno dozvoliti ulazak u istu tako brzo.
Eto im Kineza, Amera itd koji ponovo donose virus
- CikCikCikPogodi
#30 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja mislim da ce pratiti to sve i da ce zabraniti. Nadam se da nece, ali velika je vjerovatnoca da ce se sve mjere predostroznosti zadrzati i cijelu sljedecu godinu, pogtovo bas kod takvih okupljanja, svadbi. I kod dijelatnosti koje su sada zatvorene moci ce samo jedna osoba biti u objektu, ili jedna osoba po stolu.banjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 12:55Boga mi, ti kao da ne znaš Bosance! Čuj neće raja htjeti. Pa, ne možeš ih sad rastjerati, kad su kao neke mjere na snazi, a kamoli kad otvore kafane.manuchao91 wrote: ↑12/04/2020 12:42 ia ja mislim da nece dopustit ugostiteljima tek tako da budu masovnija okupljanja niti će raja iskreno htjeti..
Rođak zakazao svadbu za avgust, ne pomišlja otkazati. I pola familije ne vidi problem da ide.
Pun je grad svakako, izletišta. Roštilji i teferiči ko god ima dvorište. U Banjaluci pred crkvom juče 50-60 ljudi, ništa razmak, ništa maske. Ovo ako ne bukne još jače, ja ću se iskreno iznenaditi.
-
Sociolog
#31 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Solidan broj raje,jucer na Stojcevcu,samo 1 patrolno auto sam vidio...ovaj narod nikad se nece dozvati pameti
- Lincoln-Burrows
-
MUNAFIK
#33 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ako ovo bude do augusta... Onda smo svi otisli u 3 PM....banjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 12:55Boga mi, ti kao da ne znaš Bosance! Čuj neće raja htjeti. Pa, ne možeš ih sad rastjerati, kad su kao neke mjere na snazi, a kamoli kad otvore kafane.manuchao91 wrote: ↑12/04/2020 12:42 ia ja mislim da nece dopustit ugostiteljima tek tako da budu masovnija okupljanja niti će raja iskreno htjeti..
Nema nikakvog razloga da traje do august, posebno jer je sve ociglednije da je ovo haralo i u januaru i februaru ali posto niko nije testiro onda je sve normalno funkcionisalo....cim se krenulo testirat, odmah panika nastade i belaji...
- Connaisseur Karlin
#34 Re: Koliko mjere mogu trajati?
dopada mi se idejabanjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 12:56Uvijek se možemo rashladiti kao Česi.
http://rs.n1info.com/Lifestyle/a588001/ ... maske.html
- CikCikCikPogodi
#35 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pogledaj malo kakva je meni situacija. Ja necu smjeti iz kuce da izadem vjerovatno cijelu godinu. Meni su dva put kasno otkrili upalu pluca BH poludoktori. Nije da ja cuvam zdravlje, pusim, volim kubanke. Ali jednostavno posto sam zaglavio u BiH strah me je da kod isti doktora ne zavrsim.MUNAFIK wrote: ↑12/04/2020 13:09Ako ovo bude do augusta... Onda smo svi otisli u 3 PM....banjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 12:55Boga mi, ti kao da ne znaš Bosance! Čuj neće raja htjeti. Pa, ne možeš ih sad rastjerati, kad su kao neke mjere na snazi, a kamoli kad otvore kafane.manuchao91 wrote: ↑12/04/2020 12:42 ia ja mislim da nece dopustit ugostiteljima tek tako da budu masovnija okupljanja niti će raja iskreno htjeti..
Nema nikakvog razloga da traje do august, posebno jer je sve ociglednije da je ovo haralo i u januaru i februaru ali posto niko nije testiro onda je sve normalno funkcionisalo....cim se krenulo testirat, odmah panika nastade i belaji...
- Connaisseur Karlin
#36 Re: Koliko mjere mogu trajati?
pojeedinim drzavama ce ostati zabrana, a ista vec postojielcaliente wrote: ↑12/04/2020 12:57Sta imam od otvorenih granica ako moram u izolaciju.Connaisseur Karlin wrote: ↑12/04/2020 12:34granice ce se otvoriti , ali sa povecanom dozom opreznosti , i zabranama ulaska iz pojednih drzavaelcaliente wrote: ↑12/04/2020 12:29 U maju ostaje sve ovako a poslije bajrama postepeno se ukidaju ali od putovanja u druge zemlje nista ovog ljeta![]()
Sumnjam da ce Evropska zajednica jednostavno dozvoliti ulazak u istu tako brzo.
Eto im Kineza, Amera itd koji ponovo donose virus
pa ne mozemo vjecno biti u lockdown
mjere oprznosti ce popustiti, ali nece nestati
- Connaisseur Karlin
-
Hakiz
#38 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ne, država ne zavisi od njih dvojice, ovaj entitet zavisi. Manji entitet ima svoje.Connaisseur Karlin wrote: ↑12/04/2020 12:45ne znam, nsima znala da cijela drzava ovisi od dva covjekaCikCikCikPogodi wrote: ↑12/04/2020 12:41Mislis da Solaka i Cerkeza zanima ekonomija i psiholosko i ostala stanja stanovnistva. E pa varas se, oni ti uzivaju u ovome.![]()
Ovaj entitet ne zavisi samo od njih dvojice, naravno. Ali, oni koji glasaju da se njihovi prijedlozi usvoje su ljudi koji nemaju restrikcija pa im je svejedno. I onda pristnu na njihove prijedloge.
Tako da formalno ne zavisi od njih dvojice, ali praktično zavisi.
Treba sve ovo pamtiti, ne samo mjere koje nisu praćene kvalitetnom organizacijom za ublažavanje njihovih posljedica nego i ponašanje zdravstvenog sistema u ovoj situaciji i ostalo, pa reagovati na sljedećim izborima, kada god da budu.
Sa druge strane, kakav smo mi narod i trebaju nam stroge mjere. Juče na jednom školskom igralištu njih desetak igra košarku. U obližnjem parku njih šetorica sjede oko jedne klupe i piju kafu. Na trećem mjestu opet njih sedmorica sjede u grupi i piju pivo. Itd.
Ovakav narod i ne zaslužuje bolju vlast.
-
Hakiz
#39 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Nije te strah.CikCikCikPogodi wrote: ↑12/04/2020 13:12 Pogledaj malo kakva je meni situacija. Ja necu smjeti iz kuce da izadem vjerovatno cijelu godinu. Meni su dva put kasno otkrili upalu pluca BH poludoktori. Nije da ja cuvam zdravlje, pusim, volim kubanke. Ali jednostavno posto sam zaglavio u BiH strah me je da kod isti doktora ne zavrsim.
Da te je strah ne bi radio stvari koje lako moguće, čak i vjerovatno, vode tome da kod tih doktora završiš.
-
pinkman
#40 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ne zavisi od Solaka i Cerkeza nista. Ni formalno ni prakticno.Hakiz wrote: ↑12/04/2020 13:17Ne, država ne zavisi od njih dvojice, ovaj entitet zavisi. Manji entitet ima svoje.Connaisseur Karlin wrote: ↑12/04/2020 12:45ne znam, nsima znala da cijela drzava ovisi od dva covjekaCikCikCikPogodi wrote: ↑12/04/2020 12:41
Mislis da Solaka i Cerkeza zanima ekonomija i psiholosko i ostala stanja stanovnistva. E pa varas se, oni ti uzivaju u ovome.![]()
Ovaj entitet ne zavisi samo od njih dvojice, naravno. Ali, oni koji glasaju da se njihovi prijedlozi usvoje su ljudi koji nemaju restrikcija pa im je svejedno. I onda pristnu na njihove prijedloge.
Tako da formalno ne zavisi od njih dvojice, ali praktično zavisi.
Treba sve ovo pamtiti, ne samo mjere koje nisu praćene kvalitetnom organizacijom za ublažavanje njihovih posljedica nego i ponašanje zdravstvenog sistema u ovoj situaciji i ostalo, pa reagovati na sljedećim izborima, kada god da budu.
Sa druge strane, kakav smo mi narod i trebaju nam stroge mjere. Juče na jednom školskom igralištu njih desetak igra košarku. U obližnjem parku njih šetorica sjede oko jedne klupe i piju kafu. Na trećem mjestu opet njih sedmorica sjede u grupi i piju pivo. Itd.
Ovakav narod i ne zaslužuje bolju vlast.
Oni samo rade ono sto im se kaze. Bas bi on mogli bilo koju krupnu odluku na svoju ruku donijeti. Nesto nije ok s onim ko tako misli.
Ista ti je prica sa kreditom MMF-a. Odlucuju Izetbegovic, Dodik i Covic iako funkcija Izetbegovica i Covica nema veze s tim. Nisu u Predsjednistvu da odobre potpisivanje medjunarodnog ugovora niti bilo sta drugo. Ali jesu predsjednici stranaka koji imaju stvarnu moc.
Ista je prica i sa Vucicem. Kad je bio prvi potpredsjednik Vlade vise se pitao nego premijer i predsjednik. Kad je bio premijer svi su pricali sa premijerom, niko sa predsjednikom. Kad je predsjednik postao onda niko ne gleda premijera nego njega kao predsjednika.
I to je sva prica i sa Solakom i ostalima. Rade ono sto im se kaze jer odlucuju predsjednici stranaka.
- CikCikCikPogodi
#41 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Znas kako funkcionira zdravstvo u BiH i kakvo je. Moras od dna krenuti, pa da tenaruce vamo tamo i tako to ide. Poludoktorima u BiH izgleda jedini cilj u zivotu je da im se neka farmaceutska kompanija instalira na novcanik kako bi njihove lijekove gurali. Tako ne mozes nikada fuliti wanna be doktore.Hakiz wrote: ↑12/04/2020 13:18Nije te strah.CikCikCikPogodi wrote: ↑12/04/2020 13:12 Pogledaj malo kakva je meni situacija. Ja necu smjeti iz kuce da izadem vjerovatno cijelu godinu. Meni su dva put kasno otkrili upalu pluca BH poludoktori. Nije da ja cuvam zdravlje, pusim, volim kubanke. Ali jednostavno posto sam zaglavio u BiH strah me je da kod isti doktora ne zavrsim.
Da te je strah ne bi radio stvari koje lako moguće, čak i vjerovatno, vode tome da kod tih doktora završiš.
- banjaluka078
- Moderator
#42 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ne znam gdje misliš da je haralo početkom godine. Od rodbine u SA sam čula da je bilo vrlo jake gripe tada. U BL nije, ali je tada ovdje harala jaka viroza i gripa među djecom osnovcima od koje nisu obolijevalji roditelji, za šta mi je porodična doktorica rekla da im je bilo čudno. Tek krajem februara, početkom marta su i stariji počeli imati sezonsku gripu. Možda je razlika u klimi i nadmorkoj visini između dva grada objašnjenje. Mi ni snijega nismo imali, nijedan dan.MUNAFIK wrote: ↑12/04/2020 13:09
Ako ovo bude do augusta... Onda smo svi otisli u 3 PM....
Iskreno, nisam nimalo zainteresovana da idem u bilo kakvu gužvu tako skoro čak i da ukinu mjere u maju-junu.
-
NediM17
#43 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Jes' ovaj forum odahno dok je ona kar(l)inka bila u karantinu u banovicima.
Sad bi najbolje bilo da se samoizoluje.
Ubi zena po cjevanicama.

Sad bi najbolje bilo da se samoizoluje.
Ubi zena po cjevanicama.
-
MUNAFIK
#44 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Evo i ovdje na forumu puno je forumaša pisalo da su i oni bili bolesni, da nisu imali cula okusa i mirisa... Da su imali problema i sa plucima... Ista stvar i kod moje raje sigurni ih je 10 tak bilo na bolovanju.banjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 13:30Ne znam gdje misliš da je haralo početkom godine. Od rodbine u SA sam čula da je bilo vrlo jake gripe tada. U BL nije, ali je tada ovdje harala jaka viroza i gripa među djecom osnovcima od koje nisu obolijevalji roditelji, za šta mi je porodična doktorica rekla da im je bilo čudno. Tek krajem februara, početkom marta su i stariji počeli imati sezonsku gripu. Možda je razlika u klimi i nadmorkoj visini između dva grada objašnjenje. Mi ni snijega nismo imali, nijedan dan.MUNAFIK wrote: ↑12/04/2020 13:09
Iskreno, nisam nimalo zainteresovana da idem u bilo kakvu gužvu tako skoro čak i da ukinu mjere u maju-junu.
Evo u Njemackoj vrse istraživanja i dokazuju da je već veliki broj odbolovao coronu...
Ono što meni nije logicno je to da su u Kini skoro 2 mjeseca bili bez ikakvih mjera, virus se širio NESMETANO 2 mjeseca u (jednim od) NAJGUSCE NASELJENIM gradovima na svijetu i eto oni zavrsili sve na 80 000 zaraženih... I onda za mjesec i po dana rijesili sve PROBLEME... Nidje veze.. Jos je vise nidje veze sto se to nije prenjelo na Peking u ta 2 mjeseca bez kontrole što su svi šetali... Ono došlo u Milano 3 mjeseca poslije, ali nijenu Pekingu zaharalo 3 mjeseca nesmetanig landaranja kineza bez ikakve zaštite itd...
Jos je vise nidje veze da nije tad (januar il feb) krenulo i u USA... Nego kao eto tek sad krenulo u USA... Po kojoj to logici nije u USA krenuo virus u januaru???
Jest sigurno i u januaru, ali niko nije testiro, niko nije brojo mrtve i sve bilo normalno...
Ma sve je ovo nidje veze...
Last edited by MUNAFIK on 12/04/2020 13:45, edited 1 time in total.
-
freelancerBIH
#45 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja mislim da je prioritet sad drzave da podhitno cim izadju brzi testovi na anti tijela da narodu omoguci da vide jesu li prebolovali, jer ko je god prebolovao - moze se vratit normalnom zivotu...Mada vjerujem da kod nas to ostati kvantna fizika za Dilfasa i ekipu.. Jedino sto su sposobni jeste da nas samo dodatno zaduze....
- CikCikCikPogodi
#46 Re: Koliko mjere mogu trajati?
USA ne spominji, tamo je problem Obamacare.MUNAFIK wrote: ↑12/04/2020 13:42Evo i ovdje na forumu puno je forumaša pisalo da su i oni bili bolesni, da nisu imali cula okusa i mirisa... Da su imali problema i sa plucima... Ista stvar i kod moje raje sigurni ih je 10 tak bilo na bolovanju.banjaluka078 wrote: ↑12/04/2020 13:30Ne znam gdje misliš da je haralo početkom godine. Od rodbine u SA sam čula da je bilo vrlo jake gripe tada. U BL nije, ali je tada ovdje harala jaka viroza i gripa među djecom osnovcima od koje nisu obolijevalji roditelji, za šta mi je porodična doktorica rekla da im je bilo čudno. Tek krajem februara, početkom marta su i stariji počeli imati sezonsku gripu. Možda je razlika u klimi i nadmorkoj visini između dva grada objašnjenje. Mi ni snijega nismo imali, nijedan dan.MUNAFIK wrote: ↑12/04/2020 13:09
Evo u Njemackoj vrse istraživanja i dokazuju da je već veliki broj odbolovao coronu...
Ono što meni nije logicno je to da su u Kini skoro 2 mjeseca bili bez ikakvih mjera, virus se širio NESMETANO 2 mjeseca u (jednim od) NAJGUSCE NASELJENIM gradovima na svijetu i eto oni zavrsili sve na 80 000 zaraženih... I onda za mjesec i po dana rijesili sve PROBLEME... Nidje veze.. Jos je gise nidje veze sto se to nije orenjelo na Peking u ta 2 mjeseca bez kontrole...
Jos je vise nidje veze da nije tad krenulo i u USA... Nego kao eto tek sad krenulo u USA... Po kojoj to logici nije u USA krenuo virus u februaru???
Jest sigurno i u jabuaru, ali niko nije testiro, niko nije brojo mrtve i sve bilo normalno...
Ma sve je ovo nidje veze...
-
Milenkov buraz
#47 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Neke mjere, tipa nošenje maski i socijalna distanca će ostati do pronalaska vakcine ili nekog super djelotvornog lijeka. Karantini, policijski sat, vanredno stanje i slično sigurno do kraja ljeta ali će se postepeno ukidati i ublažavati. Smatram da škole ne bi trebalo otvarati do kraja ove školske godine odnosno tek u septembru krenuti sa srednjim i osnovnim školama. Obdeništa isto držati zatvorenim do septembra tj. početka nove školske godine. OStalo sve što se može otvoriti tipa auto saloni, servisi, prodavnice thničke opreme otvoriti što prije uz maksimalno poštivanje mjera distance, max. broja kupaca i sl. Sve zajedno u svijetu će trajati siguran sam dosta dugo odnosno u zavisnosti od brzine pronalaska vakcine. Dakle može se sve normalizovati za par mejseci a može potrajati i godinu do dvije.
- CikCikCikPogodi
#48 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ja mislim da ce se ograniciti broj ljudi u bilo kojim prostorijama na najvise jedno do pronalaska vakcine. Kafici i restorani ce zatvoreni biti do odredenog postotka vakcinacije. I do tad mislim da ce bilo kakva socijalna interakcija u javnosti biti zabranjena. Znaci mozda druzenja nece smjeti nikako biti do vakcine.Milenkov buraz wrote: ↑12/04/2020 13:51 Neke mjere, tipa nošenje maski i socijalna distanca će ostati do pronalaska vakcine ili nekog super djelotvornog lijeka. Karantini, policijski sat, vanredno stanje i slično sigurno do kraja ljeta ali će se postepeno ukidati i ublažavati. Smatram da škole ne bi trebalo otvarati do kraja ove školske godine odnosno tek u septembru krenuti sa srednjim i osnovnim školama. Obdeništa isto držati zatvorenim do septembra tj. početka nove školske godine. OStalo sve što se može otvoriti tipa auto saloni, servisi, prodavnice thničke opreme otvoriti što prije uz maksimalno poštivanje mjera distance, max. broja kupaca i sl. Sve zajedno u svijetu će trajati siguran sam dosta dugo odnosno u zavisnosti od brzine pronalaska vakcine. Dakle može se sve normalizovati za par mejseci a može potrajati i godinu do dvije.
-
Officer Crabtree
#49 Re: Koliko mjere mogu trajati?
ma dajte... maj maksimalno i sve će raditi, uz neke mjere...
pa sta bude bude...
pa sta bude bude...
- CikCikCikPogodi
#50 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Australiji sve zatvoreno 6 mjeseci. Ali oni imaju neki oblik Federalne vladavine ko Amerika. Teritorije odlucuju o mjerama, ali svi su prihvatili zbrane da traju najmanje 6 mjeseci.Officer Crabtree wrote: ↑12/04/2020 14:11 ma dajte... maj maksimalno i sve će raditi, uz neke mjere...
pa sta bude bude...